WWE 2K20

Man man man man man. Wat hebben ze bij uitgever 2K gedacht toen ze groen licht gaven de release door te laten gaan van WWE 2K20. Ik kan je heel veel tijd besparen: WWE 2K20 is bizar slecht. Wil je nog weten waarom, lees dan verder.

Het begint al bij het opstarten van WWE 2K20. Je kiest je gamemodus en je mag je Superstar gaan kiezen. Ik herken er gewoon maar een paar. Ik weet niet wie de tekenaar is van de personages van het roster, maar volgens mij had hij of zij alleen Paint tot zijn of haar beschikking. Als je dan toch de WWE-licentie hebt, regel dan foto’s. Dit lijkt namelijk nergens op en ik kan me niet voorstellen dat een Superstar blij is zichzelf zo geportretteerd te zien. Laat staan de gamers, want laten we wel wezen, deze game is voor WWE-fans die graag hun favoriet enigszins lijkend willen zien. In de ring wordt het wat, maar niet veel beter. Je ziet duidelijk het verschil tussen welke Superstar eens een mo-cap pak aan heeft gehad, en wie niet. Maar ook hier lijken sommige Superstars gewoonweg niet, of zijn ze zo lelijk dat ik bang ben dat een Superstar de verantwoordelijke allang met een suplex invalide heeft gegooid.

WWE 2K20 - Create MyPlayer (Foto: 2K Games)

WWE 2K20 heeft niet alleen de presentatie als groot probleem. De ontelbare bugs helpen deze release niet mee. Ik zie zwevende personages, ik zie slechte collision detection, ik zie de ring zelf soms raar doen en dan heb ik het nog niet over de vele glitches. Ook wil de game soms een beweging niet doen terwijl het een doel is van dat gevecht. Ik heb een uur!!! in de ring met Charlotte Flair geprobeerd haar Diving Moonsault te doen. Leg je half bewusteloze tegenstander goed, klim op de buckle, ram knop, en nee, weer niet. Krijg wat. Uiteindelijk is het gelukt, maar het haalt compleet de fun uit een gevecht.

Het is niet allemaal kommer en kwel. Je ziet wel dat de ontwikkelaar wilde, maar gewoonweg veel problemen is tegen gekomen. Het verhaal in WWE 2K20 is dit keer anders opgezet. Het is leuk om eens een duo te spelen, je hebt twee MyPlayers om te onderhouden, te upgraden en natuurlijk een beetje kijken hoe je ze het best samen kan spelen. Je bent er zo’n vijftien uur mee bezig en dan kun je los in een van de vele modi in het spel. De WWE Originals zijn DLC’s waarin een bepaald thema centraal staat. De eerste is pas uit en heeft toepasselijk Halloween als thema. Zo’n thema geeft je nieuwe personages, een nieuwe omgeving, en heel veel customization. Het brengt ook wat variatie in sfeer en lol. En natuurlijk is het leuk om de 2K Showcase weer eens te doorlopen om de Four Horsewomen commentaar te geven op hun carrière. Die scenes zijn video met de echte dames in de hoofdrol, dus dan zie je hoe ze er ingame hadden moeten uitzien … Idem voor de Roman Reigns Tower, waar hij commentaar levert voordat jij de gevechten speelt.

WWE 2K20 - Bump in the Night (Foto: 2K Games)

Wat is er misgegaan met deze release van WWE 2K20? Want de testers van 2K moeten dit ook gezien hebben. Het heeft vast te maken met de licentie die 2K heeft van WWE. Het kan haast niet anders dan dat in het contract staat dat ze verplicht elk jaar een game moeten uitbrengen. Tot voor kort was de Japanse ontwikkelaar Yukes verantwoordelijk voor het maken van de games. Eerder dit jaar liet dat bedrijf al weten dat het zichzelf wilde uitdagen door een tweede sportgame te maken. Of 2K of Yukes de stekker hierna eruit heeft getrokken is me niet duidelijk, maar dat doet er ook niet toe. Ontwikkelaar Visual Concepts, die eerder meehielp aan WWE 2K, kreeg de broncode en mocht in minder dan een jaar een nieuwe game uitbrengen. Die code bleek kwalitatief niet even sterk, dus de programmeurs wilden daar wat aan gaan doen. Ga er maar aan staan: slechte code en nog geen jaar om het allemaal te fixen.

WWE 2K20 had gewoonweg niet uit mogen komen. Ik vind WWE leuk om naar te kijken en elk jaar kan ik me weer vermaken met de nieuwe game om zelf te spelen, maar dit jaar is een jaar om te vergeten. Tijdens het preview-event merkte je al de glitches, maar dat kan een early build zijn. Dan heb je nog de hoop dat de release-versie stabieler is. En dan speel je zo'n releaseversie. Ik hoopte nog op een day-one patch, ik hoopte op een week-one patch, maar het enige dat is uitgekomen is de eerste thema-DLC. Heel leuk dat 2K elk jaar een game wil of moet uitbrengen, maar hier naai je de consument mee. Volgend jaar ligt de lat heel hoog voor Visual Concepts. Ze moeten het vertrouwen van de consument terugwinnen en dat zal een hele opgave worden. Mocht er overbodig geld op je rug groeien: WWE 2K20 is uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.