FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 17 september 2018

NFL-speler beëindigt loopbaan halverwege wedstrijd, teamgenoten woest

American footballspeler Vontae Davis is er helemaal klaar mee en hangt zijn helm aan de wilgen. Dat deed de 30-jarige cornerback van de Buffalo Bills wel op een wat ongelukkig moment: tijdens de rust van het duel tussen de Bills en de Los Angeles Chargers zondagavond.

Davis begon de wedstrijd gewoon, maar halverwege stonden de Bills al met 28-6 achter. Hij kwam vervolgens niet meer terug op het veld voor de tweede helft, naar later bleek omdat hij zijn carrière per direct beëindigde: hij had zich omgekleed en was er vandoor gegaan, het stadion uit.

"Hij trok zichzelf terug en vertelde me dat hij klaar was", aldus coach Sean McDermott na afloop van de wedstrijd, die de Chargers met 31-20 wonnen. Linebacker Lorenzo Alexander was geenszins gelukkig over het vertrek van Davis, wat hij zelf ook pas na de rust ontdekte.

"Ik heb dit nog nooit gezien, nooit gehoord en nooit meegemaakt, op welk niveau dan ook. Ik heb niks te zeggen over Vontae, laat ik hem maar wat meer respect geven dan hij ons vandaag gegeven heeft door er vandoor te gaan tijdens een wedstrijd", reageerde Alexander.

Davis kwam later nog met een statement, waaruit duidelijk werd dat hij er inderdaad per direct mee stopte. "Het is voor mij en mijn familie belangrijker om nu ik nog gezond ben te stoppen, dan om door te blijven vechten en misschien te laat weg te stappen", schrijft Davis na 10 NFL-seizoenen.

Nederlandse 3x3-basketbalsters verliezen eerste EK-finale

De Nederlandse 3x3-basketbalsters hebben op het Europees kampioenschap in het Roemeense Boekarest voor het eerst de finale gehaald, nadat ze vorig jaar in Amsterdam al derde werden.

Janine Guijt, Loyce Bettonvil, Natalie van den Adel en Jill Bettonvil wonnen in de groepsfase met 14-10 van Servië, waarna het thuisland met 18-13 te sterk was. Het was genoeg voor een plek in de kwartfinales, waarin Spanje met 13-11 nipt geklopt werd.

In de halve eindstrijd namen de Orange Angels het op tegen Italië en dat werd vrij eenzijdig: 20-12. In de finale tegen Frankrijk waren de rollen echter omgedraaid. Nederland kwam er niet meer aan te pas en de Franse dames konden het voor het einde van de tien minuten speeltijd afmaken: 21-5.

De Nederlandse mannen, vorig jaar tweede op het WK en dit jaar op de World Tour prima op dreef, plaatsten zich verrassend niet voor het EK.

De wedstrijden van de slotdag, met de finale van de vrouwen vanaf grofweg 7:00 uur (Bron: YouTube)

Bert en Ernie zijn homo's

Yep, Bert en Ernie zijn een stelletje. Tenminste, de scenarioschrijver heeft hen beiden tijdens een interview met LGB\*THDEQ+^-tijdschrift Queerty uit de kast geflikkerd.

Mark Saltzman had zelf altijd sterk het gevoel dat beide Sesamstraatsterren een setje waren, maar durfde dat waarschijnlijk uit angst voor cisgenders nooit toe te geven. Toen hij een lezersvraag van een kleuter in een tijdschrift las, viel alles op zijn plek. "Hebben Bert en Ernie een relatie?"

Saltzman is zelf homo en hij stond model voor Ernie. terwijl zijn obsessief-compulsieve man model stond voor Bert. Of Saltzman zelf ook ooit een banaan in zijn oor stopte, is nooit bevestigd.

Bert en Ernie, oorspronkelijk onderdeel van de Muppets, debuteerden in 1969 in het kinderprogramma Sesame Street. In 1976 werden de homo's in Nederland geïntroduceerd.


Vijfde IndyCar-titel Dixon, concurrent Rossi na één bocht kansloos

Scott Dixon heeft zich na 2003, 2008, 2013 en 2015 voor de vijfde keer laten kronen tot kampioen in de IndyCar Series. De Nieuw-Zeelandse veteraan eindigde tijdens de slotrace van het jaar in Sonoma als tweede en dat was voldoende.

Ryan Hunter-Reay pakte voor het eerst in vier jaar weer eens een poleposition en bij de start nam hij gelijk de leiding. De ogen waren echter gericht op Alexander Rossi: de voornaamste uitdager van kampioenschapsleider Dixon reed zijn band en voorvleugel al in bocht één kapot op teamgenoot Marco Andretti en viel terug naar de 25e en laatste plaats, terwijl Dixon en medekanshebber Josef Newgarden op plek twee en drie reden.

De bijzonder indrukwekkende debutant Pato O'Ward, die zich als vijfde kwalificeerde, hield daar even knap stand, maar na ruim tien ronden begon hij terug te vallen. De 19-jarige Mexicaanse nummer twee van de Indy Lights maakte een foutje en zag Graham Rahal de aanval openen, waarna Will Power zowel O'Ward als Rahal met één fraaie actie verschalkte.

Halverwege de race lag Hunter-Reay nog altijd op kop, nog altijd gevolgd door Dixon, die zonder problemen op kampioenskoers lag. Newgarden reed op de zevende plek, Rossi reed nog altijd in het achterveld, maar door zijn pitstops en een voor hem gelukkig getimede caution - Rahal viel stil - was hij nog niet honderd procent kansloos. Takuma Sato zorgde ondertussen voor een rookgordijn: zijn motor plofte met flink wat geweld.

Met 35 ronden te rijden volgde de herstart, met Hunter-Reay en Dixon op kop. Rossi bleef voor de caution ternauwernood in dezelfde ronde als de leiders en dus had hij weer kans: bij de herstart ging hij er vol agressie in en pakte hij alvast de veertiende plek. Hij had het mes tussen de tanden en in no-time lag hij zelfs al op de negende plek.

Rossi vocht voor wat hij waard was, maar écht kans op de titel was er niet meer. Uiteindelijk eindigde hij nog op een knappe zevende plek, terwijl Hunter-Reay onbedreigd naar de zege reed. Het grootste feest was er echter bij Dixon, want de Nieuw-Zeelander werd voor de vijfde keer kampioen in de IndyCar Series. 

De hoogtepunten van de race (Bron: YouTube)

Rallyrijder Tänak pakt derde zege op rij en nadert Neuville in titelstrijd

Rallyrijder Ott Tänak blijft in het wereldkampioenschap maar inlopen op de Belgische kampioenschapsleider Thierry Neuville. De Est schreef de Rally van Turkije op zijn naam, samen met navigator Martin Järveoja.

Neuville was prima onderweg, maar op de wegen rond Marmaris sloeg het noodlot in de openingsproef van zaterdag toe. Na een ongeluk kwam de voorwielophanging door de motorkap heen en dus moesten Neuville en navigator Nicolas Gilsoul met hun Hyundai i20 de dag laten voor wat het was.

Veelvoudig en regerend wereldkampioen Sebastien Ogier nam met Julien Ingrassia de leiding over, maar ook voor dat duo duurde het niet lang: de Ford Fiesta van de Fransen raakte zwaar beschadigd en doordat ze langs de kant van de weg een reparatie uit moesten voeren verloren ze veel tijd.

Een echte strijd om de winst kwam er op de slotdag niet meer. Tänak had de leiding met zijn Toyota Yaris en alleen teamgenoot Jari-Matti Latvala was een bedreiging. Met het oog op de titelstrijd moest de Fin zich echter relatief rustig houden en dus moest hij genoegen nemen met plek twee.

Tänak heeft nu drie opeenvolgende wedstrijden gewonnen en deed perfecte zaken in de titelstrijd. Hij naderde Neuville, die zestiende werd, tot op dertien punten, terwijl nummer drie Ogier als tiende eindigde. Esapekka Lappi, vierde in het WK, reed de rally niet uit.

'Pedo' klaagt Musk aan

Elon Musk wordt dan uiteindelijk toch nog aangeklaagd door de man die hij pedofiel noemde. De Britse duiker Vernon Unsworth, die leiding gaf aan de redding van de twaalf Thaise voetballertjes uit een ondergelopen grot, werd toendertijd door Musk voor pedo uitgemaakt. Unsworth heeft er even over nagedacht en heeft besloten dat hij toch pissig is.

De aangifte van smaad tegen de briljante uitvinder is gedaan in Californië en volgens CNN ook nog eens in London, voor de zekerheid. De Brit, die met zijn 23-jaar jongere vriendin in Thailand samenwoont, eist het astronomische bedrag van 73.000 dollar, aangezien hij door de beschuldigingen van Musk 'wereldwijde imagoschade' heeft geleden.

Toen de voetballertjes vastzaten in de grot wilde Musk met een nutteloze onderzeeboot de kindjes redden, maar Unsworth vond dat Musk die onderzeeboot maar 'ergens moest steken waar de zon nooit schijnt'. Aangezien de in Zuid-Afrika geboren ondernemer, nota bene eigenaar van de Boring Company, die opmerking serieus niet op prijs stelde, noemde hij de 63-jarige Brit in al zijn onmacht maar 'pedo guy'.

Later excuseerde Musk zich voor zijn uitspraak, maar vond hij het wel vreemd dat hij nog niet aangeklaagd werd door Unsworth. "Er zal dus wel een kern van waarheid inzitten", aldus de Tesla-baas. "Waarom gaat hij anders als 40-jarige blanke man naar Thailand om een 12-jarige bruid te trouwen."

Nagelstyliste Woranan Ratrawiphukkun, sinds zeven jaar de partner van Unsworth, is het oneens met de excentrieke miljardair. Zij pareerde de uitlatingen van Musk keihard door te stellen dat haar vriend 'een goede man' is.

Vier Nederlandse darters debuteren op World Grand Prix

Na de International Darts Open, die afgelopen weekend gewonnen werd door Gerwyn Price, stond ook het deelnemersveld voor de World Grand Prix. Het darttoernooi waarbij legs altijd worden afgesloten met een dubbel, nu ook legs moeten worden begonnen met een dubbel. Voor het eerst doen er zes Nederlanders mee aan het toernooi, waarvan vier debutanten. 

Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld wisten zich via de wereldranglijst te plaatsen voor de World Grand Prix. De top acht van deze ranking is voor dit toernooi geplaatst en kan elkaar niet treffen tijdens de eerste twee rondes. Via de Pro Tour Order of Merit zorgden Jermaine Wattimena, Jeffrey de Zwaan, Ron Meulenkamp en Danny Noppert erbij kunnen zijn in Dublin. De Nop haalde dit weekende de halve finale op het International Darts Open en weet zich nu in zijn eerste jaar bij de PDC direct te kwalificeren voor een groot tv-toernooi. Het kwartet zal voor het eerst in actie komen op de World Grand Prix. 

Ook Jonny Clayton, Max Hopp, Steve Lennon, Ricky Evans en Josh Payne zullen debuteren in de Ierse hoofdstad. De World Grand Prix wordt dit jaar van 30 september tot en met 6 oktober in Dublin gespeeld. Daryl Gurney is de titelverdediger, nadat hij vorig jaar in de finale te sterk was voor Simon Whitlock. Dit weekeinde is nog eerst de Champions League of Darts met de acht beste darters van de PDC. 

FC Utrecht gaat 'praatje maken' met Bosz

Frans van Seumeren, de eigenaar van FC Utrecht, maakt er geen geheim van dat hij graag Peter Bosz naar de Galgenwaard zou willen halen.

FC Utrecht presenteerde maandag Dick Advocaat als nieuwe hoofdtrainer, maar hij is in principe alleen als tussenpaus gehaald. Voor de lange termijn zoekt de club uit de Domstad verder. "In de winterperiode, toen er al wat rumoer was, hebben we al gekeken wie er eventueel een geschikte kandidaat zou zijn", vertelt Van Seumeren aan de NOS.

Mitchell van der Gaag is één van de kanshebbers. "Hij heeft het nu wel weer moeilijk bij NAC Breda natuurlijk, maar dat is wel een trainer waar wij gecharmeerd van zijn", aldus Van Seumeren, die ook de clubloze Peter Bosz in gedachten houdt. "Als ik een trainer zou kunnen krijgen als Bosz zou ik zeker niet aarzelen om dat te doen."

"Ik heb nog geen contact met hem gehad, maar ik denk wel dat ik een praatje met hem ga maken. Ik weet niet hoe hij daartegenover zou staan, ik denk dat hij FC Utrecht te klein vindt. Maar we zijn ook niet minder dan Vitesse, daar is hij toch ook trainer geweest."

Tot het einde van dit seizoen staat Advocaat dus aan het roer. Van Seumeren is niet bang dat de ervaren coach, die volgende week 71 jaar wordt, te oud is. "Wat is oud? Dick is inderdaad zeventig, maar ik denk toch dat hij op dit moment voor ons de juiste trainer is. Daarom is hij ook de interim-trainer en wij gaan gedurende het seizoen kijken of we nu weer een hele goede trainer kunnen krijgen."

Veganisten: 'Wij willen ook een broodje döner eten'

Een lekker vettig broodje kebab met knoflooksaus en slappe ijsbergsla: het is de standaard uitgaanssnack van heel veel Amsterdammers. Maar niet voor vegetariërs en vegans.

En daar wil de stichting ProVeg graag verandering in brengen. Met een e-mailactie willen zij The Döner Company bewegen tot het opnemen van de pas ontwikkelde vegan kebab in het menu. De kebabketen heeft onder andere vestigingen op Amsterdam Centraal, Station Sloterdijk en het Amstel Station.

Snacken voor veganisten
Volgens ProVeg heeft een onderzoek van EenVandaag uitgewezen dat twaalf procent van de jongeren nooit vlees eet. Tegelijk houden zij net zoveel van snacken als iedereen.

"Ze willen ook wel eens een snelle maaltijd halen op het station, of 's avonds na het stappen een snelle hap eten. Helaas is het aanbod van veel fastfoodrestaurants nog niet in overeenstemming met de sterk groeiende vraag", zegt ProVeg woordvoerder Pablo Moleman.

Meer kebabzaken volgen
Het doel is The Döner Company te bewegen richting de veganistische versie van kebab. "Als de marktleider een nieuw product in het assortiment opneemt is de kans groot dat andere kebabzaken volgen."

Mensen die het idee van ProVeg steunen kunnen hier de actiemail ondertekenen.

Emanuelson moet twee duels van Utrecht toekijken

Urby Emanuelson is door de KNVB voor drie wedstrijden geschorst, waarvan één voorwaardelijk. De speler van FC Utrecht kreeg zondag een rode kaart.

Emanuelson werd in de thuiswedstrijd tegen FC Emmen weggestuurd door arbiter Kevin Blom na een forse overtreding op Glenn Bijl. De linkspoot mist daardoor komende zondag de uitwedstrijd tegen Feyenoord, als Dick Advocaat voor het eerst op de bank van FC Utrecht plaatsneemt. Ook tegen MVV Maastricht (KNVB Beker) is Emanuelson er niet bij.

Utrecht stond nog op voorsprong toen Emanuelson in de slotseconden van de eerste helft de rode kaart kreeg. Kort na rust kwam Emmen langszij en in de slotfase pakte de promovendus zelfs de volle winst dankzij een fraaie goal van Bijl.

Behalve de oud-speler van Ajax is ook Tom Beugelsdijk door de KNVB geschorst. Hij mist alleen aanstaande zaterdag de uitwedstrijd van ADO Den Haag tegen Vitesse. Beugelsdijk kreeg tegen PSV al zijn vierde gele kaart van dit seizoen en hij had er nog eentje openstaan uit de vorige voetbaljaargang.

Volleyballers sluiten eerste groepsfase af met winst tegen Egypte

De Nederlandse volleyballers hebben op het WK de eerste groepsfase uitstekend afgesloten. Oranje was in het Bulgaarse Roese in vier sets te sterk voor Egypte: 25-18, 25-21, 23-25, 25-16.

Zowel in de eerste als in de tweede set ging het in het eerste deel van de set gelijk op, maar in het tweede deel van de set nam de ploeg van bondscoach Gido Vermeulen afstand van de Egyptenaren.

In de derde set liep Egypte uit naar een ruime voorsprong. Nederland kwam nog wel terug tot 23-23, maar verloor de set alsnog met 25-23. In de vierde set ging het in het eerste deel van de set gelijk op. Bij een stand van van 12-11 in het voordeel van Egypte kwam Wouter ter Maat aan de service. Mede door gaat serveerwerk van de 27-jarige Nederlander liep Oranje uit naar een 20-12 voorsprong. In het restant van de set hield Nederland die voorsprong vast en won uiteindelijk de wedstrijd.

Door de vierde zege in vijf duels gaat Nederland voorlopig aan kop in groep B. Oranje heeft na vijf wedstrijden elf punten. Canada volgt op negen punten, maar heeft wel twee wedstrijden minder gespeeld in de poulefase. Frankrijk staat na vier wedstrijd op acht punten. In de tweede ronde staat opnieuw een groepsfase te wachten. Het is nog niet bekend tegen wie Nederland het dan moet opnemen.

Dronkaard zit op wc van de buren

De politie heeft zondagochtend in Rotterdam een 41-jarige man uit die plaats aangehouden. Wat eerst leek op een dubbele woninginbraak, bleek bij nader inzien te gaan om een dronkemansactie.

De Rotterdammer ging in beschonken toestand naar zijn huis in de Klaverstraat in Rotterdam-Zuid en kon zijn sleutels niet vinden. Hij sloeg een ruit in bij de buren, in de veronderstelling dat het zijn eigen huis was. Hij ging de woning binnen en rukte tot overmaat van ramp de alarminstallatie van de muur, want die maakte zo’n lawaai. Daarna is hij naar zijn eigen woning gegaan, sloeg ook daar een ruit in en is in slaap gevallen tot de politie kwam.

Toen de politie arriveerde, vertelde de slaper dat hij zich op de wc van de buren realiseerde dat hij zich in het verkeerde huis bevond. Later op het bureau zei hij zich enorm te schamen dat hij na het uitgaan een verkeerde woning was binnengegaan. De man heeft verklaard alle braakschade te zullen vergoeden.

NFL: Wéér gelijkspel, Vikings en Packers beslissen 'rivalry' niet

Liefhebbers van How I Met Your Mother zullen het ongetwijfeld weten: de Minnesota Vikings en de Green Bay Packers mogen elkaar niet echt. De noordelijke derby is een van de mooiste rivalries in de NFL en zondagavond was het weer zover, maar tot een beslissing kwam het niet.

Beide teams wisten in het eerste kwart een touchdown te scoren, maar in Green Bay kwam de thuisploeg in het tweede kwart dan op een wat grotere voorsprong: 17-7, wat Mason Crosby met een 40-yard field goal in het derde kwart nog uitbreidde naar 20-7.

Het vierde kwart leverde spektakel op, te beginnen met een touchdown pass van Kirk Cousins naar Stefon Diggs: 20-14. Crosby trapte er nog drie punten bij voor de Packers, maar vervolgens was het weer de beurt aan Cousins en Diggs: de Vikings-quarterback leverde een schitterende pass af en Diggs wierp zich de endzone in voor een touchdown, 23-21.

Nog eens twee field goals van Crosby, van 48 en 36 yards, bracht de voorsprong voor de Packers naar acht punten en dus hadden de Vikings maar één kans: een touchdown scoren én de two-point conversion maken. Zo gezegd, zo gedaan: Cousins wierp de bal naar Adam Thielen voor de touchdown, Diggs ontving de pass voor de two-point conversion.

Het stond zo 29-29, maar overtime kon nog vermeden worden door Packers-kicker Crosby. Dat lukte echter niet: zijn 52-yard field goal-poging ging naast de palen. Het was echter de kicker van de Vikings die de schlemiel van de avond werd. Daniel Carlson trapte in overtime eerst vanaf 49 yard mis, waarna de Packers niet scoorden en de Vikings nog een kans kregen. Vanaf 35 yards kon Carlson zijn ploeg relatief simpel aan de winst helpen, maar hij bezweek onder de druk en trapte mis, waardoor het tweede gelijkspel van het jaar al een feit was. 

Uitslagen NFL zondag 
Atlanta Falcons - Carolina Panthers 31-24
Buffalo Bills - Los Angeles Chargers 20-31
New Orleans Saints - Cleveland Browns 21-18
New York Jets - Miami Dolphins 12-20
Pittsburgh Steelers - Kansas City Chiefs 37-42
Tampa Bay Buccaneers - Philadelphia Eagles 27-21
Tennessee Titans - Houston Texans 20-17
Washington Redskins - Indianapolis Colts 9-21
Los Angeles Rams - Arizona Cardinals 34-0
San Francisco 49ers - Detroit Lions 30-27
Denver Broncos - Oakland Raiders 20-19
Jacksonville Jaguars - New England Patriots 31-20
Dallas Cowboys - New York Giants 20-13
Green Bay Packers - Minnesota Vikings 29-29 OT

Packers - Vikings (Bron: YouTube)

Nieuwe Rijksweg A24 cruciaal stuk infrastructuur

Vanaf 2024 hebben automobilisten en vrachtwagenchauffeurs in de regio Rotterdam de beschikking over een nieuwe snelweg. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft vandaag het officiële startsein gegeven voor de aanleg van deze weg: de A24. De nieuwe Rijksweg verbindt de A20 en de A15 met elkaar en zorgt ervoor dat het verkeer in de drukke regio beter kan doorstromen.

Minister Van Nieuwenhuizen: "Met deze nieuwe Rijksweg leggen we een missing link in ons wegennet aan. We verbeteren de bereikbaarheid van de grootste haven van Europa haven en onze industrie. Hierdoor neemt de drukte op de A15 en de Beneluxcorridor af en worden ook de wegen in en om de stad minder zwaar belast. We investeren in een cruciaal stuk infrastructuur en dat is in een regio waar zoveel mensen werken en wonen hard nodig."

De A24 Blankenburgverbinding loopt tussen de A20 ten westen van Vlaardingen langs de Krabbeplas, onder de Nieuwe Waterweg (‘Het Scheur’) door en wordt ten oosten van Rozenburg aangesloten op de A15. Het gaat om een complex project waarbij de weg zo goed mogelijk wordt ingepast in de omgeving. Zo wordt de snelweg deels verdiept aangelegd en komt er een landtunnel van 510 meter in de Aalkeetpolder. Onder het water wordt een 945 meter lange tunnel aangelegd.De wegverbinding wordt ontworpen als een autosnelweg met drie rijstroken per rijrichting. Daarnaast omvat het project de aanleg van 2 knooppunten (van de A24 op de A20 en de A15) en de verbreding van de A20 tussen de A24 en het Kethelplein.

Nieuw Waterland
Voorafgaand aan de starthandeling voor de werkzaamheden voor de A24 opende Staatsbosbeheer symbolisch het nieuw ingerichte oostelijke deel van het Oeverbos bij Vlaardingen, dat Staatsbosbeheer beheert in opdracht van recreatieschap Midden-Delfland.
Dit is het eerste gereedgekomen project van het kwaliteitsprogramma ‘Nieuw Waterland’.

Parallel aan de aanleg van de Blankenburgverbinding realiseren de regionale overheden onder leiding van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag dit kwaliteitsprogramma voor het gebied. Nieuw Waterland omvat een pakket aan maatregelen voor natuur, water, recreatie en geluid.

Gedeputeerde Floor Vermeulen: "Op allerlei fronten wordt keihard gewekt aan het betrouwbaarder maken van de Zuid-Hollandse infrastructuur. De aanleg van de Blankenburgverbinding vormt een goed voorbeeld. We doen daarbij veel meer dan tunnels bouwen en asfalt draaien. Onder de vlag Nieuw Waterland vergroten we rond Vlaardingen, Maassluis en Rozenburg het aanbod en de kwaliteit van de recreatievoorzieningen. Nieuwe fietspaden zorgen voor een goede ontsluiting. In het stedelijk gebied krijgen autowegen een geluidsarm wegdek. Zo geven we de komende jaren een kwaliteitsimpuls aan de directe omgeving van de Rotterdamse haven en versterken we het vestigingsklimaat."

Het totale project A24 Blankenburgverbinding kost 1,2 miljard euro. Voor de versterking van de kwaliteit van de omgeving van de snelweg trekken Rijk en regio ongeveer 51 miljoen euro uit. Een deel van de aanleg van de weg wordt uit tol betaald. Het gaat om 316 miljoen euro, waarbij wettelijk is vastgelegd dat de tolheffing tijdelijk is en stopt zodra het benodigde bedrag binnen is.

125.000 euro boete geëist vanwege dodelijk liftincident

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Den Bosch een boete van 125.000 euro geëist tegen Vereijken Logistics BV. Het OM verwijt de tomatenkweker uit Beek en Donk overtreding van de arbeidsomstandighedenwet en dood door schuld. Een werknemer van het bedrijf is om het leven gekomen nadat hij klem was komen te zitten onder een goederenlift.

Het bedrijf heeft volgens het OM niet alles gedaan wat je van een werkgever mag verwachten om het incident te voorkomen. ‘Het was niet de vraag of het fout zou gaan, het was alleen de vraag wanneer het fout zou gaan,’ aldus de officier van justitie. Uit onderzoek door de Inspectie SZW blijkt dat de werknemer in november 2015 bezig was met schoonmaakwerkzaamheden in de liftschacht. Hij stond de liftput te vegen toen de lift naar beneden kwam en hem plette. Hij overleed ter plekke. Het slachtoffer werd pas uren na het incident gevonden.

Dood door schuld
Het ongeval zou niet zijn gebeurd als de werkgever alle voorschriften in acht had genomen, stelt het OM: De risico’s van de werkzaamheden hadden vooraf in kaart gebracht moeten worden en dit was niet gebeurd; De lift had voor de aanvang van de schoonmaakwerkzaamheden uitgeschakeld moeten worden en dat was hij niet; De gebruiksaanwijzing van de lift was onvoldoende bekend. “Deze was zelfs niet bekend bij de leidinggevenden, laat staan dat deze voldoende bekend was bij Poolse uitzendkrachten” zei de officier op zitting.

Ook de veiligheidssensoren – die de lift automatisch moesten stilzetten zodra mensen de liftschacht betraden - werkten niet. De automatische uitschakeling was onklaar gemaakt, omdat de lift voortdurend storingen gaf, wat belemmerend werkte in het productieproces. “Het kan niet zo zijn dat daarbij veiligheidsvoorzieningen van de liftinstallatie welbewust buiten spel gezet worden. Het gaat bij opzettelijk handelen om het bewust aanvaarden van de aanmerkelijke kans dat het mis zal gaan” zei de officier op zitting.

Werkgever moet werknemer beschermen
Volgens het OM kunnen de fouten de tomatenkwekerij aangerekend worden: “De werkgever heeft zich onvoldoende rekenschap gegeven van de gevaren en risico’s die met werkzaamheden rondom en met de lift aanwezig waren.” Het gaat om ernstige feiten, aldus het OM: “Door op deze wijze te werken kan de kweker de dood van de werknemer verweten worden. Als werkgever heb je de verplichting om zorg te dragen voor een zo veilig mogelijke werkomgeving. Daarin is verdachte niet geslaagd,” stelde de officier op zitting: “Incidenten als deze dienen te worden gekwalificeerd als veiligheidsmisdrijven en verdienen een bijbehorende aanpak en bestraffing.” Het OM vindt daarom een geldboete van 125.000 euro passend. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Slachtoffertje grasmaaierongeluk Kampen overleden

Het 6-jarig meisje dat woensdag ernstig gewond raakte bij een ongeval met een grasmaaier in Kampen is vanmorgen aan haar verwondingen overleden. Dat heeft de politie zojuist bekendgemaakt. 

Het ongeval gebeurde op een groenstrook aan de Bouwkamp in de wijk Onderdijks, vlakbij een basisschool. Het onderzoek naar hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is in volle gang.

Glennis-gate: 'Arjen Lubach is zure, bekrompen lul'

Zondag met Lubach had twee jaar geleden een hit met het Netherlands Second filmpje. Gisteren maakte de presentator een dergelijk filmpje waarbij hij als het braafste jongetje van de klas Glennis Grace een hak wilde zetten. Glenda Batta, zoals ze echt heet, staat deze week in de finale van America Got Talent waar ze net doen of ze een single moeder is zonder ervaring en carriere.

Lubach zette al haar successen op een rij: winnen van de Soundmixshow, meedoen aan het Songfestival, uitverkochte stadions. En met een sarcastische Engelstalige voice-over stelt Lubach dat Batta en de programmamakers liegen. Wat elke tv-show doet. Wat Lubach doet, met zijn lachband, Omdat niemand het echt grappig vindt. Op Twitter vinden ze Lubach een lul die Glennis haar droom om zeep helpt. 'Lubach is een nare zure bekrompen man, zo'n man die de kliklijn belt als je de kliko te vroeg aan de straat zet,' aldus een Twitteraar.

Spanjaard Mola weer wereldkampioen triatlon

De Spanjaard Mario Mola is voor het derde jaar op rij gekroond tot wereldkampioen op de triatlon. Tijdens de finale van de World Triathlon Series, in het Australische Gold Coast, had de 28-jarige Mola ruimschoots genoeg aan een tweede plek.

De winst in Gold Coast ging naar de Fransman Vincent Luis, zijn eerste zege van het jaar. Luis en Mola waren de enige twee die de afsluitende tien kilometer hardlopen binnen het half uur af konden leggen en het was Luis die in de slotfase de sterkere was.

Mola won dit jaar in Yohohama, Hamburg, Edmonton en Montreal en werd in de overige vier wedstrijden drie keer tweede. Luis eindigde als tweede in het WK, voor de jonge Australiër Jacob Birtwhistle, die in Gold Coast de zevende plek pakte.

De hoogtepunten van de mannenwedstrijd (Bron: YouTube)

'3FM's Serious Request dit jaar in Hilversum'

Jaren terug, toen 3FM nog de grootste zender van Nederland was maakte de radio-omroep al twee jaar van te voren bekend waar het glazenhuis zou staan. Dit jaar is het met nog drie maanden te gaan best stil maar Spreekbuis.nl meldde vorige week dat het dit jaar naar Hilversum gaat.

Dat Spreekbuis het meteen weghaalde betekent dus gewoon dat het waar is. Of het weer een glazenhuis is valt te betwijfelen. Nu er niemand meer naar 3FM luistert en niemand de huidige DJ's kent (Michiel Veenstra trekt binnenkort de deur achter zich dicht) zal het concept om geld op te halen ongetwijfeld anders worden. En met Hilversum als gaststad is het maar een minuut of vijf naar de studio fietsen. En jij, kijk jij uit naar Serious Request?

Verwarde man breekt in en speelt naakt blokfluit op het balkon

De bewoners van een woning aan de Werkhovenstraat in Den Haag werden in de nacht van zondag 16 op maandag 17 september bruut uit hun slaap gewekt nadat een hen onbekende man zich de toegang tot hun woning had verschaft en daar vernielingen aanrichtte. De bewoonsters wisten de woning uit de vluchten.

Omstreeks 03:30 uur kwam bij de politie de melding binnen dat er vanuit de woning geschreeuw en gestommel kwam. De bewoonsters bleken in hun slaap overrompeld door een man die plotseling in de woning stond en met hen in gevecht ging. Nadat de vrouw en haar dochter erin slaagden de woning te verlaten, waarbij de man hen van de trap duwde, verschanste de man zich in de woning en barricadeerde de voordeur.

Ondanks verschillende pogingen om de man naar buiten te krijgen, weigerde hij zich over te geven en stond op enig moment naakt op het balkon blokfluit te spelen en besprenkelde zich met een onbekende vloeistof. De man werd uiteindelijk door een arrestatie-eenheid aangehouden in de woning. In de woning had hij zowel de gaskraan als de waterkraan opengezet. Ook had hij vernielingen aangericht. Omdat de man, mogelijk bij het betreden van het portiek, gewond was geraakt werd hij onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis vervoerd en behandeld aan zijn verwondingen.

De man, waarvan de identiteit nog niet is vastgesteld, is ingesloten op het politiebureau waar hij zal worden gehoord en de mogelijkheden onderzocht worden om hem te verplichten zich te laten behandelen. Ook zal onderzocht worden of de man onder invloed was en zo ja, van welke middelen.

De bewoonsters van de woning zijn opgevangen bij buren. Zij raakten niet ernstig gewond en hebben inmiddels op het politiebureau aangifte gedaan tegen de hen onbekende man. De portiekbewoners die hun woning moesten verlaten, konden vanmorgen weer terug naar hun woningen.

Politie zoekt eigenaar gedumpte ragdolls

De dierenpolitie heeft een onderzoek ingesteld nadat bekend werd dat er zaterdag 15 september twee Ragdolls (poezen) in een kleine transportkooi waren achtergelaten voor de deur van een dierenkliniek aan de Middenweg in Heerhugowaard. 

Een voorbijganger ontdekte rond 06.00 uur de transportkooi op de Middenweg en zag dat hier twee Ragdolls in zaten. De poezen bleken doorweekt omdat het de hele nacht geregend had en zij werden opgehaald door medewerkers van de dierenambulance. Beide katten hadden een slechtverzorgde vacht en zij hebben inmiddels de zorg gekregen die zij nodig hebben.

De dierenpolitie is op zoek naar de eigenaar van deze Ragdolls of naar mensen die weten wie deze eigenaar is. Mogelijk in combinatie met de transportkooi, zoals op bijgaande foto's te zien is. De katten zijn dan wel voor een dierenkliniek neergezet, maar het dumpen van dieren is een misdrijf en strafbaar.

Politie zoekt eigenaar gedumpte ragdolls (foto: politie.nl)
Politie zoekt eigenaar gedumpte ragdolls (foto: politie.nl)

Politie zoekt eigenaar gedumpte ragdolls (Foto: Politie.nl)
Politie zoekt eigenaar gedumpte ragdolls (Foto: Politie.nl)

Wolfenstein III gaat er ooit komen

Vice president of Bethesda Softworks Pete Hines heeft bevestigd dat er ooit een Wolfenstein III gaat komen. Dit zal een vervolg op Wolfenstein II: The New Colossus worden.

Wolfenstein II: The New Colossus is een vervolg waarin nazi's de Verenigde Staten hebben bezet. BJ Blazkowicz vindt dit niet ok en doet waar hij goed in is. Wanneer deel 3 moet komen is nog niet duidelijk. We wachten af.

Wolfenstein

LEGO Dark Souls in Lego Worlds

Altijd al willen weten hoe het is om Dark Souls te spelen in LEGO Worlds? Vanaf nu is dat mogelijk. Er is namelijk die LEGO Dark Souls gemaakt heeft en het ziet er nog goed uit ook. Eerder was er al iemand die LEGO Battle Royale gemaakt heeft.

In LEGO Worlds verken je een onbeperkt aantal automatisch gegenereerde werelden, op zoek naar de legendarische gouden 2x2 Lego-blokjes. Met deze blokjes ben je in staat nieuwe items te ontgrendelen en je kapotte ruimteschip te repareren, om daarmee nieuwe en grotere werelden te kunnen bezoeken.


Transference

Ubisoft is nu al een tijdje bezig met virtual reality, onder andere met Star Trek Bridge Crew en Eagle Flight. Nu komt de Franse publisher met een psychologische thriller: Transference, dat samen wordt ontwikkeld met SpectreVision van oprichter Elijah Wood (Frodo uit Lord of the Rings). In de game moet je puzzels oplossen en erachter komen wat er met de familie van Raymond is gebeurd, die het bewustzijn van hemzelf en zijn familie heeft overgezet naar een virtuele wereld.

Zorgstelsel werkt vrij goed, maar niet zoals voorzien

Het nieuwe zorgstelsel dat in 2016 in Nederland werd geïntroduceerd, presteert vooral goed als het gaat om de toegankelijkheid van de zorg. Het is echter lastig voor de verzekeraars om de kosten te beteugelen. De overheid speelt daarin een grotere rol dan voorzien. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van Suzanne Ruwaard van de Tilburg University, gefinancierd door het RIVM en het CBS.

In 2016 werd in Nederland het model van gereguleerde concurrentie geïntroduceerd in het zorgstelsel, met als doel de kosten te beteugelen en de kwaliteit van de zorg te verhogen. Daarmee werden drie markten geïntroduceerd: de zorgverleningsmarkt, de zorginkoopmarkt en de zorgverzekeringsmarkt. Suzanne Ruwaard bestudeerde hoe de zorginkoopmarkt tot dusver heeft bijgedragen aan de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg.

Resultaten
Het zorgstelsel werkt anders dan voorzien, concludeert de promovenda. De inkoopmarkt functioneert vooral goed op het gebied van toegankelijkheid van de zorg. De rol van kwaliteit bij de inkoop is klein, maar neemt wel toe. Het blijkt echter niet eenvoudig voor de verzekeraars om de kosten te beteugelen.

Inkopen op kwaliteit is lastig omdat kwaliteit nog onvoldoende inzichtelijk is, zo blijkt uit Ruwaards onderzoek. Bovendien zijn de omstandigheden van de zorginkoopmarkt veranderlijk. De rol van de verzekeraars is in de praktijk eerder faciliterend dan redigerend.

Overheid
Tegelijkertijd speelt de overheid een belangrijkere rol dan voorzien. Zij oefent druk uit om de betaalbaarheid te garanderen en de kwaliteit van de zorg op de agenda te zetten. Het nieuwe zorgstelsel werkt dus niet zoals op voorhand bedacht was, maar het werkt vrij goed en beweegt ook de goede kant op, concludeert Ruwaard. 

Rusland: 'MH17-raket was eigendom van Oekraïne'

De BUK-raket waar op 17 juli 2014 vlucht MH17, van Amsterdam naar Kuala Lumpur, boven Oekraïne mee uit de lucht werd geschoten, was eigendom van Oekraïne. Dat beweert althans het Russische leger op basis van onderzoek naar het serienummer van de raket.

Op de brokstukken van de raket werden twee serienummers gevonden, onder meer op de motor. Generaal Nikolay Parshin liet maandag op een persconferentie weten dat het leger op basis van de nummers één specifiek exemplaar uit de archieven heeft kunnen trekken: raket 8868720.

Volgens Parshin is de raket in 1986 geproduceerd in een fabriek in Dolgoprudny, nabij Moskou. In december van dat jaar werd de raket vervoerd naar een militaire eenheid in het huidige Oekraïne, wat tegenwoordig de 223e luchtafweerbrigade van het Oekraïnse leger is, zo beweert Parshin.

Die brigade vocht in juni 2014 namens Kiev mee in het oosten van Oekraïne toen pro-Russische rebellen daar in opstand kwamen. Het volledige onderzoeksrapport, inclusief alle gebruikte bronnen en dergelijken, zijn naar de Nederlandse onderzoekers gestuurd, vertelde Parshin.

Het Russische leger beweert met de vondsten dat er niks waar is van de eerdere onderzoeksconclusies. Daaruit kwam naar voren dat een Russische raket verantwoordelijk was voor het neerhalen van MH17, afgevuurd vanaf een in het geheim uit Rusland overgekomen stuk luchtafweergeschut.

Bergwijn kijkt uit naar de wedstrijd tegen Barcelona

Steven Bergwijn kijkt uit naar de Champions League-wedstrijd tegen Barcelona. De aanvaller van PSV treft in Camp Nou zijn idool Lionel Messi.

Tien jaar geleden sliep Bergwijn in hetzelfde hotel als de spelers van Barcelona. "Er was een computerruimte waar mijn broertje en ik spelletjes speelden en de voetballers op het internet gingen. Daar hebben we met hen gesproken en we zijn met ze op de foto gegaan. Ook met Messi. Het is heel bijzonder dat ik tien jaar later waarschijnlijk met hem op het veld sta", vertelt de vleugelaanvaller in gesprek met Voetbal International.

Bergwijn was blij met Champions League-loting, waar de Eindhovenaren naast Barcelona ook Tottenham Hotspur en Internazionale treffer. "Zes absolute topwedstrijden, daar word je als voetballer alleen maar beter van. Ik denk dat iedereen ons als de underdog ziet. Dat snap ik natuurlijk, maar die wedstrijden moeten eerst nog maar eens worden gespeeld. Wij zullen er alles aan doen om een goed resultaat neer te zetten. Te beginnen tegen Barcelona."

De twintigjarige aanvaller, die dit seizoen in acht wedstrijden vijf keer trefzeker was, ziet kansen voor PSV. "Barcelona behoort tot de beste teams ter wereld. Aan de bal zijn ze heel sterk, dat weet iedereen. Maar er liggen echt wel kansen voor ons. Zij zullen veel de bal hebben en als ze die verliezen zullen ze direct druk geven."

"Toch hebben zij ook zwakke plekken. De spelers van Barça blijven ook gewoon mensen, het zijn echt geen voorgeprogrammeerde robots die alles goed doen. Ik verwacht dat ze ruimte achter hun laatste linie weggeven en dan kunnen we misschien de snelheid van Lozano en mij gebruiken om kansjes te creëren."

Bergwijn is het er niet mee eens dat PSV bij voorbaat kansloos is. "Ach, iedereen mag denken en zeggen wat hij wil. Wij denken zelf dat we niet kansloos zijn. We zullen zien wat er gebeurt."

Huntelaar op schot voor Ajax: "Het is nog niet afgelopen"

Klaas-Jan Huntelaar steekt in topvorm bij Ajax. De spits was zaterdagavond twee keer trefzeker en bracht zijn seizoenstotaal op tien.

"Ik wil altijd meer. Het is nog niet afgelopen", vertelt Huntelaar in gesprek met De Telegraaf. "Ik probeer gewoon zo veel mogelijk energie in de wedstrijd te leggen, te winnen, te scoren en belangrijk te zijn voor de ploeg. Hoeveel goals er uiteindelijk uitkomen, zien we dan wel weer, want het is zaak niet te ver vooruit te kijken. Dan word je misschien te gretig en lukt het juist niet. Het gaat om de focus op het moment."

De 35-jarige spits krijgt mogelijk op korte termijn weer concurrentie van Kasper Dolberg. De Deen maakt maandagavond bij Jong Ajax zijn rentree, nadat hij een tijd uitgeschakeld was met een blessure. Huntelaar vindt het voor Dolberg en voor de ploeg 'goed' dat hij terugkeert in de eerste selectie. "We hebben zo veel mogelijk goede spelers nodig om kampioen te worden. En dat gaan we met z’n allen doen."

Ajax neemt het woensdagavond in de groepsfase van de Champions League op tegen AEK Athene. Van onderschatting wil Huntelaar niets weten. "Er wordt heel makkelijk geroepen dat Ajax wel even overwintert in de Champions League. Maar we zaten bij de loting niet voor niets in pot 3."

"Ajax heeft vier jaar lang niet meegedaan, dus we hoeven ook niet in een keer te gaan ’vliegen’. Het is leuk dat de hoop op overwintering er is en dat de mensen positief zijn. Dat hebben we als team bereikt, maar we moeten het nu echt gaan laten zien."

Robben: "Ik heb niet het gevoel dat ik nu 34 ben"

Arjen Robben geniet momenteel optimaal van het spelen bij Bayern München. De vleugelaanvaller was zaterdag nog trefzeker voor zijn werkgever.

De vleugelaanvaller maakte zaterdag met een volley de 2-1 tegen Bayer Leverkusen, in een wedstrijd die met 3-1 gewonnen werd. Het was zijn tweede treffer van het seizoen, nadat hij in de eerste competitiewedstrijd tegen TSG 1899 Hoffenheim ook al scoorde.

"Ik ben nu 34 en ik probeer gewoon van elk moment te genieten. Soms valt het je op hoeveel geluk je hebt om hier te kunnen spelen, in een volledig gevulde Allianz Arena. Je moet er gewoon van genieten", vertelt Robben aan Bundesliga.com.

"Ik weet niet hoe lang het zal duren, maar ik heb niet het gevoel dat ik nu 34 ben. Ik voel me heel erg fit. Hopelijk blijft het lang zo. Dan kan ik genieten van het spelen. Dat probeer ik altijd te doen. Dan kun je succesvol zijn."

De focus van Bayern gaat nu op de Champions League, waarin woensdag een wedstrijd met Benfica wacht en Ajax en AEK Athene Groep E compleet maken. "Het is de Champions League, het is een totaal ander spel. We moeten onze weg blijven volgen, maar er is altijd ruimte voor verbetering. We speelden goed in de eerste helft tegen Leverkusen en werkten ook hard zonder de bal. In de tweede helft namen we wat gas terug."

"We moeten oppassen voor mislukte passes, teams als Benfica kunnen erg gevaarlijk zijn in de omschakeling. We hebben veel kwaliteit en creativiteit in de aanval. We moeten defensief hard werken, alleen dan zal het succesvol zijn."

Atleet uit 'all-you-can-eat'-restaurant geweerd na bijna 100 porties sushi

Jaroslav Bobrowski is een Duitser, voormalig bodybuilder, software-ontwikkelaar en tegenwoordig ook Ironman-triatleet. Dat laatste is natuurlijk loodzwaar en je verbrandt er gigantische hoeveelheden calorieën mee, net als met de trainingen.

De stevig gespierde Bobrowski volgt een dieet waarbij hij 20 uur niet eet, waarna het tijd is voor een maaltje: "Ik eet dan tot ik vol zit", zegt hij. De Duitser heeft dan logischerwijze een razende partij honger en dus stampt hij behoorlijk veel naar binnen. Erg veel zelfs. Héél erg veel.

Deze maand trok hij weer eens naar Running Sushi in zijn Beierse woonplaats Landshut. Voor €15,90 kun je daar zoveel eten als je wilt/kunt en je raadt het al, dat is in Bobrowski's geval best wel veel. "Toen ik wilde betalen wilde ik een fooi geven, maar de ober accepteerde dat niet."

Bobrowski had net een kleine honderd porties sushi weg zitten kauwen en dat werd de eigenaar van het restaurant wat te gortig. "Hij eet voor vijf mensen, dat is niet normaal", aldus de verontwaardigde eigenaar, die de atleet vertelde dat hij niet langer welkom was in zijn etablissement.

"Ik ben hier nu verbannen, want ik eet te veel. Ik was verbaasd toen ik het hoorde", zegt Bobrowski, die nog aangaf een vaste klant te zijn (geweest) bij de sushitent.

Hond bijt man

Een verdachte van auto-inbraak zette het zondagochtend op een lopen toen hij op de Pinksterweide in Rotterdam-Zuid op heterdaad betrapt werd door een agent. Na het negeren van waarschuwingen van de agent, werd de inbreker door een politiehond gestopt.

De agent was bezig met zijn surveillance toen hij rond 04:30 uur een jonge man schichtig om zich heen zag kijken en verdacht zag bewegen bij geparkeerde auto’s. De agent sprak hem daarop aan en zag op dat moment dat de ruit van de auto waar de jongen bij stond ingeslagen was. De jongen zette het direct op een rennen.

De agent sommeerde de jongen te stoppen, maar die gaf geen gehoor. Ook niet toen de agent zijn hond uit de auto haalde. De agent waarschuwde nog een keer dat hij zijn viervoeter zou loslaten als hij niet stopte met rennen. De jongen bleef rennen, maar kon makkelijk worden ingehaald door de hond die de jongen tot stoppen dwong.

De 16-jarige jongen liep daarbij een lichte beetwond op. Nadat een dokter er naar had gekeken, kon de jeugdige inbreker worden ingesloten voor verhoor. Uit onderzoek bleek dat er nog een tweede auto door de verdachte was doorzocht. Ook hier was een ruit ingeslagen.

Hond bijt man (Foto: stockfoto politie.nl)
Hond bijt man (Foto: stockfoto politie.nl)

Keselowski wint chaotische NASCAR-race Las Vegas, play-offs begonnen

NASCAR-coureur Brad Keselowski heeft zondagavond op de Las Vegas Motor Speedway de eerste play-offrace van het jaar in de Cup Series gewonnen. Voor de oud-kampioen was de winst in de South Point 400 al de derde opeenvolgende zege, nadat hij ook de Southern 500 op Darlington en de Brickyard 400 op de Indianapolis Motor Speedway al won.

De eerste stage werd een prooi voor Martin Truex Jr, die 22 van de 80 ronden op kop reed. Kevin Harvick beëindigde de stage als tweede, Joey Logano - die 33 ronden op kop reed - werd zevende. Truex reed ook in stage twee keurig voorin, waarbij de race door problemen met Ricky Stenhouse Jr en Ty Dillon twee keer even geneutraliseerd werd.

Met het einde van stage twee in zicht ging het fout in het werkelijk bloedverzengend hete Las Vegas: Kevin Harvick ramde zijn auto de muur in en polesitter Erik Jones kon hem niet meer ontwijken, waardoor de race voor beiden klaar was. Keselowski kende een zeer sterke stage en won dan ook, voor Kurt Busch en Truex.

Crash van Harvick en Jones (Bron: YouTube)

Kyle Larson en Jamie McMurray begonnen de laatste honderd ronden vooraan, met Kyle Busch vlak achter ze aan. Met nog een ronde of vijftig te gaan ging het fout: Jamie McMurray kwam in de problemen, Chase Elliott reed er vol achterop en voor beiden was het duidelijk klaar.

Na de herstart maakten Logano, Keselowski en Truex de dienst uit, maar lang duurde het niet voor we de volgende caution kregen: Kyle Busch werd na Harvick de tweede van de 'Big Three' van dit jaar die in de problemen kwam, nadat hij de achterkant verloor en een flink stukje gras ging maaien.

Kyle Busch maait het gras (Bron: YouTube)

Larson kende een fenomenale herstart en schoof in nog geen ronde door naar de eerste plek, voor Keselowski, Logano en Truex, terwijl ook Jimmy Johnson aan kwam sluiten. Met 21 ronden te rijden was het ook klaar voor Denny Hamlin, de volgende play-offcoureur, die eveneens stevig door het gras ging nadat hij de controle even verloor.

Ook Hamlin punt het gazon nog even bij (Bron: YouTube)

Daarmee was het allemaal nog lang niet gedaan, want de ontknoping begon pas. Met zeventien ronden te gaan volgde de volgende herstart, waarbij Keselowski de leiding nam en gelijk een gat sloeg naar Logano en Truex....tot Ricky Stenhouse Jr zijn auto hard de muur in ramde.

Weer een caution, weer een herstart en weer nam Keselowski overtuigend de leiding, dit keer voor Ryan Blaney en Truex. Ook nu duurde het allemaal weer niet lang: Jimmy Johnson en Alex Bowman waren de volgende play-offcoureurs met problemen en hun lekke banden veroorzaakten weer een caution.

McMurray en Elliott in de problemen (Bron: YouTube)

Dit keer volgde een herstart met nog maar twee ronden te gaan en Keselowski nam wéér de leiding, hoewel Logano het hem dit keer even flink lastig maakte. Het was echter nog altijd niet genoeg geweest met de ellende: Michael McDowell, David Ragan en play-offcoureur Kurt Busch kwamen hard met elkaar in aanraking.

Dat alles zorgde zelfs voor de rode vlag, want de auto van McDowell liep helemaal leeg en dat moest opgeruimd worden. Na de volgende herstart, dit keer in overtime, ging het dan eindelijk goed: Keselowski reed naar de winst, voor Larson en Truex.

De laatste crash van de avond was weer een stevige (Bron: YouTube)

Met de trein naar Berlijn in vier uur?

Vanochtend om 09:27 uur is vanaf Amsterdam Centraal een symbolisch snellere intercity naar Berlijn vertrokken. De trein rijdt éénmalig een half uur sneller door in Nederland alle stops over te slaan. Staatssecretaris van Veldhoven zwaaide de delegatie uit.

Dinsdag 18 september 2018 begint in Berlijn de spoorbeurs Innotrans. Dit is de grootste vakbeurs ter wereld voor de railsector. NS President-Directeur Roger van Boxtel kondigde eerder dit jaar aan om tijdens Innotrans in gesprek te willen over versnelling van de verbinding Amsterdam-Berlijn. Om dit te realiseren zoekt NS samenwerking met Deutsche Bahn en overheden in Nederland en Duitsland. NS werkt al jaren met Deutsche Bahn samen voor de ICE naar Frankfurt en de Intercity Berlijn.

Aan boord van de éénmalig snellere trein zijn – naast reizigers die gewoon naar Hannover of Berlijn willen reizen - bestuurders van NS, ProRail, Schiphol en ambtenaren uit Nederland en Duitsland. Onderweg bespreken zij de mogelijkheden en opties voor een snellere trein. Zo is de Nederlandse delegatie goed voorbereid op het grote aantal gesprekken dat tijdens Innotrans op de agenda staat.

Normaal doet de trein er 6 uur en 22 minuten over - vandaag is dat een half uur korter. Om echt een alternatief te bieden voor het vliegtuig wil NS dat de reistijd Amsterdam-Berlijn twee uur korter wordt. 

Roger van Boxtel: “tijdens Innotrans komt de hele spoorsector samen op één beurs. Dat is een unieke kans om in een paar dagen met iedereen in gesprek te komen die een rol heeft bij de trein tussen Amsterdam en Berlijn. Waarom willen we dit graag? De grote steden binnen Europa moeten sneller bereikbaar zijn per trein - en we kunnen dit traject ook echt sneller rijden. In Berlijn gaan we praten met Deutsche Bahn, met het stadsbestuur, met de Duitse staatssecretaris van Verkeer en Vervoer en als zij van hun kant willen meewerken dan ben ik ervan overtuigd dat we over een paar jaar een veel snellere trein hebben”.

Amsterdam Centraal (Foto: FOK!)

Amsterdam Centraal (Foto: FOK!)

Recidivist probeert op slinkse wijze te ontkomen

Een 32-jarige automobilist viel zaterdagavond 15 september op de Transformatorweg in Amsterdam op door zijn rijgedrag. Hij reed met twee passagiers, terwijl er maar plek was voor één, langs een snelheidscontrole. Hij trachtte zich ook te onttrekken aan een staandehouding, vermoedelijk omdat hij mogelijk onder invloed van alcohol en drugs reed en onherroepelijk stond gesignaleerd.

Het is een niet alledaags beeld dat er drie auto’s (tripleren) naast elkaar een radarcontrole passeren. Reden te meer om de meest linkse auto aan een controle te onderwerpen. De bestuurder trachtte zich op slinkse wijze aan de staandehouding te onttrekken door op een rustige manier het Westerpark in te rijden. Waarom hij dit deed werd al gauw duidelijk.

Uit de ademtest bleek dat hij vermoedelijk onder invloed van alcohol en drugs (THC) reed. De uitslag van de bloedproef zal dit later aantonen. Daarnaast stond er voor de man, die geen vaste woon- en verblijfplaats heeft, nog een gevangenisstraf open van 13 dagen en is hem een vonnis betekend. Hij was bij rechtelijke uitspraak veroordeeld tot een geldboete van 1600 euro en 13 maanden ontzegging van de rijbevoegdheid. Daarnaast legde de rechter hem een gevangenisstraf van acht weken op en verbeurdverklaring van zijn auto omdat hij twee keer eerder had gereden onder invloed van alcoholhoudende drank terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd.

Aangezien hij niet op de hoogte was van dit vonnis, omdat hij de rechtszitting niet had bijgewoond, kreeg hij dit nu te horen. Hij heeft nog 14 dagen om hier tegen in beroep te gaan en zal dit vanuit zijn cel moeten regelen, aangezien de 13 dagen gevangenisstraf direct zijn ingegaan. De politie stelde de huurauto veilig en de overige inzittenden hoefden overigens niet verder te lopen: zij hadden een fiets en skate-boards bij zich zo meldt de politie. 

Recidivist probeert op slinkse wijzen te ontkomen (Foto: stockfoto politie.nl)
Recidivist probeert op slinkse wijzen te ontkomen (Foto: stockfoto politie.nl)

's Lands meest gehate roddeltante is terug

Twee jaar geleden slaakte ons mooie Nederland een zucht van verlichting toen bij RTL Boulevard bekend werd gemaakt dat de moeder van de Nederlandse roddelpers Albert Verlinde na zo'n 1200 jaar stopte met het succesvolle programma. Nu is hij terug. 

Talpa heeft vanochtend bekendgemaakt dat ze bij SBS op de vooravond een eigen roddelrubriek gaan maken met Albert Verlinde en Jan Versteegh. Kwalbert benadrukt dat het absoluut geen Boulevard 2.0 wordt, maar dat moeten we nog maar zien. Eerlijkheid gebiedt uw trouwe verslaggever ook wel te zeggen dat Boulevard mét Verlinde een beduidend beter programma was. 

Hoe dan ook is het weer een powermove van John de Mol om alle succesvolle programma's bij andere zenders weg te halen om SBS weer een béétje op de kaart te zetten.

Binnen een jaar bloedtest alzheimer beschikbaar

Een bloedtest waarmee de ziekte van Alzheimer vastgesteld kan worden komt steeds dichterbij. Binnen een jaar zijn er biomarkers beschikbaar om in bloed de ziekte van Alzheimer te diagnosticeren. Dat stelt Charlotte Teunissen in haar inaugurale rede. "We kunnen straks alzheimer al in een vroege fase van de ziekte vaststellen. Ook het verloop van de ziekte kunnen we dan mogelijk volgen met bloedtesten. Dat maakt het huidige analyseren van hersenvocht verkregen door een belastende lumbaalpunctie minder vaak nodig." Charlotte Teunissen spreekt haar rede uit op vrijdag 21 september bij Amsterdam UMC. Zij is in Europa de eerste vrouw op de leerstoel neurochemie.

De ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie komen steeds meer voor in de verouderende samenleving. Het diagnosticeren van de ziekte van Alzheimer verloopt moeizaam en de ziekte wordt veelal in een gevorderde fase vastgesteld. Er komen echter steeds betere biomarkers beschikbaar die in lichaamsvloeistoffen zoals bloed en hersenvocht het ziekteproces kunnen aantonen.

Nieuwe bloedtest
Charlotte Teunissen heeft een eerste goed toepasbare bloedtest ontwikkeld om het eiwit amyloid aan te tonen. De stapeling van dit eiwit in de hersenen wordt gezien als een belangrijke veroorzaker van de ziekte van Alzheimer. De nieuwe test heeft een precisie van 95%, terwijl eerdere testen een precisie van 85% hadden. Teunissen denkt binnen een jaar deze test, die de ziekte van Alzheimer aantoont, op de markt te hebben. De komende jaren gaat zij verder onderzoek doen naar biomarkers voor dementie.

Ook wil zij testen ontwikkelen die de vroegste fasen van verschillende vormen van dementie aantonen. "Vaak zijn de ziekteprocessen al bijna 20 jaar gaande voordat symptomen zoals vergeetachtigheid op gaan treden. Een vroege diagnose is ook noodzakelijk omdat hersenschade onomkeerbaar is. Dus hoe eerder we kunnen gaan behandelen, hoe beter."

Genezing stap dichterbij
Teunissen is verantwoordelijk voor verschillende biobanken van Amsterdam UMC die een belangrijke rol spelen in het neurologische onderzoek. Zo doet het Alzheimercentrum Amsterdam al jarenlang onderzoek naar de ziekte. Veel patiënten hebben door de jaren heen hun lichaamsmateriaal beschikbaar gesteld voor onderzoek naar de ziekte. Teunissen: "Ik kan voor de ontwikkeling van nieuwe biomarkers gebruik maken van deze rijke schat aan lichaamsmateriaal in onze biobanken die noodzakelijk is voor mijn onderzoek. Hierdoor komt de genezing voor de ziekte van Alzheimer een stap dichterbij."

Bloedtest om effect van medicijnen te meten
Naast haar onderzoek aan de ziekte van Alzheimer doet Teunissen ook onderzoek naar andere hersenaandoeningen. Samen met andere partners heeft ze al een eenvoudige bloedtest opgezet die het eiwit 'Neurofilament light' (NfL) aantoont bij multiple sclerose (MS). Voorheen was dit alleen aantoonbaar met een punctie van hersenvloeistof, nu dus met een bloedtest. Teunissen: "In de komende tijd wil ik onderzoeken of de NfL-bloedtest kan worden gebruikt bij het monitoren van effecten van medicijnen bij MS, maar ook bij andere hersenaandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, Creutzfeldt Jakob en ALS."

In de ideale situatie wordt de NfL-waarde gemeten voor de start van een behandeling. Als het medicijn effectief is, zou de NfL-waarde moeten dalen. Teunissen: "Het zou geweldig zijn als we dit op korte termijn voor elkaar krijgen. Want als je in een vroeg stadium weet dat een medicijn niet werkt, kun je sneller overstappen op een doeltreffender medicijn."

Binnen een jaar bloedtest alzheimer beschikbaar (Foto ter illustratie ©pxhere)
Binnen een jaar bloedtest alzheimer beschikbaar (Foto ter illustratie ©pxhere)

Boef trollt FOK!

Update 9.27 uur:
Het lijkt erop dat de meer toepasselijke titel is 'Man trollt FOK!'. User '-Splash-' wijst ons erop dat dit hartstikke FAKE is. 

'Dit is dus fake.... (deze gozer genereert ontzettend veel aandacht en volgers voor zichzelf met dit bericht, goed dat Fok! hieraan meewerkt)

(foto is uit 2016)'

Ook deze ronde zijn er weer media ingetrapt. Op onder andere 'Het Laatste Nieuws' en 'VK Magazine' zijn er met deze mooie site ingetuind. Het nieuws van politie die boeven vangt is ook eigenlijk wel te mooi om waar te zijn, uw trouwe verslaggever had beter moeten weten.

Originele bericht
De politie in Rotterdam heeft afgelopen week een leuke dag gehad. Een beetje boeven achtervolgen, wat trollen op social media en dat allemaal om onze Rotterdamse medeburgers te beschermen.

Aanvankelijk begon de dag van onze Rotterdamse politievrienden Hendrik en Max niet zo goed. Bij een pittige achtervolging van een straatschoffie 'Ilhan' konden ze de knul niet bijhouden. De dag werd gelukkig een stuk leuker toen de boef in kwestie zijn telefoon liet vallen en deze niet beveiligd bleek met een toegangscode. 

Die kans lieten deze mannen niet lopen en ze besloten op ludieke wijze in te breken in de telefoon van de voortvluchtige. Mocht je de foto niet zien, kan je altijd even doorklikken.

Hockeyers Kampong knallen over Tilburg heen

De vierde speelronde in de Hoofdklasse Heren in het mannenhockey zit erop. Kampong heeft tegen Tilburg zijn klasse getoond en won met maar liefst 6-0. Almere stuntte door een puntje te pakken tegen Rotterdam. Terrance Pieters tekende voor beide Almeerse treffers.

Kampong - HC Tilburg (6-0)
12' 1-0 Bjorn Kellerman
20' 2-0 Bjorn Kellerman
22' 3-0 (sc) Martijn Havenga
37' 4-0 Robbert Kemperman
43' 5-0 Boet Phijffer
60' 6-0 Robbert Kemperman
Tilburg had weinig te zeggen in de wedstrijd tegen de regerend landskampioen. Elke tien minuten vloog er ongeveer een goaltje in. Bjorn Kellerman startte met twee goals. Martijn Havenga maakte er voor rust nog 3-0 van uit een strafcorner. Na rust liep de score na treffers van Robbert Kemperman (2x) en Boet Phijffer op tot 6-0.

Klein Zwitserland - Amsterdam (1-2)
2' 1-0 (sc) Enzo Torossi
8' 1-1 (sc) Justin Reid-Ross
43' 1-2 Mirco Pruyser
Klein Zwitserland – de promovendus die zo verrassend al op vijf punten staat – toonde geen angst tegen Amsterdam en kwam na twee minuten op voorsprong uit een corner van Enzo Torossi. Vervolgens was het woord wel aan de Amsterdammers. Justin Reid Ross trok de stand nog voor rust gelijk. Spits Mirco Pruyser schoot Amsterdam in de tweede helft op voorsprong en de club gaf die vervolgens niet meer uit handen.

Almere - Rotterdam (2-2)
6' 0-1 (sc) Jeroen Hertzberger
31' 1-1 Terrance Pieters
62' 1-2 Simon Egerton
69' 2-2 (sc) Terrance Pieters
Al na zes minuten had mister Rotterdam Jeroen Hertzberger Rotterdam op voorsprong gebracht, uit tegen Almere. Maar voor rust trok Terrance Pieters de stand gelijk. In de tweede helft bracht Simon Egerton Rotterdam weer op voorsprong. Maar opnieuw nam Pieters Almere op sleeptouw en tekende hij voor de gelijkmaker. Het bleek de laatste goal, waardoor beide ploegen een punt aan het duel overhielden.

HGC - Den Bosch (4-4)
25' 0-1 Joaquin Menini
29' 1-1 Pelle Vos
47' 2-1 Dick Möhlmann
51' 2-2 Nicolas Della Torre
55' 2-3 Jelle Galema
63' 2-4 (sc) Bram van Groesen
65' 3-4 Kenta Tanaka
70' 4-4 Karst Timmer
HGC – Den Bosch was een fijne wedstrijd voor het doelpuntminnend publiek vanmiddag. Al duurde het wel even voor de eerste treffer te noteren viel. Joaqin Menini brak de ban en zette Den Bosch op voorsprong. Vervolgens nam thuisploeg HGC met doelpunten van Pelle Vos en Dick Möhlman het initiatief over. Maar de Brabanders kwamen terug. Via Nicolas Della Torre, Jelle Galema en Bram van Groesen werd het 2-4. De Japanse aanwinst van HGC, Kenta Tanaka, maakte daar weer 3-4 van. Via Karst Timmer sleepte HGC er in de allerlaatste minuut nog een gelijkspel uit.

Bloemendaal - Pinoké (2-0)
56' 1-0 Roel Bovendeert
58' 2-0 (sc) Jorrit Croon
Pinoké bleef lang in de wedstrijd tegen koploper van de Hoofdklasse Bloemendaal. Pas in de 56ste minuut kwamen de Mussen via de stick van Roel Bovendeert tot scoren. Twee minuten later vond ook Jorrit Croon, die deze zomer overkwam van HGC, het net. Die twee goals kwam Pinoké niet meer te boven.

SCHC - Oranje-Rood (1-2)
1' 0-1 Benjamin Stanzl
12' 1-1 (sc) Thijn Knetemann
52' 1-2 Benjamin Stanzl
Oranje-Rood had een droomstart tegen SCHC: al na een paar seconden lag de 0-1 voorsprong in de goal. Een treffer van Benjamin Stanzl. Maar SCHC schrok niet en kwam terug. Thijn Knetemann maakte de 1-1 uit een strafcorner. In de tweede helft tekende Stanzl voor zijn tweede, wat de beslissing in de wedstrijd betekende.

Hockeysters SCHC net langs Oranje-Rood, Den Bosch pakt Amsterdam

Twee minuten voor tijd lukte het de hockeysters van SCHC om Oranje-Rood te kloppen, door de winnende goal van Ginella Zerbo. Tussen Den Bosch en Amsterdam bleef het lang gelijk, maar in de tweede helft wist Den Bosch de drie punten te pakken.

SCHC - Oranje-Rood (3-2)
12' 0-1 (sc) Valerie Magis
24' 0-2 (sc) Daphne van der Velden
35' 1-2 (sc) Ginella Zerbo
44' 2-2 Kyra Fortuin
68' 3-2 Ginella Zerbo
Dankzij twee rake strafcorners in de eerste helft kwam Oranje-Rood op een comfortabele 0-2 voorsprong. Valerie Magis en Daphne van der Velden waren trefzeker. Maar SCHC kwam terug. Ginella Zerbo en Kyra Fortuin trokken de stand weer gelijk: 2-2. Zerbo trok ook de overwinning voor Stichtsche over de streep door twee minuten voor tijd de 3-2 te scoren.

Den Bosch - Amsterdam (2-0)
52' 1-0 Lieke Hulsen
59' 2-0 (sc) Ireen van den Assem
In de kraker Den Bosch – Amsterdam bleef het lang 0-0. Lieke Hulsen brak in de 52ste minuut de ban en legde de 1-0 voor Den Bosch erin. Een paar minuten later bepaalde Ireen van den Assem uit de strafcorner de eindstand op 2-0.

Laren - hdm (2-2)
25' 0-1 Tessa Beetsma
60' 1-1 Maxime Kerstholt
64' 1-2 Tessa Beetsma
67' 2-2 Josien Galama
Na de 8-0 overwinning op Groningen zat Laren op rozen, maar tegen hdm liep het anders. Tessa Beetsma zette hdm eind eerste helft op voorsprong tegen Laren. Na treffers van Maxime Kerstholt, opnieuw hdm en Josien Galama stond de eindstand 2-2 op het scorebord.

Bloemendaal - Hurley (1-1)
44' 1-0 Myrthe van Kesteren
65' 1-1 (sc) Gitte Michels
Myrthe van Kesteren zette Bloemendaal op voorsprong tegen Hurley. De Amsterdamse ploeg die zo druk versterkingen verzamelde kent nog geen sterke seizoensstart en staat nog op nul punten. Strafcornerkanon Gitte Michels hielp Hurley uiteindelijk aan het eerste punt dit seizoen: zij legde de 1-1 in de Bloemendaalse goal.

Pinoké - Groningen (3-3)
48' 1-0 (sc) Frédérique Malefason
49' 1-1 Fieke Hoff
52' 2-1 (sc) Frances Westenberg
59' 2-2 (sc) Willemijn Bos
65' 3-2 Pamela Raaff
70' 3-3 (sc) Hedi Koning
Na een doelpuntloze eerste helft was het voor het publiek genieten in de tweede helft. Het was Frederique Malefason die Pinoké op voorsprong zette. De euforie was echter van korte duur. Slechts één minuut later lag hij erin aan de andere kant. Fieke Hof tekende voor de treffer van Groningen. Luttele minuten later was de voorsprong voor de thuisploeg er echter wel weer, na een treffer van de stick van Frances Westenberg. De ervaren Willemijn Bos bracht de stand weer in evenwicht uit de strafcorner in de 59ste minuut. Gabi Nance zette Pinoké vervolgens weer op 3-2. In de laatste minuut maakte Hedi Koning de 3-3.

Kampong - Huizen (5-0)
1' 1-0 Margot Zuidhof
20' 2-0 (sb) Michelle Fillet
26' 3-0 Margot Zuidhof
57' 4-0 (sc) Nina Notman
65' 5-0 (sc) Margot Zuidhof
Kampong had weinig moeite met Huizen. Al in de eerste minuut was nieuwe aanwinst Margot Zuidhof trefzeker. Via Michelle Fillet en opnieuw Zuidhof werd de stand al snel uitgebreid naar 3-0. Na rust ging Kampong door. Nina Notman tekende voor de 4-0 en Zuidhof voltooide haar hattrick en zette in de slotfase de eindstand van 5-0 op het scorebord.

MLB: Red Sox pakken 103e zege van het jaar

De honkballers van de Boston Red Sox hebben een plek in de play-offs afgelopen week al gepakt, maar stoppen met winnen doen ze zeker nog niet. Dat is ook logisch, want de titel in de American League East-divisie is nog geen feit, hoewel de New York Yankees ze bijna niet meer kunnen achterhalen.

Thuis wonnen de Red Sox zondagavond van de New York Mets, onder meer door een 2-run homerun van Brock Holt. Punt van zorg is wel dat Mookie Betts, dit seizoen heerlijk op dreef, geblesseerd af moest haken na een worp richting de thuisplaat. De Red Sox wonnen met 4-3.

Uitslagen MLB zondag
Baltimore Orioles - Chicago White Sox 8-4
Boston Red Sox - New York Mets 4-3
New York Yankees - Toronto Blue Jays 2-3
Cleveland Indians - Detroit Tigers 4-6
Tampa Bay Rays - Oakland Athletics 5-4
Atlanta Braves - Washington Nationals 4-6
Philadelphia Phillies - Miami Marlins 4-6
Houston Astros - Arizona Diamondbacks 5-4
Milwaukee Brewers - Pittsburgh Pirates 2-3
Kansas City Royals - Minnesota Twins 6-9
Chicago Cubs - Cincinnati Reds 1-2
San Francisco Giants - Colorado Rockies 2-3
Los Angeles Angels - Seattle Mariners 4-3
San Diego Padres - Texas Rangers 7-3
St.Louis Cardinals - Los Angeles Dodgers 5-0

Red Sox - Mets (Bron: YouTube)

Nederland sneuvelt in Davis Cup

De Nederlandse tennissers zijn in de play-offs om lijfsbehoud in de Davis Cup uitgeschakeld. In Toronto bleek Canada zondagavond op de derde dag toch een maatje te groot voor het team van captain Paul Haarhuis.

Milos Raonic, de nummer twintig van de wereld, had het op moeten nemen tegen Robin Haase. Nederland's beste speler kampte echter met een knieblesure en dus kon de 27-jarige Scott Griekspoor, de mondiale nummer 224, zijn debuut maken.

Griekspoor wist Raonic af en toe prima partij te bieden en brak hem in de eerste set zelfs, maar het Canadese servicekanon was toch gewoon een maatje te groot. Na tiebreakwinst in set één had Raonic aan één break in de overige twee sets genoeg: 7-6 (4), 6-3, 6-4.

Nederland verloor het duel zo uiteindelijk met 3-1, de laatste en dus overbodige wedstrijd werd niet meer gespeeld.

FOK! Wat een weer: tweedeling

Brede opklaringen en aanvankelijk lokaal nog nevel of een mistbank. In de (zuid)westelijke kustgebieden komt aan het einde van de nacht vanaf zee, lage bewolking binnendrijven. Het blijft overal droog. Overdag is er een tweedeling in het land. In de zuidoostelijke helft zijn er velden met hoge sluierbewolking met een deels getemperde zon, in de noordwestelijke helft overheerst aanvankelijk de lage bewolking. Deze bewolking zal gedurende de dag langzaam oplossen en naar het noorden bewegen. Het blijft vrijwel overal droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 20°C op de Wadden tot 25°C in het zuidoosten. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig. In de avond draait de wind naar zuidoost.

In de nacht naar dinsdag is het breed opgeklaard en kan er plaatselijk opnieuw nevel vormen. De minima lopen uiteen van 12 a 13°C landinwaarts tot 15°C aan de kust. De zuidoostenwind neemt geleidelijk toe naar zwak tot matig, langs de kust vrij krachtig.

Dinsdag overdag zijn er zonnige perioden, al drijven er in het westen in de loop van de dag wel wolkenvelden binnen vanaf zee. Het blijft overal droog. Het wordt warmer dan vandaag met maxima die uiteenlopen van 20°C in het noordwestelijk kustgebied tot 27°C in het oosten. De wind draait in de loop van de middag naar zuidwest en trekt verder aan tot matig, in de kustgebieden (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

Wolken boven Schiphol (Foto: DJMO)
Wolken boven Schiphol (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Pesten op school afgenomen

Het aantal kinderen dat wordt gepest, is wederom afgenomen. Dat schrijft minister Slob (Onderwijs) maandag aan de Tweede Kamer. Volgens Slob is het goed nieuws voor de tienduizenden kinderen die nu niet meer met een steen in hun maag naar school gaan, maar blijft aandacht voor pesten nog altijd hard nodig. Daarom trapt hij later vandaag ook de Week tegen Pesten af.

In het primair onderwijs is het gelukt om de daling van het pesten vast te houden ten opzichte van twee jaar geleden. Net als in 2016 gaf 10 procent van de kinderen aan 1 keer per maand of vaker te worden gepest. In 2014 was dat nog 14 procent.

In het voortgezet onderwijs is het pesten zelfs verder afgenomen. Het gaat daar nu nog om 5 procent van de kinderen die 1 keer per maand of vaker wordt gepest. In 2014 lag dat percentage op 11 procent van de leerlingen en in 2016 op 8 procent. ‘Dit is echt een geweldige prestatie van scholen, leraren, leerlingen, ouders en alle anderen die hier de afgelopen jaren hard aan gewerkt hebben’, aldus Slob.

Aandacht blijft nodig
De minister roept scholen op om aandacht te blijven houden voor het tegengaan van pesten, omdat elk kind dat wordt gepest er één te veel is. ‘Het tegengaan van pesten vergt een lange adem. We kunnen niet achterover leunen na deze cijfers. We moeten er allemaal bovenop blijven zitten’, zegt de minister.

Pesten is niet okee
Slob is blij dat er de afgelopen jaren veel is veranderd. Zo hebben alle scholen nu een aanspreekpunt voor pesten, waardoor leerlingen en ouders altijd bij iemand terecht kunnen. ‘En leerlingen, ouders en leraren zijn er meer dan vroeger van doordrongen dat pesten niet okee is’, aldus de minister.

Toch ziet de minister nog ruimte voor verbetering. Zo moeten leerlingen nog beter de weg kunnen vinden naar een vertrouwenspersoon op school. Ook geven scholen niet altijd aan de inspectie door of hun leerlingen zich veilig voelen. Alle scholen moeten dat monitoren, vaak met anonieme vragenlijsten. Slob roept de scholen op die monitoring ook echt uit te voeren én de gegevens door te geven aan de inspectie.

Antipestaanpak
Pesten kwam in 2012 hoog op de maatschappelijke en politieke agenda te staan na een aantal tragische zelfmoorden. Daarop intensiveerden scholen hun antipestaanpak en kwam er meer aandacht voor de effectiviteit van antipestmethoden. Sluitstuk was een wet die de verantwoordelijkheid van de school voor de sociale veiligheid van leerlingen beter regelt.

Pesten op school afgenomen (Foto ter illustratie ©pxhere)
Pesten op school afgenomen (Foto ter illustratie ©pxhere)

Kroatië na thriller naar Davis Cup-finale

De Kroatische tennissers hebben zich net als in 2016 geplaatst voor de finale van de Davis Cup. In het eigen Zadar werd het een ware thriller tegen de Amerikanen, die pas in de laatste wedstrijd werd beslist.

Het stond 2-1 voor Kroatië na de eerste twee dagen, maar Sam Querrey vocht zich naar een gelijke stand. Hij klopte de Kroatische kopman Marin Cilic in een ruim drie uur durend duel: 6-7 (2), 7-6 (6), 6-3, 6-4. De jongelingen Borna Coric en Frances Tiafoe moesten het dus gaan beslissen en de Amerikaan won de eerste set, nadat Coric in de tiebreak kansloos was.

Coric sloeg op zijn beurt terug met een oppermachtige tweede set, maar set drie liep weer uit op een tiebreak. Die werd dit keer wel spannend, maar ging opnieuw naar Tiafoe. Toch liet Coric zien waarom hij inmiddels de mondiale nummer achttien is: hij herpakte zich en in de vierde en vijfde set was hij een maatje te groot, waardoor hij na ruim vier uur alsnog won met 6-7 (0), 6-1, 6-7 (11), 6-1, 6-3.

Kroatië speelt in de finale tegen Frankrijk, dat na twee dagen al zeker was van de winst op Spanje.

Vrouwen Ajax met moeite naar gelijkspel bij ADO, hattrick Miedema

De voetbalsters van Ajax hebben in de Eredivisie met flink wat moeite een punt gepakt bij ADO Den Haag. De thuisploeg gaf een 2-0 voorsprong uit handen en de Amsterdammers voorkwamen zo een eerste nederlaag.

De jonge Victoria Pelova opende de score namens ADO al snel en na een goed half uur verdubbelde ze de voorsprong ook. Amper een minuut later zorgde Marjolijn van den Bighelaar al voor de 2-1, maar Ajax kreeg verder nauwelijks kansen. In de blessuretijd was het echter toch nog raak: Linda Bakker scoorde en voorkwam de nederlaag voor de bezoekers, die nog wel bovenaan staan in de competitie.

In de Engelse beker scoorde Vivianne Miedema namens Arsenal al haar tweede hattrick in krap een week tijd. Ze hielp de Londense ploeg zo naar een 0-9 zege bij Lewes FC, waarbij ook Daniëlle van de Donk tot scoren kwam. Mandy van den Berg scoorde in de Spaanse competitie namens Valencia, dat zo dankzij de 3-0 winst op Espanyol de eerste driepunter pakte.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.