De waterschapsverkiezingen

Waterschappen bestaan al honderden jaren. Het poldermodel heeft ook hier zijn oorsprong: Bewoners en gebruikers betaalden samen mee aan de windmolens die de polder droog hielden. In de kustgebieden heet een waterschap ook wel 'Hoogheemraadschap'.

Het bestuur van een waterschap lijkt op dat van een gemeente: Er staat een dijkgraaf aan het hoofd van het waterschap, hij of zij wordt bijgestaan in het dagelijks bestuur door heemraden die worden gekozen door het algemeen bestuur. Vergelijk dit met een burgemeester, wethouders en de gemeenteraad. Alleen het algemeen bestuur kan worden gekozen, net zoals bij de gemeenteraadsverkiezingen je alleen kunt stemmen voor de gemeenteraad. De dijkgraaf wordt overigens net als een burgemeester voor een langere periode door de kroon aangewezen en benoemd.

Doordat zowel inwoners als andere belanghebbenden invloed hebben op de samenstelling van het algemeen bestuur, worden de belangen van alle groepen behartigd in het waterschap. Wie meer betaalt, heeft altijd meer invloed gehad in de samenstelling van het algemeen bestuur. Ook belangenorganisaties zoals milieuorganisaties kunnen de bevoegdheid krijgen om leden te benoemen in het algemeen bestuur.

Vanaf dit jaar hebben ook landelijke partijen en belangengroepen kandidaten voor de waterschapsverkiezingen. Daarnaast is er bijvoorbeeld een 'algemene waterschapspartij' actief en vele lokale initiatieven. Stemmen gaat per brief, alle stemgerechtigden hebben een brief gekregen met een stembiljet. Er is nog wel onduidelijkheid onstaan over het waterschapsbiljet, omdat er op het biljet geen naam staat, maar men er wel zijn geboortejaar op moet invullen. Wanneer meerderen binnen een huishouden stemgerechtigd zijn en men het biljet van de ander gebruikt, zijn beide biljetten ongeldig. De unie van waterschappen heeft hierover al honderden klachten gekregen maat onderneemt geen actie, omdat de omvang meevalt.


Dijkbewaking gebeurt ook door het waterschap.


Het kiescompas heeft een speciale website opgezet om te helpen kiezen op wie je zou moeten stemmen. Hoewel het kiescompas niet voor alle waterschappen beschikbaar is, staat er wel informatie over de partijen of wordt er doorgelinkt. Ook heeft de belangenorganisatie van de waterschappen, de unie van waterschappen een speciale website over de verkiezingen. 23 november voor 17.00u moet de envelop met het stembiljet op de bus worden gedaan om mee te tellen bij de verkiezingen.