De beste films voor Halloween van A tot Z

26. Xtro (1982)

Aan het begin van de tachtiger jaren waren er heel wat filmmakers die een graantje probeerden mee te pikken van het immense succes van Ridley Scott's meesterwerk Alien. Horror en science fiction bleken een tweetal genres te zijn die zich prima lieten combineren tot een avondvullende speelfilm. Zo ook de Britse filmmaker Harry Bromley Davenport, die in 1976 zijn debuut had gemaakt met de film Whispers of Fear en die in 1982 bij het horrorpubliek door zou breken met zijn cultfilm Xtro. Een film die ook wel werd omschreven destijds als het kwade broertje van ET!

Xtro
Xtro

Sam Phillips (Philip Sayer) is een boer die, nadat hij drie jaar eerder op mysterieuze wijze verdween, opeens weer is opgedoken. Het blijkt dat hij 3 jaar geleden ontvoerd werd door buitenaardse wezens. Zijn vrouw Rachel (Bernice Stegers) en zoontje Tony (Simon Nash) wonen inmiddels bij ene Joe Daniels (Danny Brainin) en daar is Sam niet echt blij mee. Al snel blijkt dat er wel meer dingen niet helemaal gaan zoals ze moeten gaan en lopen de spanningen in rap tempo steeds meer op.

Toen Xtro destijds in Nederland op VHS-band werd uitgebracht waren er maar bijster weinig mensen die de film wilden huren. De videoband van deze rolprent zat namelijk in een werkelijk spuuglelijke hoes die aan alle kanten het idee gaf dat je een goedkoop gemaakte B-film te pakken had. Niets is echter minder waar. Xtro is namelijk een prima science fiction film met een snufje horror en voor die tijd uitstekende special effects. Toen Xtro in de bioscopen verscheen waren de critici niet mals over de film, die evenwel toch een behoorlijke cultstatus wist op te bouwen. Xtro zou later nog worden vervolgd met Xtro II: The Second Encounter (1990) en Xtro 3: Watch the Skies (1995).