FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 21 februari 2022

Random Pics van de Dag #553

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Postbodes in protest op de Dam: "Het is moderne slavernij"

Amsterdamse postbodes hebben vanmiddag geprotesteerd op de Dam in Amsterdam voor hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden. De loonsverhoging die de postbodes krijgen in de nieuwe cao van PostNL vinden ze te laag, vooral met de huidige inflatie, zo schrijft AT5. 

Postbezorger Petra heeft al veel collega's zien vertrekken vanwege de minimale lonen en geeft aan hier zelf ook onder te lijden: "Ik merk dat mijn collega's en ik altijd moeten rekenen. We komen financieel niet rond. We hebben nauwelijks te eten." De inflatie speelt hierin ook een rol vertelt Petra: "Alles is duurder geworden; de energie, de huur en de boodschappen. Het is voor ons gewoon niet meer te doen. Werken loont niet meer."

Tijdens de coronacrisis zou PostNL een winst hebben gemaakt van zo'n 120 miljoen euro, maar daar merken de postbodes naar eigen zeggen niks van: "PostNL heeft flinke winsten gemaakt dus er moet voor ons ook een kwartje over zijn. Wij zijn helden genoemd, maar wel helden zonder gelden", aldus postbode Fred Gersteling.

Betere arbeidsomstandigheden
Naast de loonsverhoging willen de postbezorgers de arbeidsomstandigheden terug die er waren toen PostNL nog een staatsbedrijf was en de naam PTT Post had. In die tijd kregen de postbodes schoenen, kleding en een fiets van het bedrijf, maar die spullen moeten ze nu zelf regelen. "PostNL was een staatsbedrijf dat privatiseerde. Het is langzaam helemaal is uitgekleed", aldus Peter Hoogeboom.

In gesprek
PostNL geeft aan in gesprek te zijn met de vakbonden over een nieuwe cao - met een loonsverhoging en verschillende andere voorstellen - die volgens PostNL recht doet aan het werk van hun postbezorgers. Het bedrijf geeft aan te maken te hebben met structureel dalende volumes in de postmarkt. "Door corona lag dit eenmalig hoger, maar we verwachten dat het aantal stuks post in 2022 gemiddeld met ongeveer 8% daalt. We blijven de komende tijd in overleg met de vakbonden om gezamenlijk tot een akkoord te komen over deze nieuwe cao", aldus PostNL.

Noot van de redactie: Ik was vanmiddag even in Amsterdam om te kijken naar de protestactie, maar waarschijnlijk speelde het slechte weer de postbodes niet in de kaart. Rond kwart over één vanmiddag was er slechts een handjevol postbodes aanwezig; de welbekende duiven op de dam konden op meer publiek en aandacht rekenen dan de protesterende postbodes. 

Postbodeprotest in Amsterdam (Foto: FOK!)
Postbodeprotest in Amsterdam (Foto: FOK!)Postbodeprotest in Amsterdam (Foto: FOK!)
Postbodeprotest in Amsterdam (Foto: FOK!)

Alpine presenteert nieuwe A522

Het team van Alpine presenteerde vandaag in Parijs als een van de laatste teams haar strijdwapen voor komend seizoen. De bolide werd gedoopt als de A522 en kent een nieuwe livery.

Waar de Alpine vorig jaar overwegend blauw kleurde, prijkt het roze van titelsponsor BWT ditmaal duidelijk op de vleugels en sidepods. Fernando Alonso en Esteban Ocon komen opnieuw uit voor het team van Alpine en worden vergezeld door reservecoureur en F2-kampioen Oscar Piastri. Een ander nieuw gezicht is Otmar Szafnauer die vorige week officiëel bevestigd werd als teambaas.

CEO Laurent Rossi is optimistisch maar erkent dat 2022 nog een groot vraagteken is: “Vijfde is het minimale waar we op moeten mikken na wat we vorig seizoen hebben bereikt. Tot dusver hebben we telkens onze doelstellingen gehaald en zijn we tevreden over de progressie. We moeten ook realistisch zijn en erkennen dat, voor we de baan op gaan, we nog niet weten waar we staan”.

De vraag tot in hoeverre de gepresenteerde bolide afwijkt van de uiteindelijke versie wordt snel beantwoord. De A522 zal morgen haar eerste meters maken tijdens een shakedown op het circuit van Barcelona.

Toekomstplannen Final Fantasy XIV Online aangekondigd

Square Enix heeft zijn plannen onthuld om Final Fantasy XIV Online de komende 10 jaar te blijven ondersteunen, en kondigde als onderdeel hiervan nieuwe content aan waar spelers naar uit kunnen kijken.

Tijdens de nieuwste Letter from the Producer LIVE-uitzending, besprak producer en director Naoki Yoshida enkele toevoegingen die naar Final Fantasy XIV Online komen en bedoeld zijn om de game verder te laten evolueren naar een online RPG-ervaring die zowel solo als met anderen gespeeld kan worden. Ook sprak hij over doelen op langere termijn, zoals verbeterde graphics.

Vanaf de komende Patch 6.1 zal het in-game Trust System verder uitgebreid worden. Momenteel laat deze functie spelers sommige main scenario dungeons met een groep NPC-metgezellen voltooien, zodat spelers op hun eigen tempo van het verhaal kunnen genieten, zonder dat ze op zoek hoeven te gaan naar andere spelers. Patch 6.1, die momenteel is gepland voor een release in april, zorgt ervoor dat het Trust System wordt geïmplementeerd voor alle main scenario dungeons van A Realm Reborn. Later worden hier nog meer dungeons aan toegevoegd. Om nieuwe spelers en spelers die op zoek zijn naar een singleplayer-ervaring verder van dienst te zijn, worden daarnaast verschillende low-level main scenario dungeons en trials aangepast voor een toegankelijke solo-play-ervaring.

Met het oog op de toekomst, bevestigde Yoshida dat er gewerkt wordt aan de eerste graphics-update van de game. De eerste verbeteringen worden geïmplementeerd bij de release van het volgende uitbreidingspakket, later gevolgd door meer verbeteringen. Er zijn onder andere verbeteringen gepland voor de weergave van personages en omgevingen, inclusief hogere resolutie textures, verbeterde materiaalweergave en betere licht- en schaduweffect. Wat voorbeelden zien we in de livestream.

Ten slotte werd een gedeeltelijke roadmap aangekondigd met nieuwe content die is gepland voor komende patches. Dit is geen volledige lijst, later wordt meer onaangekondigde content onthuld. De recente release van de alom geprezen uitbreiding Endwalker™ maakte een einde aan de Hydaelyn- en Zodiark-saga, maar er is nog steeds een schat aan nieuwe avonturen en uitdagingen naar spelers onderweg, waaronder:


Patch 6.1-serie

 • Nieuwe Main Scenario Questline – Patch 6.1 - 6.5
 • “Somehow Further Hildibrand Adventures” – Patch 6.1 – 6.5
 • “Tataru’s Grand Endeavor” sidequest-serie – Patch 6.1 – 6.5
 • Myths of the Realm #1 (Alliance Raid)
 • Crystalline Conflict (nieuwe PvP)
 • Arkasodara Tribe Quests en Dailies
 • Dragonsong’s Reprise (nieuwe Ultimate Duty)
 • Ultima’s Bane (Unreal)
 • Trust-systeem voor A Realm Reborn (Patch 2.0) main scenario dungeons
 • Nieuwe Calling Card-Style UI (naam NNB)
 • Nieuwe haarstijlen voor Hrothgar
 • Empyreum (Ishgard Housing)
 • Custom Deliveries: Ameliance
 • Plus nieuwe trials en diverse andere updates…

Patch 6.2-serie

 • Trust-systeem voor A Realm Reborn 2.X main scenario dungeons
 • Trust-systeem voor 2-3 Heavensward™ main scenario dungeons
 • Nieuwe Weapon Enhancements
 • Nieuwe "Criterion" Dungeon met instelbare moeilijkheidsgraad (voor 1–4 spelers)
 • Debuut "Island Sanctuary"
 • Plus Pandæmonium, Faux Hollows, andere trials, en meer…

Patch 6.3-serie

 • Trust-systeem voor overige Heavensward main scenario dungeons
 • Deep Dungeon Series #3
 • Ultimate Duty #5
 • Island Sanctuary-updates
 • Plus Myths of the Realm, Faux Hollows, andere trials, en meer…

Patch 6.4 en Patch 6.5-serie

 • Trust-systeem voor Stormblood™ main scenario dungeons
 • “Criterion” Dungeons #2 & #3
 • Extra gebied voor Island Sanctuary
 • Plus het slot van Pandæmonium, meer Myths of the Realm, Faux Hollows, andere trials, en meer…

Elden Ring-trailer onthult meer over de gamemechanismen

Bandai heeft een nieuwe trailer van Elden Ring vrijgegeven om een beter beeld te geven van het universum. Hierin zien we nieuwe personages, het landschap van Lands Between en leren we meer over de gamemechanismen en te gebruiken items die je zullen helpen tijdens je avontuur.

Elden Ring verschijnt op 25 februari 2022 voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc via Steam. De game biedt een gratis upgrade naar PS5 voor spelers die de PS4-versie kopen en ondersteunt Smart Delivery voor Xbox, zodat spelers met één aankoop zowel op Xbox One als Xbox Series X|S kunnen spelen.

Trump lanceert zijn eigen socialmediaplatform ' Truth Social'

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump lanceerde zondagavond zijn nieuwe socialemediaplatform Truth Social in de Verenigde Staten. Een app waarin geen ‘politieke discriminatie’ plaatsvindt, aldus de slogan. Trump had dit platform aangekondigd kort nadat hij van Twitter en Facebook verbannen werd. 

De app is alleen beschikbaar voor Apple-gebruikers. Wanneer Truth Social ook in de Google Play Store verschijnt of in een internetbrowser is te gebruiken, is nog niet bekend. Volgens Devin Nunes, voormalig congreslid en directeur van de Trump Media & Technology Group (TMTG), moet het sociale netwerk de komende tijd verder uitgebreid worden zodat meer gebruikers de app kunnen downloaden. 

De start is verre van vlekkeloos verlopen, het lukte veel (potentiële) gebruikers om in te loggen op de App. 

Roadmap 2022 voor Fallout 76 bekendgemaakt

Bethesda Game Studios heeft de plannen voor Fallout 76 in 2022 bekendgemaakt. Gedurende 2022 gaan spelers elk seizoen wel nieuwe content krijgen.

De volgende patch komt in de lente er aan met een geheel nieuw seizoensevenement, Invaders From Beyond. Dan komen spelers verspreid over de volledige map UFO’s en buitenaardse wezens tegen. Versla de indringers en vernietig hun Brainwave Siphons voordat ze hun "onderzoek" voltooien. Deze patch brengt ook verbeteringen en wijzigingen aan Fallout Worlds, inclusief de mogelijkheid om S.C.O.R.E. op dagelijkse en wekelijkse challenges te verdienen, nieuwe instellingen voor C.A.M.P. gebouwen, PvP-instellingen, VATS uitschakelen en Legendarische Perks.

In de zomer komt de Test Your Metal-update met drie nieuwe Public Events: Test Your Metal, Eviction Notice en Moonshine Jamboree. Fallout 1st-leden kunnen verbeteringen aan het scoreboard verwachten, zoals exclusieve challenges, meer S.C.O.R.E. te verdienen, en exclusieve rangen op het scoreboard.

De herfst introduceert met Expedities: The Pitt een geheel nieuwe manier om Fallout 76 te spelen. Spelers kunnen via een nieuwe hub in Whitespring voor het eerst in de game buiten Appalachia gaan. Deze update introduceert herhaalbare off-site missies waarin spelers nieuwe beloningen verdienen, en nieuwe NPC's ontmoeten inclusief quests en dialoogopties. Daarnaast worden de Trogs opnieuw geïntroduceerd, een vijand die voor het eerst werd gezien in Fallout 3's The Pitt.

In de winter komt er een nog een content-update. Een ondernemer van de wasteland heeft de vooroorlogse, reizende roadshow Nuka-World on Tour op gang gebracht. De roadshow heeft zijn zinnen gezet op de Ash Heap regio van Appalachia. Spelers kunnen met deze update nieuwe Public Events verwachten, waaronder een nieuw Region Boss Public Event. Verdien loot, verken het terrein en ga de dialoog aan met nieuwe NPC's om meer over de show te weten te komen.

Fallout 76 Roadmap 2022 (Foto: Bethesda)

Cavendish sprint naar zege in UAE Tour

De tweede etappe in de UAE Tour is gewonnen door Mark Cavendish. De Britse sprinter van Quick-Step Alpha Vinyl won voor Jasper Philipsen, die zondag de openingsetappe had gewonnen. Philipsen blijft wel leider in de UAE Tour.

De tweede etappe was er ook een voor de sprinters. Een kleine 180 kilometer moest er worden afgelegd tussen Hudayriyat Island en Abu Dhabi Breakwater. Even was er dreiging voor waaiers, maar de wind stond niet gunstig genoeg om dat door te zetten.

Lange tijd reden er drie renners vooruit. De vroege kopgroep werd ruim voor de finishstreep ingehaald, waardoor we voor de tweede dag op rij een massasprint kregen in de UAE Tour. In die massasprint was Cavendish net wat sneller dan Philipsen en Pascal Ackermann. Olav Kooij zat ver in aanloop naar de sprint, maar met een sterke sprint wist de jonge Nederlander van Jumbo-Visma zich naar de vierde plaats te sprinten.

Dinsdag staat de eerste test voor de klassementsrenners op het programma. Dan staat namelijk de individuele tijdrit over negen kilometer op het programma.

Condoomfabrikant verwacht weer meer vraag door loslaten coronaregels

Na een flinke dip van 40% in de verkopen tijdens de coronapandemie zal de vraag naar condooms zal weer gaan toenemen nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn en overheden daartoe ook de coronamaatregelen beetje bij beetje afschaffen, zoals de anderhalve meter afstand. Dit zijn de verwachtingen van de Maleisische condoomfabrikant Karex, een van 's werelds grootste producenten van condooms, die ook levert aan Durex.

"De uitzonderlijke maatregelen die overheden en gezondheidsorganisaties wereldwijd namen tijdens de pandemie hebben de seksuele gezondheids- en medische hulpmiddelenindustrieën drastisch geraakt", aldus het bedrijf.

De sluiting van hotels en niet-essentiële bedrijven zoals sekswerkers en bordelen tijdens de pandemie, samen met diverse overheden die tijdelijk stopten met het verstrekken van condooms, hebben volgens het bedrijf bijgedragen aan de daling van 40% van de condoomverkoop van Karex.

De Maleisische fabrikant produceert één op de vijf condooms wereldwijd verkochte condooms. Karex produceert jaarlijks zo'n 5 miljard condooms en verscheept ze ze naar meer dan 140 landen.

Condooms (@Pixabay)
Condooms (@Pixabay)

Renault verkiest vermogen boven betrouwbaarheid

Fabrikant Renault heeft een compleet vernieuwde krachtbron klaarliggen. Alpine CEO Laurent Rossi gaf zijn personeel de opdracht te concentreren op het winnen van vermogen in plaats van betrouwbaarheid. De Fransman wil hiermee het gat tot de kop dichten.

Hoewel de Franse krachtbron regelmatig plofte tijdens de Red Bull-dagen, leek de laatste tijd vooral een gebrek aan vermogen parten te spelen voor Renault. Rossi besefte dat de motor flink onder de loep genomen moest worden, wil het team de aansluiting met de top vinden.

“De motor is compleet opnieuw ontworpen. Met als nieuwste de gespleten turbo, maar dat is slechts een van de zichtbare onderdelen die onze motor compacter maakt. Hierdoor kunnen we hem dichter tot de coureur monteren en daarmee het zwaartepunt van de wagen verbeteren”, verklaart Rossi.

De CEO van Alpine drong het personeel tevens aan te concentreren op het winnen van vermogen in plaats van betrouwbaarheid. Met de motorbevriezing in zicht stelt hij dat het makkelijker is om betrouwbaarheidsproblemen te verhelpen dan een gebrek aan vermogen.

Hiermee wijkt Renault af van hun oude filosofie, zo legt Rossi uit: “Voorheen focusten we op betrouwbaarheid en waren we comfortabel met een gebrek aan vermogen. Dit keer vertelde ik het team dat ze de limiet moesten opzoeken. Het maakt me niks uit. Ik schroef liever het vermogen omlaag en dat ik weet dat we de piek qua prestaties hebben bereikt”.

Renault hoopt de gloriedagen te doen herbeleven (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Renault hoopt de gloriedagen te doen herleven (Getty Images / Red Bull Content Pool)


Ajax en familie Nouri komen schadevergoeding 7.850.000 euro overeen

Ajax heeft met de familie Nouri een schikking getroffen over een schadevergoeding. Het gaat om een bedrag van 7.850.000 euro.

Eerder werd al bekend dat een aangekondigde arbitragezaak van de baan was. Na jarenlang gesteggel bereikten de familie en de Amsterdamse club toch een akkoord. Ajax zal naast het genoemde geldbedrag ook alle kosten die sinds de zomer van 2017 zijn gemaakt voor de verpleging vergoeden en de club zal dit ook blijven doen in de toekomst.

"Het is goed dat er overeenstemming is bereikt, waardoor we dit af kunnen sluiten. We realiseren ons allemaal dat daarmee het leed voor Abdelhak en zijn naasten niet voorbij is. Het blijft een enorm verdrietige situatie, zo voelen wij dat hier bij Ajax ook", aldus Ajax-directeur Edwin van der Sar.

Tekortgeschoten
Nouri zakte op 8 juli 2017 op het veld in elkaar tijdens een oefenduel. Later bleek dat de behandeling van de destijds 20-jarige speler op het veld tekort heeft geschoten, waardoor hij ernstige en blijvende hersenschade heeft opgelopen.

Het lukte de familie van de speler en Ajax lange tijd niet om tot een schadevergoedingsregeling te komen voor bijvoorbeeld de kosten van zijn verzorging en de vergoeding van immateriële schade. De familie spande daarom een zaak aan, maar die was eind vorig jaar dus al van de baan.

Ecuador: grote olielekkage in Amazone regenwoud 'had voorkomen kunnen worden'

Meer dan een miljoen liter olie is in het Amazone-regenwoud in Ecuador terechtgekomen nadat op 28 januari een pijpleiding scheurde. Het bedrijf dat de pijpleiding beheert, zei dat deze was beschadigd door vallend gesteente, naar beneden gekomen door erosie en hevige regen, en beweerde dat het incident "niet kon worden voorzien". Maar daar is niet iedereen het mee eens.

De pijpleiding, die wordt beheerd door het particuliere bedrijf OCP, bevindt zich in Ecuador, op de grens van de provincies Napo en Sucumbíos. Het equivalent van 6.300 vaten olie - meer dan een miljoen liter - stroomde in de nabijgelegen rivieren de Coca en de Napo. Het weglekken van de olie heeft gevolgen gehad voor 21.000 vierkante meter en de bewoners van het Cayambe-Coca-reservaat, een beschermd gebied.

De inheemse gemeenschappen leven op de rivieren Coca en Napo. We hebben het over 27.000 mensen, Quechuas. Ze drinken het water uit de rivieren. Ze baden in de rivieren. Ze reizen op de rivieren. Ze eten voedsel dat uit de rivieren komt. En dat is allemaal aangetast.

Op 28 januari verklaarde OCP dat zijn pijpleiding was beschadigd door vallend gesteente in een incident dat "niet kon worden voorzien". De oliedoorvoer in het gebied was echter al in december 2021 opgeschort vanwege de bodemerosie die volgens OCP het probleem had veroorzaakt. Zowel OCP als PetroEcuador hadden omleidingen in hun pijpleidingen ingebouwd.

Honderden olielekkages in de afgelopen jaren
Bovendien zijn er al eerder in het gebied andere olielekkages geweest, in verschillende mate van ernst. In april 2020 werden beide Ecuadoriaanse pijpleidingen op dezelfde plaats beschadigd, waardoor meer dan 15.000 vaten olie verloren gingen. In mei 2013 kwam het equivalent van 11.000 vaten enkele kilometers verder weg vrij. In februari 2009 werd op dezelfde plaats het equivalent van ongeveer 14.000 vaten gemorst.

Dit zijn niet de enige gevallen - volgens verschillende bronnen zijn er de voorbije jaren honderden olielekken geweest in Ecuador.

Volgens de Confederatie van Inheemse Volken van Ecuador zijn er "elke week meer dan twee olielekkages in het Amazonegebied", dat komt neer op meer dan honderd lekkages per jaar. Een onderzoek van de Ecuadoriaanse website Plan V bevestigt dit cijfer en voegt eraan toe dat "tussen 2015 en juni 2021, 899 olielekken zijn geregistreerd". NGO Amazon Frontlines zegt: "Volgens het Ecuadoraanse Ministerie van Milieu werden tussen 2005 en 2015 in Ecuador meer dan 1.169 olielekken officieel gemeld, waarvan 81% in het Amazonegebied plaatsvond."

De gescheurde pijpleiding op 28 januari j.l.:

Beelden gemaakt met een drone waarop te zien is hoe de gelekte olie naar de Coca rivier stroomt op 29 januari j.l.:

Ophoping van olie langs de kant van de Coca-rivier op 3 februari j.l., de inheemse bevolking blijft het water gebruiken wegens gebrek aan andere waterbronnen:

Piemelknipster blijft voorlopig ter observatie in PBC

De 35-jarige Katwijkse Myriam D., die verdacht wordt van het afknippen tot aan de schaamstreek van de plasser van haar 5-jarige zoontje met een schaar op 12 november vorig jaar, blijft voorlopig in het Pieter Baan Centrum(PBC). Haar advocaat bezigde het ‘verwarde vrouw’ argument en vroeg schorsing aan van de voorlopige hechtenis. De piemelknipster zelf was niet aanwezig tijdens de zitting wegens onder invloed zijn van medicatie. Hoe het met het, nu genderneutrale, kindje gaat is onbekend. Lees meer bij Omroep West.

De van oorsprong Franse vrouw was vijf jaar eerder betrokken bij een ‘incident’. Er is verder (nog) niets bekend over dat incident. Al met al vond de rechter samen met het Openbaar Ministerie het geen goed plan de voorlopige hechtenis op te heffen nu er nog zoveel verwarring is over de huidige conditie van de piemelknipster en de kans groot is dat zij opnieuw tot snoeien zou kunnen overgaan.. Het onderzoek in het PBC duurt nog tot eind maart.

Omdat het PBC nog niet weet wanneer ze klaar zijn met het rapport typen is het ook nog niet duidelijk wanneer de zaak wordt opgevolgd.

China sanctioneert VS-bedrijven wegens wapenverkoop aan Taiwan

De Chinese regering heeft sancties opgelegd aan twee Amerikaanse wapenbedrijven voor de verkoop van wapens aan Taiwan. Het is de eerste keer dat Amerikaanse bedrijven in het kader van de 'anti-sanctions act' met sancties worden geconfronteerd.

Peking legt sancties op aan de Amerikaanse defensiebedrijven Lockheed Martin en Raytheon Technologies wegens wapendeals met Taiwan. Beide ondernemingen zijn reeds lang betrokken bij de verkoop aan "China's Taiwanese regio". Dit werd verklaard door een woordvoerder van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken, zonder evenwel bijzonderheden te verstrekken over de aard van de strafmaatregelen en de tenuitvoerlegging ervan. De regering in Peking had al eerder gedreigd met strafmaatregelen tegen de wapenbedrijven in 2019 en 2020.

Tot de sancties is besloten in reactie op een wapendeal tussen de twee Amerikaanse bedrijven en Taiwan. In februari hebben de twee wapenbedrijven wapens ter waarde van 100 miljoen dollar aan Taiwan verkocht. Deze overeenkomst ondermijnt China's veiligheidsbelangen, de betrekkingen tussen China en de VS "alsmede de vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan", aldus het land op een persconferentie.

Voor de eerste keer sancties tegen Amerikaanse wapenbedrijven
Het is de eerste keer dat Amerikaanse defensiebedrijven worden getroffen door strafmaatregelen in het kader van China's nieuwe 'anti-sanctions act'. Peking heeft de wet afgelopen zomer aangenomen als reactie op sancties van de VS tegen Chinese bedrijven. Het communistische leiderschap kan daardoor buitenlandse bedrijven straffen als zij sancties naleven van de EU of de VS, die bijvoorbeeld zijn opgelegd als strafmaatregel voor de mensenrechtenschendingen in China.

Peking beschouwt het autonome eiland Taiwan als een afgescheiden provincie die eigenlijk tot de Chinese staat behoort. In de afgelopen twee jaar heeft China de militaire en diplomatieke druk op het eiland voor het Chinese vasteland opgevoerd. De Taiwanese regering benadrukt altijd dat zij vrede wil, maar dat zij het eiland zullen verdedigen in geval van een aanval. China beschouwt Taiwan als het belangrijkste en gevoeligste pijnpunt in zijn betrekkingen met de VS. Hoewel de VS geen wapens aan China verkopen, zijn zij op grond van een wet uit 1979 verplicht Taiwan middelen tot zelfverdediging te verschaffen.

Zeven van de tien meest versteende buurten liggen in Amsterdam

Van de tien meest versteende buurten van Nederland komen er zeven uit Amsterdam. Dat blijkt uit onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu. Ook in veel Amsterdamse nieuwbouwbuurten is volgens de onderzoekers te weinig groen.

Bovenaan de lijst prijkt de Van der Helstpleinbuurt in De Pijp, gevolgd door de Concertgebouwbuurt. De Orteliusbuurt in West staat op een vierde plaats. Andere Amsterdamse buurten in de top 10 zijn de Cornelis Schuytbuurt (Museumkwartier), het zuidelijke deel van de Indische Buurt, de Jan Maijenbuurt en de Cremerbuurt-Oost.

Volgens Natuur & Milieu is een buurt versteend wanneer er minder dan 75 vierkante meter per woning aan groen ligt. Meer dan de helft van de buurten die de organisatie onderzocht, voldoet niet aan die norm. In Amsterdam is 74 procent van de buurten versteend. Van alle grote gemeenten in Nederland staat de stad daarmee op een derde plaats, achter Haarlem (83 procent) en Westland (75 procent).

De Van der Helstpleinbuurt is de enige buurt waar volgens de onderzoekers geen sprietje groen te vinden is. In de Concertgebouwbuurt blijft het bij 0,1 vierkante meter groen per woning. De minst versteende buurten vind je in Oostoever Sloterplas, Bullewijk en Riekerhaven.

De top tien bestaat zonder uitzondering uit buurten die voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd zijn. Toch voldoen ook nieuwbouwwijken lang niet altijd aan de door de onderzoekers vastgestelde 'groennorm' van 75 vierkante meter per woning. Zo horen onder meer het zuidelijke deel van de Zuidas (20 m2), het NDSM-terrein (22 m2) en Laan van Spartaan (24 m2) tot de meest versteende nieuwbouwbuurten van Nederland.

Atlus kondigt Soul Hackers 2 aan

Atlus, makers van de Shin Megami Tensei-, Catherine- en Persona-games, kondigen vandaag een andere RPG aan: Soul Hackers 2.

Ringo en haar team moeten in een oorlog tussen duivelsoproepers hun lot ontcijferen en de wereld van de ondergang redden. Hack je een weg door dit verhaal, en voorkom de vernietiging van de wereld. Eiji Ishida en Mitsuru Hirata produceren de game, met muziek van MONACA, personage-ontwerpen door Shirow Miwa en productiemanagement door Shinjiro Takata.

Soul Hackers 2 is vanaf 26 augustus verkrijgbaar voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc.

Twee antivaxers vandaag voorgeleid aan rechter-commissaris

Een 49-jarige vrouw uit Heerlen en een 48-jarige man uit Hoensbroek worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De antivaxers werden afgelopen vrijdag aangehouden door de politie.

Verdenking
Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de man en vrouw onder meer van mishandeling, bedreiging en belediging van GGD-medewerkers, die in hun veiligheidsgevoel werden aangetast. Het politieonderzoek wordt voortgezet.

Invallen priklocaties GGD Heerlen
De verdachten waren op 9 en 10 februari jl. betrokken bij invallen bij twee verschillende priklocaties in Heerlen. Zij intimideerden medewerkers en beschuldigden hen van ‘genocide’ en ‘moord op de Nederlandse bevolking’.

Voorgeleiding
De verdachten zitten momenteel vast. Het Openbaar Ministerie heeft besloten tot snelrechtzitting en vraagt vandaag aan de rechter-commissaris om ‘bevel tot bewaring’ af te geven. Als de rechter-commissaris besluit het verzoek toe te wijzen blijven de verdachten voor de duur van 14 dagen in voorlopige hechtenis.

Bijna een vijfde coronasteun naar horeca

Vanaf maart 2020 tot en met september 2021 hebben ondernemers circa 31 miljard euro aan steun gekregen ter compensatie voor loonkosten en vaste lasten tijdens de coronacrisis. De horeca ontving het grootste deel van dit bedrag: 19 procent. Sinds de lockdown van afgelopen december heeft het kabinet de coronasteunregelingen heropend. Medio januari 2022 was voor bijna 1,1 miljard euro aan vergoedingen toegekend voor loonkosten via de NOW-5-regeling over november en december 2021 en voor vaste lasten via de TVL-regeling over het vierde kwartaal van 2021. Dat meldt het CBS op basis van cijfers over steunmaatregelen voor bedrijven, gemaakt op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

De tegemoetkomingen voor loonkosten en vaste lasten zijn twee typen steunmaatregelen die het kabinet tijdens de coronacrisis in het leven heeft geroepen. Daarnaast hebben bedrijven ook de mogelijkheid tot uitstel van belastingbetaling, en bestaan er diverse garantiestellingen, leningen en kleinere subsidieregelingen. Deze worden in dit nieuwsbericht buiten beschouwing gelaten.

Van maart 2020 tot en met september 2021 hebben bedrijven in totaal bijna 23,6 miljard euro aan loonkosten vergoed gekregen via de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Daarnaast is iets minder dan 7,4 miljard euro aan vaste lasten vergoed vanuit de regelingen Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) en Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL).

Binnen horeca meeste steun naar restaurants
Horecabedrijven ontvingen tot en met september vorig jaar het grootste bedrag aan tegemoetkoming voor loonkosten en vaste lasten: 5,9 miljard euro. Deze bedrijfstak kreeg in anderhalf jaar tijd zowel het grootste steunbedrag vanuit de NOW- als vanuit de TOGS/TVL-regelingen. Binnen de horeca ontvingen de restaurants veruit de meeste coronasteun vanuit deze regelingen, gevolgd door hotel-restaurants en cafés. De handel kreeg ongeveer 5 miljard euro van de totale subsidies voor loonkosten en vaste lasten, waarbinnen de groothandel de meeste steun ontving. Daarnaast kregen verhuur en overige zakelijke diensten, vervoer en opslag, en nijverheid ieder meer dan 3 miljard euro vanuit het totale steunpakket aan NOW- en TOGS/TVL-regelingen.

Loonkostenvergoeding veelal naar grotere bedrijven
De bedrijfstakken horeca, handel, verhuur, vervoer en nijverheid ontvingen tot en met september 2021 de meeste steun vanuit NOW-regelingen, met bijna drie kwart van het totale bedrag. Het grootste deel van deze loonkostenvergoedingen ging naar het grootbedrijf, met gemiddeld 36 procent over alle bedrijfstakken. Grootbedrijven zijn bedrijven met 250 of meer werkzame personen, die potentieel ook de hoogste loonkosten hebben. In vervoer en opslag (76 procent) en verhuur en overige zakelijke dienstverlening (58 procent) was het aandeel van grote bedrijven in de totale loonsteun in de betreffende bedrijfstak het hoogst van alle bedrijfstakken. Vervoer en verhuur kennen ook het grootste aandeel grootbedrijf onder de aanvragers.

In de horeca en de handel was de loonsubsidie voor bedrijven met personeel gelijkmatiger verdeeld onder de bedrijven met een toekenning. Daar kregen middelgrote bedrijven met 10 tot 50 werknemers de meeste loonkostenvergoeding. In de horeca zijn relatief veel aanvragers in deze grootteklasse vergeleken met de meeste andere bedrijfstakken, in de handel was dit aandeel juist relatief laag.

Vooral kleine bedrijven benutten vastelastenregelingen
Van de tegemoetkoming voor vaste lasten ging 39 procent naar kleine bedrijven met 2 tot en met 9 werkzame personen. Dit aandeel was het hoogst in de landbouw (69 procent). Daarna ontvingen middelgrote bedrijven tot 50 werknemers de meeste steun (31 procent). Met name in de horeca ging relatief veel geld naar middelgrote bedrijven (42 procent). Horeca behoort tevens tot de bedrijfstakken met het grootste aandeel aanvragers onder deze bedrijven.

Overigens konden alleen mkb-ondernemers tot en met het vierde kwartaal van 2020 een beroep doen op een vergoeding voor hun vaste lasten via de TVL-regeling, daarna stond dit ook open voor grotere bedrijven.

Ruim 1 miljard euro aanvullende steun sinds lockdown december
Vanwege de lockdown in december 2021 zijn de economische steunpakketten heropend om werkenden en ondernemers weer ondersteuning en zekerheid te bieden. Per medio januari 2022 is vanuit de NOW-5-regeling een tegemoetkoming van circa 750 miljoen euro toegekend. Dit is gebaseerd op ruim 22 duizend aanvragen van ondernemers waarbij het bedrag voorlopig is toegekend. Daarnaast is per medio januari 2022 ongeveer 350 miljoen euro toegekend vanuit de regeling TVL-Q4-2021. Daaraan lagen 23 duizend toegekende aanvragen ten grondslag.

Afsluiting N201 door onderhoud aan Amstelaquaduct en Waterwolftunnel

De provincie Noord-Holland voert in de nacht van 25 op 26 februari 2022 onderhoud uit aan het Aquaduct (tussen de gemeenten Uithoorn en De Ronde Venen).

In de nachten van 11 op 12 en 12 op 13 maart wordt er gewerkt aan de Waterwolftunnel (tussen de gemeenten Aalsmeer en Haarlemmermeer). Het verkeer op de N201 wordt tijdens de werkzaamheden omgeleid en moet rekening houden met enige vertraging.

Afsluiting N201 ter hoogte van het Amstelaquaduct
De N201 wordt ter hoogte van het Amstelaquaduct afgesloten van vrijdagavond 25 februari (20.00 uur) tot zaterdagochtend 26 februari (5.00 uur).

Lokaal verkeer tussen het kruispunt Amsterdamseweg met de N201 in Uithoorn en de aansluiting met de N196 in De Ronde Venen wordt met bebording omgeleid via de Amsterdamseweg en de N196 (en vice versa). Doorgaand verkeer wordt via de A9 geleid.

Afsluiting N201 ter hoogte van de Waterwolftunnel
De Waterwolftunnel wordt afgesloten van vrijdagavond 11 maart (19.00 uur) tot zaterdagochtend 12 maart (06.00 uur) en van zaterdagavond 12 maart (19.00 uur) tot zondagochtend 13 maart (6.00 uur).

Het verkeer op de N201 wordt met bebording omgeleid tussen de Legmeerdijk in Aalsmeer en de aansluiting met de Fokkerweg in Haarlemmermeer via de N231 en de N232.

Werkzaamheden
Het is noodzakelijk het Amstelaquaduct en de Waterwolftunnel drie keer per jaar volledig af te sluiten voor onderhoud. Dit om de veiligheid van het onderhoudspersoneel te waarborgen en de werkzaamheden sneller te kunnen uitvoeren. De wanden en markeringen worden gereinigd, zwerfvuil verwijderd en de riolering en veiligheidsmiddelen worden gecontroleerd. Om het verkeer zo min mogelijk te hinderen, vinden de werkzaamheden ’s nachts plaats.

Vogelgriep vastgesteld op kalkoenbedrijf in Uithuizen

In Uithuizen (provincie Groningen) is afgelopen weekend bij een kalkoenenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 10.000 kalkoenen op het pluimveebedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf, deze zal bemonsterd worden op vogelgriep. In de 10 kilometer zone liggen 16 bedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.

Vervoersverbod
Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Landelijke maatregelen
Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels, geldt een afschermplicht. Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit het beste kan. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Traceringsonderzoek
In het kader van de besmetting op de locatie in Uithuizen wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

Rutte doet oproep tot verbroedering: 'We zijn ook nog steeds een gaaf land'

Nu het ‘oude normaal’ lijkt terug te keren, doet VVD-leider Mark Rutte een oproep tot verbroedering in de maatschappij. Discussies over corona worden te fel gevoerd, zegt hij. ,,Laten we weer naast elkaar gaan staan”, aldus Rutte in een interview met het AD. 

Minder autorijbewijzen verstrekt dan voor coronacrisis

In 2021 werden er 7,8 procent meer nieuwe autorijbewijzen afgegeven dan een jaar eerder. In totaal kwamen er 178.000 nieuwe autorijbewijshouders bij. Wel is dit nog altijd 17,7 procent minder dan in het jaar vóór de coronapandemie. Eind 2021 beschikten minder jongeren en meer ouderen over een autorijbewijs dan een jaar daarvoor. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Ruim 11,4 miljoen personen waren op 1 januari 2022 in het bezit van een Nederlands autorijbewijs. Dat is ongeveer evenveel (0,1 procent meer) als een jaar eerder. In februari 2021 was het aantal afgegeven nieuwe autorijbewijzen met 177 het laagst. Ook tijdens de eerste lockdown in 2020 liep het aantal nieuwe autorijbewijzen fors terug. Van 16 maart tot 16 mei 2020 werden alle rijexamens geannuleerd. Het aantal afgiftes nam daardoor in korte tijd af naar 416 in de maand april.

Tijdens de lockdown van 15 december 2020 tot begin maart 2021 vonden geen rijexamens plaats. Vanaf 3 maart 2021 waren rijexamens en lessen voor het autorijbewijs weer toegestaan. Tijdens de lockdown die op 19 december 2021 inging, konden de autorijlessen en rijexamens wel doorgaan omdat deze toen als essentiële dienstverlening aangemerkt werden. Het aantal afgegeven nieuwe autorijbewijzen was in december 2021 hoger dan in de maand december van de voorgaande twee jaren.

Minder jongeren met een autorijbewijs
Dat rijexamens tijdelijk niet afgenomen werden, had met name invloed op het aantal nieuwe autorijbewijsbezitters, dat voor het grootste deel uit jongeren bestaat. Bij jongeren van 17 jaar nam het aantal autorijbewijsbezitters in 2021 ten opzichte van het jaar ervoor met 17 procent af naar 10 duizend. Vergeleken met 2019, het jaar vóór de coronacrisis, was er zelfs een daling van 45,4 procent.

Liet het aantal autorijbewijsbezitters onder 18- tot 20-jarigen in 2019 nog een stijging zien (2,3 procent), in de twee daaropvolgende jaren nam het af met respectievelijk 10,5 procent en 8,3 procent.

Toename ouderen met een rijbewijs
Het autorijbewijsbezit onder 75-plussers liet de afgelopen drie jaren een groei zien. Begin 2022 hadden ruim 940 duizend van de mensen in deze leeftijdsgroep een rijbewijs; vergeleken met een jaar eerder een stijging van 6 procent. Tijdens de coronacrisis kon er langer met een verlopen rijbewijs worden doorgereden door uitstel van verlenging. Ouderen die normaal hun rijbewijs zouden laten verlopen, bijvoorbeeld vanwege gezondheidsproblemen, konden zo langer hun rijbewijs behouden.

Autorijbewijsbezit het hoogst in gemeente Rozendaal
Het autorijbewijsbezit was in 2021 het hoogst in de gemeente Rozendaal met 914 rijbewijshouders per duizend inwoners van 17 jaar of ouder. Daarna volgde de gemeente Tubbergen met 909 rijbewijshouders per duizend inwoners. In Amsterdam was het autorijbewijsbezit met 625 rijbewijshouders per duizend inwoners het laagst.

NS zette in 2021 vaker veiligheidspersoneel in, wil meer bevoegdheden voor personeel

NS zette in 2021 vaker Veiligheid & Service-medewerkers in. De speciaal getrainde NS’ers met een boa-bevoegdheid - herkenbaar aan de gele jas - kwamen in totaal ruim 3 miljoen keer in actie. Dat is fors meer dan de 2,5 miljoen een jaar eerder. Door slim gebruik te maken van verschillende data, worden zij gericht ingezet daar waar het nodig is. Ze voorkomen zo overlast en zorgen ervoor dat reizigers prettig kunnen reizen en medewerkers veilig hun werk kunnen doen. Tijdens hun werk kregen zij te maken met de zorgelijke ontwikkeling van verharding in de samenleving. NS vraagt het Ministerie van Justitie & Veiligheid om een uitbreiding van mogelijkheden voor deze NS’ers om zo overlast verder tegen te gaan en beter bij te kunnen dragen aan een veilige en prettige reis.

Eelco van Asch, binnen de Raad van Bestuur van NS verantwoordelijk voor sociale veiligheid: “We zien dat een deel van de reizigers in Coronatijd een korter lontje heeft, wat past binnen een trend die we breder in de samenleving zien.” In 2021 kwamen er 2300 meldingen binnen van agressie-incidenten tussen reizigers onderling, dat is 20% meer dan in 2020. Daarbij komt, sinds de laatste maanden van het jaar, de problematiek van overlastgevers op een aantal specifieke plekken: station Zwolle, het traject tussen Eindhoven-Weert en de Intercity naar Brussel. NS’ers, werkend op de stations en in de treinen, hadden tijdens hun werk ook vaker te kampen met zowel verbale als fysieke agressie: 744 keer, tegenover 661 in 2020. Aanleidingen hiervoor waren het aanspreken op huisregels, zoals het niet dragen van een mondkapje, en het niet hebben van een vervoersbewijs. Van Asch hierover: “Afgelopen jaar reisden ruim 600.000 Nederlanders per dag met de trein. Mijn collega’s zetten zich in deze ingewikkelde tijd dag en nacht in om onze reizigers een goede reis te bezorgen. En met effect want de tevredenheid over het reizen met de trein nam de laatste jaren toe. Wel zagen we dat in de loop van het jaar bij een deel van de reizigers ‘onduidelijkheid’ was over de coronamaatregelen waardoor soms discussies ontstonden. Maar we willen en kunnen agressie nooit tolereren, elk incident is er één teveel. Schokkend dat het gebeurt, ik wil dat onze reizigers prettig kunnen reizen en mijn collega’s gewoon weer veilig thuiskomen.”

Uitbreiding mogelijkheden
NS pleit bij het Ministerie van Justitie & Veiligheid voor een uitbreiding van mogelijkheden voor Veiligheid & Service-medewerkers van NS om ervoor te zorgen dat ze nog beter hun werk kunnen doen en reizigers en collega’s veilig kunnen blijven reizen en werken. Allereerst vraagt NS om het mogelijk te maken dat de V & S’ers, die daar speciaal voor opgeleid zijn, de identiteit van iemand vast kunnen stellen. Nu is daar nog politie-inzet voor nodig. Hoe eerder je weet wie je voor je hebt, hoe minder snel een situatie uit de hand kan lopen. Ten tweede vraagt NS om de bevoegdheid voor Veiligheid & Service-personeel om over de grens op te kunnen treden op de internationale Intercity tussen Amsterdam en Brussel. Zodat toezicht houden niet ophoudt bij de grens en er ook dan opgetreden kan worden tegen overlast. Verder wil NS op korte termijn met alle partijen zoals ministeries, politie en vervoerders om tafel om de problematiek gezamenlijk op te pakken en te zorgen voor oplossingen.

Maatregelen NS
In 2000 startte NS met speciaal getrainde medewerkers die nu bekend staan onder de naam Veiligheid & Service. Zij worden gericht ingezet in treinen en op stations. In de jaren daarna is hun aantal fors gegroeid naar zo’n 700. Ook zijn tal van initiatieven genomen om de sociale veiligheid in de trein en op het station verder te verbeteren. Op dit moment komt 90% van onze reizigers langs een toegangspoortje. Na de eerste stationscamera’s in de jaren ’90, startte NS in 2011 met uitgebreid cameratoezicht op stations. Dit vindt inmiddels op 80 stations plaats. De beelden komen direct binnen bij de NS-meldkamer en zorgen ervoor dat er direct ondersteuning kan komen als dat nodig is. Bijna alle treinen hebben camera’s en nieuwe treinen hebben een open inrichting zodat er overal goed zicht is in de trein. Ook is de samenwerking met andere vervoerders en politie verbeterd. De stations zijn fors aangepakt en worden als veel prettiger en veiliger ervaren. In 2020 introduceerde NS het Whatsapp Alert. Een extra service voor reizigers waarbij zij direct in contact komen met de NS-meldkamer door een WhatsApp te sturen via 06-13181318. In 2021 kwamen er ruim 1200 meldingen via Whatsapp Alert, bijna 400 meer dan in 2020. Door slim gebruik te maken van dit soort data kunnen medewerkers Veiligheid & Service daar ingezet worden waar ze nodig zijn.

Tien fighting-games in Capcom Fighting Collection

Capcom heeft de verzameling Capcom Fighting Collection aangekondigd. Deze bundel bevat 10 klassieke games, waaronder twee Darkstalkers-games die nog nooit eerder in het Westen zijn uitgebracht. Alle titels krijgen verbeteringen en Online Rollback Netcode.

Capcom heeft verschillende verbeteringen gedaan zoals een quick save, aan te passen knoppen-layout en moeilijkheidsgraad en allerlei nieuwe modi zoals een trainingsmodus, online multiplayer modi (casual, ranked, custom) en een digitaal museum met artwork, ontwerpdocumenten en muziekspeler.

De tien games zijn:

 • Darkstalkers: The Night Warriors
 • Night Warriors: Darkstalkers’ Revenge
 • Vampire Savior: The Lord of Vampire
 • Vampire Hunter 2: Darkstalkers’ Revenge
 • Vampire Savior 2: The Lord of Vampire
 • Red Earth
 • Cyberbots: Fullmetal Madness
 • Super Gem Fighter Mini Mix
 • Super Puzzle Fighter II Turbo
 • Hyper Street Fighter II

Capcom Fighting Collection komt op 24 juni 2022 uit voor pc, PlayStation4, Xbox One en Switch.

FOK! Wat een weer: het houdt niet op

winterbanner

Het is wisselend bewolkt en in het oosten komt aanvankelijk nog een enkele bui voor. In de loop van de ochtend trekken de buien oostwaarts weg en gaat het van het westen uit enige tijd regenen, in het (noord)oosten komt ook natte sneeuw voor. In de middag volgen er enkele opklaringen maar kan ook nog een enkele bui voorkomen. Het blijft hard waaien met in de ochtend langs de kust opnieuw kans op storm, 9 Bft, en (zeer) zware windstoten tot ca. 100 km/uur. Landinwaarts komen windstoten van 75-90 km/uur voor., in het oosten met name in de middag. De wind draait in de loop van de dag naar noordwest en neemt later in de middag geleidelijk af. De middagtemperatuur blijft rond 8°C steken.

Komende nacht zijn er opklaringen en wordt het geleidelijk overal droog. De minima lopen uiteen van 4°C aan de kust tot dicht bij het vriespunt landinwaarts. De wind neemt af naar zwak tot matig en draait geleidelijk van noordwest naar zuidwest.

Morgen overdag is het aanvankelijk zonnig en droog. In de loop van de ochtend raakt het echter alweer bewolkt en in de middag gaat het regenen. In de avond wordt het in het westen droger en klaart het daar ook af en toe op. De maxima lopen uiteen van 7°C in het noordelijk kustgebied tot 10°C in het zuiden. De zuidwestenwind neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig tot hard, 7 Bft. (Bron: KNMI)

 

Vooral de kracht mag wel veranderen.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Street Fighter 6 aangekondigd

Capcom heeft Street Fighter 6 aangekondigd. De game werd aangekondigd tijdens de finales van de Capcom Pro Tour 2021. Helaas is er verder niet veel bekend over de game.

In de zomer komt Capcom met meer details, vermoedelijk ergens in juni. Tot die tijd moeten we het doen met onderstaande teaser trailer, waarin we een aantal bekende personages zien en een hint naar hoe de game eruit gaat zien. Over een release date en platforms is nog niets bekend.

Laatste reviews en specials
review
Wild Blue Yonder is Doctor Who op z'n best
special
Random Pics van de Dag #1120
special
VrijMiBabes #185 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1119
review
Alan Wake 2
special
Random Pics van de Dag #1117
©FOK.nl e.a.