Uit 2012 nemen wij mee: de beste films

In onze filmterugblik op 2012 kijken we aan de hand van top 5-lijstjes naar wat we denken dat dit jaar het meest de moeite waard is geweest. Heb je wat moois gemist dit jaar? Laten we eens zien.

Redacteur DragonFodder is het eens met het filmbezoekend publiek van 2012 en kiest voor The Avengers als zijn hoogtepunt.

The Avengers
The Avengers

1. The Avengers
Joss Whedon. Nerd-God. Ik was al fan van zijn werk sinds de serie Buffy the Vampire Slayer (de film ontken ik, dat is nooit gebeurd), maar dit jaar is hij eindelijk een beetje mainstream geworden. Nou ja, een beetje? Hij heeft de grootste blockbuster en mijn persoonlijke favoriet van 2012 geschreven en geregisseerd: The Avengers. Whedon heeft daarmee gedaan wat hij het beste kan: een ensemble samenbrengen bestaande uit personages die allemaal een eigen agenda hebben.

Want het lijkt allemaal misschien simpel genoeg, het is echt geen peuleschil om van vijf films die allemaal een andere toon hebben en één van de karakters centraal stellen, een coherente mix te maken. Whedon krijgt het niet alleen voor elkaar, hij ziet ook nog kans om al zijn hoofd- en bijpersonages hun eigen karaktermoment te gunnen. Daarmee is The Avengers ook een onvervalste fan-pleaser. Gemaakt door een fan, dat zie je aan elke scene.

2. The Hobbit
Peter Jackson neemt ons op weergaloze wijze weer mee terug naar Middle Earth, in een film die aan de ene kant heel trouw blijft aan de stijl van de Lord of the Rings-films, maar tegelijkertijd een heel andere, luchtiger, toon aanslaat. De film neemt zijn tijd om het verhaal in te leiden, maar als de zaak eenmaal op gang komt, heb je een avonturenspektakel waarbij je je vingers af kunt likken.

3. Argo
Met Gone Baby Gone en The Town liet Ben Affleck al zien zich meer achter dan voor de camera thuis te voelen, en met Argo heeft hij definitief zijn status van A-regisseur gevestigd. Affleck slaagt erin het waargebeurde verhaal met de nodige Hollywood-flair te vertellen, maar nergens echt te overdrijven. Ook het gemak waarmee de regisseur schakelt tussen drama, actie en parodie is bewonderenswaardig en maakt van Argo een film die je gezien moet hebben.

4. Chronicle
Voor mij dé verrassing van 2012: het verhaal van drie jongens die superkrachten ontwikkelen en worstelen met de implicaties ervan. ik was het "found footage"-principe aardig moe, maar deze film is erg effectief in het gebruik ervan. Een sterke opbouw en goed acteerwerk maken deze ongebruikelijke superheldenfilm helemaal af.

5. The Cabin in the Woods
Hoe bewijs je een ode aan het horrorgenre en neem je het tegelijkertijd op de hak? Vraag het aan Drew Goddard en Joss Whedon, want zij hebben het geflikt met deze grappige horrorfilm. Voor de horrorfanaat zit de film vol met genreverwijzingen, maar ook zonder al deze verwijzingen te snappen blijft gewoon een zeer geinige film over.

Redacteur CoJackso gaat voor diepte en plaatst Shame bovenaan de jaarlijst.

Shame
Shame

1. Shame
Steve McQueen neemt met een dergelijk controversieel onderwerp veel risico, maar het moge duidelijk zijn dat hij qua uitwerking met vlag en wimpel is geslaagd. Shame is een gelaagd drama geworden waarbij de onderhuidse spanning constant voelbaar is. Het zou jammer zijn als deze film alleen aandacht krijgt vanwege de expliciete seksscènes en de seksverslaving van de hoofdpersoon. Hoewel Shame weliswaar niet ervaren zal worden als een gemakkelijke en toegankelijke film, is het wel een film waarin regisseur McQueen op een onvergetelijke wijze complexe thema's behandeld en daarmee één van de beste films van deze eeuw afgeleverd heeft.

2. Moonrise Kingdom
Moonrise Kingdom is mede door het eenvoudige verhaal, waarbij de liefde tussen twee hoofdpersonen centraal staat, een toegankelijke film geworden. Maar door de persoonlijke regiestijl en kenmerkende humor van de Amerikaanse regisseur Wes Anderson zal niet iedere kijker enthousiast zijn. Moonrise Kingdom zit net als de andere films van Wes Anderson volgepakt met excentrieke personages, aparte camerastandpunten en bizarre situaties.

3. Chronicle
Chronicle is wellicht de grootste verrassing van dit jaar. In de film wordt met name in de eerste helft perfect weergegeven wat het is om superkrachten te bezitten in de normale wereld. Het is alleen jammer dat het verhaal iets teveel escaleert en daardoor wat afstandelijk wordt.

4. Killing Them Softly
Killing Them Softly is een uitstekende misdaadfilm die volgepropt is met zwarte humor, prima acteerwerk en keiharde actie. Regisseur Dominik toont op een effectieve wijze de onromantische kant van de misdaadwereld, waarbij de veelal dwaze personages langzaam verzeild raken in een neerwaartse spiraal die maar op één manier kan eindigen. Het is alleen dat regisseur Andrew Dominik naar alle waarschijnlijkheid zijn versie van de film drastisch heeft moeten inkorten.

5. The Girl with the Dragon Tattoo
The Girl with the Dragon Tattoo is een vakkundig gemaakte boekverfilming van David Fincher. Deze versie van het bekende boek is cinematografisch gezien superieur aan zijn Zweedse voorganger en spannend tot de laatste seconde. Het is nu afwachten of de andere delen van de trilogie ook verfilmd zullen worden.

Redacteur Roberto_BOZ gaat voor waargebeurd en prijst Argo naar de top.

Argo
Argo

1. Argo
Onverwachts een érg goede film. De film weet precies het juiste te doen. Zo wordt de sfeer van de jaren zeventig perfect neergezet. Iedereen rookt, baarden en snorren, en die jampot-glazen in de brillen zijn niet te vermijden. De spanning is van begin tot eind om te snijden, en er valt ook nog wat te lachen hier en daar. Ben Affleck zet zich met deze film op de kaart als een niet te onderschatten regisseur.

2. Intouchables
Een Franse film over een rijke invalide en een minder bedeelde jongere, die elkaar weten te vinden en in het hart te raken. Ze raken echter niet alleen elkaar, maar ook het publiek. Een echte feelgood film die je doet laten lachen en huilen.

3. The Avengers
Alle superhelden van Marvel die de laatste jaren in de bioscopen te zien waren worden samengegooid in deze spectaculaire film van Joss Whedon. Was het vroeger niks meer dan een jongensdroom om al je superhelden bij elkaar te zien, nu is dit waarheid geworden. Phase Two van The Avengers kan mij niet snel genoeg komen.

4. The Cabin in the Woods
Verrassing na verrassing in deze film die begint met clichés maar vervolgens deze allemaal onderuit haalt in een zinderende finale die de stoutste verwachtingen van alle bezoekers weet te overtreffen. Zeker de film waarbij ik dit jaar het meest enthousiast de zaal verliet.

5. 21 Jump Street
Misschien niet een keuze die je direct in een top 5 van het jaar zou verwachten, maar het onverwachte komische talent van Channing Tatum moet even benoemd worden. Het is een 'guilty pleasure' maar dit is gewoon een erg leuke film, met leuke grappen en grollen.

Redacteur hakunamatafaka gaat voor franstalig in zijn keuze voor favoriete film uit 2012, en kiest Intouchables.

Intouchables
Intouchables

1. Intouchables
De film werd zo gehyped dat hij bijna niet anders kon dan tegenvallen. Het heeft lang geduurd voor ik hem daadwerkelijk ging kijken, omdat ik er nogal tegen op zag. Vooral door de misleidende filmposter en de plotomschrijving, wat me aan sentimentele kutfilms als Driving Miss Daisy en The Bucket List deed denken. Het was echter een verademing om te zien dat ik er volledig naast zat. Met recht één van de beste films van de afgelopen tien jaar, niets geeft zo’n fijn gevoel dan verrast worden door een film waarvan je niets verwacht. Intens genot.

2. Moonrise Kingdom
Normaliter niet zo’n Wes Anderson-fan, maar dit visueel prachtige geschoten, intieme coming of age-filmpje kon mij wel bekoren. Met name door de rollen van groot acteurs á la Norton en Willis, die voor een kleinschalig en relatieve low budget film kozen dit jaar. Sterk acteerwerk van de twee hoofdrolspelers. Een magnifiek sprookje dat je gezien moet hebben! Toch maar eens Rushmore en The Royal Tenenbaums herzien!

3. Woody Allen: A Documentary
Te weinig belichte documentaire. Een treffende schets van zijn gehele carrière vol met zijn alom bekende oneliners, leuke beelden, korte interviews met Allen zelf en zijn werkwijze. Voor Woody Allen-fans zeker een aanrader.

4. Shame
Eén van de weinige films waarin duidelijk naar voren komt dat seksverslaving wel degelijk problemen kan opleveren tijdens sociale situaties, en op het gebied van relaties. Schrijnend om te zien dat een seksuele stoornis zoveel kapot kan maken. Shame is een cynisch, onverbloemd drama. Perfect dus.

5. End of Watch
Onconventionele film over twee politieagenten die patrouilleren in de getto’s van een wijk in L.A. Het is niet zozeer een verhaal, meer fragmentarische stukken, dus niet voor iedereen weggelegd. Er wordt veel gebruik gemaakt van een handcamera, wat voor de één irritant kan overkomen. Zelf vond ik het erg beklemmend.

En zo eindigt ons rondje jaarlijstjes. Zoals je ziet zijn we het voor wat betreft een aantal titels best wel eens, maar heeft iedereen zijn eigen favoriet. Wat is jouw lijstje van 2012?