De beste films voor Halloween van A tot Z

18. Piranha (1978) & Piranha II: Flying Killers (1981)

Nadat Steven Spielberg zijn eposante film Jaws had uitgebracht waren er heel wat filmmakers die zich lieten inspireren door de grootmeester. Volgens Spielberg was het meest geslaagde eerbetoon aan zijn haaienfilm toch wel de film Piranha van regisseur Joe Dante. Dante leerde het filmvak van niemand minder dan de legendarische Roger Corman, hofleverancier van een overdosis aan erg fijne B-films.

Piranha
Piranha

Een tweetal tieners gaan in Piranha op zekere nacht in een verlaten miltair domein zwemmen maar worden daarbij aangevallen door een onzichtbare vijand. De nogal verstrooide onderzoekster Maggie McKeown (Heather Menzies) doet onderzoek naar de kwestie en wordt daarbij geholpen door de dronkelap Paul Grogan (Bradford Dillman). Ze ontdekken al snel dat het militaire domein bij lange na niet zo verlaten is als dat ze lijkt te zijn. McKeown maakt echter de domme fout om het aanwezige zwembad leeg te laten lopen in de plaatselijke rivier om zo te kunnen zien wat er op de bodem van het zwembad ligt. Hierbij wordt ze aangevallen door een geheimzinnige kerel die dat wil voorkomen. De man bekent hij dat hij een school piranha's kweekte en dat Maggie ze allemaal in de rivier heeft losgelaten.

Geheel in de traditie van uitvoerend producent Roger Corman werd Piranha in slechts 30 dagen opgenomen met een bescheiden budget van 660.000 dollar. Het maken van de film ging niet geheel zonder slag of stoot. Zo haakten een aantal acteurs op het laatste moment af, was er gezeik van de filmvakbonden en waren er ook de nodige problemen met haperende apparatuur. Desondanks zou Piranha één van de meest lucratieve films van New World Pictures gaan worden.

Minstens even verrassend en misschien zelfs nog wel een beetje beter was de vervolgfilm Piranha II: Flying Killers uit 1981. Deze film, die in Amerika zou worden uitgebracht als Piranha II: The Spawning, was het speelfilm regiedebuut van niemand minder dan de Amerikaanse regisseur James Cameron. Cameron, die ook het scenario voor de film had geschreven onder het pseudoniem H. A. Milton, moest bij de productie van de film werken met een Italiaanse crew, waarvan niemand ook maar een woord Engels begreep. Gelukkig hadden een aantal Italianen al enige ervaring opgedaan bij het maken van horrorfilms en konden ze zo Cameron ondersteunen bij zijn eerste speelfilm.

Piranha II: Flying Killers
Piranha II: Flying Killers

Het verhaal van Piranha II: Flying Killers speelt zich enige tijd na de gebeurtenissen uit de eerste film af. Een aantal van de ontsnapte roofvissen zijn inmiddels bij de oceaan aangekomen waar ze om onduidelijke reden opeens ook vleugels hebben gekregen. Een jong stelletje is aan het duiken bij de kust van een Caraïbische eiland en vinden daar een oud scheepswrak. Het wrak blijkt echter een broedplaats van de vraatzuchtige piranhas. Als er vervolgens in een nabijgelegen plaatsje steeds meer doden vallen wordt het al snel duidelijk dat het gevaar niet langer alleen in het water te vinden is.

Tijdens de productie van Piranha II ontstonden er al snel de nodige spanningen tussen regisseur James Cameron en uitvoerend producent en geldschieter Ovidio G. Assonitis. Zo kreeg Cameron geen toestemming om het door hem opgenomen materiaal te bekijken. Nadat alle opnames voor de film dan ook waren afgerond brak Cameron, op een avond dat Assonitis op het filmfestival van Cannes was, in de montageruimte in en maakte daar zijn eigen montage van het materiaal. Helaas werd Cameron daarbij door Assonitis die daarna alsnog zijn eigen eindversie van de film zou gaan maken. De versie van Cameron zou later alsnog worden uitgebracht op een VHS-band. In een later interview zou Cameron de film omschrijven als 'zijn beste film over vliegende piranha's ooit'.