Dossier: De historie van Apple Computer
Spindler bleek ook weer niet echt de juiste man op de juiste plaats te zijn. Spindler was zeer onpersoonlijk en was vrijwel onbereikbaar. Ondanks dit alles heeft Spindler in zijn 2,5 jaar als algemeen directeur een aantal mooie dingen op zijn palmares weten te zetten.
In 1994 startte Apple de PowerMac lijn. De eerste Mac gebaseerd op de PowerPC chip; een co-productie van IBM en Motorola. De PowerPC stelde de Mac in staat om de snelheid van de nieuwere Intel processoren te evenaren en vaak zelfs te overtreffen.
Spindler kwam terug op zijn beslissing om het Mac OS niet te licenseren. Een handjevol bedrijven kregen een licentie. Onder die bedrijven was Power Computing, een van de meer succesvolle mac-kloon makers. Volgens velen was Apple veel te terughoudend met de licentieovereenkomsten.
Het grootste probleem van Apple rond 1995 was niet het verkopen van de computers, maar het maken. In juni 1995 had Apple voor 1 miljard aan orders staan, maar niet de onderdelen om de computers te bouwen. De problemen werden verergerd door de lancering van Windows '95, dat nu nog veel meer op het Mac OS leek.
In de winter van 1995-1996 draaide Apple 65 miljoen dollar verlies door foute inschattingen van de markt. In januari 1996 werd Spindler gevraagd af te treden. Zijn opvolger werd Gil Amelio, de voormalig directeur van National Semiconductor.
Gil Amelio
Amelio deed verwoede pogingen om Apple uit de rode cijfers te halen. Hij mislukte op de meeste fronten. Hij gooide de complete bedrijfsstructuur op zijn kop. Apple werd opgesplitst in zeven aparte divisies. Iedere divisie werd verantwoordelijk voor zijn eigen winst of verlies. In het eerste kwartaal maakt Apple een verlies van 740 miljoen dollar. Apple verbaasde vriend en vijand door het tweede kwartaal af te sluiten met maar een verlies van 33 miljoen dollar. Het derde kwartaal werd zelfs met een winst van 30 miljoen dollar afgesloten. Uiteindelijk bleken de pogingen van Amelio tot niets te hebben geleid, aangezien kwartaal 4 weer met een enorm verlies werd afgesloten.
Eind 1996 kwam Apple met de mededeling dat ze NeXT gingen overnemen en dat Steve Jobs weer terug op zijn honk kwam. NeXT werd overgenomen om NeXTstep binnen te halen. NeXTstep zou de basis worden van het volgende generatie besturingssysteem van Apple; genaamd Rhapsody. Rhapsody zou in 1998 gelanceerd moeten worden.