Lowlands 2016

3. Zaterdag

Wakker worden door het ochtendzonnetje dat de eerste vroege vogels laat ontwaken, en waardoor uiteindelijk alle campings weer op gang komen, dat is ook Lowlands. Ook vandaag weer een volle line-up.

In de Heineken mag Matt Corby met zijn wat ruigere popgeluid de aftrap doen voor deze zaterdag. Naast veel internationale is er op Lowlands ook altijd veel ruimte voor de wat meer lokale kunst en dus kwam de organisatie uit bij de Rotterdamse formatie De Likt. De zanger werd bekend door de parodie ‘Praat Rotterdams Met Me’, maar hun muziek is alles behalve een parodie. De heren zijn trots op hun roots en laten dat merken, zonder uit het oog te verliezen dat er een X-Ray tent vermaakt dient te worden. Het staat er dan ook helemaal vol en de heren kunnen met een voldaan gevoel terugkeren naar Rotterdam Zuid. Wie nog meer lokale behoeftes heeft, kan terecht in de Heineken bij Broederliefde. Ook de feesthonger weten deze heren zeker te stillen. Het publiek wordt uitgebreid bedankt voor het succes dat de formatie op dit moment heeft. Die inzet wordt beloond met een rijtje van keiharde hits, waaronder het lekkere ‘Jungle’, wat ervoor zorgt dat de temperatuur een hoogtepunt bereikt.

Broederliefde (Foto: Michella Kuijkhoven)
Broederliefde (Foto: Michella Kuijkhoven)

Tussen het optreden van De Staat in de Alpha zijn er genoeg keuzes te maken. Logic of Sleeping With Sirens? Jack Garratt of Sum41? Van die laatste vraag is het antwoord door het publiek wel gegeven. Sum41 is niet meer wat het geweest was en de zanger is amper te verstaan, en wanneer dat wel het geval is, is de maataanhouding bedroevend. Na deze teleurstelling is er genoeg gepland om het weer te vergeten.

Sum41 (Foto: Michella Kuijkhoven)
Sum41 (Foto: Michella Kuijkhoven)

Het verrassingsoptreden van Jett Rebel bijvoorbeeld, die zijn nieuwe album Don’t Die On Me Now, geheel verkleed in een bonte outfit, integraal speelt in de India. In de Alpha zijn de spacende klanken gemixt met de onverstaanbare teksten van Sigur Rós te horen, op de hielen gezeten door de verstaanbare vocals en keiharde beats van Tiga. En dan is het alweer bijna tijd voor een moeilijke keuze, nadat er gejuicht is bij de Noel Gallagher en zijn High Flying Birds, want er worden na een lange tijd van mindere recensies eindelijk eens Oasis-nummers gespeeld, met als hoogtepunt het prachtige ‘Wonderwall’.

Sigúr Ros (Foto: Michella Kuijkhoven)Sigúr Ros (Foto: Michella Kuijkhoven)

Disclosure of m83? Twee totaal verschillende acts die voor het slot moeten zorgen op de hoofdpodia. Wanneer de keuze op m83 valt, is er het beste optreden van de zaterdag te zien. De jaren 80 beats van Anthony Gonzalez, die ook al te horen waren in verschillende Hollywood-films, brengen het publiek in een extase. Wanneer het inmiddels klassieker zijnde ‘Midnight City’ ingezet wordt, ontploft de vreugde in de Heineken. Een verzameling van prachtig gecomponeerde stukken volgt, waarin de elektronische saxofoon een hoofdrol speelt. Een soundtrack zonder film, maar met een geweldig begin, midden en eind. Van het nachtprogramma verdienen er twee een bijzondere vermelding. The Black Madonna en Hunee, die beiden een eigen show doen in de X-Ray, en dat afsluiten met een samenwerking, weten er van begin tot eind een topshow van te maken en elk cliché te vermijden. De mix van salsa en dans, en eigenlijk bijna elke muziekstijl is er een om van te smullen. Met een voldaan gevoel kan er weer teruggekeerd worden naar de campings, waar het alweer snel licht zal worden.