OlliOlli World

OlliOlli is terug! Ontwikkelaar Roll7 nam een paar jaar pauze van de interessante skate-franchise, maar keert nu terug met OlliOlli World. De minimalistische skate-game met simplistische graphics van weleer is uitgegroeid tot een indrukwekkende indietitel.

OlliOlli begon in 2014 als een leuke PlayStation Vita-game. De pixel graphics waren zelfs in die tijd vrij lelijk, maar de ijzersterke gameplay maakte het toch een culthit. De sequel, die een jaar later uitkwam, was vooral een kleine verbetering op de originele game.

Het gaat hier dus om de derde game in de serie. Roll7 is in de tussentijd door een uitgever overgenomen. Dat heeft overduidelijk geleid tot een groter budget, want het eerste wat opvalt aan OlliOlli World ten opzichte van zijn voorgangers is de gigantische verbetering op het gebied van graphics.

OlliOlli World maakt namelijk gebruik van 3D-modellen en achtergronden, in plaats van de doorsnee 2D-elementen van de eerste twee games. OlliOlli World is wat dat betreft ook een kleurrijke game geworden. De pastelkleuren zijn niet alleen leuk om naar te kijken, het maakt het spel ook beter leesbaar. Dat is belangrijk, want het tempo van de game kan behoorlijk hoog liggen.

De game speelt zich af in Radlandia, een paradijs dat beheerd wordt door vijf ‘skate goden’ en waar iedereen uiteraard gek is van skaten. Radlandia bestaat uit vijf verschillende regio’s, met ieder zijn eigen thema en uiterlijk. Qua structuur bestaat de game uit afzonderlijke 2D levels. Om door te gaan naar het volgende level dien je enkel van links naar rechts te skaten, de obstakels te overwinnen en de finishstreep te bereiken. Uiteraard bevat de game veel optionele uitdagingen, zoals tijdens de rit specifieke objecten verzamelen of een bepaalde score neer te zetten.

Mooie scores neerzetten is natuurlijk de kern van het spel. De eerste levels doen nog rustig aan en je begint met bijvoorbeeld simpele kickflips, maar al snel zit je 360s en strawberry milkshakes te doen. Je doet al dit soort tricks met het linkerpookje. Net als in vechtgames draai je allerlei combinaties van kwart- en half-rondjes om ze uit te voeren, iets dat echt soepel werkt.

Naast tricks kun je natuurlijk ook over rails grinden en in deze sequel zelfs langs speciale muren glijden. Verder kun je in de lucht grabs uitvoeren en tegelijk ook extra rotaties doen. Daar komen nog  manuals bij en andere meer geavanceerde foefjes. Kortom, je hebt echt een groot repertoire aan moves tot je beschikking en je wordt door de levels uitgedaagd om daar lekker creatief mee om te gaan.

Dit alles klinkt misschien ietwat ingewikkeld, maar de game bouwt het dus rustig op en het is zeker toegankelijk genoeg voor iedereen om te leren spelen. Door de checkpoints en de snelle restarts raak je ook niet snel gefrustreerd. Dat gezegd hebbende, het skill-plafond van dit spel ligt erg hoog. Als je alle optionele challenges wilt doen moet je echt ongelofelijk goed worden.

Als ik dan toch een minpunt moet noemen zijn het wel de irritante personages. Elk level start met een skit waarin een aantal personages over vrij willekeurige dingen gaan praten. Deze dialogen zijn alleen nooit interessant of grappig. Gelukkig kun je de gesprekken met een druk op de knop overslaan.

Verder moet ook gezegd worden dat OlliOlli World ondanks alle toeters en bellen uiteindelijk qua gameplaymechanieken  weinig anders doet dan de originele games. Het zijn grotendeels dezelfde tricks die je op dezelfde manieren uitvoert en ook de optionele uitdagingen bieden relatief weinig vernieuwing. Meer van hetzelfde is in dit geval geen groot probleem, zeker ook omdat er nog maar weinig van dit soort type spellen uitkomen.

Conclusie:
OlliOlli World is al met al een mooiere opgepoetste versie geworden van zijn voorgangers. De basis is grotendeels hetzelfde, maar die was in 2015 al sterk en dat is nog steeds zo. Je hoeft skaten of skate-cultuur niet eens leuk te vinden om van deze game te genieten. Het is namelijk heerlijk om in dit spel in een flow te komen en puur op reflex en intuïtie vette tricks uit te voeren.

Gespeeld op PS5, ook beschikbaar voor PS4, Xbox One, Xbox Series X|S, Switch en pc.