In Memoriam: Tobe Hooper (1943 - 2017)

3. Hapklare brokken

Waar The Texas Chainsaw Massacre nog werd aangekondigd als een film die was gebaseerd op waargebeurde feiten (wat dus niet zo was) was de daaropvolgende film wel degelijk gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Voor de film Eaten Alive uit 1976 liet Hooper zich namelijk inspireren door het levensverhaal van de beruchte Joe Ball uit Elmendorf, Texas, die ook wel de Blauwbaard van Zuid-Texas werd genoemd.

 Eaten Alive
Eaten Alive

Eaten Alive, met fijne rollen voor onder meer Mel Ferrer, Neville Brand en de in die tijd nog vrij onbekende jonge Robert Englund, was een heerlijke horrorfilm die zich wederom op een nogal afgelegen plaats afspeelt. De psychotische redneck Judd (Neville Brand) runt daar een hotel, waar klanten met klachten worden afgeslacht om daarna in hapklare brokken in een krokodil te verdwijnen. Eaten Alive was net als zijn voorganger vrij duister, maar kende ook de nodige zwartgallige humor.

Salem's Lot
Salem's Lot

Drie jaar na Eaten Alive ging Tobe Hooper voor het eerst aan de slag met een tv-film die was gebaseerd op een boek van de gelauwerde schrijver Stephen King. In eerste instantie zou George A. Romero de film Salem's Lot regisseren, maar toen de studio had besloten om er een tv-film van te maken had deze geen interesse meer in het project. Nadat producer Richard Kobritz The Texas Chainsaw Massacre had gezien wist hij dat Hooper de meest geschikte regisseur voor dit project was. De 184 minuten durende film, met onder meer David Soul en James Mason in de belangrijkste rollen, zou in vele landen als mini-serie uitgezonden worden en was daarmee ook de eerste mini-serie, die was gebaseerd op een verhaal van King, waarin een jonge horrorliefhebber een dorpje in New England moet zien te redden van een invasie van vampieren.