Pokémonfilms: Gotta watch 'em all! Deel 1

Deel 4: Pokemon 4ever - Celebi, the Voice of the Forest

Celebi voice of the forest 1

Het vierde deel van de filmreeks draait om Celebi, een kleine, goedaardige Pokémon die (uiteraard) over psychische krachten beschikt en ronddwaalt door een bos. Celebi kan tijdreizen en de film begint nadat hij na een 'tijdsprong' van veertig jaar in het heden terecht komt, uiteraard voor de voeten van Ash en zijn kornuiten die, zoals inmiddels gebruikelijk, toevallig aanwezig zijn. Celebi heeft per ongeluk een jongetje uit het verleden meegenomen, genaamd Sam. Hij en Ash worden vrienden en samen gaan ze op pad naar de Lake of Life om de verzwakte Pokémon te redden.

Ze weten echter niet dat Team Rocket ze zoals vanouds op de hielen zit, ditmaal geholpen door een 'Pokémon hunter' die verhalen over Celebi had gehoord en besloot zelf eens een kijkje te nemen. Een verbond tussen de schurken is snel gesloten, de achtervolging wordt ingezet, Celebi wordt gevangengenomen en door de duistere krachten van de jager omgetoverd in een boosaardige versie van zichzelf waarna een spoor van vernieling door het bos wordt achtergelaten. Het bos dat Celebi eigenlijk zou moeten beschermen.

Wat volgt is een confrontatie tussen de jager en zijn gehersenspoelde Celebi en Ash, samen met een andere legendarische Pokémon genaamd Suicune; een soort broertje van Entei uit de vorige film. Celebi heeft inmiddels een soort (volledig uit 3D-animatie opgebouwde) Godzilla gebouwd van takken en bladeren en houdt flink huis. Helaas is deze confrontatie niet zo sterk als de hoogtepunten uit de vorige twee delen, omdat de 3D-animatie enorm afleidt en de combinatie tussen ouderwets getekende beelden en 3D gewoon een beetje scheef loopt. Er zit meer 3D in deze film - zoals stukjes waarin Celebi door het bos vliegt - waarin een duidelijke verbetering zichtbaar is ten opzichte van de vorige films, maar in dit laatste stuk lijkt het allemaal niet zo lekker te werken. Voor mijn door 2014 verwende oog natuurlijk.

celebi voice of the forest 2

Wat overblijft is een vrij lichtvoetige en vrolijke film die zoals vanouds draait om thema's als vriendschap, samenwerking en opoffering. Celebi is de eerste hoofdrol-pokémon die geen menselijke stem heeft, wat betekent dat je de halve film naar "bibibibi biiiii" geluiden zit te luisteren en dat begon op een gegeven moment wel een beetje op mijn zenuwen te werken. Team Rocket is iets minder melig dan in deel drie, wat op zich goed is, want de grappen gingen daar wel érg ver, er zit iets minder actie in en iets meer plot (wie zou Sam kunnen zijn? Welke oude bekende van Ash is ongeveer veertig jaar, heeft iets met Pokémon en heet ook Sam?) en er wordt zelfs op momenten gehuild, wat bij mij voor kromme tenen zorgde. Toch wil ik het geen vervelende film noemen en zou ik zeggen dat ik meer plezier aan deze film heb beleefd dan aan deel drie, waarmee hij voor nu op een tweede plaats staat.