In Memoriam: Goldy McJohn (1945 - 2017)

Afgelopen dinsdag is de 72-jarige Canadees John Raymond Goadsby, bij het grote publiek beter bekend als Goldy McJohn, aan de gevolgen van een hartaanval overleden. Goldy McJohn was een toetsenist die vooral wereldberoemd zou worden als mede-bandoprichter van de groep Steppenwolf, maar was een muzikant met veel meer in zijn mars. In deze In Memoriam blikken we terug op de 53 jaar durige muzikale loopbaan van deze begenadigde organist.

Goldy McJohn RIP
Goldy McJohn RIP

De vroege jaren
John Raymond Goadsby wordt op 2 mei 1945 geboren in Toronto, Ontario. Al op 7-jarige leeftijd krijgt John pianoles waarmee de fundering zou worden gelegd voor zijn latere muzikale loopbaan. In 1964 begint hij zijn carrière als organist in de band Little John & The Friars. Later dat jaar
richt hij samen met zanger Jimmy 'Liver' Livingston, gitarist Ian Goble, drummer Rick Cameron en bassist Nick Kassbaum (aka Nick St. Nicholas) de band The Mynah Birds op, een band waarin we later ook muzikanten als Rick James, Bruce Palmer en Neil Young zouden aantreffen.

In maart 1965 speelt Goadsby een blauwe maandag in de band The Diplomats en maakte vanaf september van dat jaar deel uit van de band The Sparrow. De band was voortgekomen uit de Canadese British Invasion band Jack London & The Sparrows, die naast zanger Jack London bestond uit zanger, gitarist en componist Dennis Edmonton, drummer Jerry Edmonton, bassist Nick St. Nicholas en toetsenist Art Ayre. In 1966 zouden zanger Jack London en toetsenist Art Ayre de groep verlaten en werd hun plaats overgenomen door zanger en gitarist John Kay en organist John Goadsby. Laatstgenoemde trad vanaf dat moment al op onder de artiestennaam Goldy McJohn en die naam zullen we dan ook vanaf nu in deze In Memoriam gebruiken om verwarring te voorkomen.

Met The Sparrows zou slechts drie singles worden uitgebracht gedurende het bestaan van de band van 1965 tot 1967. Het is in 1967 opgenomen album John Kay & The Sparrow zou pas twee jaar later in de platenwinkels verschijnen. In 1966 waren de mannen van het koude Canada verkast naar het immer zomerse San Francisco, waar de band regelmatig optrad in clubs zoals The Matrix en de Avalon Ballroom waar ook bands als The Doors, The Steve Miller Blues Band, The Youngbloods en vele andere opkomende grootheden te zien waren.