In Memoriam: Tobe Hooper (1943 - 2017)

Gisteren ontvingen we het treurige nieuws dat de Amerikaanse regisseur, scenarioschrijver en producer Tobe Hooper is overleden. Hooper was een icoon in het horrorgenre met uiterst invloedrijke en spraakmakende films. In deze In Memoriam blikken we vandaag terug op het leven van deze horrorlegende.

Tobe Hooper RIP
Tobe Hooper RIP

De jonge jaren
William Tobe Hooper wordt op 25 januari 1943 geboren in Austin (Texas) en groeit op San Angelo waar vader Norman William Ray en moeder Lois Belle samen een bioscoop runnen. Het is dan ook niet echt verrassend te noemen dat Hooper jr. al op jonge leeftijd belangstelling krijgt voor het vak van filmmaken. Als William Tobe 9 jaar oud is maakt hij al zijn eerste filmpje met de 8 mm camera van zijn vader. Gedurende zijn tiernerjaren volgt Hooper lessen in het vak radio-televisie & film op de universiteit van Texas in Austin en volgde daarna dramalessen bij Baruch Lumet, de vader van cineast Sidney Lumet, in Dallas.

De eerste film
Aan het begin van de zestiger jaren werkt Hooper als professor op een hogeschool en verdient daarnaast de kost als cameraman voor diverse korte documentaires. In 1964 maakt Tobe Hooper zijn filmregiedebuut met de korte film The Heisters. In de korte komische film, die nog het meest doet denken aan een geslaagde kruising van The Three Stooges, Buster Keaton en Charlie Chaplin, zien we de avonturen van een drietal dieven die op leven en dood gezocht worden.

 

Met zijn slapstick weet Hooper ook de aandacht te trekken van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences die hem uitnodigen om met zijn korte film mee te doen aan de Oscars van dat jaar. Hooper weet zijn project evenwel niet op tijd af te ronden en is te laat om nog mee te dingen voor de beste korte film van 1964. Pas in 1969 horen we weer van Tobe Hooper als hij dat jaar zijn speelfilmdebuut maakt met de absurdistische horrorfilm Eggshells. In de film draait het om een groepje hippie studenten die naar een huis in de bossen gaan. Wat ze echter nog niet weten is dat er een nogal duistere kracht in het huis zit.

 Eggshells
Eggshells

Bij het maken van de film Eggshells kwam Hooper ook in contact met acteur Kim Henkel. De normaliter cameraschuwe Henkel stemde toe om een rol te spelen in de psychedelische rolprent van Hooper, al deed hij dat wel onder het pseudoniem Boris Schnurr. Eggshells zou Hooper zijn eerste Gold Award opleveren op het Atlanta International Film Festival. Kort nadat de opnames van Eggshells waren afgerond gingen Hooper en Henkel brainstormen over de volgende film die de mannen wilden maken.