Oscars Special - De 'Beste Films' de revolutionaire jaren zestig

04-04-1960

Ben-Hur (1959) (11 Oscars)

Ben-Hur poster

Het Oscar record van Gigi werd in 1960 verplettert door de heroische film Ben-Hur. De film kreeg in totaal 12 nominaties waarvan 11 gouden beeldjes mee genomen mochten worden. De epische film was gebaseerd op het boek Ben-Hur: A Tale of the Christ van Lew Wallace uit 1880. De verfilming van William Wyler uit 1959 was de derde keer dat het beroemde verhaal op het witte doek te zien was. Het Osar record zou pas worden geevenaard bij het verschijnen van Titanic en The Lord of the Rings: The Return of the King

Ben-Hur 1

De film speelt zich 25 jaar na de geboorte van Jezus van Nazreth af. Judah Ben-Hur is een rijke handelaar uit Jeruzalem. Zijn jeugdvriend Messala wordt de nieuwe gouverneur van de stad. Door hun politieke kijk op het leven raken ze uit elkaar. Messala gelooft in Rome terwijl Ben-Hur de kant van de Joden kiest. Messala zorgt ervoor dat Ben-Hur gevangen wordt genomen als galeislaaf. Nadat hij het leven van de consul Quintus Arrius redt krijgt hij de kans om een succesvol wagenrenner te worden. Bij de race voor de nieuwe gouverneur Pontius Pilatus verneemt Ben-Hur dat Messala ook meedoet aan de race.

Ben-Hur 2

Absolute Oscartopper met een uitmuntende cast met onder meer Charlton Heston, Jack Hawkins, Haya Harareet, Stephen Boyd en Hugh Griffith.