Alle Farben: Duitse formatie in de lift

Opeens werd Alle Farben, ofwel Frans Zimmer, wereldberoemd door zijn hit 'She Moves', nu gaat hij met succes het clubcircuit af. Daan de Witte sprak hem in Amsterdam nadat Zimmer er opnieuw een druk weekend op had zitten.

Het onstaan van Alle Farben als geheel is een lange reis: "Ik startte 14 jaar geleden als DJ, het was meer een hobby in het begin, ik speelde in steeds meer gelegenheden en kwamen er ook veel kansen. Het is wel elke keer stap voor stap gegaan. Na vijf jaar kwam ik op de naam en begon ik ook met producen. Ik wilde vroeger kunst studeren en ik was een groot fan van de artiest Friedensreich Hundertwasser, daardoor kwam ik op de naam Hundert Farben. Gedurende de jaren kwam ik erachter dat dat toch niet helemaal klonk en ben ik de naam Alle Farben gaan gebruiken"

Het succes van 'She Moves' was ongelooflijk voor Zimmer: "Ik had mezelf nooit in deze situatie gezien, dat iemand naar mij toe zou komen en zeggen dat ik een grote hit heb. Nu weet ik het wel dat dat zo is, maar het is nog steeds niet echt. Ik realiseerde me dat het een grote hit was, toen we naar de hitlijst in Duitsland keken en het in de top 10 stond". De formatie heeft niet stil gezet. Zimmer is weer aan het produceren geslagen en onlangs zijn nieuwe album Music Is My Best Friend het levenslicht gezien: "Het was zeker een uitdaging. Mensen accepteerden wel makkelijker mijn muziek. En dat is nu gelukkig ook zo, het album doet het goed en daar ben ik vooral heel blij mee. Ik wilde deze keer wel wat anders doen, want mijn muziek wil ik het liefste in een club kunnen draaien. Het eerste album was vooral om thuis te luisteren, maar dat is niet mijn soort show. In zo'n show is er op dit moment overigens een nummer wat ik heel graag draai en dat is het nummer 'Fall Into The Night', maar omdat ik 'Please Tell Rosie' nu zo vaak speel ben ik daar ook aan gewend geraakt en klinkt die ook nog steeds erg fijn"

Als Zimmer moest kiezen tussen een elektronisch festival of een popfestival is de keuze simpel: "De elektronische zijn mijn favoriet. Maar er is wel twee soorten shows waar ik van houd: allereerst het hele kleine soort, voor 200-300 mensen spelen. Ook heb je de hele grote optredens natuurlijk. Maar wat er zo bijzonder is aan die kleine optredens is dat je na het optreden iedereen in de club ziet die net is losgegaan op jouw muziek. Bij de festivals kan je vooral heel makkelijk spelen met het publiek. Als ik spring, springt het publiek heel makkelijk mee, dat heeft ook weer wat". Qua samenwerkingen voor de vocals is er niet echt een wensenlijst: "Ik heb niet echt een lijstje, maar ik vind het vooral tof om met goede mensen te kunnen schrijven. Het is ook voor mij belangrijk dat als ik aan het optreden ben dat ik goed kan zoeken naar hét liedje. Dat is wel heel erg veranderd in de laatste jaren. Als ik aan het optreden ben, bereid ik wel veel voor omdat ik goede nummers in een optreden wil hebben"

En tenslotte er is toekomstmuziek van Zimmer: "Ik ben al begonnen met het derde album. Het is op dit moment nog niet veel, maar er is gelukkig geen druk. Ik wil er alleen niet zoveel tijd overheen laten gaan dit keer. Het blijft wel altijd gaan om de melodie, dat is iets wat bij Alle Farben hoort".