Watch Dogs: Legion

Watch Dogs: Legion begint op het moment dat de hackersgroep DedSec een bom onschadelijk wil maken in het parlementsgebouw. Dat gaat niet helemaal als gepland en de hackers worden om de tuin gelijd door een hacker die ze te slim af is. Londen krijgt een terroristische aanslag te verduren en DedSec krijgt de schuld. De overgebleven DedSec-leden duiken onder en zetten hun eigen netwerk en AI-server uit om niet getraceerd te kunnen worden.

De Britse regering huurt het particuliere militaire bedrijf Albion in om de orde in Londen te herstellen. Ze krijgen toegang tot de ctOS van de stad. Hierdoor maakt het bedrijf een “Big Brother is watching you” van Londen. Alle netwerken, camera’s en drones hebben de agenten tot hun beschikking om mensen te bespioneren, op te pakken en te laten verdwijnen. DedSec kan het niet meer aanzien en wil in actie komen. En jij bent hun nieuwste aanwinst.

Watch Dogs Legion (Foto: Ubisoft)

Grafisch is Watch Dogs: Legion knap. Drones vliegen overal, verkeer is er genoeg om je niet te vervelen, en overal is er bewaking van Albion aanwezig. Dark Mirror, 1984, de sfeer van een totalitaire staat hangt er wel en wordt goed weergegeven. De grafische registers worden opengetrokken en eigenlijk vind ik het jammer dat ik het spel op de Xbox One X speel. Ik ben heel benieuwd hoe het straks op de next-gen consoles eruit gaat zien, maar pc-spelers hebben bij release al het voordeel dat ze nog toffere graphics dan deze versie gaan zien. Het nadeel van een wisseling van console-generatie zullen we maar zeggen.

Ik zie wel wat kleine bugs. Zo liep er iemand weer raar over een container op straat, terwijl je verwacht dat hij er langs loopt. Wat irritanter vind ik de voetgangers die op het voetpad als een idioot wegspringen als ik ‘ietsje’ harder dan de toegestane snelheid op de openbare weg rijd. Van mij mogen ze me hoofdschuddend nakijken, maar ik was ruim van ze vandaan, een beetje overdreven. Het zijn kleine dingen en lang niet zo erg.

Watch Dogs Legion (Foto: Ubisoft)

Genoeg de toerist uitgehangen: tijd om Albion terug te fluiten. De beginmissies van Watch Dogs: Legion zijn allemaal van dezelfde aard: je hackt je weg in een gebouw via hun camera’s, zet tags op de bewakers, en je kijkt of er vallen te zetten zijn zodat je ze op afstand al kan uitschakelen. Daarna ga je zelf naar binnen en sla je de rest neer. Wel sneaky, want ik heb geen Rambo tot mijn beschikking, nog niet tenminste.

Al dat gehack en gepuzzel om je tegenstanders in het gebouw te slim af te zijn is cool, maar we hebben het al in de eerdere twee delen gezien. Maar Watch Dogs: Legion heeft een grote troef in handen. Alle inwoners van Londen zijn potentiele nieuwe DedSec-leden. En je mag ze allemaal spelen, als je dat wil. Je kiest in het begin je eerste Dedsec-agent, maar daarna kun je al meteen beginnen je team uit te bouwen. Of niet, als je met je eerste keus het hele spel wil uitspelen moet je dat vooral doen.

Watch Dogs Legion (Foto: Ubisoft)

Een blik op de kaart en het valt op dat er niet zo achterlijk veel missies te vinden zijn. Maar de kaart is niet compleet. Er zijn heeeeeeel veel missies te doen in Watch Dogs: Legion als je wil. Elke inwoner is te scannen en je ziet wat hij of zij in zijn of haar mars heeft. Een inwoner inlijven betekent dat je iets voor hem of haar moet doen. Sommige missies zijn makkelijk, bij andere zit er een heel verhaal achter. Zo wilde ik een mechanic die ik in een missie tegenkwam inlijven. Ik startte zijn missie, maar in plaats van hem kwam ik zijn vrouw tegen. Blijkt hij gokschulden te hebben en was de tegenpartij het beu. Hij is gegijzeld en wordt waarschijnlijk een lesje geleerd op minder vriendelijke wijze. Ik swap naar een ander lid dat meer van het ‘eerst slaan, dan kijken of het anders kon’ is om dit klusje te klaren. Waarom hacken als je de voordeur open kunt trappen?

Er zijn ook speciale burgers, die hebben vaak nog wat uniekere skills tot hun beschikking. Die zie je niet in overvloed, dus als je er een spot moet je zeker kijken of diegene een versterking voor je team is. Dit hele inlijfsysteem zorgt er niet alleen voor dat je je eigen missies uitkiest, maar daar ook een reward voor krijgt die je al wilde, namelijk een nieuw lid met een skillset die je aanstond. Daarna krijg je de mogelijkheid missies anders aan te pakken, de ene keer ga je guns blazing, de andere keer gebruik je hacks en stealth.

De drones zijn in het begin vooral te gebruiken als vliegende camera’s, maar later kun je meer. Zo hackte ik een cargo drone, pakte ik een explosief en liet dat op een nietsvermoedende bewaker vallen die een ingang bewaakte. Probleem opgelost. Ergens anders lagen er upgrade-punten op een balkon. Routinematig zoek ik naar een oplossing om naar dat balkon te klimmen, maar opeens heb je het: je hackt een cargo drone en gaat erop staan en navigeert naar je punten. Klimmen is voor assassin’s, we zijn nu hackers.

Watch Dogs: Legion is typisch Ubisoft. Een open wereld met gebieden, dit keer wijken, om te ontzetten om nog meer mensen te kunnen overtuigen DedSec te steunen. Het is niet level-gated, je kunt vanaf de start overal heen. Er zijn allerlei hoofd- en zijmissies, er zijn overal collectibles te vinden die meer achtergrond geven over de situatie in Londen. Natuurlijk zijn er wat upgrades te verdienen, zodat je meer met drones kunt, andere wapens kunt gebruiken en nog wat meer. Je weet wat je kunt verwachten, maar het feit dat je elke inwoner kunt inlijven om jouw speelstijl aan te passen maakt de game een stuk interessanter. Een tip: zet permadeath aan, anders wordt het echt veel te makkelijk. Hierdoor speel je ook voorzichtiger omdat je waarschijnlijk je teamleden niet wil verliezen. Of je bent die sadist die heel Londen uit laat moorden, het is alleen flink wat werk om dat op te zetten. Watch Dogs: Legion is 29 oktober uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. De next-gen patch komt eraan zo gauw die consoles uit zijn.