Horror grootmeester Tobe Hooper overleden

De Amerikaanse horror grootmeester Tobe Hooper is op 74-jarige leeftijd overleden. De filmmaker werd vooral bekend door epische klassiekers zoals The Texas Chainsaw Massacre en Poltergeist. Waaraan de filmmaker is overleden is niet bekend.

Hooper brak in 1974 door met de film The Texas Chainsaw Massacre, waarin een groepje tieners op gruwelijke wijze wordt afgeslacht door een kannibalistische familie. De duistere film, die werd gemaakt met een bescheiden budget van 140.000 dollar, liet veel over aan de fantasie van de argeloze kijker en zorgde daarmee voor een nieuwe dimensie in het horrorgenre. The Texas Chainsaw Massacre zou in meerdere landen verboden worden.

In 1982 vroeg Steven Spielberg of Hooper zijn bovennatuurlijke thriller Poltergeist wilde regisseren. Deze film, waarin een familie wordt geterroriseerd door geesten, zou een nog groter succes worden dan The Texas Chainsaw Massacre en groeide eveneens uit tot een cultklassieker. Hooper was evenwel niet te spreken over de artistieke beperkingen die hem werden opgelegd door Spielberg en besloot vanaf dat moment zijn films zelf te gaan produceren.

Andere bekende films van Hooper waren onder meer Lifeforce (1985), Body Bags (1993) en The Mangler (1995). Hoopers laatste film, Djinn, kwam uit in 2013.