FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 21 februari 2018

Sevilla vergeet zichzelf te belonen tegen Manchester United

Sevilla en Manchester United zijn woensdagavond niet verder gekomen dan een 0-0 gelijkspel. Vooral de bezoekers zullen hier tevreden mee zijn.

Manchester United mocht van geluk spreken dat beide ploegen met een stand van 0-0 richting de kleedkamers vertrokken. De bezoekers hadden het de eerste helft lastig en gaven Sevilla meerdere mogelijkheden om de score te openen.

Tijdens de beginfase had Manchester United de wedstrijd onder controle, maar naar mate de eerste helft vorderde werd Sevilla sterker. De thuisploeg nam het initiatief over en Manchester United beperkte zich vooral tot verdedigen. Hier slaagde de ploeg mede dankzij David De Gea goed in.

Sevilla kreeg tijdens de eerste helft namelijk goede mogelijkheden, maar De Gea keepte een geweldige eerste helft. De ploeg uit Spanje leek met een voorsprong de rust in te gaan, maar De Gea bracht prachtig redding op een kopbal van Luis Muriel.

Tijdens de tweede helft bleef het spelbeeld ongewijzigd. Manchester United stelde teleur, maar Sevilla slaagde er niet in om de mogelijkheden om te zetten in treffers. Manchester United leek er uiteindelijk met de drie punten vandoor te gaan, maar een treffer van Romelu Lukaku werd terecht afgekeurd vanwege een handsbal. Hierdoor bleef het bij 0-0.

Shakhtar wint thuis van AS Roma

AS Roma heeft wat goed te maken in eigen huis. De eerste confrontatie met Shakhtar Donetsk eindigde in een 2-1 zege voor de ploeg uit Oekraïne.

De eerste confrontatie tussen Shakhtar Donetsk en AS Roma werd afgewerkt in Oekraïne. Beide ploegen begonnen het duel veelbelovend en kansen gingen over en weer. AS Roma leek op voorsprong te komen toen Edin Dzeko en Federico Fazio na een hoekschop de bal voor hun voeten kregen, maar van dichtbij kon de bal niet over de lijn worden gewerkt.

Niet veel later kreeg Shakhtar een grote kans, maar ook de thuisploeg wist het net niet te vinden. Uiteindelijk was het AS Roma dat op voorsprong kwam. Vlak voor rust werd de score geopend. Na een steekpass van Dzeko wist Cengiz Ünder voor de 0-1 te zorgen.

Tijdens de tweede helft kwam Shakhtar al snel op gelijke hoogte. Facundo Ferreyra speelde zichzelf vrij en schoof de bal vervolgens tegen het net: 1-1. Daarmee schoot hij Shakhtar terug in de wedstrijd en kon de ploeg op zoek naar de voorsprong.

Die voorsprong kwam er twintig minuten voor tijd. Kevin Strootman maakte een overtreding, waarna Shakhtar een vrije trap kreeg. Fred ging achter de bal staan en schoot zijn ploeg naar de overwinning met een heerlijke treffer: 2-1.

Ook seksaantijgingen bij Rode Kruis

Het Rode Kruis zegt meldingen van medewerkers en oud-medewerkers over seksueel wangedrag binnen de organisatie "zeer zwaar op te nemen". De Nederlandse tak liet woensdagavond weten dat de internationale organisatie, het ICRC, de meldingen "tot op de bodem uitzoekt". Aanleiding zijn berichten over misstanden die zijn gedeeld op een Facebookpagina voor (oud-) medewerkers van de hulporganisatie.

Daar zitten mogelijk zaken tussen die nog niet eerder bekend waren. Het Rode Kruis spreekt van "vreselijke berichten" en vindt dat de "waarheid snel duidelijk moet worden".

De Nederlandse afdeling van het Rode Kruis maakte eerder al bekend dat in de afgelopen vijftien jaar in totaal drie meldingen zijn binnengekomen over "seksueel wangedrag" door hulpverleners op missie. Het ging over bezoek aan prostituees en het maken van naaktfoto's. De medewerkers raakten hun baan kwijt.

Seksuele misdragingen door hulpverleners krijgen veel aandacht nadat bekend werd dat medewerkers van hulporganisatie Oxfam na de aardbeving op Haïti jonge prostituees inhuurden voor seksfeesten.

Rode Kruis neemt wangedrag 'zeer zwaar op'
Rode Kruis neemt wangedrag 'zeer zwaar op' (Foto: ANP)

Ed Sheeran wil songfestivalliedje schrijven

Ed Sheeran wil in de toekomst best eens een poging wagen om een liedje te schrijven voor de Britten voor op het Eurovisiesongfestival. De zanger wil zelf echter niet meedoen, zo zei hij op de rode loper van de Brit Awards tegen de BBC.

"Ik zou het fantastisch vinden om een songfestivalliedje te schrijven", aldus Ed. "Ik denk niet dat ik ooit zou meedoen en ik denk ook niet dat de rest van Europa wil dat Engeland wint met de recente geschiedenis." Waar Ed precies op doelde is niet duidelijk. Vermoedelijk refereerde hij naar de brexit.

Ed is een van de grootste Britse popsterren van de laatste jaren. Op het songfestival wil het de laatste tijd niet echt lukken met de Britten. Sinds 1997 werd er niet meer gewonnen. Dit jaar moet zangeres SuRie het tij keren.

Ed Sheeran wil songfestivalliedje schrijven
Ed Sheeran wil songfestivalliedje schrijven (Foto: BuzzE)

Soft Cell nog een keer samen voor concert

Soft Cell komt in september nog een keer bij elkaar voor een afscheidsconcert in Londen. Dat hebben de leden Dave Ball en Marc Almond laten weten. Het duo was aan het begin van de jaren tachtig succesvol met hits als Tainted Love en Torch.

In 1984 hielden Ball en Almond Soft Cell voor gezien. Drie jaar eerder vierden ze hun definitieve doorbraak met de cover Tainted Love. Daarna volgden een paar kleine hits, waaronder Torch. Die song deed het in Nederland ook goed.

Na hun split werd Ball een succesvol producer. Almond kende een redelijk succesvolle solocarrière. Eind jaren tachtig scoorde hij hits met Tears Run Rings en Something's Gotten Hold of My Heart, een duet met Gene Pitney.

Soft Cell kwam in 2001 en 2005 nog bij elkaar voor een reünie. In de herfst van dit jaar doen ze dat voor de allerlaatste keer in Londen. "Met Soft Cell heb ik altijd het gevoel gehad dat het nog niet goed was afgesloten", liet Almond weten. "Dat gaat nu gebeuren. Het wordt een mooi afscheid en een statement."

Soft Cell nog een keer samen voor concert
Soft Cell nog een keer samen voor concert (Foto: BuzzE)

Real Madrid stelt teleur, maar wint wel

Het is nog niet het seizoen van Real Madrid. De ploeg wist woensdagavond wel te winnen van Leganes, maar deed dat met pijn en moeite.

Real Madrid begon aan het duel met Leganes met een achterstand van zeventien punten. De ploeg van Zinedine Zidane heeft dit seizoen veel punten laten liggen in La Liga en de club haakte al vroegtijdig af in de strijd om de landstitel.

Hierdoor ligt de prioriteit niet meer bij de Spaanse competitie voor Real Madrid. Tegen Leganes kregen Cristiano Ronaldo en Gareth Bale daardoor rust. Real Madrid moest ver gaan om drie punten over te houden aan het duel met Leganes.

De thuisploeg kwam namelijk na zes minuten spelen op voorsprong. Bustinza opende de score. De verdediger gooide zich bij een hoekschop moedig voor de bal toen Theo Hernandez de bal probeerde weg te werken en zag zijn naam op het scorebord verschijnen.

Real Madrid stelde echter snel orde op zaken en in de elfde minuut werd het alweer 1-1. Lucas Vazquez werd weggestuurd en schoot tegendraads raak. Nog binnen het halfuur zorgde Casemiro voor de voorsprong voor Real Madrid.

Lang leek het duel de eindigen in 1-2, maar vlak voor tijd kreeg Real Madrid een strafschop. Door de afwezigheid van Ronaldo ging Sergio Ramos achter de bal staan. De verdediger faalde niet en bepaalde de eindstand op 1-3.

Gouverneur bekritiseert rapport Brunssum

De Limburgse gouverneur Theo Bovens en voormalig burgemeester Luc Winants van Brunssum plaatsen kritische kanttekeningen bij het onderzoek van de hoogleraren Arno Korsten en Douwe Jan Elzinga over de Brunssumse wethouder Jo Palmen. Volgens Bovens bekeken beide hoogleraren de integriteit van Palmen louter juridisch, en niet vanuit bestuurlijk en moreel standpunt. Dat vindt Bovens te beperkt.

Op juridische gronden relativeren beide onderzoekers volgens Bovens een eerdere integriteitstoets over wethouder Palmen. Volgens Bovens "is een dergelijke relativering bij de door de onderzoekers beschreven risico's rond integriteit niet wenselijk, niet opportuun en niet verstandig."

Winants ontkent dat hij de zaak heeft overdreven, zoals de onderzoekers beweren. "Er was sprake van een meer dan gemiddeld risico, en dan ben ik als burgemeester verplicht actie te ondernemen", zei Winants woensdag. Hij blijft erbij dat sprake is van belangenverstrengeling en dat Palmen daarom geen wethouder kan zijn.

Gouverneur bekritiseert rapport Brunssum
Gouverneur bekritiseert rapport Brunssum (Foto: ANP)

Onderzoek naar stoffelijke resten Javazee

Nederland gaat nog deze week met de Indonesische autoriteiten ter plaatse onderzoek doen naar locaties waar mogelijk stoffelijke resten liggen van zeelieden van drie gezonken Nederlandse oorlogsschepen. Dat zei minister Ank Bijleveld (Defensie) in de Tweede Kamer.

De Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. Java en Hr. Ms. Kortenaer gingen met meer dan negenhonderd zeelieden ten onder in 1942. De schepen zijn vermoedelijk in 2016 illegaal geborgen om het ijzer te verkopen.

"Het gaat om een eerste verkennend onderzoek. Daarna bepalen we wat er moet gebeuren", verklaarde de minister. Een medewerker van de Nederlandse ambassade is erbij. Bijleveld heeft Indonesië hulp aangeboden voor het veiligstellen en onderzoeken van mogelijke stoffelijke resten.

Een eerste onderzoek van Nederland en Indonesië naar het verdwijnen van de schepen leverde niks op. Daarna berichtten lokale media over de berging en het begraven van stoffelijke resten. Daarop vroeg het kabinet om nieuw onderzoek.

Onderzoek naar stoffelijke resten Javazee
Onderzoek naar stoffelijke resten Javazee (Foto: ANP)

Dance battle tussen paard en voetballer Müller

Normaal draaft Thomas Müller onvermoeibaar over de groene velden, voor één keer zocht hij een ander strijdtoneel op. De voetballer van Bayern Munchen vocht een ware dance battle uit met een paard...ja je leest het goed een paard. Wie van de twee gewonnen heeft is bij de redactie helaas niet bekend.

Indien de video niet zichtbaar is kun je deze hier bekijken.

Geen deal tussen Gremio en Barça over middenvelder Arthur

Diverse media wisten te melden dat Gremio en Barcelona een akkoord hadden bereikt over Arthur, maar die berichtgeving blijkt niet te kloppen.

Arthur wordt al langer gelinkt aan een transfer naar Barcelona. De middenvelder wordt gezien als de toekomstige opvolger van Andres Iniesta en de Catalanen zouden er alles aan willen doen om de 21-jarige Braziliaan over te nemen van Gremio.

Afgelopen januari leek Arthur al op weg naar Barcelona, maar toen kwam het nog niet tot een transfer. Deze week wisten diverse media te melden dat Barcelona en Gremio inmiddels een akkoord zouden hebben bereikt over de transfersom, maar volgens Romildo Bolzan, de president van de club, is daar niets van waar.

Bolzon ontkent dat de deal beklonken is. "De deal is nog niet afgerond", vertelt hij in gesprek met Radio Bandeirantes. "We hebben veel gesprekken gevoerd, maar op dit moment is de transfer nog niet rond."

Hackers gebruikten Tesla voor cryptomunten

Een cloudsysteem van Tesla is door hackers gebruikt om cryptomunten mee te delven. Dat ontdekten cybersecurity-onderzoekers van het bedrijf RedLock. Het zogeheten cryptojacken van systemen, een verwijzing naar het Engelse woord voor kapen, komt steeds vaker voor.

De maker van onder meer elektrische auto's werd getroffen doordat inloggegevens van een cloudsysteem op een onbeveiligde computer stonden. Tesla dichtte het lek naar eigen zeggen binnen enkele uren nadat het door RedLock op de hoogte was gebracht. Bij de hack zijn geen persoonlijke gegevens van Tesla-gebruikers op straat komen te liggen.

Door de hoge prijzen voor cryptomunten is het interessant voor hackers om gekraakte systemen van ondernemingen in te zetten om die digitale valuta's te verkrijgen. Dat gebeurt door die computers ingewikkelde berekeningen uit te laten voeren.

Hackers gebruikten Tesla voor cryptomunten
Hackers gebruikten Tesla voor cryptomunten (Foto: BuzzT)

Airpoirt Lelystad opent voorlopig niet

Lelystad Airport gaat niet in april 2019 open. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft na inspraak van bewoners, bestuurders, ondernemers en gebruikers van het luchtruim besloten meer tijd te nemen voor het proces richting de opening van de luchthaven. “Met maximale druk op het proces is opening van Lelystad Airport per 1 april 2019 wellicht mogelijk. Maar dat vind ik niet verantwoord. Ik wil het zorgvuldig doen en vind het realistisch om uit te gaan van 2020.”

Veel mensen hebben zorgen over Lelystad Airport en de mogelijke gevolgen van de aansluitroutes op hun leefomgeving. De ontwerp-routes kwamen voor de zomer voor veel mensen onverwacht en fouten in de geluidsberekeningen schaadden het vertrouwen. Minister Van Nieuwenhuizen begrijpt de zorgen. “Mensen hadden beter moeten worden geïnformeerd en mensen moeten er ook op kunnen rekenen dat de informatie correct is. Ik span me in om het vertrouwen terug te winnen, maar realiseer me dat dit niet zo maar weer hersteld is.”

De minister heeft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer haar besluit over Lelystad Airport bekendgemaakt. Ze heeft op basis van de consultaties van mensen in de betrokken regio’s en luchtruimgebruikers en een advies van een bewonersdelegatie verbeteringen aangebracht aan de tijdelijke vliegroutes van en naar het vliegveld. In totaal waren er in het najaar ruim 6000 reacties binnen gekomen op ontwerp-aansluitroutes. Bij de aansluitroutes gaat het om de vliegroutes die lopen tussen de start- en landingsroutes in de omgeving van de luchthaven en het hoger gelegen (internationale) luchtruim.

Aanpassingen routes
De aanpassingen aan de aansluitroutes zorgen er voor dat er minder over woonkernen in het oosten van het land wordt gevlogen. De vliegtuigen gaan om de woonkernen van Lemmer, Heerde en Oene heen. Ook lijkt bij Ede een dergelijke oplossing mogelijk. Het natuurgebied Weerribben-Wieden en de noordelijke Veluwe worden zo veel mogelijk ontzien. Vanaf de Duitse grens tot Zwolle wordt zoveel mogelijk in een glijvlucht gevlogen waardoor er hoger gevlogen kan worden bij Lemelerveld. Bij de Zwolse wijk Stadshagen zal, bij gelijktijdig aankomend en vertrekkend verkeer, het naderende vliegtuig hoger gaan vliegen: in plaats van 900 meter op minimaal 1500 meter. Op de vertrekroute tussen Zeewolde en Biddinghuizen kan eerder worden geklommen waardoor vliegtuigen hoger over Biddinghuizen vliegen.

De minister vindt het belangrijk mensen duidelijkheid te bieden. Ze stelt als harde randvoorwaarde bij de herindeling van het luchtruim in 2023 dat de aansluitroutes van Lelystad Airport hoger komen te liggen. Ze legt daarnaast vast dat er tot de herindeling van het luchtruim maximaal 10.000 vliegtuigbewegingen zijn vanaf de luchthaven. Lelystad Airport zal in het eerste jaar 4000 vliegtuigbewegingen van Schiphol overnemen. Het tweede jaar gaat het om 7000 vliegtuigbewegingen, waarna er vanaf 2022 maximaal 10.000 vliegtuigbewegingen mogelijk zijn. Voor de lange termijn legt de minister vast dat er bij Lelystad Airport maximaal 45.000 vliegtuigbewegingen mogen plaatsvinden. Dit maximum zal in het Luchthavenbesluit worden opgenomen.

MER Lelystad
Naast de vaststelling van de aansluitroutes zijn in samenwerking met luchtvaartadviesbureaus de fouten in de berekeningen voor de milieueffecten rapportage voor Lelystad Airport hersteld. Aan de onderzoeken voor de MER-actualisatie is meegewerkt door NLR, To70, Adecs Airinfra. Het bureau dBvision heeft een contra-expertise uitgevoerd en de bewonersdelegatie heeft ook hierover een advies uitgebracht.

Bij de actualisatie is gerekend op basis van de meest actuele inzichten, bijvoorbeeld voor wat betreft de geluid- en prestatiegegevens van vliegtuigen die op Lelystad Airport gaan vliegen. De actualisatie laat onder meer zien dat de wettelijke contouren iets wijzigen. Een van de gevolgen is dat er twee woningen extra in aanmerking komen voor isolatie. Ook ligt het aantal bewoners dat valt binnen de contour voor ernstige geluidshinder lager dan de oorspronkelijke MER uit 2014. Omdat wettelijke contouren wijzingen, zal het Luchthavenbesluit worden aangepast.

Met het besluit van de minister geeft zij invulling aan de afspraak uit het regeerakkoord voor de selectieve ontwikkeling van Schiphol. De nationale luchthaven is belangrijk voor de internationale concurrentiepositie en werkgelegenheid. Het aantal reizigers groeit; zowel zakelijk als vakantieverkeer. De tweelingluchthaven in Lelystad gaat Schiphol ontlasten door een deel van de vluchten naar met name vakantiebestemmingen over te nemen. Schiphol kan zich hierdoor richten op de zakelijke en intercontinentale vluchten.

In de brief aan de Tweede Kamer geeft de minister aan dat er richting de opening nog een aantal belangrijke stappen moeten worden gezet. Zo zal de commissie voor de m.e.r. advies uitbrengen over de MER-actualisatie. Daarnaast wordt de verkeersverdelingsregel getoetst door de Europese Commissie. De verkeersverdelingsregel maakt deel uit van het zogeheten selectiviteitsbeleid waarmee de uitplaatsing van Schipholvluchten naar Lelystad wordt geregeld. Het gewijzigde luchthavenbesluit wordt voorgehangen in de Tweede Kamer en de Eerste Kamer en er volgt advies van de Raad van State.

Minister Van Nieuwenhuizen wil bij het vervolgproces de regio’s goed betrekken: “Het simpele feit dat we op basis van de inspraak en het overleg met de mensen in de regio’s tot een beter resultaat zijn gekomen, maakt dat dit de weg is die ik verder wil bewandelen. Zorgvuldigheid bepaalt het tempo en niet andersom.”

Politie vindt vuurwapen bij speler van Villarreal

Bij een huiszoeking heeft de Spaanse politie een vuurwapen aangetroffen bij Rúben Semedo. Volgens de Spaanse krant Las Provincias is de speler van Villarreal dinsdag aangehouden op verdenking van gijzeling, mishandeling en wapenbezit.

De verdediger van de Spaanse club wordt ervan verdacht dat hij samen met twee metgezellen een persoon zwaar mishandeld heeft. Het slachtoffer liep daarbij onder andere een gebroken enkel op. Volgens geruchten zou bij de gijzeling ook geschoten zijn maar raakte daarbij niemand gewond. Tijdens de gijzeling zou een andere persoon ingebroken hebben bij het slachtoffer.

Volgens de zaakwaarnemer van Semedo is het hele verhaal onjuist en is de Portugees slachtoffer van een valstrik on hem in een kwaad daglid te zetten. Wat tegen Semedo spreekt is dat hij in het verleden als eens werd aangehouden vanwege wapenbezit en agressief gedrag.

Aantal hennepkwekerijen tanende

In 2017 zijn er door de politie in totaal 4670 hennepkwekerijen ontmanteld en vernietigd. In 2016 waren dat er in totaal 5538. Het aantal meldingen over illegale hennepkwekerijen lag vorig jaar ook iets lager dan voorheen.

Ten opzichte van 2016 werden er vorig jaar 868 minder hennepkwekerijen geruimd. ‘Dat is best een grote terugloop’, zegt John Jespers, landelijk coördinator hennep politie. ‘Toch gaat het nog om gemiddeld dertien opgerolde plantages per dag'. Jespers legt uit dat de oorzaak van de daling kan liggen in de prioritering die de lokale driehoek geeft aan het ruimen van hennepkwekerijen. ‘Gemeenten hebben ook te kampen met andere vormen van criminaliteit waar mogelijk meer capaciteit naartoe is gegaan.’

Voor de aanpak van hennep werkt de politie samen met het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, gemeentebesturen, woningcorporaties, energiemaatschappijen en verzekeraars. ‘De samenwerking is prima, maar het is wellicht tijd om weer samen na te denken hoe we de aanpak kunnen intensiveren.’ Het feit dat er vorig jaar acht procent minder meldingen waren over hennepkwekerijen betekent volgens Jespers niet dat er ook minder zijn opgerold. ‘Zelfs met onbeperkte mankracht zou je hier meer dan een volle dagtaak aan hebben.’

In sommige eenheden werden minder hennepkwekerijen opgerold dan in de voorgaande jaren doordat de inzet zich deels verplaatste. Onder meer door de hoge opbrengsten binnen de illegale hennepteelt is sprake van vermenging van de onder- en bovenwereld. Deze ondermijning bestaat ook uit op zichzelf legale diensten zoals transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting.

Door meer en langer rechercheonderzoek te doen worden ook de organisaties achter de kwekerijen gepakt. Dit heeft onder meer ten doel ook financieel meer af te pakken van criminelen. Met het afpakken van crimineel verkregen vermogen of bezittingen raken OM, politie en ketenpartners criminelen op een plek die hen pijn doet, namelijk in de portemonnee.

Aantal hennepkwekerijen tanende (Foto: Stockfoto politie.nl)
Aantal hennepkwekerijen tanende (Foto: Stockfoto politie.nl)

Kunstschaatsen op AC/DC levert Hongaarse nieuwe fans op

Wereldberoemd was kunstschaatsster Ivett Toth niet, voorafgaand aan de korte kür op de Olympische Spelen in Pyeongchang. Een enorme beroemdheid zal ze nu wellicht ook nog niet zijn, maar toch heeft de 19-jarige Hongaarse er woensdag veel fans bij gekregen.

Toth schaatst haar korte kür dit seizoen namelijk op muziek van AC/DC, met eerst Back in Black, gevolgd door de heerlijke tonen van Thunderstruck. Gekleed in leren pak, met spikes en al, ging Toth woensdag tekeer op het Koreaanse ijs, en vele duizenden kijkers waren onder de indruk.

Op social media kreeg Toth gelijk veel steun voor haar bijzondere optreden, wat weer eens wat anders is dan gekleed in een normale jurk schaatsen op klassieke muziek. Toth eindigde als 23e en ging daarmee met de hakken over de sloot door naar de vrije kür van vrijdag.

De korte kür van Toth op het EK van dit jaar - omdat gedoe met rechten ervoor zorgt dat een goed filmpje van de Spelen niet te vinden is (Bron: YouTube)

Toth in actie in Pyeongchang (Pro Shots/Action Images)
Toth in actie in Pyeongchang (Pro Shots/Action Images)

Rapper wil Sex heten

Rapper Young Thug wil voortaan Sex genoemd worden. Dit zegt de 26-jarige artiest op Twitter, zonder daar verdere uitleg bij te geven.

Jeffrey Lamar Williams, zoals de rapper echt heet, probeerde zijn naam al eerder te veranderen. In 2016 riep hij mensen op om hem No, My Name is Jeffrey te noemen. Dat was uiteindelijk een publiciteitsstunt voor zijn nieuwe muziekuitgave.

Young Thug is niet de eerste die een beoogde naamsverandering de wereld ingooit. In november zei Sean Combs (aka Puff Daddy of P. Diddy) zijn naam te willen veranderen in Brother Love. Uiteindelijk moest hij een paar dagen later vanwege de massale aandacht en verwarring toch bekennen dat het een grapje was.

Rapper Young Thug wil Sex genoemd worden
Rapper Young Thug wil Sex genoemd worden (Foto: BuzzE)

IJshockeyers Canada ondanks Finse aanval in halve finales

De Canadese ijshockeyploeg heeft het ook zonder alle sterren uit de NHL voor elkaar gekregen om zich te plaatsen voor de halve finales op de Olympische Spelen. De kampioen van de vorige twee Spelen rekende in de kwartfinales af met Finland.

Het was een spannende partij, maar het duurde lang voor er gescoord werd. Dat gebeurde pas vroeg in de derde periode, toen de in Zwitserland bij Bern spelende Maxim Noreau namens Canada de score opende. 

Finland probeerde alles uit de kast te trekken om op gelijke hoogte te komen, maar ondanks een enorm slotoffensief van de Scandinaviërs wist de Canadese ploeg stand te houden, waarmee de 1-0 zege een feit was.

In de halve finales speelt Canada tegen Duitsland, dat verrassend van Zweden won. De wedstrijd wordt vrijdag gespeeld, net als de andere halve finale, die tussen Tsjechië en de Russen gaat.

De Finse goalie Mikko Koskinen feliciteert zijn Canadese collega Kevin Poulin (Pro Shots/Action Images)
De Finse goalie Mikko Koskinen feliciteert zijn Canadese collega Kevin Poulin (Pro Shots/Action Images)

Keeper worstelt doorgebroken spits onderuit

Als (doel)verdediger moet je soms aan de handrem trekken. Dat zal Máximo Banguera, keeper van Barcelona SC, dinsdagavond ook gedacht hebben. 

Barcelona Sporting Club uit Ecuador stond in de Copa Sudamericana tegenover de Paraguayaanse Club General Díaz. In de slotseconden van de wedstrijd kwam een speler van de bezoekers alleen op het doel af, waardoor Banguera dit als enige oplossing zag.

 

Barcelona Sporting Club vs Club General Díaz (Bron: Youtube)

Parkland-scholieren doelwit complottheorieën

Activistische leerlingen zijn na het bloedbad in Florida het doelwit geworden van complotdenkers. De zeventienjarige David Hogg, een uitgesproken scholier, ontkende bij CNN een acteur te zijn.

Scholieren uit Parkland hebben zich na de schietpartij op hun school uitgesproken voor strengere wapenwetgeving. Dat leidde tot allerhande complottheorieën over hun motieven. De jongeren worden volgens The New York Times onder meer neergezet als "acteurs" die mensen na dergelijke drama's moeten mobiliseren tegen wapenbezit.

Hogg, de zoon van een voormalige FBI-agent, kreeg de volle laag. Hij zou volgens sommige complotdenkers door zijn vader zijn geïnstrueerd om kritiek te uiten op de regering. De tiener zag zich genoodzaakt zich te verdedigen tegen de aantijgingen. "Ik vertegenwoordig geen andere partij", benadrukte hij bij CNN.

De jongeren kregen bijval van de Republikeinse senator Marco Rubio. "De bewering dat sommige scholieren die na Parkland op televisie verschenen acteurs zijn, is afkomstig van een walgelijke groep idioten", schreef de politicus op Twitter. Hij stelde dat de complotdenkers "geen fatsoen"hebben.

Parkland-scholieren doelwit complottheorieën
Parkland-scholieren doelwit complottheorieën (Foto: ANP)

SociOlympics dag 15, het leukste van de social media rond de Spelen

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste social media-berichten over de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten zie je hieronder.

Er werden vandaag weer twee medailles behaald:

Voor Ireen Wüst was het haar laatste olympische race:

Op Medal Plaza ontvingen de bronzen shorttrackdames hun medaille:

De ISU heeft de beelden van de relay finale vrijgegeven zodat we allemaal kunnen zien waar de twee diskwalificaties vandaan kwamen:

Soohorang, mascotte van de Winterspelen, kan een knap stukje vliegen met zijn snowboard:

De mond van Thijs Zonneveld gesnoerd, er zijn FOK!ers die daar erg blij mee zijn:

 

Eindelijk de mond gesnoerd. #rust #studiokorea

Een bericht gedeeld door thijzzzzzzzzz (@thijzzzzzzzzz) op20 Feb 2018 om 5:43 (PST)

Niet alleen honden blijken naar de Spelen te kijken:

Verslaggeefster Mischa Blok is zelf geboren in Zuid-Korea en onderzoekt elke dag voor NPOradio1 Koreaanse gewoontes. Zo komen we naast de Winterspelen ook nog wat over het land zelf te weten, vandaag ging het over borrelen met de baas (elke week, verplicht):

In Australië zijn ze erg betrokken bij de Olympische Spelen:

Lindsey Vonn schreef geschiedenis:

En het podium mocht er wezen:

De straten van de olympische plaatsen in Zuid-Korea zijn geheel in thema versierd:

 

#boomerang #2018pyeongchang

Een bericht gedeeld door Lisa Marie Cirincione (@lisac.photography) op21 Feb 2018 om 4:46 (PST)

 

pyeongchang’s night lights are beautiful. #pyeongchang2018 #olympics

Een bericht gedeeld door Zoë (@zmarcus) op21 Feb 2018 om 4:44 (PST)

 

Всего 4 дня осталось #pyeongchang2018#olympicsgames#olympics

Een bericht gedeeld door PyeongChang007 (@anaminakova) op21 Feb 2018 om 5:48 (PST)

'Laserman' krijgt levenslang

De rechtbank in Frankfurt heeft woensdag een 64-jarige Zweed, bijgenaamd de 'Laserman', veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens moord, bijna 26 jaar geleden gepleegd. Ze achtte bewezen dat John Ausonius op 23 februari 1992 een garderobejuffrouw die op weg was naar huis opwachtte en haar een kogel door het hoofd schoot. Hij had het voorzien op haar handtas.

Volgens Bild verdedigde hij zich door te zeggen dat het slachtoffer zijn zakagenda had gestolen. Ausonius zit sinds 1994 vast in Zweden wegens moord en meervoudige poging tot moord. Hij schoot, voordat hij naar Duitsland vluchtte, begin jaren negentig maandenlang met een geweer, uitgerust met laservizier, op migranten. Massamoordenaar Breivik (2011) raakte door hem geïnspireerd.

Ausonius zou binnenkort op vrije voeten gekomen zijn maar belandt nu in een Duitse cel. De aangeklaagde wordt bovendien opgesloten in een streng beveiligde penitentiaire inrichting.

'Laserman' krijgt levenslang
'Laserman' krijgt levenslang (Foto: ANP)

Berden: "Ajax telt alleen maar centen en titels"

Hai Berden, voorzitter van VVV-Venlo, vindt dat het voor de bestuurders van de Eredivisie alleen maar om geld draait.

"Het huidige voetbal kun je vergelijken met multinationals die familiebedrijven wegconcurreren. Maar die familiebedrijven hebben de industrie wel mede mogelijk gemaakt", vertelt Berden aan Voetbal International. De Nederlandse clubs vergaderen momenteel onder meer over de verdeling van televisiegelden en Berden maakt zich zorgen om de enorme verschillen die zijn ontstaan.

De topclubs vergelijkt hij dus met multinationals. "Bedrijven die heel ver af staan van de mensen en waarvan ik de indruk heb dat ze de rest het liefst helemaal opeten. Mede door de steeds grotere verschillen in tv-uitkeringen is de kloof enorm geworden." Volgens Berden bestaat de Eredivisie juist 'bij de gratie van kleine clubs'.

Tot slot zegt de preses van VVV dat Ajax een belangrijke rol in het verhaal speelt. "Waar willen zij heen met onze competitie? Het is mij een raadsel. Ik hoor alleen maar we hebben een speler gekocht, we hebben er eentje verkocht en we zijn weer bijna kampioen. Er ontstaat daar geen voetbalgeschiedenis. Het enige wat Ajax tegenwoordig doet is centen en titels tellen."

Win twee kaarten voor de Far Cry 5-show

In Far Cry 5 speel je een nieuwe junior-sheriff van het fictieve Hope County in Montana. De fanatieke cultus, Project at Eden’s Gate, gaat er nogal gewelddadig tegenaan om het gebied compleet in hun macht te krijgen. Belegerd en afgesloten van de rest van de wereld, vorm je samen met de inwoners van Hope County het Verzet om Hope County te ontzetten van Joseph Seed en zijn volgelingen.

Far Cry 5 komt er bijna aan, het is nog een maandje winterslapen tot 27 maart. Wil je toch al wat eerder meer van het spel zien, dan heeft Ubisoft wat georganiseerd voor de fans. Op donderdagavond 8 maart (inloop 18.30, show van 19.00 tot 21.00 uur) gaat de uitgever live gloednieuwe gameplay van Far Cry 5 tonen in de grote Dolby Cinema-zaal van Vue Hilversum. Daaromheen bouwen ze een toffe show en uiteraard maken fans ter plekke kans op allerlei prijzen.

Ubisoft heeft voor ons kaarten voor deze show apart gelegd. We mogen vijf winnaars blij maken met ieder twee kaarten. De enige twee dingen die je moet doen om kans te maken is: kunnen op de avond van de show, en antwoord geven op de volgende vraag: hoe heet de hond die je een pootje helpt in Far Cry 5? Laat je antwoord voor 27 februari op de prijsvraagpagina achter. Winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Far Cry 5 - Vue Event Hilversum (Foto: Ubisoft)

Brenet positief: "Niet afhankelijk van Lozano"

Joshua Brenet heeft veel vertrouwen in de uitwedstrijd die PSV komend weekend speelt tegen landskampioen Feyenoord.

De Eindhovenaren missen waarschijnlijk Hirving Lozano vanwege een schorsing. "Maar we zijn echt niet alleen van hem afhankelijk", vertelt Brenet volgens Voetbal International. "Verder weet ik niet precies hoe het proces met Marco van Ginkel en zijn knie verloopt, maar ik verwacht hem er tegen Feyenoord wel weer bij. Hij is heel belangrijk voor ons middenveld."

Volgens Brenet kan Mauro het gat van Lozano wel opvullen. "Iedere club heeft te maken met schorsingen en blessures, wij ook, daar zullen we ons dus niet achter verschuilen voor het duel met Feyenoord." De Mexicaan kreeg afgelopen weekend een rode kaart tegen sc Heerenveen.

Mede door het uitvallen van Lozano leverde PSV tegen de Friezen dure punten in, maar Brenet is niet bezorgd. "Van de 2-2 tegen Heerenveen raken we echt niet in paniek. We hebben nog altijd vijf punten voorsprong op Ajax en dat geeft ons alle vertrouwen."

Pampers beledigen Mohammed, moslims woest

Moslims in India staan op hun achterste benen. De zogenoemde 'Pampers Baby Dry Pants' beledigen namelijk de profeet. De volgelingen van Mohammed roepen hun geloofsgenoten op de luiers massaal te verbranden.

Dat de profeet gek was op jonge meisjes, is uiteraard bekend. Maar nu blijkt volgens de moslims de naam van Mohammed te prijken op de nieuwste lading Pampers. En dat is natuurlijk haram.

Op de bewuste luiers is echter geen profeet te zien. Er is namelijk een vrolijke schets op te zien van een poesje. Mohammedanen zien in de poes echter de Arabische letters 'Mohammed' in de kat.

Moslimactivisten van de Darsgah Jihad-o-Shahadat hebben gisteren een officiële aanklacht ingediend tegen Procter & Gamble, de fabrikant van 's werelds bekendste luiermerk. In een brief aan de politie laten de islamieten weten ernstig te zijn gekwetst en ze roepen dan ook op de makers streng te straffen volgens de sharia.

Poes of profeet? Zeg het maar!

Scorende keeper was inspiratie voor Sagna

Bacary Sagna onthult in een interview dat doelman Alberto Brignoli, die scoorde tegen AC Milan, één van de redenen was om naar Benevento te komen.

Benevento debuteert dit seizoen in de Serie A en de ploeg pakte geen enkel punt in de eerste veertien competitieduels. Begin december kwam daar verandering in toen AC Milan op bezoek kwam. Bij een achterstand van 1-2 zorgde keeper Alberto Brignoli met een rake kopbal voor een geweldige sensatie.

Sagna, die sinds afgelopen zomer clubloos was, zag de beelden ook. "Ik wist dat Benevento het moeilijk had, maar door dat doelpunt van Brignoli raakte ik geïntrigeerd door het verhaal van de club. En het was geweldig om te zien hoe de fans toen reageerden", zegt de 35-jarige rechtsback in La Gazzetta dello Sport.

De Fransman hoorde van zijn zaakwaarnemer dat de Italiaanse laagvlieger wel interesse had. "Ik ging in gesprek met voorzitter Oreste Vigorito. Hij sprak over de club alsof het zijn eigen bloedeigen dochter was." Trainer Roberto De Zerbi vergelijkt Sagna met Pep Guardiola. "Want hij let op alle details en hij wil altijd dat we blijven voetballen en voor veel beweging zorgen."

Bacary Sagna speelde het grootste deel van zijn carrière voor Arsenal, waarna hij in 2014 naar Manchester City vertrok. Drie jaar later kreeg hij daar na vorig seizoen geen nieuw contract aangeboden.

Opstootje op training Feyenoord in aanloop naar topper

De druk staat er blijkbaar flink op bij Feyenoord in aanloop naar de wedstrijd tegen PSV van aanstaande zondag en de halve finale van de KNVB Beker de woensdag daarna. Op de training vlogen Sven van Beek en Steven Berghuis elkaar in de haren.

De ruzie ontstond nadat Van Beek en Berghuis met elkaar in botsing kwamen bij een duel om de bal. Berghuis trapte de verdediger die lang geblesseerd is geweest daarna fel na waarna er een opstootje ontstond, zo kunnen we zien op de beelden van Rijnmond Sport. Al snel werden de kemphanen uit elkaar gehaald.

Van der Hoorn: "Agüero is denk ik de beste"

Mike van der Hoorn is uitgegroeid tot basisspeler bij Swansea City en de centrale verdediger geniet in de Premier League.

De 25-jarige verdediger stapte in de zomer van 2016 voor tweeënhalf miljoen euro over van Ajax naar Swansea City, waar hij de laatste zes competitiewedstrijden een basisplaats had. In de Premier League staat Van der Hoorn tegen aanvallers al Harry Kane, Romelu Lukaku, Pierre-Emerick Aubameyang en Sergio Agüero.

"Ik moest wel even wennen aan het baltempo en het atletisch vermogen van die gasten. Ze blijven gaan", vertelt de Nederlander in gesprek met de NOS. "Al zijn spitsen die je de hele wedstrijd niet ziet en dan toch een duel beslissen de besten. Agüero is bijvoorbeeld zó slim. De hele wedstrijd hoor en zie je hem niet en denk je dat je 'm in je zak hebt, maar dan maakt-ie er uit het niets toch twee. Hij is denk ik de beste."

Van der Hoorn speelde drie seizoenen bij Ajax, waar hij lang niet altijd basisspeler was. Toch kijkt hij met een positief gevoel terug op zijn periode in Amsterdam. "Dat laatste halfjaar voelde het alsof ik alles van me had afgespeeld. Ik ben echt blij dat ik deel heb uitgemaakt van Ajax. Een schitterende club. Ik kijk er met een mooi gevoel op terug."

Van der Hoorn heeft nog een contract tot de zomer van 2019 en weet niet hoe de toekomst er voor hem uit ziet. "Ik vind Engeland wel echt een mooie competitie, ook de Championship is van hoog niveau. De Premier League wordt elk jaar gekker en gekker. Elke week opnieuw zie je weer tegenstanders met een grote naam op het bord staan. Daar wil je zo lang mogelijk deel van uitmaken."

Van der Hoorn in duel met Agüero (Pro Shots / Action Images)
Van der Hoorn in duel met Agüero (Pro Shots / Action Images)

CNN houdt debat Parkland-scholieren en NRA

CNN organiseert woensdagavond (Amerikaanse tijd) een debat tussen de overlevenden van de Parkland-shooting en de National Rifle Association, de Amerikaanse wapenlobbyclub. De NRA ligt in de VS weer zwaar onder vuur na de schietpartij in een school in Parkland waardoor zeventien mensen omkwamen en vele tientallen gewond raakten.

CNN liet woensdagmiddag weten dat de NRA de uitnodiging om live op televisie in debat te gaan met de scholieren heeft geaccepteerd. Behalve overlevenden en nabestaanden van slachtoffers zijn er ook ouders van leerlingen van de school bij het debat aanwezig.

De NRA wordt vertegenwoordigd door woordvoerster Dana Loesch. Ook zijn er politici aanwezig, onder wie senator Marco Rubio van Florida. Rubio ligt ook onder vuur omdat hij in zijn staat geen zwaardere restricties voor wapenverkoop heeft doorgevoerd. Rubio heeft aanzienlijke bedragen gekregen van de NRA voor zijn campagnes.

President Donald Trump wilde niet aan het debat deelnemen, meldt CNN. Ook gouverneur Rick Scott heeft de uitnodiging afgeslagen.

CNN houdt debat Parkland-scholieren en NRA
CNN houdt debat Parkland-scholieren en NRA (Foto: BuzzE)

'Strengere aanpak seksuele intimidatie nodig'

Bijna de helft van de werknemers heeft wel eens te maken gehad met een vorm van seksuele intimidatie. Dat constateert vakbond FNV op basis van een enquête onder ruim zevenhonderd mensen. Meestal gaat het om seksueel getinte grapjes, maar ook ernstigere vormen van intimidatie komen voor. Volgens FNV is een strengere aanpak noodzakelijk.

Het gaat om een studie van onderzoeksbureau Totta Research in opdracht van FNV. Een op de acht ondervraagden verklaarde wel eens ongewenst te zijn aangeraakt. Verkrachting of aanranding speelde in 2 procent van de gevallen.

Voor een derde van alle slachtoffers had de intimidatie gevolgen, zoals bijvoorbeeld psychische klachten en vermindering van de kwaliteit van het werk. FNV merkt op dat er meestal ook geen melding wordt gedaan van de intimidatie. Verder komt naar voren dat 20 procent niet weet hun werkgever precies voor beleid heeft op dit punt.

'Strengere aanpak seksuele intimidatie nodig'
'Strengere aanpak seksuele intimidatie nodig' (Foto: ANP)

Samsung komt met grootste SSD ooit

Samsung heeft woensdag de grootste opslagruimte ooit gepresenteerd. In een kastje van een paar centimeter past 30,72 terabyte aan data. Dat betekent dat de solid state drive, de PM1643, genoeg ruimte heeft voor 5700 Full HD-films.

De SSD heeft twee keer zo veel ruimte als de vorige recordhouder, ook van Samsung. Die PM1633a uit 2016 had 15,36 terabyte onder de motorkap. De opslag is bestemd voor grote bedrijven. Consumenten krijgen hem nog niet in hun computer thuis.

De eerste SSD's zijn in januari gemaakt en nu begint de massaproductie.

Samsung komt met grootste SSD ooit
Samsung komt met grootste SSD ooit (Foto: BuzzT)

Duitse ijshockeyers stunten en staan na 42 jaar in halve finales Spelen

De Duitse ijshockeyploeg heeft op de Olympische Spelen voor een forse stunt gezorgd. De ploeg van coach Marco Sturm schakelde Zweden in de kwartfinales in overtime uit en plaatste zich voor het eerst sinds 1976 voor de halve finales van de Spelen.

Na iets minder dan veertien minuten opende Duitsland de score via Christian Ehrhoff. Goalie Viktor Fasth van het zwaar favoriete Zweden had een probleem, want nog geen halve minuut later tekende Marco Noebels zelfs al voor de 2-0.

Zweden bleef jagen en een kwartier voor tijd leverde dat dankzij Anton Lander de aansluitingstreffer op. Dominik Kahun leek de Zweedse hoop echter al snel in de grond te boren, want binnen twee minuten scoorde hij de 3-1.

Toch was het nog altijd niet gedaan: Patrick Hersley schoot Zweden met de 3-2 weer in de wedstrijd en negen minuten voor tijd was het Mikael Wikstrand die de stand met de derde Zweedse treffer weer helemaal gelijk trok.

Er moest dan ook overtime gespeeld worden en daarin trokken de Duitsers ten strijde. Veteraan Patrick Reimer toverde een heerlijke actie uit de stick, passeerde Fasth en schoot Duitsland zo voor het eerst in ruim vier decennia naar de halve finales.

Vrouw neukt geest 300 jaar oude piraat

Amanda Teague uit Downpatrick heeft een nogal ongewoon seksleven. De 45-jarige Noord-Ierse laat zich namelijk veelvuldig uitwonen door een geest. Sterker nog; Amanda is zelfs met de 300 jaar oude piraat getrouwd.

De Britse is geen onbekende in de piratenwereld. Jannes en Frans Duijts kent ze dan wel niet, maar wel verdiende ze jarenlang de kost als imitator van Jack Sparrow. Captain Jack Sparrow.

Op een gegeven moment leerde ze een Haïtiaanse piraat kennen. De vonk sloeg dan ook al snel over. Dat de beste man al in de achttiende eeuw het tijdelijke met het eeuwige had verruild, boeide mevrouw Teague echter weinig.

Het dolgelukkige piratenstel stapte dan ook onlangs in het huwelijksbootje. Want ja, de Britse is niet hetero- of homofiel, maar spectrofiel. Ze krijgt een kletsnatte voeg van geesten.

"Het is het laatste overgebleven taboe, maar tegenwoordig moet alles kunnen", vertelt de dame aan Britse media. "Alles moet maar politiek correct tegenwoordig. Maar spectrofilie bestaat al zeker duizenden jaren. Toch wordt er niet over gepraat."

En de Haïtiaanse zeerover mag dan wel geen lichaam hebben, toch rijgt hij de bloedgeile Britse veelvuldig aan zijn onzichtbare, doch paarsgepunte lans. "Spirituele seks draait allemaal om energie, en het is absoluut geen masturbatie. En hoewel je alle standjes met een geest kunt doen, werkt gewoon missionaris het beste. Dan voel je zijn gewicht beter."

Mocht je nog twijfelen aan Amanda's verstandelijke vermogens, weet dan dat zij niet de enige is. Veel van haar vriendinnen neuken ook met een geest. "Ik ken een vrouw die regelmatig orgies heeft met een heleboel geesten tegelijk", bekent ze. "Zij is bovendien getrouwd met een aardse man. Hij doet vaak gezellig mee."

Seks met geesten gaat het helemaal worden in 2018!

Modernisering Apaches kan miljard kosten

De toekomstige modernisering van de Nederlandse Apache-gevechtshelikopters kan bijna een miljard euro gaan kosten. Dat blijkt uit de goedkeuring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken van de mogelijke order door Nederland bij Boeing.

Het gaat om de modernisering van 28 Nederlandse toestellen van de de huidige versie AH-64D naar de modernere AH-64E. Die laatste versie heeft onder meer krachtiger motoren en nieuwere sensoren. De geschatte totale kosten zijn volgens de Amerikanen 1,19 miljard dollar (967 miljoen euro).

De Nederlandse Apaches zijn bijna twintig jaar oud en raken verouderd. Defensie heeft daarom gevraagd om een offerte. Van een opdracht voor de modernisering is nu nog geen sprake. Defensie heeft de Tweede Kamer vorig jaar al laten weten dat de helikopters moeten worden gemoderniseerd.

Modernisering Apaches kan miljard kosten
Modernisering Apaches kan miljard kosten (Foto: ANP)

GL en PvdA willen abortuspil bij huisarts

De abortuspil moet verkrijgbaar worden bij de huisarts. GroenLinks en de PvdA dienen hiervoor een initiatiefwetsvoorstel in. In de huidige situatie kunnen vrouwen de pil alleen bij een ziekenhuis of abortuskliniek krijgen.

Over de abortuspil was de afgelopen jaren veel te doen. In 2016 wilde toenmalig minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de pil al beschikbaar maken bij de huisarts. De huidige coalitie voelt daar niets voor.

Volgens GroenLinks zit er een duidelijk verschil tussen het oude plan van Schippers en het initiatiefwetsvoorstel: GL en de PvdA willen niet dat huisartsen allemaal apart een vergunning moeten aanvragen.

"Dit voorstel vergroot de keuzevrijheid en toegang tot zorg voor alle vrouwen", vindt Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet (GL). Haar PvdA-collega Sharon Dijksma spreekt van "een belangrijke stap vooruit".

Positief

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) staat positief tegenover het voorstel. ,,Het wetsvoorstel schept duidelijkheid over het wettelijke kader waarbinnen dit gebeurt. En het brengt geen administratieve lastendruk met zich mee, dat was bij een eerder wetsvoorstel wel het geval", zegt een woordvoerster. Zij wijst er ook op dat huisartsen straks zelf kiezen of ze de abortuspil gaan verstrekken of niet.

Volgens een peiling van EenVandaag vinden zes op de tien mensen (63 procent) het een goed idee als de huisarts de pil kan voorschrijven. Ook ondervraagde kiezers van D66 (80 procent voor) en VVD (69 procent) zijn enthousiast. CDA-kiezers zijn voorzichtig optimistisch (49 procent voor, 35 procent tegen). Alleen de kiezers van de ChristenUnie zijn volgens de peiling in meerderheid tegen.

GL en PvdA willen abortuspil bij huisarts
GL en PvdA willen abortuspil bij huisarts (Foto: ANP)

Ruben Hein: besef vaker hoe gelukkig we zijn

Zanger en Wie is de mol-deelnemer Ruben Hein vindt dat we vaker moeten beseffen hoe gelukkig we in Nederland eigenlijk zijn. Dat zei hij woensdag in een interview op NPO Radio 2.

"Ik denk dat elke liedjesschrijver zich heel bewust is van de huidige tijden", stelde hij. "Ik denk vaak: kom op jongens, let een beetje op, we moeten het met z'n allen doen op deze wereld. Maar tegelijkertijd gaat het met ons hier ook wel heel erg goed. We hebben verdomd veel mazzel, zonder dat we het echt in de gaten hebben."

Zelf staat Hein er naar eigen zeggen ook te weinig bij stil. "Natuurlijk zijn er genoeg dingen in dit land waar nog aan gewerkt moet worden", stelt hij. "Niet iedereen heeft het even gemakkelijk. Maar niemand hoeft zich hier écht ergens zorgen over te maken."

De zanger ging verder heel kort in op Wie is de mol, waar hij momenteel in te zien is. Hij is een van de vier laatst overgebleven kandidaten. "Zodra ik het over Wie is de mol heb, schiet ik in een defensief standje", lachte hij. "Maar het is inmiddels ook een soort sport om daarover te moeten liegen. En het is geen vervelende leugen gelukkig."

Ruben Hein: besef vaker hoe gelukkig we zijn
Ruben Hein: besef vaker hoe gelukkig we zijn (Foto: BuzzE)

'Cybercrime kost 490 miljard euro per jaar'

Digitale misdaad kost de wereld steeds meer. De wereldwijde schade is elk jaar 600 miljard dollar, omgerekend bijna 490 miljard euro, oftewel bijna 1 procent van de wereldeconomie. Dat blijkt uit een onderzoek van beveiliger McAfee en onderzoeksbureau CSIS.

In 2014 was de schade 445 miljard dollar (ruim 360 miljard euro). Volgens de onderzoekers worden criminelen steeds geavanceerder. Ook wordt de drempel om zelf crimineel te worden steeds lager. "Misdaad is efficiënter, minder riskant, winstgevender en nog nooit zo gemakkelijk geweest", aldus McAfee.

Banken zijn de favoriete doelen, overheden de gevaarlijkste daders. Rusland is volgens de onderzoekers wereldleider. "Dat laat zien hoe goed hun hackers zijn en hoe ze westerse justitie minachten", aldus CSIS. Noord-Korea is tweede. Het land wordt er regelmatig van beschuldigd virtueel geld te stelen om het bewind te financieren. Brazilië, India en Vietnam zijn in opkomst, aldus McAfee en CSIS.

'Cybercrime kost 490 miljard euro per jaar'
'Cybercrime kost 490 miljard euro per jaar' (Foto: ANP)

50 tips na uitzending over Nicky Verstappen

De uitzending van Opsporing Verzocht over de dood van Nicky Verstappen, heeft vijftig nieuwe tips opgeleverd. Het tv-programma was dinsdagavond eenmalig vanuit het gemeentehuis in Landgraaf, om aandacht te besteden aan het DNA-verwantschapsonderzoek in verband met de moord uit 1998.

Volgens de politie gaat het om tips en suggesties van meedenkende kijkers en worden er ook namen genoemd.

Op 11 augustus 1998 werd toen de elfjarige jongen levenloos aangetroffen in een dennenbosje op de Brunssummerheide. De dader is nooit gevonden. Dit weekend begint een groot DNA-verwantschapsonderzoek, in de hoop dat er na al die jaren toch nog een dader gevonden wordt. 21.500 mannen zijn uitgenodigd om mee te doen aan het onderzoek. Het grootste deel woont in de omgeving van Landgraaf.

50 tips na uitzending over Nicky Verstappen
50 tips na uitzending over Nicky Verstappen (Foto: ANP)

Herinnering voor gebruikers berichtenbox

Mensen die de digitale berichtenbox van de overheid gebruiken, moeten een herinnering krijgen als zij binnen drie weken een bericht niet hebben geopend. Een meerderheid van de Tweede Kamer roept de regering op dat te regelen.

De Kamer wil voorkomen dat mensen belangrijke berichten missen. Het is van het grootst mogelijke belang dat belastingplichtigen kennis nemen van de belangrijke berichtgeving door de Belastingdienst en andere overheidsinstellingen, stellen CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en Jan Middendorp (VVD). "Veel mensen kregen boetes terwijl ze niet eens wisten dat ze berichten moesten lezen", zegt Omtzigt.

De overheid weet nu niet welke berichten uit de berichtenbox van de Belastingdienst of mijnoverheid.nl wel of niet geopend zijn, aldus Omtzigt en Middendorp. Zij vinden dat de regering de Kamer regelmatig moet informeren over het percentage berichten dat tijdig is geopend, en eventueel maatregelen moet nemen.

Herinnering voor gebruikers berichtenbox
Herinnering voor gebruikers berichtenbox (Foto: BuzzT)

Bardock en Broly vechten mee in FighterZ

Bandai Namco heeft de eerste twee DLC-personages aangekondigd voor Dragon Ball FighterZ. Bardock en Broly maken binnenkort hun opwachting en de eerste trailers (in hoeverre je het trailers kan noemen) zijn uitgebracht.

Beide trailers duren maar liefst acht seconden en hebben bovendien geen audio. We kunnen in ieder geval zien hoe de personages eruitzien. Wanneer de vechtersbazen beschikbaar komen is nog niet bekend.

Bende met samoeraizwaard vermoordt man in Londen

Een gewelddadige groep mensen heeft een 20-jarige man doodgehakt met een samoeraizwaard, enkele uren nadat op nog geen kilometer afstand zijn 17-jarige neef Abdikarin Hassan werd doodgestoken. Naast de twee slachtoffers, beiden van Somalische afkomst, werden nog vier mensen met steekwonden opgenomen in wijk Camden in Londen dinsdagavond.

De politie hield na de gruwelijke moord extra patrouilles en fouilleerde iedereen die zich in het gebied ophield.

De 20-jarige werd gisteravond rond 22:15 midden op Malden Road aangevallen door een groep die bandana's om het hoofd hadden en een samoeraizwaard bij zich droegen. Binnen de familie werd eerder al een 20-jarige man vermoord.

Na de aanval vluchtte de bende te voet, terwijl voorbijgangers probeerden het slachtoffer te redden. Dat mocht niet meer baten. Sinds 1 januari zijn er al 15 mensen vermoord in Londen.

Fries vaarverbod om Elfstedentocht

In Friesland geldt vanaf zaterdag een bijna algeheel vaarverbod. Ze hopen zo dat het ijs voldoende en sneller kan groeien voor de Elfstedentocht. Dit meldt De Telegraaf.

Je kon er natuurlijk op wachten. Terwijl wij massaal snakken naar de lente, komt de horrorwinter eraan. En dus is men in Friesland al druk bezig met de Elfstedentocht.

En daarom mag er op sloten en vaarten vanaf zaterdag niet meer worden gevaren. Alleen grote vaarwegen voor de beroepsvaart blijven voorlopig buiten schot. "Aannemers wordt verzocht hun drijvend materiaal te verwijderen", aldus de provincie.

Japanse curlingvrouwen laatste halve finalist

De Japanse curlingvrouwen hebben zich als laatste land geplaatst voor de halve finales van het olympische toernooi. De vrouwen van skip Satsuki Fujisawa verloren wel met 4-8 van het al uitgeschakelde Zwitserland, maar zag dat hun directe concurrent Amerika ook verloor van het al geplaatste Zweden. Daardoor werden de Japansen niet meer ingehaald en was er geen extra wedstrijd nodig voor de vierde plaats.

Amerika had een overwinning nodig tegen de Zweden, maar kwam al gelijk 3-0 achter na het eerste end. De dames van skip Nina Roth knokten zich nog knap terug in de wedstrijd en na het negende end (toen Japan al had verloren) was de stand gelijk en wisten de dames dat ze in het laatste end een steal moesten halen om een tie-breaker wedstrijd af te dwingen.

Echter zat een overwinning er nooit in voor Amerika, dat liefst drie punten tegen kreeg en zich tevreden moesten stellen dan een vijfde plaats. Japan zal in de halve finale het verrassende Zuid-Korea treffen. De andere halve finale gaat tussen Zweden en Groot-Brittannië.

Jochie (14) legt 20 eieren uit z'n kont

Akmal uit Gowa blijkt een medisch wonder. De veertienjarige Indonegiër legt namelijk eieren via zijn anus. In twee jaar tijd heeft hij al twintig eieren gelegd.

De puber begon in 2016 ineens eieren te leggen. Allemaal via de artiesteningang. Al meerdere keren heeft hij zich met de aandoening gemeld bij het plaatselijke ziekenhuis, maar daar konden ze niets voor hem betekenen. Ook niet toen hij deze week live twee eieren legde voor de ogen van de verbaasde artsen.

"In twee jaar tijd heeft hij achttien eieren gelegd", vertelt vader Rusli. "En vandaag ook weer twee eieren erbij. Ik heb het eerste ei getikt, en de inhoud was geheel geel. Een maand later opende ik een ander ei, en bij dit bleek de inhoud kats wit en juist niet geel."

Hoewel de artsen er geen reet van geloven, hebben zij Akmal toch een week in quarantaine gelegd in het ziekenhuis. Zij willen zien of het ventje inderdaad eieren weet te leggen, of dat hij alle eieren zelf in zijn poeperd heeft geschoven. Inmiddels zijn er röntgenfoto's gemaakt waarop is te zien dat Akmal daadwerkelijk twee eieren in zijn lichaam heeft zitten.

Dat zijn zoon zelf de eitjes in zijn anus heeft geduwd, gaat er bij Rusli niet in: "Ik ben de dorpsimam", verterlt hij. "Zoiets doen we niet. We doen niet aan voodoo, maar geloven uitsluitend in Allah."

Wie was er eerder: de moslim of het ei?

Duits bobsleegoud na prachtige ontknoping

Op de Olympische Spelen in Pyeongchang belooft ook de tweede beslissing in het bobsleeën razendspannend te worden. Nadat Justin Kripps uit Canada en Francesco Friedrich uit Duitsland het goud in de tweemansbob deelden, staat het bij de vrouwen na drie van de vier runs ook zeer dicht bij elkaar.

Na de eerste twee runs, op dinsdag, stond de Duitse Mariama Jamanka uit Duitsland samen met remster Lisa Buckwitz op de eerste plek, 0,07 seconden voor Elana Meyers Taylor. De Amerikaanse werd woensdag weer sterk op gang geduwd door remster Lauren Gibbs en dat leverde een baanrecord op, waarmee het gat naar Jamanka bijna werd gedicht: de Amerikaanse slee staat er nog 0,04 seconden achter met één run te gaan.

Achter de twee om goud strijdende teams wordt ook nog gevochten, maar dan wel om het brons. De Canadese Kaillie Humphries, tweevoudig regerend olympisch kampioene, reed vlekkeloos en steeg samen met remster Phylicia George van de vijfde naar de derde plaats, 0,37 seconden achter Jamanka. Jamie Greubel Poser (VS) volgt met remster Aja Evans op 0,42, de Duitse Stephanie Schneider en de met een voetblessure kampende topremster Annika Drazek staan op 0,52.

Om 14.00 gaat de vierde en laatste run van start, waarin Jamanka als laatste naar beneden komt.

Update 14.52 uur
Met Schneider begon in de vierde en laatste run de strijd om brons, hoewel het onwaarschijnlijk leek dat de Duitse met een geblesseerde Drazek achter zich serieus aan kon vallen. De run was in elk geval prima en dus was het wachten op de rest.

Greubel Poser en Evans vertrokken weliswaar sneller dan het Duitse duo, onderin de baan verloren de Amerikaanse dames teveel tijd en dus kwamen ze achter Schneider en Drazek terecht.

Humphries en George vertrokken snel en de Canadese pilote, meer ervaren dan wie dan ook, liet zien de druk prima aan te kunnen. Ze was vrijwel perfect en dook onder Schneider's tijd door, waardoor de tweevoudig kampioene zich verzekerde van een nieuwe medaille.

Meyers Taylor werd door Gibbs weer stevig op gang geduwd, maar de run van de Amerikaanse was allesbehalve vlekkeloos. De voorsprong op Humphries was ruim voldoende, maar het leek niet goed te zijn voor meer dan zilver, wat ze in Sochi ook al won.

Jamanka en remster Buckwitz zetten wederom een degelijke start neer, maar daarna maakte vooral Jamanka grote indruk. Onder de enorme druk liet de relatief onervaren Duitse zien dat goed aan te kunnen: ze zette een vlekkeloze run neer en pakte het goud met 0,07 seconden voorsprong.

Jamanka en Buckwitz, de nieuwe olympisch kampioenen (Pro Shots/Action Images)
Jamanka en Buckwitz, de nieuwe olympisch kampioenen (Pro Shots/Action Images)

Stroom opponenten tabaksindustrie groeit door

Het Openbaar Ministerie beslist naar verwachting donderdag over wat het doet met de aangifte tegen de tabaksindustrie van advocate Bénédicte Ficq. Tot op het laatste moment blijven organisaties hun steun uitspreken of zich echt voegen in de zaak. Zo is Clean Air Nederland, dat een rookvrije samenleving nastreeft, woensdag ook mede-eiser van vervolging geworden.

,,Met 2,5 miljoen tabaksverslaafden en meer dan vijftig dodelijke slachtoffers per dag kunnen we niet anders dan concluderen dat roken een maatschappelijke ramp is", aldus Tom Voeten, voorzitter van Clean Air Nederland. ,,Zolang we de verwoestende invloed van de tabaksindustrie niet stoppen, blijft het dweilen met de kraan open", verklaart hij.

In de stroom van organisaties die adhesie betuigen was deze week ook geneeskundestudentenorganisatie IFMSA-NL, die zich ook echt bij de eisers voegde. Ficq kon al medische centra, huisartsen, kinderartsen en de verslavingszorg aan haar lijstje medestanders toevoegen. De grootste beroepsorganisatie in de zorg, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, heeft zich recent ook aangesloten, net als het Longfonds.

Stroom opponenten tabaksindustrie groeit door
Stroom opponenten tabaksindustrie groeit door (Foto: ANP)

Kristoff sprint naar winst in openingsetappe Abu Dhabi Tour

Alexander Kristoff heeft de openingsetappe in de Abu Dhabi Tour. De renner van UAE Emirates was na 189 kilometer, van Madinat Zayed naar Adnoc, de snelste in de massasprint. De Italiaan Andrea Guardini werd tweede, voor de Australiër Caleb Ewan. Kristoff is ook de eerste leider in Abu Dhabi.

Nog voordat de etappe officieel van de start ging moest Mark Cavendish al opgegeven. De Brit van Dimension Data viel in de neutrale zone op zijn schouder en gaf op.

Na de start zou het vijftien kilometer wachten totdat er een kopgroep wegreed. Vincenzo Albanese (Bardiani - CSF), Damiano Caruso (BMC), Charles Planet (Team Novo Nordisk), Toms Skujins (Trek - Segafredo) en Nikolay Trusov (Gazprom-RusVelo). De kopgroep had al snel een voorsprong van meer dan vijf minuten.

Op de vele langen wegen in Abu Dhabi had het peloton altijd goed zicht op de kopgroep. Met nog zeventig kilometer te gaan was het peloton, onder aanvoering van Quick-Step Floors (Viviani), Mitchelton-Scott (Ewan) en Lotto-Soudal (Greipel), op twee minuten gekomen.

Skujins ging er met vijftig kilometer alleen vandoor, maar de Let zag het nutteloze van zijn actie in en zou zich later weer terug laten zakken tot de kopgroep. Daarna zou Caruso zijn medevluchters achter zich laten, maar de Italiaan werd op veertien van de streep gegrepen door het peloton.

Het peloton kon gaan beginnen aan de sprintvoorbereiding. Met nog drie kilometer te gaan nam LottoNL-Jumbo in dienst van Danny van Poppel de kop Dat was duidelijk te vroeg, waarna meerdere ploegen de kop van het peloton overnamen van de Nederlandse ploeg. Ewan zou als eerste van de sprinters de sprint aangaan, maar Kristoff ging er makkelijk over. Van Poppel raakte in de massasprint was opgesloten en kwam niet verder dan een achtste plaats.

Brons voor achtervolgingsploeg mannen

De Nederlandse mannen hebben op de Olympische Winterspelen in de schaatshal niet de finale bereikt op de ploegachtervolging. In de halve eindstrijd werd verloren van Noorwegen.

Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Patrick Roest, die Koen Verweij verving, moesten in de halve finale aan de bak tegen Noorwegen. De Noren pakten een kleine voorsprong maar Nederland, met motor Kramer, wist die voorsprong te verkleinen tot zeshonderdste. Dankzij Pedersen werd de voorsprong echter vergroot en die voorsprong werd niet meer goedgemaakt.

De andere halve finale ging tussen Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea. De Nieuw-Zeelanders pakten de kop maar in de laatste ronde pakte Zuid-Korea net aan alsnog de overwinning en dus plaatsing voor de eindstrijd.

Nederland rijdt nu om het brons tegen Nieuw-Zeeland .

Update 12:42 uur

Nederland werd getroffen door materiaalpech. De veer in de schaats van Jan Blokhuijsen was kapot. Bondscoach Geert Kuiper zei tegenover de NOS dat Blokhuijsen er bij de start vooral last van had.

Update 14:16 uur

Sven Kramer, Jan Blokhuijsen, Patrick Roest en ook Koen Verweij hebben brons gepakt op de ploegachtervolging. Oranje versloeg Nieuw-Zeeland in de strijd om de derde plaats.

In de strijd om het brons tegen Nieuw-Zeeland, met de 38-jarige Dobbin, Kay en Michael, begon Oranje goed. Ze pakte een halve seconde voorsprong en reden beter dan in de halve finale. De voorsprong op Nieuw-Zeeland bouwde Nederland op en stond het niet meer af.

De olympische titel ging naar Noorwegen. Bøkko, Nilsen en Pedersen waren in de finale Zuid-Korea de baas.

Brons voor Oranje op ploegachtervolging (Foto:Pro Shots / Action Images )

My PlayStation is webvariant van PSN Profile

Sony heeft een nieuwe manier geïntroduceerd om je PSN-profiel te bekijken. Met My PlayStation kun je op een willekeurige webbrowser inloggen om je vriendenlijst, je trophies en je profiel te bekijken. Het bevat geen nieuwe functionaliteit ten opzichte van de bestaande PlayStation App, alleen nu is er dus geen op zichzelf staande applicatie meer voor nodig.

PlayStation Now is nog niet officieel aangekondigd voor Europa, maar je kunt al gewoon inloggen met je PlayStation ID via my.playstation.com. De aankondiging werd gedaan op de Japanse PlayStation Blog, waar ook verteld werd dat functies voor accountbeheer in de toekomst ook beschikbaar gemaakt worden in My PlayStation.

 

Achtervolgingsploeg vrouwen pakt zilver

Op de Olympische Winterspelen hebben de Nederlandse vrouwen in de schaatshal vrij eenvoudig de finale bereikt. In de halve eindstrijd op de ploegachtervolging werd de Verenigde Staten geklopt.

Ireen Wüst , Antoinette de Jong en Lotte van Beek, die Marrit Leenstra verving, gingen goed van start tegen de Verenigde Staten, wat zonder Brittany Bowe reed. De Amerikaanse vrouwen maakte er een trainingsritje van, waardoor Oranje vrij eenvoudig de rit won.  In tegenstelling tot in de kwartfinales ging alleen de winnaar van de halve finale door.

In de finale, die later vandaag is, treft Nederland favoriet en wereldrecordhouder Japan die in de andere halve eindstrijd Canada versloeg.

Update 14.02 uur

De Nederlandse vrouwen hebben zilver gepakt. In de finale werd verloren van Japan.

In de finale nam Marrit Leenstra weer de plek in van Lotte van Beek. Japan startte met de zusjes Takagi en Sato. Japan begon snel, Oranje zat er tweetienden achter. Dankzij Leenstra werd er een kleine voorsprong genomen. Het verschil was echter klein. Dankzij de laatste twee snelle ronden pakte Japan alsnog de olympische titel.

Het brons werd gewonnen door de Verenigde Staten die in de strijd om de derde plaats Canada versloeg.

Nederlandse vrouwen eerder vandaag in halve finale (Foto : Pro Shots / Action Images )

Finse ijshockeysters winnen brons

De ijshockeysters uit Finland hebben het brons veroverd in het ijshockeytoernooi. In de strijd om het brons was de Finse ploeg met 3-2 te sterk voor de olympische atleten uit Rusland.

Finland kwam in de eerste periode al na twee minuten op voorsprong via het 18-jarige talent Petra Nieminen. Ook in het begin van de tweede periode kwam de Finse ploeg vroeg tot scoren. Ditmaal was het Susanna Tapani die het doelpunt maakte.

De Russische ploeg had direct een antwoord klaar en binnen de twee minuten had Olga Sosina de aansluitingstreffer gemaakt. Met nog acht minuten te spelen in de tweede periode zou Finland het verschil weer na twee treffers brengen, na een prachtig doelpunt van Linda Välimäki.

In de derde periode zou Rusland weer de aansluiting vinden met Finland. Met nog dertien minuten te gaan maakte Liudmila Belyakova de wedstrijd weer spannend. In de minuten die volgden kregen de Russinnen nog enkele kansen, maar de Finse ploeg hield in de slotfase knap stand.

Voor Finland was het hun derde bronzen medaille op de Olympische spelen. Eerder werden ze derde op de de winterspelen van Nagano (1998) en Vancouver (2010).

Sammer: "Het was een fout om Toni te laten gaan"

Voormalig technisch directeur van Bayern München Matthias Sammer heeft toegeven dat de club een grote fout heeft gemaakt door Toni Kroos te laten gaan.

Real Madrid nam de Duitse middenvelder in de zomer van 2014 voor 25 miljoen euro over van Bayern. "Het was een fout om Toni te laten gaan. Zijn vertrek was slecht, heel slecht", erkent Sammer in gesprek met BILD. De Duitsers waren ervan overtuigd dat het vertrek van Kroos niet schokkend zou zijn voor de club.

De tachtigvoudig international groeide in Madrid uit tot een van de beste middenvelders ter wereld. In 176 wedstrijden kwam hij tot elf doelpunten en 52 assists en won onder andere tweemaal de Champions League en werd afgelopen seizoen landskampioen.

"Voor Toni's persoonlijke ontwikkeling en waardering was de transfer absoluut de juiste beslissing." Toch baalt Sammer enorm. "Misschien zou Bayern München de Champions League vaker gewonnen hebben met Toni, of in ieder geval de finale hebben bereikt."

Russische ijshockeyers met overmacht naar halve finales

De Russische ijshockeyploeg - de Olympic Athletes from Russia, om het even officieel te zeggen - heeft zich geplaatst voor de halve finales van de Olympische Spelen. In het Gangneung Hockey Centre werd Noorwegen met ruime cijfers opgerold: 6-1.

Al in de eerste periode moest goalie Lars Haugen drie goals toelaten: Mikhail Grigorenko, Nikita Gusev en Slava Voynov werkten de eerste drie goals in het net, onder meer op aangeven van NHL-grootheid Pavel Datsyuk en toptalent Kirill Kaprizov.

Dankzij Alexander Bonsaksen konden de Noren halverwege nog een klein beetje dromen, maar Sergey Kalinin schoot een minuut later de 4-1 al op de borden. Nikita Nesterov en Ivan Telegin maakten het simpele karwei vervolgens af.

In de halve finales spelen de Russen vrijdag tegen Tsjechië, dat afrekende met de VS.

Ondanks het krachtsverschil ging het er stevig aan toe (Pro Shots/Action Images)
Ondanks het krachtsverschil ging het er stevig aan toe (Pro Shots/Action Images)

Langer partnerverlof bij geboorte baby

Bij de geboorte van een baby krijgt de partner van de moeder meer dagen vrij. Dat staat in de nieuwe Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Die presenteerde hij vandaag op de negenmaandenbeurs in de RAI in Amsterdam.

Nu krijgen vaders na de geboorte nog twee dagen verlof, betaald door de werkgever. Dat geboorteverlof wordt vanaf volgend jaar een hele week. Ook kunnen partners in het eerste half jaar na de geboorte van de baby straks nog eens vijf weken extra geboorteverlof krijgen. De verlofmogelijkheden voor partners worden hiermee fors verruimd, van twee dagen tot maximaal zes weken.

Minister Wouter Koolmees: "Als je een kind krijgt, verandert er van de ene op de andere dag van alles. Je zit meteen in het spitsuur van het leven. En dan is het natuurlijk goed om met elkaar extra tijd te krijgen, om te kunnen wennen aan het leven met een baby erbij. Daardoor ontstaat er een betere start voor moeder, partner en kind. De taken in en rond het huis en het werk worden daarmee vanaf het begin beter en eerlijker verdeeld en daar worden later de vruchten van geplukt. Je doet het dan echt samen, de moeder kan ook aan haar carrière blijven werken. En ook is het volgens onderzoeken een goed begin van de band tussen de ouders en het kind.’’

De week geboorteverlof kan meteen worden opgenomen, maar dat kan ook in de eerste vier weken na de bevalling. Bijvoorbeeld als de kraamverzorger net weg is of later. 

Minister Koolmees zorgt met zijn wet WIEG voor nog meer en langere verlofmogelijkheden voor werknemers. Wie langer vrij wil, kan het eerste half jaar maximaal vijf weken extra geboorteverlof opnemen. In die periode hebben partners recht op een uitkering ter hoogte van 70% van het loon. Adoptie- en pleegzorgverlof voor ouders wordt ook verlengd, van vier naar zes weken.

Het wetsvoorstel van Koolmees moet er voor zorgen dat meer en langer geboorteverlof voor partners normaal wordt. Op dit moment hebben partners recht op twee dagen betaald geboorteverlof en daarna kunnen ze aansluitend drie dagen ouderschapsverlof opnemen. Dat is meestal onbetaald waardoor er weinig gebruik van wordt gemaakt.

Minister Koolmees heeft de ministerraad geïnformeerd dat hij zijn Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) ter consultatie voorlegt.

BAFTA Fellowship-award naar Tim Schafer

Tim Schafer, game-designer bekend van titels als Monkey Island, Full Throttle, Grim Fandango en Day of the Tentacle, wint dit jaar de BAFTA Fellowship-award. De award wordt sinds 1971 uitgereikt aan mensen die 'uitzonderlijke prestaties hebben geleverd op het gebied van het bewegende beeld'. Hij wint de award dit jaar samen met filmregisseur en producer Ridley Scott.

Tim Schafer stapt in de voetsporen van industrietitanen als John Carmack (id Software), Gabe Newell (Valve) en Shigeru Miyamoto (Nintendo). "Ik ben verbaasd, vereerd en nederig over de ontvangst van deze award", zo reageert Schafer. "BAFTA's langdurige steun aan de game-industrie in het algemeen en het opkomen voor creativiteit en sterke verhaalvertelling in het bijzonder hebben zeer positief bijgedragen aan de industrie en ik ben bijzonder dankbaar om erkenning te krijgen voor mijn werk".

Behalve de hierboven genoemde point-and-click-klassiekers was Schafer ook verantwoordelijk voor games als Psychonauts, Brütal Legend, Broken Age, Costume Quest en het opkomende Psychonauts 2.

Tim Schafer

Superster Klæbo pakt derde gouden olympische medaille in Pyeongchang

Langlaufers Johannes Høsflot Klæbo en Martin Johnsrud Sundby hebben namens Noorwegen met groot vertoon van macht het olympisch goud op de teamsprint in vrije stijl gewonnen, die gaat over zes ronden van een kleine anderhalve kilometer. 

Net als bij de vrouwen ging het ook hier in de eerste ronden nog niet los: na twee van de zes ronden, dus één per atleet, lag het hele veld nog keurig bij elkaar. Bij de derde wissel ontstonden langzaam wat kleine gaatjes, maar alle kanshebbers zaten gewoon nog vooraan.

Johannes Høsflot Klæbo, de sprinter van de Noorse topfavorieten, opende in zijn tweede ronde op de klim volle bak de aanval. Alexander Bolshunov (Rusland) kon samen met de Zweed Calle Halfvarsson met grote moeite volgen, terwijl Federico Pellegrino uit Italië en de Fransman Ricahrd Jouve nog net aan konden klampen.

De Noor Martin Johnsrud Sundby probeerde de door Klæbo gepakte voorsprong vast te houden, gevolgd door de Zweed Marcus Hellner, de Rus Denis Spitsov en Maurice Manificat uit Frankrijk. Dietmar Nöckler uit Italië kreeg het moeilijk en moest afhaken, waardoor de opgave voor Pellegrino als slotloper bijzonder moeilijk werd.

Slotloper Klæbo nam in koppositie over, vijf seconden voor Jouve, Bolshunov en Halfvarsson, terwijl Pellegrino alles uit de kast trok om zich daar nog bij te voegen. Dat lukte niet en dus werd het een driestrijd om brons. Bolshunov was daarin de sterkste en pakte Russisch zilver, Jouve zag Halfvarsson de strijd opgeven en pakte namens Frankrijk het brons.

Voor de 21-jarige Klæbo, de jongste olympisch langlaufkampioen ooit bij de mannen, is het na de individuele sprint en estafette al de derde gouden medaille in Pyeongchang.

Blu-ray: Happy Death Day

De horror Happy Death Day komt binnenkort uit op blu-ray. Deze vermakelijke film neemt een loopje met het welbekende scenario uit de komedie Groundhog Day. In deze klassieker uit 1993 beleeft de hoofdpersoon één bepaalde dag steeds opnieuw, en zit hij dus vast in een zogeheten 'time loop'. Dit is precies wat we ook terugzien in Happy Death Day; alleen zit hierbij een tienermeisje vast in de dag dat ze wordt vermoord.

Historisch Amerikaans langlaufgoud na fenomenale eindsprint

De Amerikaanse langlaufsters Kikkan Randall en Jessie Diggins hebben olympisch goud gewonnen op de teamsprint in vrije stijl. Het duo was de beste in een prachtige finale, waarin van elk team twee langlaufsters drie 1,25 kilometer lange ronden afwerkten.

De eerste ronden leverden nog weinig spektakel op, en nadat van alle teams beide dames één ronde afgewerkt hadden zat het gros van het deelnemersveld nog bij elkaar. Finland, Polen en Duitsland haakten in de derde ronde af, waarna in de vierde ronde een kopgroep ontstond: Maiken Caspersen Falla (Noorwegen), Jessie Diggins (VS) en Stina Nilsson (Zweden). Laurien van der Graaff, de in Nederland geboren Zwitserse, probeerde uit alle macht bij te blijven, maar moest de drie toch laten gaan.

Marit Bjørgen (Noorwegen), Kikkan Randall (VS) en Charlotte Kalla (Zweden) begonnen zo als kopgroep aan hun laatste ronde, om hun teamgenoten - in alle drie gevallen absolute topsprinters - in goede positie de slotronde in te sturen. Falla, Diggins en Nilsson begonnen gezamenlijk aan die slotronde en het was Nilsson die het als eerste moeilijk kreeg. Toch haakte de Zweedse weer aan, waarna Falla juist moest lossen, definitief. In een werkelijk ziedende eindsprint rekende Diggins vervolgens met een prachtige comeback af met Nilsson en dus was er Amerikaans goud.

Het was een unieke medaille voor de Amerikanen: Bill Koch won in 1972 de enige Amerikaanse langlaufmedaille ooit op de Spelen, een zilveren. Het was zo dus de eerste vrouwenmedaille ooit en de eerste gouden langlaufmedaille ooit voor de VS.

Samuel L. Jackson steunt NRA-filmpje Lubach

Het item van Zondag met Lubach waarin hard wordt uitgehaald naar de machtige Amerikaanse wapenlobbyclub NRA staat opnieuw in de belangstelling na de schietpartij op een school in Florida waarbij zeventien mensen omkwamen.

Onder meer acteur Samuel L. Jackson plaatste op Twitter een link naar het item. In twee dagen tijd werd het filmpje meer dan een half miljoen keer bekeken. Volgens producent Human Factor is dit heel veel voor een 'oud' item. Toen het satirische filmpje in oktober 2017 werd uitgezonden, keken er in een week tijd 2 miljoen mensen naar.

Het filmpje gaat over het enorme aantal sterfgevallen in de VS als gevolg van schietpartijen alsof het een humanitaire ramp is als gevolg van een ziekte. "24.000 gewonden, 11.000 doden - alleen dit jaar al. Elke dag sterven er veertig Amerikanen door een vreselijke epidemie: Nonsensical Rifle Addiction."

De 'ziekte' zorgt ervoor dat mensen opeens andere mensen gaan neerschieten. ,,Er is nog geen wetenschappelijke verklaring waarom de ziekte zich binnen de VS razendsnel verspreidt, maar niet de oceaan of de Canadese grens oversteekt", vertelt een dreigende voice-over.

Slachting

De slachting in Parkland was de meest dodelijke 'highschoolshooting' in de recente Amerikaanse geschiedenis. Vooral door een speech van een van de leerlingen is de discussie opgelaaid over de macht van de wapenlobby en het uitblijven van wetten om de verkoop van wapens als de AR-15, die bij vrijwel alle schietpartijen wordt gebruikt, in te perken. Op 23 maart vindt in Washington een grote mars plaats. Diverse celebrity's als Oprah Winfrey, George Clooney, Steven Spielberg en Justin Timberlake hebben hun steun betuigd en geld geschonken voor de mars.

Eerder scoorde het VPRO-programma grote viralhits met onder meer een filmpje waarin Nederland aan Donald Trump werd uitgelegd, en een fake spin-off van hitserie Game of Thrones.

Samuel Jackson steunt NRA-filmpje Lubach
Samuel Jackson steunt NRA-filmpje Lubach (Foto: BuzzE)

How can they get it so right & we get it so wrong?! https://t.co/z3PsBO30Mc


Van Wolfswinkel: "Dat is toch wel heel erg gaaf"

Een aantal goede gesprekken overtuigden Ricky van Wolfswinkel afgelopen zomer om de overstap te maken van Vitesse naar FC Basel.

De spits kende een uitstekend seizoen bij Vitesse en de Zwitsers hadden afgelopen zomer drieenhalf miljoen euro over om hem over te nemen van de Arnhemmers. "Trainer Raphaël Wicky, technisch directeur Marc Streller en clubicoon Alexander Frei hebben alle drie los van elkaar wedstrijden bezocht. We raakten in gesprek en ik werd steeds enthousiaster", vertelt Van Wolfswinkel in een interview met Voetbal International.

Toen de 29-jarige Nederlander zijn contract had getekend bij de Zwitserse grootmacht kreeg hij een berichtje van tennislegende en FC Basel-fan Roger Federer. "Hij had een bericht voor me. Ricky, welkom bij FC Basel. Heel veel succes bij onze mooie club! Dat is toch wel heel erg gaaf."

Niet alleen Van Wolfswinkel was in beeld bij Basel. "De club maakte de keuze tussen mij en Sébastien Haller. De keuze viel op mij, en ik begreep dat mijn karakter de doorslag gaf. De manier waarop ik me in het veld opstelde naar mijn medespelers, onder meer nadat ik had gescoord. Daar hechtten ze blijkbaar veel waarde aan, want het moet bij de open cultuur van de club passen."

Half miljoen Koreanen tekenen petitie tegen schaatssters achtervolgingsploeg

Hoera, we hebben een schaatsrel en het gaat niet eens over Nederland! De Zuid-Koreaanse achtervolgingsploeg bij de vrouwen staat onder vuur en dan met name Kim Bo-reum en Park Ji-woo. Meer dan een half miljoen Koreanen hebben een petitie getekend om de twee eruit te knikkeren.

Het land is woest op Kim en Park, die zich in de eerste ronde maandag slecht gedragen zouden hebben. Ploeggenote Noh Seon-yeong, de zwakste schakel van het team, kwam vier seconden na het duo over de finish. De tijd van de laatste schaatsters telt en dus lag Zuid-Korea eruit, waardoor ze hooguit nog zevende kunnen worden.

Noh was na afloop in tranen, maar Park en Kim hadden geen enkele aandacht voor hun teamgenote. Alleen coach Bob de Jong ontfermde zich over de arme schaatsster. Na afloop gaf Kim zelfs nog eens een trap na: "Het resultaat wordt bepaald door het moment waarop de laatste de finish passeert en op dat punt hebben we het slecht gedaan."

Kim en Park zouden geen teamspeler zijn en Noh zelfs hebben gepest. Een petitie werd gelanceerd en schoot in rap tempo de lucht in, met inmiddels toch een serieus gevolg. Een petitie die meer dan 200.000 keer wordt getekend moet namelijk in het Koreaanse parlement behandeld worden, dus de politici mogen zich binnenkort over deze zaak gaan buigen.

Woensdag komt de ploeg nog in actie tegen Polen, met als inzet de zevende plek. Of Kim, Park en Noh weer samen rijden valt te betwijfelen.

De Koreaanse ploeg in de eerste ronde op de Spelen in Pyeongchang (Pro Shots/Action Images)
De Koreaanse ploeg in de eerste ronde op de Spelen in Pyeongchang (Pro Shots/Action Images)

Twintig procent van IJsland wil naar WK voetbal

Op het EK voetbal van 2016 zorgde IJsland voor een historische prestatie: ze haalden de kwartfinales, veruit het beste resultaat ooit van de nationale voetbalploeg. Het zorgde natuurlijk voor een flinke gekte, en nu IJsland zich als kleinste land ooit voor het WK heeft geplaatst wordt dat er niet minder op.

Van 66.000 IJslanders is al een aanvraag binnengekomen voor tickets voor de groepsfase op het wereldkampioenschap in Rusland. Gezien het totale aantal inwoners van het land (330.000) betekent het dat één vijfde van de gehele bevolking dus al daadwerkelijk een poging heeft ondernomen om naar het WK te gaan, een percentage wat mogelijk nog wel gaat groeien.

Makkelijk wordt het niet voor de IJslanders, want in Rusland nemen ze het op tegen Argentinië, Nigeria en Kroatië. Aan de andere kant, van die vier ploegen heeft IJsland in de afgelopen jaren wellicht nog wel de meeste indruk gemaakt.

Strijd om laatste plek halve finale nog niet beslist in curlingtoernooi mannen

Alle wedstrijden zijn gespeeld, maar het is nog niet bekend wie de vierde halve finalist wordt op het olympisch curlingtoernooi. Zweden en Canada waren al zeker en nu heeft ook Verenigde Staten zich geplaatst dankzij een curciale 4-10 overwinning op Groot-Brittannië. De Britten staan nu gedeeld derde met de Verenigde Staten en Zwitserland. De eerste heeft van beide andere ploegen gewonnen en is daarom zeker van de derde plek, Zwitserland en Groot-Brittannië gaan een extra wedstrijd om de vierde plek spelen.

Voor de Verenigde Staten was de wedstrijd tegen de Britten een hele belangrijke; na verlies volgde zo goed als zeker uitschakeling, winst zou zeker een plek in de halve finale opleveren. De Amerikanen gingen dan ook meteen hard van start en kwam op een 5-3 voorsprong halverwege de wedstrijd. De Britten hadden echter drie van de vijf ends gewonnen.

In het achtste end maakte Brit Kyle Smith een catrosofale fout: de VS hadden vier stenen in het huis liggen, de Britten geen. Groot-Brittannië had echter het voordeel van de laatste steen en kon relatief makkelijk het huis bereiken. Smith gaf de steen echter niet genoeg snelheid mee, waardoor deze nooit in de buurt kwam van een gewenst resultaat. De stand werd 4-10, waarmee er ook een eind kwam aan de wedstrijd.

Noorwegen won op de andere baan verrassend met 2-7 van Zweden, dat al zeker was van de eerste plek. Canada had met 8-3 weinig moeite met Denemarken en in de achterhoede won Zuid-Korea met 10-4 hun laatste wedstrijd van Japan.

Aankomende nacht om 1:05 is het beslissende duel om de laatste plek in de halve finale.

'Peutertrapper' aangehouden

De politie heeft dinsdagmiddag de 30-jarige man uit ’s-Hertogenbosch aangehouden die op maandag 12 februari in Rosmalen een 2-jarige peuter onderuit getrapt zou hebben. Hij zou eerder ook een 4-jarig jongetje hebben geslagen in ’s-Hertogenbosch.

Het voorval in Rosmalen vond die ochtend rond 9.00 uur plaats ter hoogte van de Aldi aan de Molenhoekpassage. Moeder en zoontje stonden daar even stil om over te steken naar de parkeerplaats toen de peuter uit het niets in de rug werd getrapt en op de grond viel. De dader fietste vervolgens weg richting de Marie Koenenstraat. Het jongetje hield aan de trap een lichte verwonding over aan zijn rug.

Eerder voorval
In het onderzoek naar de mishandeling werd de politie gewezen op een soortgelijk incident op zaterdag 10 februari. Die middag zou een onbekend jongetje in een supermarkt in ’s-Hertogenbosch uit het niets zijn geslagen door een man. Hiervan was toen geen melding gemaakt bij de politie.

Gezien de ernst van zaak ging de politie met succes op zoek naar dit jongetje en zijn moeder. Zij waren net als de dader te zien op duidelijke bewakingsbeelden van het voorval. Al gauw kwam het team uit bij een vrouw en haar 4-jarige zoontje.

Bewakingscamera
Van de mishandeling in Rosmalen waren geen beelden, maar een bewakingscamera van een winkel in de buurt legde de verdachte vast op beeld. Dankzij de beelden ontstond het vermoeden dat beide mishandelingen werden gepleegd door dezelfde dader.

Verder onderzoek leidde uiteindelijk naar de identiteit van de verdachte. De 30-jarige man is bekend bij hulpverleners in verband met psychische problemen. Hij werd dinsdagmiddag rond 16.30 uur na een zoektocht opgepakt in de woning van zijn ouders in ’s-Hertogenbosch. Hij zit vast en wordt verhoord.

Brands: "Het zegt ook alles dat Huntelaar niets krijgt"

PSV's technisch manager Marcel Brands heeft goede hoop dat Hirving Lozano wordt vrijgesproken voor zijn rode kaart tegen sc Heerenveen.

Donderdag is de beroepszaak nadat PSV eerder niet akkoord ging met een schorsing van drie wedstrijden. "Lucas Woudenberg heeft verklaard dat het meer een duw dan een klap was. Wij hadden daarom verwacht dat de rode kaart zou worden omgezet in geel", vertelt Brands in gesprek met Voetbal International. "We schrokken dus wel even toen maandag bekend werd dat Lozano voor drie wedstrijden werd geschorst."

"Dat Klaas-Jan Huntelaar voor eenzelfde armgebaar niets krijgt, zegt ook alles. Het is allemaal zo verwarrend voor spelers en trainers. Toen we tegen Sparta speelden, mocht van Bas Nijhuis heel erg veel. Ik denk dat hij voor het geval met Lozano niet eens had gefloten. En Isimat moest tegen Heerenveen naar de kant met een bloedlip na een tik, maar zijn directe tegenstander kreeg niks. Woudenberg had niet eens een bloedlip."

Naast Lozano kan de koploper van de Eredivisie zondag mogelijk ook geen beroep doen op Marco van Ginkel, maar Brands denkt niet dat de PSV niet zonder het tweetal kan presteren. "Net zoals ik ook nooit een moment heb gedacht dat de titelrace al een gelopen koers zou zijn. Maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat Marco en Lozano niet heel belangrijk voor dit team zijn. Het zijn cruciale spelers die iets kunnen forceren tijdens een wedstrijd."

Brands stelt dat PSV op 15 april de cruciale thuiswedstrijd tegen Ajax moet winnen en vervolgens mag het dan twee keer verliezen. "We wisten dat we met Heerenveen, Feyenoord en FC Utrecht een serie lastige duels zouden krijgen. Hier moeten we goed doorheen zien te komen. De wedstrijd tegen Feyenoord was altijd al cruciaal, maar nu het gat met Ajax is geslonken naar vijf punten, weegt die wedstrijd nu iets zwaarder."

Leman wint olympische titel skicross, zware valpartij Delbosco

Bradley Leman heeft in Pyeongchang de olympische titel veroverd op het onderdeel skicross. De Canadees bleef samen met Marc Bischofberger overeind en wist vlak voor de Zwitser over de meet te komen en het goud binnen te halen. De in de finale gevallen Rus Sergey Ridzik kwam ondanks zijn val als derde over de streep en pakte het brons.

De achtste finales van het evenement werden ontsiert door diverse zware valpartijen. Hierbij was Christoper Delbosco het grootste slachtoffer. De Canadees kwam bij één van de jumps hard ten val en liep daarbij een bekkenblessure op en waarschijnlijk zelfs een breuk.

De kwartfinale betekende het einde van het toernooi van titelverdediger Jean Frederic Chapuis, die in Sochi samen met twee Franse landgenoten op het podium stond. Dit jaar haalde geen enkele Fransman de finale.

In dit finale stonden wel twee Canadezen; Leman en Kevin Drury. Het veld werd vervolledigd door de Zwister Bischofberger en de Rus Ridzik. Enkel Leman had eerdere ervaring in een olympische finale, maar greep in 2014 met de vierde plaats net na de medailles. Dat liet Leman zich niet nogmaals overkomen en kwam in de finale al snel op kop. 

Hij was ook al snel van een medaille, want zijn landgenoot Drury en Ridzik gingen onderuit, waardoor Leman en Bischofberger al zeker waren van een medaille. De Zwitser probeerde Drury nog te passeren om zo het goud binnen te halen, maar dit lukte niet meer. Drury kwam als eerste over de meet en juichte samen met Bischofberger, Ver daarachter was het Ridzik die als eerste weer kon opstaan na de valpartij en de Rus kwam als derde over de meet.

15-jarige kunstschaatsster met wereldrecord op kop

Kunstschaatster Alina Zagitova gaat op de Olympische Spelen in Pyeongchang aan de leiding na de korte kür van woensdag. De pas 15-jarige Russische deed dat niet zomaar: op de klanken van Black Swan schaatste ze met 82,92 punten een dik nieuw wereldrecord bij elkaar.

Met 81,06 punten had tweevoudig wereldkampioene Evgenia Medvedeva, met haar 18 jaar al een veterane, in de teamwedstrijd een wereldrecord neergezet. Dat verbeterde ze woensdag op Frederic Chopin's Nocturne, waarmee ze tot 81,61 punten kwam. Daarna stapte Zagitova echter nog het ijs op en die nam de leiding over met een nieuw record. Met de vrije kür van vrijdag nog te gaan, Zagitova's sterke punt, lijkt de 15-jarige nu de grote favoriete voor olymisch goud.

Met 78,87 punten staat de Canadese Kaetlyn Osmond in pole position voor het brons. Het Japanse duo Satoko Miyahara (75,94) en Kaori Sakamoto (73,18) volgt op enige afstand, met 73,15 gevolgd door de Italiaanse veterane Caroline Kostner. Een speciale vermelding verdiende Isadora Williams: de Braziliaanse schaatste de kür van haar leven en plaatste zich met een fraaie zeventiende plek overtuigend voor de vrije kür.

Zagitova tijdens haar recordkür (Pro Shots/Action Images)
Zagitova tijdens haar recordkür (Pro Shots/Action Images)

Keizer: "Ik voelde weinig steun van de clubleiding"

Voor het eerst sinds zijn ontslag op 21 december heeft Marcel Keizer gereageerd op zijn vertrek bij Ajax. De 49-jarige trainer is teleurgesteld.

"Ik voelde weinig steun van de clubleiding. Dat er zo snel een oordeel werd geveld, daar mag iedereen zijn mening over hebben. Ik heb geen zin om na te trappen. Zo zit ik niet in elkaar. Maar volgens mij zeg ik niets verkeerd als ik stel dat het ook mij heeft verbaasd. Twee maanden na het slechtst denkbare bericht over Appie (Nouri red)", vertelt Keizer in gesprek met Voetbal International.

"Ik kan me voorstellen dat de media of andere mensen van buitenaf de situatie niet helemaal op juiste waarde inschatten. Zij ervaren niet dag in dag uit wat voor impact het had op de spelers, op de ploeg, op allerlei mensen binnen Ajax. Van de clubleiding verwacht je dat wel."

Keizer is verbaasd dat ook Dennis Bergkamp op non-actief werd gezet door Ajax. "Dat was volgens mij wel het allerslechtste wat je als Ajax kon doen. Hij is een cultuurbewaker, zorgt voor de kritische noot. Binnen alle geledingen. Tegelijkertijd had ik enorm veel aan hem als assistent-trainer of spitsentrainer, net hoe je het wil noemen."

NHL: MacKinnon leidt Avalanche met fraaie comeback langs Canucks

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL hebben de spelers van de Colorado Avalanche een moeizame, maar zeer knappe zege geboekt. De ploeg trok van Denver naar Canada voor een duel met de Vancouver Canucks.

Darren Archibald opende de score vroeg in de tweede periode namens de Canucks, maar tien minuten later tekende Tyson Jost voor de gelijkmaker. In de vijf minuten daarna gingen de Canucks echter los: Nikolai Goldobin, Brandon Sutter en Bo Horvat zorgden in enkele minuten tijd voor een 4-1 voorsprong.

Colorado weigerde op te geven en Mikko Rantanen en Gabriel Landeskog brachten het verschil terug tot één goal. Tyson Barrie scoorde vervolgens in de slotminuten de 4-4, waarna overtime gespeeld werd. Daarin was het na ruim 3,5 minuut Nathan MacKinnon - die bij de eerste drie goals al met een assist betrokken was - die de golden goal scoorde: 4-5 voor Colorado.

Uitslagen NHL dinsdag
New Jersey Devils - Columbus Blue Jackets 1-2
Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens 3-2 OT
Toronto Maple Leafs - Florida Panthers 1-0
Washington Capitals - Tampa Bay Lightning 2-4
Detroit Red Wings - Nashville Predators 2-3
St Louis Blues - San Jose Sharks 2-3
Winnipeg Jets - Los Angeles Kings 3-4
Edmonton Oilers - Boston Bruins 2-3
Vancouver Canucks - Colorado Avalanche 4-5 OT

Canucks - Avalanche (Bron: YouTube)

Doctor Who heeft nieuw logo (en nieuw geslacht, en nieuwe showrunner, en nieuwe TARDIS)

BBC heeft afgelopen seizoen de keuze gemaakt om in de langlopende serie Doctor Who het personage van the Doctor, al sinds de jaren '60 van de vorige eeuw een man, een vrouw te maken. Iets waarover onder de die hard fans de meningen verdeeld zijn en die zorgt voor felle discussies.

Tegenstanders vinden het lastig te moeten wennen aan de enorme verandering, vinden dat een man een man moet blijven of hebben gewoon als voorkeur een man, maar voorstanders vinden het geweldig dat de rol naar een vrouw, Jodie Whittaker, gaat en roepen massaal 'seksist' tegen mensen die een andere mening hebben.

Ook de grappen zijn niet van de lucht. Van een 'het gaat acht afleveringen duren voordat ze haar outfit heeft gekozen' tot 'wordt de TARDIS nu roze?'

Hoe dan ook, bij een nieuwe Doctor hoort een nieuw logo en die heeft de BBC inmiddels onthuld en daarmee is de transformatie vrijwel geheel compleet. Een nieuwe showrunner, nieuwe schrijvers, geslachtsverandering, logoverandering en een nieuwe TARDIS. Een grote gok voor de BBC waarvan fans alleen maar kunnen hopen dat die goed gaat uitpakken.

Het nieuwe logo van Doctor Who (foto: BBC)
Het nieuwe logo van Doctor Who (foto: BBC)


Burnout Paradise Remaster aangekondigd

Criterion Games heeft aangekondigd dat Burnout Paradise Remastered vanaf 16 maart 2018 verkrijgbaar zal zijn voor PlayStation 4 en Xbox One.

De game nodigt spelers uit om chaos te veroorzaken en de stad op stelten te zetten met hun wagens. Spelers worden teruggevoerd naar de wereld van Paradise City om de show te stelen op de ultieme racebaan, bestaande uit drukke straten en wilde bergwegen. Geniet van ronkende stunts en buitensporige vernielingen in een van de beste arcade-racegames ooit.

Burnout Paradise Remastered bevat het originele basisspel en de acht add-on spelpakketten die zijn uitgebracht tijdens Year of Paradise, inclusief de uitbreiding naar de berijdbare wereld met Big Surf Island. Burnout Paradise Remastered bevat ook een aantal technische verbeteringen voor meer grafisch realisme, inclusief hoge-resolutietextures die spelers in staat stellen om Paradise City in 4K te verkennen, met ondersteuning voor 60 fps op de PlayStation 4 Pro en Xbox One X.

"Als je Criterion Games zegt, denken mensen vaak aan de Burnout-franchise, en dat is niet voor niets. Wat we 10 jaar geleden hebben gemaakt, is tegenwoordig nog net zo leuk en uniek", aldus Matt Webster, General Manager bij Criterion games. "Burnout Paradise is een arcade-racespel met een open wereld, waarin spelers samen met vrienden spannende races kunnen houden in een vrije vorm die zowel naadloos als realistisch is. Dat alles is inclusief de kenmerkende snelheid en verwoesting van Criterion met geweldige stunts en spectaculaire crashes. Met de release van deze remaster kunnen we deze intense rit delen en online races innoveren met een hele nieuwe generatie spelers."

Burnout Paradise Remastered is digitaal en in de winkel verkrijgbaar voor €39,99 op de PlayStation 4 en Xbox One. Het spel wordt later dit jaar uitgebracht op Origin for pc.

Hele oppositie: referendum over referendum

De complete oppositie wil dat er alsnog een referendum kan worden gehouden over het afschaffen van het raadgevend referendum. Zelfs de SGP, tegenstander van het referendum, steunt het voorstel van GroenLinks om dit mogelijk te maken. Het kabinet en de coalitiepartijen, met een meerderheid van één zetel in de Tweede Kamer, willen juist absoluut géén referendum meer.

De SGP vindt dat de afschaffing "staatsrechtelijk zuiver" moet gebeuren. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop wijst erop dat het foefje van minister Kajsa Ollongen van Binnenlandse Zaken om een nieuw referendum te blokkeren "juridisch effectief" is, maar dat dit nog niet betekent dat het "juridisch netjes" is. Ollongren trekt de wet met terugwerkende kracht in. Om het wel netjes te doen moet volgens hem het normale traject, inclusief mogelijkheid tot een referendum, worden doorlopen.

De Tweede Kamer sprak dinsdag opnieuw over het referendum, nadat het tumultueuze debat donderdag werd onderbroken. De oppositie kraakt het verhaal van minister Ollongen en haar partij D66 over de afschaffing van het raadgevend referendum. In het debat zelf bleek dat de coalitiefracties vasthouden aan afschaffing van het raadgevend referendum. Een motie van wantrouwen tegen minister Ollongren werd verworpen. De Kamer stemt op donderdag 22 februari over het wetsvoorstel.

Hele oppositie: referendum over referendum
Hele oppositie: referendum over referendum (Foto: ANP)

Kamer praat over verdwenen schepen Javazee

De verdwenen Nederlandse oorlogsschepen in de Javazee zijn woensdagavond onderwerp van debat in de Tweede Kamer. De schepen gingen ten onder in de Tweede Wereldoorlog. De schepen, formeel oorlogsgraven, zijn vermoedelijk in 2016 illegaal geborgen en als oud ijzer verkocht.

De Kamer voelt ministers Ank Bijleveld (Defensie) en Ingrid van Engelshoven (Cultuur) aan de tand over de kwestie. Er is door Nederland en Indonesië onderzoek gedaan naar de verdwijning, maar in mediaberichten wordt de uitkomst betwijfeld.

Dit eerste onderzoek naar het verdwijnen van de Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. Java en Hr. Ms. Kortenaer leverde niks op. De schepen zouden zonder vergunning van de Indonesische autoriteiten op industriële wijze zijn geborgen. Wie dat heeft gedaan, is niet meer vast te stellen, aldus het rapport.

Inmiddels is er een tweede onderzoek aangekondigd. Nederland heeft Indonesië daarbij hulp aangeboden. Volgens Indonesische media zouden menselijke resten in een verzamelgraf zijn begraven. Opheldering hierover krijgen is een prioriteit voor het kabinet.

De drie schepen gingen met ruim negenhonderd zeelieden in 1942 ten onder. Dat gebeurde tijdens een slag met de Japanse marine.

Kamer praat over verdwenen schepen Javazee
Kamer praat over verdwenen schepen Javazee (Foto: ANP)

Rutte luncht met Britse premier May

Na een werkdiner met de Duitse bondskanselier Angela Merkel begin deze week, heeft premier Mark Rutte woensdag in Londen een lunchafspraak met de Britse premier Theresa May. Aan de orde komen onder meer de banden tussen beide landen en de brexit.

De Britten vertrekken eind volgend jaar maart uit de Europese Unie. Daarna komt er mogelijk een overgangsperiode van maximaal twee jaar. De onderhandelingen tussen Londen en Brussel over de scheiding moeten in oktober zijn afgerond. Rutte wil dat de regering in Londen snel helderheid geeft over hoe zij de toekomstige relatie met de EU ziet.

Het vertrek van de Britten leidt er ook toe dat er een gat in de Europese begroting ontstaat. Rutte maakte bij Merkel nog eens duidelijk dat Nederland geen extra bijdrage wil leveren aan de begroting van de EU. Binnenkort presenteert de Europese Commissie de plannen voor de meerjarenbegroting na 2020.

Vrijdag is er een informele top van Europese leiders. Daar zal premier May niet bij aanwezig zijn. Er wordt tijdens de bijeenkomst vooral gesproken over EU-instituties en de begroting na 2020.

Rutte luncht met Britse premier May
Rutte luncht met Britse premier May (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: de komende dagen zonnig

Op veel plaatsen is er nevel ontstaan die in de loop van de ochtend verdwijnt. Vandaag zijn er flinke zonnige perioden. Vooral in het noorden en noordwesten kunnen er ook enkele wolkenvelden van zee binnendrijven. Het blijft overal droog. De middagtemperatuur ligt rond 5°C bij een zwakke tot matige noordoostelijke wind.

In de nacht naar donderdag zijn er brede opklaringen en blijft het droog. Het noorden blijft het meest gevoelig voor enkele wolkenvelden. Er kan opnieuw nevel ontstaan. De wind blijft noordoostelijk, zwak tot matig. De minimumtemperatuur ligt tussen -2°C in het zuidwesten en -6°C lokaal in het noordoosten.

Donderdag overdag komt er weinig verandering in het weerbeeld. Er zijn perioden met zon en het kwik komt uit op een graad of 4 bij een matige oost- tot noordoostenwind. De dagen daarna licht winters weertype met in de nacht en vroege ochtend lichte en later matige vorst. Maxima aanvankelijk nog ruim boven het vriespunt, geleidelijk afnemend tot rond het vriespunt. Verder is het droog en tamelijk zonnig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Bijzonder fraaie lucht boven Alkmaar  (Foto: DJMO)
Bijzonder fraaie lucht boven Alkmaar (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Tsjechische ijshockeyers na shootouts met VS naar halve finales Spelen

De Tsjechische ijshockeyers staan in de halve finales van de Olympische Spelen. In het Gangneung Hockey Centre werd na een bijzonder spannende kwartfinales, die pas na shootouts beslist werd, afgerekend met de Amerikaanse ploeg. 

Al na zes minuten lieten de Amerikanen zien er geen gras over te laten groeien: Ryan Donato, veelbelovende speler van de Harvard University, werkte de openingstreffer achter goalie Pavel Francouz. Heel lang duurde het echter niet voor de Tsjechen terugsloegen: Jan Kovar stelde Jan Kolar in staat om de gelijkmaker op het bord te brengen.

De Tsjechen kwamen halverwege de tweede periode zelfs op voorsprong, want Tomas Kundratek werkte een assist van Martin Ruzicka achter goalie Ryan Zapolski. Jim Slater bracht de Amerikanen weer snel langszij, door met een shorthanded goal de 2-2 te maken. In de derde periode werd flink aangevallen, maar Brian O'Neill ramde de puck loeihard op de lat, en ook een powerplay kon niet benut worden door de VS.

Er was dus overtime nodig en dat werd pure chaos: beide ploegen gingen volle bak voor de aanval, waarbij vooral de Amerikanen grote kansen kregen. Donato belandde zelfs in het doel, maar aangezien de regels voorschrijven dat het toch echt de puck is die in het doel moet belanden, had dat weinig nut. Er werd niet gescoord, dus moesten shootouts de doorslag geven.

De eerste twee gingen mis, maar Petr Koukal trof namens de Tsjechen doel. Goalies Zapolski en Francouz deden het verder uitstekend en nadat Francouz de poging van Bobby Butler stopte was het gedaan: Tsjechië plaatste zich voor de halve finales.

Petr Koukal schiet de winnende goal binnen in de shootouts (Pro Shots/Action Images)
Petr Koukal schiet de winnende goal binnen in de shootouts (Pro Shots/Action Images)

Zweedse en Britse curlingvrouwen naar halve finale, Canada uitgeschakeld

Zweden en Groot-Brittanië hebben zich naast het reeds gekwalificeerde Zuid-Korea geplaatst voor de halve finales van het vrouwen curlingtournooi. Zweden deed dit met een 8-4 overwinning op China, Groot-Brittanië won een spannende wedstrijd van Canada met 5-6. China en Canada zijn hierdoor uitgeschakeld.

Lange tijd leek het erop dat Canada alsnog voor een stunt ging zorgen. Met nog één end te gaan had Canada een punt voorsprong en ook nog de laatste steen in deze end. De Canadesen speelden echter erg slordig, waardoor Groot-Brittanië meerdere stenen in het huis wist te krijgen zonder dat er Canadese stenen bij lagen. Met de laatste steen wist Canada niet alsnog het end te winnen, waardoor er twee punten naar Groot-Brittanië gingen.

Met nog één ronde te spelen maken zowel Japan als Verenigde Staten nog kans op de laatste plek in de halve finale. Japan heeft aan winst genoeg, Verenigde Staten moet winnen en is dan ook nog afhankelijk van Japan. Deze wedstrijden beginnen om 12:05.

Goggia skiet naar olympisch afdalingsgoud, Vonn pakt brons

Skiester Sofia Goggia heeft zich laten kronen tot de nieuwe olympisch kampioene op de afdaling. De 25-jarige Italiaanse stelde met elfde plaatsen op de super-G en reuzenslalom teleur, maar op de afdaling lukte het woensdag wel.

Goggia was de eerste van de favorieten die een echt snelle tijd neer wist te zetten, en dat bleek zelfs wel meer dan gewoon een snelle tijd. Lindsey Vonn haalde het bijvoorbeeld niet: de Amerikaanse grootheid gaf 0,47 seconden toe en kon de hoop om haar illustere carrière op te leuken met een tweede gouden medaille vaarwel zeggen.

Toch was het wel goed voor een medaille voor Vonn, die iets sneller was dan de Liechtensteinse Weirather. Dat leek lang het podium te worden, maar dat was buiten Ragnhild Mowinckel gerekend. De Noorse is dit seizoen definitief doorgebroken en na zilver op de reuzenslalom sloeg ze opnieuw toe: Mowinckel gaf slechts 0,09 seconden toe op Goggia en pakte het zilver, voor Vonn.

Goggia snelt naar beneden, op weg naar olympisch goud (Pro Shots/Action Images)
Goggia snelt naar beneden, op weg naar olympisch goud (Pro Shots/Action Images)

Pyeongchang Vandaag - woensdag 21 februari

Inmiddels zijn we allemaal bekomen van een onwaarschijnlijke bronzen plak voor de Nederlandse shorttrackdames en maken we ons alweer klaar voor een nieuwe olympische dag. Woensdag rekenen we eigenlijk op twee medailles op de schaatsbaan bij de ploegenachtervolgingen en als alles goed gaat zit er misschien wel twee keer goud in ook. 

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
01.05 uur Curling Vrouwen poulefase ronde 11 Nee
01.30 uur Snowboarden Mannen Big air kwalificatie heat 1 Nee
02.00 uur Kunstrijden Vrouwen korte kür Nee
03.00 uur Alpineskiën Vrouwen afdaling Ja
03.30 uur Freestyleskiën Mannen cross plaatsingsrun Nee
03.45 uur Snowboarden Mannen Big air kwalificatie heat 2 Nee
04.10 uur IJshockey Mannen kwartfinale VS - Tsjechië Nee
05.15 uur Freestyleskiën Mannen cross achtste finale Nee
05.50 uur Freestyleskiën Mannen cross kwartfinale Nee
06.05 uur Curling Mannen poulefase ronde 12 Nee 
06.14 uur Freestyleskiën Mannen cross halve finale Nee
06.30 uur Freestyleskiën Mannen cross finale Ja
08.40 uur IJshockey Vrouwen 3/4e plaats Finland - Rusland Ja 
08.40 uur IJshockey Mannen kwartfinale Rusland - Noorwegen Nee 
09.00 uur Langlaufen Vrouwen teamsprint halve finale Nee
09.44 uur Langlaufen Mannen teamsprint halve finale Nee 
11.00 uur Langlaufen Vrouwen teamsprint finale Ja
11.30 uur Langlaufen Mannen teamsprint finale Ja 
12.00 uur Schaatsen Vrouwen ploegenachtervolging halve finale Nee
12.05 uur Curling Vrouwen poulefase ronde 12 Nee
12.22 uur Schaatsen Mannen ploegenachtervolging halve finale Nee 
12.40 uur Bobslee Vrouwen tweevrouwsbob run 3 Nee 
12.54 uur Schaatsen Vrouwen ploegenachtervolging 5 t/m 8e plaats Nee
13.10 uur IJshockey Mannen kwartfinale Canada - Finland Nee 
13.10 uur IJshockey Mannen kwartfinale Zweden - Duitsland Nee
13.13 uur Schaatsen Mannen ploegenachtervolging 5 t/m 8e plaats Nee
13.52 uur Schaatsen Vrouwen ploegenachtervolging 3/4e plaats Ja
13.58 uur Schaatsen Vrouwen ploegenachtervolging Finale Ja 
14.00 uur Bobslee Vrouwen tweevrouwsbob run 4 Ja 
14.11 uur Schaatsen Mannen ploegenachtervolging 3/4e plaats Ja
14.17 uur Schaatsen Mannen ploegenachtervolging finale Ja 

Nederlanders in actie

Er is weer schaatsdag en dus komen er Nederlanders in actie. Na al liefst vier medailleloze dagen op de schaatsbaan moeten er vandaag toch wel twee medailles worden binnengehaald. Op de ploegenachtervolging staan zowel de mannen als vrouwen in de halve finale en moeten toch zeker worden geacht in de finale te komen. Beide teams werden vier jaar geleden olympisch kampioen en zullen dit nu weer willen gaan doen.

Bij beide teams zal er normaal gesproken een verandering zijn in de opstelling voor de halve finale. Koen Verweij zal bij de mannen plaats moeten maken voor Patrick Roest, die zich samen met Sven Kramer en Jan Blokhuijsen wil gaan plaatsen voor de finale. Het vrouwenteam heeft besloten om Marrit Leenstra te sparen in de halve finale en betreed daarom het ijs met Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Lotte van Beek.

Prominenten in actie

Lindsey Vonn is misschien wel de grootste skister van haar generatie. De Amerikaanse is een echte grootheid, zowel op als buiten de piste. Ze won veelvuldig de wereldbeker en is ook de vrouw met de meeste wereldbekerwedstrijd overwinningen aller tijden. Op wereld- en olympische kampioenschappen ging het altijd wel mis voor de Amerikaanse. Ze werd in haar carrière slechts twee keer wereldkampioen (2009 op de super-G en afdaling) en pakte enkel in Vancouver haar enige olympische titel op de afdaling. Ze zal proberen haar tweede en misschien wel laatste titel proberen te pakken op de afdaling vandaag.

Ook staat de korte kür bij het kunstrijden voor vrouwen op het programma. Het belooft een strijd te worden tussen de Russinen te gaan worden. Wereldkampioene Evgenia Medvedeva en Europees kampioene Alina Zagitova. De 15-jarige Zagitova heeft normaal gesproken de beste vrije kür en Medvedeva juist een betere korte kür. De vrije kür staat vrijdag op het programma en dan worden dus ook de medailles verdeeld.  

Vonn moet en zal goud pakken op de afdaling om haar carrière compleet te maken (Pro Shots/Action Images)
Vonn moet en zal goud pakken op de afdaling om haar carrière compleet te maken (Pro Shots/Action Images)

Opmerkelijk

Woensdag staat de spectaculaire skicross op het programma voor de mannen. Daarbij is de huidige wereldkampioen Öhling Norberg één van de kanshebbers. Hem is er alles aan gelegen om goud te halen op dit onderdeel, al was het alleen maar om dit voor zijn vriendin Anna Holmlund te doen.

De bronzen medaille winnaares in Sochi kwam in december 2016 tijdens een world cup training zwaar te val en raakte daarbij door zwaar hersenletsel in een coma. Inmiddels is ze wel weer bij, maar zit nog altijd in een rolstoel en heeft nog altijd moeite met communiceren. Norberg ondersteunt haar nog altijd in haar herstel en wat zou het mooi zijn als hij met een gouden medaille thuis komt.

In Sochi won Holmlund nog zilver op de skicross, nu zit ze in een rolstoel en kost zelfs praten enorme moeite (Pro Shot/Gepa)
In Sochi won Holmlund nog zilver op de skicross, nu zit ze in een rolstoel en kost zelfs praten enorme moeite (Pro Shot/Gepa)

Bertens kansloos onderuit in Dubai

Tennisster Kiki Bertens heeft na enkele weken ziekte haar rentree gemaakt op de WTA Tour, maar lekker ging het niet. In Dubai ging de Wateringse nummer 29 van de wereld kansloos onderuit tegen de Chinese Wang Qiang (WTA-46).

De Nederlandse sloeg veel onnodige fouten en was vooral in de tweede set volkomen kansloos tegen Wang: 6-3, 6-0. Ook in het dubbelspel ging het dramatisch voor Bertens. Samen met Demi Schuurs ging ze met 6-1, 6-0 onderuit tegen Hsieh Su-wei uit Taiwan en de Chinese Peng Shuai.

'Dodental Syrisch rebellenbolwerk loopt op'

De aanhoudende beschietingen en bombardementen van de Syrische rebellenenclave Oost-Ghouta hebben dinsdag het leven gekost aan 106 mensen. Dat meldt het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat zich baseert op lokale bronnen.

In totaal zijn sinds zondagavond 250 doden gevallen in de rebellenenclave, aldus het observatorium. Zeker 850 mensen zouden gewond zijn geraakt. Het rebellenbolwerk, dat ten oosten ligt van hoofdstad Damascus, wordt geregeld zwaar onder vuur genomen door regeringstroepen. Zij belegeren het gebied met honderdduizenden inwoners al sinds 2013.

De Verenigde Naties en hulporganisaties slaan alarm over de humanitaire situatie in het gebied. Zo waarschuwt Save the Children dat duizenden gezinnen in levensgevaar verkeren. "Lokale hulpverleners vertellen over 4100 gezinnen die zich schuilhouden in een netwerk van ondergrondse kelders en schuilplaatsen."

Vier ziekenhuizen getroffen

Lokale partners van Save the Children melden dat vier ziekenhuizen zijn getroffen door bombardementen. Ook woningen bleven niet gespaard. "Sommige mensen worden door de kracht van de explosies uit hun huizen geblazen vanaf de tweede of derde verdieping. Er zijn vrouwen en kinderen die uit hun huizen vlogen en op de grond belandden, met gebroken botten", zegt een hulpverlener tegen de organisatie.

Internationaal klinkt kritiek op de bloedige aanvallen. Er wordt bewust geschoten op bewoonde gebieden en civiele infrastructuur, oordeelde het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat spreekt over "een ernstige schending van het internationaal recht." Ook VN-coördinator Panos Moumtzis veroordeelde de aanvallen op ziekenhuizen.

De Syrische autoriteiten wijzen met een beschuldigende vinger naar de opstandelingen in Oost-Ghouta. Zij gebruiken inwoners als "levende schilden", klaagde het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken. De staatstelevisie bericht dat in Damascus zes doden en 28 gewonden zijn gevallen door mortierbeschietingen van de rebellen.

'Dodental Syrisch rebellenbolwerk loopt op'
'Dodental Syrisch rebellenbolwerk loopt op' (Foto: ANP)

Bayern slaat slag tegen Besiktas

FC Bayern München heeft zich vrijwel verzekerd van de kwartfinales van de Champions League. De kampioen van Duitsland won de eerste wedstrijd tegen Besiktas met 5-0, waardoor de return over drie weken een formaliteit is.

Bayern kwam goed uit de startblokken en kreeg via Thomas Müller en Kingsley Coman meteen al goede kansen. Het werd voor de Duitsers nog makkelijker toen Domagoj Vida de doorgebroken Robert Lewandowski neerhaalde en rood kreeg.

Besiktas trok zich nog verder terug en loerde op de counter. Via Vagner Love en Ricardo Quaresma kregen de bezoekers toch enkele mogelijkheden. Bayern loerde op de goal die er vlak voor rust toch kwam. Via Coman en David Alaba werd Müller bediend die de ban brak. Vlak erna mocht Arjen Robben invallen.

Na de pauze liep Bayern flink uit. Lewandowski raakte eerst nog de paal, maar op aangeven van de Pool wist Coman al snel het net te vinden. Müller en tweemaal Lewandowski bepaalden de eindstand op 5-0.

Messi helpt Barcelona aan 1-1 tegen Chelsea

De heenwedstrijd tussen Chelsea en Barcelona in de achtste finales van de Champions League heeft dinsdagavond geen winnaar opgeleverd. Het werd 1-1, waardoor over drie weken de beslissing moet vallen.

Antonio Conte stuurde Chelsea het veld in zonder een echte nummer negen, waardoor Eden Hazard als valse nummer negen acteerde. De Belg was in de openingsfase verantwoordelijk voor het eerste gevaar, maar een schot van zijn voet trof geen doel. Paulinho kreeg de beste mogelijkheid voor Barcelona in de eerste helft, op een voorzet van Lionel Messi kopte te Braziliaan naast.

De Catalanen hadden in het eerste bedrijf verreweg het meeste balbezit, maar de kansen waren er voor de thuisploeg. In de 34ste minuut waren the Blues dichtbij de 1-0, maar Willian raakte met een schot van afstand de paal. Zeven minuten later stond het aluminium wederom een treffer in de weg toen Willian nogmaals de paal raakte. De laatste mogelijkheid voor rust was voor Hazard, die vanuit de volley de bal net over mikte.

Het was in de tweede helft lang wachten op mogelijkheden, een schot voorlangs van de onzichtbare Luis Suárez was het enige noemenswaardige moment. Na 62 minuten spelen brak Willian de ban. Zijn eerste twee schoten leverden geen treffer op, maar bij de derde poging was het raak. Hazard speelde een corner kort op de aanvallende middenvelder, die beheerst raak schoot.

Chelsea oogde zeer solide gedurende de wedstrijd, maar een kwartier voor tijd ging het mis. Marcos Alonso verdedigde door het midden uit en Andrés Iniesta de bal op kon pikken, gaf een pass aan Messi, die rustig raak schoot: 1-1. Het was de eerste treffer ooit voor de Argentijn in zijn negende wedstrijd tegen the Blues . Op 14 maart volgt de return in Camp Nou.

Laatste reviews en specials
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
special
Fun met Funda #153 - Subtropisch wonen in Gaanderen
review
Rise of Industry
review
World War Z
preview
Bee Simulator
©FOK.nl e.a.