Blu-ray: Happy Death Day

De horror Happy Death Day komt binnenkort uit op blu-ray. Deze vermakelijke film neemt een loopje met het welbekende scenario uit de komedie Groundhog Day. In deze klassieker uit 1993 beleeft de hoofdpersoon één bepaalde dag steeds opnieuw, en zit hij dus vast in een zogeheten 'time loop'. Dit is precies wat we ook terugzien in Happy Death Day; alleen zit hierbij een tienermeisje vast in de dag dat ze wordt vermoord.

Theresa 'Tree' Gelbman (Jessica Roth, La La Land) wordt verschrikt wakker op haar verjaardag, 18 september 2017, in de studentenkamer van haar klasgenoot Carter Davis (Israel Broussard, Good Kids). Nadat zij de dag ervoor dronken op een feestje is geweest wordt ze tot haar ongenoegen wakker bij deze klasgenoot die ze nauwelijks kent. Haar dag begint dus al verschrikkelijk, en dit laat ze blijken door de hele dag egocentrisch en minachtend te reageren op iedereen die ze tegen het lijf loopt. Wanneer zij die avond wederom vertrekt naar een studentenfeestje, wordt ze in een tunnel overvallen door een gemaskerde verschijning. Dit enge figuur weet haar te steken met een mes, waardoor haar leven ten einde komt. Maar een rustig hiernamaals is haar niet gegund: ze wordt wederom wakker op deze bewuste 18 september en beleeft haar sterfdag weer opnieuw, en opnieuw ...

happy death day

Na een aantal keren dezelfde dag te hebben beleefd, wordt het Tree duidelijk dat om deze vicieuze cirkel te verbreken zij erachter zal moeten komen wie de gemaskerde verschijning is die haar om het leven wil brengen. Dit betekent voor de kijker dat voor bijna de gehele duur van de film er weinig verandering is in het verhaal. Toch betekent dit niet dat de film saai wordt; door af en toe elementen aan te passen in dezelfde dag blijft Happy Death Day anderhalf uur lang boeiend. Door het script telkens iets anders te ontvouwen, blijft het een spannend mysterie wie nou daadwerkelijk de moordenaar is.

Daarbij weet Jessica Roth indruk te maken met haar vertolking van Tree. De actrice heeft duidelijk de meeste screentime van alle acteurs en weet de film toch knap in haar eentje te dragen en de nodige humor over te brengen. Daarmee is Happy Death Day dan ook niet écht een horror, maar meer een humoristische slasher-film. Verwacht dus geen over-de-top horror, maar een vermakelijke doch spannende film met een verrassende plotwending.

happy ddeath day 2

Happy Death Day is geproduceerd door het low-budget horrorhuis Blumhouse Productions. Kijkers kennen dit huis van geslaagde films als Get OutWhiplash en Split. Ook dit keer weten zij de juiste snaar te raken. Met een klein budget van 5 miljoen, weet Happy Death Day toch een slordige opbrengst van 60 miljoen te bereiken. Ondanks dat Happy Death Day het concept heeft gebruikt van Groundhog Day, wat gelukkig ook niet door de makers zelf onder stoelen of banken wordt geschoven, is het een horror die langer bij zal blijven dan menig andere film die in ditzelfde genre uitkomt in hedendaags Hollywood. Door de trant van horror en komedie succesvol af te wisselen, en hierbij het karakteristiek van een 'whodunit' toe te voegen, blijft de kijker lang aan het beeld gekluisterd.

De blu-ray schijf is daarnaast ook prima in orde. Zo staan er een paar aardige extra's op de blu-ray, zoals wat making-of materiaal en deleted scenes. Het leukste is echter dat er een alternatief einde te bekijken is, waarin we zien dat de regisseur duidelijk een opening achterlaat voor een eventueel vervolg. Ook ziet de film er goed uit op het kleine scherm met een 2.35:1 beeldformaat op een 1080p AVC-transfer, en ook het geluid is kraakhelder door de DTS-HD Master Audio 5.1 ondersteuning. Kortom, een erg leuke horror die niet veel van je tijd opslokt die het waard is om op een avondje te bekijken!