Dossier: De historie van Apple Computer
Sculley raakte bovendien in conflict met de topman van Microsoft: Bill Gates. Microsoft introduceerde Windows 1.0, dat veel overeenkomsten had met het grafische besturingssysteem van de Mac. Uiteindelijk tekende Gates een verklaring dat Windows 1.0 geen Mac-technologie zou gebruiken. Dat hield niet in dat toekomstige Windows versies dat niet zouden doen. De sluwe advocaten van Microsoft hadden er voor gezorgd dat Apple geen exclusieve rechten meer hadden op hun interface-ontwerp. De ondertekende verklaring zou van vitaal belang blijken te zijn in toekomstige rechtszaken tussen Apple en Microsoft.
Door de introductie van de LaserWriter, de eerste betaalbare PostScript laserprinter voor de Mac, en PageMaker, een Desktop Publishing softwarepakket, krabbelde Apple weer wat uit het dal. Deze twee producten zorgden ervoor dat de Mac een ideale oplossing was voor kleinschalige publicaties. De Mac werd weer een succes.
In 1987 introduceerde Apple de Mac II, gebouwd op uitbreidbaarheid. De nieuwe Mac II gingen als warme broodjes over de toonbank. Er werden er 50.000 per maand verkocht. In 1989 leek het erop dat Mac de strijd met Microsoft ging winnen.
Dat liep anders. In 1990 was de markt verzadigd met IBM PC-klonen, terwijl Apple de enige fabrikant van de Mac was. Eind mei lanceerde Microsoft Windows 3.0, dat het mogelijk maakte om Windows te draaien op ongeveer iedere PC-kloon. Apple zat weer in de problemen.
Als oplossing werd bedacht dat Mac OS gelicenseerd moest worden. Volgens velen zou dat de kwaliteit van de Mac niet bevorderen en er werd gevreesd dat het nog meer competitie zou veroorzaken. Het werd wel duidelijk dat de Mac-industrie niet kon floreren als Apple zowel de hard- als software zou produceren. Er gingen zelfs stemmen op om een Mac OS variant te maken die op Intel machines zou draaien. Uiteindelijk stak de nieuwe vice-directeur van Apple, Michael Spindler, een stokje voor de licensering van Mac OS. Daar was het volgens Spindler te laat voor.
Michael Spindler
Eind 1991 kwam Apple op de proppen met de PowerBook, die een onmiddellijk succes bleek te zijn. Apple had ook een nieuw soort computer in de pijplijn: de Personal Digital Assistant (PDA). Sculley zag een gouden toekomst voor dit soort apparaten en zag er op toe dat de ontwikkeling van het apparaat spoedig verliep. In augustus 1993 werd Apple's eerste PDA gepresenteerd: de Newton. De eerste generatie van de Newton verkocht niet erg best, dat kwam mede door de erg slechte handschriftherkenning.
Apple's eerste PDA: de Newton