In Memoriam: Tobe Hooper (1943 - 2017)

4. Spookhuizen

In 1981 vraagt Steven Spielberg aan Tobe Hooper of deze interesse heeft om E.T. the Extra-Terrestrial te regisseren. Hooper moest het aanbod echter afwijzen omdat hij zelf alweer aan een nieuwe horrorfilm was begonnen. Met The Funhouse bracht Hooper openlijk een eerbetoon aan klassiekers als Psycho (1960) en Halloween (1978). In The Funhouse draaide het om ee groepje tieners die een nachtje door willen brengen in een spookhuis. Nadat ze getuige zijn van een moord door een persoon met een Frankenstein-masker barst de hel pas echt los. Het monster in de film, die grotendeels werd opgenomen in Miami, werd gespeeld door voormalig mimespeler en tapdanser Wayne Doba, wiens enige andere grote rol die van Octavio the Clown in Scarface was.

 The Funhouse
The Funhouse

Een jaar later zou Hooper alsnog met Spielberg in zee gaan voor een film. In het door Spielberg geschreven verhaal van Poltergeist moest een familie de strijd aangaan met een eeuwenoude geest die in hun nieuwe huis leeft. Poltergeist zou op papier door Hooper geregisseerd worden maar ook Spielberg was regelmatig op de regiestoel te vinden. Poltergeist werd gemaakt met een budget van zo'n 10 miljoen dollar en zou wereldwijd zo'n 120 miljoen dollar opleveren en werd daarmee de meest lucratieve rolprent van Hooper.

Poltergeist
Poltergeist

Over Poltergeist wordt wel eens gezegd dat er een vloek op de film rustte omdat men in de film met echte lijken zou hebben gewerkt. In de eerste zes jaar na het verschijnen van de film overleden namelijk maar liefst 4 leden van de cast. Op 14 september 1985 overleed Julian Beck (Henry Kane in Poltergeist II) aan de gevolgen van darmkanker. Op 3 juni overleed Will Sampson (medicijnman Taylor in Poltergeist II) aan een nierkwaal. Heather O'Rourke, die in alle Poltergeist-films te zien was als Carol Ann, overleed op 12-jarige leeftijd op 1 februari 1988 aan een darmobstructie. Zelda Rubenstein (Tangina Barrons in alle Poltergeist-films) overleed op 76-jarige leeftijd op 27 januari 2010. Actrice Dominique Dunne (Dana Freeling in de 1e Poltergeist-film) was de enige die een onnatuurlijke dood stierf. Ze werd op 4 november 1982 op 22-jarige leeftijd gewurgd door haar vriendje John Thomas Sweeney.