FOK!games bezoekt EA World 2005

Op dinsdag 18 oktober werd in Utrecht EA World gehouden; het jaarlijkse evenement voor pers, journalisten en prijswinnaars, waar Electronic Arts haar eindejaarsline-up presenteert. Wat speciaal aan deze editie was, was dat we wisten dat er een Xbox 360 met speelbare games aanwezig zou zijn voor de pers. Vol verwachting klopte ons hart...

Na binnenkomst was er de gelegenheid om wat te drinken en om een aantal games te proberen. Omdat het hier reeds uitgebracht materiaal betrof, zijn we wat gaan drinken en hebben we wat gepraat met wat bekenden van de retail (“het portfolio van Electronic Arts verkoopt ontzettend goed” ) en collega’s (\"hai\"). Ook van het uitzicht viel goed te genieten. Een half uur later was het tijd voor de presentatie van de eindejaarsline-up.


De gordijnen naar de andere zaal gingen open en tot onze verbazing zagen we dat hetzelfde mini-stadion van vorig jaar herrezen was. Daar we ons de niet-comfortabele houten zitbanken van vorig jaar nog goed konden herinneren, hoopten we dan ook wat aangename verrassingen tegen te komen in de line-up. Franchise-games zoals onder meer de Sims, James Bond From Russia With Love, FIFA 06, Harry Potter en de Vuurbeker, SSX On Tour en Need for Speed Most Wanted zijn wat dat betreft namelijk een toonbeeld van evolutie in plaats van revolutie. Niets mis mee natuurlijk omdat dit Electronic Arts haar erkende sterke punt is, maar het voelt - vanwege de houten banken helaas letterlijk - een beetje nutteloos aan om die games te presenteren aan de Nederlandse pers en retail terwijl een groot deel al uitgebracht is. Dit betekent uiteraard niet dat de games slecht zijn (de games zijn immers voor hun respectievelijke doelgroepen weer erg tof), maar wel dat men de presentatie wat interessanter had kunnen maken door bijvoorbeeld wat meer next generation materiaal te laten zien.

Overigens was er niet alleen maar \'oud nieuws\'. Een titel waar we heel benieuwd naar waren was Battlefield 2: Modern Combat. Deze game komt uit op de PS2 en Xbox en stelt je onder meer in staat om met maximaal 24 spelers online tegen elkaar te spelen. Wat er erg tof uitzag was het feit dat je tijdens het spelen van speler naar speler kunt switchen. Helaas zag het er grafisch gezien uit als een ontzettend slap aftreksel van de PC-game Battlefield 2, aangezien de resolutie, de textures, en de gameplay (hoewel een inherent nadeel met first person shooters op consoles vanwege het gebrek aan muis) aanzienlijk minder leken te zijn. Voor de mensen zonder geschikte game-PC is de game evenwel mogelijk een alternatief voor BF2, aangezien er online tegen elkaar gestreden kan worden. Van de resterende games viel Black & White 2 op qua originaliteit, maar ook deze game lag al in de winkel.


Dit zijn development screens. De lage resolutie van de textures valt meteen op

Op de helft van de presentatie werd er overigens een pauze ingelast, waar er vervolgens snacks uitgedeeld werden door een aantal schaars geklede jonge dames op rolschaatsen. Op datzelfde moment werd op het voetbalveld een show opgevoerd door twee voetballers van wie in Fifa Street 2 de bewegingen ge-motioncaptured zijn. Het was sneu voor de twee ballende knullen, want de aandacht van het publiek was - hoe goed ze ook hun best aan het doen waren - volledig gericht op de dames in roze. En zo ook die van ons.



Aan het einde van de presentatie werd bekend gemaakt dat we als pers later de mogelijkheid zouden krijgen om twee exclusieve \'behind closed door sessions\' te bekijken: één waarin de Xbox 360 plus een aantal games speelbaar waren (reeds bekend) en één waarin de game Black vertoond zou worden.

Na de presentatie was het tijd voor het prijswinnaars om binnengelaten te worden. Iedereen die (bijvoorbeeld op FOK!games) een kaartje gewonnen had, kon nu binnenkomen om de games te proberen.