Dossier: De historie van Apple Computer
Steve Jobs en Mike Markkula
In 1981 lanceert IBM zijn eerste personal computer. Doordat IBM een enorme organisatie was werd de PC een doorslaand succes en begon deze de markt te domineren. De PC van IBM was in vele opzichten inferieur aan de computers van Apple en eigenlijk al gedateerd voordat hij op de markt verscheen. Jobs en zijn team moesten opschieten met de Macintosh, wilden ze verzet kunnen bieden tegen het grote IBM.
Door het succes van de PC van IBM begon Jobs in te zien dat Apple volwassen moest worden en dat hij daar niet de man voor was. In 1983 begon Jobs John Sculley, directeur van Pepsi Cola, te verleiden om bij Apple aan de slag te gaan. In April werd Sculley directeur van Apple. Jobs was van mening dat Sculley Apple wel volwassen kon krijgen. Hij bleek gelijk te hebben: uiteindelijk kostte het hem zijn baan. Ondanks dat Sculley een succesvolle zakenman was, werd het al snel duidelijk dat hij weinig wist van de computerindustrie. Hij en Jobs bleken tegenpolen van elkaar te zijn.
John Sculley en Steve Jobs
Toen de aankondiging van de Macintosh steeds dichterbij kwam begon Jobs de touwtjes strakker in handen te nemen. Hij spoorde ontwikkelaars aan om software voor de Mac te gaan schrijven, omdat Jobs wist dat niet zozeer de computer als wel de software garant stond voor het slagen van de Mac.
Op 22 januari 1984, tijdens de Superbowl, introduceerde Apple de Macintosh aan het grote publiek met een roemruchte commercial. In het begin liep de Apple Mac erg goed, maar tegen het einde van 1984, werd de roep om meer RAM-geheugen en uitbreidbaarheid steeds groter.
Begin 1985 begonnen Jobs en Sculley ruzie te krijgen. Sculley vond dat Jobs gevaarlijk en roekeloos bezig was. Jobs vond dat Sculley geen verstand van zaken had, aangaande de computerindustrie, en dat hij er te weinig aan deed om zijn kennis wel op peil te krijgen. In mei 1985 besloot Jobs om een greep naar de macht te doen. Hij maakte een afspraak voor Sculley in China en belegde een bestuursvergadering. Tijdens die vergadering wilde Jobs een coup plegen, ware het niet dat iemand de plannen aan Sculley had doorgespeeld. Sculley confronteerde Jobs met de plannen en het bestuur schaarde zich unaniem achter Sculley, Jobs nam later die dag ontslag.