In Memoriam: Tobe Hooper (1943 - 2017)

6. De latere jaren

Vanaf de jaren negentig leek de cinematografische loopbaan van Hooper toch wel over zijn hoogtepunt te zijn. Met Spontaneous Combustion (1993) en Night Terrors (1993) wist de ooit zo gelauwerde cineast geen successen te boeken. Nadat Hooper in 1995 het boek The Mangler van Stephen King had verfilmd met onder meer Robert Englund leek de filmmaker weer terug te zijn op het oude spoor. Financieel gezien was de film een enorme flop. Gedurende de rest van de negentiger jaren hield Hooper zich vooral bezig met het regisseren van episodes van diverse tv-series, zoals Tales From The Crypt, Dark Skies, The Others en Masters Of Horror.

The Mangler
The Mangler

Pas in 2004 is er weer werk van Hooper op het witte doek te zien als hij een meer dan uitstekende remake maakt van de zeventiger jaren cultfilm Toolbox Murders. Het resulteert in een ouderwets grimmige horrorfilm met bovennatuurlijke trekjes, oftewel het soort film waarin Hooper op zijn best was. In 2005 maakt Hooper zijn eerste zombiefilm Mortuary. De met zwartgallige humor doordrenkte horrorfilm is wederom geen groot succes in de bioscoop en wordt gezien als een film die alleen geschikt is voor diehard-Hooper fans. Datzelfde geldt ook voor de zombiefilm Destiny Express Redux waarover we niet veel meer kunnen vertellen dan de titel van de film.

Toolbox Murders
Toolbox Murders

In maart 2015 was Tobe Hooper nog eregast op het Offscreen Film Festival in Brussel, waar hij nog een uitgebreid interview deed met Phil van Tongeren van het toonaangevende filmblad Schokkend Nieuws. Dat er bij dat gesprek niet werd gesproken over Hooper's laatste rolprent Djinn (2013) was wel veelzeggend over deze film. De laatste keer dat Tobe Hooper in het nieuws kwam was in juni van dit jaar, nadat de toen 74-jarige filmmaker klappen had gekregen van zijn 36-jarige ex Rebecca Hodges. Hooper liep daarbij enkele kneuzingen op. Met het overlijden van Tobe Hooper heeft de filmwereld opnieuw een inspirerende en eigenzinnige filmmaker verloren. Gelukkig hebben veel van zijn films een eeuwigheidswaarde.