Telefoon: Doogee Y300, in een luxe jasje.

4. Prestaties & software

Natuurlijk is de telefoon aan diverse testen onderworpen waaronder benchmarks. Ik wil er wel op wijzen dat benchmarks alleen een indicatie zijn en zeker niet altijd de praktijk weergeven. Natuurlijk heb ik ook de Y300 in de praktijk getest en ook deze resultaten kan je hier vinden.  

Benchmarks

De SOC (System On a Chip); een MTK6735 processor geklokt op 1.0GHz. Deze processor van MediaTek in combinatie met 3GB RAM zorgt voor de volgende benchmarks:

 

 Doogee Y300 benchmark Geek S

Doogee Y300 benchmark Geek M

Doogee Y300 benchmark Antutu

 

Zoals te zien in de benchmarks is de MTK6735 geen hoogvlieger, het is een budget chipset met mager betere prestaties als we deze vergelijken met de vorige generatie (MT6582 / MT6580). 

Wil je een speciale benchmark zien? Of tips voor toekomstige benchmarks, laat het weten en wij doen ons best om deze alsnog te draaien en/of de volgende keer mee te nemen.                                    


Connectiviteit

De connectiviteit van een toestel is natuurlijk belangrijk. Hoe werkt de GPS, GSM, WIFI, etc. Allemaal redenen waarom je een toestel juist wel of niet zou kopen. In dit hoofdstuk geef ik mijn ervaringen op dit vlak weer. 

GPS  

De GPS van het toestel is goed. Het toestel heeft snel een fix met 14 satellieten. Helaas ontbreekt ondersteuning is voor GLONASS (en BeiDou in Azië) dit zou de fix extra stabiel maken. Uiteindelijk is er weinig tot niets aan te merken op de GPS capaciteiten van het toestel.  

Wifi

De telefoon is uitgerust met een ingebouwde radio, die de GPS, WiFi, Bluetooth en GSM/3G/LTE bevat. De chipset in de SOC die verantwoordelijk is voor de radio bevat alleen 2.4GHz WiFi. 

Het signaal van de WiFi is ruim voldoende; in tegenstelling tot de UMI Touch heeft dit toestel wel overal goed bereik en ook zakken de snelheden niet te ver terug. Zodoende is Netflix en YouTube ook nog op enige afstand van de router te gebruiken. Tijdens speedtests worden de snelheden van het internetabonnement ook gehaald (40/4). Ook bestanden van een NAS binnen het zelfde netwerk gaan met een prima snelheid. 

Bellen 

Bellen gaat goed met het toestel, de verstaanbaarheid van de andere kant is goed, ook het volume kan hoog genoeg. Daarnaast heb ik ook geen klachten ontvangen over mijn verstaanbaarheid.

 3G / 4G

De radio chipset die in de MTK6735 zit heeft een 4G ondersteuning. Het toestel werkt op de volgende 4G banden:

Band:

Frequentie:

Providers/dekking:

1

2100 MHz

T-mobile (toekomst)

3

1800 MHz

T-mobile (Landelijk), KPN, Vodafone (lokaal)

7

2600 MHz

Tele2 (lokaal), Vodafone, Ziggo, KPN, T-mobile (Zeer lokaal)

20

800 MHz

Vodafone, Tele2, KPN (landelijk)

Het was leuk geweest als het toestel ook 4G op de 8 band had ondersteund zodat je ook bij T-mobile gebruik kan maken van het landelijk dekkende 900MHz netwerk. 

Het toestel blijft goed hangen op 4G, ook de snelheden zijn zeer goed te noemen:

DG Y300 4G

 

Software:

De Doogee Y300 heeft zeer recent een update naar Android 6.0 ontvangen. Voor een toestel met deze chipset is dat best bijzonder te noemen. De komende tijd komen er overigens meer fabrikanten met de update naar Android 6.0 voor de MTK6735 chipset maar lang niet alle toestellen gaan die update ontvangen. 

DG Y300 Android versie

De software Y300 heeft sinds de update naar 6.0 al diverse bug fixes en updates gehad, zelfs door mij gemelde bug was binnen een anderhalve week verholpen. Het is mooi om te zien dat Doogee de drive heeft om een stabiel OS neer te zetten. 

Android 6.0 biedt een aantal voordelen, zo kan je SD kaartjes als intern geheugen gebruiken, waardoor je met de meegeleverde SD kaart 64GB opslag tot je beschikking hebt. 

DG Y300 Android Opslag

Over het algemeen werkt de software op de Doogee goed. Tijdens het testen ben ik geen vervelende bugs tegengekomen. Wel zijn er een aantal design / interface keuzes gemaakt die ik niet begrijp. 

Allereerst maakt Doogee gebruik van knoppen op het scherm, hoewel deze knoppen lijken te voldoen aan de standaard van Google (terug, home en multitask) is dit niet het geval. De rechter multitaskknop werkt nog steeds als menu-knop. Een keuze die ik niet begrijp gezien Google hier al een groot aantal Android versies geleden van is afgestapt. 

DG Y300 lockscreen

Daarnaast hebben we het lockscreen, dit is ook naar eigen inzicht aangepast wat er voor zorgt dat we de voordelen van de notificaties op het lockscreen kwijt zijn. Daarnaast gaat de overgang naar je beveiliging niet zo mooi als bij de standaard implementatie. 

Daarnaast vinden we zoals bij bijna alle MediaTek toestellen een aantal kleine aanpassingen zoals: smart sensors (gebruik maken van de nabijheidssensor om door bijvoorbeeld foto's te swipen) en smart gestures (door het tekenen op het scherm een app openen) en float gesture (een extra ''knop'' op het scherm die diverse opties heeft zoals ''game modus'' en lees modus. De functies werken allemaal prima, maar zelf ben ik er geen fan van. Daarnaast merken we wederom op dat MediaTek en Doogee niet de moeite nemen om deze functies te vertalen, waardoor ze in het Engels op het toestel staan. 

DG Y300 float gestureDG Y300 gesture lock
Niet vertaalde functies, en privacy management in Android 6

De snelheid van de ROM is verder ook in orde, het toestel is geen hoogvlieger en het installeren van apps duurt even. Maar toch is het in de praktijk niet een extreem traag toestel, de interface voelt over het algemeen soepel aan en heeft geen enorm grote vertragingen. Daarnaast zijn er maar een beperkt aantal apps meegeleverd. 

Doogee Y300 Apps