FOK!toen en nu: Allah-Las

Deze week kwam de Amerikaanse band Allah-Las in het nieuws nadat een concert van de band in Rotterdam was afgelast vanwege zogenaamde terreurdreiging. Mooi kut voor al die 900 mensen die voor Allah met de korte achternaam en streepje naar Rotterdam waren gegaan. Verdomd jammer want Allah-Las is een verrekt leuk bandje dat je zeker zult waarderen als je wel een liefhebber bent van het geluid van de jaren zestig.

Allah-Las
Allah-Las

Allah-Las is een bandje dat in 2008 werd opgericht door drummer en percussionist Matthew Correia, bassist Spencer Dunham, zanger en gitarist Miles Michaud en gitarist Pedrum Siadatian. Correia, Dunham en Siadatian werkten in die tijd bij een winkel van Amoeba Music. Voor de bandnaam lieten de mannen zich inspireren door de band The Jesus And Mary Chain. De band wou een bandnaam met 'een heilige lading' en aangezien de naam Jesus al door diverse artiesten was gekaapt besloten de Amerikanen zich te vernoemen naar Allah, wat de Arabische benaming van God is.

Het was nimmer de intentie van Allah-Las om ook maar iemand met hun bandnaam te beledigen. Toch krijgt de band regelmatig te maken met moslims uit zowel Amerika als de rest van de wereld die zich gekrenkt zeggen te voelen door de naam van de groep. Siadatian laat evenwel weten dat de band niet van plan is om de naam aan te passen en dat is best wel bijzonder in een tijd waarin de meerderheid zich constant lijkt te moeten aanpassen aan de gevoelens van een zogenaamd gekwetste minderheid. "We spelen nu al zo lang onder deze naam dat het grote onzin zou zijn om onder een andere naam verder te gaan. Dat werkt niet voor ons. Wij blijven niet in het verleden hangen. Wij hebben nergens spijt van" aldus Siadatian.

In 2011 maakt de band haar debuut met de single 'Catamaran' op Pres Records. De single werd geproduceerd door Nick Waterhouse.

In 2012 tekent Allah-Las een platencontract bij het platenlabel Innovative Leisure Records uit Los Angeles, een label dat we ook kennen van Nick Waterhouse, Hanni El Khatib, BadBadNotGood, Tijuana Panthers en Wall Of Death. Datzelfde jaar verschijnt ook de tweede single van Allah-Las getiteld 'Tell Me (What's On Your Mind)'. Een prachtig garage rock pareltje waarin we ook de invloeden van bands als Them, The Yardbirds en de band Love terug kunnen horen.