FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 21 januari 2016

Dubieus record voor Drummond in NBA

Basketballer Andre Drummond heeft een record in de NBA te pakken. Het is de vraag of de 2,13 meter lange center van de Detroit Pistons er erg blij mee zal zijn, want gisteren in de wedstrijd tegen de Houston Rockets miste hij maar liefst 23 vrije worpen.

Drummond nam het record over van DeAndre Jordan die op 30 november vorig jaar 22 keer in een wedstrijd miste en van basketballegende Wilt Chamberlain (1967-1968) die eveneens tot 22 missers kwam. Toch kon Drummond opgelucht halen, want de Pistons wonnen met 114-123, waarbij Drummond toch nog kwam tot zeventien punten en elf rebounds.

De 22-jarige center gaf na afloop aan niet heel trots te zijn op zijn 'record'. "We hebben vandaag gewonnen. Ik ben niet van plan om ze allemaal te missen. Ik heb er hard en veel aan gewerkt om er een ritme in te krijgen en dat gaat op den duur lukken."


De 23 missers van Andre Drummond (Bron: YouTube)

Ruimer menu stuwt omzet Starbucks

Starbucks boekte in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een recordomzet en overtrof met zijn resultaten de gemiddelde verwachtingen van analisten. De winstprognose die de Amerikaanse koffieketen donderdag afgaf voor het tweede kwartaal viel echter tegen.

Starbucks zet al een tijdje in op een verruiming van zijn aanbod, dat naast tal van koffievarianten inmiddels ook onder meer broodjes, salades en borrelhapjes omvat. Daarnaast heeft het bedrijf flink geïnvesteerd in een app, een loyaliteitsprogramma en de verkoop van zijn eigen producten in bijvoorbeeld kiosken op luchthavens. Al die zaken droegen bij aan een omzetgroei van 12 procent tot 5,4 miljard dollar (5 miljard euro).

De operationele winst in het kwartaal dat op 27 december werd afgesloten steeg met 16 procent tot ruim 1 miljard dollar. De winst per aandeel bedroeg 0,46 dollar. Starbucks voorspelde voor het tweede kwartaal een winst van 0,38 à 0,39 dollar, waar analisten rekenden op ten minste 0,40 dollar.

Ruimer menu stuwt omzet Starbucks
Ruimer menu stuwt omzet Starbucks (Foto: ANP)

Gorillaatje geboren in Artis

In Artis is donderdag een zogeheten westelijke laaglandgorilla geboren. Volgens de Amsterdamse dierentuin kondigde de geboorte zich aan door een onrustige moedergorilla die met een glimmende kont heen en weer waggelde. Vermoedelijk maakt het jong het goed, maar dit zou nog niet zo goed waar te nemen zijn.

De westelijke laaglandgorilla is een ernstig bedreigde diersoort. Artis is deelnemer aan een Europees fokprogramma voor de soort met de tot de verbeelding sprekende Linnaeus-classificatie Gorilla gorilla gorilla. De mens zou de voornaamste bedreiging zijn door de versnippering van het leefgebied en het oppeuzelen van de dieren als zogeheten bushmeat.

Volgens Artis verliep de bevalling voorspoedig. Het gorillaatje kwam al ter wereld voordat de verzorgers klaar waren met het bouwen van een nestje van stro. De moeder werkte de placenta - blijkbaar niet voor niets ook wel moederkoek genoemd - gelijk naar binnen om van de overvloed aan voedingsstoffen te profiteren.

Voor de moedergorilla Sindy is het de vijfde bevalling. Twee van haar kleintjes zijn bezweken; ze heeft nog twee andere zoons in Artis. Het geslacht van de nieuwe telg is nog onbekend. Over een maandje of zes is het gorillaatje hopelijk al rondwandelend te bewonderen.

'Harde landing China vrijwel onvermijdelijk'

Een substantiële vertraging van de economische groei in China, een zogeheten harde landing, is zo goed als onvermijdelijk. Dat stelde miljardair en befaamd belegger George Soros donderdag in een interview met persbureau Bloomberg.

Vorig jaar groeide de Chinese economie met 6,9 procent, het laagste tempo sinds 1990. Een verdere afkoeling draagt volgens Soros bij aan een mondiale daling van het algemene prijspeil oftewel deflatie. De belegger ziet China en de daling van de olieprijzen en van andere grondstoffen als de voornaamste aanjagers van deflatie.

Soros uitte twee weken geleden ook al zijn zorgen over de staat van de wereldeconomie en China in het bijzonder. Hij zei destijds dat de situatie in China aardig op een crisis begint te lijken. Dat is een van de voornaamste redenen dat Soros het nog te vroeg vindt om aandelen te kopen.

'Harde landing China vrijwel onvermijdelijk'
'Harde landing China vrijwel onvermijdelijk' (Foto: ANP)

Waardering voor Van der Steur keldert

Minister van Justitie en Veiligheid Ard van der Steur staat er niet zo goed meer op bij de kiezer. De waardering voor de VVD-bewindsman kelderde van een 5,2 in november naar een 4,2 nu, blijkt uit de Politieke Barometer van onderzoeksbureau Ipsos. Van der Steur kwam de afgelopen maanden door enkele heikele kwesties in opspraak, zoals de zaak rond de MH17-lezing van patholoog-anatoom George Maat.

De waardering voor het gehele kabinet is gelijk gebleven. Nog steeds geeft het publiek Rutte II met een vijfje een krappe onvoldoende.

Van de fractieleiders in de Tweede Kamer scoort Jesse Klaver van GroenLinks het beste. Zijn rapportcijfer steeg van 6 naar 6,3. Onder aan de lijst bungelt Henk Krol (50Plus), die niet hoger komt dan een 4,1. Geert Wilders (PVV) staat daar net boven: een 4,3.

Wat betreft de virtuele zetelverdeling is er sinds de laatste peiling van 17 december weinig veranderd. De PVV zou bij verkiezingen uitkomen op 32 zetels, twee meer dan in december. De VVD levert er een in en staat nu op 26 Kamerzetels. Coalitiegenoot PvdA staat stabiel op dertien zetels.

Waardering voor Van der Steur keldert
Waardering voor Van der Steur keldert (Foto: ANP)

Ook zondagkaarten voor Zwarte Cross zijn weg

Niet alleen de zaterdag, ook de zondag van Zwarte Cross is uitverkocht. Iets voor 16.00 uur ging donderdagmiddag de laatste kaart over de toonbank, maakte de festivalorganisatie bekend.

Voor de jubileumeditie van Zwarte Cross zijn nu alleen nog vrijdag- en campingkaarten verkrijgbaar. Ook die tickets gaan hard, 80 procent van de campingkaarten en 69 procent van de vrijdagkaarten is weg. Festivaldirectrice Tante Rikie verwacht dat Zwarte Cross volledig zal uitverkopen. "Dat doe ik inderdaad!"

De voorverkoop van het festival, dat in juli zijn twintigjarig jubileum viert, breekt volgens organisator Feestfabriek Alles Komt Goed BV alle records. Kaartkopers weten nog niet welke artiesten wanneer optreden. Drie weken geleden maakte Zwarte Cross de eerste namen van artiesten bekend, maar een blokkenschema is nog niet gemaakt.

Hoewel er veel vraag naar kaarten is, mogen kinderen tot 1,40 meter ook dit jaar gratis naar binnen. "Yep, ook als alle kaarten uitverkopen!", belooft Tante Rikie. Of Zwarte Cross volledig uitverkoopt en de magische grens van 200.000 bezoekers overstijgt blijkt volgens de organisatie aan het slot van het festival op zondag 24 juli.

Ook zondagkaarten voor Zwarte Cross zijn weg
Ook zondagkaarten voor Zwarte Cross zijn weg (Foto: BuzzE)

Piano vs strijkers: Nils Frahm - Hammers

Afgelopen najaar liet het uitstekende Nederlandse strijkensemble Fuse in het programma Podium Witteman een bewerking horen van Nils Frahms compositie voor solo-piano Hammers.

Het is een wat 'obstinaat' stuk, gebouwd rond een thema van drie noten. Frahms uitvoering is snel, en - de titel volgend - uiterst percussief. Fuse lijkt de compositie daarentegen aan een diepgaand onderzoek te willen onderwerpen, door deze behoorlijk te vertragen.

Hieronder beide uitvoeringen. Die van Frahm begint meteen. Die van Fuse wordt ingeleid door een uitleg van tweede violiste Emma van der Schalie, en start op 1'50''.

Google partner van Fox bij debat Republikeinen

Fox News en Google gaan samenwerken tijdens het debat tussen de Republikeinse presidentskandidaten dat op 28 januari in Des Moines in de Amerikaanse staat Iowa wordt gehouden.

Tijdens het debat levert Google real time trends en data om vragen voor de Republikeinse presidentskandidaten vast te kunnen stellen. Bovendien zijn kijkers in staat om zich direct te mengen in het debat op de homepage van Google Trends, zo meldde Fox News donderdag.

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump en zijn rivaal Ted Cruz leiden in de peilingen bij de Republikeinen. Volgende week komt de eerste echte proeve in de verkiezingen, als de voorverkiezingen in de staat Iowa worden gehouden.

Google partner Fox bij debat Republikeinen
Google partner van Fox bij debat Republikeinen (Foto: BuzzT)

'Meneer van Dalen' (Albert Heijn) wint Gouden Loeki

'Meneer van Dalen neemt afscheid' van Albert Heijn heeft donderdag de Ster Gouden Loeki 2015 gewonnen, de publieksprijs voor de beste reclamespot. In het filmpje was acteur Harry Piekema voor het laatst te zien als AH-filiaalchef Meneer van Dalen, een rol die hij tien jaar speelde. Het spotje bestond vooral uit fragmenten van oude AH-reclames waarin hij optrad.

Volgens de Ster is de prijs een eerbetoon aan het reclame-icoon Van Dalen. Dat zijn afscheidsspotje er met de prijs vandoor gaat, bewijst dat "het Nederlands publiek deze supermarktmanager in het hart heeft gesloten", aldus Ster-woordvoerster Sabine van Aken. Ondanks tientallen nominaties is het de eerste keer dat Albert Heijn de Gouden Loeki wint.

Vorig jaar won KNGF de publieksprijs met de reclame 'Buddyhond'. Onder eerdere winnaars zijn klassiekers als 'Bommetje' van Melkunie (1997), 'Goeiemoggel' van KPN (2007) en 'Pietertje' van Calvé Pindakaas (2010).

Feyenoord verhuurt Immers aan Cardiff City

Lex Immers komt het komende half jaar op huurbasis uit voor Cardiff City. De club uit Wales huurt de middenvelder van Feyenoord, waar hij op een zijspoor was beland.

“Ik verhuis van een van de grootste clubs in Nederland naar de grootste club van Wales”, zegt Immers op de website van zijn nieuwe club. “Het is altijd mijn ambitie geweest om in het Verenigd Koninkrijk te spelen en ik kijk er naar uit om dat nu te doen bij Cardiff City.” Immers maakt mogelijk komende zaterdag al zijn debuut. “Dat is natuurlijk afhankelijk van de manager (Russell Slade), maar als hij mij selecteert ben ik er klaar voor.”

Ook Cardiff voorzitter Ken Choo is blij met de versterking. "Lex is een uitstekende aanvulling op onze selectie. Het belangrijkste is dat hij een doelpunt kan maken. Lex krijgt rugnummer 27."

Zanger zingt bij IS voor vrede

Over James Twyman zou je kunnen zeggen dat hij ongelooflijk dom, ongelooflijk naïef of ongelooflijk dapper is. Echt veel andere opties zijn er niet. De 'Troubadour van de Vrede' vertrekt binnenkort naar Syrië om daar een concertje te geven voor de zogenaamde Islamitische Staat.

Twyman doet dit soort dingen wel vaker. Zo heeft hij, niet lang na Operatie Desert Storm, een optreden gedaan in Bagdad, want daar mag dat. Zijn doel is om door middel van zijn muziek en de nodige gebeden vrede in de wereld te brengen.

Hopelijk heeft gaat hij van tevoren goed luisteren naar Don't Lose Your Head van Queen, want over het algemeen staat de harde kern van Allah niet echt bekend voor hun openheid voor andere culturen en ideeën. Om de jihadisten hiermee een beetje tegemoet te komen zal hij - onder andere - een leuk versje uit de Koran ten gehore brengen, zoals hij bijvoorbeeld in dit fragment doet. Het plan van de volkszanger is om via zijn muziek het geweld te laten stoppen en ervoor te zorgen dat iedereen, van elk geloof, kleur of overtuigen uiteindelijk Kumbaya zal zingen.

Net zoals andere mensen die niet goed bij hun hoofd zijn die het goed bedoelen, is Twyman nogal religieus. Zijn muziek gaat veelal over de liefde van God en hij schuwt ook geen ideeën van andere religies dan het christendom. In het verleden heeft hij de meest vredelievende boodschappen van 12 verschillende religies verzameld en op cd gezet. Hij is tevens de producent van de film Indigo. Een werk dat zowaar een prijs in de wacht wist te slepen.

Iedereen die dat wil, kan overigens zijn eigen bijdrage leveren aan het 'concert van de vrede'. Hij roept namelijk miljoenen mensen op om, als tegenactie voor het geweld van IS, te gaan bidden. Dat schijnt te helpen als we Twyman moeten geloven. Inschrijven kan hier.

Twyman gaat zijn concert geven vlakbij de Israëlisch-Syrische grens, in een dorp dat in 100% ISIS-gebied ligt. De troubadour heeft alvast de wat mensen vooruit gestuurd om de nodige voorbereidingen te treffen. Mocht het hem lukken om de wereld te bevrijden van deze religieuze waanzin, dan is het misschien een goed idee om hem voor Geer en Goor te laten zingen.

Eventuele Nederlandse artiesten die zich kunnen vinden in de plannen van Twyman; de wereld (Irak/Syrië) wacht op jullie!

Eerste testwedstrijd Olympische Spelen 2018 goedgekeurd

De eerste testwedstrijd voor de Olympische Winterspelen van 2018 heeft het groene licht gekregen. De World Cup alpineskiën zou begin februari neerstrijken in het Zuid-Koreaanse Jeongseon voor de super-G en de afdaling op het olympische parcours. Zoals voor elke wedstrijd moet er eerst een laatste controle van de sneeuw en het parcours plaatsvinden en racedirecteur Günter Hujara heeft daar nu het groene licht voor gegeven. 

Op 6 en 7 februari wordt er een afdaling en super-G geskied door de mannen, wat de eerste keer ooit betekent dat er World Cup-wedstrijden in de snelheidsdisciplines worden gehouden in Zuid-Korea. Tussen 1998 en 2006 werden er al wel World Cups gehouden op de slalom en reuzenslalom, wat gebeurde op de pistes van Yongpyong. Daar worden in 2018 ook de olympische slalom en reuzenslalom gehouden. 

"De piste is er klaar voor en de sneeuwcondities zijn perfect. Er is heel veel sneeuw van de hoogste kwaliteit en ik heb erg veel respect voor het keiharde werk van de lokale organisatie", liet Hujara weten. "Vooral in de laatste twee maanden is enorm veel werk verzet en ik heb er alle vertrouwen in dat de skiërs van de piste zullen genieten."

De World Cup in Jeongseon zal het eerste officiële testevenement worden voor de Winterspelen van 2018, die gecentreerd zijn in Pyeongchang.

Lasterzaak tegen Bill Cosby van tafel

Bill Cobsy heeft weer een juridisch succesje geboekt. Een lasterzaak van een van de vrouwen die zegt misbruikt te zijn door de komiek is door een rechter verworpen. Dat meldt TMZ.

Renita Hill kwam in 2014 naar buiten met haar verhaal. Ze beweert in de jaren tachtig gedrogeerd en seksueel misbruikt te zijn door Cosby toen zij als tiener meewerkte aan Cosby's kinderprogramma Picture Pages.

Advocaten van de komiek noemden Hill 'een leugenaar en uitbuiter die op zoek is naar geld'. Zij vond die uitlating kwetsend en klaagde Cosby aan voor laster. Een rechter oordeelde donderdag echter dat de uitspraak slechts een mening was en ziet daarom geen grond voor een lasterzaak.

Cosby wordt door tientallen vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. De meeste zaken zijn verjaard. Een officier van justitie oordeelde onlangs dat ook een recentere zaak, uit 2008, is verjaard. Tegen Cosby lopen wel nog meerdere lasterzaken.

Lasterzaak tegen Bill Cosby van tafel
Lasterzaak tegen Bill Cosby van tafel (Foto: BuzzE)

Al veel geplaatste spelers naar huis op Australian Open

De eerste twee rondes in het enkelspel van de Australian Open zitten erop, dus er zijn nog 32 mannen en 32 vrouwen over. De hoogste tijd om te kijken welke geplaatste spelers al uit het toernooi liggen, wat er vooral bij de vrouwen een flinke hoop blijken te zijn.

Het toernooi begint met 32 geplaatste spelers, de 'reekshoofden', doorgaans ingedeeld naar de wereldranglijst. De hoogstgeplaatste man die zijn koffers al kon pakken is Rafael Nadal, de nummer vijf. Hij verloor in de eerste ronde van landgenoot Fernando Verdasco. Van de top-16 ligt verder alleen de als elfde geplaatste Kevin Anderson eruit: de Zuid-Afrikaan moest in de eerste ronde geblesseerd opgeven tegen Rajeev Ram. Van de tweede helft van de plaatsingslijst zijn vijf spelers al vroegtijdig klaar: Benoit Paire (17), Fabio Fognin (20), Ivo Karlovic (22, geblesseerd), Jack Sock (25) en Jeremy Chardy (30).

Bij de vrouwen is het vooral in de tweede helft van de plaatsingslijst een waar slagveld. Simona Halep, de mondiale nummer twee, is de hoogstgeplaatste speelster die uit het toernooi ligt. Ook Petra Kvitova (6), Venus Williams (8), Timea Baczinsky (11) en Caroline Wozniacki (16) schopten het niet tot de laatste 32. Bij de onderste zestien reekshoofden is het helemaal drama: Ana Ivanovic (20), Ekaterina Makarova (21) en Kristina Mladenovic (28) zijn de enige drie van de nummers 17 tot en met 32 die de eerste twee ronden overleefd hebben.

Drie qualifers hebben zich bij de vrouwen in de derde ronde gespeeld: Naomi Osaka neemt het op tegen Viktoria Azarenka (14), terwijl Shuai Zhang tegenover Varvara Lepchenko staat. Ook bij de mannen zijn twee qualifiers doorgedrongen tot de derde ronde. Stéphane Robert speelt daarin tegen zijn als 23e geplaatste Franse landgenoot Gaël Monfils. Ook de andere partij met een qualifier is volledig Frans: Pierre-Hugues Herbert mag zijn geluk beproeven tegen Jo-Wilfried Tsonga, als negende geplaatst in Melbourne. Alle wildcardspelers zijn in de eerste en tweede ronde uitgeschakeld. 

Dropbox komt met app voor Windows 10

Clouddienst Dropbox heeft de band met Microsoft versterkt door een app voor Windows 10 uit te brengen. Microsoft en Dropbox zijn sinds 2014 partners. Tot op heden hebben de bedrijven meer dan zeventien miljoen gebruikers die door de integratie op web en mobiel gemakkelijker toegang hebben tot hun documenten op elk apparaat.

Donderdag werd de samenwerking verder uitgebreid met de Dropbox-app voor het nieuwe besturingssysteem Windows 10. Volgens de bedrijven stelt de nieuwe app gebruikers in staat om Windows-mappen naar de tablet te slepen. Dropbox heeft een zoektool toegevoegd zodat gebruikers sneller binnen de mappen kunnen zoeken. Gebruikers kunnen onderling ook documenten delen zonder dat de ontvanger daarvoor de dropbox-app moet opstarten.

In combinatie met Windows Hello kunnen gebruikers hun Dropbox-app beveiligen met een vingerafdruk, gezichtsscan of irisscan. De app is verkrijgbaar in de Windows Store.

Dropbox komt met app voor Windows 10
Dropbox komt met app voor Windows 10 (Foto: BuzzT)

Rutte overlegt met Turkse premier over vluchtelingenstroom

Op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos heeft minister-president Mark Rutte overlegd met de Turkse premier Ahmet Davutoglu over de aanpak van de vluchtelingenstroom van Turkije naar Europa. De Turkse premier komt op 10 februari naar Den Haag voor verder overleg.

De EU en Turkije kwamen eerder een actieplan overeen. Ankara moet in ruil voor onder meer 3 miljard euro de levensomstandigheden van Turkse vluchtelingen verbeteren en de vluchtelingenstroom indammen. Begin deze maand zei Europees commissaris Frans Timmermans dat Turkije meer moet doen om de migrantenstroom af te remmen.

Rutte zei deze week in het Europees Parlement dat het aantal vluchtelingen dat uit Turkije naar Europa komt in zes tot acht weken sterk moet zijn teruggedrongen. Nederland is op dit moment voorzitter van de EU. Een woordvoerder van de premier wilde donderdag niets inhoudelijks kwijt over het gesprek van Rutte met Davutoglu.

Rutte overlegt met Turkse premier
Rutte overlegt met Turkse premier over vluchtelingenstroom (Foto: ANP)

'OM heeft genoeg radarinfo over crash MH17'

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft geen behoefte aan aanvullende radar- of satellietgegevens van het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne. Het OM beschikt nu over voldoende informatie en zal geen verzoeken doen om nog meer informatie te krijgen.

Dat heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten. Als het OM later alsnog meer informatie wil, dan zal het kabinet er alles aan doen 'om voor het strafrechtelijke onderzoek relevante gegevens aan het OM ter beschikking te kunnen stellen'.

Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft volgens de minister gemeld dat er voldoende informatie is over de radar- en satellietgegevens. Het CDA had om een brief van het kabinet gevraagd naar aanleiding van een verzoek van nabestaanden om de radargegevens aan de OVV te geven.

'OM heeft genoeg radarinfo over crash MH-17'
'OM heeft genoeg radarinfo over crash MH17' (Foto: ANP)

Dijkhoff: asielzoeker hoeft niet te betalen voor opvang

Asielzoekers hoeven in Nederland niet mee te gaan betalen aan de kosten voor hun opvang. Ook mogen ze geld dat ze bij zich hebben gewoon houden, tenzij het vermoeden bestaat dat het crimineel geld is. Dan moeten ze het inleveren.

Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff van asielbeleid donderdag in de Tweede Kamer. Andere landen zoals Denemarken of Duitsland nemen soms wel geld af van asielzoekers om een bijdrage te leveren aan de opvang. VVD en PVV willen dat rijke asielzoekers ook in Nederland meebetalen.

Dijkhoff heeft daar geen oren naar en het levert volgens hem waarschijnlijk amper wat op. Hij wees erop dat Nederland kiest voor een sobere opvang voor iedereen. Van de betrokkenen wordt dan gevraagd bijvoorbeeld mee te helpen bij de schoonmaak van de opvanglocaties.

Asielzoeker hoeft niet te betalen voor opvang
Dijkhoff: asielzoeker hoeft niet te betalen voor opvang (Foto: ANP)

Arrestatie in A'dam gaat helemaal fout, verdachten ontsnappen

De politie heeft bij een een aanhouding aan de Meer en Vaart in Amsterdam-West schoten gelost op een auto. Agenten omsingelden de auto en schoten na meerdere waarschuwingen drie keer op de motorkap van de wagen.

De verdachten moesten volgens een procedure uit de auto stappen. Drie van hen deden dit ook, maar blijkbaar zaten er nog meer mensen in de auto. Vervolgens ging de zwarte personenauto er volgas vandoor. Agenten probeerden het voertuig nog tegen te houden en schoten nu gericht.

Op dat moment zagen de verdachten, die al met hun handen omhoog uit de auto waren gestapt, hun kans en gingen er snel te voet vandoor. De politiemensen sprintte naar hun dienstwagen en zetten de achtervolging in.

Waarom de auto werd stilgezet is niet bekend. Ook is nog onduidelijk hoeveel mensen er uiteindelijk zijn aangehouden.

Update 20:50 uur
Hieronder staat een video van het volledige tafereel, inclusief weglopende verdachten.

 

Spectaculaire schietpartij in Amsterdam vandaag.

Geplaatst door Flauwe op donderdag 21 januari 2016

Trajectcontrole A4 Hoofddorp-Nieuw-Vennep

Op maandag 1 februari begint de trajectcontrole op de A4 tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. In zuidelijke richting wordt gemeten over 4,8 kilometer, de andere kant op richting Schiphol is het meettraject 2,5 kilometer. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag gemeld.

Op het bewuste weggedeelte geldt een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur. Er wordt 24 uur per dag gecontroleerd, waarschuwt het OM. Bij het beginpunt komen borden waar de trajectcontrole op wordt aangekondigd.

Trajectcontrole A4 Hoofddorp-Nieuw-Vennep
Trajectcontrole A4 Hoofddorp-Nieuw-Vennep (Foto: ANP)

Sven Co-op viert verjaardag met gratis Steam-release op 22 januari

Eergisteren was het exact zeventien jaar geleden dat Sven Co-op, een coöperatieve mod voor Half-Life, voor het eerst te spelen was voor het grote publiek. Duizenden custom maps en miljoenen downloads later krijgt Sven Co-op aankomende vrijdag een release als gratis stand-alone op Steam.

Deze stand-alone bevat ten opzichte van de vorige versie een waslijst aan bug-fixes en andere verbeteringen, maar ook nieuwe maps en andere content. Om het feest compleet te maken, hebben de makers toestemming van Valve gekregen om de originele singleplayer van Half-Life kosteloos beschikbaar te maken, die vervolgens coöperatief te spelen is zonder dat men het originele spel bezit.

Men heeft daarbij getracht zoveel mogelijk trouw te blijven aan het oorspronkelijke spel, terwijl het wel een uitdaging moet bieden wanneer het met meerdere spelers wordt gespeeld. Verder hebben de makers aangegeven dat dankzij het verkrijgen van de Goldsrc-licentie, waarop Half-Life is gebaseerd, ze de engine van de nodige updates hebben voorzien zodat Sven Co-op een betere ervaring zal zijn dan de doorsnee mod.

De Steamworks-integratie zorgt ervoor dat alles eenvoudig geïnstalleerd en gespeeld kan worden, en dat dit mogelijkheden biedt voor updates en uiteindelijk ondersteuning voor Steam Workshop. Heb je zin om eens een nostalgisch tripje te maken, dan kan dat dus vanaf morgen 22 januari via de Sven Co-op store page op Steam.

Xandra Brood wil onderste steen boven

Xandra Brood heeft met verbijstering naar de uitzending van Rambam gekeken, waarin Koos van Dijk als ex-manager van Herman Brood valse schilderijen voorziet van een echtheidscertificaat. Ze wil de onderste steen nu boven, vertelde ze in RTL Boulevard.

De makers van Rambam vervalsten een schilderij en lieten dat door Koos van Dijk op echtheid controleren. Van Dijk geeft in de uitzending schriftelijk aan dat het om een echte Brood gaat en levert tegen betaling een echtheidscertificaat. Xandra ontkende in Boulevard dat de familie financieel meeprofiteert van deze praktijken. "We verdienen er niet aan mee en daar ben ik nu wel blij mee, anders werden we hierin meegesleurd", zei de levensgezellin van zanger en schilder Herman Brood (1946-2001).

Ze heeft een advocaat ingeschakeld en heeft momenteel geen meer contact met Koos van Dijk, die ze al in de jaren zeventig leerde kennen toen ze twintig was. Dat er vervalsingen van Brood in omloop waren is bekend, zei Xandra. "Het is een beerput die nu open moet. Er zijn vervalsingen in omloop, maar je komt er zelf bijna niet achter en dan moet je het ook nog eens bewijzen."

Undercoveractie
Koos van Dijk beweert dat hij op de hoogte was van de undercoveractie van Rambam en meespeelde "om het netwerk van vervalsers te kunnen achterhalen en oprollen". Maar Xandra vindt dit weinig geloofwaardig. Ze verwijt Koos dat hij de familie hiervan nooit op de hoogte heeft gesteld, omdat de opnames al een paar maanden geleden waren.

Ze hoopt dat de kwestie een positief einde kent. "Ik wil dat het merk Herman Brood weer zuiver wordt. Dat alles wordt opgehelderd en de vervalsers eruit."

Xandra Brood wil onderste steen boven
Xandra Brood wil onderste steen boven (Foto: BuzzE)

Barca-speler Mascherano veroordeeld tot jaar cel

Barcelona-speler Javier Mascherano is door de Spaanse rechter veroordeeld tot één jaar cel en een boete van 816.000 euro wegens belastingontduiking, zo lezen we op Telesport.nl. De fraude bedroeg 2011 en 2012 in totaal 1,5 miljoen euro. Dat bedrag is inmiddels met rente terugbetaald aan de Spaanse belastingdienst nadat Mascherano schuld erkende.

"Ik ben een sporter, ik snap niks van belastingen en wetten", zo liet Mascherano in aanloop naar zijn zaak weten via Twitter. "Voor dit soort dingen huur ik professionals in, die ik moet vertrouwen omdat ik zelf geen verstand van zaken heb."

De Barcelona-speler zal overigens niet in de cel belanden omdat hij nog geen strafblad heeft en in Spanje hoeven straffen van onder de twee jaar dan niet te worden uitgezeten.

Barca-speler Mascherano veroordeeld tot jaar cel (Pro Shots / Bagu Blanco)
Barca-speler Mascherano veroordeeld tot jaar cel (Pro Shots / Bagu Blanco)

Poetin bekritiseert Lenin fel

De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag de grondlegger van de Sovjet-Unie, Vladimir Iljitsj Oeljanov (1870-1924), bekend als Lenin, fel bekritiseerd. Poetin noemde de man waar in heel Rusland nog steeds standbeelden van staan, de oorzaak van het verval van Rusland in de vorige eeuw.

"Lenin heeft een atoombom onder het gebouw Rusland gelegd en die is toen geëxplodeerd", mopperde Poetin. "En de wereldrevolutie (Lenins stokpaardje) hadden we ook niet nodig". zei Poetin op een bijeenkomst van atoomwetenschappers in Moskou.

Zijn ergernis over de extreemlinkse revolutionair Lenin kwam naar buiten toen een van de wetenschappers, Michael Kovaltsjoek, Lenins bekwaamheid prees "om het denken van miljoenen mensen vorm te geven".

Poetin is geen fan van Lenin die met de revolutie van 1917 een communistisch schrikbewind vestigde. Eerder noemde Poetin de ineenstorting van Rusland onder de communisten de grootste ramp van de twintigste eeuw.

Een woordvoerder van Poetin haastte zich te zeggen dat Poetin op persoonlijke titel sprak er geen plannen zijn Lenin-standbeelden te slopen of Lenin uit het mausoleum op het Rode Plein weg te halen.

Poetin bekritiseert Lenin fel
Poetin bekritiseert Lenin fel (Foto: ANP)

Omzet muziekstreaming stijgt met 33 procent

De Nederlandse muziekindustrie heeft een goed 2015 achter de rug. De omzet steeg met 10 procent, heeft de branchevereniging van de entertainmentindustrie NVPI donderdag bekendgemaakt. Het gaat zowel om Nederlandse artiesten als de verkoop van buitenlandse artiesten in ons land.

Muziek wordt vooral digitaal geconsumeerd. Dat gebeurt steeds vaker via streaming en almaar minder via downloads. De omzet uit streaming-diensten steeg met tenminste 33 procent. De omzet uit downloads is verder gedaald met ruim 20 procent.

Daarmee passeert de digitale markt de fysieke. De omzet van cd's en vinyl is voor het eerst in jaren niet verder gedaald en ligt nu op 48 procent van het totaal. Het marktaandeel van digitaal is 52 procent.

Volgens een woordvoerder van de NVPI gaat er steeds meer muziek op vinyl over de toonbank: voorheen was het 9 procent, in 2015 steeg het naar 12,5 procent. Nederlandse artiesten verkochten vorig jaar goed, met name acts als Kensington, Dotan, Marco Borsato, The Common Linnets, Guus Meeuwis en de dj's Hardwell en Armin van Buuren.

Omzet muziekstreaming stijgt met 33 procent
Omzet muziekstreaming stijgt met 33 procent (Foto: BuzzT)

Ivan Skobrev beŽindigt schaatscarriŤre

De Rus Ivan Skobrev zet een punt achter zijn professionele schaatsloopbaan. Voor velen komt zijn afscheid niet onverwacht, de schaatser reed namelijk sinds de voor hem mislukte Spelen van 2014 geen enkele wedstrijd meer. Skobrev zal later deze week een persconferentie geven tijdens de Russische afstandskampioenschappen in Kolomna.

Skobrev stond al vanaf het begin van zijn carrière bekend als een groot talent. De Rus eindigde op het WK junioren van 2003 namelijk als tweede, achter de Nederlander Beorn Nijenhuis. Zijn eerste grote prestaties bij de senioren stammen uit het olympische jaar 2010. De Rus behaalde in Vancouver brons en zilver op respectievelijk de 5000 en 10000 meter. Deze prestaties kon Skobrev doorzetten in het 'Kramerloze jaar' 2011. Hij mocht op het hoogste treetje staan bij het EK en WK allround. Skobrev behaalde in zijn carrière vijf individuele plakken op de WK afstanden, met het team wist hij twee keer brons te grijpen.

De Olympische Spelen van 2014 in zijn thuisland verliepen voor Skobrev dramatisch. Skobrev werd in Sochi slechts achttiende op de 1500 en zevende op de 5000 meter. Ook kreeg hij van zijn trainers het verwijt lui te zijn. Na de Spelen kwam hij niet meer in actie door een zogenaamde 'rugblessure'. Zijn rug was echter wel goed genoeg om mee te doen aan de Russische Sterren dansen op het ijs, hij wist de competitie zelfs te winnen. Deze titel zal zijn laatste titel ooit zijn vanwege zijn besluit om te stoppen.


IsraŽl bevestigt annexatie op Jordaanoever

Israël heeft donderdag formeel bekendgemaakt dat het van plan is opnieuw een stuk grond op de Westelijke Jordaanoever te annexeren. Het ministerie van Defensie heeft een bericht daarover van de legerradio bevestigd.

Het gaat om een lap grond van 154 hectare in de buurt van de stad Jericho. Het ligt bij een gebied waarin Israël al meerdere nederzettingen heeft gebouwd. Het gaat om land waarvan Palestina vindt dat het tot zijn staat behoort. Nadat het nieuws over de annexatie woensdag uitlekte, werd dat meteen veroordeeld door Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Ongeveer 550.000 Joden wonen en werken inmiddels op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. In het oosten van de stad leven eveneens 400.000 Palestijnen. Op de Westelijke Jordaanoever wonen nog eens 2,7 miljoen Palestijnen.

Israël bevestigt annexatie op Jordaanoever
Israël bevestigt annexatie op Jordaanoever (Foto: ANP)

Schšuble: verzorg vluchteling dichtbij SyriŽ

Wolfgang Schäuble denkt dat een effectieve indamming van de vluchtelingenstroom richting Europa slechts te bereiken is door aanzienlijk meer geld te investeren in de buurlanden van Syrië. De Duitse minister van Financiën zei donderdag in het Zwitserse Davos dat dat Europa dan wel ettelijke miljarden euro's zou kosten.

De crises en conflicten in Afrika en het Nabije Oosten zijn ook Europa's zaak, zei hij. Wat in die gebieden verkeerd gaat, eindigt niet in de Verenigde Staten of Australië, maar in Europa. De bewindsman pleitte voor een coalitie van de willigen: wie geld kan missen voor de verzorging van de vluchtelingen in hun eigen regio, die moet dat doen.

Duitsland heeft momenteel financiële speelruimte en derhalve wil Schäuble er alles aan doen om budget vrij te maken om te kunnen investeren in de aanpak van de problemen in de buurlanden.

Schäuble: verzorg vluchteling dichtbij Syrië
Schäuble: verzorg vluchteling dichtbij Syrië (Foto: ANP)

Recordjaar Eurotunnel ondanks vluchtelingen

De Kanaaltunnel heeft afgelopen jaar een recordaantal vrachtwagens zien passeren. De problemen door vluchtelingen die via de tunnel van Frankrijk naar Groot-Brittannië willen komen, waren na extra veiligheidsmaatregelen in oktober onder controle, meldde exploitant Eurotunnel Group donderdag.

Bij de tunnelingang in Calais probeerden vluchtelingen massaal in vrachtwagens te klimmen om als verstekeling Groot-Brittannië te bereiken. De Nederlandse vervoerders- en verladersorganisatie EVO waarschuwde voor gevaarlijke situatie voor truckers.

Bijna 1,5 miljoen vrachtwagens werden in 2015 met de trein door de tunnel naar Groot-Brittannië gebracht. De maand na de extra maatregelen maakte een recordaantal van 134.000 trucks gebruik van de tunnel.

Eurotunnel Group zag zijn omzet met 5 procent groeien naar 1,2 miljard euro. Het aantal passagiers bleef met 10,4 miljoen gelijk.

Recordjaar Eurotunnel ondanks vluchtelingen
Recordjaar Eurotunnel ondanks vluchtelingen (Foto: ANP)

Toro Rosso herhaalt: "Geen 2016-motor voor Verstappen"

Sinds bekend werd dat Toro Rosso komend jaar met motoren van Ferrari gaat rijden, heeft zowel het team als de fabrikant duidelijk geprobeerd te maken dat de motor een 2015-specificatie zal zijn. Ondanks de heldere verklaring van beide partijen blijven de geruchten echter hardnekkig rondzingen dat Toro Rosso komend seizoen vroeg of laat overstapt op een nieuwe motor. Donderdag was het weer eens zover: in diverse Italiaanse media zong het gerucht andermaal rond.

Ondanks dat wij in het Nederland misschien anders zouden willen zien en Max Verstappen graag de nieuwste, hipste, rapste motor gunnen, is het gerucht echter absoluut niet waar: Toro Rosso rijdt heel 2016 met een Ferrari-motor uit 2015. "Het is niet eens een kwestie voor ons," stelt Toro Rosso-teambaas Franz Tost. "Ik heb werkelijk geen idee waar het verhaal vandaan komt."

Tost krijgt bijval van Ferrari-woordvoerder Alberto Antonini, die niet alleen het hele verhaal ontkent, maar ook nog even aangeeft dat het om praktische redenen ook niet logisch zou zijn: "Het zal niet meevallen om een auto zo aan te passen dat er een andere specificatie motor in kan." Daarmee is het voor eens en voor altijd helder: géén 2016-motor voor Verstappen. Waarvan akte. Opnieuw. 

Toro Rosso herhaalt: "Geen 2016-motor voor Verstappen" (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Toro Rosso herhaalt: "Geen 2016-motor voor Verstappen" (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Honderden banen weg bij ziekenhuis Enschede

Het Medisch Spectrum Twente in Enschede schrapt driehonderd van de bijna 3000 banen. Dat heeft het ziekenhuis donderdag laten weten. Het maakt deel uit van een reorganisatie waarmee het MST uiteindelijk 30 miljoen euro per jaar wil besparen.

Het ziekenhuis opende eerder deze maand zijn nieuwe vestiging. De bouw daarvan kostte 275 miljoen euro. Een van de twee oude vestigingen wordt gebruikt als kantoor van het ziekenhuis, de andere locatie gaat in de verkoop. Er is nog geen koper voor.

Volgens het MST is de markt veranderd in de tijd dat het nieuwe gebouw werd ontwikkeld. Zo moeten ziekenhuizen zelf opdraaien voor de kosten van nieuwbouw, er zijn geen overheidssubsidies voor. Het MST heeft het geld dus zelf bij elkaar moeten lenen. Bovendien willen verzekeraars de prijzen voor de zorg zo laag mogelijk houden. Daarom moeten de kosten omlaag, aldus het MST.

Vooral op het kantoor zullen banen verdwijnen, maar de medische zorg ontkomt er ook niet aan. Het MST sluit gedwongen ontslagen niet uit.

Honderden banen weg bij ziekenhuis Enschede
Honderden banen weg bij ziekenhuis Enschede (Foto: ANP)

Schultz: bouwverbod in kustgebied blijft

Het bouwverbod voor het kustgebied blijft gehandhaafd. Dat zei minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) donderdag in de Tweede Kamer. Er is veel onrust over haar kustplan. Een petitie tegen meer bebouwing aan de kust werd al meer dan 100.000 keer getekend.

De bewindsvrouw wilde in het kort voor de kerst gelanceerde plan het bouwverbod voor het kustgebied opheffen. Ze heeft na de "enorme discussie en onrust" die over haar plannen zijn ontstaan besloten om het bouwverbod te laten staan. "Ik zal niet aan het bouwverbod tornen."

Schultz zei eerder dat er misverstanden zijn ontstaan over haar plan. Ze gaat met belangenorganisaties, gemeenten en provincies overleggen en zal geen onomkeerbare stappen nemen. Door haar plan wordt de ruimtelijke ordening overgelaten aan gemeenten en provincies.

Kustplan
Voor de PvdA gaat het handhaven van het bouwverbod niet ver genoeg. De coalitiepartner wil dat het hele kustplan wordt ingetrokken, zei Albert de Vries. Hij zei "compleet verrast" te zijn door het voorstel van Schultz. Hij wil niet dat "de deur op een kier wordt gezet voor projectontwikkelaars".

Hayke Veldman van de VVD vindt dat de minister de verwarring over haar plan moet wegnemen. "Niemand wil dat de kust wordt volgebouwd." Hij noemde het een "goed besluit"om het bouwverbod te handhaven. D66, GroenLinks SP en Partij van de Dieren keerden zich tegen het plan van Schultz.

Schultz: bouwverbod in kustgebied blijft
Schultz: bouwverbod in kustgebied blijft (Foto: ANP)

Waterpolosters na zenuwslopende wedstrijd naar EK-finale

De Nederlandse waterpolosters hebben zich na een zenuwslopende halve finale weten te plaatsen voor de finale van het EK. Medefavoriet Spanje werd na een strafworpenserie met 15-14 verslagen. Nederland wist gedurende de reguliere speeltijd meerdere malen op twee punten voorsprong te komen, maar Spanje wist telkens terug te komen. Aan het eind van de reguliere speeltijd was de stand 9-9 (4-3, 2-3, 2-1, 1-2).

Voor het toernooi verwachtten de bookmakers dat de strijd tussen Nederland en Spanje in de finale zou worden uitgevochten. Na een mindere poulefase van Spanje kwamen de twee elkaar echter al in de halve finale tegen. Op papier speelde Nederland een sterker toernooi, maar ook voor de wedstrijd was er geen duidelijke favoriet aan te wijzen.

Nederland begon sterk aan de wedstrijd, door na twee afstandsschoten van Sabrina van der Sloot en Yasemin Smit al na slechts twee minuten op een 2-0 voorsprong te komen. Spanje begon hierna goed in de wedstrijd te komen en wist de achterstand na slechts anderhalve minuut al om te zetten naar een kleine voorsprong. Een fraai schot uit een overtal-situatie van Maud Megens zorgde er uiteindelijk voor dat Nederland met 4-3 leidde aan het eind van het eerste partje.

Ook in de minuten die volgden waren de twee ploegen enorm gewaagd aan elkaar. Opnieuw kwam Nederland tot een voorsprong van twee punten en opnieuw kon Spanje drie keer op rij scoren. Nadat Nederland de gelijkmaker maakte, gingen beide ploegen fel verdedigen, waardoor de stand lange tijd op 6-6 bleef steken. Na de rust begon Nederland kansen sterker te benutten en kon er weer een kleine voorsprong opgebouwd worden: 9-7. Spanje was echter nog niet verslagen en kon deze achterstand al vroeg in het vierde kwart teniet doen. De laatste vijf minuten gunden de ploegen elkaar geen millimeter meer, wat betekende dat strafworpen de beslissing moesten vormen.

Het eerste Nederlandse schot raakte de paal, waardoor Spanje al direct de beste papieren had. De strafworpen die volgden gingen allen het doel in, waardoor de stand uiteindelijk 2-3 bedroeg voor de Spanjaarden. Laura Aarts slaagde er na een sterke redding in om een 3-4 te voorkomen, waardoor ook de vijf eerste strafworpen geen uitkomst boden. In de knock-out-fase bracht Van der Sloot Nederland op 15-14 en wist Aarts haar doel meteen schoon te houden, waardoor Nederland de finaleplek binnenhaalde.

Italië en Hongarije zullen uitvechten wie de tegenstander van Nederland wordt in de finale, die vrijdagavond om 20.15 uur gespeeld wordt. De uiteindelijke winnaar van het toernooi plaatst zich meteen voor de Olympische Spelen, de vijf landen die volgen zullen op het OKT dat in Nederland gespeeld wordt de overige plaatsen verdelen.

Waterpolosters na zenuwslopende wedstrijd naar EK-finale (Pro Shots / Insidefoto)
Waterpolosters na zenuwslopende wedstrijd naar EK-finale (Pro Shots / Insidefoto)

'ANP zou publiek gefinancieerd moeten worden'

Het gaat slecht met het ANP, de persdienst waarvan wij al heel wat jaartjes de nieuwsfeed afnemen. Vorig jaar bedroeg het verlies ruim een miljoen euro. Algemeen directeur van de NOS, Jan de Jong, roept de politiek op om van het ANP een publiek gefinancierd persbureau te maken. De berichten van het ANP zouden dan gratis door eenieder gebruikt kunnen worden.

Volgens De Jong is het bekend dat het ANP het moeilijk heeft: zo heeft het ANP steeds minder klanten en omzet. Hij vreest voor de ondergang van het ANP. "Ik kan me Nederland niet voorstellen zonder nationaal persbureau. De politiek zou zich dat moeten aantrekken en als er interesse is dan willen wij helpen."

Marcel van Lingen, hoofdredacteur van het ANP, doet geen duidelijke uitspraken over het idee van de Jong. "Wij zijn relevant voor alle mediapartijen, de opmerking van Jan de Jong onderstreept dat. Het idee nemen wij echter serieus."

ANP

Aboutaleb weer beste lokale bestuurder

Ahmed Aboutaleb was in 2015 de beste lokale bestuurder van Nederland. Dat is de mening van bestuurders en ambtenaren die meededen aan de verkiezing van het vakblad Binnenlands Bestuur. Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, kwam ook in 2014 naar voren als beste lokale bestuurder.

De beoordeling werd gedaan door bijna 7500 bestuurders, ambtenaren én lezers van Binnenlands Bestuur. De 54-jarige Aboutaleb wordt omschreven als verbindend, daadkrachtig en deskundig. Ook wordt hij geprezen om het feit dat hij in crisismomenten de boel bij elkaar weet te houden, inwoners opzoekt en niet wegloopt voor moelijke kwesties. Aboutaleb is sinds 2009 burgemeester van Rotterdam.

Het is voor het eerst dat de prijs twee keer op rij naar dezelfde persoon gaat. Aboutaleb stond sterk in de belangstelling vanwege zijn optreden en woorden na de aanslagen van januari 2015 op Charlie Hebdo in Parijs. "Het feit dat hij nu voor de tweede maal wint, laat zien dat de bestuurders van Nederland hem niet alleen om dat optreden waarderen, maar dat ze in hem een consistent bestuurder zien die er niet voor schuwt soms stevige bewoordingen te gebruiken om zijn punt te maken. Een bestuurder die staat voor zijn opvattingen en zijn stad", zegt Eric de Kluis, hoofdredacteur van Binnenlands Bestuur.

Nomineren
Alle lokale bestuurders in Nederland werden benaderd om mensen te nomineren. Op de tien meestgenoemde bestuurders kon een week lang worden gestemd. De andere negen genomineerden waren Henri Lenferink (burgemeester Leiden), Koos Janssen (burgemeester Zeist), Arno Brok (burgemeester Dordrecht), Paul de Rook (wethouder in Groningen), Martijn Leisink (wethouder in Arnhem), Lot van Hooijdonk (wethouder in Utrecht), Janny Bakker-Klein (wethouder in Huizen), Wim van de Donk (commissaris van de Koning in Noord-Brabant) en Toon van der Klugt (bestuurder bij hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard).

Aboutaleb kreeg de prijs donderdag uitgereikt tijdens Kompas 2016, het nieuwjaarsevenement van Binnenlands Bestuur.

Aboutaleb weer beste lokale bestuurder
Aboutaleb weer beste lokale bestuurder (Foto: ANP)

Saoedi-ArabiŽ verbiedt schaken

Wie een potje schaak wil spelen, kan dat beter ergens anders doen dan in Saoedi-Arabië. Het moslimland heeft namelijk een verbod op schaken uitgevaardigd. Dit ondanks het feit dat het slaan van de dame onderdeel van het spel is.

Grootmoefti Sheikh Abdul Aziz al-Sheikh is echter onverbiddelijk, schrijft The Guardian. Volgens de Koran mag je niet gokken en schaken maakt gokken mogelijk. Volgens de soennitische geleerde is schaken een verspilling van tijd en geld. Ook zorgt het voor haat en vijandigheid tussen de spelers.

De Saoedische grootmoefti staat niet alleen. Groot-ayatollah Ali al-Sistani, de hoogste sjiitische religieuze autoriteit van Irak, heeft in zijn land schaken ook in de ban gedaan. In buurland Iran was de denksport tussen 1979 en 1988 verboden, maar ayatollah Khomeini laat het tegenwoordig weer toe, zolang de gelovigen niet gaan gokken op het schaken.

Perzië
Het schaakverbod is des te opmerkelijker als je kijkt naar de herkomst van de sport. Schaken in zijn huidige vorm is waarschijnlijk in Perzië ontstaan. Het woord 'schaak' is afgeleid van het Perzische woord shāh, dat koning betekent. Het woord 'mat' is afgeleid van het Perzische maata, dat 'versteld raken' betekent. Moslims die in de zevende eeuw Perzië veroverden, namen het schaken over en zorgden ervoor dat het ook in Europa belandde.

De verwachting is trouwens niet dat de Saoedische autoriteiten daadwerkelijk het verbod streng gaan handhaven. Net als muziek wordt schaken voortaan gezien als een kleine ondeugd; iets dat de wenkbrauwen doet fronzen. Critici wijzen erop dat schaken geen geluksfactor bevat, zoals het gooien met dobbelstenen. Het is een denksport die puur draait om vaardigheden.

Koning en dame, schaakbord
Saoedi's zien deze koning en koningin (dame) liever niet.

Schrijver Richard Klinkhamer (78) overleden

De controversiële schrijver Richard Klinkhamer is deze week op 78-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat meldt zijn uitgeverij Just Publishers donderdag.

Klinkhamer baarde opzien met het boek Woensdag Gehaktdag uit 2007, waarin hij de dag beschrijft waarop hij zijn vrouw doodde. Just Publishers gaf het boek uit nadat verscheidene andere uitgevers het hadden geweigerd.

De vrouw van Klinkhamer verdween in 1991. Toen zij negen jaar later in de tuin van Klinkhamer in het Groningse Ganzedijk werd gevonden, bekende hij haar om het leven te hebben gebracht. Hij had haar met een breekijzer de schedel ingeslagen. In de gevangenis schreef hij Woensdag Gehaktdag.

De in 1937 geboren Klinkhamer werd in hoger beroep wegens doodslag tot zeven jaar cel veroordeeld, maar kwam in oktober 2003 vervroegd vrij.

Schrijver Richard Klinkhamer (78) overleden
Schrijver Richard Klinkhamer (78) overleden (Foto: ANP)

Dikke fittie op het Montessori College in Arnhem

Een dikke fittie woensdag op het Montessori College in Arnhem.

Op een video is te zien dat tientallen leerlingen elkaar hardhandig aanpakken. Het zou om leerlingen gaan uit meerdere Arnhemse scholen. Instagram speelt een rol in het ontstaan van de vechtpartij, stelt de school.

Het Montessori College is een onderzoek begonnen naar de vechtpartij, om erachter te komen wie erbij betrokken waren.

Brandweer verlost vrouw van kuisheidsgordel

De brandweer in het Italiaanse Padua kreeg van een zestigjarige vrouw het vreemdste verzoek om bijstand sinds tijden: of de brandweermannen haar wilden verlossen van een kuisheidsgordel. De vrouw was de sleutel kwijtgeraakt en wilde van de gordel af.

Aanvankelijk meldde de vrouw zich met het verzoek of de brandweer voor haar een hangslot wilde openen. Na de vraag waar ze dan woonde, tilde ze haar trui op en wees naar het slot van de gordel, meldt de krant Il Messaggero.

Toen de brandweerlieden informeerden of er misschien sprake was van huiselijk geweld, vertelde de bevrijde vrouw dat ze geschrokken was van recente nieuwsberichten over vrouwen die slachtoffer waren van seksueel geweld.

Brandweer verlost vrouw van kuisheidsgordel
Brandweer verlost vrouw van kuisheidsgordel (Foto: BuzzO)

Eerste delen vliegtuigje uit Noordzee gehaald

De eerste delen van het sportvliegtuigje dat begin januari in de Noordzee stortte, zijn geborgen. Dat hebben de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) en Rijkswaterstaat gedaan. Woensdag is de motor naar boven gehaald.

Donderdag proberen bergers ook andere grote wrakdelen uit het water te halen. De OvV gaat die onderzoeken om te bepalen wat er precies is gebeurd.

Het opvissen van de restanten van het vliegtuig was lang niet mogelijk wegens het onstuimige weer. Ook liggen de wrakstukken verspreid over de zeebodem.

Het Cirrus SR-20 sportvliegtuig stortte 4 januari neer voor de kust van Petten.

Eerste delen vliegtuigje uit Noordzee gehaald
Eerste delen vliegtuigje uit Noordzee gehaald (Foto: ANP)

Acda en De Munnik toch nog een keer samen

Thomas Acda en Paul de Munnik staan vanaf donderdagavond toch weer samen op het podium. De twee, die vorig jaar als duo afscheid namen van het publiek, treden samen op tijdens de Vrienden van Amstel live, vertelden ze aan het AD.

"Dit is echt eenmalig", verzekert De Munnik aan de krant. "We hadden simpelweg nog geen afscheid genomen van het publiek van Vrienden van Amstel." Donderdag is de eerste van negen Vrienden van Amstel-concerten in het Rotterdamse Ahoy.

Acda en De Munnik stond vijf keer op het affiche van de Vrienden van Amstel live. Volgens De Munnik hadden de twee altijd 'veel plezier met het publiek'. "We zeggen die mensen nu op een mooie manier gedag. Wie weet komen we hier nog eens, maar niet meer als duo."

Acda en De Munnik toch nog een keer samen
Acda en De Munnik toch nog een keer samen (Foto: BuzzE)

Moskou: onderzoek vooringenomen en politiek

Politiek gemotiveerd, vooringenomen en op een ondoorzichtige manier tot stand gekomen. Met die termen beschrijft Rusland het Britse onderzoek naar de moord op oud-spion Aleksandr Litvinenko. "We betreuren dat een puur strafrechtelijke zaak is gepolitiseerd", reageerde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens haar werpt de kwestie een schaduw over de band tussen Rusland en Groot-Brittannië.

In het rapport staat dat president Vladimir Poetin in 2006 'waarschijnlijk' zijn goedkeuring heeft gegeven voor de moord. Rusland wijst die beschuldiging resoluut van de hand. Het onderzoeksproces was volgens Moskou 'extreem schimmig', omdat een deel van het bewijs geheim moest blijven. Voor Rusland en het publiek was het onderzoek daarom niet transparant, stelt het ministerie.

Moskou: onderzoek vooringenomen en politiek
Moskou: onderzoek vooringenomen en politiek (Foto: ANP)

Luchthaven Guatemala dicht wegens vulkaan

De internationale luchthaven van Guatemala-Stad is donderdag gesloten als gevolg van een uitbarsting van de vulkaan Fuego. De vulkaan spuwt lava en as ruim 6 kilometer de lucht in volgens de Guatemalteekse krant La Prensa Libre. De as komt in de wijde omtrek van de meer dan 3700 meter hoge vulkaan neer.

De Fuego, ten zuidwesten van de hoofdstad Guatemala-Stad, is een van de actiefste vulkanen van het Centraal-Amerikaanse land.

Het is niet de enige vulkaan die donderdag uitbarst. In het westen van het land spuwt de vulkaan Santiaguito lava en gas uit.

Luchthaven Guatemala dicht wegens vulkaan
Luchthaven Guatemala dicht wegens vulkaan (Foto: ANP)

11-jarige verovert harten kunstschaatsfans, maar is te jong voor de Spelen

Ze is nog wat aan de jonge kant, maar de Zuid-Koreaanse Young You is hard op weg om de nieuwe kunstschaatsheldin van het land te worden. Op 11-jarige leeftijd won ze eerder deze maand het nationaal kampioenschap, met een score van 183.75 punten. Om dat in perspectief te plaatsen: op het WK van vorig jaar zou dat goed zijn geweest voor de zevende plek.

You heeft nu een contract getekend bij managementbureau All That Sports, het bureau van haar idool. Dat is Kim Yu-na, olympisch kampioene van 2010 en in een bijzonder controversiële wedstrijd in 2014 goed voor olympisch zilver. Kim won op 12-jarige leeftijd het nationaal kampioenschap van 2003, waarmee ze tot You's zege de jongste nationaal kampioene ooit was in het land. Kim was overigens degene die eerder deze maand in Seoul de gouden medaille overhandigde aan You, die zelf is gaan kunstschaatsen nadat ze haar idool in 2010 olympisch goud zag winnen.

"Ik ben zo blij dat ik nu onderdeel ben van de familie waar mijn grote voorbeeld ook bij hoort", liet You in haar thuisland weten. "Mijn grote droom is om net zo goed te worden als haar en daar zal ik hard voor blijven trainen." Naast Kim is You nu de enige Zuid-Koreaanse ooit die de grens van 180 punten heeft doorbroken, wat er al toe leidt dat ze in eigen land 'de hoop van het Zuid-Koreaanse kunstschaatsen' genoemd wordt. "De kennis die we bij het begeleiden van Kim Yu-na op hebben gedaan zullen we gebruiken om ook You tot grote hoogten te brengen", aldus een woordvoerder van All That Sports.

De 11-jarige You op weg naar de Zuid-Koreaanse titel eerder deze maand in Seoul (Bron: YouTube)

You raakte onlangs haar status als lid van het nationale team kwijt, doordat een nieuwe regel binnen de Koreaanse schaatsbond zegt dat alleen atletes die voor 1 juli 2003 geboren zijn voor het land uit mogen komen. De op 27 mei 2004 geboren You mocht daardoor onder meer geen gebruik meer maken van de faciliteiten in het nationale trainingscentrum en moest op een lokaal baantje in het thuisstad Gwacheon gaan oefenen. Grote publieke druk zorgde ervoor dat de schaatsbond een uitzondering maakte, waardoor ze weer in het nationale centrum mag trainen. "Ik voel de druk daar wel van, ik weet dat ik alsmaar beter moet worden", liet ze bij haar terugkeer weten.

"Ik wil nog veel beter worden dan ik nu ben en uiteindelijk olympisch goud winnen", zo klinkt het ambitieus. Dat zal haar helaas niet voor eigen publiek lukken tijdens de Winterspelen in Pyeongchang in 2018. Dan moet ze namelijk op 1 juli 2017 15 jaar oud zijn, maar dat wordt ze pas op 27 mei 2019 en dus kan ze in eigen land niet meedoen. Ze zal zelfs nog waarschijnlijk tot begin 2018 moeten wachten voor ze voor het eerst aan het WK junioren mee mag doen, want daarvoor moeten deelnemers 13 jaar zijn. Het eerste 'volwassen WK' waar You van de partij kan zijn duurt ook nog even: ze zal op z'n vroegst in 2020 haar debuut maken.

Voor kunstschaatsfans duurt het dus nog even voor we You in internationale wedstrijden kunnen zien, tot die tijd zal ze zich in Zuid-Korea moeten blijven ontwikkelen.

Niet eens stiekem gluren naar billen en borsten in Dead or Alive Xtreme 3

Koei Tecmo heft een nieuwe trailer uitgebracht voor Dead or Alive Xtreme 3 waarin we de 'Owner Mode' aan het werk zien. Tenminste, wel blijven opletten he!

In Owner Mode ben je de eigenaar van Zack Island en moet je de meiden blij en tevreden houden. De meiden in het spel komen soms naar jou om met je te praten. Als eigenaar kun je naarmate je meer ervaringspunten krijgt meer items unlocken, zoals andere zwempakken die de meiden kunnen dragen tijdens alle mini-games of tijdens de fotosessies die je kunt doen. Als je relatie met ze goed is kleden ze zich voor je ogen om. In de video zie je dat je eigenlijk niet mag kijken, want dan worden de meiden al snel ontevreden. Maar als je dan toch op de knop drukt om je ogen open te doen...

Dead or Alive Xtreme 3 komt 24 maart uit in Japan en Azië, inclusief een Engelstalige versie. Een patch om de PlayStation VR te ondersteunen komt later.

Top of flop: The Cyclist Conspiracy

Een aantal Servische muzikanten schakelden tijdens een fietsvakantie in Griekenland een oude vriend in omdat ze geen geld hadden om de reis terug naar huis af te maken. Die vriend is de manager van de band BICIKL (= fiets). Hij introduceerde ze later met de eveneens Servische zangeres Kyria Katerina. Omdat ze in geldnood zaten boekten ze een aantal concerten om samen op te treden, om zo hun terugreis te financiëren. De band The Cyclist Conspiracy was geboren.

Overigens zijn de teksten Grieks.

SABMiller groeit in Afrika en Latijns-Amerika

Bierbrouwer SABMiller profiteerde afgelopen kwartaal van de sterkere vraag in met name Afrika en Latijns-Amerika. Dat bleek donderdag uit een tussentijds handelsbericht van de onderneming die wordt overgenomen door branchegenoot Anheuscher-Busch InBev.

Het moederbedrijf van onder meer Grolsch zag het verkoopvolume in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar, exclusief de invloed van overnames, met 3 procent stijgen. Daarmee deed 's werelds op één na grootste bierconcern het beter dan verwacht . Analisten rekenden gemiddeld op 1,1 procent volumegroei.

In Latijns-Amerika steeg de omzet met 8 procent. Qua verkoopvolume werd een plus van 5 procent gemeld. In Afrika wist SABMiller 8 procent meer bier aan de man te brengen. Hier steeg de omzet met 12 procent. Ook in Europa steeg zowel de omzet als het volume terwijl in Noord-Amerika sprake was van een daling. In Azië werd een hogere omzet behaald op een gelijk volume.

SABMiller groeit in Afrika en Latijns-Amerika
SABMiller groeit in Afrika en Latijns-Amerika (Foto: ANP)

'Vak Nederlands aan grondige herziening toe'

Het schoolvak Nederlands op middelbare scholen moet grondig worden herzien. Het huidige leerprogramma heeft onvoldoende inhoud, is niet uitdagend genoeg meer en sluit niet genoeg aan bij de maatschappelijke eisen voor taalvaardigheid. Dat staat in een donderdag verschenen manifest van docenten en wetenschappers.

Het aantal laaggeletterden onder scholieren neemt de laatste jaren toe. Daardoor moeten universiteiten en hbo's studenten bijspijkeren met extra cursussen. Onder de vmbo'ers is een op de zeven vijftienjarigen 'functioneel analfabeet'. Dat betekent dat ze zich niet kunnen redden in de maatschappij vanwege hun taalachterstand.

Het huidige vak Nederlands is in de afgelopen 25 jaar nauwelijks veranderd.

'Vak Nederlands aan grondige herziening toe'
'Vak Nederlands aan grondige herziening toe' (Foto: ANP)

Lara Stone speelt Miss Wet T-shirt

Lara Stone heeft zich weer eens van een goeie kant laten zien. Het Nederlandse topmodel is, gekleed in een wit T-shirt, de zee ingedoken.

Zo gunt ze ons een blik op haar bescheiden voorgevel. Inclusief stijve tepels, dat dan weer wel...

Draghi zet deur open voor renteverlaging

De Europese Centrale Bank (ECB) zal de rentetarieven in de eurozone voor een aanzienlijke periode op het historisch lage niveau houden of zelfs nog verder verlagen. Dat zei ECB-president Mario Draghi donderdag in een toelichting op het rentebesluit.

De ECB liet eerder op de dag weten dat het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, op 0,05 procent blijft. Draghi gaf aan dat er mogelijk bij de beleidsvergadering in maart een bijstelling van het monetaire beleid kan komen. Volgens de centralebankpresident zijn de neerwaartse risico's voor de economie toegenomen sinds begin dit jaar, vooral vanwege de sterk gedaalde olieprijzen en de onrust op de beurzen door de zorgen over de Chinese economie.

Als gevolg van de bijzonder lage olieprijzen denkt Draghi dat de inflatie dit jaar niet sterk zal oplopen. Wel zorgt de goedkopere olie voor meer koopkracht van consumenten, wat de consumptie zal aanjagen. Ook kunnen bedrijven daardoor meer geld vrijmaken voor investeringen, aldus Draghi.

Draghi zet deur open voor renteverlaging
Draghi zet deur open voor renteverlaging (Foto: ANP)

Tien Nederlanders besmet met zika-virus

Tien Nederlanders zijn besmet geraakt met het zika-virus. Ze hebben de ziekte in de afgelopen weken opgelopen in Suriname. De kans is heel erg klein dat het virus zich hier verspreidt, omdat die wordt overgedragen door een steekmug die hier niet voorkomt. Het is niet bekend hoe het met de patiënten gaat. Onder hen zijn geen zwangere vrouwen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

De symptomen van het virus zijn koorts, huiduitslag, oogontsteking, gewrichtspijn en hoofdpijn. Patiënten hebben ongeveer twee tot zeven dagen nodig om te herstellen. Het virus is niet gevaarlijk voor volwassenen, maar kan mogelijk tot geboorteafwijkingen leiden wanneer zwangere vrouwen besmet raken. Baby's van besmette moeders worden geboren met een te kleine schedel, waardoor ze hersenbeschadiging oplopen.

Het zika-virus werd in 1947 ontdekt in Uganda en Tanzania. Vorig jaar dook het virus op in Zuid- en Midden-Amerika. De verantwoordelijke mug komt ook voor op de Antillen en in Suriname.

Tien Nederlanders besmet met zika-virus
Tien Nederlanders besmet met zika-virus (Foto: ANP)

Ziekenhuizen hoeven PIP-leed niet te betalen

Zorgaanbieders die gebruik hebben gemaakt van implantaten van de fabrikant Poly Implant Prothèse (PIP) bij borstoperaties zijn niet aansprakelijk voor de schade die patiënten hebben geleden. Zij hoeven de kosten voor hersteloperaties niet te vergoeden aan de zorgverzekeraars. Dat heeft de rechtbank Amsterdam donderdag bepaald.

De zaak draait rond een een procedure van 21 zorgverzekeraars tegen 27 klinieken en ziekenhuizen. In de periode 1998-2010 bracht het Franse bedrijf PIP-borstimplantaten op de markt voorzien van een CE-keurmerk. Bij controle door de Franse inspectiedienst bleek dat PIP fraudeerde. In plaats van de goedgekeurde medicinale siliconengel werd industriële siliconengel als vulling voor de implantaten gebruikt. Die zijn niet geschikt voor gebruik in het menselijk lichaam en hebben een verhoogde kans op scheuren en lekken.

Verschillende vrouwen die een borstreconstructie of een borstvergroting lieten doen waarbij gebruik is gemaakt van PIP-implantaten, hebben inmiddels hersteloperaties ondergaan. Die kosten zijn vergoed door de zorgverzekeraars. PIP is inmiddels failliet en de directeur veroordeeld voor fraude.

De zorgverzekeraars eisten een schadevergoeding van 3000 euro per hersteloperatie van de zorgaanbieders. De rechtbank oordeelt echter dat dit niet redelijk is.

Ziekenhuizen hoeven PIP-leed niet te betalen
Ziekenhuizen hoeven PIP-leed niet te betalen (Foto: ANP)

Weersverwachting AustraliŽ: nog veel heter

De klimaatveranderingen zullen in het al warme en droge Australië tot nog hogere temperaturen leiden, met alle gevolgen van dien. De verwachting luidt: meer hittegolven, meer bosbranden, meer verloren oogsten. Al met al gaan de veranderingen miljarden kosten. Die verwachting werd donderdag in Sydney gepresenteerd door de Australische klimaatraad.

Sinds het weer wordt geregistreerd, 1880, was 2015 volgens meteorologen wereldwijd het warmste jaar ooit. Australië piekte het afgelopen jaar naar extreme hitte. ,,Hetere hete dagen en de hittegolven zullen ook langer en heviger aanhouden", aldus de raad. Het bosbrandseizoen duurt al vel langer dan vroeger. Het begint al in oktober en houdt aan tot in maart. Ook de temperatuur van het zeewater stijgt door het warmere weer. Dat heeft direct effect op de gekoesterde Australische kleurrijke koraalriffen, die worden namelijk bleker.

De overheid mag volgens de klimaatraad onderhand wel eens een plan van aanpak gaan opstellen om de gevolgen het hoofd te bieden.

Weersverwachting Australië: nog veel heter
Weersverwachting Australië: nog veel heter (Foto: ANP)

Alle gebouwen toegankelijk voor gehandicapten

Alle gebouwen, winkels, openbaar vervoer en ook websites moeten gewoon toegankelijk worden voor mensen met een handicap. Bedrijven kunnen geleidelijk beginnen met eenvoudige aanpassingen. Dat heeft de Tweede Kamer donderdag besloten.

De Kamer keurde een internationaal verdrag uit 2006 voor mensen met een beperking goed. Dat verdrag van de Verenigde Naties wil dat mensen met een handicap volledig mee kunnen doen in de maatschappij. Nederland telt ongeveer 2 miljoen mensen met een beperking.

De vraag hoe strikt de regels voor vooral ondernemers moeten worden, verdeelde de Kamer en de regeringspartijen VVD en PvdA. De PvdA vindt het nodig om bedrijven te verplichten eenvoudige aanpassingen te doen zodat ook mensen met een beperking makkelijk naar binnen kunnen.

Alle gebouwen toegankelijk voor gehandicapten
Alle gebouwen toegankelijk voor gehandicapten (Foto: ANP)

'Nieuwe teruggekeerde jihadisten geharder'

Nederlandse jihadisten die de komende tijd terugkeren uit Syrië zijn mogelijk geharder en gevaarlijker dan de strijders die tot op heden naar ons land zijn teruggekomen. Dat staat in het rapport De Jihad beëindigd? van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Terrorismebestrijders hebben 24 van de 30 eerder teruggekeerde jihadgangers bestudeerd. De motieven om terug te keren bleken verschillend, maar vaak had het te maken met hun gezondheid, ongeschiktheid om te vechten, heimwee of gewoon teleurstelling in wat ze aantroffen in Syrië.

Maar de verwachting is dat onder de toekomstige terugkeerders meer geharde strijders kunnen zitten. Zij kunnen zich in Nederland bezig gaan houden met activiteiten die een gevaar voor de nationale veiligheid betekenen, aldus het rapport.

De veronderstelling is dat de jihadgangers in Syrië kunnen doorradicaliseren. Een deel van hen krijgt daar "ideologische vorming"

'Nieuwe teruggekeerde jihadisten geharder'
'Nieuwe teruggekeerde jihadisten geharder' (Foto: ANP)

Zuid-Afrika boekt succes tegen stropers

De neushoorns in Zuid-Afrika kunnen ietsje rustiger door de natuur stappen. Afgelopen jaar zijn er weliswaar nog 1175 gestroopt, maar dat zijn er wel veertig minder dan in 2014. Het is voor het eerst sinds 2007 dat er minder neushoorns zijn gestroopt, zei minister van Milieu Edna Molewa donderdag.

Het Wereldnatuurfonds (WWF) is blij met dit succes maar blijft tegelijk enigszins sceptisch. Het blijft een alarmerend hoog aantal, want er worden nog steeds drie neushoorns per dag gedood, aldus het WWF. De Zuid-Afrikaanse justitie wist in 2015 317 stropers in de kraag te vatten.

Levert de strijd tegen stropers in Zuid-Afrika succes op, in de buurlanden Namibië en Zimbabwe speelt zich een omgekeerd proces af. Daar werden in 2015 130 neushoorns gestroopt, 200 procent meer dan in 2014. In Zuid-Afrika, Namibië en Zimbabwe leeft 95 procent van alle circa 17.000 Afrikaanse neushoorns.

Zuid-Afrika boekt succes tegen stropers
Zuid-Afrika boekt succes tegen stropers (Foto: ANP)

'Jesse neergestoken na ruzie'

De man en de vrouw die worden verdacht van het doden van de 28-jarige Jesse van Wieren zeggen dat zij hem hebben neergestoken tijdens een ruzie in het huis van de mannelijke verdachte in Kloosterburen. Volgens het Openbaar Ministerie is het voorarrest van de twee verdachten met 90 dagen verlengd.

Zowel de man (25) als de vrouw (27) zouden geweld hebben gebruikt. De mannelijke verdachte wordt opgenomen in het Pieter Baan Centrum om meer duidelijkheid te krijgen over zijn psychische gesteldheid.

Jesse van Wieren verdween in de nieuwjaarsnacht na een kroegbezoek in het Groningse Kloosterburen. Hij vertrok rond 04.00 uit het café naar huis in het naburige Leens, maar daar kwam hij niet aan. Zijn lichaam werd uiteindelijk gevonden in de tuin van de mannelijke verdachte.

'Jesse neergestoken na ruzie'
'Jesse neergestoken na ruzie' (Foto: ANP)

Jennifer Hoffman in online serie Linda.tv

Jennifer Hoffman, Tina de Bruin en Anniek Pheifer spelen de hoofdrollen in de nieuwe komische dramaserie Bitterzoet. De serie is speciaal ontwikkeld voor de app Linda.tv en is daarom alleen via tablet en mobiel te bekijken.

Bitterzoet wordt geproduceerd door Talpa Fictie, dat ook verantwoordelijk was voor onder meer Divorce en Gooische Vrouwen. De serie gaat over drie dertigers die sinds hun studententijd bevriend zijn. Elke aflevering duurt zo'n zes minuten. De eerste verschijnt volgende week donderdag.

Jennifer Hoffman in online serie Linda.tv
Jennifer Hoffman in online serie Linda.tv (Foto: BuzzE)

TSN Thuiszorg draait loonsverlaging terug

TSN Thuiszorg geeft toch gehoor aan de uitspraak van de rechter om de loonsverlaging van 4300 thuiszorgmedewerkers terug te draaien. Het hoger beroep tegen de uitspraak wordt ingetrokken, maakten de bewindvoerders van het noodlijdende thuiszorgbedrijf donderdag bekend.

Volgens de bewindvoerders heeft de onderneming voldoende geld om de salarissen over januari te betalen. Dat komt omdat veel gemeenten gehoor hebben gegeven aan de oproep om facturen versneld te betalen.

De bewindvoerders zeggen nog met "diverse partijen" in gesprek te zijn over een eventuele verkoop van TSN, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland. "Onze focus blijft liggen op behoud van werkgelegenheid van ruim 10.000 mensen en de zorg aan ruim 40.000 cliënten", zeggen de bewindvoerders.

TSN Thuiszorg draait loonsverlaging terug
TSN Thuiszorg draait loonsverlaging terug (Foto: ANP)

'Brooke Mueller weer in afkickkliniek'

Brooke Mueller heeft zich weer eens gemeld bij een afkickkliniek. De ex van Charlie Sheen laat zich opnieuw behandelen voor haar drank- en drugsverslavingen, meldt Us Weekly op basis van bronnen.

De 38-jarige Mueller zou zich dit keer voor een halfjaar willen opsluiten. Ze zou al anderhalve maand onderweg zijn.

Mueller checkte begin 2012 voor het laatst in bij een kliniek, toen voor een behandeling van negentig dagen. In 2010 zocht ze ook al hulp om van haar verslavingen af te komen. Mueller was tussen 2008 en 2011 getrouwd met Sheen. Samen hebben ze twee kinderen.

'Brooke Mueller weer in afkickkliniek'
'Brooke Mueller weer in afkickkliniek' (Foto: BuzzE)

Dooiaanval verdrijft winter

Het winterweer verdwijnt vrijdag weer uit ons land. In de middag valt er regen. In de westelijke kustprovincies wordt het een graad of 3. Weeronline meldt dat het zaterdag dan echt over is met de winter.

In het weekend kan de temperatuur weer oplopen tot 9 graden. Volgende week blijft het zacht voor de tijd van het jaar, met maxima van 7 tot 10 graden.

In Nieuw Beerta (Groningen) heeft het in de nacht van woensdag op donderdag 12,3 graden gevroren.

Dooiaanval verdrijft winter
Dooiaanval verdrijft winter (Foto: ANP)

Vijf Nederlanders in 'dieselcommissie' EP

In de onderzoekscommissie van het Europees Parlement die het dieselschandaal gaat uitpluizen, zitten vijf Nederlanders. Zij proberen onder meer uit te vinden wanneer de Europese Commissie al wist van het gesjoemel met software door Volkswagen in dieselauto's waardoor de uitstoot van stikstof in laboratoriumtesten lager uitviel dan op de weg.

De EU-parlementariërs willen weten of bewust signalen zijn genegeerd. De enquêtecommissie, die in februari begint en een jaar de tijd neemt, kijkt ook naar mogelijke andere gevallen in de auto-industrie. De rol van de lidstaten en de testinstanties wordt ook onderzocht.

De commissie telt 45 leden, onder wie D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy, Bas Eickhout (GroenLinks), Wim van de Camp (CDA), Dennis de Jong (SP) en Paul Tang (PvdA). Die laatste twee zijn plaatsvervangend lid, zonder stemrecht. Eickhout wil naast EU-commissarissen grote spelers uit de Europese auto-industrie, met name van Volkswagen, ondervragen.

Vijf Nederlanders in 'dieselcommissie' EP
Vijf Nederlanders in 'dieselcommissie' EP (Foto: ANP)

Drone tilt recordaantal kilo's op

Een team van ingenieurs van de Universiteit van Oslo heeft een record gevestigd met een eigen gebouwde drone. De reusachtige constructie wist maar liefst 61 kilo de lucht in te krijgen. Deze prestatie leverde een plekje in het Guinness Recordboek op. Dat is te lezen op de Facebookpagina van de Noorse knappe koppen.


De Megakopter (Video: Youtube)

Het gevaarte, omgedoopt tot de Megakopter, bestaat uit acht hexacopters (drones met zes armen met daaraan de helikopterbladen) en wordt aangedreven door 48 individuele motortjes. De vracht van 61 kilo zweefde 37 seconden in de lucht, zo is te zien in een filmpje van Guinness World Records op YouTube.

Het team van ingenieurs hoopt in de toekomst de Megakopter aan te passen waardoor het nog zwaardere vracht en zelfs mensen kan optillen.

Drone tilt recordaantal kilo's op
Drone tilt recordaantal kilo's op (Foto: ANP)

Apple opent App Development Center in Europa

Apple opent binnenkort het eerste iOS App Development Center van Europa in het Italiaanse Napels. Dat maakte Apple-topman Tim Cook donderdagochtend bekend in een persverklaring.

In het centrum leren studenten door middel van een speciaal lesprogramma apps voor de iPhone en iPad te ontwikkelen. Ook zal het techbedrijf samenwerken met lokale bedrijven die nu al ontwikkelaars opleiden. "Europa is de thuisbasis van een aantal van de meest creatieve ontwikkelaars ter wereld. We zijn erg enthousiast om de volgende generatie ondernemers in Italië de vaardigheden te leren die ze nodig hebben om succesvol te worden", aldus Cook.

Cook benadrukte ook het belang van Apple in Europa. "Het fenomenale succes van de App Store is een van de drijfveren achter de meer dan 1,4 miljoen banen die Apple heeft gecreëerd in Europa en staat symbool voor de grenzeloze mogelijkheden voor mensen van alle leeftijden, uit alle bedrijfstakken, op het Europese continent."

Apple is van plan om in de toekomst ook in andere Europese landen dergelijke opleidingscentra te openen.

Apple opent App Development Center in Europa
Apple opent App Development Center in Europa (Foto: ANP)

Google Maps brengt Mont Blanc in kaart

Het Mont Blancmassief is toegevoegd aan Google Maps. Dat maakte het techbedrijf uit Mountain View donderdag bekend op de eigen website.

''Een van Europa's hoogste bergen en het wilde gebied rondom de beroemde bergketen is het terrein van gepassioneerde bergbeklimmers en onverschrokken avonturiers. Vanaf vandaag kun je in Google Maps van dichtbij, in 360-graden-beeld, de adembenemende schoonheid van de Mont Blanc aanschouwen'', staat in de persverklaring.

Om de berg en het omliggende gebied in kaart te brengen, werkte Google samen met 'wereldberoemde alpenfotografen, skiërs, bergbeklimmers en renners'. Naast 360-graden-beeld, zijn er ook filmpjes beschikbaar. Zo kun je mee rennen met Kilian Jornet, die het record in handen heeft van het snelst de Mont Blanc op- en afrennen, en mee een ijswand opklimmen met Laetitia Roux.

Klimaatverandering
Google vraagt ook aandacht voor hoe klimaatverandering de gletsjers van de Franse berg doet smelten. ''Deze Street View is tegelijkertijd een digitaal verslag van de Mont Blanc zoals het er vandaag de dag uitziet. Toekomstige enthousiastelingen en wetenschappers kunnen zo terug in de tijd kijken en zien hoe de berg is veranderd.''

Een keer eerder werd een dergelijk groot project ondernomen. Vorig jaar bracht Google El Capitan (een verticale rotsformatie van 900 meter hoog) in Yosemite National Park in Californië in kaart.

Google Maps brengt Mont Blanc in kaart
Google Maps brengt Mont Blanc in kaart (Foto: ANP)

Politiehond ontdekt dief in bevroren sloot

Een politiehond heeft ervoor gezorgd dat een 22-jarige man uit Delft donderdagochtend vroeg in Naaldwijk kon worden opgepakt na een woninginbraak. Na een melding gingen agenten rond 04.30 uur naar de woning op de Druivenlaan, maar de verdachte was er al vandoor. In de tuin lag inbrekersgereedschap.

Een politiehond gaf aan iets te ruiken aan de slootkant. Het dier liep het ijs op, zakte erdoorheen en zwom vervolgens onder een houten vlonder. De begeleider hoorde daarna geschreeuw. De inbreker is, enigszins onderkoeld, naar het politiebureau gebracht. Of hij iets had buitgemaakt, is niet bekend.

Politiehond ontdekt dief in bevroren sloot
Politiehond ontdekt dief in bevroren sloot (Foto: ANP)

Shelter 2 krijgt standalone uitbreiding

Might and Delight de makers van het spel Shelter 2 hebben aangekondigd dat er een uitbreiding komt. De uitbreiding gaat Pawns heten. In deze uitbreiding speel je een baby die je in Shelter 2 als moeder Lynx moest verzorgen. Je bent verdwaald en aan jouw de taak de weg terug naar huis te vinden.

De uitbreiding is standalone en wordt voorzien van nieuwe mogelijkheden. Het is de tweede uitbreiding van het spel, eerder kwam Shelter 2: Mountains al uit. Het spel zal op 24 maart beschikbaar zijn en er komt ook een uitgebreidere editie. Bij deze uitgebreidere editie krijg je de originele soundtrack. 

Bertens en Schuurs onderuit in dubbelspel Australian Open

Kiki Bertens en Demi Schuurs zijn in het damesdubbelspel op de Australian Open beiden gestrand in de eerste ronde. Samen met de Zweedse Johanna Larsson was Bertens als veertiende geplaatst, maar toch werden ze niet als favoriet gezien tegen de ongeplaatste Svetlana Kuznetsova en Roberta Vinci. 

Zoals in het vrouwentennis wel vaker te zien is werden de servicegames volop gebroken. Slechts twee van de acht games in de eerste set gingen met de opslag mee en beiden keren viel dat in het nadeel van het Nederlands/Zweedse duo uit: 2-6. In set twee ging het een stuk beter en op 4-3 braken Bertens en Larsson na vijf breakpoints de service van de tegenstanders, waarna ze de set met 6-3 naar zich toe trokken. De laatste set lukte dan weer helemaal niet en Kuznetsova/Vinci konden na een half uur de set met 6-2 beslissen.

Schuurs stond samen met de Tsjechische Denisa Allertova voor een bijzonder lastige opgave. Ze lootten tegen de Taiwanese zussen Chan Yung-Jan en Chan Hao-Ching, de nummers twee van de plaatsingslijst. Hoewel Schuurs en Allertova bij vlagen redelijk partij boden was het krachtsverschil toch duidelijk. In de tweede set wisten ze twee matchpoints weg te werken, maar bij de derde was het afgelopen: 6-1, 6-1.

Obsidian: 'Altijd bereid aan Fallout te werken'

Obsidian Games, bekend van onder meer South Park: The Stick of Truth en natuurlijk Fallout: New Vegas, is altijd bereid om aan een nieuwe Fallout te werken. Dit zegt Eric Fenstermaker, schrijven en ontwikkelaar bij Obsidian.

Hij reageert hiermee op een tweet, die hem vroeg of de studio nog een Fallout kan maken, zoals Fallout: New Orleans. Fenstermaker reageert hierop positief: 'Ik ben altijd bereid om aan Fallout te werken. Ik denk de meeste van ons wel. Het is een leuk IP om mee te werken.' Of Bethesda wederom bereidt is een andere studio aan de slag te laten gaan met Fallout is natuurlijk maar de vraag.

Voorlopig is het nog even wachten en moeten we het doen met aanstaande DLC-pakketten voor Fallout 4.

fallout 4

Belgische dj verkracht vrouw live op radio

In Gent moet een 33-jarige radio-dj terechtstaan wegens verkrachting. De beste man heeft namelijk live in zijn radioshow een studente verkracht.

Overdag is de Gentenaar een magazijnmedewerker, maar 's avonds praat hij plaatjes aan elkaar bij Urgent.fm. In de zomer van 2014 leerde hij echter een vrouwtje kennen op een jazzfestival in de Belgische stad. Al snel lulden zij ronduit met elkaar over seks.

Tijdens zijn liveshow in het weekend voor kerst dat jaar, spraken zij met elkaar af in de studio. De plaatjesdraaier liet er geen gras over groeien en vroeg direct op de vrouw af of ze wilde neuken. Hij trok haar naar binnen en zoende haar.

De vrouw wilde van seks echter niets weten. Desondanks greep de Belg de vrouw vast en drong bij haar naar binnen. Het slachtoffer zei herhaaldelijk dat ze niet met hem wilde neuken. Pas na acht keer een welgemeend 'NEE!' hield de dj op.

Sinds de verkrachting in 2014 ligt de vrouw met zichzelf in de knoop. Ze vindt het moeilijk om met mannen alleen te zijn.

Volgens de dj is er niets aan de hand en heeft hij 'slechts haar signalen verkeerd geïnterpreteerd'. De rechter zal op 3 februari uitspraak doen in deze zaak. De beste man is overigens nog steeds in dienst als plaatjesdraaier bij Urgent.fm.

Weer aanhoudingen in Molenbeek

De Belgische politie heeft woensdag en donderdag in Molenbeek in verband met het onderzoek naar de aanslagen in Parijs twee mannen aangehouden. Dat heeft het federaal parket in Brussel donderdag bekendgemaakt.

Zakaria J., een Belg die is geboren in 1986, werd woensdag gearresteerd. In het pand aan de Gentsesteenweg waar hij werd opgepakt, werden geen wapens of explosieven gevonden.

In een ander pand in Molenbeek, aan de Isidoor Teirlinckstraat, werd donderdagochtend de tweede man aangehouden, de Marokkaan Mustafa E., geboren in 1981. Ook in dit huis werden geen wapens of explosieven gevonden.

Beide mannen werden gearresteerd 'omwille van hun vermoedelijke banden met verschillende personen' die met de aanslagen te maken hebben. Later donderdag beslist de onderzoeksrechter over hun aanhouding.

Weer aanhoudingen in Molenbeek
Weer aanhoudingen in Molenbeek (Foto: ANP)

Kogelbrief bezorgd bij gemeente Bernheze

Bij de gemeente Bernheze is een kogelbrief bezorgd. De dreigbrief richt zich tegen de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Heesch, dat onder de gemeente Bernheze valt. Maandagavond waren al rellen uitgebroken in Heesch tijdens een demonstratie tegen de komst. Een groep demonstranten keerde zich tegen de politie en gooide met vuurwerk, stenen en eieren.

De kogelbrief is woensdag bezorgd, meldt de politie donderdag. Het is niet duidelijk aan wie de brief gericht was. De politie onderzoekt de herkomst, mensen die er meer over weten worden "met klem verzocht" zich te melden.

Donderdagavond is opnieuw een informatiebijeenkomst over de mogelijke komst van een azc voor inwoners van Heesch. Daar hebben zich al een maximum van 750 mensen voor aangemeld, liet de gemeente weten. Samen met de politie zijn "bepaalde maatregelen afgesproken", maar het is niet bekendgemaakt wat die inhouden.

Goed en constructief
Dinsdag was ook een bijeenkomst. Daar waren volgens burgemeester Marieke Moorman "goede en constructieve" gesprekken gevoerd met de inwoners.

Het gemeentebestuur wil de komende maximaal tien jaar maximaal vijfhonderd vluchtelingen opvangen in de Brabantse plaats.

Kogelbrief bezorgd bij gemeente Bernheze
Kogelbrief bezorgd bij gemeente Bernheze (Foto: ANP)

Doden door varkensgriep in ArmeniŽ

Achttien mensen zijn de afgelopen weken in Armenië gestorven aan de gevolgen van varkensgriep. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid in de hoofdstad Jerevan donderdag meegedeeld. Ondanks het aantal doden wil het departement niet spreken van een epidemie.

Ook in buurland Georgië heeft de ziekte al zijn tol geëist. Hier stierven drie mensen door de griep. In beide landen verklaarden artsen dat de later overleden patiënten veel te laat medische hulp hadden gezocht.

Varkensgriep is een infectieziekte die vrij regelmatig over de hele wereld voorkomt. Veel symptomen lijken op menselijke griep.

Doden door varkensgriep in Armenië
Doden door varkensgriep in Armenië (Foto: ANP)

Zaterdagkaarten Zwarte Cross al uitverkocht

De zaterdagtickets voor de Zwarte Cross zijn in een recordtempo uitverkocht. Woensdag werden de allerlaatste kaartjes bemachtigd. Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt.

Ook de verkoop van de overige dagkaarten van het Achterhoekse festival gaat 'als een speer', stelt festivaldirectrice Tante Rikie. De organisatie verwacht dat alle 200.000 tickets dit jaar al in de voorverkoop op zijn.

Op het festival treden komende zomer onder meer The Wombats en Typhoon op. De Zwarte Cross is dit jaar van 21 tot en met 24 juli. Vorig jaar trok het festival 197.000 bezoekers.

Zaterdagkaarten Zwarte Cross al uitverkocht
Zaterdagkaarten Zwarte Cross al uitverkocht (Foto: BuzzE)

'Rusland levert moordverdachten niet uit'

Rusland blijft bij het besluit om de twee verdachten van de moord op oud-spion Aleksandr Litvinenko niet uit te leveren. Dat meldde persbureau Interfax op gezag van 'goed geïnformeerde bronnen binnen de veiligheidsdiensten'. De twee verdachten zijn Andrei Lugovoi, die tegenwoordig in het Russische parlement zit, en Dmitri Kovtoen.

De Russische regering heeft nog geen officiële reactie gegeven op het donderdag gepresenteerde Britse onderzoek naar de moord uit 2006. Loegovoi noemt de beschuldiging 'absurd' en stelde dat het onderzoek wat hem betreft alleen maar bevestigt dat de Britten 'anti-Russisch zijn en niet bereid om de echte toedracht van Litvinenko's dood te onderzoeken'.

'Rusland levert moordverdachten niet uit'
'Rusland levert moordverdachten niet uit' (Foto: ANP)

Campagne waarschuwt voor antibiotica

Antibiotica werken niet tegen griep. Het ministerie van Volksgezondheid begint donderdag met een campagne om te waarschuwen voor de gevolgen van overmatig gebruik van antibiotica. Sterker nog, bij veelvuldig gebruik kunnen antibiotica helemaal hun werking verliezen. Zo kunnen makkelijk te behandelen ziektes, zoals een blaasontsteking, zelfs levensgevaarlijk worden, luidt de boodschap.

Via radiospotjes, video's op verschillende websites en folders en posters vraagt de overheid aandacht voor het groeiende probleem van resistentie tegen antibiotica. Als het wordt voorgeschreven, gebruik het dan zoals de arts heeft aangeven, is het advies.

Naar schatting sterven er jaarlijks 25.000 mensen in Europa wegens resistentie tegen antibiotica.

Campagne waarschuwt voor antibiotica
Campagne waarschuwt voor antibiotica (Foto: ANP)

Vliegveld in Eindhoven achttien dagen dicht

Het vliegveld in Eindhoven gaat van 30 mei tot 16 juni voor achttien dagen dicht. Dat is nodig om de start- en landingsbaan een nieuwe asfaltlaag te geven. De burgerluchtvaart en Defensie kunnen daarom ruim twee weken geen gebruik maken van de baan.

Het asfalt is twaalf jaar oud en daarom aan vervanging toe. Daarnaast worden er ongeveer honderd nieuwe borden met aanwijzingen voor de piloten geplaatst. De voorbereidende werkzaamheden beginnen half mei. Half juni moet alles klaar zijn.

Vliegveld in Eindhoven achttien dagen dicht
Vliegveld in Eindhoven achttien dagen dicht (Foto: ANP)

'Moord Litvinenko waarschijnlijk werk Poetin'

De Russische president Vladimir Poetin heeft de moord op voormalig spion Aleksandr Litvinenko waarschijnlijk goedgekeurd. Die conclusie trekt de Britse commissie die de moord op Litvinenko heeft onderzocht. Rechter Robert Owen presenteerde donderdag het langverwachte onderzoeksrapport.

Litvinenko overleed in november 2006 in Londen nadat hij was vergiftigd met het radioactieve polonium-210. De 43-jarige Litvinenko zelf beschuldigde op zijn sterfbed de Russische president Vladimir Poetin van de moord op hem.

De Britse recherche wees twee Russen als verdachten aan: Andrej Loegovoi en Dmitiri Kovtoen. Rusland weigerde hen echter uit te leveren. Volgens de onderzoekscommissie hebben de twee Russen Litvinenko inderdaad vergiftigd.

'Moord Litvinenko waarschijnlijk werk Poetin'
'Moord Litvinenko waarschijnlijk werk Poetin' (Foto: ANP)

Bolt: "Onder Van Gaal wil ik niet voor United spelen"

Usain Bolt is voetballiefhebber en Manchester United-fan en vorig jaar gaf hij al aan dat hij een versterking voor United zou zijn. "Ik geloof dat ik behoorlijk goed zou zijn. Ik ben fit, ik ben snel, ik heb balcontrole en ik begrijp het spelletje", aldus de snelste man op aarde. Bolt trainde ook al een paar keer mee bij The Red Devils, maar als Louis van Gaal hem zou willen binnenhalen dan heeft de Jamaicaan daar weinig trek in.

"Als ik zie hoe Van Gaal speelt, geloof ik niet dat ik ooit door hem gecoacht wil worden", zo grapte hij tijdens de Sportman van het Jaar verkiezing in Jamaica. "Dus ik stel mijn entree uit tot we een nieuwe coach hebben."

Bolt: "Onder Van Gaal wil ik niet voor United spelen" (Pro Shots / Dppi)
Bolt: "Onder Van Gaal wil ik niet voor United spelen" (Pro Shots / Dppi)

Layers of Fear krijgt een PS4-trailer

De horrorgame Layers of Fear heeft een PlayStation 4-trailer gekregen. In het spel heb je de controle over een gestoorde schilder die bezig is zijn Magnum Opus te maken. Het spel is geïnspireerd door schilderijen van de afgelopen eeuwen.

De game van ontwikkelaar Bloober Team is al een tijdje uit als Early Access-titel op Steam. 16 februari is het spel beschikbaar op Xbox One, PlayStation 4 en pc.

EnkelspelcarriŤre Lleyton Hewitt voorbij

De enkelspelcarrière van tennisser Lleyton Hewitt is definitief voorbij. De Australiër zou tijdens de Australian Open zijn allerlaatste toernooi spelen en donderdag werd de 34-jarige voormalig nummer één van de wereld voor eigen publiek uitgeschakeld. De Spanjaard David Ferrer bleek in drie sets te sterk voor Hewitt, die toch liet zien nog altijd flink te kunnen vechten voor zijn punten. Het leverde hem niet de winst, maar wel een staande ovatie op van het Australische publiek. Ferrer sloot af met de woorden: "Lleyton, you're my hero."

Hewitt maakte zijn debuut op de Australian Open al op 15-jarige leeftijd in 1997, waar hij in de eerste ronde verloor van de Spanjaard Sergi Bruguera. Een jaar later, op 5 januari 1998, pakte hij zijn eerste ATP-titel. In Adelaide versloeg hij als nummer 550 van de wereld totaal onverwacht de Amerikaan André Agassi in de halve finale, waarna de Australiër Jason Stoltenberg er in de finale ook aan moest geloven. 

Sinds Adelaide 1998 won Hewitt in totaal dertig titels in het enkelspel. In 2001 was er zijn eerste toernooizege op een Grand Slam: één dag voor de aanslagen van 9/11 versloeg hij in New York Pete Sampras in de finale van de US Open. In het jaar daarop was hij in een bijzonder eenzijdige finale op Wimbledon te sterk voor de Argentijn David Nalbandian: 6-1, 6-3, 6-2. Van 1998 tot en met 2007 zou hij uiteindelijk minstens één toernooi per jaar winnen, in 2014 pakte hij zijn twee laatste titels: Brisbane en Newport waren voor Hewitt. 

Hewitt sloot zowel 2001 als 2002 af als nummer één van de wereld en stond ook in 2004 en 2005 nog in de mondiale top-4. Vervolgens zakte hij gedurende de jaren af op de ranglijst, onder meer door blessures. Hij ging zijn laatste Australian Open in als de nummer 308 van de wereld. Tegen Ferrer liet hij bij vlagen weer fantastisch spel zien, zo dwong hij Ferrer tot het uiterste in een game die bijna een kwartier duurde. Ook in de derde en uiteindelijk laatste set zaten een aantal schitterende punten, maar het mocht Hewitt uiteindelijk niet helpen: Ferrer won met 6-2, 6-4, 6-4.

Het is overigens nog niet helemaal afgelopen met de loopbaan van Hewitt. In het dubbelspel - waarin hij met een wildcard werd toegelaten - staat hij met landgenoot Samuel Groth in de tweede ronde, waar hij komende nacht speelt tegen landgenoot John Peers en de Fin Henri Kontinen, als achtste geplaatst. 

Brand in Van der Valk Hotel in Heerlen

In een hotel van Van der Valk in Heerlen is donderdagochtend brand uitgebroken. De brandweer is met veel materieel uitgerukt omdat het zou gaan om een grote brand. Meer informatie ontbreekt nog.

Update 11.48 uur
De brand is ontstaan in het restaurant van het Van der Valk hotel. De vlammen sloegen al snel door het dak heen. Er waren bouwwerkzaamheden bij het hotel aan de gang, het is nog onduidelijk of dit de oorzaak van de brand is.

Volgens de eigenaar van het hotel zijn er geen gewonden bij de brand gevallen. Alle gasten worden zolang opgevallen in het nabijgelegen Kasteel Terworm. De brand is inmiddels opgeschaald naar Grip 2. 

Uitslaande brand bij Van der Valk
Uitslaande brand bij Van der Valk

Uitslaande brand bij Van der Valk
Uitslaande brand bij Van der Valk

EA wil geen inhalig monster zijn

Bedrijven als Ubisoft, Electronic Arts en Activison hebben de laatste jaren aardig wat deuken opgelopen op het gebied van hun image. Dit heeft te maken met de kwaliteit van de games, maar vooral ook op de manier hoe men probeert geld te verdienen aan de spelers. De CEO van EA, Andrew Wilson heeft sinds zijn aanstelling geprobeerd om dat beeld te veranderen. EA stelt games nu uit wanneer nodig.

In een interview probeer Andrew Wilson uit te leggen dat het imago dat zijn bedrijf heeft niet geheel klopt. "Als mens hebben we altijd al geld uitgegeven om vervolgens onze tijd te spenderen aan datgene dat ons geld heeft gekost. Die tendens is nu omgedraaid. Je speelt een heleboel games en daarna steek je er uiteindelijk geld in.". Hij geeft wel toe dat EA in het verleden bepaalde dingen verkeerd heeft gedaan en dat het tijd is om dat beeld om te draaien.

CEO EA

Verheijen kraakt 'amateuristisch' beleid Ajax

Inspanningsfysioloog Raymond Verheijen steekt kritiek niet onder stoelen of banken. Donderdag haalde Verheijen keihard uit naar Ajax. Bij de Amsterdammers keerde middenvelder Daley Sinkgraven zondag en maandag, na een knieblessure die hem maanden aan de kant hield, terug op het veld. Zondag nam Ajax op het op tegen ADO Den Haag, maandag speelde Jong Ajax tegen Helmond Sport.

Uit den boze, aldus Verheijen. "Na een maandenlange KNIEblessure maakte Daley Sinkgraven afgelopen zondag zijn rentree voor Ajax tegen ADO Den Haag....op KUNSTgras...", schreef Verheijen via Twitter. "De volgende (?) dag staat Daley Sinkgraven alweer in de basis van Jong Ajax in de uitwedstrijd tegen Helmond Sport....op KUNSTgras."

De inspanningsfysioloog kraakt het beleid van de hoofdstedelingen. "Steeds als het er op lijkt dat het amateurisme bij Ajax dan eindelijk zijn hoogtepunt heeft bereikt, blijkt het toch weer erger te kunnen", liet hij weten.

Keeper maakt enorme blunder in King's Cup

Keepers maken weleens een foutje of een kleine blunder, maar Abdulaziz Al-Qahtani maakte het wel heel bont. Hij speelde met zijn club Al-Diriyah tegen topclub Al-Nassr in de King's Cup, een bekertoernooi in Saoedi-Arabië. De keeper wilde een terugspeelballetje rustig controleren met zijn rechtervoet maar toen ging het mis. Op een onwaarschijnlijke manier wist Al-Qahtani de bal namelijk met zijn linker hak in zijn eigen doel te werken. In totaal moest de keeper zeven keer een bal uit zijn doel vissen, maar het was maar één keer zo erg als deze.

Aliens bezwangeren 2 bloedmooie vrouwen

Het volgende nieuws brengt je niet alleen buitenaardse wezens, maar ook twee zeer prettige dames. Zij beweren nameljk meerdere kinderen te hebben met een paar aliens.

Zoals wij daar hebben de 27-jarige Bridget Nielson. Zij zegt de beste seks ooit te hebben gehad met een Reptilian. Deze zou maar liefst tien hybride wezens bij haar hebben verwekt: zes dochters en vier zonen.

Verder hebben we nog Aluna Verse. Deze 23-jarige dame, die eveneens best wel een lekker wijf is, heeft ook 'fenomenale' seks gehad met een alien. In zijn ruimteschip heeft hij drie kinderen bij haar verwekt.

De kinderen zijn allemaal meegegaan met hun vaders op reis door de ruimte. De wezens wilden namelijk een hybride ras creëren met de beste eigenschappen van zowel de mens als de aliens in kwestie. Volgens de vrouwen lopen er op deze planeet nog honderdduizenden mensen rond die hebben geneukt met een alien.

Hieronder foto's van de vrouwen in kwestie. Het bronartikel biedt als bonus nog schetsen van hun hybride baby's

Veel mis op kleine bouwplaatsen

Op veel kleine bouwlocaties in Nederland wordt niet veilig gewerkt. Bij de laatste controle van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), van mei tot juni vorig jaar, zijn 460 bouwlocaties geïnspecteerd. Op 340 locaties (74 procent) was sprake van een of meer overtredingen. Een jaar eerder was dat nog 84 procent, maar de afname heeft vermoedelijk ook te maken met zwaardere handhavingsinstrumenten die de inspectie sinds die tijd inzet.

Bij de controle kwamen 514 zaken naar voren die niet deugden. In 305 gevallen ging het om niet goed voorkomen van valgevaar. Ook worden steigers vaak niet goed gebruikt. Jaarlijks komen gemiddeld vijf mensen om het leven op bouwterreinen. Daarnaast houden tientallen bouwvakkers blijvend letsel over door een val van een ladder of steiger.

In 330 gevallen zag de Inspectie SZW zich genoodzaakt het werk stop te zetten.

Veel mis op kleine bouwplaatsen
Veel mis op kleine bouwplaatsen (Foto: ANP)

Aantal ladingdiefstallen opnieuw gedaald

Het aantal ladingdiefstallen is vorig jaar met een vijfde gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Toen was ook al een forse daling te zien, van 23 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

In 2015 is 303 keer aangifte gedaan van diefstal of poging tot diefstal, meldt de politie donderdag. Het jaar daarvoor werd 381 keer aangifte gedaan. Ook het aantal aangiftes van diefstal van een compleet voertuig ging omlaag van 200 in 2014 naar 159 afgelopen jaar.

Onbeveiligde parkeerplaatsen zijn populaire plekken voor dieven. De meeste ladingdiefstallen gebeurden langs de A67, aldus de politie. Ook langs de snelwegen A2 en A16 werd veel gestolen.

Aantal ladingdiefstallen opnieuw gedaald
Aantal ladingdiefstallen opnieuw gedaald (Foto: ANP)

Syrische vluchteling naar ggz-instelling

Een Syrische vluchteling uit Aleppo is woensdagavond opgenomen in een ggz-instelling omdat hij in de opvang in een park in Zaandam al langere tijd voor problemen zorgde. De man zou volgens lokale media zichzelf in brand hebben willen steken, maar omstanders hebben dat kunnen voorkomen.

Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers zegt niet te kunnen ingaan op de aanleiding van zijn overplaatsing. "De persoon was al langere tijd onrustig in de opvang. Daarom hielden we hem ook goed in de gaten. Er zijn ook verschillende gesprekken met hem gevoerd, maar hij bleef onrustig", aldus de woordvoerder.

Woensdagavond is hij uiteindelijk opgevangen in een ggz-instelling. "Het is onze taak om de situatie in de opvang leefbaar te houden en te zorgen voor de veiligheid van de mensen", aldus de COA-woordvoerder.

'Beperk vluchtelingeninstroom Duitsland'

In Duitsland moeten maatregelen worden genomen tegen de voortdurend hoge instroom van vluchtelingen. Jaarlijks zouden er maximaal 400.000 asielzoekers binnen moeten worden gelaten. Dat bepleit minister van Binnenlandse Zaken Holger Stahlknecht van de deelstaat Saksen-Anhalt.

"Zolang er in Europa geen gelijke verdeling van asielzoekers is, moeten aan de Duitse buitengrenzen controles worden uitgevoerd. Degenen die uit een veilige staat of uit de Europese Unie komen, moeten worden teruggestuurd", zegt Stahlknecht tegen het Duitse persbureau DPA. Volgens hem moet de grondwet en het asielrecht worden gevolgd. "Dan zou minstens de helft van de mensen die hier vorig jaar kwamen, hier überhaupt niet mogen zijn."

Hij doet zijn oproep in de aanloop naar een vergadering van de minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière en de deelstaatministers van Binnenlandse Zaken van CDU en CSU. De politici komen donderdag in de buurt van Maagdenburg bijeen om te praten over binnenlandse veiligheid en asielpolitiek.

'Beperk vluchtelingeninstroom Duitsland'
'Beperk vluchtelingeninstroom Duitsland' (Foto: ANP)

Vergelijk de graphics van The Legend of Zelda: Twilight Princess

Bij de aankondiging van The Legend of Zelda: Twilight Princess HD waren redelijk wat fans teleurgesteld. De grafische verbeteringen waren namelijk amper zichtbaar of totaal niet van het niveau van bijvoorbeeld The Wind Waker HD.

Nintendo heeft een nieuwe trailer vrijgegeven, waarin we nieuwe beelden zien van de game. De heren van Gamexplain maakten meteen een vergelijkingsvideo en hierin kunnen we zien dat er zeker wel verbeteringen zijn doorgevoerd. Bekijk de trailer en de vergelijkingsvideo hieronder.

Overigens weten we dankzij de trailer ook zeker wat de Wolf Link amiibo doet in de game. Het speelt 'The Cave of Shadows' vrij. Dit is het best te vergelijken met de 'Cave of Ordeals'. Het betreft een grot met 50 vloeren, waarin je op elke vloer een groep vijanden moet verslaan. In dit geval als Wolf Link. Lukt dit je, dan krijg je aan het einde de Bottomless Wallet, wat je in staat stelt 9999 rupee's mee te dragen.

The Legend of Zelda: Twilight Princess HD lanceert op 4 maart voor Nintendo Wii U.

De Roon: "Wie weet of ik ooit in Oranje terechtkom"

Marten de Roon maakt wekelijks indruk in het shirt van Atalanta Bergamo. Voetbal International sprak met de Bulldog van Bergamo, die dagelijks lachend thuiskomt.

Week in week uit maakt De Roon indruk namens Atalanta. In Italië wordt de middenvelder geroemd om zijn spel en kwaliteiten. In Nederland worden zijn verrichtingen goed gevolgd. Bondscoach Danny Blind is nog niet langs geweest. "Haha, nee. En als er een keer iemand van de KNVB voor me op de tribune zou zitten, zou ik het ook niet willen weten."

"Het zou echt een enorme eer als ik die kans krijg. Maar ik snap wel dat als je bondscoach van Oranje bent, dat je niet denkt van: Goh, laat ik eens even bij Atalanta gaan kijken. Ik ben ook niet een middenvelder zoals bijvoorbeeld Riechedly Bazoer of Jordy Clasie. Ik ben een balansbewaker, een aanjager en een afpakker. Niet het type middenvelder dat normaal in het Nederlands elftal speelt."

De Roon blijft bescheiden en wil niet te hoog van de toren blazen. "Als ik het goed blijf doen, of misschien over een paar jaar een stap omhoog maak, wie weet dat ik ooit in Oranje terechtkom. Ik weet niet of het op dit moment al realistisch is, maar aan de andere kant: het kan voor de bondscoach geen kwaad me een kans te geven."

"Hopelijk zegt hij dan niet na één training: "Marten, leuk dat je er was, maar dit was direct de laatste keer", haha. Uiteindelijk vind ik het al prachtig dat ik met Oranje in verband gebracht word. Een paar maanden geleden was ik nog een heel normale Heerenveen-speler", aldus de voormalig speler van de Friezen, die dit seizoen al negentien keer in actie kwam voor zijn Italiaanse club.

Warriors vegen de vloer aan met Bulls

De Golden State Warriors hebben gehakt gemaakt van de Chicago Bulls. De Bulls begonnen nog goed onder aanvoering van Derrick Rose die tien van de twaalf scores maakte voor Chicago. Toen Rose naar de bank mocht in de laatste zes minuten van het eerste kwart ging het mis. De Bulls scoorden daarna nog maar zes keer, tegen 21 punten voor de Warriors. Daarna liepen de Bulls alleen nog maar achter de feiten aan.

Uiteindelijk wonnen de Golden State Warriors met 125 - 94. Rose werd nog wel topscorer van de wedstrijd met 29 punten, vier meer dan Warriors-ster Stephen Curry. 

Alle uitslagen:
Orlando - Philadelphia 87 - 96
Washington - Miami 106 - 87
Brooklyn - Cleveland 78 - 91
New York - Utah 118 - 111 (na verlenging)
Toronto - Boston 115 - 109
Chicago - Golden State 94 - 125
Houston - Detroit 114 - 123
Oklahoma - Charlotte 109 - 95
Dallas - Minnesota 106 - 94 (na verlenging)
LA Lakers - Sacramento 93 - 112
Portland - Atlanta 98 - 104

De hoogtepunten van gisteravond (Bron: YouTube/NBA)

Eerste beelden Wonder Woman vrijgegeven

Het eerste beeldmateriaal voor de verfilming van DC Comics' Wonder Woman is onthuld. Televisienetwerk The CW wijdde een speciale uitzending aan DC Films, waarin onder andere Wonder Woman aan bod kwam.

De superheldenfilm die in 2017 uit moet komen is momenteel nog in productie en wordt geregisseerd door Patty Jenkins. Jenkins was onder andere verantwoordelijk voor zowel de regie als de screenplay van het succesvolle Monster uit 2003 met Charlize Theron. Wonder Woman wordt gespeeld door Gal Gadot (Fast & Furious). Gadot zal dit jaar al te zien zijn als Wonder Woman in Batman v Superman: Dawn of Justice, die op 24 maart in de bioscopen verschijnt.

Wonder Woman komt in 2017 uit. Bekijk de beelden hieronder.

Werkloosheid in Nederland verder afgenomen

De werkloosheid in Nederland is vorige maand verder afgenomen. In totaal was in december 6,6 procent van de beroepsbevolking werkloos, oftewel 588.000 mensen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. In november ging het nog om 6,7 procent.

Dat het beter gaat komt vooral door een toename van het aantal werkenden. Bezien over het hele laatste kwartaal van 2015 is de werkloosheid met gemiddeld 7000 mensen per maand afgenomen. Tegelijkertijd kwamen er per maand gemiddeld 3000 mensen met een baan bij.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken reageert positief op de cijfers. "De werkloosheid is nu onder de 600.000 personen. Dat is het laagste niveau sinds 2012", zegt hij. "Er zijn nog steeds te veel mensen werkloos. Voor deze mensen komen er meer kansen, maar er komen ook meer mensen die weer gaan proberen om aan het werk te komen."

December telde wel meer ww-uitkeringen dan een jaar eerder. Dat aantal groeide met 1,1 procent naar 446.000. Dit is volgens het CBS vooral te wijten aan ontwikkelingen in grootwinkelbedrijven, de horeca en het onderwijs. Ook is sprake van een administratief effect als gevolg van nieuwe regelgeving.

Werkloosheid in Nederland verder afgenomen
Werkloosheid in Nederland verder afgenomen (Foto: ANP)

Een miljoen Russen hebben hiv

Rusland telt een miljoen geregistreerde mensen met het hiv-virus. Dat heeft Vadim Pokrovski, hoofd van het Russische federale centrum voor de bestrijding van aids, woensdagavond meegedeeld. Dat meldt de Russische krant The Moscow Times donderdag.

Pokrovski en zijn team vermoeden dat in werkelijkheid het aantal mensen dat hiv-positief is, ongeveer anderhalf miljoen bedraagt. Men vermoedt dat er vorig jaar 93.000 patiënten bij zijn gekomen, volgens het hoofd van het centrum is dat 'een historisch dieptepunt'.

In een poging de hiv-epidemie te keren, trekt Rusland de portemonnee open. Het jaarlijks budget voor de bestrijding van het virus is eind vorig jaar verhoogd tot 550 miljoen euro. Sinds 1987, toen voor het eerst iemand met hiv werd geregistreerd, zijn in Rusland 205.538 mensen aan aids gestorven.

Een miljoen Russen hebben hiv
Een miljoen Russen hebben hiv (Foto: ANP)

New York roept David Bowie-dag uit

De burgemeester van New York heeft 20 januari uitgeroepen tot David Bowie-dag.

Burgemeester Bill de Blasio eert hiermee de excentrieke zanger die op 10 januari overleed. Bowie woonde lange tijd in de stad. Een ambtenaar las de proclamatie voor de herdenkingsdag uit na afloop van de uitverkochte en laatste theatershow Lazarus, een stuk dat Bowie schreef samen met Enda Walsh.

"In een iconische stad als New York is het gepast om het leven van David Bowie te vieren, een globaal icoon die New York zijn thuis maakte", meldt ambtenaar Luis Castro in een statement. "Onder de meest invloedrijke en getalenteerde artiesten van onze tijd laat Bowie's muziek, kunst en unieke creatieve visie sporen na op de levens van generaties aan fans."

New York roept David Bowie-dag uit
New York roept David Bowie-dag uit (Foto: BuzzE)

Dure dollar helpt Ahold aan fors meer omzet

Supermarktconcern Ahold heeft in het vierde kwartaal van 2015 een omzet behaald van 9,8 miljard euro, ruim een vijfde meer dan een jaar eerder. Dat maakte het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn en Bol.com donderdag bekend. De groei is met name te danken aan de dure dollar en het feit dat het kwartaal een week meer telde dan een jaar eerder.

Daarvoor gecorrigeerd was de groei 3,1 procent. In Nederland nam de omzet met 15 procent toe tot 3,3 miljard euro. De verkopen in winkels die er vorig jaar ook al waren, namen met 3,2 procent toe, mede dankzij sterke verkopen rond de feestdagen in december. De onlineverkopen van Bol.com en Albert Heijn namen op jaarbasis met meer dan 30 procent toe.

De omzet uit de Amerikaanse activiteiten nam met meer dan een kwart toe tot 6,1 miljard euro, met name dankzij de sterke dollar.

Dure dollar helpt Ahold aan fors meer omzet
Dure dollar helpt Ahold aan fors meer omzet (Foto: ANP)

Aanklagers eisen vervolging Bill Cosby

Openbaar aanklagers dringen er bij de rechter op aan de pogingen van Bill Cosby de rechtszaak te manipuleren te negeren. Dat melden lokale media.

Cosby werd in zijn thuisregio door Andrea Constand aangeklaagd voor seksueel misbruik. De komiek probeerde invloed op de zaak uit te oefenen door een verzoek in te dienen om de aanklager te vervangen. In een verzoek aan de rechter meldt de Officier van Justitie dat Cosby met een dergelijk verzoek zijn boekje te buiten gaat.

"De verweerder heeft het recht niet om zijn aanklager te kiezen", schrijft officier van justitie Kevin. R Steele in het verzoek. "De poging van de verweerder om zijn eigen aanklager te kiezen is ongepast en zou moeten falen." Steele stelt ook dat Cosby niet langer zijn terechtstelling mag ontlopen. "Decennialang is hij weggekomen met het plegen van soortgelijke delicten waarbij hij zijn beroemdheid en fortuin inzette om aan de consequenties te ontkomen."

Het team van advocaten rond Bill Cosby is druk bezig te voorkomen dat hij terecht wordt gesteld voor de tientallen beschuldigingen van seksueel misbruik. Dat doen ze niet zonder succes. In Los Angeles werd pas de zaak die model Chloe Goins aanspande verworpen vanwege verjaring en gebrek aan bewijs. De zaak zou niet ernstig genoeg zijn geweest om de verjaringstermijn te verlengen.

Aanklagers eisen vervolging Bill Cosby
Aanklagers eisen vervolging Bill Cosby (Foto: BuzzE)

Volgende Terminator-film uitgesteld

Van uitstel komt afstel. Na de belabberde ontvangst van Terminator: Genisys, vorig jaar, leek het onzeker of filmstudio Paramount nog wel door wilde met de beoogde nieuwe trilogie. De studio heeft nu de release van het vervolg uitgesteld, wat lijkt te duiden op een voorlopig einde aan de plannen.

Het vervolg op Terminator: Genisys stond op de kalender voor mei 2017. Net als de nieuwe Star Wars zal deze datum niet gehaald gaan worden, maar in tegenstelling tot Star Wars is er geen nieuwe datum gecommuniceerd. Aangezien het jaar daarop nóg een Terminator-film zou moeten verschijnen, kunnen we voorzichtig aannemen dat ook die niet doorgaat en de hele franchise ofwel in de koelkast staat, ofwel wat langer gaat doen over een terugkeer.

Paramount gaat de gereserveerde datum nu gebruiken om de filmversie van Baywatch uit te brengen.

Terminator: Genisys Schwarzenegger
Hier uw bijdehante "I'll be back"-woordgrapje? Bel 0800-BAD PUNS.

Nederlander Rojer wint eerste partij Australian Open

In het mannendubbelspel op de Australian Open hebben Jean-Julien Rojer en Horia Tecau hun eersterondepartij gewonnen. Het Nederlands/Roemeense duo, als eerste geplaatst, rekende in twee sets af met Martin Klizan en Sergiy Stakhovsky uit respectievelijk Slowakije en Oekraïne. 

Rojer en Tecau moesten in de eerste set al vroeg hun service inleveren, maar op het moment dat Klizan/Stakhovsky voor de setwinst serveerden konden ze de service terugpakken. Dat deden ze gelijk daarna nog een keer en dus was de eerste set met 7-5 binnen. De tweede set leverde aanzienlijk minder problemen op en was na krap een half uur voorbij: 6-2. In de tweede ronde spelen Rojer en Tecau tegen de Duitser Benjamin Becker en de Oostenrijker Dominic Thiem. 

Ook de nummers drie van de plaatsingslijst wisten te winnen. De gebroeders Bob en Mike Bryan wonnen met 7-5, 7-6 (4) van de Australiër Chris Guccione en de ervaren Braziliaan André Sa. 

Aanzet tot begripvolle aanpak wanbetalers

Weg met boze aanmaningen om alsnog een rekening te voldoen. Volgens een coalitie van verzekeraars, incassobureaus en andere partijen is het veel beter om wanbetalers met probleemschulden op een begripvolle manier te benaderen.

De partijen slaan de handen ineen en hebben een gezamenlijk manifest opgesteld met regels om klanten met betalingsachterstanden te helpen. Dit maakt het ook mogelijk te voorkomen dat er financiële problemen ontstaan, zeggen ze.

Het initiatief wordt donderdag gepresenteerd. De eerste ondertekenaars van het manifest zijn heel divers. Energiebedrijf Nuon doet mee, en telecomproviders KPN, T-Mobile en Vodafone en woningcorporatie Rochdale. Bij elkaar gaat het om ruim twintig partijen.

Succesvol
Manuel van der Hoek, manager bij zorgverzekeraar CZ, legt uit: "Niet zeggen: 'wij zijn van debiteurenbeheer', maar: 'u heeft twee maanden niet betaald, hoe kunnen we u helpen?' Bij CZ doen we dat al een aantal jaar en we zien dat het werkt."

Door huishoudens bijvoorbeeld snel met schuldhulpverleners in contact te brengen, lukt het om veel mensen uit hun benarde positie te krijgen. Van der Hoek zegt dat bij CZ inmiddels voor 90 procent van de probleemgevallen succesvol een oplossing gevonden wordt. Dat was eerst 70 procent.

In Nederland worstelen ongeveer 700.000 huishoudens met probleemschulden. Dat komt neer op zo'n 1,5 miljoen mensen. Volgens Marie-Louise Voors, manager bij initiatiefnemer Delta Lloyd, kampen ze gemiddeld met 38.500 euro schuld, verdeeld over veertien verschillende schuldeisers. Een groot deel van deze schulden bestaat uit boetes, incasso- en deurwaarderskosten.

Aanzet tot begripvolle aanpak wanbetalers
Aanzet tot begripvolle aanpak wanbetalers (Foto: ANP)

Supers stunten meer met kiloknallervlees

Nederlandse supermarkten hadden vorig jaar 40 procent meer keurmerkloos vlees in de aanbieding dan in 2014. Dat concludeert dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier, die de folders van supers analyseerde.

Wakker Dier is woest. "Supers stunten steeds vaker met dierenleed en jagen zo de vleesconsumptie van het dieronvriendelijkste vlees op. Dit staat lijnrecht tegenover het overheidsbeleid voor klimaat, antibioticareductie en dierenwelzijn", aldus de organisatie.

Uit de folders van de zeven grootste supermarkten blijkt dat ze vorig jaar 3566 keer met vlees zonder dierenwelzijnskeurmerk stuntten. De zeven supers zijn Albert Heijn, Aldi, Dirk, Emté, Jumbo, Lidl en Plus. De kiloknalleraanbiedingen betroffen plofkip, vlees van industrievarkens en rundvlees. Albert Heijn, Lidl en Emté springen eruit met veel goedkope plofkip.

Flinke stijging
De winkelbedrijven hadden ook aanbiedingen voor vlees met een keurmerk en dat aantal verdubbelde tot 712. "Een flinke stijging, maar nog steeds is ruim vier op de vijf aanbiedingen voor keurmerkloos vlees", berekende Wakker Dier.

De organisatie wil dat supermarkten stoppen met folderaanbiedingen voor vlees en vleeswaren zonder erkend dierenwelzijnskeurmerk. Zolang de supers op grote schaal stunten met goedkoop vlees, krijgen diervriendelijke alternatieven, zoals producten met het keurmerk Beter Leven en vleesvervangers, geen kans, vindt Wakker Dier.

Supers stunten meer met kiloknallervlees
Supers stunten meer met kiloknallervlees (Foto: ANP)

Vliegtuigje stort neer op bestelbus: 5 doden

In het zuiden van Brazilië heeft een bizar ongeluk aan zeker vijf mensen het leven gekost. In de deelstaat Paraná kwam een klein vliegtuig vlak na vertrek in problemen en stortte neer. Toevalligerwijs belandde het toestel op een bestelbus. De inzittenden waren werknemers van een lokale landweg.

Naast de doden raakten drie mensen gewond, meldde de politie. De piloot kwam er met lichte verwondingen vanaf. Hij zou met zijn vliegtuigje met gewasbeschermingsmiddelen gaan sproeien. De oorzaak van de crash is nog onbekend.

Vliegtuigje stort neer op bestelbus: 5 doden
Vliegtuigje stort neer op bestelbus: 5 doden (Foto: ANP)

Sela knikkert bedwinger Nadal uit Australian Open

Andy Murray heeft zich met op het oog groot gemak geplaatst voor de derde ronde van de Australian Open. De Britse nummer twee van de wereld stond tegenover het Australische servicekanon Samuel Groth, maar diens snoeiharde opslag zat Murray niet dwars. Pas in de tweede set wist Groth voor het eerst een game te winnen, onder meer door zijn enige breakpoint in de wedstrijd te benutten. In de derde set had hij weer weinig kans en dus was het snel gedaan: 6-0, 6-4, 6-1. 

Twee andere servicekanonnen plaatsten zich wel voor de derde ronde. John Isner had twee tiebreaks nodig om de Spanjaard Marcel Granollers van zich af te schudden: 6-3, 7-6 (6), 7-6 (2). Datzelfde gold voor Milos Raonic op weg naar winst tegen Granollers' landgenoot Tommy Robredo. De Canadees zegevierde na drie spannende sets van elk ongeveer een uur: 7-6 (6), 7-6 (5), 7-5. Gaël Monfils schakelde als nummer 23 van de plaatsingslijst zijn landgenoot Nicolas Mahut uit: het werd 7-5, 6-4, 6-1 voor de Fransman, die sinds 2005 slechts één keer verder kwam dan de derde ronde.

Update 09.47 uur

In de eerste ronde won Fernando Verdasco nog van Rafael Nadal, nu mag hij zich richten op het dubbelspel met Robin Haase. De Spanjaard verloor van de Israeliër Dudi Sela, 87e op de wereldranglijst. Verdasco won de eerste set, waarin maar liefst vijf keer gebroken werd, maar moest de tweede en derde afstaan. In de vierde set was een tiebreak nodig en daarin kon Sela het tweede matchpoint vieren nadat Verdasco de bal in het net sloeg: 4-6, 6-3, 6-3, 7-6 (4).

143,5 miljoen aan crimineel geld afgepakt

Vorig jaar is 143,5 miljoen euro afgenomen van criminelen. Dat is het resultaat van samenwerking tussen onder meer politie, belastingdienst, FIOD en het Centraal Justitieel Incassobureau. Het bedrag is iets hoger dan in 2014. Het afgepakte geld gaat naar de Staat.

Of het nu gaat om drugshandel, diefstal of fraude: in alle gevallen is geld de drijfveer van criminelen. Door dit geld af te pakken, raken politie en opsporingsdiensten hen op een plek waar het pijn doet: in de portemonnee, aldus het Openbaar Ministerie (OM) donderdag in een verklaring.

Het 'plukbedrag' dat naar de schatkist gaat, groeide de afgelopen jaar fors: van 50 miljoen euro in 2012 en 90 miljoen euro in 2013 naar bijna 136 miljoen in 2014.

143,5 miljoen aan crimineel geld afgepakt
143,5 miljoen aan crimineel geld afgepakt (Foto: ANP)

Kamer wil meer invloed studenten en docenten

Studenten en docenten moeten veel meer te vertellen krijgen op hun eigen universiteit of hogeschool. Een meerderheid van de Tweede Kamer zal daar donderdag via verschillende voorstellen op aandringen bij onderwijsminister Jet Bussemaker.

Regeringspartij PvdA vindt dat de medezeggenschapsraad moet worden betrokken bij de keuze van een nieuwe bestuurder. Ook moeten studenten en docenten een royaler vetorecht krijgen en een betere toegang tot informatie. Verder moet er een student in het college van bestuur komen.

"Medezeggenschap moet niet alleen kunnen blaffen, maar ook kunnen bijten. We moeten de macht verplaatsen van de bestuurskamer naar studenten en docenten", zegt PvdA'er Mohammed Mohandis. Volgens hem "is er iets goed mis in de manier waarop onderwijsinstellingen bestuurd worden".

Omzeilen
Ook de SP wil dat studenten en leraren instemmingsrecht krijgen voor de benoeming en het ontslag van onderwijsbestuurders. Het plan van Bussemaker zelf gaat de SP niet ver genoeg. "Personeel en studenten krijgen hooguit wat adviesrechten, die makkelijk omzeild kunnen worden", stelt Jasper van Dijk (SP).

D66 wil de medezeggenschap ook voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo beter regelen. Nu leggen bestuurders vooral verantwoording af aan de inspectie en 'Den Haag', stelt D66'er Paul van Meenen. "Een goed bestuur kan en moet kunnen uitleggen welke keuzes het maakt. Het onderwijs is van en voor de leerlingen, ouders, studenten en docenten. Betrek ze bij de school en laat ze meebeslissen."

De Kamer debatteert donderdag over onderwijsbestuur. Het Maagdenhuis in Amsterdam werd vorig jaar bezet om meer inspraak voor met name studenten te krijgen.

Kamer wil meer invloed studenten en docenten
Kamer wil meer invloed studenten en docenten (Foto: ANP)

Zhang verrast opnieuw, Azarenka toont topvorm op Australian Open

Tennisster Viktoria Azarenka heeft zich met speels gemak geplaatst voor de derde ronde van de Australian Open. Tegen de Montenegrijnse Danka Kovinic moest ze - in tegenstelling tot de eerste ronde tegen Alison van Uytvanck - wel wat games weggeven, maar veel waren het er niet. De nummer veertien van de plaatsingslijst had tegen de mondiale nummer 54 twee keer ongeveer een half uur nodig: 6-1, 6-2. In de derde ronde staat Azarenka tegenover de 18-jarige Japanse qualifier Naomi Osaka, die Elina Svitolina verraste. 

Jelena Jankovic werd verrassend uitgeschakeld door de Duitse Laura Siegemund. De voormalige nummer één van de wereld uit Servië - dit jaar als negentiende geplaatst - begon nog redelijk tegen de mondiale nummer 97, maar die kwam steeds beter in haar spel. Jankovic won de eerste set nog vlotjes met 6-3, maar moest de tweede set in de tiebreak inleveren. Siegemund trok de derde set vervolgens met 6-4 naar zich toe en besliste dus de wedstrijd. De 27-jarige Duitse doet pas voor de derde keer mee aan het hoofdtoernooi van een Grand Slam en kwam eerder niet verder dan de eerste ronde. 

De nummer drie van de wereld, Garbiñe Muguruza, kende niet al te veel problemen met Kirsten Flipkens. De Belgische moest zich na zo'n vijf kwartier gewonnen geven: 6-4, 6-2. 

Update 09.32 uur

De Chinese Shuai Zhang heeft opnieuw voor een - dit keer wat kleinere - verrassing gezorgd. In de eerste ronde schakelde ze de nummer twee van de wereld, Simona Halep, nog uit, dit keer moest Alizé Cornet eraan geloven. De Française staat met plek 33 precies honderd plaatsen boven Zhang op de wereldranglijst, maar kon toch geen set winnen: 6-3, 6-3. Zhang staat in de derde ronde tegenover de Amerikaanse Varvara Lepchenko.

GeekBox, Android 5.1 & Ubuntu

Weer eens wat anders uit de Geekbuying hoek. Ze hebben met hun eigen 'Geekbox' merk een TV-box op de markt gebracht die als open-source wordt bestempeld. Wat ze daar simpelweg mee bedoelen is dat je er wat aan kan knutselen en bepaalde uitbreidingen kan aansluiten. Daarnaast is het deze keer geen dual-boot met Android en Windows, maar in plaats van Windows kan je nu gebruik maken van Ubuntu. 

Koning bezorgt Nederland eerste wielerzege van 2016

De eerste Nederlandse wieleroverwinning in het jaar 2016 staat op naam van Peter Koning. De Nederlander van Drapac woensdag de derde etappe in de Ronde van San Luis. Koning is de enige Nederlander in deze wielerkoers. Hij ontsnapte uit het peloton, glipte weg uit een kopgroep van vier en soleerde naar de winst.

Koning maakte onderdeel uit van een vroege kopgroep. Een uur voor de finish ging hij er vandoor. Elf kilometer voor de finish, op de top van de Mirador del Potero (tweede categorie), had hij twee minuten zijn voorsprong op het peloton. In de afdaling hield hij daar nog anderhalve minuut van over.

Koning is tevens een nieuwe leider in het algemeen klassement.  "Ja, ik zag dat ik ook de nieuwe leider ben met zes seconden", reageerde de wielrenner verrast voor de camera van de organisatie. Hij pakt ook enkele bonificatieseconden. "Ik ben erg blij met deze zege, zo aan het begin van het seizoen. Het team ook. Het zal moeilijk zijn de leiding vast te houden, want er komen nog een aantal beklimmingen aan, maar ik ga de trui zo lang mogelijk verdedigen."

Koning staat in het algemeen klassement staat zes tellen voor op nummer twee Fernando Gaviria (Etixx-QuickStep). "Het zal een lastig verhaal worden, want er komen nog een aantal beklimmingen aan. Maar ik ga natuurlijk mijn best doen om mijn huid zo duur mogelijk te verkopen."

De laatste vijftien kilometer van de koers in Argentinië. (Bron: YouTube)

Storing treininformatie voorbij

De storing aan de digitale borden op treinstations, waar vertrektijden en haltes op staan, is donderdagochtend grotendeels voorbij. Bijna alle borden werken weer, meldt de NS.

Reizigers moesten het vanaf woensdagmiddag 16.00 uur doen met reizigersinformatie die werd omgeroepen, of met hun telefoontje, om op de NS-app te kijken naar actuele informatie. Ook kwam de reisinformatie met een technische ingreep op digitale reclameborden te staan. Deze billboards staan onder meer op de stations van Utrecht, Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en een aantal kleinere stations zoals Arnhem.

Donderdagochtend liet de NS weten dat ruim 90 procent van de borden weer werkt. Daar waar de informatiepanelen nog niet werken, worden de vertrektijden omgeroepen.

Storing digitale borden treinstations voorbij
Storing digitale borden treinstations voorbij (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: ode aan de sneeuw

Vandaag is het grijs en waterkoud. De mist en laaghangende bewolking lossen heel slecht op waardoor het een sombere dag wordt, zo voorspelt het KNMI. In het zuiden van het land wordt het circa 3 graden, in het noordoosten kan het -2 graden zijn. De zwakke wind komt uit het zuidoosten. Door de vorst van afgelopen nacht is code geel vanwege galdheid nog steeds van kracht. 

Zon op: 08.35 uur
Zon onder: 17.07 uur

In Bulgarije heeft de sneeuw behoorlijk huisgehouden. Dusdanig zelfs dat Dven er compleet lyrisch van wordt: "Dag drie van de sneeuw. Afgelopen nacht heb ik over sneeuw gedroomd. Dat was nadat ik in de avond een kopje sneeuw opgewarmd heb om de inwendige mens te verwennen. Al hallucinerend over sneeuw ben ik in slaap gevallen.Vandaag bij het wakker worden keek ik hoopvol naar buiten.. Maar helaas. 

Het sneeuwde weer. Het sneeuwt harder dan het de afgelopen drie dagen heeft gesneeuwd. Onderweg naar kantoor lopende ben ik over een ijsbeer gestruikeld en heeft een sneeuwpop m'n portemonnee gestolen. De gebruikelijke bedelende zigeuner is vervangen door een rendier met een accordeon. De grond en lucht zijn van sneeuw. Ik zie sneeuw en ik voel sneeuw. Ik ben sneeuw."

Sneeuwpanorama in Bulgarije (Foto: Dven)
Sneeuwpanorama in Bulgarije (Foto: Dven)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 2012 meerde Laura Dekker haar zeiljacht aan in de haven van Sint Maarten. Hiermee rondde ze als jongste solo-zeiler haar reis om de wereld af. 

*  In 1970 vond de eerste commerciele vlucht van de Boeing 747-100 plaats. 

* In 1793 werd Lodewijk XVI van Frankrijk naar de guillotine gebracht. 

Imam: 'slachtoffers Keulen zelf schuldig'

Dat vrouwen in Keulen tijdens Nieuwjaarsnacht massaal zijn aangerand, is de schuld van.... de vrouwen zelf. Ze waren 'ongepast' gekleed en hadden parfum op, zo meldt Sami Abu-Yusuf, imam van een salafistische moskee in de Duitse stad.

De groepsaanrandingen en -verkrachtingen (taharrush gamea) in Keulen, diverse andere Duitse steden, Stockholm, Zürich en (bijna) in Helsinki werden tot dusver toegeschreven aan de verknipte seksuele moraal van groepen moslimmannen. Maar dat klopt dus niet, zo blijkt uit een interview dat de Keulse imam gaf aan de Russische zender REN TV.

'We moeten correct reageren en geen olie op het vuur gooien', meent Abu-Yusuf. 'De gebeurtenissen tijdens Nieuwjaarsnacht zijn de schuld van de meiden zelf. Ze waren halfnaakt en droegen parfum. Het is niet verrassend dat mannen hen wilden aanvallen. Jezelf zo uitdossen is olie op het vuur gooien.'

Abu-Yusuf is imam van de Al Tawheed-moskee in de Keulense wijk Kalk. De salafistische moskee is al eerder in opspraak geweest. In 2004 deed de Duitse politie er een inval omdat leden van de moskee een terroristisch netwerk zouden hebben opgezet.

Radicale salafistische moslims in Duitsland houden zich onder meer bezig met het rekruteren van nieuw-binnengekomen moslims; en dat zijn er in Duitsland momenteel nogal veel. Salafisten hangen rond op treinstations en bij opvangkampen om gesprekken aan te knopen met jonge moslimmannen die zonder hun familie naar Duitsland zijn gekomen.

Koran
Het salafisme is een ultra-orthodoxe stroming binnen de islam.

Vluchtelingen moeten in Duitsland geld afgeven

Net als in Zwitserland moeten vluchtelingen ook in de Duitse deelstaten Beieren en Baden-Württemberg contant geld afgeven. Dat zegt de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann donderdag in de Duitse krant Bild.

Asielzoekers worden bij aankomst in een opvangcentrum gescreend. Er wordt gezocht naar documenten, maar ook naar kostbaarheden en geld. Wie in Beieren meer dan 750 euro aan bezittingen heeft, loopt het risico alles daarboven af te moeten staan.

In Baden-Württemberg ligt de grens bij 350 euro. In december 2015 werd per persoon gemiddeld een bedrag van vier cijfers (dus minimaal 1.000 euro) ingehouden, aldus Bild. 'Wie bij ons asiel aanvraagt moet voor de hulpverlening in principe zijn inkomen en bezittingen aanspreken. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook sieraden', zegt Aydan Özoguz van de SPD. Zij is in de Duitse bondsregering verantwoordelijk voor integratie.

Vluchtelingen moeten in Duitsland geld afgeven
Vluchtelingen moeten in Duitsland geld afgeven (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #57
special
Random Pics van de Dag #795
review
Ralph Fiennes serveert in The Menu een avondmaal om nooit te vergeten
special
AI Picture Gallery #56
special
Random Pics van de Dag #794
special
AI Picture Gallery #55
©FOK.nl e.a.