Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition

Een kleine twee jaar geleden kwam Obsidian met Pillars of Eternity II: Deadfire voor pc en Mac. De game werd goed ontvangen door de critici en wij waren ook positief. Alleen de verkoopcijfers vielen tegen, de game is toch bij velen onder de radar gebleven. Nu is er de Ultimate Edition op PlayStation 4 en Xbox One. Nog een kans om kennis te maken met de RPG.

De gameplay van Pillars of Eternity II zal bekend zijn voor iedereen die de oudere RPG’s van vroeger kent, zoals Baldur's Gate en de eerste Fallout-games. Er zijn lange en korte side-quests en langzamerhand leer je meer over de wereld en zijn bewoners. Voor mensen die de originele game niet gespeeld hebben het verhaal in een notendop.

De god Eothas ontwaakt onder je kasteel en is niet bepaald vriendelijk. Op sterven na dood word je opgevangen door de godin Berath. Ze stuurt je op missie naar de Deadfire-archipel om erachter te komen wat Eothas van plan is. Ondanks de Caribische sfeer zijn de eilanden nou ook niet de meest leuke toeristen-hotspot, er zijn genoeg problemen, gevaren en monsters om je zoet te houden.

Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition (Foto: Obsidian)

Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition bevat alle updates en uitbreidingen die er ondertussen zijn uitgekomen op pc. Dus naast de basisgame heb je ook Beast of Winter, Seeker, Slayer, Survivor en Forgotten Sanctum. Kortom, heel veel content gebundeld en dat voor de prijs van de basisgame. Beast of Winter brengt je naar een besneeuwde berg. De Forgotten Sanctum is eigenlijk de endgame, hier heb je leuke gear nodig en dan nog is het verdomd lastig.

Naast de enorme bak aan content zijn de updates ook meegenomen. Ten opzichte van het origineel is er een grote gameplaywijziging te vinden in de Pillars of Eternity II: Deadfire. Het origineel was alleen te spelen in realtime met pauzeknop. Dat was al handig om even weer wat overzicht te krijgen tijdens gevechten. Een jaar geleden hebben de makers gezorgd dat je de game turnbased kunt spelen op pc. Die update is ook naar consoles gekomen. En dat werkt over het algemeen prima, mensen die de gameplay van Divine Divinity kunnen waarderen zullen snel voor deze turnbased optie kiezen.

Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition (Foto: Obsidian)

Het is alleen wat vervelender als er veel mobs zijn die je eigenlijk vrij snel kan neerleggen in realtime, dat duurt dan weer langer in turnbased. Ook kost het veel tijd als bijvoorbeeld tegenstanders een van je teamleden ‘gijzelt’ en jij al je andere teamleden een voor een die kant op moet laten lopen. Je mag nog steeds kiezen, dus als realtime je voorkeur heeft, have fun.

Pillars of Eternity II: Deadfire is van origine een pc-game dus gebouwd voor muis en keyboard. De vertaling naar controller is geslaagd te noemen. Je opent menu’s met de schouderknoppen en dan navigeer je makkelijk naar alle opties. Je bestuurt je personage direct met de analoge stick of door te klikken met de ‘cursor’ op een plek waar je heen wil. Ook hier kun je switchen tussen de twee besturingsmogelijkheden.

Helaas is er een groot nadeel aan deze console-release. De laadtijden zijn echt lang. Dit valt nog wat te begrijpen als je een stad in gaat: er moeten veel gebouwen en NPC’s geladen worden. Die uitleg gaat niet op als je bijvoorbeeld een verdieping van een gebouw hoger gaat. En daar zijn de laadtijden ook aanwezig. Er zijn sowieso veel laadschermen. Die hoeveelheid en duur zorgen ervoor dat je even uit het spel wordt gehaald, zonde.

Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition is een goede port naar consoles geworden. De besturing en menu’s zijn ook met een controller goed te bedienen en als het je allemaal te snel gaat kun je de game nog turnbased spelen ook. Het enige flinke minpunt is de lange laadtijd. Voor de fans van klassieke RPG’s is Pillars of Eternity II: Deadfire zeker de moeite waard. Deze Ultimate Edition geeft je dan ook nog eens alle content die in die anderhalf jaar is toegevoegd en dat voor de basisprijs.

Gespeeld op PlayStation 4, ook verkrijgbaar op Xbox One. Er komt dit jaar nog een Switch-versie.