De Sims 4 Vampieren

Een nieuw jaar is begonnen en met de Sims gaat het nog steeds goed genoeg om weer een gamepack uit te brengen. Dit keer is het de beurt aan De Sims 4 Vampieren. We zetten onze tanden erin om te kijken hoe deze verschilt van De Sims 3 Bovennatuurlijk.

Het eerste dat opvalt is dat De Sims 3-variant het thema veel breder trok. In die uitbreiding kon je met vampiers, weerwolven en feeën aan de slag. De titel De Sims 4 Vampieren laat al vrij veel los over wat we missen ten opzichte van De Sims 3 Bovennatuurlijk. Is dat erg? Niet in alle opzichten, want de vampiers zijn zo veel uitgebreider dan voorheen. Er zijn flink wat mogelijkheden en gameplay-wijzigingen als je eenmaal een vampier in je huishouden hebt waardoor ik de weerwolf en fee nog niet mis. Al zou het natuurlijk leuk zijn om in ieder geval dezelfde keuzes te hebben wat voor fantasiefiguur ik had willen worden.

De Sims 4 Vampieren

Maar hoe word je een vampier in De Sims 4 Vampieren? Er zijn twee manieren. De creatieve manier is door deze te maken in Create-a-Sim. Daarin is nu de optie om een vampier te boetseren. Deze kun je dan aan je al bestaande familie toevoegen, zodat je niet geheel een nieuw gezin hoeft te stichten. De tweede en leukere manier is door vrienden te worden met een vampier en het hem of haar te vragen. Het leuke hieraan is dat je de transformatie meemaakt. Je sim krijgt een Moodlet, waarmee misselijkheid optreedt als er gegeten wordt, terwijl je wel een constante honger hebt. Nee dit is niet De Sims 4: Zwanger. Het wordt een vervelende periode met vooral downs, maar na een tijdje verschijnt er een bericht op je scherm dat het na enkele dagen voorbij zal zijn. Oh jee, even volhouden.

Je krijgt na die paar dagen level 1 van de vampier-eigenschappen. Vanaf dan kun je je nieuwe carrière in beweging zetten. Er is een optionele tutorial waarin jouw vampiervriend je uitlegt hoe het vampier zijn werkt. Een extra voordeel van deze tutorial volgen zijn de plasma-packs en de ervaringspunten die je krijgt. Je leert in de tutorial dat je zult moeten drinken en dan hebben we het niet over alcohol. Dat kan mensenbloed zijn of plasmafruit als je vegetarisch bent of niet zo goed tegen bloed kunt. Naast het drinken heb je nog meer handigheden erbij gekregen. Dark Meditation is ter plekke mediteren en heel snel energie erbij krijgen. Handig als je een party-animal tot in de late uurtjes bent. Met de skill Hibernate val je in slaap en stoppen je behoeften. Sowieso zijn de blatter- en hunger-meters vervangen door een thirst-meter. Je hoeft dus niet meer naar het toilet midden in de nacht. Of dag eigenlijk, want vampiers gedijen niet zo goed in de zon en dan liggen ze liever in hun koffer.

De Sims 4 Vampieren

En ja, vampiers kunnen ook woohoo'en. Ze veranderen dan in vleermuizen en laten elkaar alle hoeken van de kist zien. Als vampier hoef je ook niet per se van mensen te drinken. Naast het planten van plasmafruit kun je ook kiezen om goed in hengelen te worden en te leven van de gevangen vis. Maar er zijn wel handige perks als vampier te verdienen. Als je niet van schoonmaken houdt dan heb je vast baat bij de skill om andere sims te commanderen om je huis schoon te maken. Je charme gebruiken om ze sneller verliefd te laten worden zodat je sneller kunt toebijten is ook een handige kracht. Weet wel dat daarna de relatie een stuk bekoeld is. En wat is er leuker dan orgel te leren spelen als muziekinstrument en als maniak erbij te kunnen lachen? Dat soort details maakt deze gamepack zo leuk.

Doordat plassen, honger en slapen eigenlijk onnodig zijn geworden heb je als vampier veel meer tijd om de ultieme vampier te worden, of een gewoon gezin te stichten. Maar ik heb voor het eerste gekozen en dat betekent dat je aardig wat mensen moet bijten. Dat mag niet in hun slaap, maar omdat je door elke deur kunt gaan (weer zo'n handige perk) kun je wel zorgen dat een slaperige sim wakker wordt en bijvoorbeeld iets moet eten. En dan kun je wel toeslaan. Een oom van een superheld zei eens dat met grote krachten grote verantwoordelijkheden komen, maar in De Sims 4 Vampieren heb naast je superkrachten ook zo af en toe wat extra zwakheden te kiezen. Je moet soms kiezen uit enkele opties, de een wat raarder dan de ander. Zo koos ik voor een zwakke maag. Als mijn vampier nu toch iets normaals eet, gaat hij over zijn nek. Hij kan ook nog alleen maar slapen in doodskisten en niet meer op elke plek. En dan is er nog de zon. Je gaat letterlijk in vlammen op als je daar te lang in staat, dus je als je kiest voor een vampier, dan kies je voor het nachtleven. Gelukkig is er dan ook een nieuw gebied. Forgotten Hollow is een gothic wijk waar het veel langer donker is. Dat past dus prima bij mijn vampier en ik besluit dan ook om daar naar toe te verhuizen.

De Sims 4 Vampieren zorgt voor nieuwe gameplay, en heeft nogal zwarte humor. Dat is leuk, maar de vraag is hoe lang de makers nog bezig kunnen blijven met het toevoegen van oude wijn in nieuwe zakken. Het is in het geval van Vampieren wel een stuk dieper dan De Sims 3 Bovennatuurlijk, maar helemaal nieuw is het ook niet. En zeker niet breder, want we missen de weerwolf en fee als we uitgekeken raken op de vampier. Voor 20 euro kun je bloed gaan drinken van mensen, vissen, kikkers of fruit. Het is grappig, maar elke keer maar één nieuwe feature en één nieuwe wijk wordt erg voorspelbaar. De makers spelen het op veilig, en dat komt het uitmelk-imago van de franchise niet ten goede. Oh, en Electronic Arts: het is vampiers. Kijk maar in het woordenboek.

Pluspunten
Minpunten
  • Humor en details
  • Nieuwe krachten met keerzijde
  • Niet zo breed als Sims 3 Bovennatuurlijk
  • Had ietsje meer mogen zijn
  • Spelfout in de titel
Exclusief verkrijgbaar voor pc