FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 24 januari 2017

Microsoft wint e-mailzaak opnieuw

Microsoft hoeft e-mails die in datacenters in Ierland zijn opgeslagen niet over te dragen aan de Amerikaanse justitie. Dat heeft het gerechtshof van New York dinsdag bepaald in hoger beroep. Een lagere rechter had Microsoft in juli ook al gelijk gegeven.

De zaak stamt uit 2014. De Amerikaanse justitie eiste toen e-mails van een mogelijke drugsdealer. De inhoud van de mails stonden op servers in Ierland. Microsoft weigerde en vocht het 'huiszoekingsbevel' aan bij de rechter. Het bedrijf kreeg daarbij steun van bedrijven als Amazon, Apple, Verizon en de burgerrechtenorganisatie ACLU.

Microsoft wint e-mailzaak opnieuw
Microsoft wint e-mailzaak opnieuw (Foto: BuzzT)

Fillon probeert schandaal kop in te drukken

De Franse presidentskandidaat François Fillon is razendsnel in actie gekomen om een dreigend schandaal over een baan van zijn echtgenote de kop in te drukken. De conservatieve politicus gaf toe dat zijn vrouw voor hem heeft gewerkt toen hij parlementslid was, wat niet ongebruikelijk is in Frankrijk. Maar hij verwees het verhaal dat ze betaald werd voor fictieve bezigheden naar het rijk der fabelen.

De 62-jarige voormalig Frans premier reageerde op een bericht in Le Canard Enchainé. Het satirisch weekblad schreef dat Penelope Fillon in acht jaar tijd een half miljoen euro heeft opgestreken als zijn persoonlijk assistent, toen hij deel uitmaakte van de nationale Assemblée, en daarna in dienst van zijn opvolger. Volgens het tijdschrift vonden verslaggevers vrijwel geen bewijs dat ze in die tijd ook maar iets uitvoerde.

Benoist Apparu, een Republikeins partijgenoot van Fillon, verdedigde de voorlopige favoriet voor de presidentsverkiezing in april en mei door te zeggen dat diens vrouw "altijd in de schaduw werkte omdat het niet haar stijl is op de voorgrond te treden". Over haar salaris werden geen mededelingen gedaan.

Fillon probeert schandaal kop in te drukken
Fillon probeert schandaal kop in te drukken (Foto: ANP)

Verbod winstuitkering verzekeraars in zicht

Zorgverzekeraars mogen ook in de toekomst de winst die ze maken niet uitkeren aan hun aandeelhouders of leden. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer lijkt de initiatiefwet van PvdA, SP en CDA die dat regelt te steunen, bleek dinsdag tijdens het debat over het voorstel. De drie partijen willen waarborgen dat de winst ten goede komt aan de zorg.

Zorgverzekeraars mochten hun winsten de afgelopen jaren ook niet uitkeren, maar dat moratorium loopt volgend jaar af. Het definitieve verbod dat PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester, CDA'er Hanke Bruins Slot en hun SP-collega Renske Leijten willen, krijgt de zegen van onder meer PVV, GroenLinks en ChristenUnie.

Van de grote partijen is alleen de VVD fel tegen. De partij stelt onder andere dat verzekeraars door het verbod ook hun winst niet mogen gebruiken om de premie te verlagen, zoals ze de afgelopen jaren steevast deden. Verzekerden zouden daardoor moeten vrezen voor een hoge premie.

Verbod winstuitkering verzekeraars in zicht
Verbod winstuitkering verzekeraars in zicht (Foto: ANP)

Krajicek in kwartfinales gemengd dubbelspel Australian Open

Tennisster Michaëlla Krajicek zit nog altijd in het gemengd dubbelspeltoernooi op de Australian Open. De Nederlandse speelt er samen met de Zuid-Afrikaan Raven Klaasen.

In de achtste finales stuitten Krajicek en Klaasen dinsdag op de Amerikaanse Raquel Atawo en de Zweedse veteraan Robert Lindstedt. Ondanks hun 34 en 39 jaar konden de ervaren spelers geen vuist maken tegen het Nederlands/Zuid-Afrikaanse partnerschap. Na een uurtje spelen hadden Krajicek en Klaasen de zege binnen: 6-4, 6-4 en een plek in de kwartfinales. Daarin wachten de Amerikaanse Abigail Spears en de Colombiaan Juan Sebastian Cabal.

Voor Jean-Julien Rojer zit de Australian Open er nu wel echt op. Samen met de Kroatische Darija Jurak ging hij in de achtste finales onderuit tegen het Australische gelegenheidsduo Sam Stosur en Sam Groth, in Melbourne aanwezig met een wildcard: 7-6 (6), 7-5. 

Toukiden 2 aangekondigd met datum

Koei Tecmo heeft heel veel informatie vrijgegeven over Toukiden 2 en ook nog een releasedatum. Vanaf 24 maart mogen we op Oni (demonen) jagen op Playstation 4, Playstation Vita en pc (Windows). In dit deel kunnen we de Oni ook afslachten op hun eigen terrein.

Zoals bekend zijn er sinds de Awakening grote demonen (Oni) in de wereld die op mensen jagen. De slayers jagen op hun beurt weer op de Oni . Tijdens een gevecht weet een gigantische Oni een portaal te openen dat een slayer opslokt. Tien jaar later verschijnt de slayer opeens weer in het dorpje Mahoroba en uiteraard heeft deze persoon geen geheugen meer. Natuurlijk speel jij als deze slayer en krijg je hulp van een kleurrijk gezelschap. Naast je teamleden heb je nu ook de beschikking over de Demon Hand, een hand van etherische materie waarmee je Oni kan slaan en jezelf in de lucht kunt gooien. Dit is handig in gevechten, maar ook tijdens het verkennen van deze wereld èn de Oni-wereld, die Otherworld genoemd wordt. Er zijn weer tenko, kleine vosjes met twee staarten, die je kunnen helpen met je missies als je ze goed hebt verzorgd en getraind. Toukiden 2 komt uit in een fysieke en een digitale vorm, behalve voor pc.

V Williams na 14 jaar terug in halve finales Australian Open

De Australian Open kent in het damesenkelspel een volledig Amerikaanse halve finale. Venus Williams zal het op gaan nemen tegen haar verrassende landgenote Coco Vandeweghe.

Williams, de mondiale nummer zeventien, rekende in de kwartfinales af met de tien plekken lager genoteerde Russische Anastasia Pavlyuchenkova. Voor zevenvoudig Grand Slam-winnares Williams is het pas de eerste keer sinds 2003 dat ze in Melbourne weer bij de laatste vier staat. Tegen Pavlyuchenkova had ze een kleine twee uur nodig om de winst binnen te slepen: 6-4, 7-6 (3).

In de andere kwartfinale van de dag zorgde Vandeweghe voor nog eens een flinke stunt. In ronde één moest de als vijftiende geplaatste Roberta Vinci eraan geloven, in de achtste finales ging titelverdedigster Angelique Kerber kansloos voor de bijl en dit keer was Garbiñe Muguruza (WTA-7) het slachtoffer. Net als Kerber had ook Muguruza eigenlijk geen enkele kans tegen de Amerikaanse, die het toernooi van haar leven speelt. In de eerste set gaf ze nog een beetje partij, maar in het tweede bedrijf bakte de Spaanse er helemaal niks van: 6-4, 6-0. Voor Vandeweghe was het pas haar tweede kwartfinale ooit op een Grand Slam en tegen Williams zal ze voor het eerst een halve finale spelen. 

Bijval voor actie tegen foute puppyhandel

De Dierenbescherming heeft ruim 70.000 handtekeningen verzameld voor de actie 'Stop foute puppyhandel'. Femke-Fleur Lamkamp, directeur van de Dierenbescherming, overhandigde de handtekeningen dinsdag aan staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

De Dierenbescherming pleit voor striktere regels om een einde te maken aan de malafide handel in puppy's. Lamkamp vindt het onaanvaardbaar dat anno 2017 wereldwijd nog steeds miljoenen puppy's onder slechte omstandigheden worden gefokt en verhandeld.

In Nederland worden elk jaar ongeveer 150.000 honden gekocht. Van ongeveer de helft daarvan kan niet worden vastgesteld waar ze vandaan komen. De Dierenbescherming vreest dat deze diertjes van foute fokkers in onder meer Oost-Europa komen. "Fokteefjes worden in erbarmelijke omstandigheden gehouden en met hormonen behandeld om het hele jaar door puppy's te produceren. De pups worden veel te jong bij hun moeder weggehaald. Ze zijn daardoor vatbaar voor ziekten en gedragsproblemen", is de boodschap.

Volgens staatssecretaris Van Dam doet de overheid er alles aan om de illegale handel de kop in te drukken. Alleen als mensen puppy's bij officiële fokkers en handelaren kopen, kan de illegale handel stoppen, denkt hij.

Bijval voor actie tegen foute puppyhandel
Bijval voor actie tegen foute puppyhandel (Foto: ANP)

Amerikaan de cel in voor Fappening

Een Amerikaan is dinsdag veroordeeld tot negen maanden celstraf voor het kraken van honderden iCloud en Gmail-accounts, waaronder de accounts van ongeveer dertig beroemdheden. Edward Majerczyk (29) uit Chicago had vorig jaar een schikking getroffen met justitie. Hij kon maximaal vijf jaar celstraf krijgen.

Een andere verdachte, Ryan Collins, had eerder al een bekentenis afgelegd. Hij kreeg achttien maanden cel. De twee stuurden phishing-mails naar onder andere Jennifer Lawrence, Kaley Cuoco, Kate Upton en Kirsten Dunst. Zo kwamen ze achter hun inloggegevens. Vervolgens maakten ze naaktfoto's en -video's buit.

De privéfoto's van de sterren kwamen naar buiten. Dat is The Fappening genoemd. Justitie heeft geen bewijs gevonden dat Majerczyk en Collins achter het uitlekken zitten.

Amerikaan de cel in voor Fappening
Amerikaan de cel in voor Fappening (Foto: BuzzT)

Kristoffersen troeft Hirscher af in kolkend Schladming

Skiër Henrik Kristoffersen heeft dinsdagavond de Night Race, de World Cup-slalom op de Planaipiste in Schladming, op zijn naam geschreven. De Noor troefde voor tienduizenden uitzinnige Oostenrijkers de Oostenrijkse held Marcel Hirscher af.

Kristoffersen wist in de eerste run al een mooi gat te slaan met Hirscher, maar met 0,52 seconden achterstand had de Oostenrijker vanaf de tweede plek nog de nodige kansen. Dat zal hij zelf ook gedacht hebben en in kenmerkende stijl stortte hij zich in de tweede run als een malle naar beneden. Hij nam de snelste tijd over van de Rus Alexander Khoroshilov, die in de tweede manche exact even snel was als Hirscher.

Vervolgens was het de beurt aan Kristoffersen en het publiek begon langzaam maar zeker uit haar plaat te gaan toen de Noor een achterstand opliep. Op het onderste deel kon hij dat echter toch nog goedmaken en hij kwam met een 0,09 seconden snellere tijd over de finish. Khoroshilov eindigde als derde, terwijl de Fransman Julien Lizeroux op plek vier eindigde. Daarmee kwam de lang door blessures geteisterde veteraan erg dicht bij zijn eerste podiumplek in zes jaar, maar het lukte net niet. 

Skiester Brignone zegeviert op de Kronplatz

Skiester Federica Brignone heeft voor eigen publiek de reuzenslalom gewonnen op de Kronplatz - in het Italiaans ook wel de Plan de Corones genoemd. Het was de eerste overwinning van het seizoen voor de Italiaanse.

De eindstand werd in de eerste run al min of meer bepaald. Brignone pakte er de leiding, voor de Française Tessa Worley. Die kon haar tweede plek vasthouden, maar Brignone bedreigen zat er in de tweede run niet in. Dat gold ook voor de jonge Italiaanse Marta Bassino, die op slechts 0,02 seconden van Worley op de derde plek eindigde - het tweede World Cup-podium van Bassino's seizoen en carrière. 

De strijd om de algemene World Cup werd ook op de Kronplatz verder gevoerd. Lara Gut won het onderlinge duel met Mikaela Shiffrin: de Zwitserse snelheidsspecialiste eindigde als vierde, de Amerikaanse slalomkoningin werd vijfde. Shiffrin staat nog altijd ruimschoots aan de leiding in de tussenstand. 

Beroep ServiŽ verworpen: Kosovo blijft UEFA-lid

Het internationaal sporttribunaal CAS heeft een beroep van Servië tegen het lidmaatschap van Kosovo van de Europese voetbalbond UEFA verworpen. Hierdoor kan het land zich als 55e natie aansluiten bij de UEFA.

Kosovo werd in mei vorig jaar lid van de UEFA, maar Servië ging hier direct tegen in beroep. Kosovo scheidde zich in 2008 af van Servië en wordt door dat land niet erkend. Het argument van de Serviërs was dat een land pas lid kan worden als het door de Verenigde Naties als onafhankelijk land erkend is. Het CAS ging hier niet in mee en stelde dat Kosovo door een meerderheid van de VN-leden erkend is als land en hierdoor als onafhankelijk land mag worden gezien.

Jane Fonda weer vrijgezel

De Amerikaanse actrice Jane Fonda is op 79-jarige leeftijd weer vrijgezel. Jane Fonda had acht jaar een relatie met muziekproducent Richard Perry, maar volgens Page Six zijn de twee uit elkaar.

Het koppel heeft onlangs hun huis in Beverly Hills te koop gezet voor bijna 13 miljoen dollar. "Ze verkopen het huis omdat ze weer ieder op zichzelf willen wonen", zegt een bron. Perry bevestigt dit. ''Het klopt, al zijn we nog steeds close met elkaar." Perry heeft een ander huis op het oog waar hij graag wil wonen.

Jane Fonda en Richard Perry kochten het huis in Beverly Hills in 2012. De woning telt vier slaapkamers. Eerder woonden ze in een ander huis in Los Angeles dat in 1942 gebouwd werd voor Ronald Reagan en en zijn eerste echtgenote Jane Wyman.

Jane Fonda weer vrijgezel
Jane Fonda weer vrijgezel (Foto: BuzzE)

Witte Huis: Ook wij kunnen fouten maken

De persvoorlichter van het Witte Huis, Sean Spicer, heeft maandag bij een persconferentie onder meer gereageerd op zijn eerdere tegenspreken van de bezoekerscijfers van de inauguratie. Waar schattingen in de media rond de 900.000 bezoekers schommelden hield Spicer eerder vol dat dat leugens waren en dat de inauguratie van Trump de bestbezochte inauguratie ooit was.

Hij deed de eerdere uitspraken kort na de inauguratie. Sindsdien is het bewijs dat de beide inauguraties van Obama drukker bezocht waren overweldigend.

De 45-jarige Spicer was op slag wereldberoemd toen hij de media aanviel over de verslaggeving rondom de bezoekerscijfers, maar op de vraag maandag of zijn intentie was altijd de waarheid te spreken vanaf het Witte Huis podium was hij milder.

"Ja. Het is een eer om dit te kunnen doen en ja, ik geloof dat we altijd eerlijk moeten zijn tegenover het Amerikaanse volk. Ik denk dat we de feiten soms kunnen tegenspreken - er zijn bepaalde feiten die we als we de pers te woord staan nog niet volledig kennen - maar onze intentie is nooit tegen jullie te liegen."

Hiermee lijkt hij aan te geven dat er nooit bewust gelogen zal worden, maar dat ze net als ieder ander niet vrij zijn van het maken van fouten. Iets dat de pers zelf ook weleens gebeurt.

"Jullie zitten in hetzelfde schuitje. Er zijn momenten waar jullie iets tweeten of een verhaal schrijven dat later gerectificeerd moet worden. Maar dat betekent niet dat je opzettelijk probeerde je lezers te misleiden."

Spicer benadrukte ook nog dat hij met zijn statement dat het de bestbekeken inauguratie ooit was hij bedoelde 'in persoon en rond de wereld'. Uit de transcripts blijkt dat dat inderdaad zijn exacte woorden waren: "This was the largest audience to ever witness an inauguration -- period -- both in person and around the globe."

"Ik zal mijn best doen de feiten zo accuraat mogelijk weer te geven zoals ze mij bekend zijn, en als we een fout maken zal ik mijn best doen die te corrigeren"

Het relevante deel vanaf 24:04 in onderstaande video.

Talpa krijgt groen licht voor 5 Golden Rings

Televisieproducent Talpa heeft van de Amerikaanse zender NBC groen licht gekregen om een proefaflevering te maken van de kennisquiz 5 Golden Rings. Dit meldt Deadline. De Amerikaanse versie heet 5 Gold Rings en wordt in Nederland opgenomen, net als de pilots voor het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

5 Golden Rings is sinds deze maand te zien bij SBS6 met voormalig nieuwslezer Rik van de Westelaken als quizmaster. In de interactieve quiz strijden twee koppels tegen elkaar voor een geldbedrag dat kan oplopen tot 25.000 euro. De koppels krijgen ieder vijf ringen om vijf niveaus van vragen te doorlopen. De duo's beantwoorden de vragen door op een grote LED-vloer met afbeeldingen een ring op de juiste plaats te leggen. Gedurende het spel worden de ringen kleiner. Kijkers kunnen thuis meespelen met een app op hun smartphone of tablet.

5 Golden Rings is een nieuw format van ITV Studios en Talpa. De productie van 5 Golden Rings wordt voor meerdere landen verzorgd in Nederland. Begin dit jaar wordt de quiz in het Verenigd Koninkrijk geïntroduceerd. "Het unieke spel gecombineerd met de indrukwekkende visuele vragen zal zeker het Amerikaanse publiek aanspreken. We kijken ernaar uit om samen te werken met ITV Entertainment en NBC om van 5 Gold Rings een nieuwe tv-hit te maken'', zegt directeur Maarten Meijs van Talpa Global op de website van Deadline.

Oogartsen willen verbod op consumentenvuurwerk

Negentien mensen zijn door vuurwerkongelukken tijdens de afgelopen jaarwisseling blind geraakt aan een oog. Dat zijn er vier meer dan vorig jaar. Bij vijf slachtoffers was het door vuurwerk geraakte oog dusdanig beschadigd, dat het moest worden verwijderd. Na Oud en Nieuw 2015/2016 was dat er slechts één.

Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) maakte dinsdag de balans op. Uit de cijfers die de beroepsvereniging van oogartsen uit het hele land verzamelde, blijkt dat ook het totale aantal patiënten met oogletsel hoger was dan een jaar eerder: 176 tegen 160. In de jaren daarvoor lag dit aantal steevast boven de tweehonderd.

De oogartsen pleiten naar aanleiding van de cijfers opnieuw voor een verbod op consumentenvuurwerk. "Vuurwerk in handen van de consument is te risicovol en vormt een gevaar voor de samenleving", zegt oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis Rotterdam.

Openbare vuurwerkshows
In 2014 besloot de regering de tijd dat vuurwerk mag worden afgestoken te beperken. Eerst mocht dat op oudejaarsdag vanaf 10.00 uur 's morgens. Dat werd 18.00 uur. Voor de oogartsen is dit niet genoeg. Zij willen dat de overheid alleen nog openbare vuurwerkshows toestaat.

Van de slachtoffers is bijna de helft (46 procent) omstander. De rest van de gewonden stak zelf vuurwerk af. Bij een op de drie gewonden is het letsel blijvend.

Meer mensen oog kwijt door vuurwerk
Meer mensen oog kwijt door vuurwerk (Foto: ANP)

Games with Gold voor februari bekendgemaakt

Microsoft heeft de maandelijkse Games with Gold bekendgemaakt, die Xbox Live Gold-abonnees gratis kunnen downloaden. De maand februari brengt voor ieder wat met zich mee.

Voor Xbox 360 worden Monkey Island 2: SE (1 - 15 februari) en Star Wars: The Force Unleashed (16 - 28 februari) gratis. Voor Xbox One worden Lovers in a Dangerous Spacetime (1 - 28 februari) en Project CARS (16 februari - 15 maart) gratis. 

Ben je niet bekend met de games, bekijk dan van alle games een aantal beelden hieronder.

Crimineel verstopt 20 miljoen in bedbodem

Telexfree was een nepbedrijf dat een rol speelde in een piramidespel. Het bedrijf betaalde mensen die voor hen werkten met het ingebrachte geld van nieuwe medewerkers. Volgens onderzoekers zou daarmee in ruim 2 jaar tijd zo'n 1 miljard dollar zijn omgegaan.

De 28-jarige Cleber Rene Rizerio Rocha uit Massachusetts was 1 van de verdachten in die zaak. De man speelde een rol bij het witwassen van dat geld. Hij werd geschaduwd toen hij 2,2 miljoen overhandigde aan een andere man en werd daarna gearresteerd in zijn appartement.

Bij het onderzoeken van dat appartement deden de agenten een opmerkelijke vondst: een boxspring waarin 20 miljoen dollar verstopt zat.

De oprichter van het bedrijf is de Braziliaan Carlos Wanzeler. Hij vluchtte in april 2014 naar Brazilië en is nog steeds voortvluchtig.

Honda met drie auto's in WTCC

Net als afgelopen jaar zal het fabrieksteam van Honda met drie Honda Civic TC1 auto's deelnemen aan het World Touring Car Championship. Als rijders zijn opnieuw Tiago Monteiro en Norbert Michelisz aangesteld. De derde auto wordt bestuurd door nieuwkomer Ryo Michigami.

Vorige week maakte Rob Huff reeds bekend te vertrekken bij Honda en over te stappen naar het priveteam van Munich Motorsport. Inmiddels heeft het Japanse team bevestigd dat Michigami zijn vervanger wordt. De Japanner heeft afgelopen jaren in dienst van Honda deelgenomen aan het Japanse SuperGT kampioenschap. Tijdens de WTCC race op het circuit van Motegi van vorig seizoen maakte de Japanner zijn WTCC debuut. Hij scoorde daarbij een elfde en zeventiende plaats.

De overige twee auto's worden bestuurd door de ervaren coureurs Monteiro en Michelisz. Vorig seizoen boekte de Portugees twee overwinningen en werd derde in de eindstand. Met één punt verschil werd zijn teamgenoot Michelisz vierde. De Hongaar scoorde één overwinning.

'Michael Jackson is vermoord'

Als het klopt, dan kunnen we spreken over een schandaal dat zijn weerga nauwelijks kent, maar als het verzonnen is, dan zou het zomaar kunnen zijn dat we een nieuwe versie van een Wacko Jacko hebben: Michael Jackson, de voormalige King of Pop , zou zijn vermoord. Door mensen en zo.

Sommige mensen worden geboren met een spreekwoordelijke zilveren lepel in de mond. Maar er zijn gevallen dat je beter van een platina lepel kan spreken. Paris Jackson hoort bij die laatste categorie. Van haar komt de bewering dat haar vaar vader een kopje kleiner zou zijn gemaakt door 'mensen die het op hem voorzien hadden'. Dit vertelde ze tenminste aan Rolling Stone-magazine.

Tijdens zijn leven zou de superster allerlei toespelingen hebben gedaan over het idee dat mensen achter hem aanzaten. Hij zou zelfs ooit hebben geroepen 'er komt een dag dat ze mij van plastic kant maken', zo beweert dochterlief Paris (leuke naam trouwens).

"Het was echt zooooo duidelijk", aldus juffrouw Jackson. "Alles wijst daarop, weet je. Het klinkt natuurlijk als aluminium hoedjes-gedoe, offeh... een complottheorie, maar echte fans en iedereen in de familie weet hoe het echt zit". Om aan elke twijfel een einde te maken, vertelt Paris over hoe haar vader haar soms bezoekt in haar dromen. Hierin laat hij weten dat hij vermoord is.

Paris was pas 11 jaren jong toen haar vader in 2009 Neverland verruilde voor het hiernamaals, dus ze zal waarschijnlijk wel van de (fedora-)hoed en de rand weten. In 2011 werd dokter Murray voor vier jaar achter de tralies gezet, omdat hij zo onhandig was om de broer van Jermaine per ongeluk een overdosis te geven. Het oomzeggertje van Marlon is nog steeds boos op Murray, maar denkt zelf dat er meer achter zit. Iets sinister, iets dat het daglicht niet kan verdragen. Zij wil gerechtigheid.

Frau Jackson had nog een onthulling: op haar veertiende zou zij herhaaldelijk zijn verkracht door een oudere, onbekende man, Gedrag waar haar pa trouwens ook wel een beetje van verdacht werd. Dit zou aan de basis hebben gestaan aan haar druggebruik en haar depressies. Ze zou meerdere zelfmoordpogingen ondernomen hebben.

La La Land scoort recordaantal nominaties voor de Oscars

Castleden Emma Stone en Ryan Gosling en regisseur Damien Chazelle van La La Land kunnen over iets meer dan een maand waarschijnlijk wel een klein feestje vieren. De film is namelijk genomineerd voor 14 Academy Awards, oftewel Oscars.

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences, het gezelschap dat jaarlijks stemt op vele aspecten van de beste films van het jaar, maakte vandaag de nominaties bekend en bracht La La Land op dezelfde hoogte als Titanic (1997) en All About Eve (1950), die ook veertien nominaties ontvingen. La La Land is genomineerd voor de grote prijzen (beste film, regisseur, acteur, actrice, scenario) en een aantal kleinere, waaronder montage en cinematografie, maar ook de muzikale score én twee van de liedjes uit de film. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Chazelle en zijn gezelschap met nul beeldjes naar huis gaan; hijzelf plus Stone en Gosling wonnen dezelfde prijzen ook al bij de Golden Globes, en de film werd bekroond tot beste musical.

La La Land

Voor de titel Beste Film zijn dit jaar negen films in de running voor een Oscar. Naast La La Land zijn dat Moonlight (dat in totaal acht nominaties ontving), Fences (vier nominaties), Hidden Figures (drie), Arrival (acht), Hell or High Water (vier), Lion (zes), Manchester by the Sea (zes) en Hacksaw Ridge (ook zes nominaties). Van deze films zijn er al veel in Nederland te zien geweest (of ze zijn dat nog); slechts drie films moeten hier nog in première, waarvan er een (Moonlight) deze week opent. Fences en Hidden Figures volgen in respectievelijk februari en maart.

Opvallend aan deze Oscarnominaties is verder dat de hashtag #OscarsSoWhite dit jaar in de kast kan blijven. Na twee jaar waarin de nominaties werden gedomineerd door blanke filmmakers breek het aantal zwarte acteurs dat is genomineerd (zes) een record, en ook het aantal films dat deze acteurs voortbrengt (vier) is een record. Het is natuurlijk onduidelijk of de Academy, die bestaat uit bijna zesduizend voornamelijk Amerikaanse filmmakers van verschillende beroepen, afkomsten, leeftijden en huidskleuren, zich heeft laten beïnvloeden door de vele ophef over de #OscarsSoWhite-hype, of dat er simpelweg meer kwaliteit te vinden was onder films met een diverse cast.

De Academy Awards worden uitgereikt op 26 februari, wanneer het bij ons al de 27e is, in een tv-uitzending op ABC. De show wordt gehost door latenighthost Jimmy Kimmel. De nominaties kun je op je gemak hier nog eens nalezen.

Ploumen wil abortusmaatregel Trump teniet doen

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) wil een van de eerste maatregelen van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump teniet doen. Die schrapte maandag de financiering van organisaties die in arme landen helpen bij gezinsplanning, maar ook de mogelijkheid van een veilige abortus aanbieden.

Hierdoor zitten deze clubs met een gat van zo'n 600 miljoen dollar. De bewindsvrouw begint daarom een initiatief om een nieuw internationaal fonds op te richten dat deze organisaties moet compenseren. "We willen dat vrouwen zoveel mogelijk toegang houden tot hun rechten", zegt Ploumen dinsdag.

Vooral vrouwen in Afrika zullen volgens haar de gevolgen van het besluit in Washington voelen. "Het verbieden van abortus leidt niet tot minder abortussen. Het leidt tot meer onverantwoorde praktijken in achterafkamertjes en tot meer moedersterfte."

De beslissing van de Amerikanen betekent niet alleen dat vrouwen in arme landen minder toegang krijgen tot veilige abortussen, maar ook komen zaken als kraamhulp, seksuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen minder beschikbaar.

Ploumen is in gesprek met een brede coalitie van landen, bedrijven en organisaties om het fonds op te zetten. Ze gaat deze week bellen met collega's in Latijns-Amerika en Europa om steun te verwerven voor haar plan. Ze heeft de afgelopen tijd signalen ontvangen dat zij wel voelen voor het bundelen van de krachten.

Hoeveel in het fonds zal komen, durft Ploumen nog niet te zeggen. Maar of 600 miljoen zal worden opgehaald is nog maar de vraag. "Dat is een heel grote stap." Hoeveel Nederland gaat bijdragen aan het fonds wordt later bekend.

Ploumen wil maatregel Trump teniet doen
Ploumen wil maatregel Trump teniet doen (Foto: ANP)

Nog vijf teams in race voor Lunar X Prize

Nog vijf teams zijn in de race om de Lunar X Prize te winnen. Teams uit Israël, de Verenigde Staten, Japan, India en een internationaal team wisten voor eind vorig jaar een contract te sluiten om hun maanlander te laten lanceren. Dat was een eis voor de competitie.

De door Google georganiseerde competitie draait erom een lander op de maan te zetten voor het einde van 2017. Daarna moet een vooraf vastgestelde route van tenminste 500 meter worden afgelegd op, onder of boven het maanoppervlak en moeten twee zogenaamde mooncasts worden gehouden die beide bestaan uit acht minuten beeld. De teams moeten bovendien privaat gefinancierd zijn.

Het eerste team dat aan alle eisen voldoet wint 20 miljoen dollar, het tweede team krijgt 5 miljoen dollar. Daarnaast zijn er nog geldprijzen te verdienen voor allerlei andere opdrachten zoals het maken van een mooncast van een landingssite van een van de zes bemande maanlandingen: de Apollo 11,12, 14, 15, 16 of 17.

Nog vijf teams in race voor Lunar X Prize
Nog vijf teams in race voor Lunar X Prize (Foto: BuzzT)

Wilders laakt uitsluiting door anderen

PVV-leider Geert Wilders vindt het "ondemocratisch en een belediging aan miljoenen kiezers" als zijn partij wordt uitgesloten van de vorming van een coalitie na de verkiezingen. Wilders reageerde daarmee dinsdag op uitspraken van de meeste partijen om de PVV uit te sluiten.

De PVV-leider zei zelf wel bereid te zijn met anderen samen te werken. Hij vindt dat winnaars van de verkiezingen altijd de kans moeten krijgen om mee te doen in een kabinet. "Dat die partij, stel dat dat de PVV is, ook met andere partijen moet samenwerken en concessies zal moeten doen, dat spreekt voor zich. Maar een partij bij voorbaat uitsluiten en miljoenen kiezers aan de kant zetten, is ondemocratisch."

De mensen hebben dat volgens hem zelf in de hand. "Hoe groter een partij wordt, hoe moeilijker het zal zijn om die te negeren", aldus Wilders. Hij vindt dat de PVV tijdens de gedoogperiode van het eerste kabinet Rutte al heeft laten zien dat er compromissen met hem zijn te maken.

Wilders laakt uitsluiting door anderen
Wilders laakt uitsluiting door anderen (Foto: ANP)

Vrijspraak voor emotionele Dean Saunders

Zanger Dean Saunders is dinsdag door de politierechter in Alkmaar vrijgesproken van doodsbedreigingen die hij in juli aan het adres van zijn ex-vriendin Jamie zou hebben geuit. Dit meldt RTV Noord-Holland.

De officier van justitie eiste dinsdagmiddag tijdens de zitting een geldboete van 500 euro, waarvan 200 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De rechter sprak Dean vrij, omdat de getuigenverklaringen onvoldoende wettig en overtuigend bewijs bevatten. Zelf ontkent Dean zijn ex-vriendin met de dood te hebben bedreigd.

De artiest barstte in tranen uit toen hij hoorde dat hij was vrijgesproken. Dean heeft een contactverbod met zijn ex. Ze hebben samen een zoontje.

Vrijspraak voor emotionele Dean Saunders
Vrijspraak voor emotionele Dean Saunders (Foto: BuzzE)

BMX Supercross nog vier jaar op Papendal

De fietscrossbaan op Papendal blijft ook in de komende jaren een vaste stop op de kalender van de BMX Supercross, de wereldwijde serie topwedstrijden in de fietscrosssport. Het sportcentrum in de buurt van Arnhem zal minstens tot en met het volgende olympisch seizoen, 2020, de beste fietscrossers ter wereld kunnen verwelkomen.

Op 6 en 7 mei staat de wedstrijd dit jaar inmiddels al voor de zevende keer op de kalender. Dit is het eerste jaar dat op beide dagen een Supercrosswedstrijd gereden wordt, nadat eerder op de zaterdag alleen de kwalificaties plaatsvonden. Daarnaast wordt dit jaar een talentenwedstrijd georganiseerd.

"Het is een geweldige erkenning voor Papendal en de inspanningen die wij hier doen voor en met de BMX. We zijn trots, en dat gaan we laten zien ook", aldus Jochem Schellens, de directeur van Papendal. Het seizoen begint dit jaar zelfs op Papendal, met daarna nog wedstrijden in Heusden-Zolder, het Amerikaanse Rock Hill en Santiago del Estero in Argentinië. De Let Maris Strombergs was vorig jaar de beste op Papendal, terwijl Laura Smulders het Nederlandse publiek deed juichen, net als in 2014. Bij de mannen won twee keer een Nederlander: Niek Kimmann in 2015 en Jelle van Gorkom in 2013. 

BMX Supercross nog vier jaar op Papendal (Pro Shots / Action Images)
BMX Supercross nog vier jaar op Papendal (Pro Shots / Action Images)

Nieuwe investeerder wil Roda terugbrengen naar de subtop

Roda JC komt deels in handen van de zakenman Aleksej Korotajev, die een minderheidsaandeel in de club neemt. Dit meldt Roda op hun webstie. Korotajev, een Zwitser met Russische roots, heeft het geld al overgemaakt naar Kerkrade. Het gaat om minstens één miljoen euro.

Korotajev wordt niet de eigenaar van de club. Ondernemer Frits Schrouff blijft de grootste aandeelhouder. Schrouff kocht de club eind 2015 voor zo'n €9 miljoen.

Roda meldt op de site dat Korotajav "inmiddels fondsen beschikbaar heeft gesteld om de selectie nog in deze transferperiode te versterken. Deze eerste maatregelen van de nieuwe mede-eigenaar passen in zijn langetermijnstrategie om de club weer terug te brengen naar de subtop van de Eredivisie."

Nieuwe investeerder wil Roda terugbrengen naar de subtop (Pro Shots / Joep Leenen)
Nieuwe investeerder wil Roda terugbrengen naar de subtop (Pro Shots / Joep Leenen)

Van der Steur en Rutte donderdag naar Kamer

De Tweede Kamer wil donderdag minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie en premier Mark Rutte aan de tand voelen over het inlichten van de Kamer over de zogeheten Teevendeal. De VVD wilde het nog dinsdagavond afhandelen "omdat er meteen een debat moet komen als vier partijen de minister aanwrijven dat hij liegt", zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Maar coalitiepartner PvdA steunde de oppositie, die voor donderdag koos.

Van der Steur kwam maandag opnieuw in opspraak omdat hij informatie zou hebben achtergehouden over de Teevendeal. In een boek van Nieuwsuurverslaggever Bas Haan wordt een e-mail aangehaald waaruit blijkt dat op aandringen van toen nog VVD-Kamerlid Van der Steur bedragen uit concept-antwoorden op Kamervragen van toenmalig minister Ivo Opstelten werden geschrapt. Dat waren bedragen die de Kamer graag wilde weten.

Van der Steur en Rutte donderdag naar Kamer
Van der Steur en Rutte donderdag naar Kamer (Foto: ANP)

Reptielenpark waarschuwt voor tekort tegengif

In Australië dreigt een tekort aan gif van de dodelijke tunnelwebspin. Een dierverzorger van het Australian Reptile Park luidt de noodklok en roept mensen op de spinnen te vangen en aan het park te geven om de voorraad tegengif aan te vullen. Zeker nu er een golf aan spinnenbeten wordt verwacht.

Het Australian Reptile Park is sinds 1981 de enige leverancier van het gif aan producenten van tegengif en is afhankelijk van het publiek dat spinnen aanlevert om gif te melken om tegengif te maken.

Een tekort aan tegengif dreigt omdat er vorig jaar te weinig spinnen zijn aangeleverd. "Bovendien heeft een recente hittegolf de bijtactiviteiten van de spinnen doen toenemen", zei parkmanager Tim Faulkner dinsdag.

Reptielenpark waarschuwt voor tekort tegengif
Reptielenpark waarschuwt voor tekort tegengif (Foto: ANP)

Brawn gaat zich inzetten voor een betere Formule 1

Ross Brawn is in zijn nopjes met zijn nieuwe aanstelling bij de leiding van de Formule 1. De inmiddels 62-jarige Brit is door de nieuwe bazen van de Formule 1 aangewezen als sportief manager, waarmee hij op sportief gebied de eindverantwoordelijke is. "Het is fantastisch om terug te kunnen keren in de wereld van de Formule 1", zo laat Brawn weten op de officiële site van de Formule 1.

Nadat hij jarenlang de technische leiding had bij Ferrari en Benneton was hij nog kortstondig, maar zeer succesvol, eigenaar van zijn eigen Formule 1-team. Nu zien we de Brit dus terug in de leiding van de kongsklasse van de racerij. "Ik heb de laatste maanden mogen genieten van het geven van raad aan Liberty Media en ik zie er naar uit om samen te werken met Chase Carey, Sean Bratches en de rest van het F1-team. Ons doel is om de sport te helpen evolueren. We hebben een ongehoorde mogelijkheid om samen te werken met de teams en de promotors voor een betere F1 voor hun en, het belangrijkste van het geheel, de fans." Zo liet Brawn in een verklaring weten.

Plasterk moet 'illegaal' tuinhuis misschien afbreken

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) had het tuinhuis bij zijn monumentale woning in Amsterdam-Oost niet mogen laten bouwen. De gemeente heeft hiervoor weliswaar toestemming gegeven, maar dit blijkt nu ten onrechte. Dat erkent een woordvoerster dinsdag na een bericht hierover in Het Parool.

Het perceel van de voormalige dienstwoning van de stationschef van het Muiderpoortstation, dat de minister in 2015 kocht, mag namelijk niet worden bebouwd. "We gaan nu kijken wat we moeten doen om de fout te herstellen", aldus de zegsvrouw. Ze denkt dat de kans klein is dat Plasterk de houten blokhut weer moet afbreken, aangezien de fout door de gemeente is gemaakt, maar de woordvoerster sluit dit scenario niet uit.

Plasterk mocht tuinhuis niet bouwen
Plasterk mocht tuinhuis niet bouwen (Foto: ANP)

Schansspringer Freund springt zijn knie kapot

Schansspringer Severin Freund was al enkele weken bezig om zich na wat klein blessureleed en een vormdip terug te vechten in het Duitse World Cup-team. Het leek bijna zover, maar er mag nu een pijnlijke streep door gezet worden: bij een trainingssprong in Oberstdorf is de World Cup-kampioen van twee seizoenen geleden gevallen en zijn seizoen is voorbij.

De berichten klinken niet best voor de sympathieke Duitser: zijn kruisband is kapot en ook zijn buitenste meniscus is volledig afgescheurd. Dat hij dit seizoen niet meer in actie komt is dan ook een begrijpelijke conclusie. Freund begon het seizoen nog prima met een tweede en eerste plek in het Finse Ruka, maar sindsdien lukte het allemaal niet echt meer. Na de kwalificatie voor de derde wedstrijd van de Vierschansentournee, begin januari in Innsbruck, hield hij het voorlopig voor gezien.

Vorig seizoen won Freund nog drie wedstrijden, stond hij nog eens acht keer op de tweede of derde plaats en eindigde hij achter de ongenaakbare Peter Prevc als tweede in het World Cup-klassement - één jaar nadat hij juist de Sloveen versloeg in de titelstrijd.

Lubach de wereld rond

Al miljoenen keren is het bekeken, het filmpje van Arjen Lubach uit zijn televisieprogramma Zondag met Lubach, waarin Nederland wordt voorgesteld aan de nieuwe Amerikaanse president.

Op de officiële Facebookpagina van Zondag met Lubach staat de teller al op 2,7 miljoen, en ondertussen hebben meer dan 1,4 miljoen mensen het filmpje op YouTube bekeken. Het daadwerkelijke aantal zal nog enkele malen hoger liggen, en hiermee is het Zondag met Lubach's best bekeken filmpje.

De toon en de woordkeus is speciaal gekozen zodat het goed valt bij de Amerikaanse president, en deze volgen dan ook de toon en woordkeus die Trump zelf ook gebruikt. Ingesproken door de Amerikaans-Nederlandse komiek Greg Shapiro, tevens oprichter van Boom Chicago. In een interview zei hij: "Trump nadoen is makkelijker dan Obama."

Media in diverse landen waaronder Amerika (Buzzfeed), Duitsland, Denemarken, Frankrijk en Italië hebben er artikelen aan gewijd. Lubach zelf is zeer tevreden met het overweldigende succes van het filmpje: "Een wereldwijde viral is een geweldig begin van het seizoen voor het hele team. Satirische nieuwsprogramma's zijn naast de zonen van Trump eigenlijk de enigen die echt baat hebben bij zijn aantreden." Het succes doet aan het LuckyTV filmpje denken waarin Trump en Hillary een duet zongen dat ook vlak na de uitzending viral ging.

Voor degenen die onder een steen hebben geleefd, net uit een coma zijn ontwaakt of toevallig de Aarde aandoen voor een kort bezoek: hier het bewuste filmpje.

En als je van Greg Shapiro wilt leren hoe je Trump nadoet:

Piraten gezocht!

Nieuwe politieke partijen die mee willen doen aan de Tweede Kamerverkiezingen moeten ondersteuningsverklaringen inleveren. Dit is nodig als de partij voor de eerste keer deelneemt, de vorige keer geen zetel haalde of deelneemt met een blanco lijst. Deze ondersteuningsverklaring is nodig om aan te tonen dat de partij voldoende draagvlak heeft in de samenleving. Voor de Tweede Kamerverkiezingen moeten 580 ondersteuningsverklaringen ingeleverd worden.

Deze verklaring is geen stemverklaring. De ondersteuner is vrij om te stemmen op de partij die hij of zij wil. Wel mag je maar 1 ondersteuningsverklaring afgeven en deze is niet meer in te trekken.

De Piratenpartij Nederland wil 15 maart a.s. graag meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Helaas hebben ze nog te weinig ondersteuningsverklaringen. Mocht je ze willen ondersteunen met zo'n verklaring dan is dat niet zo lastig.

Print het formulier dat op de website staat. Ga daarmee deze week naar het gemeentehuis van de gemeente waar je ingeschreven staat en teken daar, onder het toeziend oog van de juiste ambtenaar dat formulier. Neem wel een ID-bewijs mee. De ambtenaar zet er nog een stempel op en maakt een kopie van het formulier en je ID-bewijs en geeft het daarna aan je terug. Je kunt het daarna mailen of via snailmail opsturen naar de piratenpartij. Deadline voor het tekenen is a.s. vrijdagavond en zondagavond moet het formulier bij de Piratenpartij binnen zijn. Mocht je het formulier via de post op willen sturen dan moet je dus wel heel erg snel zijn.

Procedure ondersteuningsverklaring piratenpartij
Procedure ondersteuningsverklaring piratenpartij

Ontruiming ExxonMobil Botlek na vrijkomen gas

Een deel van het terrein van ExxonMobil in het haven- en industriegebied Botlek in Rotterdam is dinsdagmiddag ontruimd nadat daar gas was vrijgekomen. Hulpdiensten zijn ter plaatse, aldus een woordvoerster van de Veiligheidsregio Rijnmond.

Volgens haar is bij het bedrijf aan de Botlekweg brandbaar waterstofgas ontsnapt. ExxonMobil meldt op Twitter dat er geen gewonden zijn.

Update 16:05 uur:
Omstreeks 15:20 lieten de hulpdiensten weten dat het lek weer was gedicht. De fabriek kan weer langzaam opgestart worden. Waterstofgas wordt gebruikt in het raffinageproces waarmee van olie benzine wordt gemaakt.

Ontruiming ExxonMobil Botlek na vrijkomen gas
Ontruiming ExxonMobil Botlek na vrijkomen gas (Foto: ANP)

Jack van Gelder wordt weer commentator

Jack van Gelder gaat het commentaar leveren bij het nieuwe SBS6-hindernisprogramma Ninja Warrior. Dat heeft de zender dinsdag bekendgemaakt.

Ninja Warrior is al jaren een succes over de grens. Deelnemers moeten als ware 'ninja's' een ingewikkeld hindernisparcours afleggen. Internationaal zijn nog slechts tien deelnemers er in geslaagd de baan volledig af te maken.

SBS6 gaat vijf afleveringen maken waarin steeds vijftig Nederlanders proberen de eerste zes hindernissen te overwinnen. Daarna volgen nog twee halve finales waarin negen obstakels moeten worden overwonnen en een finale met twaalf hindernissen. Diegene die het parcours volledig aflegt, wint 25.000 euro. Als niemand het haalt, wint de kandidaat die het verst is gekomen een bedrag van 10.000 euro.

Ninja Warrior is vanaf 9 maart te zien en wordt gepresenteerd door Dennis van der Geest en Kim-Lian van der Meij.

Jack van Gelder wordt weer commentator
Jack van Gelder wordt weer commentator (Foto: BuzzE)

'Ajax en Lille mondeling akkoord over El Ghazi'

Anwar El Ghazi is hard op weg naar OSC Lille, dat een mondeling akkoord heeft met Ajax over een transfersom. Diverse media, waaronder L'Equipe en het Algemeen Dagblad, melden dat El Ghazi woensdag naar Noord-Frankrijk vertrekt om de overgang naar Lille te voltooien.

Mike Verweij van De Telegraaf meldt via Twitter dat Ajax en Lille mondeling akkoord zijn over een transfersom van 'bijna €9 miljoen'. Die som is exclusief doorverkooppercentage, waardoor het bedrag uiteindelijk nog hoger uit zou kunnen vallen voor de Amsterdammers.

Overigens plaatst Verweij een kanttekening. Zo zou Ajax al 'weken wachten op het papierwerk' en stelt dat het Ajax een raadsel is waarom dat al weken niet gebeurt.

Ajax zat al niet breed in de buitenspelers en heeft ondanks de naderende exit van El Ghazi nog geen nieuwe vleugelaanvaller gepresenteerd. De Braziliaan David Neres wordt genoemd als de gewenste aankoop.

'Ajax en Lille mondeling akkoord over El Ghazi' (Pro Shots / Joep Leenen)
'Ajax en Lille mondeling akkoord over El Ghazi' (Pro Shots / Joep Leenen)

'Schaf blauwe vlaggen af in Formule 1'

Volgens voormalig Formule 1-coureur Derek Warwick zouden blauwe vlaggen afgeschaft moeten worden. De president van de BRDC, de club waar alle Britse coureurs bij aangesloten zijn, verwacht dat het meer spektakel oplevert als zijn idee doorgevoerd wordt.

De blauwe vlaggen worden getoond aan rijders die op het punt staan op een rondje gezet te worden door een snellere auto. Vorig jaar werd er veel over gesproken en voor de Amerikaanse Grand Prix besloot men de regels wat aan te passen. Coureurs worden nu gewaarschuwd als een snellere coureur - die bijna een ronde voorsprong heeft - binnen drie seconden komt, terwijl de blauwe vlaggen gezwaaid worden als de snellere coureur binnen één seconde zit. Ook gaan in de cockpit van de bijna ingehaalde coureur blauwe waarschuwingslampjes branden, waarna de coureur zo snel mogelijk plaats moet maken.

Warwick is er echter voorstander van om het hele gedoe met blauwe vlaggen in de prullenbak te gooien. "Dit soort regels zijn er voor de voorkant van het veld. De Sebastian Vettel's, Fernando Alonso's en Jenson Button's zijn de coureurs die hier tijdens de rijdersbriefings over klagen, want dit soort ervaren mannen willen alleen het beste voor zichzelf. Zij hebben gepusht om dergelijke regels erdoor te krijgen", aldus de Brit, die zo nu en dan tijdens een Grand Prix optreedt als steward. 

"We moeten gewoon terug naar een moeilijkere manier van racen, zodat ze het lekker zelf uit kunnen zoeken hoe ze een langzamere auto in moeten halen", pleit Warwick. Hij weet zelfs nagenoeg zeker dat de coureurs voorin het veld het ook leuker zouden vinden. "Die toppers gaan dan veel meer genieten van de Formule 1", zo vertelt hij. "Grote coureurs als Lewis Hamilton worden alleen maar groter als ze zonder blauwe vlaggen met heel veel verkeer te maken krijgen. Dat trekt fans naar Silverstone en kijkers voor de Britse Grand Prix", legt hij zijn aparte logica uit.

Sebastian Vettel, 's werelds grootste blauwevlaggenfan, heeft nog niet gereageerd.

Hoe Sebastian Vettel een leven zonder blauwe vlaggen gaat overleven is nog niet bekend (Bron: YouTube)

'Ericsson kan Formule 1-races winnen'

Coureur Marcus Ericsson heeft het in zich om races in de Formule 1 te winnen. Althans, dat zegt zijn teambaas bij Sauber, Monisha Kaltenborn. Echt in de buurt van een zege is de Zweed nog niet gekomen: in drie seizoenen en 56 races heeft hij zich welgeteld vijf keer - nipt - in de punten gereden. 

Eerlijkheid gebiedt natuurlijk te zeggen dat Ericsson ook nog niet bepaald over bloedsnelle auto's beschikte in zijn Formule 1-loopbaan. In 2014 debuteerde hij bij Caterham, waarna hij in 2015 voor het toen nog redelijke Sauber drie tiende plaatsen, een negende plek en een achtste positie binnenhaalde. Sauber was vorig jaar wellicht het meest dramatische team op de grid en punten zaten er voor Ericsson dan ook niet in. Wel versloeg hij teamgenoot Felipe Nasr met 12-7 in de kwalificaties, terwijl hij met 9-4 ook duidelijk de betere was in de races waarin beide coureurs finishten.

Kaltenborn is prima te spreken over haar coureur en ziet veel potentie. "Hij heeft doorzettingsvermogen, hij kan op de juiste tijd op de juiste plaats zijn, dus ik zie niet in waarom hij geen races zou kunnen winnen", zegt ze tegenover Autosport"Je ziet aan alles dat hij een grote stap gemaakt heeft en hij geeft het team veel input. Natuurlijk kan hij nog verbeteren, maar met zijn ervaring kan hij zijn eigen limiet vinden. Hij is in staat om zich te focussen op de dingen die echt belangrijk zijn", stelt Kaltenborn. 

Bewindsvrouw: opgeruimd staat netjes

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) is blij dat vanaf maandag zogenoemde taxironselaars op Schiphol zijn verboden. 'Opgeruimd staat netjes!', twittert ze dinsdag.

De taxironselaars bezorgen ons land en onze luchthaven een zeer slechte naam, schrijft de bewindsvrouw verder. "En nu doorpakken", besluit ze haar tweet.

De staatssecretaris reageert op het besluit van de gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol ligt. Als de taxironselaars vanaf volgende week nog actief zijn, riskeren ze een boete van 350 euro.

De ronselaars op Schiphol loodsen reizigers naar een bepaalde taxi om ze voor een rit veel geld af te troggelen. Ze veroorzaken ook veel overlast.

Bewindsvrouw: opgeruimd staat netjes
Bewindsvrouw: opgeruimd staat netjes (Foto: ANP)

Belgisch topmodel: ik ben interseksueel

Het internationale topmodel Hanne Gaby Odiele heeft onthuld dat ze interseksueel is. Dat wil zeggen dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken heeft. De Belgische, woonachtig in New York, vertelt USA Today dat ze met haar bekendmaking wil helpen een taboe te doorbreken.

In de Amerikaanse krant doet Odiele uit de doeken dat ze werd geboren met niet-ingedaalde testikels. Die werden verwijderd toen ze tien was omdat artsen hadden gewaarschuwd dat ze kanker konden veroorzaken. Op haar achttiende onderging ze nog een operatie om haar vagina te reconstrueren.

Ellende
De operaties bezorgden haar veel ellende en ze wil nu ouders ontmoedigen kinderen in soortgelijke situaties wellicht onnodig te laten opereren. Odieles man, John Swiatek (ook model), zegt in de krant trots te zijn dat ze met haar verhaal naar buiten is gekomen.

Volgens cijfers van de VN is 1,7 procent van de wereldbevolking in meer of mindere mate interseksueel. Odiele lijdt aan een syndroom waarbij vrouwen mannelijke XY-chromosomen hebben.

Belgisch topmodel: ik ben interseksueel
Belgisch topmodel: ik ben interseksueel (Foto: BuzzE)

Jan Kruis krijgt toch museum in Westerbork

Striptekenaar Jan Kruis krijgt toch zijn eigen museum in het voormalige gemeentehuis van Westerbork. Dat heeft een woordvoerder van de familie dinsdag bekendgemaakt. De gemeente en vooral de ondernemers van de gemeente Midden-Drenthe willen helpen het initiatief financieel te realiseren. Het is de bedoeling dat het museum deze zomer zijn deuren opent.

Eerdere plannen om het museum op te richten liepen spaak. Maar de plannen zijn iets aangepast; in de nieuwe versie wordt slechts een deel van het gebouw ingericht als expositieruimte. Het Jan Kruis-museum moet een totaalbeeld geven van het werk en leven van de donderdag overleden kunstenaar. Ook komen er veel interactieve onderdelen, waar bezoekers zelf deel kunnen uitmaken van de wereld van Jan, Jans en de Kinderen of waar kinderen kunnen leren de geliefde personages te tekenen.

"We hebben onze plannen een klein tikje minder ambitieus gemaakt", stelt woordvoerder John Croezen. "Mocht het museum een groot succes worden, dan kunnen we de expositie altijd nog uitbreiden." Kruis heeft voor zijn overlijden zelf nog geholpen met het samenstellen van veel onderdelen van het museum, zoals de interactieve tekencursus. De stichting achter het plan wil er ook voor zorgen dat het werk van Kruis wordt gecatalogiseerd en geconserveerd voor latere generaties.

Expositie
Het Stripmuseum in Groningen heeft op dit moment al een herdenkingsexpositie aan Kruis gewijd. De tekenaar, die vooral bekend werd als geestelijk vader van Jan Jans en de Kinderen, overleed donderdag op 83-jarige leeftijd. Fans kunnen dinsdagmiddag afscheid nemen van de tekenaar in zijn woonplaats Mantinge. De familie verwacht dat hier veel mensen op af komen.

Later deze week wordt Kruis in besloten kring gecremeerd.

Jan Kruis krijgt toch museum in Westerbork
Jan Kruis krijgt toch museum in Westerbork (Foto: BuzzE)

Finale Delftse studenten in hyperlooprace

De finale van de prestigieuze 'SpaceX Hyperloop Pod Competition' in Californië nadert voor het studententeam van de TU Delft. Komend weekend proberen de studenten, samen met 28 andere internationale teams, zo hard mogelijk te gaan met hun revolutionaire transportcapsule door een 1,2 kilometer lange testbuis.

De hyperloop, een razendsnelle trein in een vacuümbuis, is een idee van Elon Musk. Dat is de ondernemer achter PayPal, Tesla en SpaceX. Door de lage luchtdruk, tegen vacuüm aan, hebben de capsules amper wrijving waardoor ze snelheden ver boven de 1000 kilometer per uur kunnen behalen. Om de ontwikkeling ervan aan te jagen bedacht miljardair Musk deze competitie. Daarmee komt het op hoge snelheid vervoeren van mensen en goederen in een capsule een stap dichterbij.

In de finale van de wedstrijd, op een testtraject naast het hoofdkantoor van het ruimtevaartbedrijf in Hawthorne, worden de prestaties en snelheden van de capsules gemeten. Daarnaast worden de prototypes beoordeeld op onder meer veiligheid en efficiëntie.

De verwachtingen voor de Delftse studenten zijn hooggespannen. Eerder veroverden zij al een tweede plek op het vlak van ontwerp. "Net als precies een jaar geleden verwacht ik dat de finale een spannende strijd gaat worden met het team van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT)", zegt de Delftse teamcaptain Tim Houter.

De wedstrijd gaat vrijdag van start. Zondag worden de winnaars bekendgemaakt.

Finale Delftse studenten in hyperlooprace
Finale Delftse studenten in hyperlooprace (Foto: BuzzT)

Piers Morgan zet Ewan McGregor op z'n plek

Ewan McGregor heeft dinsdagochtend op het allerlaatste moment een bezoek aan de Britse ochtendshow Good Morning Britain afgezegd nadat hij doorkreeg dat Piers Morgan de presentator van dienst was. Hij weigerde aan te schuiven bij Morgan vanwege diens uitspraak over de Women's March.

Morgan maakte zich maandag niet populair bij de zogenoemde SJW's (Social Justice Warriors) toen hij sommige vrouwen die deelnamen aan de mars beschreef als een stel 'dolle feministen'.

"For every woman who marches with good intent there are women who I would categorise as ‘rabid feminists’ who don’t like men very much."

Een woordvoerder van de ITV-talkshow bevestigt tegenover de BBC dat Ewan op het laatste moment niet meer wilde. "Hij zou komen praten over zijn nieuwe film, maar besloot om dat niet te doen."

Morgan reageerde in het geheel niet aangedaan. "Het spijt me om dat te moeten horen @mcgregor_ewan", twitterde hij. "Je zou toch groot genoeg moeten zijn om ieder zijn eigen politieke opvattingen te gunnen. Je bent tenslotte maar een acteur."

Ewan McGregor skipt interview om Piers Morgan
Ewan McGregor op z'n plek gezet door Piers Morgan (Foto: BuzzE)

Federer maakt einde aan sprookje Zverev en staat in halve finales

Op de Australian Open in Melbourne is een einde gekomen aan het tennissprookje van Mischa Zverev. De Duitser schakelde eerder Andy Murray uit en schopte het tot de kwartfinales, maar Roger Federer bleek een brug te ver.

Zverev, vijftigste op de wereldranglijst, leverde tegen de Zwitserse nummer zeventien van de wereld in set één al vroeg twee keer zijn service in. Hij kwam in het tweede bedrijf vervolgens beter in zijn spel en brak Federer zelfs, maar die sloeg gelijk weer terug. Op 5-5 deed de veelvoudig Grand Slam-kampioen dat nog eens dunnetjes over en zo trok hij ook de tweede set naar zich toe. 

De Duitser wilde van geen opgeven weten, maar op 2-2 in set drie moest hij toch zijn service weer inleveren. In zijn volgende opslaggame haalde hij alles nog eens uit de kast om niet nog een keer gebroken te worden, maar na een lange strijd was het toch Federer die de game pakte. De Zwitser serveerde het vervolgens ondanks een breekpunt tegen uit en plaatste zich zo wederom voor de halve finales.

Federer schopte het in 2004 voor het eerst tot de laatste vier in Melbourne en won de titel destijds gelijk. Sindsdien haalde de Zwitserse legende altijd minstens de halve finales, behalve in 2015: Andreas Seppi sloeg hem in dat jaar in de derde ronde uit het toernooi. De halve finale zal dit jaar een Zwitsers onderonsje worden, want Federer neemt het op tegen Stanislas Wawrinka. 

Federer maakt einde aan sprookje Zverev en staat in halve finales (Pro Shots / Action Images)
Federer maakt einde aan sprookje Zverev en staat in halve finales (Pro Shots / Action Images)

Inauguratie Trump bestbekeken online-event ooit

Het record van meeste bezoekers van een inauguratie heeft Donald Trump niet behaald, maar hij heeft alsnog een record te pakken. Nog nooit werd een evenement zo veel via internet bekeken. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf Akamai, dat zorg droeg voor het transporteren van de beelden naar gebruikers, dinsdag bekendgemaakt.

Om 12.04 uur lokale tijd, toen Trump aan zijn rede begon, werd 8,7 terabit per seconde aan data verstuurd. Tijdens het afleggen van de presidentiële eed door Trump lag dit nog op 7,9 terabit per seconde. Op het hoogtepunt werd de inauguratie door 4,6 miljoen onlinekijkers tegelijk bekeken.

De Trump inauguratie behaalde op televisie, na Ronald Reagan en de eerste inauguratie van Barack Obama, de derde plaats van bestbekeken inauguraties.

De inauguratie scoorde hoger dan de vorige datapiek van 7,5 terabit per seconde die tijdens de verkiezingsavond op 8 november door Akamai werd geregistreerd. De finale van het EK voetbal haalde vorig jaar een piek van 7,3 terabit per seconde en 3,3 miljoen gelijktijdige kijkers.

Streamingrecord voor inauguratie Trump
Streamingrecord voor inauguratie Trump (Foto: BuzzT)

Wawrinka slaat zich langs Tsonga naar halve finales Australian Open

Tennisser Stanislas Wawrinka heeft zich op de Australian Open in Melbourne geplaatst voor de halve finales. De Zwitserse nummer vier van de wereld was een maat te groot voor de Fransman Jo-Wilfried Tsonga, de mondiale nummer twaalf.

Wawrinka had het in Melbourne in de eerste ronde ernstig moeilijk met de Slowaak Martin Klizan, maar sindsdien gaat het lekker. Hij verloor één setje tegen Viktor Troicki en moest drie tiebreaks spelen tegen Andreas Seppi, maar verder zit de Australian Open-winnaar van 2014 prima in het toernooi. 

Dat bleek tegen Tsonga ook weer. Op eigen service kende Wawrinka weinig problemen, maar hij kon de Fransman ook nog niet breken en dus werd het een tiebreak. Daarin was de Zwitser duidelijk de sterkere en dus kwam hij op voorsprong. In set twee was hij op 3-3 de eerste die zijn service inleverde, maar hij brak Tsonga direct twee keer terug en trok zo de set naar zich toe. Met pijn en moeite hield hij vervolgens zijn eerste opslaggame in het derde bedrijf, maar op love brak hij Tsonga daarna gelijk en de Fransman kon geen vuist meer maken: 7-6 (2), 6-4, 6-3. 

Wawrinka slaat zich langs Tsonga naar halve finales Australian Open (Pro Shots / Action Images)
Wawrinka slaat zich langs Tsonga naar halve finales Australian Open (Pro Shots / Action Images)

Rechtszaak gedupeerden Petrobras in Rotterdam

Gedupeerde investeerders die naar eigen zeggen miljarden hebben verloren met hun investeringen in het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras stappen naar de rechter in Rotterdam. Ze eisen een vergoeding vanwege de geleden schade veroorzaakt door fraude en schending van het internationaal recht door Petrobras en zijn bestuurders.

In 2014 kwam een groot omkoopschandaal bij Petrobras aan het licht. Werknemers van het oliebedrijf zouden steekpenningen hebben aangenomen van toeleveranciers in ruil voor opdrachten. In de 172 pagina's tellende dagvaarding wordt uitvoerig uitgelegd hoe investeerders miljarden verloren, onder meer door stevige afschrijvingen en de koersval van Petrobras op de beurs.

De stichting achter de claim, die bestaat uit gedupeerden uit binnen- en buitenland, denkt dat het Nederlandse rechtssysteem het meest optimaal is om Petrobras aan te pakken.

Rechtszaak gedupeerden Petrobras in Rotterdam
Rechtszaak gedupeerden Petrobras in Rotterdam (Foto: ANP)

Brawn terug in Formule 1 als sportief manager

Ross Brawn is na bijna drie jaar weer terug in de Formule 1. De inmiddels 62-jarige Brit is door de nieuwe bazen van de Formule 1 aangewezen als sportief manager, waarmee hij op sportief gebied de eindverantwoordelijke is. Chase Carey, de nieuwe grote baas van de F1, heeft Brawn aangewezen. Voormalig ESPN-vicepresident Sean Bratches wordt commercieel directeur in de F1.

Brawn is een bijzonder succesvol figuur in de Formule 1: met Benetton en Ferrari was hij als technisch directeur in totaal goed voor zeven constructeurstitels en in 2009 pakte Jenson Button namens Brawn GP de wereldtitel - terwijl het team de constructeurstitel veroverde. Brawn GP werd al snel Mercedes en Brawn hield het, naar verluidt door onenigheid met Toto Wolff en Niki Lauda, voor gezien. 

Sinds maandag is Liberty Media volledig eigenaar van de Formule 1 en de Amerikanen willen het een en ander omgooien. De hoogbejaarde Bernie Ecclestone werd na tientallen jaren op straat gezet, hoewel hij officieel nog 'erevoorzitter' is. "Het is geweldig om Ross terug te zien in de paddock", aldus Carey op de officiële site van de F1. "Ik heb nu al geprofiteerd van zijn enorme expertise en zijn adviezen", klinkt het lovend. Ook over Bratches is Carey positief: "Hij was de drijvende kracht achter ESPN's groei tot wereldwijde sportfranchise en zijn kennis op dergelijke vlakken zullen van onschatbare waarde blijken voor de Formule 1." 

Het is vandaag nationale pindakaasdag

Het is vandaag nationale pindakaasdag!

Pindakaas in de huidige vorm is in 1893 uitgevonden door John Harvey Kellogg (jawel, die van die ontbijtgranen) in de tijd dat er een overschot aan pinda's was. Overigens bestaan er al langer andere varianten van zoals de Surinaamse pindadokun, een blokvormige massa gestampte pinda's waarvan, net als bij kaas, plakken werden afgesneden. Dit gerecht kwam in 1783 al voor het handgeschreven "Neger-Englisches Wörterbuch" van C.L. Schumann waarin hij het pinda-käse noemde. 

In het Engels heet het Peanut butter. Toen het in 1948 op de Nederlandse markt kwam mocht de naam pindaboter niet gebruikt worden, aangezien de naam boter vastgelegd was voor echte roomboter, om verwarring met margarine te voorkomen.

Pindakaas is niet alleen erg lekker maar ook rijk aan allerlei gezonde stoffen als plantaardige vetten en eiwitten, vitamines B1, B3 (niacine), linolzuur, inositol en resveratrol.

Wil je zelf pindakaas maken, dan is dat heel simpel. Je hebt alleen pinda's (duh!) en wat olie nodig en een foodprocessor. Deze juffrouw legt je uit hoe je te werk moet gaan.

En deze reclame is waarschijnlijk wel de bekendste pindakaasreclame in Nederland.

 

Tipgeld voor oplossing roofmoord Winschoten

Het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland heeft dinsdag 15.000 euro tipgeld uitgeloofd voor informatie die leidt tot de oplossing van de moord op de 82-jarige Sietze Grave uit Winschoten.

In verband met het vastgelopen onderzoek worden woensdag ook flyers met opsporingsvragen uitgedeeld in de buurt van de woning waar Grave om het leven werd gebracht. Dat gebeurde in de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 augustus 2016 in de Hyacintstraat in Winschoten. Uit de woning zijn een flink geldbedrag en sieraden gestolen.

De recherche is vooral benieuwd naar de identiteit van een vrouw, die na het misdrijf in de buurt is gezien en een portemonnee weggooide. Ook zijn rond het tijdstip van het misdrijf twee onbekende mannen in het bijzijn van een vrouw gezien. De kleindochters van Grave proberen via Facebook eveneens tips over de roofmoord in te winnen.

Tipgeld voor oplossing roofmoord Winschoten
Tipgeld voor oplossing roofmoord Winschoten (Foto: ANP)

'Chelsea biedt Krul en Ajax mogelijk oplossing'

Tim Krul moet momenteel bij Ajax genoegen nemen met een plek op de bank. Mogelijk kan hij terugkeren naar de Premier League.

Asmir Begovic, tweede doelman van Chelsea, staat namelijk in de belangstelling van AFC Bournemouth. The Blues zijn bereid om de Bosniër te laten gaan, mits er een waardige vervanger kan worden aangetrokken.

En daarin komt Tim Krul in beeld, die door Ajax wordt gehuurd van Newcastle United. Volgens The Guardian is de Hagenaar een van de kandidaten om de plek van Begovic over te nemen als stand-in van Thibaut Courtois.

Echter is het de vraag of Krul bij Chelsea wel aan zijn gewenste speelminuten zal komen, aangezien Courtois de onbetwiste nummer één is op Stamford Bridge. Daarnaast is een transfer ingewikkeld, omdat er met Ajax, Newcastle en Chelsea drie clubs bij betrokken zijn.

Krul mag overigens wel overstappen naar een andere club, aangezien hij nog niet speelde voor The Magpies dit seizoen. Had hij dat wel gedaan, dan zou een transfer onmogelijk zijn, aangezien een speler niet voor drie clubs in één seizoen mag uitkomen.

De sluitpost maakte deze jaargang al wel minuten bij Jong Ajax, en aangezien die ploeg in de Jupiler League uitkomt, heeft hij al officieel zijn debuut gemaakt voor de Amsterdammers.

Frans leger bezorgd over diefstal truck

Het Franse leger maakt zich zorgen over de diefstal van een legertruck en een grondverzetmachine. De diefstal was ergens tussen 13 en 17 januari in het Zuid-Franse Istres, meldden Franse media dinsdag. De gestolen voertuigen stonden niet op een militaire basis geparkeerd.

Minister van Defensie Jean-Yves Le Drian heeft een onderzoek gelast. De autoriteiten zijn bezorgd omdat er 14 juli in Nice en 19 december in Berlijn terroristische aanslagen zijn gepleegd met trucks. Van de gestolen truck en graafmachine van een regiment van de genietroepen van de luchtmacht ontbreekt vooralsnog ieder spoor.

Frans leger bezorgd over diefstal truck
Frans leger bezorgd over diefstal truck (Foto: ANP)

A7 dicht wegens vrachtwagenbrand

De snelweg A7 van Groningen naar Heerenveen is dinsdagochtend tussen Hoogkerk en Leek afgesloten voor het verkeer. Een vrachtwagen geladen met kippen staat in brand, aldus de politie. Het verkeer wordt omgeleid.

Green Goblin komt naar GTA V

Mensen die altijd al gedroomd hebben om als de Green Goblin de straten van Los Santos onveilig te maken kunnen binnenkort aan de slag. Ene JulioNIB is namelijk bezig met een mod voor GTA V.

Je krijgt een hovercraft met een eigen AI en een hele rits aan wapens. De beste man kwam ook er met een Iron Man mod, Hulk mod en Just Cause 3 mod. De mod is nog niet klaar maar op de zijn blog kun je de vooruitgang volgen.

Prijzen consoles in verschillende landen

Heel soms zien we prijzen van consoles voorbijkomen in landen die belachelijk hoog zijn. Vaak heeft dit te maken met importkosten en andere regels die door overheden gehanteerd worden.

De Latijns-Amerikaanse retailer Linio maakte een mooi lijstje met waar ze nou het duurste zijn en waar het goedkoopste. Het blijkt dat het in Europa toch echt het goedkoopst is. 

Goedkoopste landen

PlayStation 4

1. Hungary ($246.89)
2. Ukraine ($254.18)
3. Canada ($274.25)
4. Poland ($281.59)
5. Italy ($281.96)

Xbox One

1. Switzerland ($222.55)
2. Romania ($223.46)
3. France ($227.90)
4. Canada ($233.14)
5. Qatar ($249.72)

Duurste landen

PlayStation 4

1. Venezuela ($56,723.53)
2. Angola ($868.75)
3. Thailand ($716.70) Vietnam ($680.90)
4. Argentina ($566.52) Costa Rica ($640.96)
5. Brazil ($565.20) Thailand ($605.42)

Xbox One

1. Venezuela ($37,073)
2. Brunei ($737.90)
3. Vietnam ($680.90)
4. Costa Rica ($640.96)
5. Thailand ($605.42)

Atlanta Falcons en New England Patriots plaatsen zich voor Super Bowl 51

De New England Patriots en de Atlanta Falcons hebben zich afgelopen zondag geplaatst voor Super Bowl 51 in Houston, Texas. Beide teams wisten hun tegenstander redelijk eenvoudig weg te zetten en kunnen zich nu klaar gaan maken voor de Super Bowl op zondag 5 februari.

Green Bay Packers @ Atlanta Falcons
De wedstrijd tussen de Green Bay Packers en Dallas Cowboys in de divisional round was één van de mooiste play-off wedstrijden van de afgelopen jaren. De verwachting was dat de wedstrijd tussen de Packers en Falcons net zo spannend zou zijn, maar helaas was dat niet het geval. De Falcons begonnen sterk en hebben vanaf het eerste moment het spel gedomineerd.

De Falcons begonnen de wedstrijd met een drive van ruim zes minuten. Met 3rd & goal vanaf de 2-yards lijn van de Packers gooide quarterback Matt Ryan een korte pass naar wide receiver Mohamed Sanu, die de Falcons op een 7-0 voorsprong wist te zetten. De Packers leken meteen iets terug te kunnen doen, maar met 3rd & 4 op de 23-yards line van de Falcons kwam de pass van quarterback Aaron Rodgers niet aan. De poging om een field goal te maken mislukte, waardoor de Falcons hun voorsprong van zeven punten wisten te behouden. Onder leiding van Ryan wisten de Falcons nog een lange drive op te zetten. Net voor het einde van het eerste kwart maakte kicker Matt Bryant een 28-yards field goal en zette de Falcons hiermee op een voorsprong van 10-0.

Het tweede kwart begon met een drive van de Packers, die nog maar voor de tweede keer in balbezit waren. De Packers hadden weer een goede drive, maar na een mooie run voor een 1st down liet running back Aaron Ripkowski de bal uit zijn handen vallen. De Falcons doken meteen op de bal en hiermee eindigde ook de tweede drive van de Packers met nul punten. De Falcons maakten dankbaar gebruik van de fouten van de Packers en kwamen op een 17-0 voorsprong door een 14-yards rushing touchdown van Ryan. De fouten van de Packers waren echter nog niet ten einde. De eerstvolgende keer dat de Packers balbezit hadden gooide Rodgers een interception. Ook deze turnover werd uiteindelijk omgezet in zeven punten. Sterspeler Julio Jones ving, met nog zeven seconden te spelen in de eerste helft, de bal in de endzone voor een touchdown en bracht hiermee de stand op 24-0.

In de tweede helft werd het al snel duidelijk dat de Falcons geen gas terug zouden nemen. Julio Jones maakt na nog geen minuut spelen een prachtige 73-yards touchdown waarbij hij meerdere verdedigers van de Packers omver wist te lopen. De eerste punten van de Packers kwamen pas na 36 minuten speeltijd. Een korte pass van Rodgers werd gevangen door wide receiver Davante Adams. Het kleine beetje hoop dat de Packers misschien hadden gekregen werd meteen weer weggenomen door Ryan en de Falcons. Na nog een lange drive maakte running back Devonta Freeman een touchdown. De PAT werd gemist, maar de Falcons liepen wel weer uit naar een stand van 37-7. Aan het einde van het derde kwart scoorde widereicever Jordy Nelson, die de gehele wedstrijd met twee gebroken ribben speelde, nog een touchdown voor de Packers en Ripkowski zorgde voor een succesvolle two-point conversion en een stand van 37-15.


De Packers-verdedigers probeerden van alles om de Falcons te stoppen, maar slaagden hier niet in. De Falcons sloegen in het vierde kwart meteen weer toe met een touchdown van running back Tevin Coleman. Met nog een klein kwartier te spelen en een stand van 44-15 was het nu toch wel echt duidelijk dat de Packers het niet meer gingen halen. Tight-end Jared Cook maakte nog wel een touchdown voor de Packers, maar dit keer ging de two-point conversion mis. Dit resulteerde meteen in de eindstand van 44-21. Met nog zes minuten te spelen gingen de Falcons eindelijk van het gas af en de Packers speelden de resterende minuten met de tweede quarterback.
Dit is de tweede keer in de geschiedenis van de Falcons dat ze mogen uitkomen in de Super Bowl. In 1999 kwamen de Falcons uit in Super Bowl 33, maar verloren toen met 34-19 van de Denver Broncos.

Pittsburgh Steelers @ New England Patriots
Ondanks dat de New England Patriots overtuigend wonnen tijdens het reguliere seizoen en de play-offs bleef het de vraag hoe sterk ze nou daadwerkelijk waren. De tegenstanders in het reguliere seizoen waren relatief zwak. De divisional round wedstrijd tegen de Houston Texans was ook niet om over naar huis te schrijven. Velen zagen de wedstrijd tegen de Steelers als een ware test. Een test waar de Patriots met vlag en wimpel voor zijn geslaagd. Net als de Falcons wisten de Patriots van begin tot einde te domineren. Niks werd aan toeval overgelaten en zowel aanvallend als verdedigend werd er uiterst nauwkeurig gespeeld. Quarterback en sterspeler Tom Brady gooide maar liefst voor 384 yards en drie touchdowns. Patriots-wide receivers Chris Hogan en Julian Edelman speelden de wedstrijd van hun leven met respectievelijk 180 en 118 receiving yards.

De wedstrijd begon met een korte drive van de Patriots, die eindigde in een 31-yards field goal van kicker Stephen Gostkowski. Dit was zijn 27ste field goal tijdens play-off wedstrijden, waarmee hij een nieuw franchise record neer wist te zetten. De Steelers hadden geen antwoord op het spel van de Patriots en konden zowel aanvallend als verdedigend niet veel inbregen. De Patriots wisten ook tijdens de tweede keer balbezit punten te scoren. De 16-yards pass van Brady werd gevangen door Hogan voor een touchdown. Aan het einde van het eerste kwart raakte één van de belangrijkste spelers van de Steelers geblesseerd. running back Le’Veon Bell kwam ongelukkig ten val en blesseerde hierbij zijn lies. Bell kwam de rest van de wedstrijd niet meer in actie.

In het begin van het tweede kwart kwamen de Steelers terug met een touchdown van running back DeAngelo Willams. De PAT werd gemist, maar het leek er in ieder geval even op dat er toch nog een spannende wedstrijd zou plaatsvinden, maar de Patriots hadden andere plannen. Na een prachtige flea flicker gooide Brady een 34-yards touchdown pass naar Hogan. Een flea flicker is een trick-play waarbij verwarring wordt gezaaid in de verdediging. Brady gaf de bal aan running back Dion Lewis, die net deed alsof hij met de bal ging rennen. Na een paar stappen gezet te hebben keerde Lewis terug en gooide de bal achteruit naar Brady, die op zijn beurt een prachtige 34-yards touchdown pass gooide naar Hogan die helemaal vrij stond. Brady verbrak hiermee zijn eigen record van play-off wedstrijden met twee of meer touchdowns. Het was maar liefst de negentiende keer dat Brady dit voor elkaar kreeg. Nummer twee op de lijst is ex-Packers en levende legende Brett Favre met (maar) vijftien wedstrijden waarbij hij twee of meer touchdowns gooide. Aan het einde van het tweede kwart maakten de Steelers nog een field goal en de teams konden met een stond van 17-9 in het voordeel van de Patriots de kleedkamers opzoeken.


In het derde kwart liepen de Patriots meteen verder uit door een field goal en een touchdown van running back LeGarrette Blount. Met een stand van 27-9 moesten de Steelers steeds meer risico nemen en dit resulteerde uiteindelijk in een fumble op hun eigen 25-yards lijn. De Patriots maakten hier handig gebruik van en liepen door een touchdown van Edelman nog verder uit. Ook hier werd de PAT weer gemist wat resulteerde in een stand van 33-9. Brady zette met deze touchdown pass nog een record neer. Het was maar liefst de negende keer dat hij tijdens een play-off wedstrijd drie of meer touchdowns had gegooid. Hiermee komt hij op gelijke hoogte met 49ers legende Joe Montana.

Het laatste kwart verliep geheel onder controle van de Patriots. Er werd rustig gespeeld en iedere seconde die gepakt kon worden werd gepakt. De Steelers kwamen nauwelijks meer aan de bal en de Patriots liepen nog verder uit door een field goal. Aan het einde van de wedstrijd maakten de Steelers alsnog een touchdown en wisten zelfs de two-points conversion te maken. Dit was meteen ook de laatste keer dat er werd gescoord.

Met de 36-17 overwinning mogen de Patriots voor maar liefst de negende keer naar de Super Bowl. De laatste keer was in 2014 toen ze in een spannende wedstrijd 28-24 wisten te winnen van de Seattle Seahawks. Zondag 5 februari zullen de Patriots proberen de Vince Lombardi Trophy voor de tweede keer in drie jaar mee terug te nemen naar Foxborough. 

Super Bowl 51 vindt plaatst op zondag 5 februari in Houston, Texas. In Nederland moeten we de maandag vrij vragen om tijdens de nacht van zondag op maandag om 00:30 voor de televisie te zitten. Lady Gaga, die vorig jaar een prachtige versie van het volkslide zong, mag dit jaar de half-time show verzorgen. Het belooft weer een spektakel te worden met twee aanvallende teams.Kijken dus!

Voor vragen over de Super Bowl of American football in het algemeem ben je van harte welkom in dit topic.

MotoGP-grootheid Rossi wil 24 uur van Le Mans rijden

Als het aan motorcoureur Valentino Rossi ligt gaat hij ooit nog eens de 24 uur van Le Mans rijden. Dat zei de veelvoudig wereldkampioen onlangs in een interview. 

Rossi heeft nog een contract tot en met 2018 bij het MotoGP-team van Yamaha, maar er wordt druk gespeculeerd over wat hij daarna gaat doen. "Een van mijn doelen is om de Dakar Rally te gaan rijden, maar dat is bijzonder moeilijk", vertelde Rossi. "Je moet erg goed voorbereid zijn. Ik zou het zeker in een auto doen, want op een motor is het wel erg gevaarlijk...we zullen zien." Het zou zeker niet Rossi's eerste rally zijn, want de Italiaan heeft onder meer in het WK rally hier en daar wel eens mee gereden.

Zijn eerste doel is echter niet de Dakar Rally, maar een andere legendarische race in de autosport: "Ik richt me meer op de 24 uur van Le Mans. Dat is mijn eerste doel, want op het circuit voel ik me toch beter. Als ik met de motoren stop heb ik er misschien de tijd voor." Over de klasse waar hij dan in uit zal komen kan natuurlijk alleen nog maar gespeculeerd worden. De GTE lijkt een optie, of misschien de LMP2. In theorie valt te hopen dat een van de grote teams een plekje in een LMP1-auto heeft, maar of dat ook daadwerkelijk kans van slagen heeft is nog maar de vraag.

Voor Rossi is het zeker geen onbekend terrein om op vier wielen over een circuit te razen. Vooral halverwege het vorige decennium testte hij nog wel eens een Formule 1-auto voor Ferrari en al jaren gaan er af en toe wat zeer voorzichtige geruchten over een overstap naar de F1. Il Dottore heeft er overigens geen spijt van dat hij die stap niet gemaakt heeft. "Na 2006 besloot ik in de MotoGP te blijven en won ik nog twee wereldtitels, had ik prachtige races en mooie gevechten en dus heb ik er geen spijt van." 

Algerije en gastland Gabon uitgeschakeld in Afrika Cup

Voor Algerije en gastland Gabon zit de Afrika Cup er na de groepsfase weer op. Beide landen eindigden in hun groep als derde, niet genoeg voor een plekje in de kwartfinales.

Algerije, zoals vaker een van de favorieten, begon het toernooi teleurstellend met een 2-2 gelijkspel tegen Zimbabwe. Na de 1-2 nederlaag tegen Tunesië moest Senegal verslagen worden, maar dat lukte maandagavond niet. Leicester City-speler Islam Slimani zette de Algerijnen na tien minuten al op voorsprong, maar Papakouli Diop bracht vlak voor rust de gelijkmaker. Vroeg in de tweede helft scoorde Slimani zijn tweede, maar krap een minuut later vergalde Moussa Sow het feestje al. Daar bleef het bij en dus kon Algerije inpakken. Senegal gaat als groepswinnaar door, terwijl Tunesië na een 4-2 zege op Zimbabwe ook in de kwartfinales staat.

Ook het toernooi van Gabon en hun aanvoerder en sterspeler Pierre-Emerick Aubameyang zit erop. Tegen Guinea-Bissau werd gelijk gespeeld doordat Juary Soares in de 91e minuut nog de 1-1 maakte, nadat Aubameyang zijn land in Libreville op voorsprong had gezet. De aanvoerder was met een penalty ook de enige die namens zijn land scoorde in het 1-1 gelijkspel tegen Burkina Faso, waardoor tegen Kameroen gewonnen moest worden in de laatste wedstrijd. Dat lukte niet, het bleef bij een doelpuntloos gelijkspel. Burkina Faso won de groep en staat in de kwartfinales, samen met Kameroen. 

Van Basten: "Hoop onzin voorbij zien komen"

Marco van Basten heeft niets te klagen over aandacht over zijn plannen om sommige voetbalspelregels te veranderen. De oud-bondscoach plaatst wel een kanttekening bij alle commotie.

Na een artikel in het Duitse Sport Bild berichtten meerdere media dat Van Basten bij de FIFA een tienstappenplan had gepresenteerd. "Ik heb een hoop onzin voorbij zien komen. Tien stappen? Waar komt dat vandaan dan?" zegt de voormalige speler van Ajax en AC Milan tegen Voetbal International.

"Ik heb een aantal punten benoemd waar we concreet mee bezig zijn en dat zijn er geen tien. Kennelijk haalt iemand er opmerkingen uit een ver verleden bij, zoals de vijf p's uit het basketbal, en dan komt het allemaal verkeerd naar buiten."

Van Basten werkt samen met de International Football Association Board (IFAB) om eventueel wat spelregels aan te passen. "Dat gaat om een oplossing voor tijdrekken in de slotfase en het protesteren tegen scheidsrechters, een vierde wissel in de verlenging, de succesvolle proef met de videoreferee en het toestaan van elektronische apparatuur op de bank, zoals een laptop."

Alle ophef over het afschaffen van buitenspel is volgens San Marco enigszins uit z'n verband gerukt. "Mijn persoonlijke mening over buitenspel werd gevraagd. Zonder die vervelende regel gaat het echt leuker worden, daar ben ik van overtuigd. Maar die regel staat bijvoorbeeld niet eens op de agenda van de IFAB-bijeenkomst in maart."

Wraak is het begin in Tales of Berseria

Bandai Namco heeft de launchtrailer van Tales of Berseria al uitgebracht. Nu is het nog een paar dagen wachten op de JRPG zelf.

Tien jaar voor de gebeurtenissen in het spel hing er een Scarlet Night over het land Midgand. Hiermee begon een fenomeen dat de daemonblight. wordt genoemd. Dat leverde hongersnood, vernietiging en chaos op. The Advent leverde een held op die de daemonblight kon bevechten. En laat onze hoofdrolspeelster Velvet deze nu willen doden uit wraak wat hij heeft gedaan op haar en haar familie. Ze is nog maar alleen en is zelf een demoon geworden. En een kwaaie ook, zoals we in de trailer zien.

Tales of Berseria komt 26 januari uit op pc en 27 januari mogen we op PlayStation 4 ermee beginnen.

Update voor Dishonored 2 levert Custom Difficulty en Mission Select

Bethesda kondigt aan dat Dishonored 2’s tweede gratis game update, inclusief Custom Difficulty settings en Mission Select, nu officieel verkrijgbaar is op pc, Xbox One en PlayStation 4.

Met de Custom Difficulty settings krijg je meer mogelijkheden om het spel te spelen. Pas je ervaring aan met behulp van meer dan twintig verschillende opties waarbij je zaken kan manipuleren zoals hoe snel Sleep Darts hun effect zal werken tot hoeveel vijanden je samen tegelijk kunnen aanvallen. Er is ook een speciale optie voorzien in de Custom Difficulty settings voor diegenen die de ultieme uitdaging zoeken met de Iron Mode. Schakel deze in bij het starten van een nieuwe game, zonder manuele saves of loads, en leef met de gevolgen van je acties of sterf er onherroepelijk door.

Met Mission Select kan je daarenboven gelijk welke missie opnieuw spelen nadat de update is geïnstalleerd. Je status bij de start van elke missie blijft behouden zodat je beter kan oefenen op die Ghost of Clean Hands run.

In Dishonored 2 hebben we te maken met Delilah, een geschifte heks uitgerust met krachtige zwarte magie. Ze heeft de troon van Empress Emily Kaldwin ingenomen en voor een onzekere toekomst gezorgd. Treed in de voetsporen van Emily Kaldwin of Corvo Attano en reis verder dan de legendarische straten van Dunwall tot Karnaca; een eens florerende kuststad die de sleutel bevat om Emily terug op de troon te krijgen. Gewapend met het teken van de Outsider en nieuwe bovennatuurlijke krachten is het aan jou om je vijanden achterna te jagen en de toekomst van het koninkrijk veilig te stellen.

RIVM: Minder vlees eten om klimaatdoelstelling te halen

Wil Nederland voldoen aan de klimaatdoelstellingen van het akkoord van Parijs, dan moeten Nederlanders minder vlees en meer plantaardige producten gaan eten.

Voor de gezondheid is het beter als we minderen met frisdrank en alcohol. Ook zouden we in zijn algemeenheid minder moeten eten. Dat schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een dinsdag verschenen rapport over de Nederlandse eetgewoonten.

Een veranderend voedingspatroon, zoals het RIVM dat voorstaat, leidt tot een beter milieu. Daarnaast zouden we ook gezonder worden.

RIVM adviseert duurzamer voedingspatroon

RIVM adviseert duurzamer voedingspatroon (Foto: ANP)

MIVD zoekt nieuwe generatie cyberspecialisten

De militaire inlichtingendienst MIVD is dringend op zoek naar de nieuwe generatie cyberspecialisten om hackende tegenstanders bij te kunnen benen en buiten de deur te houden. De uitdagingen om Nederland digitaal veilig te houden worden steeds groter. Dat zegt MIVD-directeur Onno Eichelsheim dinsdag in Trouw .

Volgens Eichelsheim zijn de specialisten die hij zoekt dun gezaaid en moeten er meer worden opgeleid. "Om inzicht te krijgen in nieuwe dreigingen heb ik bijvoorbeeld mensen nodig die algoritmes kunnen bouwen om grote hoeveelheden internetdata te filteren."

De generaal-majoor ziet twee belangrijke dreigingen waartegen de MIVD zich moet wapenen. Enerzijds zijn dat beïnvloedingsoperaties. De tweede dreiging is volgens de MIVD-directeur het nog "niet of onvoldoende op de hoogte zijn" van nieuwe digitale strijdwijzen en vaardigheden van mogelijke tegenstanders.

MIVD zoekt nieuwe generatie cyberspecialisten
MIVD zoekt nieuwe generatie cyberspecialisten (Foto: ANP)

SNL schorst medewerker om tweet zoon Trump

Saturday Night Live schorst een van hun schrijfsters, Katie Rich, nadat ze een controversieel Twitterbericht had geschreven over de zoon van Donald Trump, de 10-jarige Barron. Dat meldt Us Weekly.

Tijdens de inauguratie van president Trump, waar zijn zoontje ook bij aanwezig was, twitterde Rich: "Barron wordt dit land's eerste thuisgeschoolde schutter". Waarbij de SNL-medewerkster refereerde aan de daders van schietpartijen in de Verenigde Staten.

Rich kreeg een stortvloed aan kritiek over zich heen waarna ze het bericht verwijderde en haar account op non-actief plaatste. Veel volgers vonden het onacceptabel om de jongen zo hard aan te vallen. Ook de dochter van Hillary Clinton, Chelsea, noemde het bericht onsmakelijk en zei dat de kinderen van politici recht hebben op privacy: "Barron Trump verdient het net als al zijn leeftijdsgenoten om gewoon een kind te zijn", aldus Chelsea Clinton.

Katie Rich heeft inmiddels excuses gemaakt en noemde haar Twitterbericht "harteloos en kwetsend en het spijt me zeer". Of en wanneer Rich terugkeert bij de populaire comedyshow is niet bekend.

SNL schorst medewerker om tweet zoon Trump
SNL schorst medewerker om tweet zoon Trump (Foto: BuzzE)

IKEA roept strandstoel terug na beknellingen

IKEA roept de strandstoel MYSINGSÖ terug. Het bedrijf kreeg vijf meldingen over bekneld geraakte vingers. Klanten kunnen de strandstoel inleveren bij elk IKEA woonwarenhuis. Daar krijgen zij het volledige aankoopbedrag terug.

Voor zover bekend zijn er geen meldingen over verwondingen in Nederland binnengekomen. De MYSINGSÖ strandstoel was sinds februari 2013 wereldwijd verkrijgbaar

IKEA roept strandstoel terug na beknellingen
IKEA roept strandstoel terug na beknellingen (Foto: ANP)

LB: Jet van Nieuwkerk voelde zich sloom, lelijk en futloos

Lekker Belangrijk; Nieuws dat je niet wilt missen!

Jet van Nieuwkerk, dochter van Matthijs, luistert goed naar adviezen van haar vriendinnen. Daarnaast bekent ze een sloddervos te zijn. 

De afgelopen maanden had ze het zó ontzettend druk met van alles: "Dan zat er vaak genoeg een dag tussen waarop dat allemaal niet lukte en ik me sloom, lelijk en futloos voelde", geeft de 27-jarige toe.

Van Nieuwkerk geeft aan dat ze nu even een pauze wil nemen. Mensen die haar een cadeau willen geven; ze krijgt het liefst een fles olijfolie.

Jet van Nieuwkerk: niet te streng zijn

Jet van Nieuwkerk: "voelde me sloom, lelijk en futloos" (Foto: BuzzE)

Veel migranten falen bij inburgeringsexamen

Het inburgeringsbeleid brengt niet wat het kabinet-Rutte II ervan verwacht had. Het lukt veel migranten niet om het examen binnen de maximale termijn van drie jaar te halen. Wie officieel is ingeburgerd zou dan zelfstandig en actief aan de Nederlandse samenleving moeten kunnen deelnemen.

Volgens een rapport van de Algemene Rekenkamer, dat dinsdag is verschenen, is het aantal inburgeraars dat erin slaagt om een hoger niveau te halen dan het verplichte examenniveau zelfs drastisch afgenomen. Dat kan de kans op werk of een opleiding negatief beïnvloeden, aldus het adviesorgaan.

In het rapport worden de resultaten tegen het licht gehouden van de Wet Inburgering die in 2013 van kracht ging. De sleutelrol die gemeenten speelden, is door de bezuinigingen grotendeels verdwenen. Van de 5415 inburgeraars die in de eerste helft van 2013 inburgeringsplichtig werden, had de helft op 1 juli vorig jaar nog niet voldaan aan de plicht. Een op de drie was geslaagd en een op de zeven (15 procent) was ontheven van de plicht of vrijgesteld.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zegt dat hij in oktober al maatregelen heeft genomen om de problemen aan te pakken. "Maar ik ben het eens met de rekenkamer dat het beter kan en beter moet met de inburgering van nieuwkomers in ons land. Mocht dat nodig zijn dan neem ik aanvullende maatregelen", aldus de minister.

Veel migranten halen inburgeringsexamen niet
Veel migranten halen inburgeringsexamen niet (Foto: ANP)

Aantal autodiefstallen gedaald

In Nederland worden steeds minder auto's gestolen. In 2016 waren het er 9179, dat is 9 procent minder dan in 2015. Het is de eerste keer dat het aantal gestolen auto's onder de 10.000 daalt, zegt Titus Visser, directeur van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

Een bijzondere mijlpaal, aldus de stichting. Opvallend is ook dat het aantal teruggevonden personenauto's voor het eerst sinds jaren een lichte stijging (2,1 procent) laat zien.

Opmerkelijk is volgens AVc ook de forse daling afgelopen jaar van het aantal gestolen jonge personenauto's van 0 tot en met 3 jaar (min 27 procent). Er zijn er maar liefst 775 minder van gestolen. De dalende trend van de afgelopen drie jaar zet hiermee door.

Verbeterde alarmsystemen in combinatie met de toenemende traceerbaarheid, is één van de verklaringen voor deze afname. Deze maken het criminelen steeds lastiger jonge voertuigen te stelen en om te katten. Ook de aanpak van de handel in gestolen onderdelen door onder meer politie en verzekeraars verstoort de criminele activiteiten.

Aantal autodiefstallen gedaald
Aantal autodiefstallen gedaald (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: grijs

Draagt januari een sneeuwwit kleed,
wordt de zomer zeer heet.

Goedemorgen!

Het was gisteren een grijze dag en de afgelopen nacht kwamen daar nog wat buien bovenop. In het zuidoosten kan het zelfs geijzeld hebben. Hierdoor kan het plaatselijk verraderlijk glad zijn geworden.

Vandaag is het half tot zwaar bewolkt met in de ochtend mogelijk een enkel buitje. Plaatselijk zou ook mist kunnen voorkomen. De temperatuur loopt op tot zo'n +2 tot +5 graden en de wind is zwak.

Vanaf morgen meer zon en rustig en droog winterweer.

Een fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:30
Zon onder: 17:14
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1908 Robert Baden-Powell richt de scouting op.
1924 Sint-Petersburg wordt hernoemd tot Leningrad.
1961 Een Amerikaanse B-52 crasht boven North Carolina en verliest twee atoombommen. Van een van de bommen is het uranium nooit gevonden.
1972 Loeki de Leeuw verschijnt voor het eerst op televisie.
1978 De verongelukte Russische radioactieve spionagesatelliet Kosmos 954 valt terug in de dampkring; boven onbewoond gebied in Canada.
2003 Heineken-ontvoerder Cor van Hout wordt op klaarlichte dag in Amsterdam neergeschoten.

Winter in Den Helder (Foto: DJ Koelkast)
Winter in Den Helder (Foto: DJ Koelkast) 

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!


Bond wil strengere aanpak zout in voedsel

Boerenkool van de ene supermarkt kan wel twee keer zoveel zout bevatten als die van de andere. De saus van merk zus is wel vier keer zo zout als die van merk zo. Dat constateert de Consumentenbond. De organisatie wil dat er strengere maatregelen komen om voor elkaar te krijgen dat de klanten minder zout gaan eten.

Zo bevat de stamppot boerenkool met worst van de Aldi ruim 2 keer zo veel zout (4,2g) als die van Jumbo (1,9g), en het vegetarische gehakt van Lidl is per portie (1,7g) bijna dubbel zo zout als dat van AH (0,9g).

"De huidige zelfregulering voor zoutreductie zet geen zoden aan de dijk", aldus de consumentenorganisatie. Ze roept de Tweede Kamer op bepaalde adviezen over zoutverlaging bindend te maken.

"Fabrikanten komen altijd met smoezen als 'langlopend proces', 'smaakgewenning' en 'houdbaarheidsproblematiek'. Maar ons onderzoek laat zien dat een forse zoutreductie helemaal niet zo moeilijk is als fabrikanten ons willen laten geloven. Als de ene fabrikant het kan, waarom de andere dan niet?", aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond.

Zijn organisatie onderzocht het zoutgehalte in 181 A-merk- en huismerkproducten van Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en Plus.

Bond wil strengere aanpak zout in voedsel
Bond wil strengere aanpak zout in voedsel (Foto: ANP)

Drummer Jaki Liebezeit (Can) overleden

Vandaag bereikte ons het treurige nieuws dat de Duitse drummer Jaki Liebezeit is overleden. Liebezeit was één van de oprichters van de legendarische Duitse krautrock band Can. De muzikant overleed afgelopen zondag op 78-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking.

Liebezeit begon zijn muzikale loopbaan in de jaren zestig in Manfred Schoof's Quintet. In 1968 richt de uit Keulen afkomstige drummer samen met Irmin Schmidt, Holger Czukay, David C. Johnson en Michael Karoli de experimentele psychedelische band Can op. De band bracht epische albums uit zoals Monster Movie (1969), Tago Mago (1971), Ege Bamyasi (1972) en Future Days (1973) en werd door velen als één van de pioniers van de krautrockscene gezien.

Door zijn metronome stijl van spelen werd Liebezeit wel eens omschreven als 'half mens, half machine'. Vanaf 1980 speelde de drummer in de Phantomband. Ook vormde Liebezeit bands op als Drums off Chaos en Club off Chaos en nam platen op met artiesten zoals Jah Wobble, Philip Jeck, Depeche Mode en Brian Eno. In 2013 zou Liebezeit voor het laatst te horen zijn op de Cyclopean-EP op Mute Records. Op die plaat werd hij bijgestaan door Irmin Schmidt (Can), Jono Podmore (Kumo, Metamono) en muzikant en producer Burnt Friedman.

Laatste reviews en specials
review
Simpele superheldenpret met Shazam! Fury of the Gods
special
Random Pics van de Dag #890
preview
Diablo IV
special
Random Pics van de Dag #889
review
Apple Watch 8
special
Random Pics van de Dag #888
©FOK.nl e.a.