7: Beste games gebaseerd op tekenfilms

Tekenfilms en games zijn tegenwoordig niet meer los te zien van elkaar. Als er een nieuwe tekenfilm uitkomt die ook maar een klein beetje aanslaat bij het publiek weet je al bijna zeker dat de game niet lang op zich laat wachten. Ondanks dat er natuurlijk games zijn die volledig de plank misslaan, kozen zeven FOK!games-redacteuren een game naar keuze waarbij de game en tekenfilm bij hen een speciaal plekje heeft gekregen. Je leest het hieronder.

7 game muziek

Game: The Lion King
Platform: Pc
Redacteur: Nezhi

 

Als klein kind had ik een hele collectie spelletjes tot mijn beschikking. Vooral de Disney-games waren een favoriet. Een van de spellen die in mijn geheugen gegrift staan is The Lion King. Waarom? Ik kon deze spellen uren achter elkaar spelen, maar zeker niet omdat ik er bijster veel van genoot. Nee, ik heb The Lion King nog nooit kunnen uitspelen omdat het verdomd moeilijk was. Maar ondanks mijn frustraties is The Lion King voor mij een van de beste tekenfilmgames.

The Lion King was het eerste spel waarbij mijn ongetemde woede zich uitte in de vorm van een kapot toetsenbord. Waarom? Het was de vijftigste keer dat ik met een struisvogel een baby nijlpaard platstampte en Simba weer eens door de lucht vloog en vervolgens dood neerviel. Daarna kon ik weer opnieuw beginnen terwijl een opgetogen midiversie van 'I Just Can't Wait To Be King' door mijn Trust-speakertjes tetterde en de regenboogkleurtjes van de savanne mij verblindden.

Maar waarom is het dan een topgame? Het was moeilijk, maar als je faalde was het je eigen schuld: alles had vaste patronen en het was na wat oefenen (heel veel oefenen) zeker te doen. Als ik weer opnieuw begon met het spel werd ik het spel ingezogen. Grafisch leek het spel ook nog zó veel op mijn favoriete tekenfilm! De savanne, het olifantenkerkhof, de soundtrack, alles wat ik in de film had gezien en gehoord kwam voorbij. Zelfs Timon en Pumba waren aanwezig.

The Lion King bleef trouw aan de tekenfilm, was uitdagend en een ijzersterke platformer. Daarom is het voor mij de beste game gebaseerd op een tekenfilm.

 

Game: Epic Mickey 2
Platform: Wii, Xbox 360 en PlayStation 3
Redacteur: Pheno

 

Denk je aan tekenfilms, dan denk ik aan Disney. Tekenfilms van vroeger welteverstaan, niet die avondvullende 3D-meuk van tegenwoordig waar geen enkele passie meer in te vinden is. Nou ja, de passie voor geld, maar ik ben oud, dus nostalgisch, dus vroeger was alles beter. Opa vertelt zeg maar. Mickey, Donald, ik heb het over de korte tekenfilms met zang, dans en een hoop slapstickachtige humor. Toen ik hoorde dat er een Disney-kanaal toegevoegd zou worden dacht ik nog dat ze dat de hele dag zouden draaien, maar na drie minuten was ik genezen van die gedachte. Malle Pheno.

Gelukkig is Disney wel actief met de oude helden in games. Het laatste wapenfeit van Disney is Epic Mickey 2. Terug naar de muzikale en de magische tekenfilmperiode, en de prachtige 2D-gedeeltes in het spel deden me weer terugdenken aan de oude tekenfilms. Veel details, er gebeuren grappige dingen in die stukken en ja, de Disney-magie herleefde weer zoals ik het me kon herinneren. De 3DS-versie van Epic Mickey, Power of Illusions kwam tegelijkertijd uit. Hoewel de diepgang niet verder reikte dan een keer doorspelen en klaar ermee, heb ik me uitstekend vermaakt met helden uit onder andere Peter Pan, de mensen uit Duckstad en natuurlijk Mickey zelf. Gelukkig maar dat er nog steeds Disney-spellen uitgebracht worden, zodat ik bezig kan zijn met de magie die Disney ooit had. Ondertussen wacht ik nog steeds op een echt Disney-tekenfilmkanaal op televisie.

 

Game: Transformers War for Cybertron
Platform: Xbox 360 en PlayStation 3 
Redacteur: SolidDS

 
Als er een special over tekenfilms is dan mag natuurlijk één titel zeker niet ontbreken, Transformers. Ik heb zelfs nog een hele bak met de ouderwetse speelgoedpoppen die bijna nog net zo cool zijn als vroeger. Urenlang kon ik met die dingen spelen, echter was er altijd iets wat er tot mijn grote verdriet ontbrak, een goede Transformers-game.

Er zijn de afgelopen jaren veel Transformers-games de revue gepasseerd en er waren er maar heel weinig echt de moeite waard. De meeste transformeerden bij mij dan ook met het toepasselijke geluid in een afvalbak. Tot daar ineens in 2009 High Moon Studios met het bericht kwam dat ze een Transformers-game in ontwikkeling hadden en waarbij ze trouw zouden blijven aan de serie uit de jaren 80. In tegenstelling tot de film die op dat moment ook in de bios draaide.
 
Vanaf het eerste moment dat ik Transformers War For Cybertron startte en de intro had bekeken zat ik helemaal in de game. En hoewel wat kleine dingetjes was dit eindelijk de game waar ik al die jaren op heb zitten wachten. Dit is ook wat mij betreft de beste game die in deze special behandeld wordt want "One shall stand, One shall fall".
 
 
 

Game: The Simpsons Game
Platform: PlayStation 2, 3, Portable, Nintendo Wii, DS en X360
Redacteur: WoutD

The Simpson Game was een geweldig spel, maar eigenlijk was het gewoon een kloon van Grand Theft Auto. Een goede kloon met eigen ideeën, maar wel een kloon. Mede daarom sloeg The Simpsons Game in 2007 in als een bom. Het spel combineerde namelijk voor het eerst klassieke platform- en avontuurelementen met de typische Simpsons-humor.

Wat het spel geweldig maakte om te spelen, was het feit dat elk level een parodie was op een andere videogame of film. ‘Bartman Begins’, ‘Grand Theft Scratchy’ en ‘Medal of Homer’ zijn maar enkele tot de verbeelding sprekende voorbeelden.

Ook de clichés lieten me regelmatig lachen. Wanneer je personage bijvoorbeeld in het water valt, word je niet gestraft, maar beloond met een cliché, namelijk het feit dat gamepersonages niet kunnen zwemmen. Op al deze manieren wist het spel mij zodanig te charmeren, dat ik de kleine minpuntjes gemakkelijk door de vingers kon zien.

Game: Naruto
Platform:Xbox 360 en PlayStation 3
Redacteur: wc-eend

 

Als je het over tekenfilms hebt valt Naruto eigenlijk een beetje buiten de boot. De games zijn voornamelijk gebaseerd op de gelijknamige anime die op zijn beurt weer de manga volgt. Naruto volgt het verhaal van een kleine jongen genaamd Naruto die opgroeit in een wereld waar ninja's en mysterieuze krachten de dagelijkse beslommeringen reguleren.

Met zo'n vijftig videogames, voornamelijk in Japan, is Naruto een zeer bekend personage en de laatste jaren lijkt Europa ook een steeds grotere basis te krijgen. De basis van de games is voornamelijk het vechten tussen de verschillende ninja's die het verhaal rijk is. Doordat de technologie ook verbeterd is de afgelopen jaren, is het ook steeds beter mogelijk de spectaculaire aanvallen uit de serie na te bootsen met behulp van een controller.

Momenteel is de manga bezig met een groter verhaal dan ooit geweest in de gehele serie, de anime begint dit nu ook op te pakken en daarmee is de toekomst van Naruto-games gegarandeerd voor nog enkele mogelijke topgames in de serie?

Game: Teenage Mutant Ninja Turtles
Platform: NES
Redacteur: StefanW

 
Vroeger toen je koe nog met lange oe schreef en je de pixels op je scherm nog kon tellen had ikzelf niet eens een gameconsole. Ik was badass want ik had een coole pc. Toch was ik regelmatig bij mijn beste vriend te vinden. Hij had namelijk een NES. Consoles waren stom, maar toch speelden we erop. Waarom? Hij had namelijk Teenage Mutant Ninja Turtles.
 

Niet alleen was dat de beste tekenfilm uit die tijd. Het spel was ook nog eens geweldig. In de stijl van Double Dragon met je favoriete turtle door de levels heen rennen en hier en daar een eindbaas kapot maken. Uiteraard moesten we bij het opstarten van het spel keihard de theme song meezingen. Gewoon omdat. En dan ook nog eens dat blikkerige 'Cowabunga' als je een groepje slechteriken had verslagen. Wat mij nog het best is bijgebleven aan dit spel is het level waarbij je op een surfboard stond en al surfend kon knallen. Heerlijk simpel, maar toch o zo verslavend. Waar zijn ze gebleven, de toffe spellen én de Teenage Mutant Ninja Turtles.

 
Game: Pokémon
Platform: GameBoy, Nintendo DS
Redacteur: ROFLOL
 
 
Vroeger was alles beter, zeker met mijn Pokémon. Waarom ik altijd minimaal een uur eerder uit bed kwam dan wat ik nodig had voordat ik naar school ging? Pokémon. Fox Kids aan en smullen van mijn brood met pindakaas en een nieuwe aflevering van Pokémon. Prachtige tijden waren dat, maar naast de serie zelf en verschillende flippo’s, figures en abnormaal dure kaartjes waren er natuurlijk ook de games.

De meest bekende en gespeelde Pokémon-games zijn dan ook aanwezig op GameBoy en tegenwoordig Nintendo DS. Het begon allemaal met een roze GameBoy Color. Roze ja, want toen ik hem eenmaal kreeg na veel gejank dacht ik dat het rood was. Niet dus, maar geen tijd om terug te brengen want ik had wel iets anders in het rood: Pokémon Red. Samen met Charmander (want iedereen weet dat Charizard de beste Pokémon is) nam ik het op tegen negenduizend level één Pidgey’s en Ratatta’s.
 
De Pokémon-hype was destijds gigantisch groot, maar als ik terugkijk was de tv-serie zelf niet echt bijzonder. Ja, ik herinner alles nog tot en met Johto maar de games en overige merchandise waren veel leuker dan de serie zelf. Het is een beetje het tegenovergestelde van Dragon Ball Z. Zelfde gigantische hype destijds, waar de serie juist altijd beter voor mij is geweest dan alle games en merchandise eromheen. Maar buiten dat blijft Pokémon een prachtige herinnering aan mijn jeugd, zowel de games als de serie zelf. Het is een schande dat kinderen tegenwoordig dit niet meer kunnen zien, maar gelukkig nog wel kunnen spelen.