De waterschapsverkiezingen

Peter
Van 13 tot en met 25 november worden de waterschapsverkiezingen gehouden in heel Nederland. Stemmen gaat niet zoals bij andere verkiezingen in een stembureau, maar per post. Even was er sprake van de mogelijkheid om per internet te kunnen stemmen, maar het systeem hiervoor bleek te kwetsbaar voor hackers en aanvallen van buitenaf. Voor het eerst doen er landelijke partijen mee met een eigen lijst. Maar, waar stem je nu eigenlijk voor?

Nederland heeft 27 waterschappen. Deze zijn binnen hun gebied verantwoordelijk voor het waterbeheer. Denk hierbij aan het waterpeil in meren, sloten, vaarten, grachten weteringen en kanalen of het grondwaterpeil in polders. Ook de verwerking van rioolwater en regenwater valt onder de verantwoordelijkheid van de waterschappen. Daarnaast zijn ze ook verantwoordelijk voor dijken en duinen en soms van de bijbehorende wegen.

Grenzen van een waterschap worden niet door gemeente- of provinciegrenzen bepaald, maar door het stroomgebied van het water. De waterschappen heffen belastingen om inkomsten te genereren. Anders dan gemeenten of provincies krijgen waterschappen geen geld van het rijk om hun taken uit te voeren. (Riool)zuiveringsheffingen, verontreinigingsheffingen en omslagheffingen worden door waterschappen als belasting opgelegd aan gebruikers en bewoners van het gebied van het waterschap.

Door verschillende heffingen voor inwoners, gebruikers en vervuilers in het waterschapsgebeid probeert men een eerlijke manier van kostenverdeling te krijgen. Zo betaalt een agrariër meer aan het waterschap om het grondwater op peil te houden dan iemand uit de stad.