Interview: Handsome Poets

FOK! was aanwezig op het Groningse muziekfestival Eurosonic Noorderslag en sprak daar met een tweetal bandleden van Handsome Poets, die zowel op Eurosonic als op Noorderslag speelden. Het is het ultieme moment om terug te blikken op 2012 en de plannen te maken voor het komende jaar.

De band Handsome Poets omschrijft haar muziek als een frisse mix van tachtiger jaren pop gewikkeld in dansbare grooves. Je kunt ze misschien kennen van de catchy single 'Dance (The War Is Over)' en anders zeker van de populaire 'Sky On Fire'. 2012 was voor hen een succesvol jaar. "Het was een zeer verrassend jaar", aldus toetsenist Nils Davidse (helemaal rechts). "Het was ons doorbraak naar het grote publiek. Onze single 'Sky On Fire' werd dagelijks gebruikt door de NOS bij de Olympische Spelen, dus iedereen kende onze single op een gegeven moment", vervolgt frontman Tim van Esch (helemaal links).

"Dat was wel één van de hoogtepunten van 2012. Net als het uitbrengen van ons tweede album Sky On Fire, daar hadden we het hele jaar naartoe gewerkt," aldus Tim. Het album werd wederom in eigen beheer uitgebracht, maar dat was voor de heren geen nadeel. "We hebben vertrouwen in onze eigen kunnen en grijpen elke kans. We kunnen nu alles zelf bepalen", aldus Nils.

Handsome Poets had weinig last van het tweedealbumsyndroom en konden vrij makkelijk album nummer twee maken. "We hadden veel zin om te schrijven. Daarnaast stond er meteen een nummer 1-hit op de cd, dus dat is meteen een goed begin.," vertelt de toetsenist. Het derde album is meteen al op komst en moet binnen anderhalf jaar uitkomen. "Het schrijven gaat altijd door. Het is niet dat we er nu druk achter zetten, maar met nieuwe muziek ben je eigenlijk continu bezig", aldus frontman Tim, die eerder in gospelband Higher Purpose speelde.


Handsome Poets - Sky On Fire

Helaas voor de heren hadden ze tijdens het festival niet veel tijd om andere optredens te kijken. "Anders zou ik zeker naar Racoon gaan", zegt Nils meteen. "We zitten sinds kort bij hetzelfde Duitse label en we gunnen ze zeker de Popprijs. Nog niet vertellen, maar ik kan je vertellen dat zij de prijs gaan winnen." En zo geschiedde, een aantal uren later won de Zeeuwse band Racoon de Popprijs voor 2012.

De heren zitten na het maken van het tweede album zeker niet stil en staan op 9 mei in de Amsterdamse Paradiso met een XL-editie. "Het is echt een droom die uitkomt", zegt Nils enthousiast. "Het is de eerste keer als hoofdprogramma in de grote zaal van Paradiso. De laatste track van het album eindigt met een groot koor en we zijn van plan om in Paradiso ook met een koor te komen. Helaas kunnen we nog niet teveel vertellen van alle verrassingen. Er komen zeker een aantal special guests", legt Tim uit.

Afsluitend wordt er vooruit geblikt op het komende jaar 2013. Nils: "Pinkpop zou nog die ene droom zijn in Nederland die nog uit moet komen. We zijn nog niet geboekt. Daarnaast willen we gaan veel spelen, ook in het buitenland." Tim zou graag een 3FM Award willen winnen, "maar ik ga het jaar eigenlijk in zonder verwachtingen."