Robbie McEwen; de snelle kangoeroe

Op weg naar het wereldkampioenschap wielrennen zal FOK!sport enkele specials plaatsen over het Australische wielrennen. Dit omdat het WK dit jaar voor het eerst in dat land wordt gehouden. Dit keer een special over Robbie McEwen, de eerste renner uit Australië die op het podium van het wereldkampioenschap stond.

McEwen wordt op 24 juni 1974 geboren in Brisbane. Zijn eerste stappen in de wielersport zet hij in het BMX-circuit waarin hij zeer bedreven is en hij wordt zelfs Australisch juniorenkampioen. Op zijn achttiende zet hij de stap naar de weg en ook daar blijkt hij succesvol. En zo kunnen dus zijn plannen om leraar te worden de ijskast in. In 1992 behaalt hij zijn eerste overwinningen als wegrenner. Als de jonge Mcewen in 1996 professional wordt heeft hij in totaal 37 overwinningen bij de amateurs geboekt.

Zijn profcarrière begint de man uit Brisbane bij de Rabobankploeg. Daar wint hij de eerste jaren vooral etappes in kleine rittenkoersen en kleine wedstrijdjes met zijn sprint. Zo wint hij in 1999 onder andere de GP Geelong, de plek waar dit jaar het wereldkampioenschap wielrennen plaatsvind. In datzelfde jaar wint hij zijn eerste belangrijke prijs: een etappe in de ronde van Frankrijk. En dan ook nog de belangrijkste voor de sprinters; de aankomst in Parijs.

In 2002 groeit hij door naar het rijtje met topsprinters. Dat jaar wint hij 31 wedstrijden, waaronder belangrijke Belgische wedstrijden als de Scheldeprijs en Parijs - Brussel. Tevens weet hij in de Giro twee etappes te winnen. In de Tour wint hij ook twee etappes en legt de hij ook beslag op de groene trui. Dat hij dat jaar bij de sprinttop hoort komt perfect uit aangezien het wereldkampioenschap in Zolder wordt gezien als het WK voor de sprinters. Met een praktisch vlak parcours en sterke landenploegen rond de belangrijkste sprinters komt het dan ook tot de voorspelde sprint. Daarin weet Mario Chipolini met de machtige Italiaanse ploeg achter zich de eerste plaats te veroveren maar daarachter spurt McEwen naar de tweede plek.

Daarna handhaaft het sprintkanon zich nog jaren in de top tussen de andere rappe mannen. Ook in 2004 en 2006 weet hij de groene trui te veroveren. In totaal wint hij 12 etappes in de ronde van Frankrijk en 10 in de Giro. Ook de Belgische wedstrijden blijven hem goed liggen met overwinningen bij Dwars door Vlaanderen (2003) en Parijs - Brussel (2002 en 2005 tot en met 2008). Ook weet de 'Kangoeroe van Brakel' in 2008 de klassieker Vattenfall Cyclassics te winnen. In 2002 en 2005 mag hij bovendien een jaar lang in de landentrui rondrijden als nationaal kampioen.

Die bijnaam, de Kangoeroe van Brakel, heeft hij gekregen doordat hij in 1996, toen hij in Europa kwam rijden voor de Rabobankploeg, ging wonen in het Belgische Brakel. Dat was ook de plaats waar hij zijn latere echtgenote Angélique ontmoette.

Helaas zal deze sprintheld er dit jaar niet bij zijn op het WK in Australië. Hij werd niet geselecteerd door de Australische bondscoach. Dit vond hij enorm jammer omdat hij dacht kans te hebben op het parcours in Geelong. Robbie kent het parcours op zijn duimpje, kijk maar eens mee met de snelle Austeliër terwijl hij ons rondleidt over de wegen waarop de wegwedstrijd verreden zal worden.


Na vijftien jaar in dienst te zijn geweest van Europese ploegen zal McEwen komend jaar uitkomen voor de Australische Fly V Australia wielerploeg; een ambitieus project om ook vanuit Australië een grote professionele wielerploeg in de grote wedstrijden te krijgen. En McEwen zal daar een belangrijke rol in gaan spelen met zijn grote schat aan ervaring.