GeekBox, Android 5.1 & Ubuntu

4. GeekBox

 

Android 5.1 en Ubuntu zijn standaard geïnstalleerd. Je hebt de mogelijkheid om het op Android gebaseerde Light BizOS te installeren maar daar ben ik nog niet ingedoken. Wel kan je op dit forum van de Geekbox meer info vinden over beschikbare downloads. 

Het Android gedeelte op deze Geekbox is redelijk stock. Je hebt een paar apps voorgeïnstalleerd zoals Kodi v15.2 wat goed werkt. Omdat ze gebruik maken van een dual-boot is de 16GB opslag op een bepaalde manier ingedeeld waar ik niet zo blij mee ben. Je hebt namelijk zo'n 1.9GB interne opslag voor Android wat je natuurlijk zo vol hebt. Asphalt 8 was wel te installeren, maar in het spel zelf kan je geen race spelen omdat hij dan weer wat data moet downloaden voor het landje. Erg spijtig dus omdat dit je nogal beperkt. 

geekbox-opslag (Foto: rene90)

Qua videomogelijkheden heb ik wat Netflix (720P) gedraaid en Youtube 1080P. Helaas merk je hier dat er wat beperkingen zijn. Na zo'n 10 minuten merk je bij zowel Netflix / Youtube dat er wat vertragingen/haperingen optreden. Dit zou gewoon niet het geval moeten zijn voor een apparaat van rond de 100 dollar dus erg jammer. 

Zoals al verwacht is de wifi-snelheid goed op orde. Het is vergelijkbaar met snelheden op mijn laptop, en komt behoorlijk in de buurt van de snelheid via ethernet. 

De game-mogelijkheden zijn beperkt omdat je bij veel games best wat data nodig hebt en dat is lastig in verband met het al eerder genoemde probleem. Angry Birds 2 heb ik wel kunnen draaien en dat werkt wel redelijk goed maar de zwaardere games heb ik helaas niet kunnen testen. Ik heb wel even Antutu en Ice Storm Extreme gedraaid.

  • Antutu: 34003
  • Ice Storm Extreme: 4607

 geekbox-video2 (Foto: rene90)

geekbox-video3 (Foto: rene90)

 

Ubuntu

Via een knop binnen Android kan je switchen naar Ubuntu wat iets meer dan 10 seconden duurt. In Ubuntu kan je gebruik maken van de Browser Chromium die werkt, maar er blijkt nog wel een probleem te zijn met het geluid. Op Youtube speelt de film wel maar het geluid ruist en valt soms weg. Voor de Ubuntu-fans zijn er hier vast wel mogelijkheden om zulke zaken op te lossen, maar ik ben er niet voldoende in thuis om alle mogelijkheden te bekijken. Mocht je specifieke vragen hebben kan je deze achterlaten in de comments. 

geekbox-ubuntu2 (Foto: rene90)

geekbox-ubuntu (Foto: rene90)