The Meg

"The Stath, shark puncher." Dat is waar The Meg om draait. Okay, Jason Statham slaat misschien geen haaien neer met zijn blote vuisten, maar hij doet flink zijn best in wat feitelijk niet meer is dan een big budget B-film.

Het is geen vreemde gedachte om de jacht op de reuzenhaai in The Meg te zien als simpelweg Jaws met een grotere haai, maar daar is maar eigenlijk heel weinig van waar. Jaws, nog altijd een klassieker, gaat immers niet alleen maar over een haai, en The Meg, nooit een klassieker, grotendeels wel, hoezeer regisseur Jon Turteltaub ook zijn best doet interessante persoonlijke elementen toe te voegen met behulp van zijn diverse cast.

The Meg: Jason Statham

In The Meg is Jason Statham een professioneel reddingsduiker. De film opent met een reddingsmissie op grote diepte, waarin hij van een groep mensen een deel achter moet laten omdat het dreigende gevaar steeds groter werd. Hij zou later beweren dat er "iets reusachtigs" (en levends) verantwoordelijk was voor de bizarre schade aan het vaartuig waaruit hij zijn slachtoffers moet redden, maar niemand gelooft hem. Het stort hem in een dronkenschap, omdat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van degenen die hij moest achterlaten. Nooit zou hij meer duiken...

Enige tijd later (jaren, maanden, wat maakt het uit) is een wetenschappelijke ontdekkingstocht op pad in de Marianentrog, dat met 11 kilometer de diepst bekende plek in onze oceanen is. De wetenschappers hebben de theorie dat wat wij denken dat de bodem van de oceaan is, eigenlijk doordringbaar is en nog een grotere diepte verhult. Natuurlijk hebben deze wetenschappers gelijk en ontdekken ze een wereld aan onverkend terrein met onbekend leven. Omdat het verhaal dat vereist zijn er in dit gebied vooral grote zeedieren, zoals een 15 meter lange Kolossale Inktvis en een Megalodon, oftewel een prehistorische (en enorme) haai. De tocht naar het diepe brengt de bestuurders van het vaartuig in gevaar en wie moet er te hulp worden geroepen? The Stath.

Wat volgt is een strijd tussen mens en Megalodon, of Meg, waarbij de enorme omvang van het beest (een metertje of 20, waarbij de 'Grote Witte' haai een schoothaaitje lijkt) de belangrijkste entertainmentfactor is. Het is een vermakelijke strijd, die interessant wordt gehouden door, net als in Jaws, een groep mensen op een boot te plaatsen in een poging de haai te vangen. Want het is helemaal niet gek om een haai te vangen met een boot die kleiner is dan de vis in kwestie. Het levert ook wat karaktergedreven drama op, maar het blijft aan de oppervlakte (ahum) en dient als weinig meer dan vulling tussen het spektakel.

The Meg: Li Bingbing

The Meg probeert niet meer te zijn dan gewoon wat leuke actie met een grote haai en Jason Statham. Turteltaub maakt het geloofwaardig genoeg dat een groep wetenschappers, samen met Statham, in staat is een serieuze tegenstander te vormen voor een gigantische haai zonder militaire ondersteuning in te moeten schakelen, en weet daarmee te onstnappen aan een rangschikking bij de Sharknado-films. De spaarzame emotionele momenten in de film (soms grappig, soms treurig) houden de variatie erin, maar zorgen nooit voor echte diepte. The Meg is daarmee weinig meer dan het lijkt te zijn, maar wie daar geen bezwaar tegen heeft, zal zich er vermoedelijk ook niet aan ergeren.