De beste films voor Halloween van A tot Z

27. Young Frankenstein (1974)

In 1974 bracht de legendarische Mel Brooks naar eigen zeggen zijn beste film ooit uit. Nu heeft de beste man best wel heel wat pareltjes op zijn naam staan en Young Frankenstein uit 1974 hoort ook zeker thuis in dat rijtje. Met de film maakte Brooks een prachtig eerbetoon aan de klassieke griezelfilms van weleer zoals Dracula, Frankenstein en The Invisible Man en maakte daarbij gebruik van de originele filmsets uit de jaren dertig.

Young Frankenstein
Young Frankenstein

Dr. Frederick Frankenstein (Gene Wilder) is een afstammeling van de iconische Dr. Frankenstein die zich best wel een beetje schaamt voor zijn voorouders en daarom zijn naam heeft veranderd in Fronkensteen. Als Frederick het kasteel van zijn grootvader erft in Transsylvanië wordt hij opgewacht door de gebochelde Igor (Marty Feldman), de oogstrelende assistente Inga (Teri Garr) en de huiveringswekkende huishoudster Blücher (Cloris Leachman), een vrouw met een stem waarvoor zelfs de paarden huiveren. Frederick is van mening dat zijn grootvader een gestoorde gek was tot hij een boek in handen krijgt waarin te lezen staat hoe een dode tot leven kan worden gewekt. Tijd voor Frederick om als een echte Frankenstein te gaan experimenteren.

Young Frankenstein is een film die aan alle kanten de sfeer van een klassieke horrorfilm ademt. Zo werd de film niet alleen in grofkorrelige zwart-wit beelden geschoten, maar werd er ook samengewerkt met een aantal Hollywood veteranen die destijds ook betrokken waren bij de productie van de horror klassiekers van weleer. Young Frankenstein was ook één van de weinige films van Mel Brooks waarin de regisseur niet als acteur te zien is. Al vanaf het moment dat je aan het begin van de film een klok 13 keer horen slaan weet je dat je een heerlijk absurde comedy te pakken hebt zoals die niet al te gekke vaak werden gemaakt.

Young Frankenstein werd gemaakt met een budget van 2,8 miljoen dollar en zou wereldwijd meer dan 87 miljoen dollar opleveren. Ook was de film een inspiratiebron voor de band Aerosmith die hun grote hit 'Walk This Way' zouden schrijven na het zien van deze film. Let tijdens het bekijken van Young Frankenstein ook goed op de bochel van Igor. Deze 'verplaatst' zich namelijk nogal eens gedurende het verhaal.