FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 28 augustus 2017

Noord-Korea vuurt raket richting Japan

Delen van Noord-Japan worden ontruimd nadat er vanuit Noord-Korea een raket is afgevuurd, zo meldt CNBC.

Noord-Korea heeft dinsdagochtend (lokale tijd) vroeg een raket gelanceerd. Dat maakte de Japanse publieke tv-zender NHK volgens ANP bekend. De regering gaf een waarschuwing af dat het projectiel in de richting van het noorden van Japan ging. De bevolking daar werd gevraagd voorzorgsmaatregelen te nemen en waar nodig te ontruimen, maar al snel meldde NHK dat de raket Japan al voorbij was. 

De raket is volgens bronnen inmiddels in zee beland, waarmee enig gevaar dus geweken lijkt te zijn. 

Alsnog dreiging kabinetsbreuk over eis PvdA

Overeenstemming tussen VVD en PvdA over de nieuwe begroting, die vorige week voor het grijpen leek, is weer ver weg. De partijen waarmee de VVD onderhandelt over een nieuw kabinet willen zich niet binden aan een verhoging van de leerkrachtensalarissen, zoals de PvdA wil. Ingewijden zien geen oplossing meer en zien een kabinetscrisis opdoemen.

Vrijdag leken VVD en PvdA er samen uit te zijn. Het demissionaire kabinet zou voor de leerkrachten 270 miljoen extra uittrekken en ook militairen met een pensioengat tegemoetkomen, een wens van de VVD. Maar dat voorstel is op de onderhandelingstafel van de kabinetsformatie gesneuveld, melden bronnen rond het overleg.

De formerende partijen hebben nog geen overeenstemming over de overheidsfinanciën van de komende jaren. Ze willen niet beloven dat ze hoe dan ook deze PvdA-wens uitvoeren. Zonder een scherp beeld van de komende inkomsten en uitgaven zou dat roekeloos zijn, klinkt het rond de formatietafel.

Alsnog dreiging kabinetsbreuk over eis PvdA
Alsnog dreiging kabinetsbreuk over eis PvdA (Foto: ANP)

Arjen Lubach praat met Jan Böhmermann

Programmamaker Arjen Lubach praat maandagavond met zijn Duitse collega Jan Böhmermann over een mogelijke samenwerking. Dat verklapte Lubach maandag tijdens de najaarspresentatie van de NPO in Studio 21 in Hilversum.

NPO-presentatoren schoven aan bij Eva Jinek om te vertellen over hun tv-plannen komend najaar. Lubach verklapte daar aan tafel dat hij direct na de presentatie naar Duitsland rijdt voor een afspraak met Böhmermann. "Hij heeft me uitgenodigd. We gaan een biertje drinken samen en kletsen over of we eventueel een soort Europese samenwerking kunnen aangaan."

Komiek en presentator Böhmermann kwam onder vuur te liggen om het beledigen van de Turkse president Erdogan. Hij kreeg begin juni een Europese prijs voor een satirisch project en droeg de waardering op aan Zondag met Lubach, het succesvolle satirische programma van Arjen Lubach.

Arjen Lubach praat met Jan Böhmermann
Arjen Lubach praat met Jan Böhmermann (Foto: BuzzE)

'Wonderkind' Facebook stapt over naar Google

Een opvallende transfer in Silicon Valley. Het 21-jarige wonderkind Michael Sayman verruilt de burelen van Facebook voor die van Alphabet, het moederbedrijf van Google. Sayman gaat zich bij de techgigant vooral bezighouden met de ontwikkeling van het digitale persoonlijke hulpje Assistant.

Google Assistant, de opvolger van Google Now, is een van de topprojecten voor Google's CEO Sundar Pichai, weet het financiële persbureau Bloomberg. De concurrentie in de wereld van digitale persoonlijke assistenten is namelijk groot. Vooral ook omdat de consument kan kiezen. Amazon en Apple hebben met respectievelijk Alexa en Siri geduchte concurrenten in huis. Zeker nu de hulpjes ook gekoppeld kunnen worden aan een hele reeks van producten en diensten van derden.

Sayman was ooit de jongste werknemer van Facebook. Op zijn dertiende viel het wonderkind al op omdat hij met de developer tools van Facebook in de weer was om apps te maken voor zijn iPhone. Op zijn zeventiende ging hij bij Facebook aan de slag als stagiair, een jaar later kwam hij in vaste dienst bij een team dat het smartphonegedrag van jongeren probeerde te ontrafelen.

'Wonderkind' Facebook stapt over naar Google
'Wonderkind' Facebook stapt over naar Google (Foto: BuzzT)

Aanklacht om slechte livestream bokswestrijd

Een boksfan uit Portland heeft Showtime Networks aangeklaagd. Zack Bartel wilde naar de bokswedstrijd tussen Floyd Mayweather en de Ierse MMA-vechter Conor McGregor kijken. Hij betaalde grif voor de livestream, maar daar was van alles mee aan de hand en dat pikt hij niet.

Bartel betaalde bijna honderd dollar om het historische gevecht te zien in de betaal-app van Showtime. Maar in de aanklacht staat te lezen dat hij alleen maar een grijs scherm zag met af een toe een stilstaand beeld van het gevecht.

Showtime wilde tegenover Variety niet reageren op de aanklacht. Wel heeft het bedrijf gezegd dat ontevreden kijkers hun geld terug kunnen krijgen als blijkt dat de stream slecht werkte door een fout bij Showtime.

Aanklacht vanwege slechte livestream
Aanklacht om slechte livestream bokswestrijd (Foto: BuzzT)

Tsonga en Cilic door op US Open

Tennisser Marin Cilic heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de US Open. De Kroatische nummer vijf van de plaatsingslijst won van de Amerikaan Tennys Sandgren uit Tennessee, die opvallend genoeg is vernoemd naar iemand die niks met Tennessee én niks met tennis te maken had. De nummer 105 van de wereld wist Cilic redelijk partij te bieden en won één set, maar daar bleef het bij: 6-4, 6-3, 3-6, 6-3.

De als achtste geplaatste Fransman Jo-Wilfried Tsonga had het nog wat minder moeilijk met de Roemeen Marius Copil (ATP-87). Tsonga was prima op dreef en plaatste zich met 6-3, 6-3, 6-4 voor de tweede ronde.

John Isner, de nummer tien van de plaatsingslijst, schakelde voor eigen publiek de Fransman Pierre-Hugues Herbert uit: 6-1, 6-3, 4-6, 6-3. De Spanjaard Pablo Carreño Busta, als twaalfde geplaatst, schakelde de Amerikaanse qualifier Evan King weinig verrassend uit: 6-3, 6-2, 7-6 (5).

Volleyballers uitgeschakeld op EK

De Nederlandse volleyballers hebben op het EK in Polen ook hun derde en laatste groepsduel verloren. In Katowice verloor Oranje in drie sets van België: 25-21, 25-21, 25-21.

Oranje was het toernooi vrijdag begonnen met een nederlaag van 3-1 tegen Turkije. Zondag tegen Frankrijk was Nederland dicht bij een stunt tegen Europees kampioen van 2015: het kreeg in de vierde set drie matchpoints maar kon het niet afmaken.

Ook tegen België kon Oranje niet winnen, dat op de wereldranglijst tien plaatsen hoger staat. Nederland nam in elke set wel een voorsprong (13-9 in de eerste, 11-6 in de tweede, 11-9 in de derde), maar in de slotfase van iedere set was België sterker.

"Twee keer bouwden we goed een voorsprong op en twee keer maakten we het niet af. Dat mag niet gebeuren'', zei vondscoach Gido Vermeulen na afloop. "In de eerste set verloren we het momentum omdat onze dubbele wissel niet zo goed uitpakte als normaal. In set twee kwamen we passend in de problemen.''

België plaatste zich als groepswinnaar rechtstreeks voor de kwartfinale. Frankrijk en Turkije gaan naar de tussenronde.

Kunstschaatster Lipnitskaya (19) stopt na strijd tegen anorexia

Kunstschaatster Yulia Lipnitskaya heeft haar schaatsen aan de wilgen gehangen. De nog altijd pas 19-jarige Russische werd ooit gezien als megatalent, maar kon de definitieve stap nooit maken.

In 2013/14 brak Lipnitskaya door met meerdere grote internationale zeges, waardoor ze een van de favorieten was voor olympisch goud in Sochi. Dat ging echter mis, ze eindigde slechts als vijfde, hoewel ze later wel deel uitmaakte van het team dat goud won in de landenwedstrijd. Een dikke maand later pakte ze zilver op het WK, maar dat was haar laatste grote internationale toernooi.

In november 2014 gaf Lipnitskaya al te kennen het bijzonder moeilijk te hebben met haar faam. De tiener had grote moeite met de stress en probeerde er alles aan te doen om de verwachtingen van haar vele fans in te lossen. Af en toe leek ze op de goede weg, maar op het moment suprême ging het dan weer mis op Russische kampioenschappen, waardoor ze er op WK's niet bij was.

Vorig seizoen had de jonge Russische te maken met veel blessures, waaronder één die ze opliep door een val op een met ijs bedekte straat. Daardoor moest ze het NK missen en zat selectie voor het WK er dus ook weer niet in. Daar kwam dan ook nog eens een strijd tegen anorexia bij, en naar nu blijkt heeft ze in april, na drie maanden behandeling, al te kennen gegeven niet meer verder te gaan met het kunstschaatsen.

Moeder Daniela maakte maandag in Russische media bekend dat haar dochter niet meer in wedstrijden te bewonderen zal zijn. 

Lipnitskaya op de Spelen van 2014 voor eigen publiek (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Lipnitskaya op de Spelen van 2014 voor eigen publiek (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Tankink gaat door bij LottoNL-Jumbo

Bram Tankink heeft zijn contract bij LottoNL-Jumbo met één jaar verlengd. De 38-jarige Nederlander begint volgend jaar aan zijn achttiende seizoen als profwielrenner.

"De waardering voor mijn inzet vanuit renners, personeel en ploegleiding heeft me doen besluiten nog een jaar bij deze ploeg door te gaan'', geeft Tankink aan op de website van LottoNL-Jumbo.

Ook ploegmanager Richard Plugge van Team LottoNL-Jumbo is blij over het langer aanblijven van de renner. "Bram haalde dit seizoen weer een heel hoog niveau en daarmee is hij van grote waarde voor ons. Ook voor de sfeer binnen de ploeg is hij een belangrijke pion. Daarnaast is hij een goede mentor voor de jonkies in de selectie. Hopelijk kan Bram zijn carrière op een mooie manier bij onze ploeg afsluiten, wanneer dat ook mag zijn.''

Fosu-Mensah door Advocaat opgeroepen

Door een blessure van Kenny Tete heeft Dick Advocaat Timothy Fosu-Mensah toegevoegd aan de Oranje-selectie.

In eerste instantie was de Nederlander met Afrikaanse roots geselecteerd voor Jong Oranje. De 19-jarige defensieve kracht van Manchester United, momenteel actief op huurbasis bij Crystal Palace, is uit voorzorg bij de selectie gehaald.

Momenteel is het Nederlands elftal zich aan het voorbereiden op de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Frankrijk en Bulgraije.

Fosu-Mensah is al jeugdinternational, maar moet zijn debuut voor Oranje nog maken. Het betekent voor de verdediger annex middenvelder zijn eerste uitnodiging.

'Presentatie iPhone 8 op 12 september'

Op 12 september wordt de iPhone 8 aan het publiek getoond. Dat melden CNBC en The Wall Street Journal. Eerder meldde een Franse site al dat 12 september de dag zou worden dat het nieuwe vlaggenschip van Apple onthuld zou worden. Net als de Amerikanen baseerden de Fransen zich op bronnen bij Apple.

Naast de iPhone 8 zal Apple nog een paar andere producten introduceren. Het gaat dan om de iPhone 7s en 7s Plus. Ook zit er een nieuwe Apple Watch aan te komen en een Apple TV met 4K-ondersteuning.

Of de iPhone 8 breed wordt uitgerold is nog maar de vraag. Het nieuwe vlaggenschip is volgestopt met nieuwe technologieën, zoals een randloos scherm en nieuwe gezichtsherkenningstechnologie.

The Wall Street Journal schrijft dat Apple de presentatie wil houden in het nieuwe Steve Jobs Theater op het Apple Park. En daar zit mogelijk een probleem. De bouw is nog niet helemaal af en daarom zou het zo maar kunnen dat de presentatie wordt uitgesteld.

'Presentatie iPhone 8 op 12 september'
'Presentatie iPhone 8 op 12 september' (Foto: BuzzT)

'Volkswagen wacht nieuwe reeks claims'

Volkswagen kan voor het einde van het jaar mogelijk duizenden nieuwe claims van eigenaren van sjoemeldiesels tegemoetzien. Dat zei advocaat en oud-minister van Binnenlandse Zaken Gerhart Baum tegen de Süddeutsche Zeitung.

Volgens de 84-jarige advocaat is Volkswagen er mogelijk op uit om klachten te laten verjaren. Om dat te voorkomen wil hij namens zo'n vijfduizend Volkswagen-bezitters nog voor het eind van het jaar claims indienen. Volgend jaar al zou een groot deel van zo'n 2,5 miljoen eigenaren met sjoemelsoftware geen aanspraak meer kunnen maken op een schadevergoeding.

Tegen Volkswagen lopen in verschillende landen claims en rechtszaken als gevolg van fraude met de uitstoot van dieselauto's. In Duitsland mogen claims niet gebundeld worden, zoals in Nederland wel gebeurt. De claims die Baum voorbereid vergen dus enorm veel werk.

'Volkswagen wacht nieuwe reeks claims'
'Volkswagen wacht nieuwe reeks claims' (Foto: ANP)

Politie VS krijgt weer 'afdankertjes' leger

Amerikaanse politiekorpsen moeten weer toegang krijgen tot zwaar materieel, zoals gepantserde wagens en granaatwerpers. President Barack Obama had de levering van dergelijk wapentuig aan de politie verboden, maar zijn opvolger Donald Trump wil af van die restricties.

Minister Jeff Sessions (Justitie) zei maandag tijdens een toespraak dat Trump met een presidentieel bevel komt dat de politie weer toegang moet geven tot "levensreddend materieel". Hij sprak onder meer over kevlarvesten en helmen, maar volgens zijn departement blijft het daar niet bij.

Trump zou van plan zijn het zogeheten programma 1033 uit de jaren negentig nieuw leven in de blazen. Dat stelde de strijdkrachten in staat om overbodig materieel over te dragen aan politiediensten. Het ging onder meer om wapens, munitie, pantserwagens, computers en kleding.

"Dit geeft het signaal af dat we de veiligheid van het publiek belangrijker vinden dan hoe materieel eruit ziet", stelde het ministerie van Justitie in een verklaring. De regering-Obama had juist een streep gehaald door het programma nadat zorgen waren geuit over de "militarisering"van de politie.

Politie VS krijgt weer 'afdankertjes' leger
Politie VS krijgt weer 'afdankertjes' leger (Foto: ANP)

Duizenden mensen gered in Houston

De hulpdiensten in de Amerikaanse stad Houston hebben volgens politiechef Art Acevedo de afgelopen dagen zo'n 2000 mensen gered. Alle agenten draaien volgens hem diensten van minimaal twaalf uur per dag.

De politie heeft nog niet alle mensen in nood kunnen redden. Acevedo stelde maandagochtend dat nog ongeveer 185 urgente reddingsverzoeken openstonden. Agenten zijn niet alleen bezig met reddingswerk. De politiechef zei dat al vier mensen zijn opgepakt terwijl ze probeerden te plunderen.

De vierde stad van de Verenigde Staten kampt met zware wateroverlast door de tropische storm Harvey die sinds afgelopen weekeinde huishoudt in de omgeving. Burgemeester Sylvester Turner zei volgens lokale media dat tot dusver ongeveer 5500 mensen een veilig heenkomen hebben gezocht in opvangcentra. Hij sprak de verwachting uit dat dat aantal "exponentieel"zal toenemen.

Duizenden mensen gered in Houston
Duizenden mensen gered in Houston (Foto: ANP)

Sutton winnaar van BTCC op Rockingham

Op het circuit van Rockingham werd zondag de achtste ronde van het British Touring Car Championship verreden. Met een overwinning, tweede plaats en de leiding in het kampioenschap mag Ash Sutton de winnaar van het weekend genoemd worden. Grootste nieuws van het weekend was de bekendmaking dat Handy Motorsport volgend seizoen met een Alfa Romeo Giulietta aan de start zal staan. De drie races zijn hier in volledige lengte terug te kijken.

In de eerste race op zondag behaalde James Cole zijn eerste overwinning uit zijn BTCC-carrière. De Subaru-coureur ging van start tot finish aan de leiding. Zijn teamgenoot Sutton werd tweede, gevolgd door Jack Goff op plaats drie.

Uitslag race 1
1 James COLE (GBR) Adrian Flux Subaru Racing 16 ronden
2 Ashley SUTTON (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +2.571s
3 Jack GOFF (GBR) Eurotech Racing +3.167s
4 Josh COOK (GBR) MG Racing RCIB Insurance +3.308s
5 Matt NEAL (GBR) Halfords Yuasa Racing +4.946s
6 Colin TURKINGTON (GBR) Team BMW +5.245s
7 Mat JACKSON (GBR) Team Shredded Wheat Racing with Duo +7.937s
8 Adam MORGAN (GBR) Ciceley Motorsport +8.458s
9 Josh PRICE (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +8.698s
10 Jason PLATO (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +10.157s

Sutton won vervolgens de tweede race. Op de tweede plaats Mat Jackson met zijn Ford Focus. Colin Turkington, de grootste concurrent van Sutton voor het kampioenschap werd derde.

Uitslag race 2
1 Ashley SUTTON (GBR) Adrian Flux Subaru Racing 18 ronden
2 Mat JACKSON (GBR) Team Shredded Wheat Racing with Duo +2.438s
3 Colin TURKINGTON (GBR) Team BMW +2.730s
4 Jason PLATO (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +7.110s
5 Jack GOFF (GBR) Eurotech Racing +9.513s
6 Adam MORGAN (GBR) Ciceley Motorsport +10.101s
7 Andrew JORDAN (GBR) BMW Pirtek Racing +10.569s
8 Rob COLLARD (GBR) Team BMW +10.756s
9 Tom INGRAM (GBR) Speedworks Motorsport +14.802s
10 Chris SMILEY (GBR) BTC Norlin Racing +15.349s

Andrew Jordan pakte de overwinning in de laatste race van de dag. Aanvankelijk wist Adam Morgen enkele aanvallen te plaatsen op Jordan, echter de BMW-coureur wist ze allemaal af te slaan. Honda-coureur Gordon Shedden werd derde.

Uitslag race 3
1 Andrew JORDAN (GBR) BMW Pirtek Racing 17 ronden
2 Adam MORGAN (GBR) Ciceley Motorsport +1.724s
3 Jason PLATO (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +2.025s
4 Jack GOFF (GBR) Eurotech Racing +5.214s
5 Ashley SUTTON (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +5.561s
6 Colin TURKINGTON (GBR) Team BMW +5.908s
7 Senna PROCTOR (GBR) Power Maxed Racing +6.506s
8 Tom INGRAM (GBR) Speedworks Motorsport +6.786s
9 Chris SMILEY (GBR) BTC Norlin Racing +7.331s
10 Dave NEWSHAM (GBR) BTC Norlin Racing +7.775s

Kampioenschap
1 Ashley Sutton (GBR) Adrian Flux Subaru Racing 312 punten
2 Colin Turkington (GBR) Team BMW 300
3 Gordon Shedden (GBR) Halfords Yuasa Racing 257
4 Rob Collard (GBR) Team BMW 256
5 Tom Ingram (GBR) Speedworks Motorsport 219
6 Andrew Jordan (GBR) BMW Pirtek Racing 192
7 Matt Neal (GBR) Halfords Yuasa Racing 187
8 Mat Jackson (GBR) Team Shredded Wheat with DUO 169
9 Jack Goff (GBR) Eurotech Racing 169
10 Jason Plato (GBR) Adrian Flux Subaru Racing 145

Sutton mag dan de winnaar van het weekend zijn. De verliezer van het weekend is Josh Cook. De MG-coureur kreeg na een aanrijding met Stephan Jelley van de wedstrijdleiding zijn vierde straf van het seizoen en is daardoor automatisch voor de volgende race geschorst. Het team van Cook heeft inmiddels beroep aangetekend tegen de straf.

Komend seizoen zal Handy Motorsport de huidige Toyota Avensis inwisselen voor een Alfa Romeo Giulietta. De Giulietta zal bestuurd worden door Rob Austin. Het project is in samenwerking met de Britse Alfa Romeo dealers.

Over drie weken vindt de een-na-laatste ronde van het kampioenschap plaats op het circuit van Silverstone.

Ook Bertens gelijk onderuit op US Open

Het gaat niet zo best met de Nederlandse tennissers op de US Open. Waar op een Grand Slam doorgaans wel minstens één Nederlander een enkelspelzege boekt heeft dag één in New York al een einde gemaakt aan de aspiraties van drie van de vier Nederlanders.

Na Robin Haase en Richel Hogenkamp werd namelijk ook Kiki Bertens in de eerste ronde uitgeschakeld. De nummer 27 van de wereld haalde in 2012 en 2015 de tweede ronde en een herhaling daarvan zat er tegen de Griekse Maria Sakkaria nauwelijks in.

Sakkaria, 95e op de wereldranglijst, was vooral in het begin oppermachtig en binnen no-time stond ze met 4-0 voor. Bertens herstelde zich wel een beetje, maar de set was niet meer te redden. Set twee zag er ook nog iets beter uit voor de Nederlandse, maar toch was het Sakkaria die simpelweg beter was: 6-3, 6-4.

Bertens komt in het damesdubbel nog wel in actie, samen met Johanna Larsson.

Overvaller met spijt geeft zichzelf aan

Een overvaller met wroeging heeft zichzelf enkele weken na een overval op een supermarkt in Eindhoven bij de politie aangegeven.

De 51-jarige spijtoptant uit Amersfoort meldde zich zondagmiddag om op te biechten dat hij op 2 augustus een medewerkster van een supermarkt aan de Geldropseweg met een mes had bedreigd. Hij dwong haar de inhoud van de kassa af te staan, meldde de politie maandag.

De man had besloten schoon schip te maken. Hij is verhoord en zit vast.

Overvaller met spijt geeft zichzelf aan
Overvaller met spijt geeft zichzelf aan (Foto: ANP)

Hogenkamp in eerste ronde US Open onderuit

Voor tennisster Richel Hogenkamp is de US Open weer voorbij. De 25-jarige Doetinchemse, 101e op de wereldranglijst, ging in New York in de eerste ronde onderuit tegen Arina Rodionova uit Australië, de mondiale nummer 134. 

Hogenkamp begon nog uitstekend aan het duel en pakte in de eerste set een 4-2 voorsprong. Ze werd echter teruggebroken, waarna ze op 4-4 een breakkans liet liggen. Dat deed Rodionova niet en de Australische pakte zo de eerste set.

In set twee nam Hogenkamp wederom al snel Rodionova's service over, maar de Australische sloeg gelijk terug en liep uit naar een 5-3 voorsprong. De Nederlandse wist nog knap terug te komen tot 5-5, maar daarmee was het gedaan: 5-7, 5-7.

Eerste gouden medailles WK judo naar Japan

In de Hongaarse hoofdstad Budapest zijn de wereldkampioenschappen judo van start gegaan. Op maandag kwamen de judoka's in de lichtste klassen de mat op. Bij de heren is dat onder zestig kilogram en bij de dames onder 48 kilogram. Zowel bij de dames als de heren ging het goud naar Japan. 

Bij de heren ging het goud naar Naohisa Takato. De nummer één op de wereldranglijst won in de finale van Orkhan Safarov uit Azerbaijan.
In Budapest won Takato drie van zijn vijf partijen met ippon en de andere twee met waza-ari. Het is de tweede keer dat hij wereldkampioen werd. De eerste keer was in Rio de Janeiro in 2013. Safarov (WK-brons in 2013) verloor voor de vierde keer op rij van Takato, die hem in Rio van brons hield. Dit jaar was hij wel de beste. Brons in deze klasse was er voor Boltbataar Ganbat (Mongolië) en Diyorbek Urozboev (Uzbekistan). 

In de klasse tot 48 kilogram pakte de Japanse Funa Tonaki de wereldtitel. Tonaki was in de finale met waza-ari te sterk voor de Mongoolse Urantsetseg Munkhbat. De 22-jarige Tonaki veroverde twee jaar geleden de wereldtitel bij de junioren. Het brons naar eveneens naar Japan, maar ook naar Kazachstan. Ami Kondo en Otgontsetseg Galbadrakh wisten de duels om plek drie te winnen. 

Er kwamen maandag geen Nederlanders in actie. De eerste Nederlandse zal woensdag pas in actie komen. Margriet Bergstra zal in de klasse tot 57 kilogram de tatami betreden. Dinsdag is het de beurt bij de vrouwen in de klasse tot 52 kilo en bij de heren tot 66 kilo. 

Verdachte dreiging even niet welkom op school

De 22-jarige man uit Zevenbergen die vastzit op verdenking van betrokkenheid bij de dreiging met een terroristische aanslag in Rotterdam, is voorlopig niet welkom op de Avans Hogeschool in Breda. De onderwijsinstelling laat weten dat daartoe is besloten met het oog op de gevoelens van veiligheid van studenten en medewerkers van Avans.

"Avans gaat, na een eventuele invrijheidstelling, eerst in gesprek met de student en maakt een inschatting van de situatie", aldus de school. "Op basis daarvan zal een besluit genomen worden over het verdere vervolg van de opleiding door de student."

De man is vrijdag voor de rechter-commissaris verschenen, die oordeelde dat hij terecht is aangehouden. Justitie mag hem nu uiterlijk tot woensdag vasthouden voordat er weer een rechter aan te pas komt. Hij zit in beperking. Dat houdt in dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat en niet met anderen.

Verdachte dreiging even niet welkom op school
Verdachte dreiging even niet welkom op school (Foto: ANP)

Goede doelen gaan contactloos collecteren

Collectanten kunnen voortaan niet meer worden afgescheept met de smoes dat de bewoner geen contant geld in huis heeft. Een groep van 21 goede doelen investeert gezamenlijk in vijfhonderd collectebussen met ingebouwde pinautomaat, waarmee contactloos kan worden betaald.

Daarmee gaan ze met ingang van 3 september in voorlopig vijftig gemeenten contactloos doneren mogelijk maken, al kan in de aangepaste collectebus ook nog ouderwets geld worden gestopt. De collectebus nieuwe stijl wordt donderdag 31 augustus gepresenteerd in het Olympisch Stadion. Onder meer KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, het Diabetesfonds, Amnesty International en Jantje Beton doen aan het project mee. De collectebussen rouleren voortaan tussen de goede doelen, zodat de samenwerkende organisaties kosten kunnen besparen.

De goede doelen willen daarmee de wijze van collecteren moderniseren, aldus een woordvoerder van I Care Producties (ICP), betrokken bij de introductie. Daarnaast groeit het aantal contactloze betalingen stormachtig: in 2014 waren er nog maar 8,3 miljoen contactloze transacties, vorig jaar 630 miljoen. In 2016 waren er in Nederland voor het eerst meer pin- dan contante betalingen.

Bijna driekwart van de huishoudens ervaart de collectant als positief, maar gelijktijdig merken de goede doelen dat veel mensen tegenwoordig geen kleingeld meer in huis hebben. Volgens de goede doelen staan veiligheid en anonimiteit voorop bij deze nieuwe vorm van collecteren. De collectebus kan alleen worden ingezet door goede doelen met een CBF-keurmerk.

Goede doelen gaan contactloos collecteren
Goede doelen gaan contactloos collecteren (Foto: BuzzT)

'Joden verantwoordelijk voor aanslag Barcelona'

'No tinc por', zo klonk het afgelopen zaterdag uit honderdduizenden kelen in Barcelona. 'Ik ben niet bang'. De vraag is alleen; waar is men dan niet bang voor? Is het terrorisme in het algemeen? Is het Islamitisch gerelateerd terrorisme? Is het de Islam zelf? Is de Islamitsche Staat? Een klein deel van het massaal toegestroomde publiek was erg duidelijk over waar de angel zit. ISIS is hetgeen waar men niet bang voor is. En ISIS=Israël, vindt men.

Complottheorieën zijn zo oud als de mensheid en antisemitische complottheorieën bestaan al sinds we in Europa de berenvellen verruilden voor Romeinse kledij. Een beroemd geval is die van de Protocollen van de Wijzen van Sion, een zogenaamd verslag van Joodse leiders die in 1897 een complot zouden hebben gesmeed voor Joodse wereldheerschappij. Een verhaal dat waarschijnlijk zijn oorsprong in Rusland vindt en in zijn geheel verzonnen is.

Ondanks het feit dat het hier een overduidelijke hoax betreft, blijft dit verhaal plus allerlei vreemde afgeleiden hiervan, een hardnekkig leven leiden in -met name- de islamitische wereld. Joden zouden koekjes maken van het bloed van Arabische kindertjes en sommige moslims hebben het idee dat wanneer ze op de fiets een lekke band krijgen, er minstens een joods complot achter moet zitten.

Een variant op de eerdergenoemde Protocollen is de theorie dat Israël de drijvende kracht achter de harde kern van Allah. Een theorie die enthousiast gehoor vindt bij mensen die een Semitische taal spreken. Ook een aantal demonstranten in Barcelona waren erg duidelijk met hun spandoek: ISIS staat voor 'Israeli Secret Intelligence Service'. Kortom: je moet er even een hersenspinsel een flinke mentale draai om z'n oren geven, maar dan kom je uiteindelijk wel bij het gewenste resultaat en blijken de joden verantwoordelijk te zijn voor de aanslag in Barcelona. Hoera! De joden hebben het weer gedaan, iedereen blij.

In tegenstelling tot wat de Koran beweert, zijn joden niet bepaald op hun achterhoofd gevallen. Het antisemitisme in Europa is de afgelopen tijd flink toegenomen. Iets dat ook de rabbijn van Barcelona is opgevallen. Hij brengt het wat dramatisch, maar letterlijk heeft hij zijn toehoorders laten weten dat 'Europa gevallen is voor de Islam'. Hij roept zijn schaapjes op om het continent te verlaten en hun heil te zoeken in Israël, waar ze een stuk veiliger zouden zijn.

Ondertussen, op de tempelberg, in de Al Aqsa-moskee, een plek die verboden is voor niet-moslims, sprak een sheik tijdens een speech zijn afschuw uit over de Arabische leiders die de aanslag in Barcelona veroordeelden. Dat hoort blijkbaar niet. De geestelijke is van mening dat moslims niet tegen elkaar zouden moeten strijden, maar zich horen te verenigen om te vechten tegen de grote vijand van Oemma: de joden. In zijn enthousiasme vergat hij even het gebruikelijke semantische trucje toe te passen: hij riep niet op voor een strijd tegen Israël, maar was zo eerlijk om tot twee keer aan toe het woordje 'Yahud' (jood) in zijn betoog te gebruiken. Ook Amerika, Rusland en het Verenigd Koninkrijk zouden vijanden van de Islam zijn.

Ajax naar Champions League

Wat de mannen van Ajax niet lukte is hun vrouwelijke collega's wel gelukt, zich kwalificeren voor de Champions League. Het won vandaag het beslissende kwalificatieduel van Standard Luik met 3-0.

In een kwalificatiepoule van vier teams kwalificeerde alleen de groepswinnaar zich voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Ajax won eerder al van al het Letse Rigas FS (6-0) en organisator Pärnu Jalgpalliklubi uit Estland(2-1). Omdat Standard Luik ook zijn eerste twee wedstrijden won was het onderlinge duel allesbeslissend.

Daarin kenden de Belgen een dramatische start. Na tien minuten maakte Ellen Nelissen hands op de doellijn, wat een rode kaart en een penalty betekende. De pingel werd benut door Desiree van Lunteren. Nog voor rust bouwde Ajax de voorsprong via Linda Bakker en opnieuw Van Lunteren uit tot 3-0, wat ook de eindstand betekende.

Vrijdag is de loting voor de eerste knock-outfase.

Haase kansloos onderuit in eerste ronde US Open

Voor Robin Haase zit de US Open er wat betreft het enkelspel weer op. De Nederlander was in New York als 32e geplaatst, maar ging in de eerste ronde in straight sets onderuit tegen de Brit Kyle Edmund, die zes plekken onder Haase's 36e plaats op de wereldranglijst staat.

Haase had het in set één al met enige regelmaat moeilijk en moest op 4-3 zijn service inleveren, waarmee ook de set uit zijn handen glipte. In het tweede bedrijf leverde Haase wederom als eerste zijn service in, maar dit keer wist hij de break terug te pakken. Dat duurde natuurlijk niet lang, want één game later sloeg Edmund opnieuw toe en dit keer maakte de Brit het wel af.

Een alsmaar sipper kijkende Haase leek het hoofd in set drie al gelijk te buigen door de allereerste game van de set in te leveren op eigen service. In de games daarna serveerde hij aanzienlijk beter, maar Edmund breken zat er niet in. Op 5-3 ging het voor de Hagenees dan fout en dat deed hij in stijl. Op matchpoint voor Edmund liet Haase zijn meest beroemde kunststukje zien, een dubbele fout op matchpoint tegen: 3-6, 5-7, 3-6.

Badmintonner Axelsen pakt historische wereldtitel

Afgelopen week werd in het Schotse Glasgow het wereldkampioenschap badminton gespeeld en dat leverde een vrij unieke wereldkampioen op bij de mannen. De Deen Viktor Axelsen liet zich kronen tot beste van de wereld en, zoals het woord 'Deen' al zegt, dat is geen Aziaat.

Op 22 eerdere WK's ging het goud in het mannenenkelspel twintig keer naar Azië: meestal China, af en toe Indonesië, waar badminton nog veel meer dan in China volkssport nummer één is. Flemming Delfs werd in 1977 de eerste wereldkampioen, Peter Rasmussen pakte twintig jaar later het goud en beiden kwamen uit Denemarken.

Het lijkt erop dat Denemarken eens in de twintig jaar de wereldkampioen mag leveren, want twintig jaar na Rasmussen stond Axelsen in de finale. Hij stond daarin tegenover misschien wel de grootste legende ooit in de badmintonsport: Lin Dan uit China, tweevoudig olympisch kampioen, vijfvoudig wereldkampioen en winnaar van elk groot toernooi op de kalender. Toch kwam hij tegen Axelsen simpelweg te kort en de Chinees wist zelfs geen game te winnen: 22-20, 21-16.

De 22-jarige Nozomi Okuhara, vorig jaar goud voor olympisch brons, pakte bij de vrouwen als eerste Japanse de wereldtitel. In een razendspannende finale was ze te sterk voor de Indiase Pusarla Venkata Sindhu: 21-19, 20-22, 22-20. Olympisch kampioenen Liu Cheng en Zhang Nan uit China pakten het goud in het mannendubbel, hun pas 20-jarige landgenoten Jia Yifan en Chen Qingchen deden dat bij de vrouwen. Tontowi Ahmad en Lily Natsir uit Indonesië, sinds hun olympische titel vorig jaar nationale helden, veroverden net als in 2013 de wereldtitel in het gemengd dubbel.

Darters PDC in 2018 naar Rotterdam, Maastricht en Zwolle

De PDC heeft de wedstrijdkalender van 2018 vrijgegegeven. De dartbond komt naast de Premier League in Rotterdam en de Dutch Dart Masters in Maastricht met een nieuw darttoernooi in Nederland. Volgend jaar zal de European Tour volgend jaar Zwolle aandoen. 

19 april 2018 is de Premier League in Rotterdam. 10 t/m 13 mei is de European Tour 6 in Zwolle en 6 t/m 9 september is de European Tour 11 in Maastricht. De European Tour zal volgend jaar ook voor het eerst Denemarken aan doen. Volgend jaar juni zijn de darters van de PDC in Kopenhagen te vinden. 

Ten opzichte van van dit jaar zal er één extra European Tour aan de kalender worden toegevoegd. Verder wordt de Q-School gesplitst in een UK en Europese Q-school. De dartkalender bestaat naast de grote toernooien uit 22 Players Championships, 6 UK Open Qualifiers en 13 European Tours. Ook is er een Challenge Tour voor darters die naasr een tourkaart krijgen en een Development Tour voor de jongere spelers. De volledige kalender is hier te zien. 

Deze week is de PDC is ook al in Nederland te vinden. De zesde editie van de Dutch Dart Masters is deze week in het MECC in Maastricht. Donderdag is de Nederlandse kwalificatie en vrijdag is de eerste ronde. Naast Michael van Gerwen, Benito van de Pas en Jelle Klaasen zullen nog vier Nederlanders aan de oche verschijnen. 

Britten verwachten flexibiliteit van EU

De Britse regering verwacht flexibiliteit en voorstellingsvermogen van de Europese Unie bij de onderhandelingen over de scheiding van het Verenigd Koninkrijk en de EU. Dit zei de Britse minister voor de brexit David Davis bij de start van een nieuwe ronde onderhandelingen in Brussel.

Volgens EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier moet Londen echter voorstellen presenteren die ondubbelzinnig zijn. De Britten hebben verschillende documenten aangeleverd ,,die we zorgvuldig hebben bestudeerd', aldus Barnier, maar op grond waarvan niet voldoende voortgang kan worden gemaakt. Hij wees erop dat de andere 27 lidstaten en het Europees Parlement eerst overeenstemming willen over de rechten van burgers na de brexit, de financiële afrekening en de toekomstige situatie bij de Brits-Ierse grens. Een andere weg ,,kunnen we niet accepteren".

Londen wil zo snel mogelijk praten over de toekomstige relatie met de EU.

Zorgelijk

Sinds de gesprekken in juni over de scheidingsvoorwaarden begonnen, is er weinig vooruitgang geboekt. Barnier noemde dat zorgelijk. Hij zei bereid te zijn ,,de komende weken de onderhandelingen te intensiveren om vooruit te komen".

Volgens Davis zijn de documenten die de Britse regering nu heeft geproduceerd het product van ,,hard werken en gedetailleerd denken" en vormen ze een ,,constructieve basis". Maar Barnier zei dat het tijd wordt om serieus te gaan onderhandelen. Zo verwacht hij duidelijkheid over het Britse standpunt over de 'brexitnota', de eindafrekening van de scheiding. Een concreet bedrag is nog niet genoemd maar het gaat om miljarden.

Britten verwachten flexibiliteit van EU
Britten verwachten flexibiliteit van EU (Foto: ANP)

Ajax rondt terugkeer Siem de Jong af

Ajax heeft met Siem de Jong en Newcastle United een akkoord bereikt om de 28-jarige speler te laten terugkeren in Amsterdam.

Op de officiële website schrijft Ajax dat De Jong een contract heeft ondertekend voor drie seizoenen. Tussen 2005 en 2014 speelde de geboren Zwitser ook voor de Amsterdammers. In 244 officiële wedstrijden maakte hij 78 doelpunten.

De Jong veroverde met Ajax in 2010 de KNVB Beker en tussen 2011 en 2014 werd de ploeg viermaal op rij landskampioen. Mede door blessureleed kwam hij bij Newcastle United niet verder dan 21 optredens in het eerste elftal. Vorig seizoen kwam de speler nog op huurbasis uit voor PSV.

Ajax versterkte zich onlangs ook met Maximilian Wöber, Luis Manuel Orejuela en Dennis Johnsen. Na de interlandperiode kan Siem de Jong zijn 'tweede debuut' maken tegen PEC Zwolle, op zaterdag 9 september in de Johan Cruijff ArenA.

Nederland maakt definitieve selecties bekend voor WK wielrennen

Thorwald Veneberg heeft de selectie bekend gemaakt voor het WK wielrennen in het Noorse Bergen. In de negenkoppige selectie zal Tom Dumoulin de kopman zijn. Naast Dumoulin neemt Veneberg ook de klimmers Bauke Mollema en Wout Poels.

Naast de klimmers bestaat de selectie uit de voorjaarsrenners Lars Boom, Niki Terpstra, Dylan van Baarle en Sebastian Langeveld. Ook Koen de Kort en Jos van Emden zijn geselecteerd.

"Het is een sterke groep renners, die de aanval als handelsmerk hebben. Het totale niveau van de Nederlandse mannen groeit ieder jaar verder. Dus ik zie ons steeds een stap dichter bij een titel komen en dan heb ik het ook over de tijdrit", geeft Veneberg aan.

De tijdrit bij de elite mannen wordt gereden door Dumoulin en Wilco Kelderman. In het Noorse Bergen wacht de renners een heuvelachtig parcours en eindigt op een serieuze klim. Van Emden gaf eerder al aan dat het parcours voor hem te zwaar was.

Bij de vrouwen wordt Nederland vertegenwoordigd door Anna van der Breggen, Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten, Chantal Blaak, Marianne Vos, Amy Pieters, Lucinda Brand, Janneke Ensing.

'Een hond kwispelt niet uit blijdschap'

Een hond kwispelt niet uit blijdschap maar om sterkere dieren en mensen te laten weten dat hij hun overwicht niet betwist. Aan ondergeschikte dieren is het een teken dat hij niet gevaarlijk is. Ook wolven kwispelen om die redenen.

Dat stelt professor Rudi D'Hooge van de Katholieke Universiteit van Leuven. "Kwispelen is in de eerste plaats een geruststellend signaal", zegt de hoogleraar in de online-dagkrant van de KUL. Het gaat volgens hem om deels aangeboren, deels aangeleerd gedrag. "In een hondennest kwispelen de moederhond en haar pups duchtig naar elkaar. Honden die door een kat zijn grootgebracht, kwispelen ook, maar veel minder."

Toch waarschuwt D'Hooge dat niet elke onbekende, kwispelende hond betrouwbaar is. "Sommige honden zenden tegenstrijdige signalen uit die voor mensen moeilijk te interpreteren zijn. Of ze worden plots zo angstig wanneer ze benaderd worden, bijvoorbeeld door een voorgeschiedenis van mishandeling, dat ze de hand bijten die hen wil strelen."

'Een hond kwispelt niet uit blijdschap'
'Een hond kwispelt niet uit blijdschap' (Foto: ANP)

Vrijspraak voor soldaten na ontgroening

Drie soldaten die verdacht werden van het gooien van emmers water met chloor tijdens een inwijdingsritueel in Havelte, zijn maandag vrijgesproken. Bij de ontgroening in juli 2015 liep een persoon brandwonden op. Twee anderen kampten korte tijd met ademhalingsproblemen.

De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem acht wel aannemelijk dat er op de kazerne met emmers chloorwater is ontgroend, maar vindt niet dat de schuld daarvoor bij de drie verdachten kan worden neergelegd.

De 26-jarige Jan B., de 24-jarige Louis de B. en de 28-jarige Willem B. wisten niets van chloor dat mogelijk aan het water was toegevoegd, zeiden ze.

Bij de inwijding werden circa dertig nieuwkomers met emmers water natgegooid. Het is gebruikelijk om in de zomer zeep aan het water toe te voegen. In dit geval zaten in mogelijk meerdere emmers chloortabletten in het water. Volgens de militaire kamer is niet bewezen dat dit drietal daar een rol in had.

Vrijspraak voor soldaten na ontgroening
Vrijspraak voor soldaten na ontgroening (Foto: ANP)

ProRail waarschuwt tegen 'spoorboomduiken'

Spoorwegbeheerder ProRail heeft in een brief aan 250 scholen in de buurt van het spoortraject Amsterdam-Eindhoven de leerlingen gewaarschuwd voor het toenemend treinverkeer. Leerlingen zouden voortaan beter wat eerder van huis kunnen vertrekken en ze moeten "geen gekke dingen" uithalen bij de overwegen, zoals 'spoorboomduiken'. In dat laatste geval proberen jongeren onder de gesloten spoorbomen door te glippen.

NS en ProRail testen met ingang van woensdag 6 september op dat traject een dienstregeling van tien minuten, waardoor er zes intercity's per uur rijden tussen de grote stations op de lijn Eindhoven-Amsterdam. Dat gebeurt steeds op woensdag, vooruitlopend op de nieuwe dienstregeling met ingang van december. De overwegen zijn daarom vaker of langer gesloten dan tot dusver gebruikelijk.

ProRail heeft in een brief de scholen verzocht tijdens de lesuren aandacht te besteden aan de veiligheid. De spoorwegbeheerder stelt lespakketten beschikbaar en is bereid gastlessen te verzorgen.

Bij sommige drukke overwegen worden verkeersregelaars geposteerd.

ProRail waarschuwt tegen 'spoorboomduiken'
ProRail waarschuwt tegen 'spoorboomduiken' (Foto: ANP)

Gezakt meisje na rechtzaak nog steeds gezakt

Een meisje uit Noord-Brabant dat de uitslag van haar vwo-examen aanvocht bij de rechter, heeft geen gelijk gekregen. Ze blijft dus gezakt, en kan niet beginnen aan haar vervolgopleiding.

De leerling kwam (naar eigen zeggen) 0,05 punt tekort voor haar examen Frans. Over dat examen was veel te doen, omdat enkele vragen onduidelijk waren waardoor er meerdere antwoorden goed zouden zijn. Daarop paste het CvTE, de eindverantwoordelijke instantie voor de examens, de normering aan.

Volgens de leerling en haar advocaat was die aanpassing echter onvoldoende, en niet in overeenstemming met wat via een tweet was gecommuniceerd. Daarop stapte ze naar de rechter, die de zaak met het oog op het startende schooljaar versneld in behandeling nam.

De rechtbank was echter van mening dat het College voor Toetsen en Eindexamens binnen de regels heeft gehandeld. Het CvTE laat weten blij te zijn met de uitspraak en ziet zich gesterkt in haar overtuiging dat het normeringssysteem deugt, maar begrijpt ook dat het examen beter moet:"Dat het examen Frans de volgende keer beter moet, is voor het CvTE duidelijk. Samen met het onderwijsveld kijken we naar verbeterpunten."

Froome slaat wegrace over op WK, denkt wel aan tijdrit

Chris Froome ontbreekt in september in de wegrace bij de wereldkampioenschappen in het Noorse Bergen. De winnaar van de Tour de France wil wel meedoen aan de ploegentijdrit en de individuele tijdrit sluit de renner van Sky ook niet uit.

Dat zei de renner van Team Sky maandag tijdens de rustdag van de Ronde van Spanje. "Als ik na de Ronde van Spanje nog altijd de goede vorm heb, zal ik graag de ploegentijdrit rijden en eventueel de individuele tijdrit, maar de wegrace sla ik over. Het parcours is niet op mijn lijf geschreven, dus dan geef ik liever een andere renner de kans", aldus Froome tegenover Cyclingnews.com

Froome reed voor het laatst de WK in 2013. In Italië won hij het brons in de ploegentijdrit en in de wegrit viel de Brit uit. In 2009 deed hij voor het laatst mee aan de individuele rit tegen de klok op een WK. Daarin werd hij achttiende op 4.34 van de Zwitser Fabian Cancellara.

Producent Klaver-film: telefoon roodgloeiend

Er hebben zich veel gegadigden gemeld om de documentaire over GroenLinks-leider Jesse Klaver alsnog uit te zenden. "De telefoon staat roodgloeiend", laat producente Janneke Doolaard weten.

BNNVARA zou Jesse volgende week maandag op televisie vertonen, maar bedacht zich omdat de omroep de schijn van partijdigheid wilde vermijden. De omroep stak bovendien een stokje voor de voorpremière in een Utrechtse bioscoop en blokkeert iedere andere vertoning. Aanleiding hiervoor was ophef over de maker van de documentaire, Joey Boink, die tijdens de campagne zelf voor de partij actief was.

Boink en Doolaard reageren teleurgesteld. De filmmaker, maar vooral het grote publiek, zijn volgens Doolaard de grote verliezers. "Mensen hebben er zoveel over gehoord, laat ze eerst de film zien en dan zelf bepalen wat ze ervan vinden. Nu wordt ze een film ontnomen over de spannendste campagne van de afgelopen verkiezingen."

Doolaard hoopt dat BNNVARA het alsnog mogelijk maakt de documentaire te tonen.

Producent Klaver-film: telefoon roodgloeiend
Producent Klaver-film: telefoon roodgloeiend (Foto: ANP)

Zalm verwacht geen kabinet voor Prinsjesdag

Het is niet waarschijnlijk dat de Koning op de derde dinsdag van september een troonrede voorleest van de nieuwe regering. Een nieuw kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zal er vrijwel zeker niet zijn voor Prinsjesdag.

Dat staat in een brief van informateur Gerrit Zalm aan Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib. De Tweede Kamer had aan de formateur gevraagd om de stand van zaken.

Begroting
Met name op het gebied van de financiën is het werk nog niet afgerond, aldus Zalm. Hij noemt het daarom "niet aannemelijk"dat er met Prinsjesdag of de Algemene Beschouwingen al een nieuw kabinet zit.

Het maken van een begroting voor komend jaar is behoorlijk ingewikkeld, omdat die eigenlijk door twee kabinetten moet worden goedgekeurd. Formeel is het demissionaire kabinet Rutte-II van VVD verantwoordelijk voor de inhoud van het koffertje, maar voor een succesvolle start van Rutte-III is het fiat van de toekomstige coalitiepartners uitermate praktisch.

VVD-leider Mark Rutte liet na het coalitieoverleg met de PvdA op maandag al weten dat de begroting nog niet rond is. "We praten deze week verder", aldus Rutte. Terwijl de deadline voor een akkoord nadert, zei Rutte vorige week dat het "nog maar zeer de vraag is of het lukt om eruit te komen''. Ook Lodewijk Asscher hield nog een slag om de arm: "We zijn er nog niet helemaal uit''

Een van de hete hangijzers is het verhogen van de salarissen van basisschoolleraren, de wens van de PvdA. Vorige week lekte uit dat de partijen het eens zouden zijn geworden over een bedrag van 270 miljoen euro daarvoor, hoewel de partijen toen ook benadrukten dat er nog geen akkoord was.

De VVD, die er aanvankelijk weinig voor voelde om de PvdA haar zin te geven, zou daar wel iets voor terug willen. Waarschijnlijk trekt het demissionaire kabinet op aandrang van de liberalen geld uit om het AOW-gat te dichten voor militairen die eerder met pensioen moeten.

Zalm verwacht geen kabinet voor Prinsjesdag
Zalm verwacht geen kabinet voor Prinsjesdag (Foto: ANP)

Sky trekt na Bernal ook Sivakov en Halvorsen aan

Zondag maakte team Sky al de komst van de Colombiaan Egan Arley Bernal bekend, de Colombiaan won het eindklassement in de Tour de l'Avenir. Nu stapt ook Pavel Sivakov over naar de Britse formatie. De Rus won onder meer de Ronde van Italië voor belofte en de Giro della Valle d'Aosta, een zware rittenkoers voor jongeren in Italië.

Op de website van Sky is jonge klimmer blij met de overstap. "Sky is het beste team als het aankomt op het rijden en winnen van rittenkoersen. Ik voel dat ik me bij deze ploeg het beste kan ontwikkelen." 

Ook ploegleider Nicolas Portal is blij met de overstap van de jonge Rus naar de Britse formatie. "Ik ken Pavel al enkele jaren. Zijn ouders waren allebei ook actief in het wielrennen en hij groeide op aan de voet van de Pyreneeën. Geen wonder dat hij zo goed kan klimmen. Pavel is heel gemotiveerd en gepassioneerd. Hij heeft alle kwaliteiten om een van de beste renners ter wereld te worden."

Ook Kristoffer Halvorsen maakt de overstap naar de Britse WorldTour-formatie. De huidig wereldkampioen bij de belofte heeft een contract getekend voor twee jaar. De Noor heeft al twee profzeges binnen, vorig jaar was hij de beste in Grand Prix d'Isbergues, dit jaar was Halvorsen de snelste in de Handzame Classic. Ook LottoNL-Jumbo had interesse in de Noorse sprinter.

Ontsnapte tbs'er in Hoogvliet aangehouden

De politie en het opsporingsteam voor voortvluchtigen FastNL hebben maandagmiddag in de buurt van Rotterdam-Hoogvliet een ontsnapte vijftigjarige tbs'er aangehouden. De man liep met zijn fiets aan de hand toen de politie hem herkende. Na een achtervolging werd hij uiteindelijk in de boeien geslagen. Bij zijn arrestatie bleek dat de man een mes had verstopt tussen de spaken van zijn fiets. 

Het Openbaar Ministerie bevestigde dat het gaat om een vijftigjarige Rotterdammer die op 17 augustus ontsnapte uit de Pompekliniek in Nijmegen. Deze man was in 2011 veroordeeld voor een reeks overvallen op textiel- en drogisterijzaken in onder meer Burgum, Wolvega en Ommen. In januari 2016 is hij ook nog een keer veroordeeld voor een diefstal met geweld. Tijdens zijn laatste ontsnapping heeft de tbs'er zich nogmaals schuldig gemaakt aan een aantal strafbare feiten. De man heeft op donderdag 24 en zondag 27 augustus jl., onder bedreiging van een mes, een winkel in Veenendaal en een winkel in Hoogvliet overvallen. Daarbij raakte niemand gewond.

Ontsnapte tbs'er in Hoogvliet aangehouden
Ontsnapte tbs'er in Hoogvliet aangehouden (Foto: ANP)

Verdachte ontvoering 'jihadbruid' blijft in cel

De Amsterdammer Marlon G., die ervan wordt verdacht een zogenoemde jihadbruid te hebben ontvoerd, blijft vastzitten, zo besloot de rechtbank in Den Bosch. De 39-jarige man zou vorig jaar een zestienjarig meisje uit Heesch hebben ontvoerd naar Antwerpen, naar islamitisch recht zijn getrouwd en haar hebben voorbereid op de jihad in Syrië.

De man wordt niet alleen verdacht van ontvoering, maar ook van deelname aan een terroristische organisatie. Het meisje was vorig jaar in juli en augustus drie weken vermist. De advocaat van G. stelt dat het meisje liegt, dat ze vrijwillig meeging, maar uiteindelijk niet meer wilde en terugging naar huis.

De rechtbank had de verdachte in mei al geschorst uit voorarrest. Maar nadat een andere vrouw aangifte tegen hem had gedaan van verkrachting, mishandeling en dreigen met een mes, kwam hij weer vast te zitten.

Het is de bedoeling de zaak op 17 november inhoudelijk te behandelen.

Verdachte ontvoering 'jihadbruid' blijft in cel
Verdachte ontvoering 'jihadbruid' blijft in cel (Foto: ANP)

Tien jaar cel voor Indiase goeroe

Een Indiase rechtbank heeft de goeroe Gurmeet Ram Rahim Singh maandag veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor verkrachting. Vrijdag was hij al schuldig bevonden aan de verkrachting van twee vrouwen in een zaak die dateert uit 2002.

Aanhangers van de zelfverklaarde heilige en leider van de spirituele organisatie Dera Sacha Sauda waren vrijdag naar de Noord-Indiase stad Panchkula gekomen om de rechtszaak bij te wonen. Dat leidde tot gewelddadige protesten, waarbij zeker 38 mensen om het leven kwamen en meer dan tweehonderd gewonden vielen. De beweging van de goeroe telt een groot aantal aanhangers in Punjab en Haryana.

In een andere zaak wordt de goeroe nog verdacht van moord op een journalist. Ook zou hij honderden volgelingen gedwongen hebben tot castratie.

Helikopter
Om nieuwe onlusten te voorkomen deed de rechtbank maandag uitspraak op de plek waar de goeroe in hechtenis zit. De rechter werd per helikopter naar het dorp in de buurt van de hoofdstad New Delhi overgevlogen.

Dera Sacha Sauda, die niet bij een gevestigde religie hoort, telt naar eigen zeggen meer dan een miljoen volgelingen. De 50-jarige leider rijdt graag motor en tooit zich met blinkende sieraden. Hij zet zich in voor sociale projecten en het milieu, is ook popzanger en speelt de hoofdrol van 'gezant van God' in actiefilms.

Tien jaar cel voor Indiase goeroe
Tien jaar cel voor Indiase goeroe (Foto: ANP)

Politie start onderzoek naar casinobrand

De politie in Groningen begint maandag met het forensisch onderzoek naar de brand in het pand van Holland Casino. Een grote brand heeft het gebouw zondag volledig verwoest. De oorzaak is nog niet bekend. De politie gaat samen met de brandweer onder meer op zoek naar mogelijke sporen.

Vanwege instortingsgevaar is het echter nog onduidelijk wanneer de politie het pand in kan. Een woordvoerster van de politie verwacht dat er maandag inhoudelijk ook nog geen reactie komt over het onderzoek.

Agenten bewaken het gebouw onder meer omdat er een kluis in het pand staat. Holland Casino wil ook zelf nog onderzoek naar de oorzaak van de brand. "We willen heel graag weten wat er is gebeurd. Ook de verzekeraar moet het gebouw in om de schade op te nemen", zei een woordvoerder van Holland Casino.

Onder het casino was ook een parkeergarage gevestigd, waarin tijdens de brand tientallen auto's stonden.

Politie start onderzoek naar casinobrand
Politie start onderzoek naar casinobrand (Foto: ANP)

World Cup-seizoen freestyleskiërs begonnen met zege voor 15-jarige

De mussen vallen hier nog bijna dood van het dak, maar daar hebben wij echte wintersportliefhebbers natuurlijk geen boodschap aan: het wintersportseizoen is begonnen! In Chili worden langlauftrainingen al afgelast door nota bene een overdaad aan sneeuw, in Zuid-Afrika is al geskied en in Nieuw-Zeeland is afgelopen weekeinde het World Cup-seizoen voor de freestyleskiërs van start gegaan. 

In Cardrona stonden de wedstrijden op de slopestyle op het programma. Op dag één vonden zoals gebruikelijk de kwalificaties plaats, met Nederlandse deelname. Mees van Lierop en Robin Gillon deden het daarin naar behoren, hoewel de strijd voorin nog niet echt voor hen is weggelegd.

Bij de vrouwen maakte de pas 15-jarige Kelly Sildaru uit Estland haar debuut in de World Cup. Dat zegt echter niet zoveel, want ze is al geruime tijd de absolute superster op de slopestyle. In januari 2016 werd Sildaru met haar 13 jaar de jongste winnares van goud ooit op de X-Games, afgelopen winter verdedigde ze haar titel met verve.

De wereldkampioene bij de junioren domineerde in Cardrona dan ook gelijk en lijkt het olympisch seizoen te beginnen als grote favoriete voor goud in Pyeongchang. De Zwitserse Giulia Tanno werd tweede, voor de ook nog maar net 15-jarige Zweedse Jennie-Lee Burmansson.

Bij de mannen pakte James Woods de zege. De Brit troefde de Zwitsers Andri Ragettli en Fabian Bösch nipt af. Van Lierop eindigde uiteindelijk als 29e, Gillon als 52e in het veld met meer dan zeventig deelnemers.

Donderdag en vrijdag staan in Cardrona de wedstrijden op de halfpipe op het programma.

De hoogtepunten van de vrouwenwedstrijd (Bron: YouTube)

De hoogtepunten van de mannenwedstrijd (Bron: YouTube)

'PSV ontvangt zes miljoen voor De Jong'

PSV gaat afscheid nemen van Luuk de Jong. De spits kan de overstap maken naar Girondins de Bordeaux en lijkt voor ongeveer zes miljoen euro te verkassen.

Beide clubs zijn momenteel aan het onderhandelen over de transfersom van De Jong. PSV zette in op een bedrag van acht miljoen euro, maar gaat volgens het Algemeen Dagblad akkoord met een transfersom van zes miljoen euro.

Dit bedrag kan verder oplopen door enkele bonussen, maar PSV moet vooralsnog genoegen nemen met minder. De Jong staat zelf wel open voor een transfer. De aanvaller raakte zijn basisplaats kwijt in Eindhoven en wil weer aan spelen toekomen.

De Jong kwam afgelopen seizoen 32 competitiewedstrijden in actie voor PSV, en wist daarin 'slechts' acht keer het net te vinden. Hierdoor raakte de spits zijn basisplaats en zijn aanvoerdersband kwijt. De Jong zou persoonlijk al rond zijn met Bordeaux.

'Ajax praat met Nigel de Jong over terugkeer'

Nigel de Jong keert mogelijk terug naar Ajax. De middenvelder is met zijn oude club in gesprek over een terugkeer naar Amsterdam.

Ajax hoopt voor het sluiten van de transfermarkt de nodige versterkingen toe te kunnen voegen aan de selectie. Siem de Jong wordt deze week naar alle waarschijnlijkheid gepresenteerd, maar ook de terugkeer van Nigel de Jong behoort tot de mogelijkheden.

De oud-speler van Ajax kan transfervrij vertrekken bij Galatasaray en staat open voor een terugkeer naar Amsterdam, zo meldt De Telegraaf. De clubleiding van Ajax sprak dit weekend twee keer met het management van De Jong.

De inmiddels 32-jarige Nederlander is nog fit genoeg en kan ervaring toevoegen aan de selectie van Ajax. De Jong speelde afgelopen seizoen in het shirt van Galatasaray, maar kwam weinig voor in de plannen van trainer Igor Tudor.

Netanyahu: Iran bouwt raketsites in Syrië

Iran bouwt installaties voor de productie van precisiegeleide raketten in Syrië en Libanon, met als doel ze tegen Israël te gebruiken. Dat zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu maandag.

Aan het begin van een ontmoeting met secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties, beschuldigde Netanyahu Iran ervan Syrië te gebruiken als "militaire uitvalbasis als onderdeel van zijn verklaarde doel om Israël uit te roeien".

"Het bouwt ook aan sites voor de productie van precisiegeleide raketten in die zin, in zowel Syrië als Libanon. Dat is iets wat Israël niet kan accepteren. Dat is iets wat de Verenigde Naties niet mogen accepteren", aldus Netanyahu.

Netanyahu: Iran bouwt raketsites in Syrië
Netanyahu: Iran bouwt raketsites in Syrië (Foto: ANP)

Kelderman: "met dit resultaat kan ik verder"

Wilco Kelderman vroeg zich na de etappe van zondag af of hoe hij niet direct moest reageren op de aanval van Chris Froome, toen de Brit wegreed bij de anderen. Dat zei de renner Nederlander na afloop, waarin hij vierde werd op acht seconden van de klassementsleider.

"Misschien had ik gelijk moeten reageren. Op het slotstuk viel er een gat nadat Froome, Alberto Contador en Michael Woods weggingen. Maar de wind stond nogal nadelig en was erg hard," aldus Kelderman na de negende etappe naar Cumbre del Sol.

Toch is de renner van Sunweb tevreden met het resultaat. "Dit begint erop te lijken. Met dit resultaat kan ik weer vooruit. Er was weer een erg hoog tempo in de finale. Ik kan dit soort explosieve beklimmingen wel goed aan, als ze niet te lang zijn. Want duren ze langer, dan zijn die kleine, lichte mannetjes natuurlijk in het voordeel.''

Massaclaim stort zich op eiercrisis

Claimorganisatie Massaclaim stort zich op de firponilcrisis. Pluimveehouders die graag een schadevergoeding zien of financiële steun van de overheid willen hebben, kunnen zich aansluiten bij fipronil-compensatie.nl. De belangenorganisatie heeft naar eigen zeggen als belangrijkste doel faillissementen in de sector voorkomen.

Via de organisatie worden voor gedupeerde bedrijven zogeheten continuïteitsverklaringen opgesteld, waarmee uitstel van belastingsverplichtingen kan worden aangevraagd. Ook gaat fipronil-compensatie.nl in gesprek met overheidsinstanties over het eventueel verstrekken van noodkredieten of garanties. Verder zet de organisatie in op een schadevergoeding.

Massaclaim zette zich eerder in voor gedupeerden van misleiding over de winkansen bij de Staatsloterij. Verder verdedigde het bedrijf het financiële belang van benadeelden van rentederivaten.

Claimorganisatie stort zich op eiercrisis
Claimorganisatie stort zich op eiercrisis (Foto: ANP)

Bruce zet eerste Batman-stappen in Gotham-trailer

Hoewel de tv-serie Gotham in 2014 begon met de moord op Thomas en Martha Wayne en sindsdien langzaam de groei van Bruce Wayne als persoon heeft gevolgd, was er nog maar weinig van Batman te zien. Niet gek ook; Bruce is nog maar een tiener en het duurt nog jaren voordat hij ervoor kiest om de stad te beschermen als Batman. Of toch niet? Een nieuwe trailer voor het vierde seizoen duidt op een wat snellere voortgang in de wording van een legende.

Net als Clark Kent in Smallville al heldendaden (in een kostuum) begon te vertonen voordat hij zich aan de wereld bekend maakte als Superman, zal Bruce Wayne al op een wat jongere leeftijd Bat-kenmerken beginnen te vertonen. Het vorige seizoen hintte al stevig naar een 'lotsbestemming' die de jonge wees zou hebben en het eindigde met tiener-Bruce in een bekende Bat-pose; staande op een dakrand, gekleed in zwart, uitkijkend over de stad.

Gotham begint in september aan het vierde seizoen en daarvoor is nu een nieuwe trailer verschenen. En net zoals Clark 'the Blur' Kent heeft hij zich in een zwart gewaad gehesen en lijkt hij bezig zich tegen het kwaad te keren. Maar daar blijft het niet bij, blijkt uit een shot waarin hij een soort van 'Bat-cowl' draagt.

Gotham is vanaf 21 september te zien voor Amerikaanse kijkers. In Nederland wordt de serie niet (meer) uitgezonden op tv, en loopt Netflix sterk achter met het aanbieden van nieuwe seizoenen, waardoor kijkers die de legale wegen willen bewandelen het moeten zoeken bij blu-ray-releases. Seizoen 3 verschijnt op 20 september.

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien. Deze week, onder andere, mensen die uitgezet moeten worden voor onbepaalde tijd vastzetten is inhumaan, de New York Times blijft communisme 'whitewashing', bijna een derde van de gevraagde (waarschijnlijk Amerikaanse) millenials denken dat Bush Jr. meer doden op zijn geweten heeft dan Stalin, Chomsky vindt Antifa een enorm geschenk voor rechts, volgens de Guardian is Trump persoonlijk verantwoordelijk voor het 'nazi gevaar', Salon geeft Trump gelijk over het bestaan van alt-left, antifa is is zo incompetent dat ze hun eigen mensen slaan en volgens Don Lemon (CNN) is Trump bezig een burgeroorlog te ontketenen.

James Cameron: 'Wonder Woman is een stap terug'

Met Wonder Woman heeft DC Comics voor het eerst sinds ze hun Extended Universe startten met Man of Steel een onverdeeld succes te pakken; de film haalt nog steeds ladingen geld binnen (mede doordat deze afgelopen weekend opnieuw in IMAX te zien was - in de VS) en heeft overwegend goede kritieken van journalisten én het publiek. Wie zich niet bij die groep schaart is James Cameron, die in een recent interview liet weten niet blij te zijn met de film.

De Titanic- en Terminator-regisseur gaf een interview aan The Guardian om de heruitgave van Terminator 2: Judgment Day te promoten, die tijdelijk opnieuw te zien is in 3D. Aan bod kwam het feit dat hij regelmatig sterke vrouwelijke personages centraal plaatst in zijn films, zoals Sarah Connor, wat de Guardian ertoe bracht hem te vragen wat hij van Wonder Woman vindt. Volgens Cameron moet 'Hollywood' stoppen met zichzelf schouderklopjes te geven over Wonder Woman, omdat Diana in de film nog steeds wordt neergezet als een object voor mannen om naar te kijken.

"Ik zeg niet dat ik de film niet goed vind, maar voor mij is de film een stap in de verkeerde richting. Sarah Connor was geen schoonheidsicoon. Ze was sterk, ze had problemen, ze was een verschrikkelijke moeder en verdiende het respect van het publiek door pure vastberadenheid." Volgens Cameron is de belangrijkste reden om sterke vrouwelijke personages te schrijven dat het halve publiek vrouwelijk is. Hij vindt dat Hollywood nog een lange weg te gaan heeft, ondanks zijn pogingen het goede voorbeeld te geven. "Hoe lang moet ik nog hetzelfde steeds opnieuw demonstreren? Het voelt alsof ik sta te schreeuwen in een windtunnel."

De opmerkingen over Wonder Woman en hoe Cameron denkt dat sterke vrouwen geportretteerd moeten worden trokken ook de aandacht van Patty Jenkins, de regisseur van Wonder Woman en mogelijk ook van het in 2019 te verschijnen vervolg. Zij reageerde via Twitter en benadrukte feitelijk dat Camerons blik op de situatie te eenzijdig is.

"James Camerons onvermogen om te begrijpen wat Wonder Woman is, of waarvoor ze staat, voor vrouwen over de gehele wereld is geen verrassing, want hoewel bij een geweldige filmmaker is, is hij geen vrouw. Sterke vrouwen zijn geweldig. Zijn waardering voor mijn film Monster en onze weergave van sterke, emotioneel beschadigde vrouwen waardeerden we enorm. Maar als vrouwen altijd hard, ruw en getroubleerd moeten zijn om sterk genoemd te mogen worden, en we niet vrij zijn om multidimensionaal te zijn of een icoon van vrouwen overal te prijzen omdat ze aantrekkelijk en liefdevol is, dan zijn we niet erg ver gekomen, of wel. Ik geloof erin dat vrouwen alles kunnen en moeten zijn dat mannelijke hoofdpersonages kunnen zijn. Er is geen goede of foute manier om een sterke vrouw te laten zien. En het massale vrouwelijke publiek dat de film tot een hit heeft gemaakt kan heus wel zelf kiezen wat hun iconen van vooruitgang zijn."

Camerons Terminator 2: Judgment Day is momenteel opnieuw in bioscopen te zien in 3D. Hij is daarnaast bezig met vier nieuwe Avatar-films. Wonder Woman is in Nederland inmiddels niet meer in de bioscopen te zien, en verschijnt pas in oktober op blu-ray en DVD. Jenkins is momenteel betrokken als regisseur en producer bij de tv-serie One Day She'll Darken voor tv-zender TNT, en is in onderhandelingen om het vervolg op Wonder Woman te regisseren.

Wonder Woman: Gal Gadot

Vanmarcke over stoppen sponsoring Cannondale

Sep Vanmarcke werd zondag vierde in de Bretagne Classic, maar de Belg heeft vooral kopzorgen over het voortbestaan van zijn Cannondale-ploeg. "Dit had niemand verwacht", zegt de Belg tegen Sporza.

"De eerste 150 was ik meer bezig met het nieuws van gisteren dan met de koers zelf", zegt Vanmarcke na de Bretagne Classic. "Het heeft er echt wel ingehakt. Dit had niemand verwacht."

"De renners en de staf hebben zaterdagmiddag een e-mail ontvangen van de ploeg. Een mail lijkt misschien vreemd, maar je kunt geen 70 mensen persoonlijk verwittigen. Iedereen heeft het nieuws gelijktijdig vernomen en dat nieuws is echt ingeslagen als een bom."

"We dachten dat de toekomst gegarandeerd was en dan krijg je zo'n bericht. Dat is niet fijn. Het is niet dat ik kwaad ben. Ook de ploegleiding is een slachtoffer, maar dit is nog maar eens slecht nieuws."

"Ik heb het al eens meegemaakt met Rabobank, daarna met Belkin dat er plots mee ophield en nu dus bij Cannondale. Ik heb mijn portie nu wel gehad. Het is vervelend."

"Ik had nog een contract voor een jaar en nu moet ik opeens weer op zoek of hopen dat er alsnog geld gevonden wordt. Maar het is al laat op het seizoen. Ik ben daar dus realistisch in", gaat Vanmarcke verder.

"Ik moet eerstdaags overleggen met mijn manager. Ik maak me niet al te veel zorgen over mijn toekomst, maar financieel zal ik me wellicht niet verbeteren als je zo laat nog op zoek moet."

"De meeste ploegen hebben al nieuwe transfers gedaan. Veel ruimte is er wellicht niet meer. Dat is niet fijn, maar voor heel wat andere renners en het personeel is dit echt heel slecht nieuws. Dit is jammer, voor het wielrennen in zijn geheel ook."

NTR komt met 'DWDD voor kinderen'

De publieke omroep komt in november met De Boterhamshow. De NTR omschrijft het nieuwe educatieve ontbijtprogramma als 'DWDD voor kinderen'. De omroep stelt met klem dat het programma niet een vervanger wordt voor het geliefde kinderprogramma Sesamstraat, dat de afgelopen jaren van primetime naar een digitaal themakanaal werd verplaatst.

De Boterhamshow moet een kruising worden tussen 'DWDD en andere latenighttalkshows', maar dan met poppen. Namen van de nieuwe personages zijn onder meer Opper de Pop, Nico de Neushoorn en Pi R. Kwadraat. Het is nog niet duidelijk wie de stemmen gaan inspreken voor Opper, Nico en Pi. De show wordt voortaan elke dag uitgezonden om 7.45 uur en is bedoeld voor kinderen tussen de 6 en 8 jaar.

De kinderen kunnen virtueel ook meedoen aan het programma door in te loggen. De NTR noemt het programma "eigentijds".

Er zijn ook scènes achter de schermen van het programma te zien, bijvoorbeeld in de schminkruimte of bij de receptionist. Maar de NTR stelt met klem dat De Boterhamshow niet op de The Muppet Show lijkt, waar ook regelmatig scènes achter de schermen van het programma plaatsvinden. "Alle poppen zijn ook in Nederland ontwikkeld", stelt eindredacteur Ajé Boschhuizen in De Telegraaf.

Het populaire kinderprogramma Sesamstraat wordt nog in elk geval tot eind 2018 uitgezonden door de NTR, stelt een woordvoerster. Wat er daarna met het programma gebeurt, is niet bekend.

Aart Staartjes, die al sinds de jaren tachtig te zien is als Meneer Aart, stelde in april dat de NTR het programma gaat afschieten omdat het te duur zou zijn. Sesamstraat wordt sinds januari 2016 niet meer uitgezonden aan het begin van de avond, zoals tientallen jaren het geval was.

Het programma wordt nu uitgezonden via een digitaal themakanaal en 's ochtends en 's middags herhaald. Het aantal kijkers is sindsdien gekelderd.

NTR komt met 'DWDD voor kinderen'
NTR komt met 'DWDD voor kinderen' (Foto: BuzzE)

Uitslaande brand in Noord-Scharwoude

In het Noord-Hollandse Noord-Scharwoude is zondagnacht brand uitgebroken in een bedrijfspand aan de Oostelijke Randweg. Het ging om een uitslaande brand, de brandweer zette vier blusvoertuigen en twee hoogwerkers in. De brand brak uit bij Dionisys Show Systems, een bedrijf in licht-en geluidseffecten. Bij de brand kwam asbest vrij, volgens de brandweer is dat beperkt gebleven tot het bedrijventerrein.

Het vuur leek over te slaan naar een buurpand, maar dat wist de brandweer nipt te voorkomen. De Randweg bij Noord-Scharwoude werd gedeeltelijk afgesloten. De brandweer had de brand rond 02.15 uur onder controle, laat een woordvoerder weten.

Drie nabijgelegen woningen werden ontruimd, de bewoners van twee van de huizen mogen terug naar huis.

Uitslaande brand in Noord-Scharwoude
Uitslaande brand in Noord-Scharwoude (Foto: ANP)

Paris Jackson: verzet je tegen neonazi's

Paris Jackson heeft tijdens de MTV Video Music Awards opgeroepen om in verzet te komen tegen neonazi's. Het 19-jarige model en dochter van Michael Jackson refereerde aan de recente protesten van extreem-rechts in het Amerikaanse stadje Charlottesville.

"Weet je, als we al onze stemmen samen verheffen, dan kunnen we een groot verschil maken", begon Jackson die bij de show van MTV aanwezig was om een prijs uit te reiken. "Dus laten we hier vanavond samen aan deze neonazi's en eikels zien dat ze niet op onze goedkeuring hoeven rekenen. We tolereren hun gewelddadigheid niet, noch hun haat en discriminatie. We moeten ons verzetten!", aldus het model.

De gepassioneerde toespraak van Jackson kon rekenen op instemming van het aanwezige publiek door het daverende applaus dat volgde.

Paris Jackson: verzet je tegen neonazi's
Paris Jackson: verzet je tegen neonazi's (Foto: BuzzE)

Nederlandse voetballers scoren in het buitenland

Naast de Nederlandse voetballers in uiteraard de Eredivisie en in de grotere competities, zoals de Premier League en Bundesliga, zijn er ook flink wat die in kleinere Europese competities spelen. Daar doen Nederlanders het best prima en ook dit weekeinde werden de nodige goals gemaakt, waar we even een overzichtje van maken.

We beginnen in Finland, waar RoPS uit Rovaniemi zaterdag thuis tegen FC Inter speelde. Niemand minder dan de van De Graafschap overgekomen Nathaniel Will opende er al na vier minuten de score, waarmee hij zijn ploeg op weg hielp naar een 4-2 zege. 

In Israël speelde Ironi Kiryat Shmona thuis tegen Maccabi Tel Aviv, waarbij voor rust al een 0-2 achterstand op het bord stond. De van Excelsior overgekomen Nigel Hasselbaink kon de nederlaag niet voorkomen, maar scoorde bij zijn debuut wel meteen: 1-2.

Ook op Malta lopen Nederlandse benen op de velden, bij promovendus Lija Athletic om precies te zijn. Djamel Leeflang, al een paar jaar actief op Malta, speelde zijn tweede wedstrijd voor de club, maar kon een nederlaag op bezoek bij Mosta niet voorkomen. In de slotminuten scoorde de Nederlander Lija's eerste goal van het seizoen: 3-1.

Bij het Slowaakse AS Trencin staan meerdere Nederlanders onder contract en op bezoek bij MFK Ruzomberok was het Rangelo Janga - technisch gezien een Curaçaoenaar - die een van de drie treffers liet noteren. Vorig jaar was hij goed voor veertien goals, nu heeft hij er weer twee op zijn naam bij Trencin.

Ricky van Wolfswinkel laat bij FC Basel zien het neusje voor de goal absoluut niet kwijt te zijn. Vitesse's topscorer van vorig jaar heeft in Zwitserland nu zes wedstrijden gespeeld en zondag noteerde hij op bezoek bij Sion alweer zijn zesde treffer: 1-1.

De 25-jarige Mick van Buren lijkt voor het eerst een belangrijke rol bij Slavia Praag te krijgen. Hij stond thuis tegen Mlada Boleslav in de basis en schoot zijn ploeg met twee goals in de eerste helft op weg naar een 4-0 overwinning.

Gevaar voor tornado's in Texas en Louisiana

De bewoners van Texas moeten zich opmaken voor verschillende tornado's, aldus het National Hurricane Center in de Verenigde Staten. Ook de buurstaat Louisiana kan worden getroffen.

De tornado's worden veroorzaakt door de orkaan Harvey, die inmiddels een tropisch storm is geworden. In slechts enkele uren tijd viel er ruim 355 millimeter, in Nederland is dat de hoeveelheid neerslag die in vier maanden valt.

Het noodweer zorgt voor flinke economische schade. Zo blijven de havens in Houston maandag dicht. Raffinaderijen in Texas zijn gesloten, waardoor de olieprijs oploopt.

De rivieren zijn door de overvloedige neerslag buiten hun oevers getreden, honderden mensen moeten nog worden geëvacueerd. De Amerikaanse president Donald Trump brengt dinsdag een bezoek aan Texas om de gevolgen van de orkaan te bekijken.

Gevaar voor tornado's in Texas en Louisiana
Gevaar voor tornado's in Texas en Louisiana (Foto: ANP)

Trump dinsdag naar Texas

De Amerikaanse president Donald Trump brengt dinsdag een bezoek aan Texas om de rampzalige gevolgen van de orkaan Harvey te aanschouwen. Dat heeft de woordvoerster Sarah Sanders zondag gezegd. Het Witte Huis "coördineert de logistiek met de Texaanse overheid en de plaatselijke autoriteiten", aldus Sanders.

Als de details zijn geregeld, komt ze met nadere informatie over het bezoek van Trump aan het zwaar getroffen gebied. "Onderwijl blijven we in gedachten bij de slachtoffers en bidden voor hen".

Trump dinsdag naar Texas
Trump dinsdag naar Texas (Foto: ANP)

Gouverneur Texas: er komt nog veel meer regen

De gouverneur van Texas Greg Abbott heeft zondag gezegd rekening te houden met "nog veel meer, ongelooflijk zware regen". Verscheidene regio's krijgen ook de komende dagen bakken water over zich heen, als nasleep van orkaan Harvey.

De hulpverlening voor de regio's waar de overstromingen het ergst zijn, is uitgebreid. Ongeveer 3000 reservisten zijn opgeroepen om de reddingsdiensten bij te staan bij het oplossen van noodgevallen en bij de evacuatie van mensen in de driehoek Houston, Victoria en Corpus Christi. In Texas zijn 250 (snel)wegen afgesloten door de ongekende zondvloed.

Abbott zei dat nu ongeveer 600 vaartuigen, zelfs uit Florida en Louisiana, druk doende zijn mensen in veiligheid te brengen. Er worden extra ambulances en mobiele medische eenheden naar Houston gestuurd. Bussen staan klaar voor verder vervoer van de geredde slachtoffers van Harvey.

Gouverneur Texas: er komt nog veel meer regen
Gouverneur Texas: er komt nog veel meer regen (Foto: ANP)

Volleyballers grijpen net naast EK-stunt

De Nederlandse volleyballers hebben op het Europees kampioenschap in Polen net niet voor een daverende sensatie kunnen zorgen. De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen ging in een zwaarbevochten duel onderuit tegen titelfavoriet Frankrijk, de World League-winnaars van 2015 en 2017.

Frankrijk begon zeker niet verkeerd en won de eerste set na een vroege voorsprong relatief eenvoudig, terwijl in set twee al snel een 10-5 voorsprong gepakt werd. Onder leiding van Wouter ter Maat en Nimir Abdel-Aziz ging Nederland echter steeds beter spelen en kwam het helemaal terug in de wedstrijd.

Oranje nam door de tweede en derde set te winnen zelfs het heft in handen en was in set vier erg dicht bij de overwinning. Drie matchpoints werden echter gemist, waarna Frankrijk de controle op het laatste moment overnam en ook de vijfde set naar zich toe trok: 22-25, 25-23, 25-21, 28-30, 12-15.

Nederland speelt maandag om 17.30 uur tegen België en kan bij winst nog door naar de tussenronde.

Real Madrid pakt punt dankzij Asensio

Real Madrid heeft in de tweede speelronde van La Liga al punten laten liggen. De landskampioen kwam voor eigen publiek niet langs Valencia.

Real Madrid, nog altijd zonder de geschorste Cristiano Ronaldo, begon in de eerste competitiewedstrijd voor eigen publiek best goed. De ploeg van Zinédine Zidane nam binnen tien minuten de leiding via Marco Asensio. Hij schoot de bal met links prachtig in de hoek na een foute pass in de defensie van Valencia.

De bezoekers deden acht minuten later echter al wat terug. José Gayá vond met een mooi steekpassje op de linkerflank Toni Lato, die de bal laag voor het doel gaf. Daar stond Carlos Soler helemaal vrij om van dichtbij de 1-1 achter doelman Keylor Navas te tikken.

In de zoektocht naar een nieuwe voorsprong werd Real voor rust meerdere keren gevaarlijk. De grootste kans was voor Karim Benzema. Via Marcelo en Gareth Bale kwam de bal terecht bij de Fransman, die in kansrijke positie jammerlijk over het doel schoot.

Ook aan het begin van de tweede helft dook Benzema op voor het doel van Valencia. Dit keer kon hij net geen contact maken met de voorzet van Marcelo. Real domineerde, maar het moest ook aan verdedigen denken. Valencia werd gevaarlijk via een vrije trap van Dani Perjo, die Navas over het doel tikte.

Een paar minuten later was het wel raak voor de bezoekers. Geoffrey Kondogbia bekroonde zijn debuut met een doelpunt door een pass van Rodrigo laag in de hoek te mikken: 1-2. Gelukkig voor Real was Asensio aardig op dreef, want ook de 2-2 kwam op zijn naam te staan. De Spanjaard scoorde met een fraaie vrije trap.

Verder dan die gelijkmaker kwam de Koninklijke in de slotfase echter niet, omdat Benzema via keeper Neto nog de paal raakte. Real staat nu twee punten achter Barcelona en het krijgt na de interlands Levante op bezoek. Barça, dat zaterdag Alavés versloeg (0-2), speelt dan een thuiswedstrijd tegen stadgenoot Espanyol.

Overige uitslagen
Eibar - Athletic de Bilbao 0-1
Espanyol - Leganés 0-1
Getafe - Sevilla 0-1

AS Monaco geeft Marseille pak rammel

AS Monaco heeft in een spektakelstuk in Ligue 1 niets heel gelaten van Olympique Marseille. De thuisploeg was zes keer trefzeker.

Het doelpuntenfestijn in Stade Louis II begon al in de tweede minuut toen Kamil Glik de gastheer op voorsprong zette. Door twee treffers van Radamel Falcao stond het na ruim een half uur al 3-0. En daarmee was de afgang voor Marseille voor rust nog niet compleet, want vlak voor de pauze was ook Adama Diakhaby trefzeker.

In de tweede helft ging AS Monaco vrolijk door en pikten Djibril Sidibé en Fabinho ook een doelpuntje mee. Tussendoor wist Rémy Cabella de eer te redden voor Olympique Marseille. Bij Monaco zat Kylian Mbappé overigens wel bij de selectie, maar hij bleef negentig minuten op de bank zitten.

Na vier speelronden in Ligue 1 zijn Paris Saint-Germain en Monaco de enigen met twaalf punten. Beide topteams scoorden al veertien keer, al kreeg Monaco twee tegengoals te verwerken en koploper PSG de helft. Na de interlands gaan de Monegasken op visite bij Nice, terwijl PSG dan een uitwedstrijd tegen FC Metz speelt.

Overige uitslagen
Guingamp - Strasbourg 2-0
Angers - Lille 1-1

FOK! Wat een weer: aanhoudend warm

Sint-Augustijn (28 augustus) stopt de zomer in bed 
tot de winter is gered.

10 jaar geleden
Op 28 augustus viel er bijna 13 mm regen. Het was zwaarbewolkt en de gemiddelde temperatuur was circa 17 graden. Er stond relatief weinig wind. 

Terugblik
Het was prachtig weer gisteren, warm, windstil en zonnig. Daar valt weinig over te vertellen  

Vooruitblik
De warmte van gisteren houdt ook vandaag aan, er is weinig bewolking en de temperaturen liggen tussen de 22 graden aan de kust en 28 graden in het zuiden. Er staat een zwakke tot matige wind. 

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:41
Zon onder: 20:42
Zonkracht: 5/3

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Lichamen vermisten torpedobootjager gevonden

Duikers hebben in de Amerikaanse torpedobootjager USS John S. McCain de stoffelijke resten gevonden van de tien marinemensen die nog werden vermist na een botsing met een tanker, zegt de Amerikaanse marine.

De met geleide raketten uitgeruste torpedobootjager werd 21 augustus aan de achterzijde geraakt door de 183 meter lange tanker Alnic MC. Het marineschip was op weg naar Singapore. Bij eerdere zoekacties, werd al een aantal lichamen gevonden, maar de marine wilde toen niet zeggen hoeveel opvarenden er nog vermist waren.

Twee maanden geleden kwam een ander schip, de USS Fitzgerald, voor de kust van Japan ook al in aanvaring met een Filipijns containerschip. De nieuwe aanvaring en het eerdere incident zijn voor de Amerikaanse marine aanleiding de hele vloot door te lichten.

De USS John McCain is vernoemd naar de grootvader en vader van senator John McCain, beiden admiraals in de Amerikaanse marine.

Lichamen vermisten torpedobootjager gevonden
Lichamen vermisten torpedobootjager gevonden (Foto: ANP)

Froome gaat met tevreden gevoel rustdag in

Chris Froome gaat met een tevreden de eerste rustdag van deze Vuelta a España in. De Britse klassementsleider won zondag de rit naar Cumbre del Sol. De Brit van team Sky boekte daarmee zijn twee seizoenszege, nadat hij eerder de Tour de France won. "Het is fanatisch om eindelijk weer een etappe te winnen," zei Froome na afloop van de negende etappe in de Tour de France.

Niet alleen de ritzege gaf de Brit voldoening. "Zeker ook om dat te doen met de rode trui om mijn schouders. Nu heb ik bovendien een mooi gat op de rest van de klassementsrenners", aldus Froome. De leider in de Ronde van Spanje heeft nu een voorsprong van 36 seconden op Esteban Chaves, die tweede staat. Nicolas Roche staat nu derde op meer dan één minuut van Froome.  

Nieuw schooljaar voor leerlingen regio Zuid

De scholen in Noord-Brabant, Limburg, Zeeland en een groot aantal Gelderse gemeenten gaan maandag weer open. Na een lange vakantie keren duizenden leerlingen uit de regio Zuid terug in de schoolbanken of nemen er voor het eerst plaats.

Het begin van het schooljaar betekent ook meer fietsende jeugd op straat. Veilig Verkeer Nederland houdt daarom elk jaar de campagne 'De scholen zijn weer begonnen'. De organisatie moedigt automobilisten en andere weggebruikers aan rekening te houden met kinderen die na de zomervakantie weer naar school gaan. "Ze moeten veilig naar school kunnen. Of ze nu zes of zestien jaar oud zijn", luidt de boodschap van VVN.

Leerlingen in de regio Noord mogen nog een weekje vakantie vieren. Zij moeten maandag 4 september weer aan de slag.

De zomervakantie per regio wisselt elk jaar. Zo kunnen leerlingen uit één regio het ene jaar vroeg in het seizoen met vakantie, meestal vanaf week 28. In het volgende jaar hebben ze dan later vrij. De laatste regio heeft meestal vakantie tot en met week 35.

Nieuw schooljaar voor leerlingen regio Zuid
Nieuw schooljaar voor leerlingen regio Zuid (Foto: ANP)

Bejaarden Dickinson gered van verdrinking

Hulpdiensten hebben de bewoners van een ondergelopen verzorgingstehuis in het Texaanse Dickinson gered. Hun gemeenschappelijke woonkamer was volgelopen, de bejaarden zaten tot aan hun middel in het water. De foto ging viral op social media. Sommige mensen dachten dat de foto gefotoshopt was, maar voor de ouderen die in La Vita Belle woonden, was het werkelijkheid. Ze wachtten uren op helikopters van de Nationale Garde die hen naar drogere grond konden brengen.

Veel van de slachtoffers zaten in een rolstoel, sommigen gebruikten een rollator of zuurstoffles. Volgens Amerikaanse media gaat het om 20 tot 25 mensen.

Duizenden mensen in het getroffen gebied moeten nog gered worden, sommigen van hen plaatsten noodoproepen op social media.

Grote brand in Den Hoorn

In Den Hoorn is zondagavond brand uitgebroken in een bedrijvenpand aan de Hooipolderweg. De brandweer is er met veel wagens naar toe. Volgens een woordvoerder zijn er voor zover nu bekend geen gewonden gevallen. De brandweer spreekt van een ,,zeer grote brand." Omwonenden spreken op social media van een vlammenzee en erg veel rook. Arnoud Rodenburg, burgemeester van Midden-Delfland (waar Den Hoorn onder valt), is ter plekke. Monteurs van netbeheerder Westland Infra zijn onderweg om elektra en gas af te sluiten.

Grote brand in Den Hoorn
Grote brand in Den Hoorn (Foto: ANP)

Transgendersoldaten over rode loper VMA's

Een aantal transgendersoldaten uit het Amerikaanse leger paradeerden zondagavond over de rode loper voorafgaande aan de MTV Video Music Awards. De zender heeft de soldaten uitgenodigd voor de uitreiking van de VMA's als reactie op het besluit van de Amerikaanse president Trump om transgenders voortaan te weren uit het Amerikaanse leger.

Vier soldaten en twee veteranen uit het leger, luchtmacht en de marine liepen samen met vertegenwoordigers van de Amerikaanse LHBTI-organisaties GLAAD en SPARTA over de rode loper. "Het maakt niet uit wie je bent, ons land is alleen veilig als de beste en slimste mensen in onze strijdkrachten werken", zei kapitein Jennifer Peace die benadrukte dat het leger open moet staan voor iedereen die zijn land wil dienen en verdedigen. De militairen werden door het aanwezige publiek met luid applaus onthaald.

Het is niet de eerste keer dat de VMA's worden gebruikt om een politiek statement te maken. In 2016 nam zangeres Beyoncé een groep vrouwen mee die hun zonen waren verloren als gevolg van geweldadig politieoptreden. In 2010 had Lady Gaga een groep homoseksuele militairen bij zich, die waren ontslagen uit het leger als gevolg van het toen nog geldende verbod op homo's in de Amerikaanse strijdkrachten.

"MTV heeft de transgendersoldaten inderdaad uitgenodigd en we zouden het een eer vinden als ze komen", zei directeur Christopher McCarthy eerder tegen CNN. "Elke patriot die zijn leven in de waagschaal stelt voor onze vrijheid en gelijkwaardigheid, is een held voor MTV en jongeren overal", aldus McCarthy.

Transgendersoldaten over rode loper VMA's
Transgendersoldaten over rode loper VMA's (Foto: BuzzE)

Fipronil hype neemt af

De fipronil hype lijkt voorbij nu de eiereverkoop bij supermarkten weer terug zijn op het niveau van voor de fipronilcrisis. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wisten de Nederlandse supers met hun eieren in de derde week van augustus 3 procent meer om te zetten dan een jaar eerder. Dat is in lijn met de situatie voor de ophef over de schadelijke stof fipronil in sommige eieren.

Supermarkten begonnen een kleine maand geleden met het uit de schappen halen van een groot deel van hun eierenassortiment. Daardoor zakte de totale verkoop van de eieren flink terug. In de eerste week van augustus werd er 36 procent minder omzet met eieren gedraaid dan in dezelfde week in 2016. In de tweede week van deze maand lag de eierenomzet nog 12 procent lager dan vorig jaar.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel stelde op 14 augustus al dat mensen toen weer volop eieren kochten. De schade voor de supermarktbranche is geschat op tientallen miljoenen euro's.

Volgens het statistiekbureau valt uit de supermarktcijfers nog niet een-op-een af te leiden of er ook al sprake is van omzetherstel in de Nederlandse pluimveesector. Dat komt omdat niet alle eieren in de winkels van Nederlandse makelij zijn. Sommige retailers doen zaken met buitenlandse leveranciers. Het CBS heeft hier momenteel nog geen gegevens over.

Supers verkopen weer meer eieren
Supers verkopen weer meer eieren (Foto: ANP)

Caitlyn Jenner betrokken in transbitchfight

Caitlyn Jenner is zaterdagavond belaagd door een gendergekkie transgenderactiviste, zo meldt The Wrap. Jenner was aanwezig bij een uitvoering van een transgender koor in Los Angeles toen journaliste en activiste Ashlee Marie Preston flink uitviel tegen de tv-ster, die ze verantwoordelijk houdt voor het transgenderbeleid van president Trump.

De uitbarsting van Preston gebeurde nadat Jenner zich probeerde voor te stellen aan de activiste met een knuffel. "Het is een schande dat je hier bent", zei Preston hardop tegen Jenner. Preston is een bekende transactiviste en hoofdredactrice van Wear Your Voice. Caitlyn Jenner heeft zich eerder positief uitgelaten over president Donald Trump, die besloot transgenders voortaan te weren uit het Amerikaanse leger.

"Sommige mensen zijn misschien bang om wat tegen je te zeggen, maar ik niet. Jij bent verantwoordelijk voor wat transsoldaten nu in het leger overkomt", zei Preston tegen Jenner. De realityster nam een paar stappen terug en antwoordde: "Je kent mij niet eens". Preston reageerde: "Jawel! We kennen jou allemaal! Je bent een bedriegster!". Of de ruzie later is bijgelegd tussen de twee is niet bekend.

Transactiviste valt uit tegen Caitlyn Jenner
Transactiviste valt uit tegen Caitlyn Jenner (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.