De beste films voor Halloween van A tot Z

3. Arachnophobia (1990)

In 1990 brengt Walt Disney Studios de verrassende debuutfilm van regisseur Frank Marshall uit op hun gloednieuwe sublabel Hollywood Pictures. Arachnophobia (oftewel de angst voor spinnen) is een film die zijn titel in alle opzichten eer aandoet.

Arachnophobia
Arachnophobia

In de film Arachnophobia, met in de hoofdrol niemand minder dan Jeff Daniels, John Goodman en Julian Sands, komt een pas in Venezuela ontdekte spin via omstandigheden in een klein Amerikaans stadje terecht. Niet lang daarna wordt het stadje overspoelt door een invasie van levensgevaarlijke spinnen en beginnen de inwoners van het stadje bij bosjes dood neer te vallen.

De mede door Steven Spielberg geproduceerde film verscheen in juli 1990 in de bioscoop en moest het daarbij opnemen tegen blockbusters als Ghost en Die Hard 2. Toch wist Arachnophobia in het eerste weekend zo'n 8 miljoen dollar binnen te slepen. De film, die werd gemaakt met een budget van 31 miljoen dollar, zou wereldwijd zo'n 83 miljoen dollar opleveren en was daarmee een zeer geslaagd eerbetoon aan de betere B-films uit de vijftiger jaren.