Vijf filmtips voor de maand oktober

Filmtip 2: Beasts of the Southern Wild

Releasedatum: 18 oktober 2012
Genre: Drama/Fantasie
Regisseur: Benh Zeitlin
Acteurs: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry en Levy Easterly
IMDb

Plot
De zesjarige Hushpuppy (Quvenzhané Wallis) woont bij haar vader Wink (Dwight Henry) in een gemeenschap genaamd de Badkuip, gelegen aan de rand van de wereld. Met harde hand bereidt Wink zijn dochter voor op de ineenstorting van de wereld. Gewapend met een buitengewone verbeeldingskracht probeert de positief ingestelde Hushpuppy de catastrofe van epische proporties te overleven en de balans in de wereld te herstellen om zo haar zieke vader te beschermen en te voorkomen dat haar huis verdwijnt in het water.

Verwachtingspatroon
Wellicht de grootste verrassing van dit filmjaar is het fantasierijke debuut van de Amerikaanse regisseur Benh Zeitlin. Op de filmfestivals van Cannes en Sundance wist Beasts of the Southern Wild verschillende prijzen te pakken en ook is er de verwachting dat deze film, die gezien kan worden als een realistische fantasiefilm, zich gaat mengen in de jaarlijkse strijd om de Oscars. Naast het sfeervolle camerawerk, is het vooral de negenjarige Quvenzhané Wallis die indruk heeft gemaakt en inmiddels is uitgegroeid tot publiekslieveling.

 


Filmtip 3: Killing Them Softly

Releasedatum: 18 oktober 2012
Genre: Actie/Misdaad
Regisseur: Andrew Dominik
Acteurs: Brad Pitt, James Gandolfini en Ray Liotta
IMDb

Plot
Jackie Cogan (Brad Pitt) is een professionele handhaver die wordt ingehuurd wanneer de regels van de maffia verbroken worden. Wanneer er een overval plaatsvindt tijdens een door de maffia beschermd pokerspel, wordt de vakkundige en uiterst precieze Cogan ingehuurd om de zaak te onderzoeken.

Verwachtingspatroon
Met de misdaadfilm Killing Them Softly worden regisseur Andrew Dominik (Chopper) en acteur Brad Pitt (Fight Club, The Tree of Life) na het meesterlijke The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford uit 2007 herenigd. Deze western viel niet alleen op door zijn oneindige naam, maar ook door de prachtige beelden en een zeer intrigerend plot. Het in New Orleans opgenomen Killing Them Softly is gebaseerd op het misdaadboek Cogan’s Trade van George V. Higgins, waarin de onderwereld van Boston uit de jaren 70 centraal staat.

Op basis van de sfeervolle trailer lijkt het succes van de film grotendeels afhankelijk te zijn van de acteerprestatie van Brad Pitt. Dit lijkt wel goed te zitten en hoewel in de media constant verhalen opduiken dat Pitt binnenkort met acteerpensioen zou gaan, blijft hij opduiken in interessante films van zeer gerenommeerde regisseurs. Overigens wordt hij in de film ondersteund door ervaren en kleurrijke bijrolacteurs als James Gandolfini, Richard Jenkins en Ray Liotta.