Chuwi Vi8, dual-boot tablet

6. Software

 

De tablet wordt geleverd met Windows 8.1 en Android KitKat 4.4.4, wat voor mensen die beide systemen willen gebruiken een uitkomst kan zijn.

Switchen tussen Android en Windows gaat wat traag. Tevens was het in eerste instantie lastig uit te vinden hoe je van Android naar Windows kon wisselen. Het bleek dat deze optie  te vinden is als je het notificatieveld tevoorschijn haalt, dan vind je de knop 'OS switch'. Van Windows naar Android ging wat gemakkelijker, onder Windows is een Android-icoontje te vinden.

De meest gebruikte apps waren al voorgeïnstalleerd, zoals Google Play en de Microsoft Apps Store. Tevens vond ik twee Chinese apps voorgeïnstalleerd, deze lieten zich gemakkelijk verwijderen waardoor je weer een lege Android versie hebt. 

vi8-windows2 (Foto: Karina)

Voor dit formaat tablet vind ik Windows niet handig, het is op een 8-inch scherm nogal klein waardoor je soms meerdere keren moet klikken om een menu tevoorschijn te krijgen. Een ander probleem dat ik hierbij had, is dat het toetsenbord niet altijd automatisch verscheen, bijvoorbeeld bij het invoeren van sommige wachtwoorden, dit moest je dan weer apart oproepen. Het zijn kleine dingen die sporadisch voorkomen maar toch het noemen waard zijn.

Wat wel goed werkte met Windows, was dat de tablet binnen 10 seconden aan mijn netwerk was toegevoegd en op die manier kon ik makkelijk bestanden overzetten. Op zulke momenten zie je wel weer het voordeel van de dual-boot. 

Om te internetten vind ik persoonlijk Android veel prettiger in gebruik, in Windows is de mobiele layout voor je browser (FOK! bijvoorbeeld) niet beschikbaar. Als je een spelletje wil spelen, maakt het platform mijns inziens niet zoveel uit. Zowel Plants versus Zombies onder Android als Hearthstone onder Windows waren gewoon goed speelbaar en gaven geen problemen.