De beste films voor Halloween van A tot Z

5. Carrie (1976)

Het is alweer 41 jaar geleden dat deze fijne verfilming van het boek Carrie: A Novel of a Girl With a Frightening Power van Stephen King verscheen. Carrie was een film die gelijktijdig met Star Wars: Episode IV - A New Hope zou worden gemaakt en de regisseurs Brian De Palma maakten daar goed gebruik van. Zo zou iedereen die auditie deed bij de film van De Palma ook een poging doen voor de film van Lucas. Het had dan ook maar weinig gescheeld of Amy Irving, de latere vrouw van Steven Spielberg, had de rol van Princess Leia gekregen in plaats van Carrie Fischer. William Katt, die het vriendje van Carrie speelt op het schoolbal, had auditie gedaan voor de rol van Luke Skywalker. Beelden van die auditie zien hieronder te zien.

In de door Brian De Palma geregisseerde film Carrie zien we Sissy Spacek als het wat verlegen schoolmeisje Carrie dat onder de juk van haar dominante religieus gestoorde moeder Margaret White (Piper Laurie) moet zien te leven. Als het meisje op een schoolfeest voor schut wordt gezet neemt Carrie op bloedige wijze wraak op iedereen die haar tegen probeert te zitten.

Carrie
Carrie

Carrie was de tweede film van acteur John Travolta. Hij zou een jaar later wereldwijd doorbreken met zijn rol in de film Saturday Night Fever. Bij een interview in 2010 zou Stephen King toegeven dat hij destijds slechts 2500 dollar had gekregen voor de filmrechten van Carrie. Aangezien dat zijn eerste boekverfilming was, was de schrijver al lang tevreden. Hoe onbekend King was ten tijde van de film Carrie bleek wel uit de trailer waarin de schrijver Steven King werd genoemd. Mede door het succes van Carrie zou Stephen King echter wereldberoemd worden.