FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 1 oktober 2012

Leers blijft bij strengere gezinsmigratie

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) blijft erbij dat het niet mogelijk is om de scherpere regels voor gezinsmigratie gedurende de formatie op te schorten. Dat schrijft hij maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsman reageert op de motie die de Kamer vorige week heeft aangenomen tijdens het spoeddebat over de kwestie. Daarin wordt de minister gevraagd om de nieuwe regelgeving op te schorten zolang er geen kabinet is. Leers zei toen al dat dit technisch gezien niet mogelijk is, maar dat hij de motie eerst in het kabinet wil bespreken voordat hij met een reactie komt.

In zijn brief wijst Leers erop dat de nieuwe regels per 1 oktober onherroepelijk in werking zijn getreden. Het is daarom niet mogelijk om de regels op te schorten. "Het kabinet kan dan ook niet anders dan vaststellen dat deze motie niet uitvoerbaar is."

Het is wel mogelijk dat de regels opnieuw worden aangepast, maar dan moet eerst duidelijk zijn op welke manier een nieuw kabinet de maatregelen wil wijzigen of terugdraaien. "Die duidelijkheid is er thans nog niet", schrijft hij. Gelet op de demissionaire status van het kabinet ligt het verder niet voor de hand dat dit kabinet een initiatief voor een wijziging neemt, aldus Leers.

De procedure om de regels te veranderen vergt daarnaast tijd. Mocht een nieuw kabinet besluiten om per 1 januari 2013 het beleid weer te wijzigen, dan moet de inhoud daarvan uiterlijk op 1 november bekend zijn, omdat dan de systemen van de immigratiedienst IND nog tijdig kunnen worden aangepast.


Leers blijft bij strengere gezinsmigratie (Foto: Novum)

Vier jaar geëist wegens misbruik 6-jarig meisje

Tegen een 53-jarige Hagenaar die ervan wordt verdacht eerder dit jaar een 6-jarig meisje te hebben misbruikt is maandag vier jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk, geëist. Het Openbaar Ministerie in Den Haag eist voor de voorwaardelijke straf een ongebruikelijk lange proeftijd van tien jaar.

De man sprak het meisje 14 maart aan op de Dierenselaan en vroeg of ze de weg naar een supermarkt wist. Hij vroeg haar vervolgens in de auto te stappen. Dit deed het meisje, waarna de man haar misbruikte, aldus het OM. Na tien minuten liet de man het meisje gaan. De familie van het meisje lichtte uiteindelijk de politie in.

De politie hield de man op 20 maart aan. Tijdens het onderzoek kwam aan het licht dat de Hagenaar op 9 en 17 maart had geprobeerd nog twee meisjes zijn auto in te krijgen. Hij probeerde ze met dezelfde smoes de auto in te lokken en bood de meisjes zelfs geld aan. De kinderen vertrouwden de zaak echter niet en gingen niet op het aanbod van de man in.

Het OM is van mening dat er voldoende bewijs is voor een veroordeling. Alle drie de meisjes gaven dezelfde beschrijving van de man en zijn auto. Ook zijn er in de auto vezels aangetroffen van de jas van het misbruikte meisje, en beschikt justitie over camerabeelden.

Gezien de ernst van het delict moet de samenleving zo lang mogelijk tegen de man worden beschermd, meent het OM. Daarnaast probeerde de man nog een meisje zijn auto in te lokken terwijl er op de Dierenselaan getuigenoproepen hingen naar aanleiding van het misbruik.

Lonneke Engel meest begeerde vrijgezel

Lonneke Engel is door Jackie uitgeroepen tot meest begeerde vrijgezel van Nederland. Het model eindigde bovenaan de allereerste Bachelorette List van het blad.

"Ik geniet ervan om single te zijn", reageert de 31-jarige Engel. "Ik heb mijn relatie met mijn ex verbroken omdat het niet perfect was. Mijn motto is: als je iets doet, doe het dan goed. Als je dan toch happy single bent, dan maar meteen nummer één!"

Het model liet Olcay Gulsen en Anouk achter zich in de top drie. Andere genomineerden waren dames als Lieke van Lexmond, Liza Sips en Britt Dekker.

[Upd] Adele bevestigt soundtrack Skyfall

De geruchten waren er al maanden, maar een definitief antwoord was er nog niet. Was Adele inderdaad de artiest die de soundtrack van Skyfall heeft ingezongen? Als we haar meest recente Twitter-bericht mogen geloven: Ja.

[Upd. 23:11]

Sony heeft bevestigd dat de volledige versie van het nummer Skyfall aankomende vrijdag wordt vrijgegeven. Een 'preview' van het nummer is hieronder te beluisteren.

[Origineel bericht]

Vandaag plaatste Adele de volgende foto op Twitter:

Adele

In een eerder bericht schreven wij het volgende over de titeltrack:

Het nummer voor de film Skyfall heet ook Skyfall. Voor het eerst sinds Die Another Day wordt de titel van de film zelf weer in zowel de lyrics als titel gebruikt, hetzij met een spatie tussen de woorden. Volgens de website gaat het refrein als volgt:

Let the sky fall / Let it crumble / We will stand tall / And face it all / together.

Skyfall / Is where we start / A thousand miles and poles apart / Where worlds collide / and days are denied / You can take my name / But you’ll never take my heart.

De eerste woorden van het nummer zijn ook bekend. De volgende woorden worden gezongen, waarna er een pianosolo te horen is:

This is the end / Hold your breath and count to ten / Feel the Earth move and then /Hear my heart burst again

Adele en platenmaatschappij Sony Music lanceren het nummer, waarschijnlijk met een bijbehorende videoclip, tegen het einde van deze week. Volgens Per Friedman, de persoon die naar het nummer heeft geluisterd, is Let The Sky Fall "een inhoudsvolle, dramatische ballad met veel hoorns en bazuinen die door Adele's kenmerkende stemgeluid schallen. Het is fris, nieuw en origineel."

Helaas kunnen wij nu nog geen audiofragment plaatsen van de titelsong, maar wel een stukje van de achtergrondmuziek. Componist Thomas Newman maakte de score van Skyfall. Een fragment van een van de nummers uit de film is HIER te beluisten.

Skyfall is vanaf 31 oktober in de bioscoop te bewonderen.

[Premier League] West Ham duwt QPR verder weg

Queens Park Rangers wacht nog altijd op zijn eerste overwinning. De ploeg ging vanavond in eigen huis onderuit van West Ham United (1-2).

De Londenaren verrassen tot dusver in de Premier League en klimmen door de driepunter naar een uitstekende zevende plaats. West Ham stelde in de eerste helft al orde op zaken op Loftus Road, maar kwam desondanks in de tweede helft nog in de problemen.

Matthew Jarvis opende al na drie minuten de score voor de bezoekers, waarna Ricardo Vaz Te de marge na 35 minuten verdubbelde. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de Londense promovendus, maar Adel Taarabt bracht de spanning na een klein uur terug.

QPR ging naarstig op zoek naar de gelijkmaker, maar slaagde uiteindelijk niet in die missie. Wel eindigde de ploeg met tien man, nadat Samba Diakité een kwartier voor tijd zijn tweede gele kaart getoond kreeg. QPR blijft na zes speelrondes nog altijd zonder overwinning en draagt de rode lantaarn in de Premier League.

Hoesen wellicht in wedstrijdselectie Ajax

Danny Hoesen wordt mogelijk opgenomen in de wedstrijdselectie van Ajax voor de Champions League-selectie met Real Madrid. Datzelfde geldt voor Jody Lukoki.

Hoesen en Lukoki speelden vanavond met de Ajax-beloften mee tegen Jong De Graafschap, maar werden in de rust naar de kant gehaald. Trainer Gery Vink bevestigt dat beide jongelingen een kans maken om te worden geselecteerd voor het duel met De Koninklijke.

"De kans is aanwezig dat ze bij de selectie zitten", zo laat de oefenmeester weten op de clubsite van Ajax. De Amsterdammers wonnen het duel in Doetinchem overigens met 2-5, nadat het in de rust nog tegen een 2-1 achterstand aankeek. Hoesen was in de 33e minuut trefzeker voor zijn nieuwe club, die hem aan het einde van de transferperiode wegplukte bij Fulham.

[Jupiler League] Helmond verliest thuis van Dordrecht

Helmond Sport heeft maandag de eerste competitienederlaag van het seizoen geleden. In Brabant was FC Dordrecht met 3-0 te sterk door doelpunten van Moussa Kalisse voor rust en Lars Veldwijk en nogmaals Kalisse in de tweede helft. Helmond blijft nu tweede op een punt achter MVV. De Maastrichtenaren kunnen vrijdag bij winst op FC Emmen de eerste periodetitel pakken.

SC Veendam en Cambuur Leeuwarden speelden maandag met 1-1 gelijk. Lars Hutten zette de thuisploeg in de Langeleegte na negentien minuten op voorsprong, maar nog voor rust maakte Erik Bakker namens de Friese bezoekers gelijk. Arjan Wiegers speelde in de slotfase een hoofdrol. Hij viel in de 86e minuut in bij Veendam en werd drie minuten later alweer met rood van het veld gestuurd.

Syrië: westerse landen steunen terroristen

Westerse en enkele Arabische landen steunen rebellen in Syrië met wapens, geld en buitenlandse strijders. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem uitte die beschuldiging maandag, op de laatste dag van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

De minister noemde de Verenigde Staten, Frankrijk, Qatar en Saudi-Arabië,  maar ook buurland Turkije en het Noord-Afrikaanse Libië.

Saudi-Arabië, Qatar en Turkije hebben ontkend dat ze rebellen, door Syrië; terroristen genoemd, steunen. De VS en Frankrijk stellen dat ze ondersteuning bieden, maar geen wapens leveren.

Bony aast op winters vertrek bij Vitesse

Wilfried Bony hoopt nog altijd op een buitenlandse transfer. De aanvaller van Vitesse sluit zelfs niet uit dat hij in de winterstop al vertrekt uit Arnhem.

De Ivoriaanse aanvaller was aan het einde van de vorige transferperiode al dichtbij een transfer naar Aston Villa, maar zag Vitesse dwarsliggen. De Arnhemmers wilden Bony alleen op permanente basis laten vertrekken naar Engeland, terwijl Villa dacht aan een huurperiode.

De bonkige spits toonde zich na het afketsen van de deal woedend op Vitesse. Inmiddels is hij dat niet meer, maar Bony heeft de hoop op een buitenlandse transfer nog niet laten varen. "Als ik de kans krijg om in december te vertrekken, dan ga ik weg", zo spreekt de aanvaller duidelijke taal tegen Voetbal International.

"Ik was teleurgesteld, maar de transfermarkt zit nu dicht. Ik kan niet stil blijven zitten. Ik moet me dagelijks focussen op de trainingen en de wedstrijden. Nu moet ik vergeten wat er is gebeurd. Als ik opnieuw die kans krijg, moet ik vechten voor een vertrek."

Bony ontpopte zich afgelopen seizoen tot een van de smaakmakers in de Eredivisie door twaalf doelpunten te maken voor Vitesse. De beresterke aanvaller is ook dit seizoen weer goed op dreef. In zeven competitieduels wist Bony al vijf keer te scoren.

VBOV: Sneeuwvlok, graadje vorst? Dan helft minder treinen

Het besluit van NS en ProRail om bij 10% kans op enige sneeuwval maar alvast de treindienst in grote delen van het land te halveren van een kwartierdienst tot een halfuurdienst is onaanvaardbaar. Hiermee neemt de spoorsector de verkeerde maatregelen voor een niet-bestaand probleem. Zo meldt Voor Beter OV in reactie op de plannen van NS en ProRail.

Geringe sneeuwval of matige vorst zijn allesbehalve bijzondere weersomstandigheden en reizigers blijven door capaciteitsgebrek achter op het perron. De spoorsector kiest voor de verkeerde aanpak. In plaats van te komen tot veel eenvoudiger personeelsdiensten die leiden tot een robuuster treinverkeer dat ook bij stremmingen in de rest van het land overeind blijft, wordt gekozen voor uitkleden van de dienstregeling. Het rijdend personeel blijft dus buiten schot met zijn door de vakbonden afgedwongen veel te luxe personeelsroosters, terwijl de reiziger het gelag betaalt. De passagier wordt bij zacht winterweer vervoerd in uitpuilende treinen, of moet zelfs achterblijven op het perron.

Ook de suggestie dat een gehalveerde treindienst 'wél robuust zou zijn', is onjuist. Op een baanvak waar de kwartierdiensten al in maximale treinlengte rijden, kunnen de resterende treinen niet verder verlengd worden om de reizigers van de opgeheven treinen ook mee te nemen. De perrons zijn immers niet langer. Bovendien leidt de enorme drukte in de resterende treinen bij het uit- en instappen tot extra vertragingen.

Reizigersclub Voor Beter OV stelt op basis van de brief die Minister Schultz vandaag aan de Kamer zond, dat de spoorsector “out of control” is geraakt en dat de directies de greep op het treinverkeer definitief kwijt zijn geraakt. Deze wanprestatie maakt des te meer duidelijk dat in de nieuwe spoorconcessies veel meer op de reiziger toegespitste eisen dienen te worden opgenomen.

Eerder becijferde Voor Beter OV dat de kosten van het invoeren van eenvoudiger dienstroosters niet de door de NS genoemde 60 miljoen, maar hoogstens om en nabij de 20 miljoen euro bedragen. Ook toonde Voor Beter OV de mogelijkheid aan, naast een vereenvoudiging van de dienstroosters toch een gevarieerd werkpakket voor het NS-personeel in stand te laten terwijl de robuustheid van de trein aanzienlijk wordt verbeterd.

Woordvoerder Spithorst biedt de reizigers vanavond zijn excuses aan voor het oorspronkelijk in de winteraanpak gestelde vertrouwen.

UEFA: Moskou blijft thuisbasis Anzhi

Anzhi Makhachkala moet haar Europese wedstrijden blijven afwerken in Moskou. Dat heeft de UEFA maandag besloten.

Anzhi speelt zijn thuiswedstrijden normaal gesproken in Dagestan, de republiek waar Machatsjkala gevestigd ligt. De steenrijke Russische club hoopte daar ook haar Europese wedstrijden te mogen spelen, maar de UEFA besloot maandag anders.

Op een vergadering in Sint-Petersburg besloot de Europese voetbalbond dat Moskou voorlopig de thuisbasis van Anzhi blijft bij Europa League-wedstrijden. In Dagestan is het volgens de UEFA nog altijd te gevaarlijk.

De formatie van trainer Guus Hiddink plaatste zich voor de groepsfase van de Europa League, nadat het Vitesse en AZ in de voorrondes opzij zette.

Benzema: "Zal moeilijk worden tegen Ajax"

Karim Benzema denkt niet dat Real Madrid makkelijk zal winnen van Ajax. De spits van De Koninklijke waakt voor onderschatting.

De afgelopen twee seizoenen wist Real Madrid alle vier de onderlinge duels van Ajax te winnen. Ook komende woensdag is Real Madrid dé favoriet om het duel winnend af te sluiten. Benzema, tweemaal trefzeker in de laatste vier confrontaties, verwacht desondanks een lastige wedstrijd.

"Ieder jaar verandert het team en is de mentaliteit anders. Het is een belangrijke wedstrijd woensdag die we moeten winnen", aldus Benzema. "Iedereen wil winnen van Real Madrid. Het zal hoe dan ook een moeilijke wedstrijd worden waarin we als team ons niveau moeten halen. Een goede voorbereiding zal belangrijk zijn."

Miljoen voor Tesla-museum via crowdfunding

Een inzamelingsactie via internet, ook wel crowdfunding genoemd, heeft ongeveer een miljoen euro opgeleverd voor de restauratie van het laboratorium van de visionaire wetenschapper Nikola Tesla. De rivaal van Thomas Edison had een wereld voor ogen waarin energie gratis was. Hij voerde allerlei experimenten uit in zijn laboratorium in Shoreham, enkele tientallen kilometers ten oosten van New York.

Bijna twintig jaar lang probeerden vrijwilligers voldoende geld bijeen te schrapen om het laboratorium te kopen, zonder succes. Daar kwam deze zomer verandering in toen cartoonist Matthew Inman een inzamelingsactie op internet begon. Binnen enkele uren begonnen de donaties binnen te komen. Afgelopen zaterdag stond de teller op 1,3 miljoen dollar (een miljoen euro). Het geld komt van 33.000 gulle gevers uit 108 verschillende landen. "Ik noem Tesla altijd een vergeten held, maar na wat er de afgelopen maanden op internet is gebeurd ben ik er niet zeker van of dat nog wel klopt", aldus Inman.

Jane Alcorn, voorzitter van het Tesla Science Center, weigerde in te gaan op de onderhandelingen over de aankoop. Advocaten zijn nog bezig met het onderzoeken van mogelijke milieuproblemen.

Tesla vertrok in 1917 uit het lab. Daarna werd het de thuisbasis van een bedrijf dat fotochemicaliën produceerde. In 1993 bleek dat het grondwater in het gebied vervuild was met cadmium en zilver. De huidige eigenaren van de grond, het Belgische Agfa, dat niet verantwoordelijk is voor de vervuiling, is al jaren bezig het gebied op te ruimen. Het werk moet tegen het einde van dit jaar afgerond zijn.

Het Tesla Science Center heeft naast de 1,3 miljoen dollar die via internet werd opgehaald, ook een tegemoetkoming van de Amerikaanse overheid gekregen. In totaal heeft het centrum nu bijna 2,2 miljoen dollar in kas. De vraagprijs voor het lab is 1,6 miljoen euro. "Dit is zo spannend", zei Alcorn. "We zijn heel optimistisch over de toekomst." Er wordt volgens Alcorn zo snel mogelijk actie ondernomen om het lab aan te kopen.


Miljoen voor Tesla-museum via crowdfunding (Foto: Novum)

Hongarije wil gokkasten verbieden

De Hongaarse regering is van plan om gokkasten te gaan verbieden. Volgens de regering hebben gokkasten ertoe geleid dat duizenden gezinnen in de ellende zijn gestort. Maandag diende de regering een wetsvoorstel in, waarin staat dat de gokkasten alleen nog maar zijn toegestaan in de drie casino's in het land.

Vorig jaar vervijfvoudigde de regering de maandelijkse belasting op de gokautomaten. Daardoor daalde het aantal machines van 25 duizend naar een krappe tweeduizend.

De Hongaarse minister van binnenlandse zaken Janos Lazar rechtvaardigde het verbod niet alleen door te wijzen op de ellende waarin duizenden gezinnen als gevolg van gokken zitten. Hij wees ook op de gevaren voor de nationale veiligheid die de gokindustrie met zich mee brengt. Hij ging hier verder niet op in.

Door het verbod dalen de belastinginkomsten van Hongarije met zo'n 30 miljard forint (ruim honderd miljoen euro). De regering wil dit opvangen door het gokken op internet te reguleren en te belasten.


Hongarije wil gokkasten verbieden (Foto: Novum)

Vooronderzoek naar misdragingen Utrecht-fans

De aanklager betaald voetbal van de KNVB is een vooronderzoek gestart naar het bekerduel tussen FC Utrecht en Ajax. Bij die wedstrijd werd woensdag met vuurwerk en andere voorwerpen gegooid en werden door de Utrechtse fans spreekkoren aangeheven. Ook betrad een supporter van de domstedelingen het veld.

De aanklager onderneemt zijn actie naar aanleiding van de scheidsrechtersrapporten. Hij heeft Utrecht een aantal vragen gesteld en de club heeft tot volgende week donderdag de tijd om daarop te reageren. Op basis van die antwoorden besluit de aanklager of er een verder onderzoek komt.

Zeker tweehonderd zieken door salmonellazalm

Zeker tweehonderd mensen zijn ziek geworden door het eten van met salmonella besmette gerookte zalm van visfabrikant Foppen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid. Van hen is in het laboratorium vastgesteld dat ze ziek zijn geworden door de besmette zalm. Het werkelijke aantal besmettingen ligt waarschijnlijk hoger.

De besmetting werd vrijdag ontdekt. Alle gerookte zalmproducten van de fabrikant, die onder meer aan grote supermarktketens als Albert Heijn en Aldi levert, zijn uit de handel gehaald. De zalm is ook geëxporteerd naar de Verenigde Staten. Daar zijn ruim honderd mensen ziek geworden.

Salmonella kan binnen 12 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel leiden tot koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn. De darmbacterie komt voor in kippen-, kalfs- en varkensvlees, visproducten, rauwe eieren, bepaalde zuivelproducten en in groenten en fruit.

Minder treinen bij sneeuw en strenge vorst

NS en ProRail gaan deze winter vaker de dienstregeling aanpassen als er volgens de weersverwachting kans is op flinke vorst (10 graden) of sneeuw (zeker 3 centimeter).

Om herhaling te voorkomen van de toestanden in februari, toen treinen uitvielen en reizigers strandden, gaan bij verwacht winterweer treinen in de Randstad minder vaak rijden om het treinverkeer op gang te houden en de reizigersinformatie actueel, meldden de twee bedrijven maandag.

Moerenhout wordt ploegleider Vos

Koos Moerenhout en Ruud Verhagen zijn komend seizoen de ploegleiders van de vrouwenploeg van Rabobank. Zij vervangen Jeroen Blijlevens en Eric van den Boom. Blijlevens wordt zoals al eerder bekend werd naar de mannenploeg overgeheveld. Wilma Franken blijft actief als trainer van de ploeg rond Marianne Vos.

Olympisch en wereldkampioene Vos is positief over de komst van het tweetal. "We bereiken synergie met de praktijkervaring van Koos en de coachvaardigheden van Ruud. Dat tilt ons team naar een hoger plan." Moerenhout was na zijn actieve loopbaan als PR-medewerker aan de slag gegaan bij Rabobank, maar gaat zich nu toch meer met wielrennen bezighouden.

A. Schleck na vier maanden terug in wielerpeloton

Andy Schleck zal morgen na vier maanden zijn rentree maken in het wielerpeloton. De Luxemburger zal volgens zijn ploeg RadioShack-Nissan-Trek meedoen aan de Mémorial Frank Vandenbroecke.

De 27-jarige Schleck brak in juni tijdens het Critérium du Dauphiné zijn bekken bij een valpartij. Doordat het herstel langer duurde dan gepland miste de winnaar van de Tour de France van 2010 onder andere de Tour, de Olympische Spelen, de Vuelta en het wereldkampioenschap.

[Moto3] Iwema kapt zijn seizoen af

Jasper Iwema heeft een eind gezet achter zijn seizoen. De motorcoureur, uitkomend in de Moto3-klasse, geeft er de brui aan omdat hij geen vertrouwen meer heeft in de werkwijze en structuur van de FGR-formatie, waarvoor hij de races rijdt.

“In deze hogesnelheidssport kun je je niet veroorloven twijfels te hebben over je materiaal", zei Iwema tegen de NOS. "Helaas was dat bij mij, naar mate het seizoen vorderde, wel het geval."

Iwema werd vroeg in het seizoen nog knap zevende in de Grand Prix van Frankijk. Verder wist hij geen enkel punt te scoren dit seizoen en in vijf van de laatste zes races viel hij zelfs uit.

Ali B neemt het op tegen The Voice en Wie is de Mol?

The Voice of Holland en Wie is de Mol? maken ook dit jaar weer kans op een Gouden Televizier Ring. Daarnaast is Ali B op Volle Toeren in de race voor de belangrijkste televisieprijs van Nederland, die op 19 oktober wordt uitgereikt in Carré.

"Yes", reageerde Wie is de Mol?-presentator Art Rooijkakkers na de bekendmaking in RTL Boulevard. "Er is zo druk campagne gevoerd door andere programma's, dat wij het echt niet wisten. We zijn onze fans heel dankbaar." Zijn programma is al voor de zesde keer genomineerd. The Voice of Holland maakt voor de tweede keer kans op de prijs, die vorig jaar naar Voetbal International ging.

Ali B maakt ook kans op een Zilveren Televizier Ster. Samen met Matthijs van Nieuwkerk en Jeroen van Koningsbrugge dingt hij mee naar de titel voor beste mannelijke presentator. Bij de vrouwen hebben Linda de Mol, Yvon Jaspers en Wendy van Dijk een nominatie op zak. "Wat een cadeautje", vindt Van Dijk.

Britt Dekker, Kim-Lian van der Meij en Gerard Ekdom zijn de genomineerden voor de Talent Award. Ten slotte strijden Checkpoint, Het Klokhuis en Het Sinterklaasjournaal om een Gouden Stuiver, de prijs voor het beste jeugdprogramma.

Britt is 'Fucking blij' met talent

Britt Dekker reageerde maandagavond blij verrast toen bekend werd dat ze de bij de laatste drie kanshebbers zit voor een Televizier Talent Award. "Fucking blij, I love you so", twitterde een uitzinnige Dekker.

Eerder liet de realityster doorschemeren dat ze dacht niet zoveel kans te maken. "Weet je wat het moeilijke is, ik ben genomineerd voor de Talent Award en daar staan ook mensen in zoals Kim-Lian en die is al sinds 1990 bezig", vertelde ze aan Novum Nieuws. "Die kan al jaren fans verzamelen. Ik heb pas twee jaar gehad, dus ik schat mijn kansen echt superklein in."

De Talent Award wordt uitgereikt tijdens het gala rond de Gouden Televizier Ring. Dat vindt op 19 oktober plaats in het Amsterdamse Carré.

Gudjohnsen maakt seizoen af bij Cercle

Eidur Gudjohnsen zet zijn voetballoopbaan voort bij onze Zuideburen. De 34-jarige spits speelt de rest van het seizoen voor Cercle Brugge, de hekkensluiter in de Belgische competitie.

Gudjohnsen speelde eerder voor PSV, Bolton Wanderers, Chelsea, FC Barcelona, AS Monaco, Tottenham Hotspur en AEK Athene. In 2009 wist de Ijslandse aanvaller met Barcelona de Champions League te winnen.

Aanvoerder Fenerbahçe levert contract in

Alex, aanvoerder van Fenerbahçe, heeft besloten zijn contract in te leveren. De 35-jarige vedette, die al sinds 2004 onder contract staat bij de Turkse topclub, reageerde hiermee op het besluit van trainer Aykut Kocaman om hem terug te zetten naar het tweede elftal.

Fenerbahçe ging afgelopen zaterdag met 2-0 ten onder tegen Kasimpasaspor, de club waar doelman Andreas Isaksson het doel verdedigd. Deze uitslag was voor Kocaman genoeg om Alex, Cristian Baroni en voormalig FC Twente-speler Miroslav Stoch terug te zetten naar het tweede elftal.

Tijdens het duel werd Alex al in de rust naar de kant gehaald door de trainer. Kocaman staat onder druk bij Fener, aangezien hij tot dusver slechts twee van de zes duels wist te winnen.

De maatregel en verstrekkende gevolgen kunnen opvallend genoemd worden. Alex was sinds 2004 een dragende speler van Fenerbahçe. Vorig seizoen was hij nog goed voor veertien treffers, terwijl er twee weken terug nog een standbeeld voor de Braziliaan werd onthuld. "Fener is een speler kwijt, maar een supporter rijker", twitterde Alex.

De huidige prestaties van Fener, waar onze landgenoot Dirk Kuijt onder contract staat, lijken samen te hangen met een vormcrisis van Alex. De aanvoerder wist dit jaar alleen in de Europa League en de Turkse Supercup slechts één keer te scoren. In 2011 was de ploeg niet te kloppen, gezien de reeks van dertig duels zonder nederlaag. Alex had hier met 21 treffers een groot aandel in.

Eerder dit seizoen had Alex ook al een aanvaring met zijn trainer Kocaman. Voorafgaand het Champions League-duel met Spartak Moskou moest de Braziliaan openlijk zijn trainer omhelsen, om vervolgens pas na een uur als invaller het veld te betreden. Alex kon niet voorkomen dat Spartak zich ten koste van Fener plaatste voor de groepsfase van de Champions League.

Seth MacFarlane presenteert Oscars

Seth MacFarlane gaat volgend jaar de Oscaruitreiking aan elkaar praten. Het is voor het eerst dat de maker van Family Guy, die eerder dit jaar met de film Ted zijn regiedebuut maakte, de presentatie verzorgt.

"We zijn ontzettend blij met Seth MacFarlane", zeggen producenten Craig Zadan en Neil Meron. "Zijn vaardigheden passen perfect bij onze ideeën om een vermakelijke en frisse show neer te zetten."

De Oscaruitreiking, die voor de 85e keer wordt gehouden, wordt georganiseerd door de Motion Picture Academy en uitgezonden door de Amerikaanse zender ABC. De ceremonie vindt op 24 februari plaats in Los Angeles.

Demo Forza Horizon verschijnt 9 oktober

Microsoft heeft vandaag bekendgemaakt dat de demo van Forza Horizon vanaf 9 oktober op Xbox Live verschijnt. Als een klein extraatje krijgt iedereen die de demo download de exclusieve 2013 SRT Viper GTS, een speciale auto die te gebruiken is in de volledige versie.

Daarbovenop heeft ontwikkelaar Turn 10 de launchtrailer van de nieuwste Forza-titel online geplaatst:

Forza Horizon verschijnt 23 oktober, exclusief voor Xbox 360.

FC Utrecht zonder uitsupporters naar Amsterdam

FC Utrecht heeft besloten om zondag geen eigen supporters mee te nemen naar de uitwedstrijd tegen Ajax. Deze maatregel heeft de club toegepast naar aanleiding van de ongeregeldheden tijdens het bekerduel van Utrecht tegen Ajax van vorige week.

De wedstrijd werd destijds door scheidsrechter Bas Nijhuis stilgelegd vanwege spreekkoren en leuzen van de supporters van FC Utrecht. Ook werden er diverse voorwerpen op het veld gegooid.

FC Utrecht heeft de maatregel genomen in overleg met de KNVB, de politie, de burgemeester van Utrecht en Ajax zelf. "We willen dat de wedstrijd in Amsterdam zonder onnodige druk en spanning gespeeld kan worden. Met afgelopen woensdag in het achterhoofd lijkt het ons verstandiger om geen risico te nemen en het voetbal de boventoon te laten voeren", aldus Wilco van Schaik, directeur van FC Utrecht.

Hij vindt dat het voetbal om het spel moet gaan en niet over de randzaken. "Net als iedere liefhebber houden we van het spelletje. Daar horen geen spreekkoren of andere randzaken bij die het voetbal kunnen verstoren. Wij willen hiervoor in de toekomst passende maatregelen nemen."

Ook verontschuldigt Van Schaik zich tegenover de supporters die geen kwade bedoelingen hebben. "Hier gaan wij ons nu op beraden, te beginnen bij onszelf. We zijn ons er terdege van bewust dat de maatregel mensen treft die nu onder de kwaden lijden. Dat spijt ons zeer, maar het is de enige manier om de rust te laten wederkeren."

'Star Wars: First Assault onthuld voor XBLA'

Een kleine maand geleden verschenen een aantal trademarks en domeinregistraties voor Star Wars: First Assault op het internet, allemaal aangevraagd door Lucasfilm. Dankzij een uitgelekte boxart van de Star Wars-game blijkt nu dat het gaat om een toekomstige release op het online platform van Xbox 360.

Ondanks dat de titel niet officieel bekendgemaakt is kunnen we er toch van uit gaan dat het spel zal verschijnen op Xbox Live Arcade. De boxart wordt namelijk gehost op de officiële site van Xbox. Op dit moment zijn er nog geen screenshots of video's vrijgegeven, maar nu het bestaan van Star Wars: First Assault uitgelekt is kan een onthulling door LucasArts niet ver weg zijn.

Star Wars: First Assault boxart

Arveladze vertrekt bij Kayserispor

Shota Arveladze heeft vandaag zijn functie als manager van Kayserispor neergelegd. Dit maakte de club vandaag bekend op hun website. Eric Gerets volgt Arveladze op bij de Turkse ploeg.

Kayserispor beleeft dit seizoen een teleurstellende start. Van de zes competitiewedstrijden won de ploeg er slechts ééntje. Met vier punten uit zes wedstrijden staat Kayserispor op een teleurstellende voorlaatste plek.

Arveladze wordt opgevolgd door Gerets. Hij was tot voor kort bondscoach van het Marokkaanse nationale elftal.

'London moet toch op stal blijven'

Springruiter Gerco Schröder kan toch niet met zijn paard London het seizoen afmaken. Dat meldt Stal Eurocommerce, dat eigenaar is van de zilveren hengst van de Olympische Spelen. De Rabobank, die beslag had laten leggen op London en de andere paarden uit de stal, bestrijdt die lezing. "Als aan enkele voorwaarden is voldaan mogen de paarden gewoon naar het buitenland."

Stal Eurocommerce stelt dat alle paarden met onmiddellijke ingang niet meer aan wedstrijden kunnen deelnemen. Schröder is nog in Rio de Janeiro om daar komend weekeinde aan een wedstrijd deel te nemen, maar zijn broer Ben Schröder, Wout Jan van der Schans, Albert Voorn en Leon Kuipers zijn wel direct getroffen.

De paarden zijn inzet van een juridisch steekspel dat volgt op het faillissement van vastgoedbedrijf Eurocommerce. De schuld aan de Rabobank bedraagt 42 miljoen euro en de bank wil voorkomen dat de paarden, die veel geld waard zijn, verdwijnen. Daarom stelde de bank een aantal werkafspraken voor.

Volgens een woordvoerder zijn die voorstellen nog steeds van kracht. "Wij willen juist dat de paarden en ruiters in actie komen. En onze eisen zijn ook niet heel onredelijk. We willen van de ruiters de belofte dat de paarden terugkomen en een aantekening in het paspoort van de paarden dat er beslag op is gelegd. Dat soort dingen."

[Serie A] Uitslagen speelronde 6

Afgelopen weekend werd de zesde speelronde afgewerkt in de Italiaanse Serie A. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor volgende week.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Parma AC Milan 1-1
Juventus AS Roma 4-1
Udinese Genoa 0-0
Atalanta Torino 1-5
Bologna Catania 4-0
Cagliari Pescara 1-2
Lazio Roma AC Siena 2-1
US Palermo Chievo 4-1
Sampdoria Napoli 0-1
Internazionale Fiorentina 2-1


Stand

  Club Wed. w g v p v - t
1 Juventus 6 5 1 0 16 15-3
2 Napoli 6 5 1 0 16 12-2
3 Internazionale 6 4 0 2 12 10-6
4 Lazio Roma 6 4 0 2 12 9-6
5 Sampdoria 6 3 2 1 10 8-6
6 Torino 6 2 3 1 8 9-4
7 AS Roma 6 2 2 2 8 12-11
8 Fiorentina 6 2 2 2 8 7-6
9 Genoa 6 2 2 2 8 7-7
10 Catania 6 2 2 2 8 7-11
11 AC Milan 6 2 1 3 7 7-6
12 Bologna 6 2 1 3 7 9-9
13 Pescara 6 2 1 3 7 6-11
14 Parma 6 1 3 2 6 6-8
15 Udinese 6 1 3 2 6 6-9
16 Atalanta 6 2 1 3 5 5-9
17 US Palermo 6 1 1 4 4 5-10
18 Chievo 6 1 0 5 3 4-13
19 AC Siena 6 2 2 2 2 7-6
20 Cagliari 6 0 2 4 2 3-11


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Edinson Cavani Napoli 6
2 Alberto Gilardino Bologna 5
3 Antonio Cassano Internazionale 4
Rolando Bianchi Torino 4
Stevan Jovetic Fiorentina 4
Stephan El Shaarawy AC Milan 4

Programma volgende speelronde

Datum Thuis Uit
za 6 okt, 18:00 Chievo Sampdoria
za 6 okt, 20:45 Genoa US Palermo
zo 7 okt, 12:30 AS Roma Atalanta
zo 7 okt, 15:00 Catania Parma
zo 7 okt, 15:00 Fiorentina Bologna
zo 7 okt, 15:00 Pescara Lazio Roma
zo 7 okt, 15:00 AC Siena Juventus
zo 7 okt, 15:00 Torino Cagliari
zo 7 okt, 20:45 AC Milan Internazionale
zo 7 okt, 20:45 Napoli Udinese

Gibraltar kandidaat-lid UEFA

Gibraltar is vanaf maandag kandidaat-lid van de UEFA. Dat heeft het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond besloten op een vergadering in Sint Petersburg. Volgend jaar mei wordt tijdens het UEFA-congres in Londen besloten over definitieve toetreding van de voetbalbond van het ministaatje.

De Britse kolonie probeert al langer lid te worden van de Europese voetbalbond. In 1999 diende het land een eerste aanvraag in, maar na een furieuze reactie van Spanje paste de UEFA de regels voor toetreding van nieuwe landen aan. Omdat dit gebeurde na de aanvraag stapte Gibraltar naar het sportarbitragehof CAS. Het staatje won de zaak.

Al eerder werd vervolgens gestemd over toetreding van de Gibraltarese voetbalbond GFA. Toen kregen de Zuid-Europeanen echter alleen steun uit Britse hoek.

Strip: January Jones 1 - Dodenrit naar Monte Carlo

De jaren dertig van de twintigste eeuw. De stoere pilote January Jones komt voor een promotietour door Europa naar vliegveld Waalhaven in Rotterdam. Ze is van plan om het record op de afstand Parijs-New York te verbeteren. Haar vliegtuig wordt echter opgeblazen door X1, een geheim agent uit de Verenigde Staten (waar January vandaan komt) die wil dat ze een klus voor hem opknapt. Ze moet de Rally van Monte Carlo rijden. Deze start namelijk in Tallinn (de hoofdstad van Estland) en laat daar nou net een agent zijn van X1 die een microfilm heeft die de grens over moet. Helaas voor January zijn ook de nazi's hiervan op de hoogte...

Bejaarde man stapelt auto's

Een automobilist op leeftijd heeft vanmiddag zijn auto bovenop twee andere auto's geparkeerd. Door de blunder onstond er flinke schade.

De ongelukkige situatie deed zich voor op de parkeerplaats van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. De bejaarde bestuurder reed daar met zijn auto over de stoep en dwars door een muurtje. Voor hij het wist was hij bovenop twee andere, geparkeerde auto's beland.

De man is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. De drie betrokken voertuigen moesten worden weggesleept. De politie stelt nog een onderzoek in naar de toedracht van het ongeluk.

Klik hier voor foto's van de gestapelde auto's.

Kind komt om bij woningbrand Hengelo

Bij een woningbrand in Hengelo is maandagmiddag een kind om het leven gekomen. Een ander kind ligt in een ziekenhuis en de moeder is met ernstige brandwonden opgenomen in een brandwondencentrum in Groningen.

Een brandweerwoordvoerder kon niets zeggen over de leeftijden van de kinderen. Volgens lokale media is het dodelijke slachtoffer een peuter van bijna 2. Het andere kind zou 5 zijn.

De brand ontstond in de woonkamer van het huis aan de Johannes Bosboomstraat. De brandweer had het vuur volgens de zegsman na ongeveer tien minuten onder controle. "Maar toen was het kwaad al geschied." De oorzaak van de brand wordt onderzocht.

Oppositie reageert negatief op akkoord

De partijen in de Tweede Kamer die niet aan de formatietafel zitten reageren overwegend negatief op het maandag gepresenteerde deelakkoord over de begroting voor volgend jaar. Het CDA en GroenLinks willen dinsdag voorafgaand aan de financiële beschouwingen een debat over het akkoord.

Fractieleider Sybrand van Haersma Buma (CDA) wil eerst duidelijkheid over een aantal zaken uit het deelakkoord voordat de financiële beschouwingen kunnen worden gevoerd. Zo wil hij weten of VVD en PvdA van plan zijn om na 2013 een sociaal leenstelsel in te voeren als alternatief voor de langstudeerboete.

Ook wil hij weten of de PvdA nog komt met voorstellen om de btw-verhoging terug te draaien, zoals partijleider Diederik Samsom eerder beloofde. Buma vindt het verder gek dat minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) namens demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte (VVD) een beleid moet verdedigen waar die inmiddels anders over denkt.

De CDA-fractievoorzitter vindt dat de gemiddelde Nederlander niets opschiet met het deelakkoord. Als voorbeeld noemt hij de automobilist: die ontsnapt aan de forenzentaks maar moet wel meer gaan betalen voor zijn autoverzekering. Per saldo is sprake van een belastingverhoging, stelt hij. Buma is wel blij dat de langstudeerboete verdwijnt.

Volgens Geert Wilders slaat 'Paars 3' keihard toe. Op Twitter hekelt de PVV-leider de btw-verhoging die in stand blijft, de duurdere verzekeringen en het sneller verhogen van de AOW-leeftijd. Paars 3 'plundert', aldus Wilders.

De SP reageert wel optimistisch. Volgens Kamerlid Arnold Merkies is het Kunduz-akkoord 'in positieve zin' aangepast. Dan doelt hij op het terugdraaien van de forenzentaks en het liggeld in ziekenhuizen. Minder te spreken is de SP'er over het versneld verhogen van de AOW-leeftijd. In crisistijd met zo'n maatregel komen is 'onverstandig en onzinnig', aldus Merkies.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold is het akkoord niet goed voor de economische groei en de werkgelegenheid. Dat wordt veroorzaakt door de 'forse lastenverzwaring'. "Dit akkoord kost banen en zal voor meer faillissementen zorgen." Pechtold is wel blij dat beide partijen het begrotingstekort niet verder laten oplopen.

Arie Slob (ChristenUnie) is te spreken over de duidelijkheid die VVD en PvdA geven over de begroting van volgend jaar, maar het akkoord heeft veel weg van een 'uitruilakkoord', stelt hij. Hij doelt op de VVD die akkoord is gegaan met de extra lastenverzwaring en de PvdA die tekent voor een snellere verhoging van de AOW-leeftijd. Ook hij meent dat de lastenverzwaring schadelijk is voor de economie.

Jolande Sap (GroenLinks) stelt dat Samsom zijn groene ambities nu al overboord zet. Samsom en Rutte zetten namelijk een potje voor duurzaamheid (155 miljoen euro) in om de afspraken te dekken. "Ik had gehoopt dat we in Diederik Samsom een groene bondgenoot zouden hebben, maar helaas blijkt dat een illusie te zijn."

Sap wil verder dat het Planbureau voor de Leefomgeving de milieueffecten van dit 'grijze deelakkoord' doorrekent. Ook zij pleit voor een debat voorafgaand aan de financiële beschouwingen, waarbij de fractieleiders hun 'politieke weging' geven aan het akkoord.

De SGP hekelt het 'jojobeleid' op het gebied van de langstudeerboete. Volgens Van der Staaij was de maatregel een goede stok achter de deur om studenten aan te sporen het tempo in hun studie te houden. De fractieleider vindt het raar dat een maatregel die kort geleden werd ingevoerd nu alweer verdwijnt. "Geen bijdrage dus aan de geloofwaardigheid van de overheid."

Van der Staaij is wel te spreken over het schrappen van de forenzentaks. Daarmee zou het paard achter de wagen worden gespannen. "Degenen die werken waren er de dupe van, terwijl juist zij degenen zijn die de motor van de economie draaiende houden."

Drukte op wegen opnieuw fors gedaald

De drukte op de Nederlandse wegen is in het derde kwartaal opnieuw fors gedaald. De filezwaarte is deze zomer zo'n veertig procent gedaald ten opzichte van de afgelopen zes jaar, blijkt uit cijfers van de ANWB. Onder meer gunstig weer en extra rijstroken tijdens de spits dragen bij aan de daling.

Zowel in de zomermaanden als tijdens de spitsuren in september stonden er op de wegen veel minder files. Wel veroorzaakte regen in de ochtendspits van dinsdag 18 september grote drukte op de weg. Op het hoogtepunt stond er die dag 270 kilometer file.

In het eerste en tweede kwartaal van het jaar nam de filezwaarte, de lengte maal de duur van de file, ook al af. De ANWB verwacht ook voor het laatste kwartaal van het jaar een afname van de filezwaarte.

Ferrari wil windtunnel tijdelijk sluiten

Ferrari zal de windtunnel op het hoofdkwartier in Maranello tijdelijk sluiten. De reden hiervoor is dat de tunnel niet optimaal werkt en hierdoor foutieve data genereert. Tot de kalibratie van de windtunnel voltooid is zal Ferrari ergens anders voor testen een windtunnel huren.

Ferrari-president Luca di Montezemolo sprak hierover met La Gazetta dello Sport. "Het echte probleem is dat de data soms wel klopt, wat het nog ingewikkelder maakt. Stefano Domenicali (teambaas van Scuderia Ferrari, red.) heeft besloten om de windtunnel dicht te gooien en onze tests een tijdje ergens anders te doen. Zo kunnen er herberekeningen uitgevoerd worden. Ik weet niet of dit in december of januari gaat gebeuren. Dat is aan hem. Ik vertrouw blind op Domenicali."

[Upd] KNVB wil RKC-trainer Koeman wedstrijd schorsen

Erwin Koeman zit zaterdag tijdens de uitwedstrijd tegen Willem II mogelijk niet in de dug-out. De trainer van RKC Waalwijk heeft van de aanklager betaald voetbal van de KNVB een schikkingsvoorstel gekregen van één wedstrijd. Hij moet later op de dag laten weten of hij de straf accepteert.

Koeman werd zondag tegen AZ (3-3) in blessuretijd naar de tribune gestuurd vanwege commentaar op de scheidsrechter en het verlaten van zijn coachvak. De trainer vond dat zijn ploeg ten onrechte geen vrije trap had gekregen.

Ook Tamas Kadar van Roda JC hangt een schorsing van één wedstrijd boven het hoofd. De verdediger kreeg zondag tegen FC Groningen direct rood voor het neerhalen van de doorgebroken Género Zeefuik.

Update 17.36 uur

Zowel Erwin Koeman (RKC) als Kadar (Roda JC) hebben de KNVB laten weten akkoord te zijn met de schorsing. Zij worden daarom voor één duel geschorst.

Brit zedenverdachte door laboratoriumfout

Een Britse man heeft maandenlang ten onrechte als zedenverdachte in de cel gezeten door een fout van een laboratoriummedewerker die zijn DNA-profiel moest bepalen. Volgens de toezichthouder voor forensische wetenschap was de fout 'te vermijden'.

Adam Scott werd op 23 oktober vorig jaar gearresteerd nadat een plastic schaaltje met een monster van zijn DNA opnieuw was gebruikt voor de analyse van een DNA-spoor in een verkrachtingszaak. Hij zat vast tot de aanklacht tegen hem op 7 maart werd ingetrokken.

De fout werd gemaakt bij een privaat forensisch laboratorium. Toezichthouder Andrew Rennison zei maandag in een rapport dat de betrokken laborant 'verzuimde basale procedures te volgen'. Sommige experts zeggen dat de beslissing van de regering eerder dit jaar om de nationale dienst voor forensische wetenschap op te doeken tot meer gerechtelijke fouten zal leiden.

Fractieleiders naar Beatrix voor kennismaking

Koningin Beatrix ontvangt de komende weken de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer die zij nog niet eerder in hun rol van fractieleider heeft ontmoet. Diederik Samsom (PvdA) bijt het spits af: hij gaat maandagmiddag naar paleis Huis ten Bosch voor een kennismakingsbezoek, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst maandag.

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma gaat dinsdag langs en Jolande Sap (GroenLinks) is volgende week maandag aan de beurt. Henk Krol (50Plus) maakt als laatste over twee weken zijn opwachting ten paleize. De kennismakingsbezoeken vinden plaats op voorstel van de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg (VVD).

AOW-leeftijd in 2018 op 66 jaar

De AOW-leeftijd gaat nog iets sneller omhoog dan aanvankelijk gepland. VVD en PvdA hebben in hun deelakkoord voor volgend jaar afgesproken dat in 2018 de AOW-leeftijd op 66 jaar staat, een jaar eerder dan tot nu toe de bedoeling was.

Zoals afgesproken stijgt de AOW-leeftijd vanaf volgend jaar met 1 maand, en loopt die in de jaren daarna op naar 67 jaar. In het nieuwe tijdpad komt de AOW-leeftijd in 2021 op 67 jaar uit. Vanaf 2016 loopt de leeftijd sneller op dan in de huidige kabinetsplannen.

Auto ontbrandt tijdens rit

In Sprang-Capelle is zondagavond een auto tijdens het rijden in brand gevlogen. Het voertuig is volledig uitgebrand, zo meldt Omroep Brabant.

De oorzaak van de brand is onduidelijk. Rond half zeven begon het voertuig te roken, waarna de bestuurster de auto langs de Raadhuisstraat aan de kant zette. Kort daarna sloegen metershoge vlammen uit de wagen.

Nadat de brandweer het vuur geblust had, werd het wrak weggesleept. De onfortuinlijke bestuurster, die met de schrik vrijgekomen was, werd door haar echtgenoot op de fiets opgehaald.

Derde Britse terreurverdachte strijdt tegen uitlevering

Een Britse man die wordt beschuldigd van fondsenwerving voor terreurorganisaties heeft maandag bij het Britse High Court beroep aangetekend tegen zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. De man, de 38-jarige Babar Ahmad, heeft dezelfde stap genomen als de radicale geestelijke Abu Hamza al-Masri en terreurverdachte Khaled al-Fawwaz.

Ahmad zit sinds 2004 in Groot-Brittannië vast. Hij is op verzoek van de VS opgepakt en wordt ervan beschuldigd websites te hebben beheerd waar geld werd ingezameld voor terroristen. Daarnaast zou hij gasmaskers en nachtkijkers hebben geleverd. Hij is in Groot-Brittannië niet aangeklaagd. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 zit geen andere Britse burger al zo lang in de gevangenis zonder een proces te hebben gekregen.

Vorige week nam het Europees Hof voor de Rechten van de Mens na acht jaar juridische touwtrekkerij een besluit dat de weg vrij leek te maken voor de uitlevering van Ahmad en drie andere terreurverdachten, onder wie Abu Hamza. Abu Hamza en Al-Fawwaz hebben echter bij het High Court bezwaar aangetekend tegen deze beslissing. Ahmad heeft hun voorbeeld gevolgd. De vierde verdachte heeft een aparte zaak aangespannen.

Dinsdag buigt het High Court zich over het beroep.

Griekenland voor zesde jaar op rij in recessie

De recessie in Griekenland houdt ook in 2013, voor het zesde jaar op rij, aan. Dat blijkt uit de overheidsbegroting voor 2013 die maandag aan het parlement is voorgelegd. De verwachting is dat de Griekse economie in 2013 met 3,8 procent krimpt. Voor dit jaar is een krimp van 6,5 procent voorzien.

In 2012 lag het werkloosheidspercentage gemiddeld op 23,5 procent. Dit stijgt in 2013 naar 24,7 procent. Ondanks een golf van zware bezuinigingen en lastenverzwaringen de afgelopen twee jaar vertoont de Griekse overheidsbegroting nog steeds een tekort. Dit jaar komt dat tekort naar verwachting uit op 1,4 procent. Dat is meer dan verwacht; eerder ging men nog uit van een plus van 1,1 procent.

Opposites en Kraantje Pappie in race hiphopprijzen

The Opposites, Kraantje Pappie en Mr. Polska maken volgende maand de meeste kans op een State Award. De drie acts dingen mee in meerdere categorieën van de hiphopprijzen, maakt BNN maandag bekend. De State Awards worden op 15 november uitgereikt in Rotterdam.

The Opposites en Kraantje Pappie sleepten ieder vier nominaties in de wacht. Mr. Polska, die onder meer te horen is op de hit Krokobil, spant de kroon. De Nederlands-Poolse rapper maakt dankzij verschillende samenwerkingen kans op zes State Awards. Zijn rapcollectief Nouveau Riche is daarnaast voor nog eens twee prijzen in de race.

De prijzenregen van State Magazine, die mede mogelijk wordt gemaakt door BNN en Buma, daalt volgende maand neer tijdens Buma Rotterdam Beats. Vanaf maandag tot 1 november kan gestemd worden op de genomineerden in de elf categorieën. De uitreiking van de hiphopprijzen wordt op zaterdag 17 november uitgezonden.


Opposites en Kraantje Pappie in race hiphopprijzen (Foto: Novum)

[Upd] Langstudeerboete geschrapt

Naar verwachting zullen er vanavond heel wat biertjes extra opengetrokken worden: de door de meeste studenten zo gehate langstudeerdersboete zal met terugwerkende kracht weer worden afgeschaft!

Dit hebben Mark Rutte en Diederik Samsom vandaag bekendgemaakt in een persconferentie over een deelakkoord dat is bereikt. Daaruit bleek verder dat de forenzentaks ook van de baan is en dat de AOW-leeftijd sneller omhoog gaat dan in het Kunduz-akkoord werd afgesproken.

Om dit te kunnen betalen, zal het vitaliteitssparen worden geschapt. Tevens zal de belasting over het afsluiten van verzekeringen van 9,7 naar 21 procent gaan.

Rutte en Samsom zeggen overigens dat het niet realistisch is om te verwachten dat de formatie binnen enkele weken afgerond zal zijn. "Het gaat snel, maar dat is onrealistisch", aldus een tevreden ogende Rutte. Eerder vandaag lekte al uit dat er een (deel-)akkoord op handen was.

Update 16.35 uur:
Uit het deelakkoord blijkt dat voor studenten die al betaald hebben de terugbetaling uiterlijk begin 2013 plaats zal vinden.

Verder hebben diverse studentenorganisaties (ISO, LSVb en LKvV) inmiddels verheugd gereageerd op de afschaffing van de langstudeerboete. De organisaties hebben eerder al grote protesten tegen de boete georganiseerd. Ook hebben ze tevergeefs een rechtszaak gevoerd om de boete van de baan te krijgen. Ze roepen de politiek op om studenten zo snel mogelijk meer duidelijkheid te geven en te starten met de terugbetaling van de reeds betaalde boetes.

Nepontvoering wordt dure grap

Acht Duitse mannen die in april in het Gelderse Eibergen een ontvoering in scène zetten, hebben de kosten van het politieoptreden moeten vergoeden. Dat heeft de politie gemeld. De nepontvoering bleek het idee te zijn van een van de mannen voor zijn opleiding tot filmregisseur. Het geintje kostte de mannen uiteindelijk 3500 euro.

De politie ontving tips van twee getuigen die hadden gezien hoe een man in een achterbak van een auto werd gestopt. De auto werd gezien op een camping aan de Kerkdijk in Eibergen. Hier werden de Duitsers enkele uren later aangehouden.

Tijdens het verhoor bleek dat een van de mannen, een 20-jarige Duitser uit Velbert, de ontvoering in scène had gezet en gefilmd. De mannen betaalden de schadevergoeding voor de manuren die de politie maakte en de inzet van een sleepauto.

Weer prijs op hoofd maker anti-islamfilm

Opnieuw heeft een Pakistaans politicus een beloning uitgeloofd voor het doden van de maker van de anti-islamfilm Innocence of Muslims. De gewezen Pakistaanse parlementariër Ikramullah Shahid zette maandag op een demonstratie in Peshawar een prijs van tweehonderdduizend dollar (zo'n 155 duizend euro) op het hoofd van de gewraakte amateurcineast.

Shahid sprak op een openluchtbijeenkomst van zijn partij de Difa-e-Pakistanraad, een samenwerkingsverband van radicaalislamitische- en strijdgroepen. De betoging trok ongeveer vijftienduizend mensen.

Eerder stelde de minister van spoorwegen aspirant-moordenaars van de filmmaker al een beloning van honderdduizend dollar (ruim 77 duizend euro) in het vooruitzicht. De Pakistaanse regering heeft afstand genomen van de woorden van minister Ghulam Ahmad Bilour.

Innocence of Muslims, dat in de Verenigde Staten is gemaakt, steekt de draak met de profeet Mohammed en zijn volgelingen. Moslims hebben wereldwijd met verontwaardiging en geweld op de berichtgeving over de film gereageerd.

Onderzoek Haren duurt zeker halfjaar

Het rapport van de commissie die onderzoek doet naar de rellen in het Groningse Haren vorige maand zal op zijn vroegst over een halfjaar af zijn. Dat denkt de voorzitter van de commissie, voormalig PvdA-leider Job Cohen, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Cohen was maandag samen met de andere leden van de commissie in Haren. Hij voerde onder meer overleg met de fractievoorzitters van de politieke partijen en de lokale driehoek.

Een meisje uit Haren had een evenement op Facebook aangemaakt om haar zestiende verjaardag te vieren, maar had de uitnodiging openbaar gemaakt, in plaats van alleen voor vrienden. Het feest werd al snel gebombardeerd tot Project X, naar een Amerikaanse film waarin een verjaardagsfeestje enorm uit de hand loopt.

Uiteindelijk kwamen duizenden mensen naar Haren en braken rellen uit. Tientallen mensen raakten gewond en de relschoppers richtten voor miljoen euro's schade aan.

Silent Hill in november naar Vita

Konami heeft vandaag bekendgemaakt dat Silent Hill: Book of Memories op 2 november uit zal komen voor de PS Vita. Deze game zal de eerste Silent Hill-game zijn waar co-op een mogelijkheid is.

De game zal vol verschillende onderdelen zitten die bekend zijn uit de Silent Hill-series. Gamers moeten in gebieden verschillende puzzels oplossen om toegang te krijgen tot het volgende gebied. In co-op moeten spelers samenwerken om puzzelstukken te verkrijgen en bazen te verslaan.

Team Sky trekt Amerikaanse talenten aan

Team Sky heeft de Amerikaanse talenten Joseph Dombrowski en Ian Boswell aangetrokken voor volgend seizoen. Dat maakte de Britse wielerploeg bekend. Beiden komen over van de continentale ploeg Bontrager Livestrong, de opleidingsploeg van RadioShack. De Amerikanen worden gezien als ronderenners voor de toekomst.

De 21-jarige Dombrowski maakte dit seizoen al veel indruk. Hij won met groot vertoon van macht de Ronde van Italië onder 23 jaar. Bij de profs boekte Dombrowksi met vierde plaatsen in de Ronde van Utah en de koninginnenrit in de Ronde van Californië (gewonnen door Robert Gesink) ook al enkele aansprekende resultaten.

Boswell, eveneens 21 jaar, liep de afgelopen twee maanden stage bij de Nederlandse ploeg Argos-Shimano. De klimmer werd dit jaar tweede in Luik-Bastenaken-Luik onder 23 jaar en vijfde in de Ronde van de Toekomst, de Tour de France voor jonge talenten. In de Ronde van Utah werd hij achter Dombrowski vijfde.

De Britse formatie breidt met deze twee aankopen haar rondeploeg verder uit. Eerder werden al Dario Cataldo, Vasil Kyrienka en David Lopez gecontracteerd. Zij moeten kopmannen Bradley Wiggins en Chris Froome bijstaan op weg naar nog meer succes. Lars Petter Nordhaug en Juan Antonio Flecha, vertrekken bij de blauw-zwarte brigade. Zij rijden volgend jaar voor respectievelijk Rabobank en Vacansoleil.

Nieuwe COC-voorzitter zet in op scholen

De nieuwe voorzitter van homobelangenvereniging COC Nederland Tanja Ineke vindt dat scholen veiliger moeten worden voor homo's. Ze gaat zich de komende jaren inzetten om de homo-emancipatie op scholen verbeteren, zegt ze maandag in een interview met NRC Handelsblad.

Ineke, die het stokje overneemt van Vera Bergkamp, die voor D66 in de Tweede Kamer werd gekozen, wijst daarbij op onderzoek van het SCP, waaruit blijkt dat homojongeren tot vijf keer vaker een zelfmoordpoging doen dan gemiddeld onder alle jongeren. Jongeren vinden de middelbare school volgens haar geen veilige plek om uit de kast te komen.

"Op veel scholen is het stoer om tegen homo's te zijn. Het is zelfs een normaal scheldwoord geworden: homo", zegt de zaterdag tot voorzitter gekozen Ineke in de krant. Ze denkt dat homovoorlichting, die vanaf december verplicht is op alle middelbare scholen, het klimaat op school kan verbeteren.

Ineke wil dat er binnen vijf jaar op elke school een zogeheten gay-straight alliance is, een groep leerlingen die homoseksualiteit bespreekbaar maakt. Ze gaat zich bovendien op het bedrijfsleven richten. Homoseksuele managers zouden zich wat haar betreft vaker moeten uitspreken over het onderwerp, zodat werknemers vaker uit de kast durven te komen.


Nieuwe COC-voorzitter zet in op scholen (Foto: Novum)

Dertig maanden cel en tbs voor verkrachten meisje

Een 42-jarige man uit Aalst is veroordeeld tot dertig maanden cel en tbs met dwangverpleging omdat hij een 9-jarig meisje verkrachtte. Hij moet het meisje, dat ook ontvoerd en mishandeld werd, ook 5500 euro schadevergoeding betalen. Dat oordeelde de rechter in Den Bosch.

De man vergreep zich in juli 2006 aan het kind. Hij werd in augustus vorig jaar aangehouden. De Brabander zat op dat moment al in de gevangenis voor ontucht met minderjarigen en het verspreiden van kinderporno. De man is volgens psychologen en een psychiater een pedofiel met een persoonlijkheidsstoornis.

Het meisje werd verkracht op vakantiepark De Bergen in het Brabantse Wanroij. In de zaak, die veel media-aandacht kreeg, werden ruim tweeduizend mensen gehoord.

Teddybeer blijft heer en meester in bioscopen

Ted was afgelopen weekeinde wederom de best bekeken film in de Nederlandse bioscopen. De film met de teddybeer die schunnige taal uitslaat staat al drie weken aan kop in de filmlijst.

Ted draait om de vriendschap tussen John, gespeeld door Mark Wahlberg, en zijn knuffelbeer. De film heeft tot nu toe bijna 3,6 miljoen euro in het laatje gebracht in Nederland.

Savages komt nieuw binnen op de tweede plaats. In het misdaaddrama van Oliver Stone spelen acteurs als John Travolta en Blake Lively. De Verbouwing, naar een boek van Saskia Noort, is afgezakt naar de derde plek.

Treinstaking België treft ook Nederlandse reizigers

Nederlandse treinreizigers moeten rekening houden met stremmingen tijdens de staking van de Belgische spoorwegen die dinsdagavond begint. Dat meldt NS Hispeed maandag. Zolang de staking duurt is er geen grensoverschrijdend treinverkeer van Nederland naar België.

De spoorbonden hebben aangekondigd te staken van dinsdag 22.00 uur tot woensdag 23.00 uur. In heel België rijden geen treinen. De treinen die uitvallen zijn de intercity van Amsterdam naar Brussel, de Thalys naar Parijs en de stoptreinen tussen Maastricht en Luik en tussen Roosendaal en Antwerpen.

Behalve de treinen uit Nederland rijden ook TGV's van en naar Belgische bestemmingen niet in België. De Eurostar Brussel-Londen rijdt alleen tussen het Franse Lille en de Britse hoofdstad. De NS adviseert reizigers zo veel mogelijk op een andere dag te reizen. Er worden geen vervangende bussen ingezet tussen Nederland en België.

De Belgische bonden zijn het niet eens van de herstructurering van het Belgische spoorbedrijf. De minister van overheidsbedrijven Paul Magnette wil een tweeledig spoorbedrijf met een vervoersmaatschappij en een spoorwegnetbeheerder, zoals dat er in Nederland ook is. De bonden willen echter één bedrijf.

[Upd] Ikea verontschuldigt zich voor verwijderen vrouwen

Ikea, de welbekende Zweedse meubelketen, gaat de catalogus die het verstrekt in Saoedi-Arabië bijwerken. Het gaat om foto's waar vrouwen op te zien zijn. De vrouwen zullen hierbij volledig worden weggehaald.

Dit schrijft de Zweedse krant Metro. De krant publiceerde ook enkele van de nieuwe foto's. Zo zijn er foto's van keukens en huiskamers waar opeens geen vrouw meer in te vinden is. Ikea heeft besloten om de vrouwen uit de foto's te verwijderen vanwege de strenge voorschriften die in Saoudi-Arabië gelden voor vrouwen die geen hoofddoek dragen.

In Zweden is met verbazing en verontwaardiging gereageerd. Ewa Bjorling, de Zweedse minister van Handel, vindt de foto's 'een spijtig voorbeeld van welke lange weg Saoedi-Arabië nog moet afleggen voor de gelijkberechtiging van mannen en vrouwen'.

De woordvoerster van Ikea in Zweden geeft aan dat de meubelgigant een duidelijke gedragscode hanteert om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te waarborgen. Volgens haar zijn zij dan ook niet verantwoordelijk voor de vestiging in het Arabische land, maar de Nederlandse holding Ikea Systems. Bij het laatstgenoemde bedrijf was niemand bereid om een verklaring af te leggen.

De Ikeacatalogus verschijnt sinds 1951 en is een van de grootste publicaties in de wereld. De oplage van 208 miljoen stuks wordt verspreid over 43 landen. 

UPDATE 15.47 uur 
Ikea heeft een verklaring afgegeven waarin zij hun excuses aanbieden voor het photoshoppen van vrouwen uit hun catalogus. 'We hadden moeten reageren en ons moeten realiseren dat het verwijderen van vrouwen uit de Saoedische versie van de Ikea-catalogus in strijd is met de normen en waarden van de Ikea Group.' 

Geen strafbare feiten rond 'kaping' Vueling-toestel

De piloten van het toestel van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling, waarvan 29 augustus korte tijd werd gedacht dat het was gekaapt, hebben geen strafbare feiten begaan. Dat is de conclusie van een feitenonderzoek van het Openbaar Ministerie in Haarlem.

Het vermoeden over een kaping ontstond omdat de luchtverkeersleiding op Schiphol geen contact kreeg met de piloten. Daarnaast maakte het toestel een vliegbeweging die indruiste tegen de instructie die de luchtverkeersleiders hadden gegeven. Het toestel werd uiteindelijk door F-16's onderschept en begeleid naar een landingsbaan op Schiphol.

Een van de computersystemen aan boord van het toestel kampte 29 augustus met een storing, waardoor de radiofrequentie die op dat moment werd gebruikt niet functioneerde. Dat de piloten dit niet direct opmerkten is volgens het OM niet opmerkelijk, aangezien piloten niet constant in contact staan met de luchtverkeersleiding.

Omdat er een bom uit de Tweede Wereldoorlog was gevonden op de luchthaven werden piloten die dag opgedragen een wachtpatroon te vliegen, waarbij bochten naar rechts moesten worden gevlogen. De piloot voerde deze opdracht in en schakelde de automatische piloot in.

Doordat het vliegtuig echter al iets te ver was doorgevlogen besloot de automatische piloot, die automatisch de meest efficiënte route berekent, een bocht naar links te maken. Na de eerste bocht naar links volgde het toestel het wachtpatroon dat door de luchtverkeersleiding was doorgegeven.

Ecclestone: "Budgetlimiet is haalbaar"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone denkt dat de teams in staat zullen zijn om met een budgetlimiet te werken. Het idee werd vier jaar geleden door toenmalig FIA-president Max Mosley geïntroduceerd en kon toen op veel kritiek van de renstallen rekenen. Ze dreigden zelfs om uit de sport te vertrekken.

Ecclestone meldde gisteren aan de Sunday Express dat de budgetlimiet toch de richting is die de Formule 1 op zal gaan. Het is volgens de Brit zowel haal- als werkbaar voor de teams.

Vukcevic nog in coma

Hoffenheim-speler Boris Vukcevic bevindt zich nog steeds in een kunstmatige coma. De 22-jarige voetballer raakte vrijdagmiddag bij een frontale botsing tussen zijn auto en een vrachtwagen zwaargewond. Als de situatie in de komende dagen stabiel blijft zullen de artsen hem bij laten komen.

Volgens getuigen zwenkte de auto van Vukcevic vrijdag plotseling naar de linkerbaan waar hij in botsing kwam met de vrachtwagen. De Duitse jeugdinternational werd met spoed per helicopter naar het ziekenhuis in Heidelberg vervoerd. De Duitse politie gaf een mogelijke verklaring voor het ongeval. "Hij is ook diabetespatiënt. We zullen als eerst gaan bekijken of er een verband is tussen zijn ziekte en het ongeluk." Om dit te onderzoeken zijn de Mercedes van Vukcevic en de vrachtwagen in beslag genomen.

Cohen voor overleg in Haren

Voormalig PvdA-leider Job Cohen is maandag in Haren. De oud-burgemeester van Amsterdam leidt het onderzoek naar de rellen die vorige maand plaatshadden. De commissie vergadert maandag voor het eerst. Cohen werd ontvangen door burgemeester Rob Bats, zo laat een woordvoerder van de Groningse gemeente weten.

Cohen en de andere commissieleden praten onder meer met de lokale driehoek. Daarnaast staan ontmoetingen met het college van Haren en de fractievoorzitters van de politieke partijen op de agenda. De fractievoorzitters hebben een aantal vragen opgesteld die ze aan Cohen zullen overhandigen.

Een meisje uit Haren had een evenement op Facebook aangemaakt om haar 16e verjaardag te vieren, maar was vergeten de uitnodiging alleen aan haar vrienden te sturen. Het feest werd al snel gebombardeerd tot Project X, naar een Amerikaanse film waarin een verjaardagsfeestje enorm uit de hand liep.

Uiteindelijk kwamen duizenden mensen naar Haren en braken rellen uit. Tientallen mensen raakten gewond en de relschoppers richtten voor miljoenen euro's schade aan.


Cohen voor overleg in Haren (Foto: Novum)

Twee derde wil liever laag dan onzeker pensioen

Ongeveer twee derde van de werknemers die via hun baas pensioen opbouwen willen liever een lager maar gegarandeerd pensioen, dan een onzeker en misschien hoog pensioen. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna elfhonderd werknemers door TNS Nipo.

Slechts een kwart van de ondervraagden heeft nog vertouwen in het huidige Nederlandse pensioenstelsel, blijkt uit het onderzoek, dat is gehouden in opdracht van Zwitserleven. Werknemers tussen de 50 en 65 jaar zijn positiever dan jongeren tussen de 18 en 34 jaar. Een op de drie werknemers vindt het pensioenstelsel eerlijk.

Vorige week kondigde staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) nieuwe pensioenregels aan. Per 1 januari wordt er onder meer met een andere rekenrente gerekend. De Krom legde uit dat hierdoor de koopkracht van ouderen op peil blijft, terwijl er meer zekerheid is dat jongeren in de toekomst überhaupt nog pensioen krijgen.

Op de nieuwe regels kwam veel kritiek. De rente zou in het nieuwe systeem te hoog uitvallen, waardoor er minder geld overblijft voor jongeren. Anderen vinden de rente juist nog te laag en daardoor negatief uitvallen voor ouderen.

Vrijheid en/of verantwoordelijkheid?

Gisteren berichtte FOK! dat de schoolcafetaria’s in de VS te maken hebben met fikse maatregelen. Een vernieuwd landelijk reglement schrijft voor dat een lunchmaaltijd nog maximaal 850 kilocalorieën mag bevatten. Dit aantal kilocalorieën is bijna de helft van wat de gemiddelde persoon wordt aanbevolen dagelijks te eten. Als ik het nieuwsbericht mag geloven, is dat de voedingswaarde van een ruime kilo aardappelen, of twee Big Macs. De gemiddelde persoon moet ongeveer anderhalf uur fietsen om dat aantal calorieën te verbranden.

Rutte en Samsom deelakkoord over begroting

VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom hebben een akkoord bereikt over wijzigingen in de begroting van 2013. Dat maakten ze maandag bekend.

Over de inhoud van het akkoord en de dekking is nog niets naar buiten gebracht. Het gaat volgens ingewijden over de forensentaks en de langstudeerboete; twee maatregelen waar beide partijen graag vanaf willen. Ook zouden er nog andere zaken worden geregeld in de overeenkomst.

In elk geval zou een deel van de afschaffing van beide maatregelen worden gedekt door een mindering op het vitaliteitspakket voor arbeidsdeelname door ouderen, maar dat brengt onvoldoende op en er zal dus ook elders geld zijn gevonden. De forensentaks staat voor meer dan 1,3 miljard in de boeken en de langstudeerboete voor bijna 400 miljoen euro.

Informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) sturen de wijzigingsvoorstellen naar de voorzitter van de Tweede Kamer. Rutte en Samsom zullen in de middag hun plannen toelichten.

Dinsdag beginnen de Algemene Financiële Beschouwingen. Hierin bespreekt de Tweede Kamer 's lands huishoudboekje voor 2013. De vervangende bezuinigingen voor de forensentaks en langstudeerboete kunnen hier al besproken worden.

De VVD en PvdA zitten een ruime week met elkaar om tafel in een poging een coalitie te smeden. De twee winnaars van de verkiezingen hielden tot nog toe hun kaken stijf op elkaar over wat er was besproken en waarover ze het eens zijn geworden. Rutte en Samsom benadrukten wel steeds dat het overleg in een goede sfeer verloopt en dat ze hopen snel klaar te zijn.

Volledige rooster PlayStation All-Stars Battle Royale

Sid Shuman van PlayStation Blog heeft aangegeven dat de volledige launch line-up van PlayStation All-Stars Battle Royale al bekendgemaakt is. Dat houdt in dat onderstaande personages in de game zullen zitten. Er wordt verwacht dat andere personages als DLC aangeboden gaan worden.

1. Big Daddy (from BioShock)
2. Cole MacGrath (from inFamous)
3. Evil Cole MacGrath (from inFamous)
4. Colonel Radec (from Killzone 2)
5. Dante (from Devil May Cry)
6. Fat Princess (from…Fat Princess)
7. Heihachi Mishima (from Tekken)
8. Jak and Daxter (from Jak and Daxter)
9. Kratos (from God of War)
10. Nariko (from Heavenly Sword)
11. Nathan Drake (from Uncharted)
12. PaRappa the Rapper (from PaRappa the Rapper)
13. Raiden (from the Metal Gear sagas)
14. Ratchet and Clank (from Ratchet and Clank)
15. Sackboy (from LittleBigPlanet)
16. Sir Daniel Fortesque (from MediEvil)
17. Sly Cooper (from Sly Cooper)
18. Spike (from Ape Escape)
19. Sweet Tooth (from Twisted Metal)
20. Toro (Sony’s Japanese mascot!)

Schwarzenegger verhief leven in ontkenning tot kunst

Arnold Schwarzenegger wijt het stuklopen van zijn huwelijk aan zijn drang om zaken geheim te houden en vermogen om emoties uit te schakelen. De 65-jarige acteur werd zo 'een expert in leven in ontkenning', zei hij zondag in een interview met het Amerikaanse nieuwsprogramma 60 Minutes.

"Dat is de manier waarop ik situaties aanpakte en het werkte altijd", vertelde de 65-jarige Schwarzenegger. "Maar het is niet best voor mensen om me heen, want sommige informatie hou ik gewoon voor mezelf." Zo informeerde hij echtgenote Maria Shriver pas op het laatste moment dat hij voor het gouverneurschap van Californië zou gaan, terwijl hij al ruim een jaar met het idee speelde.

Schwarzeneggers grootste geheim was uiteraard dat hij een kind verwekte bij huishoudster Mildred Baena. "Ik heb het weggestopt en zei tegen mezelf: oké, ik hou dit verborgen", zei hij erover. Vorig jaar maakten hij en Shriver bekend uit elkaar te gaan, nadat hij het bestaan van het kind had opgebiecht. De acteur onthulde vorige week ook dat hij in de jaren tachtig een affaire had met actrice Brigitte Nielsen.

Schwarzenegger wijst voor de oorzaak van zijn onvermogen om eerlijk te zijn en wegstoppen van emoties naar zijn dagen in de wereld van bodybuilding, waar het tonen van emoties een zwakte is. De geboren Oostenrijker deed zijn uitspraken naar aanleiding van zijn maandag verschenen biografie Total Recall.

Hoger beroep Pussy Riot uitgesteld

Het hoger beroep van de drie veroordeelde leden van Pussy Riot is uitgesteld tot 10 oktober. Een van de vrouwen van de Russische punkband heeft haar advocaten ontslagen. Jekaterina Samoetsevitsj liet maandag aan het begin van de rechtszitting weten dat ze vanwege een conflict haar drie advocaten naar huis had gestuurd.

De leden van Pussy Riot werden in augustus veroordeeld tot twee jaar strafkamp voor het opvoeren van een 'punkgebed' tegen Vladimir Poetin in de belangrijkste kathedraal van Moskou. Samoetsevitsj heeft een andere advocaat gevonden, maar het contract met deze jurist is nog niet getekend. Waar het conflict tussen de muzikant en haar advocaten over ging, is niet bekend.

Aanklagers lieten weten de ontwikkeling te zien als een poging de zaak te vertragen. De man van de eveneens veroordeelde Nadezjda Tolokonnikova trok het nut van het hoger beroep eerder maandag openlijk in twijfel. "We hebben nooit hoop gevestigd in de Russische staat", zei Pjotr Verzilov. "Alles wat we nu doen is een publieke campagne opzetten en aandacht vragen voor wat er met de meiden gebeurt."

De Russisch-orthodoxe kerk liet zondag weten dat zij overwoog genade te vragen voor de vrouwen, als zij berouw zouden tonen. Vanuit de regering komen eveneens signalen dat zij de zaak liever achter zich laat. Premier Dmitri Medvedev zei vorige maand dat de vrouwen moesten worden vrijgelaten, omdat het 'onproductief' zou zijn om ze nog langer vast te houden.

De vervolging van de punkbandleden voor hun optreden in februari in de Christus-Verlosserkathedraal, kort voordat Poetin voor de derde keer tot president werd gekozen, leidde internationaal tot een storm van protest. Pop- en rocksterren als Madonna, Yoko Ono en Jarvis Cocker namen het voor de vrouwen op.

De 30-jarige Samoetsevitsj, de 22-jarige Tolokonnikova en de 24-jarige Maria Alechina werden in maart opgepakt. De twee leden van Pussy Riot die toen nog op vrije voeten waren, zijn Rusland ontvlucht.


Hoger beroep Pussy Riot uitgesteld (Foto: Novum)

VDL rondt overname NedCar af

De overname van de Nederlandse autofabriek NedCar door het industriële conglomeraat VDL is afgerond. Volgens VDL zijn alle benodigde contracten maandag getekend. NedCar is per 14 december officieel eigendom van het bedrijf uit Eindhoven.

In juli tekende VDL al een principeakkoord met de huidige eigenaar Mitsubishi over de overname van de fabriek in Born. De Eindhovenaren betalen de Japanners het symbolische bedrag van een euro voor de fabriek.

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) is blij dat de overname nu definitief is. "Vandaag komt een einde aan een lange periode van onzekerheid. Dit is het begin van een nieuwe toekomst voor NedCar", zegt hij. Verhagen speelde een grote rol in de gesprekken tussen de Japanners en VDL.

Vanaf de tweede helft van 2014 laat BMW Mini's maken in de fabriek. Tot die tijd zitten de vijftienhonderd medewerkers van Nedcar thuis met een WW-uitkering. VDL vult die aan tot het oorspronkelijke loon. Eerder was er sprake van dat de wachttijd twee jaar zou zijn, maar dat is verkort tot anderhalf jaar.

BMW is tot nu toe de enige opdrachtgever voor de nieuwe fabriek. Dat baart vakbond De Unie zorgen "Natuurlijk is het geweldig dat VDL NedCar heeft gered", zegt onderhandelaar Suat Koetloe. "Maar voor BMW blijft Born een satellietvestiging van de Mini-fabriek in Engeland."

VDL moet volgens Koetloe daarom op zoek gaan naar andere opdrachtgevers en automerken. "Temeer omdat het gaat om een zeer conjunctuurgevoelige sector, die kampt met overcapaciteit en krimpende afzet."


VDL rondt overname Nedcar af (Foto: Novum)

Schot gelost bij overval op supermarkt Vlissingen

Bij een overval op een supermarkt in Vlissingen is maandagochtend geschoten. Een medewerker werd daarbij getroffen en raakte lichtgewond, meldt een woordvoerder van de politie. De twee overvallers wisten te ontkomen.

De overval vond rond 06.00 uur plaats bij een filiaal van Albert Heijn aan de Gildeweg. Twee mannen kwamen via het laadplatform de supermarkt binnen. Een van de overvallers bedreigde vervolgens drie medewerkers van de supermarkt met een vuurwapen.

Na sporenonderzoek en het horen van getuigen blijkt dat in elk geval één schot is gelost. De medewerker die werd geraakt, is aan zijn verwondingen behandeld door een arts. Op het moment van de overval waren er naast de drie bedreigde medewerkers nog negen man personeel aanwezig. Zij belden het alarmnummer.

De politie onderzoekt de zaak en heeft een signalement verspreid van een van de overvallers. Het gaat om een iets gezette man met een donkere huidskleur die donkere kleding droeg. De politie roept getuigen op zich te melden.

Boeren dood door antitankmijn

Zes Cambodjaanse boeren zijn maandag om het leven gekomen toen hun tractor op een antitankmijn reed. Onder de slachtoffers is een 12-jarig kind. Twee mensen zijn bij de ontploffing zwaargewond geraakt, liet de politie weten.

De tractor was van een markt in de noordwestelijke provincie Battambang op de terugweg naar huis. De boeren hadden paddestoelen en brandhout verkocht.

In Battambang leverden in de jaren tachtig regeringstroepen hevig en langdurig slag met de Rode Khmer. Drie decennia nadien liggen er naar schatting nog vier tot zes miljoen landmijnen en een scala aan ander wapentuig in de Cambodjaanse grond.

Britse politie wil met drones surveilleren

De Britse politie wil voor zijn surveillance-activiteiten in de lucht onbemande vliegtuigjes gaan inzetten. Dat meldden Britse media maandag op gezag van een hooggeplaatste politiechef.

Politiechef Alex Marshall van Hampshire zei zondag dat het gebruik van drones, die momenteel alleen worden ingezet door het leger, een stuk goedkoper en efficiënter is dan de bemande helikopters die nu worden gebruikt bij de opsporing van criminaliteit. De onbemande vliegtuigjes kunnen veel langer in de lucht blijven dan helikopters.

Tegenstanders vrezen echter voor 'big brother'-achtige toestanden met de inzet van drones. Ook zou het gevaar bestaan dat de onbemande vliegtuigjes botsen met ander luchtverkeer.

Britse politie wil met drones surveilleren
Britse politie wil met drones surveilleren (Foto: ANP)

Azarenka en Sharapova verder in Beijing

Victoria Azarenka en Maria Sharapova hebben bij het WTA-toernooi van Beijing de tweede ronde bereikt. De nummer een van de wereld, die zich vorige week in Tokyo ziek terugtrok voor haar kwartfinale, toonde tegen Alizé Cornet aan goed te zijn hersteld: 6-1 en 6-0. Sharapova (2) won in twee lange sets van Simona Halep: 7-5 en 7-5.

Voor Petra Kvitova viel in Beijing het doek al in de tweede ronde. De nummer vier van de plaatsingslijst verloor verrassend met 3-6 en 2-6 van de Spaanse Carla Suarez Navarro.

Fors meer mensen om soa naar huisarts

Het aantal mensen dat vorig jaar de huisarts bezocht vanwege een soa of uit angst voor een soa is fors toegenomen. 110 duizend mensen gingen om die reden naar de huisarts. Het jaar ervoor waren dat er nog dertigduizend minder. Dat meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel maandag.

De stijging in het aantal consulten voor geslachtsziekten bij poliklinieken van de GGD was de afgelopen jaren al zichtbaar. Die toename is nu voor het eerst ook te zien in de gegevens van huisartsen. "Het wordt gebruikelijker je te laten testen wanneer je van partner wisselt", verklaart Nivel-onderzoeker Gé Donker.

Ook steeg het daadwerkelijke aantal mensen met een soa vorig jaar. Het aantal chlamydiapatiënten nam met twaalf procent het sterkste toe.

Meer vrouwen dan mannen gaan voor een soa naar de huisarts, zo'n 66 duizend tegenover 44 duizend. De leeftijdsgroep tussen de twintig en dertig jaar is het sterkst vertegenwoordigd en procentueel brengen mensen in de Randstad en de grote steden het vaakst een bezoekje aan de huisarts vanwege een seksueel overdraagbare aandoening.

Het Nivel schat dat huisartsen het merendeel van de consulten voor soa's voor hun rekening nemen. De overige consulten vinden met name plaats bij soapoli's van de GGD.

David Walliams wil homoseksuele Moneypenny spelen

David Walliams zou graag een homoseksuele Moneypenny spelen in een volgende James Bondfilm. "Als M een vrouw is, waarom kan ik dan geen mannelijke Moneypenny spelen die verliefd is op Bond?", zei de Britse komiek tegen de boulevardkrant The Sun.

"Ik ben al jaren goede vrienden met Barbara Broccoli, de producent van de Bondfilms", legt Walliams uit. "Maar toen ik haar mijn voorstel deed, moest ze alleen maar lachen. En niet op een goede manier."

De 41-jarige Walliams, vooral bekend van sketchseries als Little Britain en Come Fly With Me, heeft er nooit een geheim van gemaakt ook van mannen te houden. Hij zou zichzelf ooit omschreven hebben als 'tachtig procent heteroseksueel'. In 2012 trouwde hij met Lara Stone, met wie hij onlangs ook de set van de nieuwe Bondfilm Skyfall bezocht.

"Bond is zo goed als zijn vijand", vindt Walliams. "Nu Javier Bardem de schurk speelt, wordt Skyfall vast fantastisch." De nieuwe Bondfilm, met wederom Daniel Craig als Bond en Judi Dench als M, gaat in Nederland op 31 oktober in première.


David Walliams wil homoseksuele Moneypenny spelen (Foto: Novum)

Bijna 4 ton voor wapens Bonnie en Clyde

Een revolver en een pistool van het Amerikaanse gangsterpaar Bonnie Parker en Clyde Barrow uit de jaren 30 zijn voor circa 390.000 euro verkocht op een veiling in de Amerikaanse staat New Hampshire. Amerikaanse media meldden maandag dat de wapens door het paar werden gedragen toen ze in mei 1934 in Louisiana door de politie werden doodgeschoten.

Het paar werd berucht toen het tweetal in de crisisjaren moordend en overvallen plegend door de VS trokken. Dat bleek tot de verbeelding te spreken en ze zijn onder meer vereeuwigd in de film Bonnie and Clyde van Arthur Penn (1967).

Bijna 4 ton voor wapens Bonnie en Clyde
Bijna 4 ton voor wapens Bonnie en Clyde (Foto: ANP)

Benzineprijs bereikt record na btw-verhoging

Door de verhoging van het algemeen btw-tarief van 19 naar 21 procent, heeft de benzineprijs maandag het hoogste niveau ooit bereikt. Dat blijkt maandag uit cijfers van het consumentencollectief UnitedConsumers.

Aan de pomp is de adviesprijs van Euro95 nu 1,890 euro per liter, 2 cent meer dan zondag moest worden neergeteld. Het vorige record stond op 1,887 euro per liter en dateerde van 6 september. Ook de prijs van diesel bereikte maandag een recordhoogte. Een liter kost nu met 1,539 euro per liter 1,7 cent meer dan afgelopen weekeinde.

UnitedConsumers stelt dagelijks brandstofprijzen vast op basis van de landelijke adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen: Shell, BP, Esso, Texaco en Total.

Franse handballers verdacht van matchfixing

De Franse politie heeft zondagavond in Parijs meerdere handballers van de Franse kampioen Montpellier gearresteerd. Ze worden verdacht van matchfixing, het beïnvloeden van (gebeurtenissen in) wedstrijden door deelnemers en/of officials waar in het gokcircuit voordeel uit kan worden behaald. Dat heeft een medewerker van de politie gezegd op basis van anonimiteit. In totaal zijn meer dan tien mensen van de club ondervraagd.

Acht spelers worden ervan verdacht in mei dit jaar expres de competitiewedstrijd tegen Cesson-Sevigne te hebben verloren. Dit omdat er vijfduizend euro was ingezet door familieleden van de spelers. Het uitgekeerde bedrag bedroeg in totaal meer dan tweehonderdduizend euro. Onder de verdachten is tweevoudig olympisch kampioen Nikola Karabatic.

Bij monde van zijn advocaat Eric Dupont-Moretti bekende de sterspeler maandag tegen radiozender RTL dat hij wel op wedstrijden heeft gegokt maar dat hij nooit de uitslag van een wedstrijd heeft beïnvloed. Dat geldt volgens de advocaat voor alle verdachten. "Er is geen sprake van een strafzaak", benadrukte de advocaat tegen persbureau Reuters.

Montpellier-voorzitter Rémy Lévy zegt in een verklaring dat de club zelf niet is betrokken bij het wedschandaal. "Ik protesteer krachtig tegen deze implicatie. Wij distantiëren ons van de daden van onze spelers", liet Lévy optekenen in zijn verklaring.

Joël Delplanque, president van de Franse handbalfederatie, verklaarde zondagavond tegen televisiestation BMFTV dat hij hoopt dat het onderzoek zo serieus en zo snel mogelijk wordt uitgevoerd. "Voor eens en voor altijd moet worden uitgezocht wat er is gebeurd en wie hier verantwoordelijk voor zijn", liet de preses weten.

Vorige week kwam de zaak aan het rollen toen justitie bekendmaakte dat er een onderzoek was gestart naar de handbalclub Montpellier, die ervan werd verdacht een wedstrijd expres te hebben verloren. De club uit Zuid-Frankrijk was toen al verzekerd van de landstitel.

Militaire oefening in centrum Rotterdam

De landmacht houdt volgende week een oefening in het centrum van Rotterdam. De militairen trainen hoe moet worden omgegaan met een overstroming, meldt het ministerie van Defensie maandag.

Vanuit een tentenkamp zullen ongeveer tweehonderd militairen de stad ingaan om contacten te leggen met lokale instanties en de middenstand. Die hebben samen met de gemeente hun medewerking toegezegd aan een rollenspel. Afgaand op wat zij zeggen, moeten de militairen plannen maken om Rotterdam weer op orde te krijgen, zowel sociaal, economisch, bestuurlijk en voor wat betreft de infrastructuur.

De militairen zijn afkomstig van het zogeheten Cimic-bataljon (civil military cooperation) uit Apeldoorn. Dit bataljon bestaat uit ruim vijftig beroepsmilitairen en ruim driehonderd reservisten. Deze laatste groep heeft een baan buiten de krijgsmacht en beschikt over vakkennis op vele terreinen zoals landbouw, economie, geneeskunde, infrastructuur, bestuurskunde en communicatie.

In uitzendgebieden werkt het bataljon samen met hulporganisaties, plaatselijke autoriteiten en de lokale bevolking om het getroffen gebied weer op te bouwen. Dan kan door te helpen bij het bouwen van scholen of bruggen, maar ook bij het herstel van de rechtsorde en het bestuur.

Zaak tegen Moszkowicz wegens beledigen rechter

Advocaat Bram Moszkowicz moet 17 oktober voor de tuchtrechter verschijnen wegens het beledigen van een rechter in een interview met De Telegraaf. Dat heeft de Raad van Discipline in Amsterdam bevestigd.

In het interview liet Moszkowicz zich negatief uit over rechter Marcel van Oosten, de voorzitter van de strafkamer die vorig jaar het proces tegen PVV-leider Geert Wilders voorzat. "Ik kende hem als een joviale man met humor", zei Moszkowicz. "Tijdens het Wilders-proces bleek hij te zijn veranderd in een krampachtige, humorloze magistraat, die kennelijk was volgestopt met opdrachten."

De klacht tegen Moszkowicz is een initiatief van Germ Kemper, de deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam. Kemper stelde eerder een andere tuchtzaak in tegen Moszkowicz, wegens het aannemen van grote contante betalingen. Kemper stelde vorige maand een schorsing van een jaar voor Moszkowicz voor, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Kemper en Moszkowicz waren maandag niet meteen bereikbaar voor commentaar.

Bram Moszkowicz
Bram Moszkowicz (Foto: Novum)

Californië verbiedt omstreden 'homotherapie'

Californië verbiedt een zeer omstreden vorm van psychotherapie die beoogt homoseksuele tieners heteroseksueel te maken. De Democratische gouverneur van Californië, Jerry Brown, zette zondag zijn handtekening onder een wetsvoorstel van zijn partijgenoot Ted Lieu. De nieuwe wet verbiedt alle therapieën en andere pogingen om de seksuele oriëntatie van tieners onder de 18 te veranderen.

De wet wordt 1 januari van kracht. Californië is de eerste Amerikaanse staat waar zogeheten correctieve therapieën verboden worden. Deze therapieën 'hebben geen wetenschappelijke of medische basis en gaan nu de vuilnisbak van de kwakzalverij in', zei Brown. Dergelijke therapieën leiden volgens homorechtenbewegingen tot depressies en zelfmoorden bij jongeren die eraan onderworpen worden.

Akoestische levitatie

Argonne National Laboratory gebruikt een NASA techniek om medicijnen te onderzoeken. Op moleculair niveau vallen medicijnen onder te verdelen in twee groepen: de kristallijne en de vormloze. De vormloze worden beter opgenomen door ons lichaam en kunnen daardoor met een lagere dosering toegediend worden, met als gevolg minder bijwerkingen. Het probleem is dat een oplossing die wordt omgezet in een vaste vorm, bijna altijd de kristallijne vorm zal aannemen. Men zoekt daarom naar een manier om de medicijnen vormloos te houden. Dat doet men in het onderstaande filmpje door de oplossing tussen twee tegengestelde akoestische golven te plaatsen waardoor op de snijpunten van de geluidsgolven de zwaartekracht 0 is. Meer info hier.

Gulle gever betaalt operatie hondje Chico

Goed nieuws voor hondje Chico. Het ziet er namelijk naar uit dat het beestje op korte termijn geopereerd kan worden.

Chico werd vorige week gruwelijk mishandeld door onbekende dierenbeulen. Een stuk van de huid van het hondje werd met chirurgische precisie weggesneden, waarna Chico een peperdure operatie moest ondergaan.

De eigenaar van de viervoeter was ten einde raad. Ze kon de operatie namelijk onmogelijk betalen. Naar aanleiding van berichtgeving op AT5 stroomden echter veel reacties binnen. Tientallen mensen mailden, belden en reageerden om aan te geven dat ze wilden helpen. 

Een van de reacties is afkomstig van een diergeneesmiddelenproducent uit Woerden. Het bedrijf heeft aangegeven de kosten voor de operatie, die volgens de dierenarts op kan lopen tot 1.500 euro én de nazorg, die nog eens 1.500 euro kan kosten, op zich te nemen.

Chico kan nu mogelijk komende woensdag al worden geopereerd. Een vriendin van de eigenaar van Chico reageert dolblij op de gift. 'Dat is fantastisch nieuws! Ik ben heel erg blij!'

Wilders stelt reis naar Australië uit vanwege visum

Geert Wilders heeft zijn reis naar Australië uitgesteld tot februari, omdat hij nog steeds wacht op een visum. Dat laat de PVV-leider maandag weten.

Wilders wilde deze maand in Sydney en Melbourne een lezing geven over de gevaren van de islam. Hij is uitgenodigd door de Australische anti-islamgroepering Q Society. De medewerkers en beveiligers van de PVV-voorman hebben al wel een visum, maar Wilders zelf nog niet. Hij vreest te worden geweerd.

"Wacht al meer dan een maand", twittert hij. Wilders heeft zijn reis nu uit tot februari uitgesteld. Als hij geen visum krijgt biedt het uitstel hem de tijd een eventuele weigering aan te vechten, stelt hij. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) heeft de kwestie al aangekaart bij zijn Australische ambtgenoot Bob Carr.


Wilders stelt reis naar Australië uit vanwege visum (Foto: Novum)

Gewapende overval op geldlopers Amsterdam

In de Nieuwe Maanstraat in Amsterdam Noord zijn maandagmorgen rond kwart over tien twee geldlopers overvallen.

De gewapende overvallers drongen een sigarenzaak in de binnen en bonden het aanwezige personeelslid vast in afwachting van twee geldlopers.

De overvallers overrompelden de twee geldlopers toen die korte tijd later binnenkwamen. Ook de twee geldlopers werden vastgebonden. Volgens de politie raakte er bij de overval niemand gewond. Eerder nog meldden getuigen dat een van de slachtoffers was overgoten met een bijtende vloeistof, maar daar wilde een woordvoerder van de politie niks over zeggen.

De overvallers wisten een aanzienlijk geldbedrag, dat was bestemd om de geldautomaat bij te vullen, buit te maken. In Noord was maandagmorgen veel politie op de been. Ook vloog er een helikopter boven het gebied.

Boy Scouts hangen vuile was buiten

De Amerikaanse scoutingsorganisatie Boy Scouts of America heeft besloten namen van mogelijke kindermisbruikers door te spelen aan de autoriteiten. Daarbij put de organisatie uit haar zogenoemde perversiteitenarchief.

De Boy Scouts hebben jarenlang dossiers bijgehouden over pedofielen, om zedendelinquenten buiten de deur te houden. Nu worden de dossiers uit de jaren 1965-1985 in opdracht van de rechter nog eens tegen het licht gehouden om de namen eruit te vissen van pedofielen die toch door de controles zijn geglipt.

Deze openbaringen kunnen tot nieuwe vervolgingen leiden en er mogelijk ook voor zorgen dat slachtoffers zich bereid verklaren aan het onderzoek mee te werken.

Haase roemloos onderuit in Tokyo

Robin Haase is opnieuw in de openingsronde van een toernooi blijven steken. De Nederlander ging in Tokyo in twee sets kansloos onderuit tegen de Serviër Viktor Troicki: 2-6 en 3-6. Na zijn titelprolongatie in het Oostenrijkse Kitzbühel sneuvelde Haase bij vijf van de zes toernooien die hij speelde al in de eerste ronde.

Haase, de nummer 51 van de wereld, wist zijn negentien plaatsen hoger staande tegenstander in de hele partij geen enkele keer te breken. Zelf leverde de Nederlander drie keer zijn service in. De partij nam in totaal iets meer dan een uur in beslag.

Tomas Berdych bereikte wel de volgende ronde. De als tweede geplaatste Tsjech won met 6-1 en 7-6 (6) van Benoît Paire uit Frankrijk. De Brit Andy Murray is in Japan als eerste geplaatst.

Kritiek Raad van State op homovoorlichting

De Raad van State is kritisch over de homovoorlichting die scholen vanaf december verplicht moeten geven. Zo vraagt de raad zich af waarom de voorlichting wordt gegeven op basisscholen en de onderbouw van het voortgezet onderwijs, maar niet in de bovenbouw. Juist daar speelt de problematiek vermoedelijk in sterkere mate, stelt het college.

Kritiek heeft de Raad van State ook op het besluit om voorlichting te geven over een specifieke vorm van discriminatie. Binnen een school hangen volgens de raad verschillende vormen van discriminatie nauw met elkaar samen. In de keuze voor homovoorlichting ligt 'onwillekeurig de suggestie besloten dat voor andere vormen van discriminatie en uitsluiting geen bijzondere aandacht nodig is'.

Vanuit het oogpunt van vrijheid van onderwijs moet worden gekozen voor een 'zo algemeen en terughoudend mogelijke opstelling', stelt de raad verder. Wanneer de onderwijsdoelen worden bijgesteld, zou het kabinet daarom moeten kiezen voor een 'opsomming van aspecten van diversiteit, waaronder uiteraard de seksuele diversiteit'.

Over de homovoorlichting is veel te doen geweest in Den Haag. Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) was aanvankelijk tegen de verplichte voorlichting over seksuele diversiteit. Op aandringen van de Tweede Kamer heeft ze de kerndoelen nu toch aangepast, waardoor het een verplicht onderdeel wordt van het onderwijs op alle scholen in het primair en voortgezet onderwijs. Het besluit daarover werd afgelopen vrijdag genomen.


Kritiek Raad van State op homovoorlichting (Foto: Novum)

Bayern moet Robben missen in Wit-Rusland

Bayern München zal morgen in het Champions Leagueduel tegen BATE Borisov niet kunnen beschikken over Arjen Robben. De Nederlander is vanwege een hamstringblessure niet mee naar Wit-Rusland gereisd.

Robben liep de spierblessure afgelopen woensdag in het duel tegen VfL Wolfsburg op. De aanvaller van Bayern speelde afgelopen zaterdag tegen Werder Bremen niet en zal ook morgen verstek laten gaan. Hij gaat nu via individuele trainingen werken aan zijn herstel. Hierdoor kan de international mogelijk komende zaterdag tegen 1899 Hoffenheim weer in actie komen.

Natalie Portman in beeld als Jackie Kennedy

Natalie Portman is gevraagd voor de rol van Jacqueline Kennedy in de biografische film Jackie. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De film gaat over het leven van de presidentsvrouw na de moord op haar man John F. Kennedy, die vlak voor haar ogen werd doodgeschoten.

De medewerking van Portman hangt af van wie de film gaat regisseren. In 2010 liet Steven Spielberg al weten interesse te hebben. Tot 2010 waren Darren Aronofsky en Rachel Weisz beoogd regisseur en hoofdrolspeelster. Toen hun relatie op de klippen liep, stapten ze allebei uit het project.

Mocht Aronofsky terugkeren, dan is Portmans medewerking zo goed als verzekerd. De twee maakten in 2010 al het balletdrama Black Swan, wat Portman een Oscar voor beste actrice opleverde en Aronofsky een nominatie voor beste regie.

Wanneer Jackie in productie moet gaan, is nog onbekend. Portman is in ieder geval voorlopig nog bezig met de nog titelloze nieuwe film van Terrence Malick. In dit liefdesdrama is zij te zien naast onder anderen Christian Bale, Ryan Gosling, Cate Blanchett en Rooney Mara.


Natalie Portman in beeld als Jackie Kennedy (Foto: Novum)

Vijf filmtips voor de maand oktober

Oktober belooft een schitterende filmmaand te worden. Met name de liefhebbers van misdaadfilms kunnen uitkijken naar enkele veelbelovende titels. Zo zijn End of Watch en Killer Joe goed ontvangen in de Verenigde Staten. Komedie is er deze maand met Bachelorette, de Nederlandse film De Marathon en The Campaign met Will Ferrell en Zach Galifianakis. De liefhebbers van filmhuisfilms kunnen uitkijken naar het uitkomen van Faust van de gevierde Russische regisseur Aleksandr Sokurov en een speciale vermelding is er voor Frankenweenie, de nieuwe animatiefilm van Tim Burton.

Naast dit rijtje films, zijn er zoals altijd nog een vijftal filmtips voor deze maand geselecteerd. Drama, actie, fantasie en met name misdaad zijn genres die aan bod komen deze maand. Na enkele matige filmmaanden, is dit eindelijk weer een rijtje films waar met hoge verwachtingen naar uitgekeken mag worden.


Viervoudige moord Brussel leidt naar collega

Het onderzoek naar de viervoudige moord in de Brusselse gemeente Etterbeek leidt naar een collega van de vader van het gezin. Het gaat om een twintiger uit Bangladesh, een asielzoeker die niet ver van de familie woont. Hij was jaloers omdat ik de kok mocht helpen en hij alleen maar mocht afwassen", aldus vader Jisbir Singh maandag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Bij de moord werden de kelen doorgesneden van zijn vrouw en drie kinderen

De vader en de verdachte werken in een restaurant. De verdachte is spoorloos sinds de viervoudige moord vrijdag. Het Openbaar Ministerie zwijgt over het drama.

Viervoudige moord Brussel leidt naar collega
Viervoudige moord Brussel leidt naar collega (Foto: ANP)

'PlayStation 3 en Vita bundel is mogelijk'

Het is mogelijk dat we rond de kerstdagen een bundel krijgen met een PlayStation 3 en PlayStation Vita. Daarnaast is een bundel handig, gezien beide systemen opties hebben wat betreft crossplay en crossbuy. Dit samen moet een realistische optie zijn voor Sony met de kerst.

"We put together packages for retail, and there's no reason why we shouldn't create a 'Vita plus PS3' bundle, which could feature games that use cross-play, as well as include a PlayStation Plus subscription that both devices could use."

Dankzij een bundel is het gemakkelijker om een relatie te creëren tussen PlayStation 3 en PlayStation Vita. Zo zijn er al een aantal games die cross-over bevatten waarmee een game op beide consoles te spelen valt.

Sony PlayStation

Minecraft voor Xbox 360 vier miljoen keer verkocht

De Xbox 360-versie van het bouwavontuur Minecraft is vier miljoen keer verkocht. Dat heeft gamestudio 4J, verantwoordelijk voor het overzetten van de game, bekendgemaakt. Met een miljoen verkochte exemplaren in twee maanden vlakt de verkoop iets af. Desondanks is Minecraft het meest gedownloade spel voor Xbox 360 ooit.

Minecraft voor Xbox 360 verscheen in mei en wist binnen vijf dagen een miljoen keer te verkopen. Daarna werden in twee maanden tijd twee miljoen exemplaren verkocht. In een binnenkort te verschijnen update voor de Xbox 360-versie van het spel kunnen spelers bouwen zonder dat ze lastiggevallen worden door monsters.

Minecraft is sinds eind vorig jaar officieel verkrijgbaar. De game is te koop voor pc, Xbox 360 en verschillende smartphones. Naar schatting zijn in totaal meer dan twaalf miljoen exemplaren van het spel verkocht. Mojang, de gamestudio die Markus Persson dankzij het succes van Minecraft heeft opgericht, werkt nog altijd aan nieuwe updates voor het spel.


Minecraft voor Xbox 360 vier miljoen keer verkocht (Foto: Novum)

Drei

Hanna (Sophie Rois) en Simon (Sebastian Schipper) zitten in een behoorlijke dip in hun relatie. Als Hanna via haar werk met ene Adam (Devid Striesow) in aanraking komt, mondt dit uit in een verhouding tussen de twee. Ondertussen komt Simon erachter dat hij teelbalkanker heeft en wordt een van zijn testikels verwijderd. Als hij op een gegeven moment in een zwembad wat baantjes aan het trekken is, komt hij een man tegen aan wie hij vertelt wat hem is overkomen. De man (de kijker ziet dat dit Adam is) wil weten hoe Simons kruis er nu dan uitziet. Van het een komt het ander en uiteindelijk heeft behalve Hanna nu ook Simon een verhouding met Adam. Zal het geheim van het koppel uitkomen en zo ja, wat zal er dan gebeuren?

Stripboekwinkel PSP eind oktober gesloten

Vanaf 30 oktober worden geen digitale stripboeken meer verkocht voor de PlayStation Portable. Daarnaast zijn ze vanaf de tweede week van januari helemaal niet meer te downloaden. Dat heeft Sony bekendgemaakt. PSP-bezitters kunnen met de Media Go-software voor pc wel een back-up maken van hun aangeschafte virtuele stripboeken.

De PSP Comic Store werd eind 2009 in het leven geroepen. Hoewel vanaf de eerste dag vijfhonderd stripverhalen te downloaden waren en het aanbod steeds groter werd, lijkt de PSP Comic Store geen groot commercieel succes. De dienst voor de PSP wordt namelijk niet overgezet naar de nieuwere PlayStation Vita.

Japanse gamers kunnen op de PlayStation Vita wel mogelijkheid manga's, traditionele Japanse stripverhalen, downloaden. In Nederland en andere westerse landen blijven de gamers echter van deze dienst verstoken.


Stripboekwinkel PSP eind oktober gesloten (Foto: Novum)

[Upd] School in Groningen ontruimd na rookontwikkeling

Het Noorderpoortcollege in Groningen is maandagochtend ontruimd. Rond 10.30 uur ontstond rook in de serverruimte van het schoolgebouw aan de Pop Dijkemaweg. De brandweer is ter plaatse, meldt een woordvoerder van de politie.

Het is onbekend hoeveel leerlingen het gebouw hebben moeten verlaten. Ook de oorzaak is nog onduidelijk.

Update 11.55 uur
De oorzaak voor de rookontwikkeling op het Noorderpoortcollege was een oververhit noodaggregaat dat in brand was gevlogen. Deze was vanwege de grote stroomstoring in Groningen aangezet.

Reuters-chef berecht in Iran

De bureauchef in Teheran van persbureau Thomson Reuters is zondag schuldig bevonden aan het 'verspreiden van leugens' tegen het islamitische systeem in Iran. Dat meldde het Iraanse Press TV.

De zaak gaat terug tot de publicatie van een video in februari over Iraanse vrouwen, van wie werd gezegd dat ze werden getraind als ninja-'huurmoordenaars'. Een aan propaganda gerelateerde schoffering, oordeelde de rechter, waar de Iraanse Reuters-bureauchef Parisa Hafezi schuldig aan werd bevonden.

Reuters wilde geen commentaar geven totdat een vonnis is geveld. Dat gebeurt waarschijnlijk binnen een week.

Birgit Schuurman wil alleen seks met orgasme

Birgit Schuurman ziet seks zonder orgasme niet zitten. De presentatrice stond aanvankelijk positief tegenover tantraseks, maar kreeg haar bedenkingen toen ze ontdekte dat je op die manier geen hoogtepunt bereikt.

"Het vergt wel een hele grote verandering in hoe je tegen seks aankijkt", zegt ze voor de camera van Novum Nieuws. "Wat die mensen mij vertelden: in tantra kom je niet meer klaar zoals wij dat kennen, het piekorgasme noemen zij dat. Dus dat heb je niet meer."

"Nou, dat is nogal wat om te zeggen: schat, dat gaan we even skippen uit onze relatie", vindt Schuurman, die is getrouwd met regisseur Arne Toonen. "Blijkbaar, hoe zij het vertellen, krijg je er wel iets waanzinnigs voor terug."

Schuurman presenteert vanaf donderdag TLC Over, voor vrouwenzender TLC. In het tv-programma onderzoekt ze liefde, seks en relaties.

Politie pakt grafrovers Westgaarde

De politie heeft drie mannen opgepakt die er van worden verdacht grafornamenten te hebben gestolen op begraafplaats Westgaarde.

Het gaat om verschillende bronzen en koperen spullen zoals vazen en beeldjes. De ornamenten werden in de nacht van 14 op 15 augustus gestolen van twaalf verschillende graven.

De ochtend na de diefstal werden de gestolen spullen alweer teruggevonden in Haarlem. De drie mannen die uiteindelijk op verdenking van de diefstal zijn aangehouden zijn een 33-jarige en een 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, en een 19-jarige man uit Emmen. 

De gestolen goederen zijn inmiddels allemaal aan de rechtmatige eigenaren teruggeven.

Vergoeding voor bewoners Vijzelgracht

Bewoners en ondernemers op de Vijzelgracht die schade hebben opgelopen door een boorlek krijgen een schadevergoeding.

Dit laat een woordvoerder van de Dienst Noord/Zuidlijn weten aan AT5. Vorige week verzakte een aantal panden een paar millimeter door een lekkage bij boorwerkzaamheden bij station Vijzelgracht.

'De verzakking heeft gelukkig niet voor beschadiging aan de panden gezorgd', stelt een zegsman. 'Maar ondernemers die omzetverlies hebben geleden worden hiervoor gecompenseerd. Ook krijgen bewoners deze maand een hoger compensatiebedrag voor de overlast die ze hebben geleden'.

Maandag is weer begonnen met de boorwerkzaamheden onder de Vijzelgracht. 'De boormachine wordt maandag opgestart. Maar het duurt nog wel 36 uur voor we daadwerkelijk weer meters maken onder de grond'.

Sharapova steunt kreunplan WTA

Maria Sharapova is het eens met de plannen van tennisfederatie WTA om het kreunen in de sport aan te pakken. De Russin staat bekend als een van de hardste schreeuwers in het circuit. Ze beseft dat het anders moet, omdat televisiezenders en toeschouwers over het lawaai klagen.

"Ik gil al zolang ik tennis. Het is een aangeboren gewoonte. De WTA pakt het goed aan door in de opleiding aandacht te geven voor bepaalde ademhalingstechnieken, waardoor het gillen vermindert. Dat werkt vast veel beter dan iemand die nog middenin haar carrière zit en het al haar hele leven doet, proberen te veranderen."

Fors meer getankt door btw-verhoging

Afgelopen weekend is in Nederland fors meer getankt. Dat melden belangenorganisaties BETA en Bovag. Reden is de btw-verhoging die maandag inging. Veel automobilisten besloten daarom zaterdag of zondag nog een extra ritje naar de pomp te maken. De prijs van een liter benzine ligt door de btw-verhoging op een recordhoogte.

Pomphouderskoepel BETA, met twaalfhonderd aangesloten tankstations, meldt dat de omzet zo'n tien tot 25 procent hoger lag in vergelijking met hetzelfde weekend vorig jaar. Plaatselijk waren er zelfs uitschieters tot vijftig procent meer omzet. Bovag, met ongeveer achthonderd leden, kon nog geen exacte cijfers geven. Een woordvoerder spreekt van een toename van enkele tientallen procenten.

Het algemene btw-tarief is maandag verhoogd van 19 naar 21 procent. De verhoging van de btw moet de schatkist jaarlijks ruim vier miljard euro opleveren. De benzineprijs ligt volgens het consumentencollectief United Consumers maandag na de verhoging twee cent hoger op 1,89 euro per liter. Diesel kost aan de pomp met 1,54 euro per liter gemiddeld 1,7 cent meer. Beide brandstoffen zijn nog nooit zo duur geweest.

Grote stroomstoring in Groningen

De stad Groningen is getroffen door een grote stroomstoring, zo meldde de politie maandagmorgen. Verkeerslichten, bruggen en andere openbare voorzieningen zijn buiten gebruik.

Volgens de brandweer is de storing ontstaan na een explosie in een schakelkast in de Bornholmstraat. De brand die daarbij ontstond, is onder controle. Daarbij is een monteur gewond geraakt. De monteur is inmiddels naar het ziekenhuis vervoerd. Over zijn toestand is niets bekend.

Huishoudens in het noord- en zuidoosten van Groningen zijn getroffen door de storing. Verkeerslichten, bruggen, liften en pinautomaten in winkels werken niet meer. Het gaat om ongeveer twintigduizend afnemers die zonder stroom zitten.

Blom fluit Internazionale in Europa League

Scheidsrechter Kevin Blom is door de UEFA aangesteld als scheidsrechter voor de uitwedstrijd van Internazionale tegen Neftchi Baku. De Italiaanse club speelt donderdag in de strijd om de Europa League tegen de Azerbeidzjaans kampioen. Middenvelder Wesley Sneijder ontbreekt bij Inter door een hamstringblessure.

Blom wordt tijdens het duel geassisteerd door Berry Simons en Davie Goossens. Hij krijgt verder hulp van Bas van Dongen, die optreedt als vierde man. De wedstrijd van Inter is zijn 24e aanstelling in de Europa League.

Roelof Luinge was de laatste Nederlandse scheidsrechter die Neftchi Baku thuis floot. Hij leidde op 17 juli 1996 de wedstrijd tegen het Russische Lokomotiv Moskou in goede banen.

De Bende van Oss in top drie NFF Publieksprijs

De films De Bende van Oss, Achtste-Groepers Huilen Niet en Brammetje Baas maken kans op het Gouden Kalf voor de Publieksprijs. Dat werd zondagavond bekend tijdens de Talkshow van het Nederlands Film Festival in Utrecht. De drie genomineerden werden via stemming per sms door het publiek uit zeventien titels verkozen. De winnaar wordt op vrijdag bekendgemaakt tijdens het Gala van de Nederlandse Film.

De Bende van Oss gaat over de criminele bende die in de jaren dertig actief was in het Brabantse Oss. De groep was verantwoordelijk voor een golf van oplichting, prostitutie en moord die heel Nederland in zijn greep hield. Het misdaaddrama gaat over Johanna van Heersch die via haar man Ties betrokken raakt bij de bende.

Achtste-Groepers Huilen Niet en Brammetje Baas zijn jeugdfilms. Eerstgenoemde, gebaseerd op een boek van Jacques Vriens, gaat over Ankie. Vanwege leukemie kan ze niet meedoen met schoolvoetbal, maar er wordt een plan gesmeed om haar toch mee te kunnen laten genieten. Brammetje Baas draait om de energieke Brammetje, die in groep 3 met de strenge meester Vis te maken krijgt.

De tweede stemronde ging zondagavond om 23.00 uur in en duurt tot donderdag middernacht. Dit jaar kunnen voor het eerst alle Nederlanders stemmen, voorheen waren dat alleen bezoekers van het Nederlands Film Festival.


De Bende van Oss in top drie NFF Publieksprijs (Foto: Novum)

Dood parachutist was geen misdrijf

De 35-jarige parachutist die zondagmiddag na een harde landing overleed op vliegveld Oostwold Airport in Groningen, is om het leven gekomen door een ongeluk. Dat blijkt uit het afgeronde onderzoek, meldt een woordvoerder van de politie maandag. Zondag kon de politie een misdrijf nog niet uitsluiten.

De luchtvaartpolitie heeft zowel het materieel van de parachutist als zijn handelingen onderzocht. In het materieel werden geen fouten gevonden. Ook werden zes andere parachutisten als getuige gehoord. "Uit het onderzoek is niets naar voren gekomen wat wijst op een misdrijf. Daarom gaan wij uit van een ongeluk", laat de woordvoerder weten.

De man uit Slochteren maakte deel uit van een groep parachutisten die individueel uit een vliegtuig sprongen. Het ongeluk vond rond 13.00 uur plaats. Het slachtoffer overleed ter plaatse. Een aantal mensen was getuige van het ongeluk. Hen is slachtoffferhulp aangeboden.

Meeste ondernemers berekenen hogere btw niet door

Een grote meerderheid van de Nederlandse ondernemers is de komende tijd niet van plan de verkoopprijzen te verhogen. Daardoor lijkt de btw-verhoging van maandag geen prijsopdrijvend effect te hebben. Dat blijkt maandag uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS vroeg de ondernemers of zij van plan zijn in de komende drie maanden hun prijzen te verhogen. In de detailhandel antwoordden daar nog de meeste ondernemers bevestigend op, met 26 procent. In de overige branches lag dat percentage onder de twintig procent.

Het hoge btw-tarief steeg van 19 naar 21 procent. De maatregel maakt deel uit van het in het voorjaar gesloten Kunduz-akkoord, dat het begrotingstekort voor volgend jaar binnen de perken moet houden.

Bertens bereikt hoogste positie ooit

Kiki Bertens heeft deze week zonder te spelen een mooi resultaat geboekt. De 20-jarige tennisster stijgt op de wereldranglijst van de zestigste naar de 57e plaats en bereikt daarmee haar beste ranking ooit. Aan het begin van het seizoen stond Bertens nog op de 184e positie.

Ook Arantxa Rus, de tweede Nederlandse op de wereldranglijst, heeft de stijgende lijn te pakken. De speelster uit Monster, die afgelopen week net als Bertens niet in actie kwam, stijgt twee plaatsen en staat nu 68e. Michaëlla Krajicek kruipt omhoog van 129 naar 128.

In de top tien van de wereldranglijst vindt geen enkele verschuiving plaats. Victoria Azarenka blijft de nummer een, gevolgd door Maria Sharapova en Agnieszka Radwanska. Nadia Petrova maakt dankzij haar toernooizege in Tokyo een sprong van de achttiende naar de veertiende plaats.

Sno had zaterdag hartstilstand

Evander Sno ging zaterdagavond bij het Eredivisieduel tussen Feyenoord en zijn club N.E.C. Nijmegen na 25 minuten door zijn knieën. AD Sportwereld weet te melden dat Feyenoord-arts Casper van Eijck een hartstilstand bij hem geconstateerd heeft. Een inwendige defibrillator bracht het hart van de speler weer op gang.

Sno heeft de defribilator sinds 2010 toen hij tijdens een duel tussen Jong Ajax tegen Jong Vitesse in elkaar zakte. Afgelopen zaterdag had hij opnieuw een hartstilstand, maar kon dankzij de defribilator weer opstaan en op eigen kracht het veld verlaten. De middenvelder werd ter controle naar het Erasmus Medisch Centrum gebracht, waar hij zondag weer ontslagen werd.

Volgens Feyenoord-arts Van Eijck heeft het kastje hem gered. "In zijn algemeenheid: een hartstilstand kan ontstaan door problemen met de bloedvaten of door ritmestoornissen. De bloedvaten vormen geen enkel probleem bij Evander, de stoornissen wel."

Van der Vaart: hoopt weer op Oranje

Rafael van der Vaart hoopt dat hij deze week de uitnodiging voor de komende WK-kwalificatieduels van het Nederlands elftal krijgt. De middenvelder keerde onlangs terug bij Hamburger SV en bewees daar meteen dat hij de ploeg op sleeptouw kon nemen.

Hij sprak met Sport 1. "We speelden niet zo heel erg best zaterdag tegen Hannover 96, maar dat telt in deze fase niet zo. Niemand had verwacht dat we zeven punten zouden pakken uit de laatste drie duels. Ze zaten wel op me te wachten, want het was erg matig, alle koppies hingen ook naar beneden. De druk is er wel, maar ik wil gewoon plezier hebben en lekker voetballen. Ik had niet durven dromen dat ik zo zou beginnen. Iedereen zegt dat het door mij komt dat we zeven punten hebben. Als ze dat zeggen, knik ik maar 'ja'."

Doordat Van der Vaart overstapte van Tottenham Hotspur naar HSV miste hij de kwalificatieduels tegen Turkije en Hongarije. Ditmaal hoopt hij wel een uitnodiging voor de selectie van bondscoach Louis van Gaal te krijgen. "Ik zit in elk geval bij de voorselectie, maar daar zit je met zoveel namen al snel in. Ik vind dat ik er altijd bij moet zitten. Bij Hamburger SV draait het goed, daar ben ik blij om."

'XCOM is een third-person shooter'

Naast XCOM: Enemy Unknown, is er nog een XCOM-game in ontwikkeling bij 2K. XCOM was oorspronkelijk een first-person shooter dat een remake moest zijn van de klassieke games. Na veel uitstel lijkt het er nu op dat de game een third-person shooter is geworden.

Hoewel de game zich nog steeds in 1960 afspeelt, is de game nu omgetoverd naar een third-person shooter waarin het werken met een squad en schuilen achter voorwerpen van belang zijn. De game moet op Xbox 360 en PlayStation 3 verschijnen, over een pc-versie is op dit moment niks bekend. Ook is het sowieso nog niet duidelijk of de game in de winkel komt te liggen of alleen via digitale kanalen wordt aangeboden voor een goedkoper prijsje.

XCOM

[Ryder Cup] Ongeloof bij Amerikaanse golfers

De Amerikaanse golfers kunnen nog steeds niet geloven dat niet zij maar Europa de Ryder Cup heeft gewonnen. De Amerikanen gingen de laatste dag in met een 10-6 voorsprong, maar verloren uiteindelijk met 14,5-13,5.

Davis Love III, de captain van het Amerikaanse team, snapte niet wat er gebeurd was. "Ik weet niet wat ik moet zeggen. We zijn allemaal verbijsterd. We speelden zo goed, iedereen was in vorm. Maar de jongens die de eerste twee dagen zo goed begonnen, waren vandaag niet scherp. Alle lof voor de Europeanen, want zij speelden erg, erg goed."

De achievements van Black Ops II

Op de website van Game Informer zijn de officiële achievements van Black Ops II verschenen. In onderstaande lijst kun je zien wat je allemaal moet doen om die punten te pakken. Let wel op, onderstaande lijst kunnen spoilers bevatten van het spel.

  • No Man Left Behind (20 points) - Rescue Woods.
  • Gathering Storm (20 points) - Investigate the jungle facility.
  • Shifting Sands (20 points) - Gather intel on Raul Menendez from Mullah Rahmaan.
  • Driven by Rage (20 points) - Take down Menendez and his operation.
  • Waterlogged (20 points) - Gather information on Raul Menendez' suspected terrorist plot.
  • What Happens in Colossus... (20 points) - Find the Karma weapon.
  • False Profit (20 points) - Capture Manuel Noriega and bring him to justice.
  • Deep Cover (20 points) - Capture Menendez.
  • Sinking Star (20 points) - Interrogate Menendez.
  • Late for the Prom (20 points) - Escort the president to the secure location in downtown LA.
  • Death from Above (50 points) - Stop Menendez once and for all.
  • Old Fashioned (50 points) - Complete "Pyrrhic Victory", "Old Wounds", "Time And Fate", and "Suffer With Me" in Veteran.
  • Futurist (50 points) - Complete all future levels in veteran.
  • Giant Accomplishment (50 points) - Complete all challenges in Black Ops II.
  • Mission Complete (10 points) - Complete all challenges in a level.
  • Just Gettin' Started (10 points) - Complete 1 challenge in any level.
  • Singapore Sling (15 points) - Successfully neutralize the SDC freighter at Keppel Terminal.
  • Desert Storm (15 points) - Successfully escort the VIPs to safety.
  • Defender (15 points) - Successfully defend FOB Spectre from incursion.
  • Black Ops II Master (15 points) - Complete the campaign on Hardened or Veteran difficulty.
  • Art of War (25 points) - Successfully assassinate SDC Chairman Tian Zhao.
  • Blind Date (15 points) - Successfully rescue HVI.
  • Family Reunion (10 points) - There are two futures.
  • Hey Good Looking (10 points) - Plastic surgery avoided
  • Showdown (15 points) - A duel between rivals
  • Dirty Business (15 points) - Listen and think before you shoot.
  • Ship Shape (10 points) - Reinforcements on the way.
  • Dead or Alive (15 points) - Jailor or executioner.
  • Ultimate Sacrifice (15 points) - Only one can survive.
  • Good Karma (20 points) - Crack the celerium worm.
  • High IQ (20 points) - Collect all intel.
  • Back in Time (10 points) - Use a future weapon in the past.
  • Man of the People (15 points) - Stop the brutality inflicted by the PDF.
  • Gun Nut (10 points) - Complete a level with customized loadout.
  • Ten K (15 points) - Minimum score 10k in every mission
  • Welcome to the Club (10 points) - Reach Sergeant (Level 10) in multiplayer Public Match.
  • Welcome to the Penthouse (50 points) - Prestige once in multiplayer Public Match.
  • Big Leagues (20 points) - Win 5 multiplayer League Play games after being placed in a division.
  • Trained Up (10 points) - Win 10 multiplayer games while playing in Combat Training playlists.
  • Party Animal (10 points) - Win 10 multiplayer games while playing in Party Games playlists.
  • Tower of Babble (75 points) - In TranZit, obey the voices.
  • Don't Fire Until You See (30 points) - In TranZit, have all doors opened without being set on fire.
  • The Lights Of Their Eyes (5 points) - In Green Run, pacify at least 10 zombies with 1 EMP.
  • Undead Man's Party Bus (15 points) - In TranZit, complete all additions to the bus in 1 game.
  • Dance On My Grave (5 points) - In Green Run, acquire your Tombstone.
  • Standard Equipment May Vary (25 points) - In TranZit, acquire 4 different equippable items in 1 game.
  • You Have No Power Over Me (15 points) - You Have No Power Over Me
  • I Don't Think They Exist (10 points) - In TranZit, kill one of the denizens of the forest while it is latched onto you.
  • Fuel Efficient (10 points) - In TranZit, use an alternative mode of transportation.
  • Happy Hour (10 points) - In TranZit, buy 2 different perks before turning on the power.

Tien plaatsen winst Sijsling op wereldranglijst

Igor Sijsling heeft een mooie sprong gemaakt op de wereldranglijst. Dankzij het bereiken van de kwartfinale op het tennistoernooi van Kuala Lumpur stijgt de 25-jarige Amsterdammer van de 97e naar de 87e plaats. Daarmee is Sijsling veertien plaatsen verwijderd van zijn beste ranking ooit. Die bereikte hij in augustus.

Robin Haase blijft de hoogst genoteerde Nederlander, al levert hij wel een plaatsje in. Hij staat nu 51e. Thiemo de Bakker, die zich handhaaft op de 159e positie, is de derde Nederlander in de top tweehonderd.

Juan Monaco doet goede zaken op de wereldranglijst. De winnaar van het toernooi van Kuala Lumpur stijgt van de elfde naar de tiende plaats, een evenaring van zijn hoogste ranking ooit. Boven hem verandert niets. Roger Federer blijft lijstaanvoerder, gevolgd door Novak Djokovic, Andy Murray en Rafael Nadal.

Edwin de Vries ziet lintje als kroon op zijn werk

Edwin de Vries ziet zijn benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw als een kroon op zijn werk. De 62-jarige schrijver en acteur werd zaterdag verrast met een lintje, vanwege zijn grote betekenis voor de Nederlandse cultuur.

"Ik kan het nog steeds nauwelijks bevatten. Ik ben er gewoon ingeluisd", zegt hij maandag in De Telegraaf. De Vries ontving de onderscheiding na afloop van de voorstelling Soldaat van Oranje. De cast en zijn vrouw Monique van de Ven wisten allang wat er ging gebeuren. "Waar ik het meeste van sta te kijken is dat mijn vrouw mij zo makkelijk kan bedriegen", grapt hij.

"Slechts een aantal mensen per jaar wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dat is wel een heel mooie kroon op mijn werk", vindt De Vries. "Maar daarmee is mijn carrière gevoelsmatig nog niet afgerond hoor."

Barbie is publiciteits-moe

Barbie wordt een week lang afgeschermd door RTL 5. Volgens de zender heeft de 21-jarige realityster, die deze zomer voor de eerste keer is bevallen, na een hectische periode 'echt even rust nodig'.

"Er is de laatste tijd enorm veel op haar afgekomen", zegt een persvoorlichter maandag in het AD. "Het krijgen van een kind is al heel ingrijpend en in het geval van Barbie is daar de laatste tijd ook nog een golf aan publiciteit bij gekomen." De zender is van mening dat 'een week helemaal niets' doen nu voor haar het beste is.

De realityster, die eigenlijk Samantha de Jong heet, zette in augustus dochter Angelina op de wereld. De zware bevalling werd vastgelegd met camera's voor haar realityserie Barbie's Baby. Vorige maand had ze het aan de stok met Barbie-fabrikant Mattel, vanwege de naam van haar café, Barbie's Bar. De zaak heet nu Club Cherso.

Boren onder Amsterdamse Vijzelgracht hervat

Het boren onder de Amsterdamse Vijzelgracht wordt maandag hervat. Het boorproces, nodig voor de aanleg van een metrotunnel, moet om acht uur worden opgestart.

Het werk moest een week geleden worden stilgelegd, omdat de boor van de Noord-Zuidlijn boorspoelvloeistof lekte. Dat veroorzaakte een verzakking van verschillende woningen. De bewoners brachten uit voorzorg de nacht door in een hotel.

Na het dichten van het lek kon het boren niet direct worden hervat. De afdichting tussen de tunnelwand en station Vijzelgracht, waar het lek ontstond, moest eerst worden verstevigd.

Boren onder Amsterdamse Vijzelgracht hervat
Boren onder Amsterdamse Vijzelgracht hervat (Foto: ANP)

Specialisten: zorgpremie kan 200 euro omlaag

De ziekenhuiszorg kan zeker 15 procent goedkoper als medisch specialisten weer een grotere rol in de organisatie krijgen. De besparing die dit oplevert van 200 euro per Nederlander, zou terug moeten naar de burger en niet naar de zorgverzekeraars.

Dat stelde maandag de Vereniging van Vrijgevestigd Medisch Specialisten (VVMS). Volgens voorzitter Milco Linssen draait de ziekenhuisorganisatie nu te veel om het ziekenhuis zelf en de verzekeraar en minder om de patiënt.

Die wordt bij behandeling te veel van het kastje naar de muur gestuurd, doordat elk specialisme een strenge scheiding kent en er te weinig onderlinge afstemming is, zo stelt hij.

Specialisten: zorgpremie kan 200 euro omlaag
Specialisten: zorgpremie kan 200 euro omlaag (Foto: ANP)

'Gezakte inburgeraar hoort niet wat misging'

Inburgeraars die zakken voor hun Toets Gesproken Nederlands krijgen achteraf onvoldoende feedback. Omdat niet wordt meegedeeld op welke onderdelen slecht wordt gescoord, krijgen inburgeraars geen eerlijke kans het volgende keer beter te doen, zo oordelen hoogleraren onderwijskunde maandag in Trouw.

Hoogleraar onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht Karel Stokking vindt terugkoppeling na de toets 'van maatschappelijk en moreel-ethisch belang'. Hij vindt het onheldere examen onaanvaardbaar. "Een deelnemer moet weten wat er van hem wordt verwacht. Hij moet na afloop ook kunnen horen wat er wel en niet goed ging, hoe hij zich kan verbeteren", zegt Stokking in de krant.

Een kandidaat die zakt moet voor een nieuw examen 52 euro neertellen. Vanaf volgend jaar moet de inburgeraar zelfs de hele cursus zelf betalen.

Volgens Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer zijn de resultaten van de toets voor de kandidaat niet controleerbaar en ontbreekt het leereffect. De ombudsman stuurde vorige week een brief naar het ministerie van Binnenlandse Zaken nadat een gezakte inburgeraar bij hem had geklaagd over de inzage van de toets.

De Toets Gesproken Nederlands wordt telefonisch afgenomen en bestaat uit vier onderdelen. De inburgeraar wordt bij de toets beoordeeld op uitspraak, vloeiendheid, zinsbouw en woordenschat.

Stelling: Controleer strenger bij wegwerkzaamheden

Bij wegwerkzaamheden geldt vrijwel altijd een lagere toegestane snelheid. Vaak wordt dit veroorzaakt door het feit dat de rijbanen smaller zijn of omdat er mensen aan het werk zijn op de afgesloten wegen. Toch wordt er alsnog regelmatig te hard gereden.

De stelling voor vandaag luidt daarom als volgt:

Er moet strenger en gerichter gecontroleerd worden bij wegwerkzaamheden.

Rondje om de kerk kost geen 60 miljoen

De door de NS steeds genoemde prijs van 60 miljoen euro voor het rondje om de kerk valt niet hard te maken. Maatschappij Voor Beter OV zegt na berekeningen dat de kosten niet meer zijn dan ongeveer 20 miljoen.

De nu gehanteerde veel te ingewikkelde dienstroosters van machinisten en conducteurs vindt Voor Beter OV onwenselijk. De reizigersorganisatie ziet dit standpunt bevestigd in het vernietigende rapport over het onvermogen van de spoorsector om problemen bij slecht weer of andere verstoringen op te lossen.

Om tot een oplossing te komen die goed uitpakt voor reizigers (robuustere treindiensten) en aanvaardbaar is voor het rijdend personeel (behouden van afwisseling) suggereert Voor Beter OV een vereenvoudiging onder het motto 'Elke dag anders'.

Deze aanpak houdt in, dat treinpersoneel binnen een werkdag slechts op een of twee trajecten dienst doet, maar dat gedurende de werkweek steeds (per dag dus) een ander traject wordt bereden. Op die manier blijven machinisten ook bekend met veel baanvakken, zodat ze met hun trein bij een stremming veelal ook via een andere route kunnen rijden.

'Utrecht test nieuwe student voor studie'

De Universiteit Utrecht gaat nieuwe studenten vooraf verplicht testen of zij geschikt zijn voor een studie. Alleen wanneer uit die test blijkt dat de studenten echt gemotiveerd zijn, krijgen zij een positief advies. De universiteit wil zo het niveau van het onderwijs verhogen, schrijft de Volkskrant maandag.

De zogeheten 'matchingprocedure' is vanaf komend studiejaar verplicht voor alle nieuwe studenten. Studenten die zich inschrijven moeten met een digitale vragenlijst aangeven waarom zij voor een studie hebben gekozen. Daarop volgt een motivatiegesprek met een docent en wordt een aantal dagen meegelopen op de faculteit. Op basis daarvan krijgt de aankomend student een advies over zijn geschiktheid voor de studie.

Studenten kunnen niet worden geweigerd. "Het is niet negatief bedoeld. Het gaat ons erom te laten zien dat wij kwaliteit eisen", zegt rector magnificus Bert van der Zwaan in de krant.

Wanneer een student een positief advies heeft gekregen is hij nog niet zeker van zijn plek. Na tien weken studie oordelen studenten nogmaals of de juiste studie is gekozen. Op dat moment kan nog worden overgestapt naar een andere studierichting.

Meer universiteiten verhogen de eisen die zij stellen aan studenten. Zo moeten de eerstejaars studenten aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam vanaf dit jaar alle zestig studiepunten behalen om door te mogen naar het tweede jaar.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 6

In de Bundesliga werd afgelopen weekend de zesde speelronde gespeeld. Tevens werd er afgelopen week een midweekse speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
FC Schalke 04 FSV Mainz 05 3-0
SpVgg Greuther Fürth Düsseldorf 0-2
Eintracht Dortmund 3-3
Bayern München VFL Wolfsburg 3-0
M'gladbach Hamburger SV 2-2
VFB Stuttgart 1899 Hoffenheim 0-3
Hannover 96 1.FC Nürnberg 4-1
SC Freiburg Werder Bremen 1-2
FC Augsburg Bayer Leverkusen 1-3
Thuis Uit Uitslag
Düsseldorf FC Schalke 04 2-2
Bayer Leverkusen SpVgg Greuther Fürth 2-0
1.FC Nürnberg VFB Stuttgart 0-2
1899 Hoffenheim FC Augsburg 0-0
Werder Bremen Bayern München 0-2
Hamburger SV Hannover 96 1-0
Dortmund M'gladbach 5-0
Eintracht SC Freiburg 2-1
VFL Wolfsburg FSV Mainz 05 0-2

Stand:

# Club Wed. w g v p v - t
1 Bayern München 6 6 0 0 18 19-2
2 Eintracht Frankfurt 6 5 1 0 16 16-8
3 Borussia Dortmund 6 3 2 1 11 16-8
4 FC Schalke 04 6 3 2 1 11 12-7
5 Hannover 96 6 3 1 2 10 14-9
6 Fortuna Düsseldorf 6 2 4 0 10 6-2
7 Bayer Leverkusen 6 3 1 2 10 9-7
8 Werder Bremen 6 2 1 3 7 9-10
9 1899 Hoffenheim 6 2 1 3 7 10-12
10 Hamburger SV 6 2 1 3 7 8-10
11 FSV Mainz 05 6 2 1 3 7 6-8
12 1.FC Nürnberg 6 2 1 3 7 7-11
13 Borussia Mönchengladbach 6 1 3 2 6 7-12
14 SC Freiburg 6 1 2 3 5 8-10
15 VFB Stuttgart 6 1 2 3 5 5-12
16 VFL Wolfsburg 6 1 2 3 5 2-10
17 SpVgg Greuther Fürth 6 1 1 4 4 2-10
18 FC Augsburg 6 0 2 4 2 2-10

topscorers:

# speler club goals
1 Mandzukic Bayern München 6
2 Müller Bayern München 4
2 Meier Eintracht Frankfurt 4
2 Reus Borussia Dortmund 4
2 Schahin Fortuna Düsseldorf 4

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 5 okt, 20:30 FC Augsburg Werder Bremen
za 6 okt, 15:30 Bayern München 1899 Hoffenheim
za 6 okt, 15:30 FC Schalke 04 VFL Wolfsburg
za 6 okt, 15:30 SC Freiburg 1.FC Nürnberg
za 6 okt, 15:30 FSV Mainz 05 Düsseldorf
za 6 okt, 15:30 SpVgg Greuther Fürth Hamburger SV
zo 7 okt, 15:30 M'gladbach Eintracht
zo 7 okt, 17:30 VFB Stuttgart Bayer Leverkusen
zo 7 okt, 17:30 Hannover 96 Dortmund

'Langstudeerboete van de baan'

De langstudeerboete wordt naar verwachting afgeschaft door VVD en PvdA. Dat schrijft de Telegraaf maandag op basis van Haagse bronnen.

Door de afschaffing van de maatregel zou er 370 miljoen euro minder naar de schatkist gaan. VVD en PvdA zijn beide voorstander van het vervangen van de huidige studiefinanciering door een sociaal leenstelsel.

De langstudeermaatregel werd op 1 september ingevoerd. De regel houdt in dat studenten die meer dan een jaar langer doen over hun studie drieduizend euro extra collegegeld moeten betalen.

Ook de forensentaks zou in de onderhandelingen over een regeerakkoord sneuvelen. VVD en PvdA zouden deze week samen een plan indienen om de onbelaste kilometervergoeding te behouden, meldt de Telegraaf.

Bij invoering van de taks, moeten forensen belasting gaan afdragen over de reiskostenvergoeding van de werkgever. Nu is die nog onbelast. De maatregel uit het Kunduz-akkoord zou per 1 januari volgend jaar ingaan.

Ex-premier Schotte verlaat Fort Amsterdam

Gerrit Schotte heeft zondagavond (lokale tijd) te voet Fort Amsterdam verlaten. De Curaçause ex-premier wandelde, begeleid door de ex-minister van Financiën, pers en aanhangers, naar een persconferentie die een politicus heeft georganiseerd over een vermeende zaak van omkoping.

Schotte verbleef sinds zaterdagmiddag in zijn werkgebouw in Fort Amsterdam. Hij wilde niet vertrekken uit protest tegen de installatie van een interim-kabinet eerder die dag. Volgens Schotte is de benoeming illegaal.

De nieuwe minister-president van Curaçao, Stanley Betrian, heeft in een reactie gezegd dat de deuren van Fort Amsterdam gesloten blijven zodat niemand meer naar binnen kan, ook Schotte niet.

Btw-tarief verhoogd naar 21 procent

Het algemene btw-tarief stijgt vandaag van 19 naar 21 procent. Als winkeliers dat doorberekenen, worden producten daardoor iets duurder. De verhoging van de btw, die onderdeel is van het Kunduz-akkoord, moet de schatkist jaarlijks ruim vier miljard euro opleveren.

Volgens het kabinet is de btw-verhoging tijdelijk, en alleen doorgevoerd omdat dat de eenvoudigste manier is om het begrotingstekort snel terug te dringen. De vorige keer dat de btw werd verhoogd, was in 2001. Toen steeg het hoge btw-tarief van 17,5 procent naar 19 procent.

Door de stijging van het tarief moet voor bijvoorbeeld een camera die zondag nog honderd euro kostte nu 101,70 euro worden betaald. De meeste levensmiddelen worden niet duurder. Daarvoor blijft het onveranderde lage btw-tarief van 6 procent gelden.. Alcoholische dranken vallen echter wel onder het hoge tarief. Bier en wijn worden dus wel duurder.

Nederland is niet het enige EU-land dat dit jaar een btw-verhoging doorvoerde. Onder meer Spanje ging Nederland al voor. Dat verhoogde zijn btw op 1 september van 18 naar 21 procent.

Een btw-tarief van 21 procent is in de EU niet uitzonderlijk. De meerderheid van de andere lidstaten houdt er een btw-tarief van minimaal 21 procent op na. Hongarije spant de kroon, met een tarief van 27 procent. Luxemburg rekent met vijftien procent de minste btw.

Hotline klokkenluiders geopend

Potentiële klokkenluiders kunnen vanaf maandag een speciaal telefoonnummer bellen voor advies. Het zogeheten Adviespunt Klokkenluiders wordt in het Museum voor Communicatie in Den Haag geopend met een toespraak van minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA).

De advieslijn is nodig omdat klokkenluiders vaak in de knel zitten als ze een wantoestand willen aankaarten, aldus een woordvoerder. "Ze staan zielsalleen met de rug tegen de muur tegenover een machtig bedrijf of overheid." Het adviespunt is bedoeld om ze op de risico's te wijzen en hen te informeren over de opties.

Het adviesorgaan heeft niet de bevoegdheid om een onderzoek in te stellen. "Het ondersteunt klokkenluiders die in alle vertrouwen hun problemen kunnen voorleggen. Daarnaast geeft het voorlichting aan organisaties over hoe om te gaan met werknemers die misstanden aan de kaak willen stellen", stelt de zegsman.

FOK! wat een weer..Tweedeling

Goedemorgen! Het beste weer vinden we vandaag in het oosten en zuiden van ons land. Daar zal de zon nog lange tijd schijnen en neemt de bewolking pas aan het einde van de dag toe. In het westen en noorden van het land is het al bewolkt en valt er zelfs af en toe regen.

Een tweedeling vandaag dus. De wind komt uit het zuidwesten en is langs de kust krachtig. Vanmiddag ligt de temperatuur tussen de 15 en 19 graden. Dit hangt af van de hoeveelheid bewolking, dus de hoogste temperaturen zullen in het zuiden en oosten gehaald gaan worden. Morgen vallen er maar een paar buien, maar in de loop van de week lijkt het steeds natter te gaan worden.

Inmiddels is het in Spanje weer droog geworden en kan men gaan beginnen met het herstellen van de schade. Nog steeds erg heet is het in Italië en Griekenland. Op Sicilië steeg de temperatuur gisteren naar 38 graden en ook in Athene was het met 36 graden nog erg heet voor de tijd van het jaar.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Zon in de treinDJMO zat in de trein en zag deze mooie lucht en maakte daar deze foto van.

Het verhaal van Code of Princess

Het is lang stil geweest rondom de 2D-brawler Code of Princess. Uitgever Atlus heeft nu een trailer uitgebracht waarbij we niet alleen gameplay te zien krijgen, maar ook in grote lijnen het verhaal krijgen uitgelegd.

In Code of Princess speel je onder andere een prinses die gewapend met een groot zwaard haar land moet redden van een aanval van duistere krachten.

Code of Princess komt 9 oktober uit op Nintendo 3DS.

Chavez zou op Obama stemmen

De Venezolaanse president Hugo Chavez weet het zeker: als zijn Amerikaanse ambtsgenoot Barack Obama was opgegroeid in een arbeidersbuurt in Caracas, zou hij op Chavez stemmen. Dat zei de president zondag.

De socialist haalt regelmatig fel uit naar de Verenigde Staten, maar noemde Obama een 'aardige man'. Zijn stemadvies aan de de Amerikaanse kiezers: "Als ik een Amerikaan was, zou ik op Obama stemmen".

Chavez en Obama maken zich allebei op voor presidentsverkiezingen. De uitgesproken Venezolaanse president is verwikkeld in een nek-aan-nekrace met oppositiekandidaat Henrique Capriles.

Chavez: Obama zou op mij stemmen
Chavez: Obama zou op mij stemmen (Foto: ANP)

[Primera División] Atletico Madrid blijft tweede na winst

Atletico Madrid blijft het uitstekend doen in de Primera División. De Madrileense ploeg won zondagavond met 1-0 bij Espanyol en blijft daardoor tweede in Spanje. Raul Garcia kopte na een halfuur de enige treffer van de wedstrijd binnen. Atletico heeft nu zestien punten, twee minder dan koploper Barcelona. Espanyol staat allerlaatste. De tweede club uit Barcelona haalde nog maar een punt dit seizoen.

Achter Atletico is Malaga met veertien punten derde. Real Mallorca, dat nu nog elf punten heeft, kan maandag op gelijke hoogte komen als wordt gewonnen van laagvlieger Getafe. Sevilla heeft ook elf punten, Real Madrid is met tien punten pas zesde.

[Ryder Cup] Europa prolongeert de titel

De Europese Golfers hebben op wonderbaarlijke wijze de Ryder Cup weten te prolongeren. Amerika stond aan het begin van de dag met 6-10 voor, maar na de 12 single partijen wist Europa in Medinah met 14,5-13,5 te winnen. 

De equipe van captain José Maria Olazabal wist de eerste vier partijen te winnen. Luke Donald, Ian Poulter, Rory McIllroy en Justin Rose zorgden dat Europa op gelijke hoogte kwam. Nadat Sergio Garcia de ervaren Jim Furyk versloeg kwam Europa voor het eerst tijdens de Ryder Cup op voorsprong.  De Amerikanen van captain Davis Love III kwamen dankzij de winst van Jason Dufner tegen Peter Hanson weer op gelijke hoogte.

Met nog twee binnenkomsten was het Martin Kaymer Europa de zege schonk. De 27-jarige Duitser en voormalig nummer één van de wereld kwam op de achttiende hole terug vanuit de bunker en deelde aan zijn opponent Steve Stricker en Europa de genadeklap uit. De afsluitende partij, waarin Tiger Woods aantrad tegen de Italiaan Francesco Molinari, eindigde gelijk. Het is voor Europa de zevende zege van de laatste negen edities.

Politie schiet na achtervolging motordieven

Na een achtervolging van twee veronderstelde motordieven heeft de politie zondagmiddag een waarschuwingsschot gelost. Het tweetal is aangehouden.

Een agent zag in privétijd dat op de Burgemeester Geuljanslaan in Roermond een motor werd gestolen, waarna hij zijn collega's alarmeerde. Dat resulteerde in een achtervolging die via de Roertunnel eindigde op de afrit van de A73 bij Maasbracht.

De motor en een politieauto raakten elkaar daar, waarna de motor met de twee verdachten ten val kwam. Beide mannen probeerden te vluchten, maar gaven zich over nadat het waarschuwingsschot was gelost. De twee liepen schaafwonden op bij de valpartij en zijn in een cel gezet. De Limburgse politie stelt een onderzoek in.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.