FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 25 augustus 2015

Somalische bevalt krap na redding door Duitse marine

Na een tocht van vijf maanden is een 33-jarige Somalische vrouw vlak na haar redding door een Duits fregat bevallen van een meisje. Het was de eerste bevalling aan boord van een Duitse oorlogsbodem, aldus de NOS. Volgens de scheepsarts ging het zonder verdere complicaties. Ook een naam was snel gevonden: Sophia.

Het Duitse schip deed mee aan een reddingsmissie, waarbij het ruim vierhonderd mensen oppikte. In totaal werden er vierduizend vluchtelingen en migranten aan boord gehesen van verschillende marineschepen uit verschillende landen.

Volgens schattingen van de Verenigde Naties zijn er dit jaar al meer dan 250.000 mensen de Middellandse Zee overgestoken. Dat gebeurt om verschillende redenen. Gewapende conflicten zijn een belangrijke aanjager: zo blijft een oplossing van de conflicten in Irak, Syrië, Libië en Jemen al geruimte tijd uit. In het laatstgenoemde land dreigt momenteel onder invloed van de oorlog een hongersnood.

In Somalië is volgens de VN hier en daar sprake van verbetering, maar de situatie in het land wordt na een jarenlange burgeroorlog nog steeds als fragiel omschreven. Veel Afrikanen worden door hun familie naar Europa gestuurd in de hoop dat ze hier aan werk kunnen komen.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR staan anti-immigratiesentimenten in Europese landen en kortetermijndenken door politici behoorlijke oplossingen in de weg. Naar verluidt moet de EU 25 jaar plannen om de grootste migratiecrisis sinds de Tweede Wereldoorlog het hoofd te kunnen bieden.

Somalische bevalt krap na redding door Duitse marine
Somalische bevalt krap na redding door Duitse marine (foto: ANP)

Win een eiland met Just Cause 3 pre-order

Square Enix heeft een opmerkelijke beloning uitgeloofd voor degene die de Day 1-editie van Just Cause 3 koopt en daarin de meeste chaospunten verdient. De prijs: een eiland.

Chaospunten zijn punten die je scoort door, logischerwijs, zoveel mogelijk chaos aan te richten. Het komt er kort gezegd op neer dat je zoveel mogeijk zooi moet opblazen of aan gort moet schieten en dit op een zo inventief mogelijke manier moet doen. Hoe creatiever de chaos, hoe meer chaospunten je krijgt. Degene met de meeste punten wint dus een eiland.

De Just Cause 3-win-een-eiland-wedstrijd begint op 1 december, de releasedatum van de game, en eindigt 90 dagen later op 29 februari 2016. De grote anticlimax is helaas dat de competitie alleen toegankelijk lijkt te zijn voor bepaalde delen in Noord- en Zuid-Amerika. De waarde van het te winnen eiland is zo'n 50.000 dollar. 

Meer details over de wedstrijd kun je vinden op de website van Just Cause. Bekijk hieronder de win-een-eiland-trailer.

Van supercell naar barbecue

De weerberichten voor het laatste meteorologische weekend zijn prima. Volgens de voorspellingen kunnen we de barbecue uit het vet halen want het wordt zonnig met zomerse temperaturen.

Voor het zover is, moeten we morgen nog wel even de veiligheid opzoeken want volgens Metronieuws krijgen we morgen eerst nog te maken met onweersbuien. Bij deze buien, die vanaf de middag ons land binnentrekken, is er een grote kans op hagel, onweer en zware windstoten tot 90 km/u.

Als we RTV Noord Holland moeten geloven, bestaat er met name in Noord-Holland de kans dat de onweersbuien zich ontwikkelen tot zogenoemde ‘Supercellen’. Dit zijn zeer krachtige onweersbuien die over kunnen gaan in een tornado. Volgens Jan visser, de weerman van RTV Noord-Holland, is de energie zeker wel aanwezig, maar is het afwachten of het ook daadwerkelijk zover komt: "Er zit zo ontzettend veel energie in die buien dat er uitzakkingen ontstaan, van die plukken wolk aan de onderkant. Uit die uitzakkingen kunnen dan tornado's ontstaan. Maar dan moeten alle omstandigheden precies kloppen". Gisteren trok er ook al een tornado over Wieringerwerf heen die twee boerderijen vernielde.

'Er komen eindelijk Turkse bommen op IS'

De VS en Turkije hebben laten weten dat er een akkoord is over de aanpak van de zogenaamde Islamitische Staat. De Turken gaan meevliegen met aanvalsmissies onder leiding van de Amerikanen.

Volgens het Pentagon kan het nog een paar dagen kan duren voor alle 'technische afspraken' kunnen worden uitgevoerd, zo meldt de NOS. Washington is er naar verluidt van overtuigd zijn dat Turkije zich nu volledig zal inzetten.

Enkele dagen geleden beklaagden de Amerikanen zich nog dat het Turkije niet echt menens lijkt in de strijd tegen IS. Eerder sloten de twee landen al een akkoord over het gebruik van de Turkse basis Incirlik door Amerikaanse straaljagers. Toen was reeds afgesproken dat de Turken IS-stellingen zouden gaan bombarderen.

Turkije gaf destijds al aan dat het een 'brede strijd tegen terrorisme' zou gaan voeren. Maar vrijwel alle bommen kwamen in het gebied van de verboden Koerdische arbeiderspartij PKK terecht.

'Er komen eindelijk Turkse bommen op IS'
'Er komen eindelijk Turkse bommen op IS' (foto: ANP)

Zanger vliegt zelf tijdens tour Iron Maiden

Iron Maiden brengt op 4 september het nieuwe album The Book of Souls uit en in 2016 gaat de band op wereldtournee in een eigen Boeing 747-400. Dat maakte de metalband dinsdag bekend.

Zanger en piloot Bruce Dickinson is volop in training voor het brevet om zelf de stuurknuppel ter hand te nemen van de Ed Force One, zoals de Jumbo voor de tour wordt omgedoopt. Dickinson stuurt tijdens de Book of Souls World Tour het toestel met de muzikanten, crew en ruim 12.000 kilo aan apparatuur meer dan 88.500 kilometer rond de wereld.

De release van het nieuwe album was gepland in het voorjaar, maar nadat er bij Dickinson een tumor was ontdekt, werd deze uitgesteld. De Iron Maiden-frontman is onlangs genezen verklaard en, als hij zijn Jumbo-brevet heeft gehaald, klaar voor de tournee.

De band doet met de tour zes continenten aan en zal concerten geven in 35 landen.

Zanger vliegt zelf tijdens tour Iron Maiden
Zanger vliegt zelf tijdens tour Iron Maiden (Foto: BuzzE)

Europa maakt beursverlies goed, Wall Street alsnog in het rood

De Europese beurzen hebben dinsdag een flink deel van de zware koersverliezen van een dag eerder goedgemaakt. Na een toch al positieve opening gaven stimuleringsmaatregelen die de Chinese centrale bank aankondigde de handel vanaf het middaguur een extra zetje in de rug. Wall Street sloot na herstel echter alsnog flink in het rood.

De leidende AEX-index in Amsterdam, die maandag meer dan 5 procent inleverde, sloot dinsdag 4,1 procent in de plus op 436,68 punten. De MidKap kreeg er 4,3 procent bij en eindigde op 645,43 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 5 procent hoger de handel uit.

De Volksbank van China verlaagt de rente in een poging de economische groei te stimuleren. Ook worden de kapitaaleisen voor banken versoepeld, zodat zij meer kunnen uitlenen. De beurs in Shanghai had eerder op de dag nog een duikeling gemaakt van 7,6 procent, na de koersval van 8,5 procent op maandag.

DSM
De sterkste stijger in de AEX was ING met 7,1 procent winst. Chipmachinebouwer ASML en uitzender Randstad werden respectievelijk 5,5 en 5,1 procent meer waard. De enige dalers bij de hoofdfondsen waren verzekeraar Delta Lloyd en kunstmestbedrijf OCI met verliezen van 0,7 en 0,3 procent.

DSM won 3,6 procent. Het speciaalchemiebedrijf snijdt harder dan voorzien in de kosten en schrapt de komende twee jaar 900 tot 1100 banen, waarvan ongeveer de helft in Nederland. Bij de lokale fondsen werden de cijfers van vermogensbeheerder Van Lanschot goed ontvangen. Het aandeel steeg 8 procent.

Euro
In Londen won BHP Billiton 5,5 procent. Het grootste mijnbouwconcern ter wereld zag de halfjaarwinst halveren, maar handhaaft zijn dividend. Verzekeraar RSA won 3,9 procent na een overnamebod van 5,6 miljard pond door de Zwitserse branchegenoot Zurich Insurance Group (plus 2,5 procent).

De euro was 1,1415 dollar waard, tegen 1,1594 dollar bij het scheiden van de markt op de Europese beurzen op maandag. De olieprijzen krabbelden op na de recente prijsdalingen. Een vat Amerikaanse olie bracht 39,45 dollar op, een stijging van 3,2 procent. Brentolie werd 1,5 procent duurder en kostte 43,22 dollar per vat.

Wall Street
De aandelenmarkten in New York leken zich dinsdag te herpakken na de zware koersverliezen van een dag eerder. Naarmate de handelsdag vorderde liepen de aanvankelijke winsten evenwel gestaag terug, en tegen het scheiden van de markt doken de graadmeter toch nog flink in het rood.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 1,3 procent lager op 15.666,44 punten. De bredere S&P 500 verloor 1,4 procent bij en eindigde op 1867,62 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,4 procent verder weg tot 4506,49 punten.

Winst
Apple behoorde tot de weinige hoofdfondsen in New York die nog wel met winst sloot. De technologiereus kreeg er 0,6 procent bij, net als entertainmentconcern Walt Disney. Oliemaatschappij ExxonMobil sloot vlak, na het forse verlies van een dag eerder, en was daarmee de beste van de rest.

Branchegenoot Chevron daarentegen deelde de voorlaatste plaats in de Dow met software- en technologieconcern Microsoft. beide aandelen leverde 2,9 procent in. Alleen farmaceut Merck deed het nog slechter met een koersval van 5,2 procent.

Netflix deed het relatief goed met een winst van 4,8 procent. Maandag leverde de aanbieder van internettelevisie nog 7 procent in, waarmee het behoorde tot de zwaarste verliezers op Wall Street. Ook de Chinese internethandelaar Alibaba krabbelde na dagen van verliezen op met een winst van 4,2 procent.

Beurzen maken verliezen grotendeels goed
Europa maakt beursverlies goed, Wall Street alsnog in het rood (Foto: ANP)

12 onbekende verdachten rellen Schilderswijk

De politie zoekt nog twaalf onbekende verdachten na de rellen in de Schilderswijk na de dood van de Arubaan Mitch Henriquez eind juni. In een poging om hen te vinden heeft de politie dinsdagavond duidelijke beelden van hen laten zien in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. De verdachten op de foto werden opgeroepen zich zelf te melden.

Henriquez overleed na zijn arrestatie bij een festival in Den Haag. Er braken daarna een aantal dagen op rij rellen uit in de Schilderswijk. De politie heeft al diverse verdachten aan kunnen houden.

Naast de foto's van de verdachten heeft de politie ook beelden laten zien van een vrouw die als 'belangrijke getuige' in de zaak wordt gezien. De Rijksrecherche, die onderzoek doet naar de dood van Henriquez, wil met haar in contact komen omdat ze in de buurt van de arrestatie van Henriquez stond en ook beelden maakte.

12 onbekende verdachten rellen Schilderswijk
12 onbekende verdachten rellen Schilderswijk (Foto: ANP)

PatiŽnt met mogelijk ebola opgenomen in LUMC

In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is dinsdag een patiënt opgenomen die mogelijk ebola heeft. De patiënt is onlangs in West-Afrika geweest en is daar mogelijk besmet geraakt met het virus.

De patiënt wordt volgens het LUMC in een isolatiekamer onderzocht. De man of vrouw (het ziekenhuis wil niets kwijt over de identiteit) heeft pas in Nederland de ziekteverschijnselen gekregen die wijzen op mogelijke besmetting. Uit bloedtesten kan binnen 24 tot 48 uur worden bepaald of de patiënt wel of geen ebola heeft. De medische staf en verpleging in LUMC zijn voorbereid en getraind voor de opvang van vermeende ebolagevallen. Bezoekers, medewerkers en andere patiënten lopen geen risico op besmetting, aldus het ziekenhuis.

Sinds de ebola-epidemie eind 2013 in West-Afrika begon, zijn in Nederlandse ziekenhuizen ongeveer zeventig mensen opgenomen geweest bij wie een ebolaverdenking gold. Het was steeds loos alarm.

Ze werden opgenomen in het LUMC, het Erasmus MC in Rotterdam, het Universitair Medisch Centrum in Groningen en het Radboudumc in Nijmegen. Deze ziekenhuizen zijn speciaal voorbereid voor het opvangen van mogelijke ebolapatiënten.

Patiënt met mogelijk ebola opgenomen in LUMC
Patiënt met mogelijk ebola opgenomen in LUMC (Foto: ANP)

Supporters starten actie tegen beloftenelftallen in Jupiler League

Een groep supporters van Go Ahead Eagles is een actie gestart tegen de deelname van beloftenteams aan de Jupiler League. Sinds 2013 mogen een aantal beloftenelftallen deelnemen aan de Eerste Divisie. Destijds traden Jong Ajax, Jong PSV en Jong Twente toe tot het tweede voetbalniveau in Nederland. Vanaf dat moment is er ook altijd discussie geweest over die toetreding. De introductie van de tweede elftallen gold eerst als experiment, maar met de invoering van de nieuwe voetbalpiramide krijgen de belofteteams een vaste plek in de Juliper League, de nieuwe landelijke Tweede Divisie en de Topklasse. Inmiddels heeft FC Twente haar beloftenelftal teruggetrokken.

In de twee jaar dat de belofteteams meedoen is er veel rumoer geweest onder fans en clubbestuurders. Vooral de vele wisselende samenstellingen van de beloftenelftallen is de tegenstanders een doorn in het oog. Het komt regelmatig voor dat een beloftenteam met een aantal reservespelers van het eerste elftal aantreedt. Daardoor zijn de teams de ene week sterker dan de andere wat leidt tot competitievervalsing, aldus de tegenstanders.

Via de site www.stopdebeloften.nu is een groep fans van Go Ahead Eagles nu een actie gestart om de KNVB ertoe te bewegen een einde te maken aan de deelname van de beloftenteams. "Onze missie is om clubs en supporters te verenigen tegen deze beloftenelftallen en willen we daadkrachtiger optreden richting de KNVB. Verenig je dus als club en supporter met de tegenstanders van de beloftenelftallen en teken deze petitie! Dit kost slechts één minuut van je tijd!", aldus de initiatiefnemers op hun website.

Naast de kritiek op de mogelijke competitievervalsing geven de supporters nog een aantal argumenten tegen de deelname van de beloftenteams. Zo zou hun deelname sportief en commercieel onaantrekkelijk zijn, mede vanwege de lage bezoekersaantallen bij Jong PSV en Jong Ajax. Een derde argument is dat de beloftenelftallen niet gelijk behandeld worden. De tweede elftallen maken immers geen kans op een periodetitel, promotie en degradatie.

Inmiddels hebben iets meer dan 1.200 mensen de petitie tegen de beloftenelftallen ondertekend.

De beloftenteams werken hun wedstrijden regelmatig af voor lege tribunes, zoals hier eerder dit seizoen bij de wedstrijd tussen Jong PSV en Go Ahead Eagles (Pro Shots/Erik Pasman)
De beloftenteams werken hun wedstrijden regelmatig af voor lege tribunes, zoals hier eerder dit seizoen bij de wedstrijd tussen Jong PSV en Go Ahead Eagles (Pro Shots/Erik Pasman)

Wibi Soerjadi 'opgelicht door manager'

Wibi Soerjadi is opgelicht door zijn voormalige manager, zo laat hij weten aan RTL Boulevard. De pianist heeft advocaat Oscar Hammerstein in de arm genomen.

Manager Juri Hoedemakers zou een bedrag van 70.000 euro verduisterd hebben. Soerjadi probeert het geld terug te krijgen via een kort geding en een bodemprocedure. Er zou inmiddels beslag zijn gelegd op de rekeningen van de voormalige manager van Soerjadi.

Hoedemakers was dinsdagavond niet bereikbaar voor een reactie.

Wibi Soerjadi 'opgelicht door manager'
Wibi Soerjadi 'opgelicht door manager' (Foto: BuzzE)

Valverde wint vierde etappe Vuelta

De Spaanse wielrenner Alejandro Valverde heeft dinsdag de vierde etappe van de Vuelta a España gewonnen. De Spaanse kampioen uit de ploeg van Movistar was de snelste op de steile slotklim in Vejer de la Frontera na een lange etappe van meer dan 209 kilometer. De Slowaak Peter Sagan die maandag nog zegevierde, werd tweede.

De Nederlander Tom Dumoulin aasde met vijf seconden achterstand op de leiderstrui. Maar zijn poging om het rood op te eisen, slaagde niet. De Colombiaan Johan Esteban Chaves houdt leiding in het algemeen klassement.

Bert-Jan Lindeman van LottoNL-Jumbo maakte dinsdag lang deel uit van een kopgroep met vijf andere coureurs. Op 25 kilometer van het eind liet hij zich terugzakken in het peloton en bleven nog twee vluchters over. De Colombiaan Carlos Quintero en de Spanjaard Markel Irizar gaven zich als laatste gewonnen op elf kilometer van de finish.

Top drie

De echte strijd om de ritzege en de leiderstrui barstte los aan de voet van de slotklim op vier kilometer van de meet. Valverde won de strijd om het dagsucces. De Ier Nicolas Roche kwam in het onderlinge duel met de andere klassementsleiders dicht bij het rood maar kwam ook tekort. De top drie blijft ongewijzigd met Chaves op één, Dumoulin op twee en Roche op drie.

Voor de 35-jarige Valverde was het zijn negende etappezege ooit in de Vuelta. Sagan blijft de tweede plaatsen aaneen rijgen. In de Tour de France van dit jaar werd hij ook al vijf keer tweede.

Valverde wint vierde etappe Vuelta
Valverde wint vierde etappe Vuelta (Foto: ANP)

Bussemaker onderzoekt declaraties onderwijs

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt het declaratiegedag van bestuurders in het hoger onderwijs. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs heeft daar opdracht toe gegeven, laat ze dinsdag aan de Tweede Kamer weten.

PvdA, SP en CDA hadden vragen gesteld over declaraties van directieleden van de Hogeschool Windesheim in Zwolle en over het privégebruik van de dienstauto door de bestuursvoorzitter van de Universiteit Utrecht. Er bestaan voorschriften voor onderwijsbestuurders over wat ze mogen declareren, meldt Bussemaker. Die moeten eenduidig, transparant, sober en doelmatig zijn.

De raden van toezicht moeten dit in de gaten houden en ook erop letten dat de salarissen binnen de zogeheten Balkenendenorm vallen.

De minister schrijft verder dat de baas van de Universiteit Utrecht ruim 16.000 euro van haar salaris heeft teruggestort. Dat komt door een fiscale bijtelling vanwege de dienstauto die zij onder meer gebruikte om naar nevenactiviteiten te gaan.

Bussemaker onderzoekt declaraties onderwijs
Bussemaker onderzoekt declaraties onderwijs (Foto: ANP)

Een bad motherfucker met een accordeon

In de Jordaan staat een standbeeld van accordeonist Johnny Meijer. Naast die van muzikaal toch wat mindere goden als Johnny Jordaan, Tante Leen en Manke Nelis. Zelfs de pa en ma van René Froger zijn daar afgebeeld dus dan weet je wel ongeveer met wat voor muziek dit heerschap wordt geassocieerd.

In ieder geval niet met het instrumentale vakwerk waartoe deze Nederlandse jazzheld in staat was. Die ook de opa was van zangeres Eva Simons (die van dat liedje met Will.i.am), maar dit geheel terzijde.

De jazzstandard Sweet Georgia Brown werd al ontelbare malen gespeeld en opgenomen. Meijer speelt 'm hieronder in een suf tv-programma, en zoals dat in jazzjargon heet, als een bad motherfucker. Naar verluidt heeft-ie vele malen optedens en tournees in het buitenland afgeslagen. De beste man was bang dat-ie zijn geliefde Jordaan teveel zou gaan missen.

Ik kan het niet helpen dat ook ik de accordeon met Meijers mede-Jordanezen associeer, maar voor hem maak ik toch graag een uitzondering. 

'Geen Jedi's in Turkije'

Het hoogste religieus orgaan van Turkije heeft er een kersverse vijand bij. Buiten dat ze hun afkeer hebben uitgesproken tegen de vrolijke ontkoppers van de IS hebben ze tevens moeite met de religie van Obi-Wan Kenobi (vrienden noemen hem Ben) en zijn makkers.

In het maandblad dat het Directoraat van Religieuze Zaken (Diyanet) uitgeeft, wordt gewaarschuwd voor de verspreiding van de nieuwe religie die Jediïsme heet. Het geloof van de zweverige strijders uit de Star Wars-serie.

"Jediïsme verspreid zich over de Christelijke gemeenschappen", weet het artikel te melden. "Ongeveer 70.000 Australiërs en 39.000 Engelsen noemen zichzelf tegenwoordig Jedi". Waarna er een met islam doorspekt relaas volgt waarin kritiek wordt geleverd op allerlei leuke films uit Hollywood.

Ook de Turkse kleinkunst en filmindustrie moet het ontgelden: hierin worden -volgens het artikel- religieuze mensen vaak weergeven als 'slechte mensen' en hebben domme mensen opvallend vaak een typisch islamitische naam. De ironie om hierover te zeuren ontgaat de de schrijver van het betreffende artikel blijkbaar.

Het artikel is verschenen een maand nadat er een hoop te doen was over religieuze uitingen op diverse universiteiten. Creatieve studenten vonden het een goed idee om links en rechts wat Boeddhistische of Jediïstische tempels op te richten op de campus. Dit was waarschijnlijk een reactie op het feit dat islamitische groeperingen steeds vaker een moskee op de campussen plaatsen, want: 'er is nu eenmaal een islamitische meerderheid'.

De religieuze intolerante Jedi's uit Star Wars zelf zijn overigens ook lid van een terroristische organisatie die tot doel heeft de overheid omver te smijten. Hiervoor stookt men de lokale bevolking van verschillende planeten op tegen de rechtmatige heerser van het bekende deel van het heelal. Hierbij schroomt men niet om dure, door de interstellaire belastingbetaler opgebrachte, overheidsinstallaties aan te vallen, dan wel te vernietigen.

Een ban lijkt dus terecht te zijn.

Star Wars Return of the JediDeze Jedi zal zijn straf niet ontlopen

Groningers en Drenten zijn schijtvolk

Groningers doen vaker een 'grote boodschap' dan andere Nederlanders. Ook praten Groningers en Drenten het gemakkelijkst over hun poep. Dat meldt RTV Noord.

Groningers breien gemiddeld twee keer per dag een bruine trui; dat is vaker dan andere Nederlanders. Deze bevinding komt naar voren uit onderzoek door Winclove Probiotics. Waar het verschil in zit, is niet duidelijk. Het onderzoek is gedaan door middel van een vragenlijst op internet.

Praten
Een bruine bolus draaien, langs de bilnaad gieren, je rug uitknijpen, boetseren op de pot... Uitdrukkingen die een Groninger of Drent makkelijk in de mond neemt. Van alle Nederlanders praten ze het gemakkelijkst over (hun) poep. Bij de buren in Friesland ligt dat onderwerp een stuk zwaarder op maag. De Friezen zijn hekkensluiter wat praten over de bruine drol betreft.

Het praten over ontlasting blijft een taboe, zegt onderzoekster Eke Teekens. 'Als mensen weten dat er iets aan de hand is met hun ontlasting en ze weten dat het met hun gezondheid te maken heeft, durven ze dat nog steeds niet tegen hun huisarts te vertellen.' Teekens zou graag zien dat mensen hun gezondheid voorop stellen en hun schaamte opzij schuiven. 'Ga met vragen naar de huisarts.'

Ome Willem stampte het praten over poep er al vroeg in.

The Paradise Suite geselecteerd voor Toronto

The Paradise Suite van Joost van Ginkel (170HZ) beleeft zijn wereldpremière tijdens het Toronto International Film Festival. De film is geselecteerd voor het Discovery-programma waarin films worden geprogrammeerd van ‘nieuwe’ regisseurs die als veelbelovend voor de internationale cinema worden beschouwd. Het Toronto International Film Festival vindt plaats van 10-20 september.

The Paradise Suite is een rauw-poëtische mozaïekvertelling waarin de personages, die al dan niet vrijwillig in Amsterdam zijn neergestreken, ogenschijnlijk weinig met elkaar gemeen hebben, behalve hun verre wortels. Maar liefde en vriendschap blijken bindende factoren, die het lot in een harde maatschappij doen kantelen en sprankjes hoop aan de horizon doen gloren.

In de film spelen onder andere Issaka Sawadogo, Anjela Nedyalkova, Jasna Djuričić, Magnus Krepper, Dragan Bakema, Victoria Koblenko, Sigrid ten Napel, Raymond Thiry en Jeroen Spitzenberger.

De trailer van The Paradise Suite.

Scenarist/regisseur Joost van Ginkel is bekend van zijn eerste korte film ZAND uit 2008, die in dat jaar als enige Nederlandse film werd geselecteerd voor het filmfestival in Venetië. ZAND heeft dertien internationale prijzen gewonnen en was tevens de Nederlandse inzending voor de Oscars in de categorie Korte Film. Zijn eerste lange speelfilm 170 HZ, volledig in gebarentaal, won in 2011 een Gouden Kalf (Publieksprijs) en de MovieSquad Award (jongerenjury) en ontving daarnaast nog twee Gouden Kalf nominaties (o.a. voor Beste Actrice: Gaite Janssen).

The Paradise Suite is geproduceerd door Ellen Havenith (PRPL) en Jeroen Beker (Bastide Films) in coproductie met GötaFilm, Film Väst (Zweden) en KaBoAl Pictures (Bulgarije). De film is tot stand gekomen met de steun van het Nederlands Film Fonds, Netherlands Film Production Incentive, Eurimages, Swedish Film Institute en het Bulgarian National Film Center.

The Paradise Suite beleeft zijn Nederlandse première op 26 september tijdens het Nederlands Film Festival. Distributeur September Film brengt de film op 29 oktober uit in de Nederlandse filmtheaters.

Feyenoord en Sampdoria akkoord over Vilhena

Het vertrek van Tonny Vilhena naar Sampdoria is weer een stukje dichterbij gekomen. Volgens De Telegraaf hebben Feyenoord en de Italiaanse club eerder vandaag een akkoord bereikt over de afkoopsom voor de speler.

Vilhena moet zelf nog wel een akkoord met de club bereiken, maar dit lijkt een kwestie van tijd te zijn. De 20-jarige speler heeft bij Feyenoord geen basisplaats en heeft bovendien een aflopend contract. De Italianen hopen de Maassluizer op korte termijn te overtuigen.

Bij Sampdoria ligt een meerjarig contract voor Vilhena klaar. Aanvankelijk hoopte de talentvolle international aan een avontuur in Engeland te beginnen, maar er kwam nooit concrete interesse. "Ik reken er op dat Vilhena binnen één of twee dagen hier heen vliegt om de contractbesprekingen af te ronden", liet technisch manager Carlo Osti van Sampdoria weten.

De transfersom voor Vilhena ligt naar verluidt rond de twee miljoen euro. Afhankelijk van prestatiebonussen kan dit nog oplopen naar het dubbele.

Overleden IndyCar-coureur was orgaandonor

Justin Wilson, de IndyCar-coureur die afgelopen maandag is overleden, heeft na zijn dood het leven van zes mensen gered. Dit maakte de broer van Justin, Stefan Wilson, vandaag via Twitter bekend. In de tweet vraagt hij om te bidden voor de de vrouw van Justin en hun kinderen.

De Britse coureur overleed afgelopen maandag aan de gevolgen van een crash op het circuit van Pocono, waarbij hij een brokstuk van een andere auto tegen zijn hoofd kreeg. Wilson werd slechts 37 jaar.

Dronken Pool verkwanselt gouden plak

Paweł Fajdek, de Poolse atleet die maandag in Beijing op het WK atletiek een gouden medaille won, heeft die winst zodanig gevierd dat hij dezelfde avond nog zijn gouden plak kwijt was. Bij het kogelslingeren was hij met een afstand van 80,88 meter zoals verwacht veruit de beste.

Om zijn zege te vieren dook hij een restaurant in, om na afloop een taxi te bestellen. Naar verluidt werd de Pool echter zo dronken dat hij geen geld meer had om de taxichauffeur te betalen. Om toch naar huis te kunnen, besloot hij met zijn medaille te betalen.

Toen hij de volgende ochtend constateerde dat zijn medaille weg was, heeft hij samen met de Chinese politie uitgezocht waar hij de avond tevoren allemaal geweest was. Op deze manier vond hij uiteindelijk de bewuste chauffeur die, na een aantal gesprekken met de overheid, besloot om de medaille terug te geven aan de atleet.

Zelf zegt Fajdek dat het toch iets anders gelopen is: hij zou zijn overvallen door de euforie en de aandacht die hij als kogelslingeraar niet gewend is. Zijn medaille zou hij, zonder dat de taxichauffeur het wist, in de auto hebben laten liggen. De manager van de bebrilde Poolse topatleet wist na enige tijd te achterhalen wie de chauffeur was en kreeg de medaille van zijn pupil weer terug. De nu tweevoudig wereldkampioen gaf de beste man vervolgens een flinke fooi voor zijn eerlijkheid. Van enige bemoeienis van de politie was volgens Fajdek zelfs geen sprake.

Dit is wat Fajdek's manager, Czeslaw Zapala, erover te zeggen had: "Pawel zat met zijn medaille in de taxi en de chauffeur wilde graag met hem en zijn medaille op de foto. In de consternatie is de medaille achtergebleven in de taxi. Ik weet niet wie zegt dat de chauffeur de medaille wilde stelen, maar dat is een groot misverstand. We hebben het bedrijf gebeld, zij hebben gecheckt waar de taxi was en we hebben de medaille teruggekregen."

Hockeyers doen sportieve plicht in Londen

De Nederlandse hockeyers hebben dinsdag bij het EK in Londen hun sportieve plicht gedaan. Oranje was na twee gewonnen groepswedstrijden (2-0 tegen Spanje en Engeland) al zeker van een plaats in de halve finales. De ploeg van bondscoach Max Caldas maakte niettemin van het afsluitende groepsduel met het zwakke Rusland nog een aardig doelpuntenfestijn: 8-0.

De Nederlandse treffers kwamen op naam van Jeroen Hertzberger (drie), Mink van der Weerden (twee), Robbert Kemperman, Constantijn Jonker en Billy Bakker. Het was aan de Russische doelman Marat Gafarov te danken dat de uitslag niet nog wat hoger uitviel.

Nederland speelt donderdag in de halve finales tegen Ierland. De nummer veertien van de wereldranglijst hield dinsdag met een gelijkspel van 2-2 medaillekandidaat België verrassend buiten de laatste vier.

Pirmin Blaak

De derde groepszege voor Nederland was ingecalculeerd. Rusland verloor in Londen eerder dik van Engeland (1-10) en Spanje (0-9). Feitelijk was voor Oranje alleen de hoogte van de uitslag interessant en de manier van spelen. Bondscoach Caldas wilde de stijgende lijn in het niveau doorzetten en bovendien graag de nul vasthouden.

Die laatste opdracht kreeg met name doelman Pirmin Blaak mee. De keeper van Rotterdam mocht voor de eerste keer bij het EK zijn sterke concurrent Jaap Stockmann in het basisteam vervangen. Veel kans om zich te onderscheiden kreeg Blaak niet. Pas vlak voor de rust moest hij voor de eerste keer handelend optreden. In de laatste minuut keerde hij nog een strafcorner.

Nederland was in de eerste helft superieur, al was af en toe de concentratie niet optimaal. Ook in het derde kwart, waarin geen treffers vielen, was het Nederlandse spel soms slordig. In het laatste kwart deed Oranje toch nog recht aan het grote krachtsverschil: 8-0. Nederland treft over twee dagen in de halve finales tegen Ierland, dat verrassend tweede werd in de andere groep. 

Hockeyers doen sportieve plicht in Londen
Hockeyers doen sportieve plicht in Londen (Foto: ANP)

Luisteraars kiezen beste Van Gelder-momenten

Radio 1 staat volgende week stil bij het afscheid van Jack van Gelder als sportcommentator. Hij blikt samen met Jurgen van den Berg en 3FM-dj Giel Beelen terug op zijn radiocarrière. Ook zijn de beste Van Gelder-momenten te horen die door luisteraars zijn gekozen.

Luisteraars kunnen op internet stemmen op hun favoriete fragment uit de radio-loopbaan van Jack van Gelder. Zijn commentaar bij de goal van Dennis Bergkamp tijdens het WK van 1998 bijvoorbeeld, of bij de snoekduik van Robin van Persie op het WK van vorig jaar in Brazilië. De Top 3 zal in het programma te horen zijn.

Van Gelder doet op 6 september voor het laatst op Radio 1 verslag van een voetbalwedstrijd, van het Nederlands elftal tegen Turkije. Hij gaat vanaf 15 september aan de slag bij Sport 1.

Luisteraars kiezen beste Van Gelder-momenten
Luisteraars kiezen beste Van Gelder-momenten (Foto: BuzzE)

Complete selectielijst Televizier-Ring bekend

De eerste twintig kanshebbers voor de Gouden Televizier-Ring waren al bekend, maar nu zijn ook de laatste twintig series en programma's bekendgemaakt die de selectielijst compleet maken. De redactie van tv-gids Televizier deelde 'wildcards' uit aan programma's als Zondag met Lubach, Celblok H, Danni Lowinski, Expeditie Robinson en Ik Hou Van Holland.

Eerder werd al bekend dat onder meer RTL Late Night, Boer Zoekt Vrouw, De Slimste Mens, De Beste Zangers van Nederland, Heel Holland Bakt en Over Mijn Lijk in de running zijn voor de publieksprijs. Tv-kijkers kunnen vanaf woensdagavond stemmen op hun favoriete programma, nadat Jan Smit de verkiezing heeft geopend in RTL Boulevard. Daarnaast kunnen ze stemmen op hun favoriete tv-persoonlijkheden, het beste kinderprogramma en het grootste tv-talent.

De winnaars worden op 15 oktober bekendgemaakt tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala, dat live wordt uitgezonden op NPO 1. Vorig jaar won Flikken Maastricht de Gouden Televizier-Ring.

Complete selectielijst Televizier-Ring bekend
Complete selectielijst Televizier-Ring bekend (Foto: BuzzE)

N.E.C. Nijmegen presenteert kwartet spelers

N.E.C. Nijmegen heeft dinsdag toegeslagen op de spelersmarkt. De eredivisieclub uit Nijmegen presenteerde liefst vier nieuwe spelers. Het zijn Joey Sleegers, Marcel Ritzmaier, Lucas Woudenberg en Benjamin Kirsten.

Middenvelder Sleegers (21) komt over van Feyenoord en ondertekende een contract tot medio 2018. In het vorige seizoen speelde hij op huurbasis voor FC Eindhoven.

De 22-jarige Oostenrijker Ritzmaier, eveneens een middenvelder, stapt op huurbasis over van PSV. In het seizoen 2013/2014 werd hij uitgeleend aan sc Cambuur Leeuwarden.

Verdediger Woudenberg (21) verhuist op huurbasis van Feyenoord naar N.E.C. Nijmegen . In het seizoen 2013/2014 kwam hij voor Excelsior uit. Tot slot; de Duitse doelman Kirsten (28) kreeg na een proefperiode een contract tot het einde van het seizoen.

Volgens algemeen directeur Bart van Ingen van NEC, de huidiger nummer elf van de eredivisie met drie punten, is zijn club nog niet uitgewinkeld. "Een spits staat nog hoog op onze wensenlijst", liet hij weten.

NEC slaat slag op spelersmarkt
NEC slaat slag op spelersmarkt (Foto: ANP)

Belangrijke MTV-prijs voor Kanye West

Kanye West krijgt dit jaar de Video Vanguard Award van MTV. Dat maakte de muziekzender dinsdag bekend via Instagram.

De Amerikaanse rapper krijgt de oeuvreprijs voor zijn baanbrekende videoclips voor nummers als Jesus Walks, Heartless en Bound 2. 'In elke volgende videoclip doet hij weer iets nieuws', aldus MTV.

Eerdere winnaars van de Video Vanguard Award waren Beyoncé, Michael Jackson, Madonna, Peter Gabriel, Britney Spears en Justin Timberlake. Kanye krijgt de prijs zondag bij de uitreiking van de Video Music Awards in Los Angeles.

Belangrijke MTV-prijs voor Kanye West
Belangrijke MTV-prijs voor Kanye West (Foto: BuzzE)

Van Marwijk, Van Bommel naar Saudi-ArabiŽ

Bert van Marwijk heeft een nieuwe uitdaging gevonden. De voormalig bondscoach van het Nederlands elftal gaat dezelfde functie uitoefenen in Saudi-Arabië. De 63-jarige Van Marwijk heeft voor één jaar getekend en heeft ook nog een optie tot verlengen.

Het contract van Van Marwijk gaat op 1 september in, waarna twee dagen later de eerste uitdaging wacht. Saudi-Arabië speelt dan in eigen huis tegen Oost-Timor in het kader van de Aziatische WK-kwalificatiereeks. Weer drie dagen later wacht dan de wedstrijd tegen Maleisië. Naast deze twee landen speelt Saudi-Arabië het ook nog tegen de Verenigde Arabische Emiraten en Palestina.

Van Marwijk zat sinds zijn ontslag bij Hamburger SV (begin 2014) zonder werkgever. In het verleden werkte uit ook nog voor onder meer Feyenoord, Fortuna Sittard, Borussia Dortmund en het Nederlands Elftal. Met Oranje reikte de trainer in 2010 tot de finale van het WK voetbal, waarin Spanje te sterk bleek.

Update 19.55 uur

Inmiddels begint de technische staf van Bert van Marwijk vorm te krijgen. Schoonzoon Mark van Bommel wordt assistent-bondscoach en volgt de nieuwbakken bondscoach naar Saudi-Arabië. Van Bommel combineert deze werkzaamheden overigens met zijn werk bij PSV.

Ook Taco van der Velde, nu nog werkend voor Voetbal International, gaat met Van Marwijk mee.

Winnaars zesde editie World Cinema Amsterdam bekend

De 6de editie van World Cinema Amsterdam is zondag succesvol afgesloten. Het bezoekersaantal is met maar liefst 43% gestegen ten opzicht van de jubileumeditie. De ruim 40 films uit Latijns-Amerika, Afrika en Azië waren te zien in Rialto, De Balie en op drie locaties in de openlucht: het Vondelpark Openluchttheater, Marie Heinekenplein en bij Q-Factory in Amsterdam-Oost. De Zuid-Afrikaanse film Necktie Youth is bekroond met de World Cinema Amsterdam Jury Award. De Audience Award ging naar het hartverwarmende drama Que Horas Ela Volta? van Anna Muylaert.

Jury Award
Voorafgaand aan de voorpremière van Gouden Palm-winnaar Dheepan, de slotfilm van het festival, werd de World Cinema Amsterdam Jury Award uitgereikt. De juryleden: Patricia Pisters (professor Film & Media studies), Carlos M. Quintela (filmmaker) en Felix de Rooy (multimedia kunstenaar) kozen voor de Zuid-Afrikaanse film Necktie Youth, een verhaal over het leven van welgestelde jongeren uit de chique Zuid-Afrikaanse wijk Sandton, van de talentvolle Sibs Shongwe-La Mer (24). De film wordt 22 oktober uitgebracht door de nieuwe filmdistributeur Full Color Entertainment. De maker ontvangt een bedrag van €5.000 voor een volgend filmproject. De jury verantwoordde haar keuze als volgt: The film is innovative in terms of its inventive script, the strong graphic quality and composition of its images, the interesting use of sounds and different languages, and its address of global modernity. The director of this film is one of these rare multi-talents with the capacity to conquer the world. Giving us the gripping insights from the black ‘born free’ generation in South Africa we are certain that with this film ‘a star is born.’

Special Mention
De Special Mention ging naar Mustang van Deniz Gamze Ergüven. Uit het juryrapport: The film can be seen as an allegory for contemporary Turkey but it is in also a manifesto for women all over the world. The jury would like to pay homage to these women (both in front and behind the camera) who broaden our collective consciousness with their experiences and perspectives.

Audience Award
De film stond al sinds de eerste vertoning op de eerste plaats en werd niet meer verslagen. Que Horas Ela Volta? van Anna Muylaert (Brazilië) ging er met de publieksprijs vandoor. De film wordt 10 september uitgebracht door September Film. De regisseuse ontvangt naast de World Cinema Amsterdam Audience Award een bedrag van € 5.000. Ook heeft een van de bezoekers een mooie prijs gewonnen, de gelukkige winnaar ontvangt een reischeque van Shoestring t.w.v. 1000 euro.

Nog te zien
Twaalf festivalfilm krijgen een release in Nederland. 600 Miles (5 november) wordt uitgebracht door Amstel Film. Mustang (1 oktober) en Ixcanul (15 oktober) door Cinéart. Refugiado (17 september) wordt uitgebracht door Contact Film. Jauja (27 augustus) door Eye Film en Sombra di Koló  (27 augustus), Sensei Redenshon (24 september) en Necktie Youth (22 oktober) door Full Color Entertainment. Dheepan (3 september), Journey to the Shore  (1 oktober) en Our little sister (3 december) door Lumière en Que Horas Ela Volta? (10 september) door September Film. Van 31 augustus tot en met 4 september vinden er nog voorstellingen plaats (met vooraf een verdiepingsprogramma) bij het On The Roof Film Festival, op het dak van de VU.

Schimmige launchtrailer voor Dishonored Definitive Edition

Bethesda heeft vandaag de launchtrailer voor Dishonored Definitive Edition op YouTube gezet. De trailer ademt meteen op voortreffelijke wijze de sfeer van Dunwall en herinnert ons er nog even aan wat hoofdpersoon Corvo Attano zoal in huis heeft.

Dishonored kwam in oktober 2012 uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en Windows. De game draait om het verhaal van Corvo, lijfwacht van keizerin Jessamine Kaldwin. Het is een stealth-game bij uitstek, waarbij je zo min mogelijk mensen dient te vermoorden. De definitive edition is vanaf 28 augustus beschikbaar voor PlayStation 4 en Xbox One. Een musthave voor liefhebbers van stealth-games!

Drie doden bij schietpartij Noord-Frankrijk

Bij een schietpartij in Roye, gelegen in het Noord-Franse departement van Somme, zijn drie doden gevallen. Het incident speelde zich af op een terrein gereserveerd voor woonwagenbewoners.

Volgens de eerste berichten zijn de drie slachtoffers allen afkomstig uit de gemeenschap van woonwagenbewoners. Bij de schietpartij zijn ook vier zwaargewonden gevallen, waaronder twee gendarmes die op een noodoproep hadden gereageerd. De Franse politiediensten hebben versterkingen naar het gebied gestuurd; de omgeving van het terrein is afgesloten door de autoriteiten. Berichten over eventuele arrestaties of voortvluchtigen ontbreken verder nog.

Tweelingen testen Windows Hello

Is Windows Hello's gezichtsherkenning veilig genoeg? The Australian liet het testen door tweelingen.

Met de komst van Windows 10 kunnen gebruikers in plaats van inloggen met hun wachtwoord, gebruikmaken van gezichtsherkenning. Tenminste, als hun apparatuur uitgerust is met Intel's RealSensecamera. De gezichtsherkenning van Windows Hello maakt gebruik van drie camera's met een infraroodlens, een normale lens en een 3D-lens. Door middel van fotografische analyse, diepte- en warmtedetectie beslist Windows Hello wie er voor het beeldscherm zit. Windows Hello maakt deel uit van Microsoft Password, een service waarmee gebruikers zich kunnen identificeren op websites en programma's die gebruikmaken van het protocol Fast ID Online.

Het onderzoek

In Australië is 1 op de 40 mensen tweeling. Een kwart tot een derde van die tweelingen is eeneiig. The Australian vond het reden genoeg om eens te testen of Windows Hello onderscheid kan maken tussen de tweelingen. Ter vergelijking: in Nederland worden zo'n 18 tot 19 tweelingen per 1000 geboren. Slechts 3 à 4 van de 10 tweelingparen zijn eeneiig.

Zes eeneiige tweelingparen werden gevraagd mee te doen aan het onderzoek. Een helft van elk tweelingpaar maakte een account aan op een Lenovo Thinkpad en zorgde dat Windows Hello hen kon identificeren. De andere helft van elk tweelingpaar probeerde vervolgens in te loggen met hun eigen gezicht. 'Het kon best makkelijk onderscheid tussen ons maken,' vertelde Miriam Jeffrey, die samen met haar tweelingzus Annabel de test deed. 'Het was een beetje verrassend, ik had verwacht dat het niet zou lukken, maar nee, het was echt goed, het was echt snel'.

Soms deed Windows Hello er iets langer over, maar in bijna alle gevallen kon Windows Hello de juiste persoon identificeren, zelfs als de haardracht werd veranderd of een bril werd opgezet. Slechts een keer lukte het beide tweelinghelften niet om in te loggen. Ook kon Windows Hello worden misleid door een tweeling die samen tijdens het registratieproces afwisselend hun gezicht toonden. Beide helften konden daarna probleemloos inloggen. Microsoft zelf beweert dat de kans op een verkeerde inlogacceptatie minder dan 1 op de 100.000 is.

Serveerster kan niet lachen om 'lollige' fooi

Een serveerster van het restaurant D'Jais Bar & Grill in de Amerikaanse stad Belmar (New Jersey), was niet blij toen zij de rekening ontving van een groep klanten. Op de rekening stond het woord 'LOL' geschreven bij de tip. Het duurde namelijk een uur tot er eten werd geserveerd bij de tafel van acht personen.

De serveerster Jess Jones kon 'de fooi' niet waarderen en besloot het op Facebook te zetten. De foto is maar liefst 9000 keer gedeeld en heeft de nodige reacties losgemaakt. Zo reageerde zelfs de burgemeester van het stadje Belmar: 'Behandel de mensen in de horeca alsjeblieft met het respect dat je verwacht bij het uitoefenen van jouw werk'.

Jess Jones vindt de opmerking van de klanten niet terecht. 'Ook al moesten ze wachten en hadden we ze daarvoor gewaarschuwd, toch leken ze tevreden.' 'Daarbij is mijn rol slechts die van boodschapper. Een die moet rondkomen van 2,20 euro per uur waarbij een redelijke fooi nodig is om ook mijn belastingen te betalen.'

Fiscus gaat plug-in hybrides meer belasten

Plug-in hybrides worden de komende jaren flink duurder in de autobelasting. Dat blijkt uit een tabel die staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Zo gaat de aanschafbelasting van een Volvo V60 diesel plug-in van 463 naar ruim 2700 euro. Voor nieuwe leaserijders gaat de bijtelling voor deze auto omhoog van 10.200 naar 15.461 euro. Wie een leasecontract heeft mag dat gewoon tegen de oude voorwaarden uitdienen.

Voor andere plug-in hybrides, auto's die een accu hebben die kan worden opgeladen maar die ook gewoon op benzine of diesel kunnen rijden, geldt hetzelfde. De BMW 1, de Mitsubishi Outlander, de Toyota Prius en de Mercedes S500 plug-in worden allemaal duurder in de periode tot 2020. Wiebes had hiervoor eerder al gewaarschuwd. Het is hem een doorn in het oog dat plug-ins fiscaal werden gestimuleerd, maar vaak gewoon op brandstof rijden.

Fiscus gaat plug-in hybrides meer belasten
Fiscus gaat plug-in hybrides meer belasten (Foto: ANP)

Treinschutter verdacht van 'terroristische moordpogingen'

De man die vrijdag op mensen schoot in de trein van Amsterdam naar Parijs, wordt door de Franse justitie aan een strafrechtelijk onderzoek onderworpen. Hij wordt verdacht van pogingen tot moord met terroristische doeleinden. Dit heeft aanklager François Mollin dinsdag bekendgemaakt.

De schutter, de 25-jarige Ayoub el-Khazzani, bezocht kort voor hij in Brussel met een eerste klaskaart in de Thalys-trein stapte, een jihadistische site. De nu officieel van terrorisme verdachte Marokkaan is dinsdagmiddag in Parijs voor de rechter geleid.

Mollin zei dat el-Khazzani behalve een Oost-Duits automatisch geweer ook een mes, een fles met benzine, een automatisch pistool en een heleboel munitie bij zich had. Justitie meent dat de verdachte een terroristische aanslag heeft voorbereid.

Hij werd door andere reizigers overmeesterd toen hij met zijn wapentuig in actie kwam. El-Khazzani heeft verklaringen afgelegd waarmee hij duidelijk wil maken geen terroristische maar criminele doeleinden te hebben gehad. Hij spreekt volgens Mollin ook tegen dat hij 4 juni vanuit Antakya in Turkije naar Europa is gevlogen. Antakya ligt vlakbij de Syrische grens.

Onderzoek naar terroristische moordpogingen
Treinschutter verdacht van 'terroristische moordpogingen' (Foto: ANP)

Metal Gear Solid V launchtrailer toont evolutie van de serie

Het moment is bijna daar: Metal Gear Solid V: The Phantom Pain verschijnt 1 september voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. Om dit moment te vieren, is er een launchtrailer uitgegeven die de evolutie van de serie toont.

Bekijke de beelden hieronder. Het is daarnaast wijs om zoveel mogelijk van MGSV te ontwijken, aangezien er al diverse spoilers te vinden zijn op het internet. Deze zijn gekomen uit de officiele strategy guide en bevatten informatie over sleutel-elementen van de game. Je bent gewaarschuwd.

Koenders haalt uit naar Moskou

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken haalt uit naar Rusland. Hij is niet te spreken over het feit dat Rusland het vonnis over het Greenpeace-schip Arctic Sunrise naast zich neerlegt. Die reactie is volgens Koenders "onder de maat".

Rusland negeert het vonnis van het Permanente Hof van Arbitrage, omdat het de autoriteit van het hof in de Greenpeace-zaak niet erkent. Het hof bepaalde maandag dat Rusland in 2013 het internationaal recht overtrad toen het de Arctic Sunrise enterde en dertig bemanningsleden vastzette.

Koenders: "Het tribunaal heeft bepaald dat Nederland recht heeft op een schadevergoeding. De uitspraak is bindend voor Rusland. Rusland dient zich zoals ieder ander te houden aan internationaal recht, de uitspraak te respecteren en daaraan gevolg te geven."

Koenders gaat de zaak spoedig opnemen met Moskou. "Indien Rusland hier niet op ingaat, zal Nederland het tribunaal verzoeken om de procedure voort te zetten."

Koenders haalt uit naar Moskou
Koenders haalt uit naar Moskou (Foto: ANP)

Sexy dans, tot het fout gaat...

 

Dit begint sexy, maar dan gaat het mis...Tag iemand die ook zo danst

Posted by FOK! on dinsdag 25 augustus 2015

PSV met speciaal tenue Europa in

PSV speelt de uitwedstrijden in de Champions League dit jaar in een speciaal tenue. De club uit Eindhoven heeft dat dinsdag aangekondigd. Het uittenue wordt donderdag gepresenteerd als ook bekend wordt welke Europese clubs de tegenstander worden in de groepsfase van het miljoenenbal.

Door het landskampioenschap komt PSV dit jaar voor het eerst sinds 2008 weer uit in het hoofdtoernooi van de Champions League.

PSV met speciaal tenue Europa in
PSV met speciaal tenue Europa in (Foto: ANP)

Tomb Raider naar Games With Gold

De titels voor Games With Gold zijn bekendgemaakt. Xbox-gamers met een Xbox Live-abonnement kunnen vanaf 1 september weer nieuwe gratis games toevoegen aan hun lijst, met deze maand onder andere Tomb Raider: Definitive Edition.

Vanaf 1 september kunnen gamers The Deer God downloaden voor Xbox One en Battlestations: Pacific voor Xbox 360. Vanaf 15 september tot en met 31 september is er voor Xbox One Tomb Raider: Definitive Edition te downloaden en voor Xbox 360 Crysis 3. Een mooi lijstje voor Xbox-gamers dus.

Games With Gold September

Solland Solar failliet

Het doek is definitief gevallen voor zonnecellenfabrikant Solland Solar in Heerlen. De rechter heeft dinsdag het faillissement uitgesproken. Sinds vorige week verkeerde het bedrijf al in surseance van betaling.

Vakbond FNV had eerder al namens de circa zeventig werknemers faillissement aangevraagd, nadat zij maanden hadden moeten wachten op salaris. Ook zou het bedrijf zijn afgesloten van onder meer het water.

Solland Solar is eigendom van het Italiaanse Pufin Power en was tot voor kort shirtsponsor van voetbalclub Roda JC.

Doek valt definitief voor Solland Solar
Doek valt definitief voor Solland Solar (Foto: ANP)

Landmacht snijdt in budget voor reservisten

De Koninklijke Landmacht snijdt in het budget voor de 3600 reservisten, die onder meer bij evenementen actief zijn. Hun inzet is al sinds 1 juli beperkt, blijkt uit een interne nota van commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif, waaruit Nieuwsuur dinsdagavond citeert.

Het ministerie van Defensie wil niet ingaan op de nota, maar stelt wel dat bekend is dat er 'knelpunten' zijn bij de krijgsmacht. Aan de Tweede Kamer is gemeld 'dat de inzetbaarheid van de krijgsmacht aan wezenlijke beperkingen onderhevig is'. "De rapportage van de commandant Landstrijdkrachten past in dit beeld", stelt Defensie. De problemen gaan echter 'nooit ten koste van de ingezette eenheden', aldus de verklaring.

Vorige week lekte uit dat Defensie er de komende jaren meer geld bijkrijgt, na jaren van bezuinigingen. Het extra budget loopt op tot 375 miljoen euro.

Landmacht snijdt in budget voor reservisten
Landmacht snijdt in budget voor reservisten (Foto: ANP)

FC Eindhoven haalt oud-aanvaller Chelsea

FC Eindhoven heeft in de laatste week van het transferwindow een prima slag geslagen. De Brabanders zijn er in geslaagd om Marko Mitrovic voor twee jaar binnen te halen. De 23-jarige spits kwam in de jeugd uit voor Chelsea, maar speelde zijn laatste duels in 2014 voor het Italiaanse Brescia.

Desondanks blijkt Mitrovic wel een blessuregevoelige speler te zijn. Chelsea pikte de destijds 16-jarige voetballer op bij het Zweedse Malmö FF, maar al snel bleek de aanvaller regelmatig aan de kant te zitten. In 2012 kreeg hij van Brescia de kans om zich weer in de kijker te spelen. Uiteindelijk speelde de jongeling twee jaar in Italië, waarna een enkelblessure opnieuw roet in het eten gooide.

FC Eindhoven pikt Mitrovic nu dus transfervrij op, maar de speler is nog wel geblesseerd. "Door Marko’s blessures is zijn carrière-uitzicht flink veranderd. Wij waren op zoek naar een spits en geloven in hem als een talentvolle speler. Het doel is nu om stap voor stap fit te worden, waarvoor hij een individueel programma volgt. We zijn blij dat Marko bij ons aansluit en willen hem helpen om fit te geraken en een betere speler te worden", aldus algemeen directeur Hans Smulders.

Het is dus nog niet duidelijk wanneer Mitrovic zijn eerste minuten voor FC Eindhoven gaat maken. De spits kijkt in elk geval uit naar zijn nieuwe uitdaging. "Ik heb voor FC Eindhoven gekozen omdat ik een team wil hebben dat in me gelooft en me niet te snel wil brengen. In september ben ik bijna 2 jaar geblesseerd geweest. Ik ben op dit moment nog niet klaar voor 90 minuten voetbal. FC Eindhoven is een goed team en vormt een goede omgeving om in te werken. Het is voor mij goed om hier te zijn."

Bommelding bij hoofdkantoor SPD 'om vreemdelingenhaat'

Het hoofdkantoor van de Sociaaldemocratische Partij van Duitsland (SPD) is dinsdag even ontruimd geweest na een bommelding. Het kantoor in Berlijn, het Willy-Brandt-Haus, werd 's middags rond 15.00 uur telefonisch bedreigd. Bij de doorzoeking van het gebouw werd niets gevonden. Het kantoor is inmiddels weer vrijgegeven.

Volgens de partij heeft de bedreiging te maken met het bezoek maandag van vicekanselier Sigmar Gabriel aan Heidenau. Daar braken afgelopen weekend rellen uit tussen rechtsextremisten en linkse groeperingen wegens een onderkomen van asielzoekers. Door het gewelddadige protest van de rechtsextremisten raakten meer dan dertig agenten gewond.

"Sinds het bezoek van Sigmar Gabriel krijgt het Willy-Brandt-Haus een stormvloed aan bedreigingen, die gerelateerd zijn aan vreemdelingenhaat", aldus secretaris-generaal van de SPD Yasmin Fahimi.

Hoofdkantoor SPD ontruimd na bommelding
Bommelding bij hoofdkantoor SPD 'om vreemdelingenhaat' (Foto: ANP)

FC Groningen hoopt op ervaren Maduro

FC Groningen heeft zijn zinnen volgens Voetbal International gezet op oud-Ajacied Hedwiges Maduro. Algemeen directeur Hans Nijland en technisch manager Peter Jeltema willen de middenvelder, die de nodige Europese ervaring heeft, graag vastleggen.

"We hebben een boeiende zomer gehad en ik vind dat we goed hebben geanticipeerd op het vertrek van Tjaronn Chery, Maikel Kieftenbeld en Eric Botteghin", legde Jeltema aan het voetbalblad uit. "Maar een ervaren middenvelder die de ploeg in het Europa League-avontuur bij de hand kan nemen, iemand die direct zeer betekenisvol is, is meer dan welkom."

Maduro stond tot vandaag onder contract bij het Griekse PAOK Saloniki, maar vanmiddag maakte de ploeg bekend het contract van de achtvoudig international te ontbinden. Hierdoor lijkt het een kwestie van tijd te zijn, voordat de speler in Groningen zal tekenen.

De komst van Maduro heeft overigens ook gevolgen voor Yoëll van Nieff. Mocht de transfer afgerond worden, dan wordt hij mogelijk verhuurd aan Excelsior. Gebeurt er niets, dan blijft alles bij het oude.

DHL investeert miljoenen in 'slapende reus' Afrika

Expresdienst DHL, dochteronderneming van Deutsche Post steekt miljoenen extra in zuidelijk Afrika, om de stijgende vraag naar vervoersdiensten in die regio het hoofd te bieden. Dat maakte de onderneming dinsdag bekend.

Door de stijgende gezinsinkomsten, stijgt ook de vraag naar pakketvervoer. Deutsche Post maakte eerder bekend ruim 30 miljoen euro te willen investeren in zijn Afrikaanse DHL-activiteiten. Daar wordt ruim 17 miljoen aan toegevoegd. DHL gebruikt het geld onder meer voor voertuigen, opslag en de verbetering van de informatietechnologie.

Volgens topman Frank Appel van Deutsche Post is Afrika een 'slapende reus'. "Nieuwe technologie zal de productiviteit stimuleren. En dat is goed voor de economische groei", zo sprak hij. Appel verwacht dat het aantal grensoverschrijdende leveringen in Afrika dit jaar minstens met 10 procent zal toenemen.

DHL investeert miljoenen in Afrika
DHL investeert miljoenen in 'slapende reus' Afrika (Foto: ANP)

Opnieuw verkiezingen in Turkije op 1 november

Turkije gaat zoals al werd verwacht op 1 november opnieuw naar de stembus. Dat heeft de Hoge Kiesraad dinsdag formeel bepaald. De parlementsverkiezingen van 7 juni hebben vier partijen in de volksvertegenwoordiging van 550 zetels gebracht en beroofden de regerende partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) van haar meerderheid. De AK-partij die sinds 2002 alleen regeert, bleef wel de grootste maar vond geen coalitiepartners. Koerdische politici hebben stevige kritiek op de gang van zaken.

Premier Ahmet Davutoglu (AK) heeft naar eigen zeggen vergeefs geprobeerd figuren van de Republikeinse Volkspartij (CHP) en de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP) te strikken voor een soort overgangsregering van nationale eenheid.

Volgens critici heeft de AK-partij echter helemaal geen serieuze pogingen ondernomen om een regering te vormen. Integendeel: de partij van president Recep Tayyip Erdogan zou onderhandelingen juist hebben tegengewerkt. Daar zou voornamelijk frustratie achterzitten dat de HDP, een partij met Koerdische wortels, voor het eerst de hoge kiesdrempel van tien procent wist te slechten.

Bloedpolitiek
De HDP gelooft dan ook niets van het verhaal van Erdogan. Sterker nog: de partij beschuldigt de president van het voeren van 'bloedpolitiek': hij zou de confrontatie met Koerdische militanten van de PKK bewust hebben opgezocht om de Koerdische politiek te schaden. Erdogan wil van het nu nog ceremoniële presidentschap namelijk een politieke functie maken, maar dat lukt niet zonder meerderheid.

Onlangs sloot Turkije een deal met de Verenigde Staten zodat Amerikaanse toestellen de zogenaamde Islamitische Staat (IS) vanaf veel dichterbijgelegen Turkse vliegvelden aan mogen vallen. Ook Turkije zou vervolgens tegen IS gaan vechten, maar de VS heeft inmiddels geklaagd dat de Turken dat niet of nauwelijks doen. Hun vliegtuigen zouden vrijwel alleen Koerdische stellingen bestoken. Turkije heeft de Amerikanen bovendien verboden om de Koerden bij hun gevechten tegen IS van luchtsteun te voorzien.

Nieuwe verkiezingen in Turkije op 1 november
Opnieuw verkiezingen in Turkije op 1 november (Foto: ANP)

Rodney Sneijder al weer weg bij Dundee United

Een maand nadat Rodney Sneijder een tweejarig contract tekende bij Dundee United gaat de middenvelder al weer weg bij de Schotse voetbalclub. Het contract wordt met wederzijdse instemming ontbonden om gezondheidsredenen, aldus een verklaring van Dundee United dinsdag.

"Dit is de beste oplossing, vooral voor Rodney. We hebben de verantwoordelijkheid om de gezondheid van de speler te beschermen en respecteren zijn huidige situatie", aldus het bericht. Wat er precies met het jongere broertje van Wesley Sneijder aan de hand is, maakt de verklaring niet duidelijk.

Sneijder speelde in de Schotse competitie welgeteld één wedstrijd. Hij viel in tegen Aberdeen. Supporters die een shirtje hebben gekocht met de naam van Sneijder kunnen hun exemplaar omwisselen, belooft Dundee United.

Sneijder genoot zijn opleiding bij Ajax en stond ook bij FC Utrecht, RKC Waalwijk en Almere City onder contract.

Rodney Sneijder al weer weg bij Dundee United
Rodney Sneijder al weer weg bij Dundee United (Foto: ANP)

Decolletť politica leidt mannen af

Alison McGovern is in opspraak geraakt. Tijdens een televisiedebat zou de Britse politica mannelijke debatters hebben afgeleid met haar boezem.

De rossige politica was onlangs in debat tijdens Channel 4 News. Ze liet echter nogal veel van haar voorgevel zien. En daar was niet iedereen even blij mee.

Prompt plofte er dan ook post bij haar op de mat. Ene JG Hunter stuurde haar een brief waarin hij zijn beklag deed over McGoverns boezem.

"Uw prominente inkijk leidde mannelijke toehoorders nogal af van uw verhaal", klaagde de beste man. Hoewel het voorval al dateert van juni, zette de politica pas deze week de brief op twitter. "Ik weet nu niet of ik moet lachen of huilen", schreef ze erbij.

Te prominent decolleté? Oordeel zelf op het plaatje hieronder!

Wall Street herstelt van zware verliezen

De aandelenbeurzen op Wall Street vertoonden dinsdag bij opening herstel, nadat een dag eerder de zwaarste verliezen in vier jaar tijd werden geleden. Ook Amerikaanse beleggers putten moed uit maatregelen van de Chinese centrale bank om de inzakkende economische groei een impuls te geven.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond enkele minuten na het begin van de handel 2,2 procent hoger op 16.225 punten. De bredere S&P 500 kreeg er eveneens 2,2 procent bij en stond op 1934 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 3,1 procent tot 4674 punten.

Voor opening van de aandelenmarkt bleek dat de huizenprijzen in twintig grote Amerikaanse steden in juni op maandbasis licht zijn gedaald. Vroeg in de handel krijgen beleggers nog cijfers voorgeschoteld over de groei van de dienstensector, de verkoop van nieuwbouwwoningen en het consumentenvertrouwen.

Belgische hockeyers uitgeschakeld op EK

De Belgische hockeyers zijn dinsdag verrassend uitgeschakeld op het Europees kampioenschap hockey in Londen. De ploeg van de Nederlandse bondscoach Jeroen Delmee werd vooraf genoemd als een van de titelkandidaten maar overleefde de groepsfase niet. Een gelijkspel tegen Ierland (2-2) was onvoldoende voor een plek in de halve finale.

Vanwege een gele kaart speelde België (nummer vier van de wereld) in het vierde kwart tien minuten lang met een man minder. De Ieren wisten te voorkomen dat de Belgen in de slotminuten nog scoorden.

Ierland schaarde zich op doelsaldo voor het eerst bij de laatste vier op een EK. Duitsland had zich in de groep B met Ierland en België al geplaatst voor de halve finales. Ook het Nederlands team is al zeker van de halve finale, met Ierland waarschijnlijk als tegenstander.

Belgische hockeyers uitgeschakeld op EK
Belgische hockeyers uitgeschakeld op EK (Foto: ANP)

Uitmarkt Amsterdam krijgt nu ook Uitnacht

De Uitmarkt in Amsterdam krijgt dit jaar voor het eerst een 'Uitnacht'. Op vrijdagavond 28 en zaterdagavond 29 augustus kunnen Uitmarkt-bezoekers doorfeesten in een Amsterdamse club.

Zo moeten daarvoor wel eerst naar Club Silenco op het Museumplein zijn geweest. Dit is een stille disco waar bezoekers hun koptelefoon kunnen afstellen op de dj van hun voorkeur. Bij het verlaten van Club Silenco krijgen bezoekers een polsbandje waarmee de rest van die nacht gratis een bezoek kan worden gebracht aan een club. Tien clubs en discotheken doen mee. Met de Uitnacht wil de organisatie erop wijzen dat de hoofdstad "24 uur per dag, zeven dagen per week, een breed cultureel aanbod heeft".

Komend weekeinde begint de Uitmarkt, de officiële aftrap van het culturele seizoen. Op zo'n dertig podia vertonen ongeveer 2000 artiesten belangeloos hun kunsten. Het evenement, dat zich afspeelt op het Museumplein, het Leidseplein en het Vondelpark, trekt altijd zo'n half miljoen bezoekers.

Uitmarkt Amsterdam krijgt nu ook Uitnacht
Uitmarkt Amsterdam krijgt nu ook Uitnacht (Foto: ANP)

RTL komt met dertig nieuwe programma's

RTL komt dit nieuwe televisieseizoen met dertig nieuwe programma's. Dit vertelde programmadirecteur Erland Galjaard dinsdag op de najaarspresentatie van RTL Nederland.

Een beetje ongemakkelijk op de hometrainer naast Chantal Janzen vertelde Erland uit te kijken naar Dance dance dance. ''Dat overtreft al mijn verwachtingen. Ik durf me niet uit te laten over kijkcijfers, maar dit heeft alles in zich om een hit te worden.''

Wendy van Dijk presenteert Diagnose gezocht, een heftig programma met kinderen die al lange tijd ziek zijn zonder dat kinderartsen erin slaagden een diagnose vast te stellen. Een professor die aan het programma meewerkt, vindt volgens Erland negen van de tien keer toch een diagnose.

Droomvakantie

Gordon laat volgens Galjaard een nieuwe kant van zichzelf zien in het programma Nooit meer naar huis, waarin hij gewone mensen op een droomvakantie trakteert. Gordon heeft het format zelf bedacht.

Carlo Boszhard hoeft zijn nieuwe zondagmiddagprogramma Carlo's TV Café niet in zijn eentje aan elkaar te praten. Hij krijgt hulp van onder anderen Ruben Nicolai, Johnny de Mol en Chantal Janzen.

RTL komt met dertig nieuwe programma's
RTL komt met dertig nieuwe programma's (Foto: BuzzE)

Sappige worst zorgt voor paniek

Het centraal station in de Duitse stad München is dinsdag tijdelijk ontruimd geweest vanwege een brandalarm. Oorzaak? Een sappige bratwurst die net iets te lang op de gril was blijven liggen en daardoor voor flinke rookontwikkeling zorgde.

De brandweer was massaal uitgerukt maar na enig onderzoek bleek een braadworstkraampje de oorzaak te zijn. Een worst was op de gril opengesprongen en het uitgelopen vet zorgde voor genoeg rook om het brandalarm te doen laten afgaan. Een woordvoerder van de brandweer zegt dat er juist is gehandeld; "wij zijn geen waarzeggers, voor hetzelfde geld was het wel goed mis".

Volgens de officiële regels moeten er bij een brandmelding op het station minstens twee brandweerwagens langskomen. Om het zekere voor het onzekere te nemen besloot het korps er liefst tien wagens op af te sturen. Daarbij werd het station ontruimd en mochten er tijdelijk geen treinen meer stoppen.

Of de dames en heren van de Feuerwehr na afloop nog even een worst naar binnen hebben gewerkt blijft onduidelijk.

Sappige worst zorgt voor paniek (Foto: Wdwdbot, Wikimedia Commons)
Sappige worst zorgt voor paniek (Foto: Wdwdbot, Wikimedia Commons)

Vijftig jaar Ster levert 7 miljard op

Het is dinsdag precies vijftig jaar geleden dat de Stichting ether reclame (Ster) de opdracht kreeg radio- en tv-reclame te verzorgen voor de publieke omroep. De spotjes leverden in al die jaren bijna 7 miljard euro op voor de staatskas, wat weer ten goede kwam aan de mediabegroting. Ter ere van het jubileum heeft Ster een commercial gemaakt om kijkers en adverteerders te bedanken.

Volgens Arian Buurman, algemeen directeur van Ster, is het belangrijk in de toekomst te blijven vernieuwen. "In een explosief medialandschap hebben wij ons van monopolist succesvol ontwikkeld tot innovatieve marktpartij. En door te blijven innoveren willen we ook op de lange termijn een stabiele Ster-bijdrage leveren."

Vijftig jaar Ster levert 7 miljard op
Vijftig jaar Ster levert 7 miljard op (Foto: ANP)

This thread is worthless without video


OekraÔense regisseur: 'ik was slechts tegen annexatie Krim'

Zoals we eerder vandaag al melden, is de Oekraïense regisseur Oleg Sentsov veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Sentsov kreeg deze straf opgelegd vanwege het voorbereiden van terroristische daden op het schiereiland de Krim, dat wordt betwist tussen Oekraïne en Rusland. Sentsov zelf beweert echter dat hij enkel tegenstander is van de annexatie van de Krim door Rusland; zo heeft hij onder andere voedsel geleverd aan Oekraïense soldaten op de Krim.

De veroordeling is niet onomstreden. Sentsov beweert voor het proces gemarteld te zijn door de FSB, de Russische binnenlandse veiligheidsdienst. De Rusissche openbaar aanklager beweert daarentegen dat de wonden die dit zouden moeten bewijzen, het gevolg zouden zijn van sadomasochistische seks. Om het politieke aspect van het proces onder de aandacht te brengen, zongen Sentsov en een andere Oekraïense veroordeelde na hun veroordeling het Oekraïense volkslied in de Russische rechtszaal.

Oleg Sentsov is niet de enige Oekraïener die in Russische detentie is beland gedurende de onrust in Oost-Oekraïne. Nadia Savchenko, een helikopterpilote, en Mykola Karpyuk, een prominente Oekraïense nationalist, zijn twee andere voorbeelden. De laatste wordt ten laste gelegd dat hij zou hebben meegevochten met Tsjetsjeense rebellen. Zelf beweert hij echter nooit in Tsjetsjenië te zijn geweest. De Oekraïense regering spreekt in alle gevallen van 'politieke gevangenen', een lezing die wordt onderschreven door de Verenigde Staten.

Gaslucht blijkt schoonmaakmiddel

Een bedrijf aan de Hemmen in Drachten is dinsdag korte tijd ontruimd geweest omdat medewerkers een hardnekkige gaslucht roken. Metingen van de brandweer wezen uit dat het ging om de lucht van een schoonmaakmiddel.

"Dat middel bevat odeur, een stof die ook aan gas wordt toegevoegd omdat gas reukloos is", aldus een woordvoerster van de Friese brandweer. "Vandaar dat mensen dachten dat er een gaslek was."Na korte tijd mocht het personeel weer terugkeren.

Vrachtwagens Lotus vast op Spa

Een aantal vrachtwagens van het formule 1-team Lotus staat nog steeds vast op het circuit van Spa-Francorchamps. Donderdag werd een juridische zaak tegen het team aangespannen, dat daarom België niet mag verlaten. André Maes, directeur van de organisatie van de Grand Prix van België, liet weten dat de blokkade nog tot morgenochtend kan duren.

Oud Lotus-coureur Charles Pic heeft een rechtszaak aangespannen tegen het team. Hij eist 800.000 euro van de Engels-Luxemburgse renstal omdat hij vorig seizoen te weinig testritten gemaakt zou hebben.

Gerard Lopez, mede-eigenaar van Lotus, bevestigt het meningsverschil met Pic, maar brengt verder niks naar buiten. Ook andere schuldeisers zouden zich hebben gemeld bij justitie. Lotus kampt al langer met financiële problemen.

Woensdagochtend zou er een akkoord moeten komen, zodat het team zich alsnog kan voorbereiden op de komende race in Monza.

Verspringer Rutherford voltooit trilogie met WK-goud

Verspringer Greg Rutherford heeft tijdens de wereldkampioenschappen atletiek in Beijing het goud veroverd. De Brit maakte zo zijn trilogie compleet en is nu olympisch, Europees- en wereldkampioen. Bij het verspringen slaagde in 1994 alleen de Duitse Heike Drechsler daar ooit eerder in.

Rutherford begon met een ongeldige sprong, maar ging daarna naar 8,29 meter en pakte zo de leiding. Het Chinese publiek leek lang te mogen juichen voor twee medailles, vooral dankzij het piepjonge duo Wang Jianan en Gao Xinglong. Beiden kwamen in hun eerste poging tot 8,14 meter, waarna Wang in zijn tweede sprong naar 8,18 ging. 

Dat was echter buiten de Australiër Fabrice Lapierre gerekend. In zijn vijfde en voorlaatste poging vloog hij naar 8,20 meter, waar hij bij de laatste sprong nog vier centimeter bij op wist te springen. Hij won zo het zilver, terwijl China genoegen moest nemen met brons voor Wang. Gao en Li Jinzhe vielen voor het thuispubliek precies naast de medailles.

Rutherford vliegt naar het goud in Beijing, nadat hij eerder al goud won op de Olympische Spelen, het EK en de Commonwealth Games (Foto: Getty)

Bij het discuswerpen werd favoriete en regerend kampioene Sandra Perkovic onttroond. Vooraf leek ze één serieuze uitdager te hebben in Denia Caballero en de Cubaanse maakte dat helemaal waar. Al bij haar eerste worp gooide ze de wedstrijd met 69,28 meter op slot, niemand kwam meer in de buurt. Perkovic moest alle zeilen bijzetten om in haar laatste poging met 67,39 meter nog naar het zilver te gaan, waardoor Nadine Müller met 65,53 naar brons terugviel. De tweede Cubaanse, Yaime Perez, viel met een zeven centimeter kortere worp dan Müller net buiten de boot.

Rudisha toch goud op 800 meter, historische medaille BosniŽ

Atleet David Rudisha heeft zijn comeback definitief compleet gemaakt met de wereldtitel op de 800 meter. De olympisch kampioen en wereldrecordhouder liep de finale op het WK in Beijing als vanouds: hij begon vooraan en stond die plek geen seconde meer af.

De snelste man ter wereld dit seizoen, de Bosniër Amel Tuka, begon helemaal achteraan en kwam met een paar honderd meter te lopen makkelijk naar voren. Hij slaagde er echter niet meer in om Rudisha nog bij te halen en ook tegen de Pool Adam Kszczot was Tuka niet meer opgewassen. Rudisha liep in 1:45,84 naar het goud, Kszczot liep 1:46,08. Met zijn 1:46,30 bleef Tuka de Keniaan Ferguson Rotich nog nipt voor en zorgde hij bovendien voor een historisch sportmoment voor Bosnië: nooit eerder won het in 1993 onafhankelijk geworden land een WK-medaille op een olympisch onderdeel in welke sport dan ook. 

Rudisha profiteert van de afwezigheid van de eerder uitgeschakelde Nijel Amos, zijn grote kwelgeest, en pakt het goud (Foto: Getty)

RšikkŲnen: "Ferrari verdient meer geluk"

Kimi Räikkönen vindt dat het harde werk van Ferrari meer geluk verdiend dan het team tot nu toe krijgt in de Formule 1, na een moeilijk verlopen Grand Prix van België. Tijdens de race plofte de achterband van Sebastian Vettel, waardoor hij van de derde plek tot buiten de punten zakte. Räikkönen zelf finishte als zevende, na slechts als zestiende te zijn gestart door een probleem in de kwalificatie.

Dit is niet het eerste weekend dat het Italiaanse team problemen kent, zo verloren ze in Hongarije een potentiële één-twee toen Räikkönen met een MGU-K probleem moest opgeven. Het team kijkt nu tegen een achterstand van 184 punten op concurrent Mercedes aan.

"We blijven het proberen en hopelijk krijgen we meer geluk aan onze zijde," zei Räikkönen afgelopen weekend. "We doen de juiste dingen, maar we boeken er geen goede resultaten mee. Het is niet alleen voor mij teleurstellend, maar voor het hele team. We hadden twee problemen en het deed voor beide wagens pijn."

Afgelopen weekend kwam de Ferrari-motor snelheid te kort vergeleken met de Mercedes. Zo bestond de top acht van de kwalificatie uit zeven Mercedes-aangedreven auto's. Met de hogesnelheidsbaan Monza als volgende race op de kalender, denkt Räikkönen dat Ferrari het ook daar moeilijk zal hebben.

Door een lekke band verloor Vettel de derde plek (Foto: FOK!/CloseToTheEdge)
Door een lekke band verloor Vettel de derde plek (Foto: FOK!/CloseToTheEdge)

Kabinet: amusement 'geen doel maar alleen middel' bij NPO

Het kabinet zet plannen voor een ander omroepbestel door. Niet alleen de huidige omroeporganisaties mogen straks programma's bedenken en maken, maar ook andere partijen die een goed idee of aanbod hebben. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) krijgt de touwtjes in handen om dit in goede banen te leiden.

Staatssecretaris Sander Dekker (VVD, Mediabeleid) had de kern van zijn nieuwe mediawet al eerder aangekondigd en stuurt het wetsvoorstel dinsdag naar de Tweede Kamer. "De luiken in Hilversum moeten open. Er moet in de programmering meer creativiteit komen. Dat kan als er meer aanbieders komen zodat er meer scherpte en competitie ontstaat", zei hij in een toelichting.

Amusement mag straks niet meer het doel zijn van een programma, maar alleen een middel. Plat amusement is immers ook al op commerciële zenders te zien en hoeft niet met belastinggeld te worden gemaakt, vindt Dekker. De nadruk in Hilversum moet liggen op cultuur, informatie en educatie. Dat betekent volgens hem niet dat er alleen zware kost zal zijn. "Het moet een mooie mix worden en er kan ook nog gelachen worden."

Flexiber
De wijzigingen moeten er volgens hem toe leiden dat het publieke omroepbestel flexiber wordt. Hilversum kan dan beter inspelen op nieuwe vormen van media en kijkgedrag.

Dekker wijst erop dat steeds minder jongeren traditionele televisie kijken. Ze kijken meer op internet en naar andere media. Dat is een autonome ontwikkeling die niet te keren is. Maar Hilversum moet daar straks wel beter op kunnen inspelen en meebewegen. "Het is nu een gesloten bolwerk."

Dekker: luiken van de omroep moeten open
Kabinet: amusement 'geen doel maar alleen middel' bij NPO (Foto: ANP)

Ruim zestig Spaanse meesters naar Hermitage

Museum de Hermitage in Amsterdam krijgt vanaf 28 november bezoek van ruim zestig Spaanse meesters. Op een tentoonstelling zijn schilderijen te zien van Spaanse kunstenaars als El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo en Goya. Ook worden grafiek en toegepaste kunst getoond.

Niet eerder was in Nederland zo'n breed overzicht van Spaanse kunst te zien, zegt de Hermitage. De werken zijn afkomstig van het moedermuseum in het Russische Sint Petersburg, dat de grootste collectie Spaanse kunst buiten Spanje bezit.

De expositie gaat in op 'de opkomst en glorie van de Spaanse kunst' vanaf de late zestiende en zeventiende eeuw. Die periode geldt in Spanje net als bij ons als 'de Gouden Eeuw' van de schilderkunst. De koloniale goudkoorts zorgde voor enorme rijkdom en bracht schilders vele opdrachten voor de koning, kerken en particulieren.

Topstukken zijn 'De apostelen Petrus en Paulus' van El Greco, 'Onbevlekte ontvangenis' van Murillo en 'Portret van de actrice Antonia Zárate' van Goya.

Ruim zestig Spaanse meesters naar Hermitage
Ruim zestig Spaanse meesters naar Hermitage (Foto: ANP)

Hassan pakt tweede Nederlandse medaille WK atletiek

Sifan Hassan heeft op het WK atletiek in Beijing de bronzen medaille veroverd op de 1500 meter. De Nederlandse pastte haar gebruikelijke tactiek toe, achteraan beginnen en dan naar voren lopen, maar dat bleek niet genoeg voor de zilveren medaille waarvoor ze de favoriete was.

Topfavoriete voor goud Genzebe Dibaba uit Ethopië bleef lang halverwege de groep hangen, maar kwam na ruim 800 meter naar voren en stond de leiding geen moment meer af. De laatste 800 meter liep ze in een tijd van 1:57,2 minuten, wat zelfs op een 'losse' 800 meter een wereldtijd is. Hassan begon halverwege de groep en liet zich daarna terugzakken.

Op het moment dat Dibaba op kwam zetten ging Hassan met wat moeite ook mee naar voren, waarna ze aan kon sluiten bij de kopgroep: Dibaba, diens landgenote Dawit Seyaum en de Keniaanse Faith Kipyegon. Hassan kon Seyaum nog voorbij, maar Kipyegon bleek in de eindsprint een maat te groot. Dibaba kwam uiteindelijk in 4:08,09 over de streep, de langzaamste gouden tijd ooit op een WK. Kipyegon pakte zilver met 4:08,96 en Hassan liep in 4:09,34 naar het brons.

Sony PlayStation ziet VR met Morpheus wel zitten

Sony heeft een video online gezet over Project Morpheus, het antwoord op Oculus Rift en andere VR-oplossingen. Met deze bril kunnen we op PlayStation 4 games spelen die ons in de virtuele wereld zetten en ons zo nog meer onderdompelen in desbetreffende spel zelf. In de video komen onder anderen PlayStation-baas Shuhei Yoshida en diverse ontwikkelaars aan het woord over hun visie op virtual reality en wat Morpheus er in moet betekenen.

Het nieuwste prototype van Project Morpheus krijgt beelden met 120 frames per seconde door van PlayStation 4. De twee 5,7 inch OLED-schermpjes hebben samen een resolutie van 1920x1080. Met een gyroscoop en accelorometer meet het apparaat elke beweging van je hoofd. Met games als London Heist, Eve Valkyrie en Riggs lijkt het aanbod nog klein, maar ongetwijfeld gaan er nog meer aankondigingen komen. Eind oktober zal Sony aanwezig zijn in Parijs tijdens de Paris Game Week en natuurlijk is er in december hun eigen PlayStation Experience-event. Ze hebben ook nog even, want Morpheus komt in 2016 uit. Een prijs voor de VR-headset is nog onbekend.

Obama hekelt olie-lobby tegen groene energie

Barack Obama heeft op een bijeenkomst over schone energie in Las Vegas de oliemaatschappijen op de korrel genomen. Hij hekelde hun "lobbycampagnes" waarmee ze proberen de omslag in het energiebeleid van de Verenigde Staten af te remmen.

"Dat is niet de Amerikaanse manier van doen", sprak de president maandag. Volgens hem is een Amerikaanse revolutie gaande als het gaat om de invoering van duurzame energie. Olielobbyisten die duurzame energie tegenwerken doen niet aan vernieuwing, maar proberen oude verdienmodellen te verdedigen, aldus Obama.

"De grootste zonne-energiecentrale van de wereld, met negen miljoen panelen, staat niet in Duitsland, niet in China, niet in Saoedi-Arabië, maar hier in de VS", zei Obama. En hoewel het land de grootste producent is van olie en gas, is het nu ook de grootste producent van windenergie geworden.

Obama hekelt gelobby oliemaatschappijen
Obama hekelt olie-lobby tegen groene energie (Foto: ANP)

Keniaan stunt met historisch goud op 400 meter horden

De Keniaanse hordenloper Nicholas Bett heeft op het WK atletiek in Beijing de wereldtitel veroverd op de 400 meter horden. Het was een historische medaille voor het Oost-Afrikaanse land, dat nooit eerder goud won op een afstand korter dan 800 meter. 

Bett begon dit jaar met een persoonlijk record van 49,03 seconden en liep op het Keniaans kampioenschap al naar 48,29 seconden. Op het WK was hij erg goed op dreef, maar in de finale gingen alle stoppen los: Bett kwam vooral in het slotstuk opzetten en knalde naar een supertijd van 47,79 seconden, goed voor de 26e plek op de wereldranglijst aller tijden. De Rus Denis Kudryavtsev pakte met een nationaal record van 48,05 seconden het zilver, voor Jeffery Gibson uit de Bahama's die met 48,17 één honderdste overhield op oud-wereldkampioen Kerron Clement. 

Bett toonde het hele WK al zijn topvorm (Foto: Getty)

Joey Fatone stuurt 'succesbrief' naar 1D

Voormalig *NSync-lid Joey Fatone weet hoe het is om als band uit elkaar te gaan. Om zijn gedachten hierover te delen, heeft hij een brief naar One Direction gestuurd. De boyband besloot deze week om tijdelijk uit elkaar te gaan.

"Hey jongens. Hier Joey Fatone, voormalig lid van *NSync en momenteel presentator van Family Feud, de baan waar ik altijd van gedroomd heb. Dit weekend, terwijl ik op het toilet zat en aan het huilen was (ik hou van mijn leven!), zat ik op mijn iPhone en zag ik dat jullie 'een break voor een jaar' nemen. Ik wil jullie feliciteren en het allerbeste wensen! Ik weet zeker dat 2016 voor een ieder van jullie geweldig wordt met allerlei individuele projecten en dat jullie daarna als groep sterker terugkeren", aldus een cynische Fatone.

Hij vervolgt zijn relaas: "Ik ga jullie uitleggen hoe het daadwerkelijk gaat zijn, gasten. Terwijl jullie met jullie break bezig zijn, zal Harry coole singles met Beyoncé, Ryan Adams en Wiz Khalifa opnemen en daarna een soloalbum uitbrengen, dat geproduceerd wordt door Pharrell en Timbaland. Hij zal zijn haar afknippen, verven, een tweede, minder succesvol album maken, zijn haar veel langer laten groeien en daarna een derde, zelfgeproduceerd album uitbrengen waarin hij hint op biseksueel zijn en het 'zijn beste album' noemen."

Sjaak

Fatone denkt dat de rest van de band er schril bij zal afsteken. Dit zegt hij in de brief die Above Average te pakken heeft gekregen. "De rest van jullie is de sjaak. Ik bedoel echt de sjaak. Ik ben het op een na succesvolste voormalig lid van *NSync en ik ben Joey Fatone. Zeg dat maar eens hardop: 'Naast Justin Timberlake is Joey Fatone het meest succesvolle lid'. Weet iemand wat Chris Kirkpatrick (voormalig lid *NSync) aan het doen is? Ik niet in ieder geval. Hij is totaal onbereikbaar. Misschien is hij wel dood. Niemand weet het Louis, en ja ik richt me tot jou. Er is nog een kans: als een van jullie homo blijkt te zijn, dan heb je een kans."

Hij meent dat Harry Styles zo veel meer heeft dan de rest van 1D. "Het is niet dat jullie geen talent hebben, het is alleen dat Harry veel knapper en cooler is en meer talent heeft. Diep van binnen hebben jullie dat altijd al geweten. Dat merk je pas echt als je thuis in je boxers met de Playstation-controller in je hand Harry het ziet verpesten op tv. Jezus Christus, ik zou zo graag nog in *NSync willen zitten. Jezus fuck! Ik zou er al mijn haar voor over hebben om terug te keren. Hoe dan ook, veel plezier de komende maanden, One Direction, want het gaan jullie laatste worden."

Joey Fatone stuurt 'succesbrief' naar 1D
Joey Fatone stuurt 'succesbrief' naar 1D (Foto: BuzzE)

Staking Londense metro gaat niet door

Werknemers van de ondergrondse in Londen hebben dinsdag besloten toch niet te gaan staken deze week. Er waren stakingen gepland van dinsdagmiddag tot donderdag maar die zijn op het laatste moment afgeblazen via een stemming van leden van de betrokken vakbond RMT.

Vakbondsbaas Mick Cash zei dat er belangrijke vooruitgang is geboekt bij de onderhandelingen ten aanzien van de vergoeding voor de in te voeren nachtdiensten. De conflicten tussen het metrobedrijf en de bonden gaat over de nachtdienst die in september zou worden ingevoerd. Cash waarschuwde dat er evenwel nog geen definitief akkoord ligt en als dat uitblijft wordt er van 8 tot 10 september gestaakt.

Staking Londense metro gaat niet door
Staking Londense metro gaat niet door (Foto: ANP)

Duitsland door als groepswinnaar op EK hockey

Titelverdediger Duitsland heeft zich dinsdag overtuigend geplaatst voor de halve finales van het EK hockey. In de derde en laatste groepswedstrijd werd Frankrijk met 7-2 verslagen.

De Duitsers zijn de favoriet als titelverdediger en olympisch kampioen. In 2014 wonnen ze ook nog eens de Champions Trophy. Op het EK versloegen ze in poule B achtereenvolgens België (4-0), Ierland (2-0) en dus Frankrijk.

Nederland ontloopt de Duitsers in de halve finale als Oranje eindigt als winnaar in poule A. Daarvoor moet de equipe van bondscoach Max Caldas dinsdag gelijk spelen of winnen van de Russen. Op papier lijkt dat geen hele lastige klus: de Russen verloren hun eerste twee groepswedstrijden met 10-1 (Engeland) en 9-0 (Spanje).

Duitsland door als groepswinnaar op EK hockey
Duitsland door als groepswinnaar op EK hockey (Foto: ANP)

SP wil debat over pgb-rapport Ombudsman

De SP wil een debat met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) over het rapport van de Ombudsman over de problemen rond het persoonsgebonden budget (pgb). Ombudsman Reinier van Zutphen schreef dinsdag in een rapport dat de overheid flink heeft gefaald bij de invoering van de nieuwe wet voor de pgb's.

"De reconstructie van de ombudsman is onthutsend", aldus Renske Leijten van de SP. Haar collega Linda Voortman van GroenLinks is wel tevreden dat Van Rijn de aanbevelingen van de Ombudsman overneemt. "Van Rijn moet de mensen voorop gaan stellen en niet systemen."

Beide oppositiepolitici maken zich zorgen over de herbeoordeling van 125.000 persoonsgebonden budgetten door gemeenten. Die hebben al laten weten de gestelde deadline van 1 oktober niet te halen. Leijten vreest hierdoor nieuwe chaos en Voortman wil dat de deadline wordt uitgesteld.

SP wil debat over pgb-rapport Ombudsman
SP wil debat over pgb-rapport Ombudsman (Foto: ANP)

Twintig jaar cel voor filmregisseur Sentsov

Een rechtbank in Rusland heeft dinsdag de Oekraïense filmregisseur Oleg Sentsov tot twintig jaar cel veroordeeld.

Sentsov werd ruim een jaar geleden door de Russische veiligheidsdienst in zijn huis gearresteerd omdat hij zich had uitgesproken tegen de annexatie van de Krim door Rusland.

Hij zit sindsdien vast in een gevangenis in Moskou. Er was 23 jaar celstraf geëist wegens "de voorbereiding van terroristische aanvallen''. De regisseur ontkende en sprak van een politiek proces.

Twintig jaar cel voor filmregisseur Sentsov

Frankrijk: conflict SyriŽ samen oplossen

Frankrijk roept Iran en Saudi-Arabië op om aan een oplossing voor het conflict in Syrië te werken. Daarnaast moet Turkije het gesprek met de Koerden hervatten en zich meer inzetten in de strijd tegen IS-strijders, zei president François Hollande dinsdag in een jaarlijkse toespraak voor Franse ambassadeurs. Hij gaf verder aan de Syrische president Bashar al-Assad niet als deel van het toekomstige Syrië te zien.

De laatste maand is het geweld tussen Turkije en Koerdische militanten weer opgelaaid. Daarnaast zijn er kritische geluiden te horen over het feit dat Turkije het aantal aanvallen op IS-doelwitten beperkt heeft. De Turkse regering heeft altijd ontkend banden met IS te hebben en sloot zich onlangs aan bij de coalitie die de terreurorganisatie bestrijdt, maar volgens Frankrijk doet het land niet genoeg.

Frankrijk: conflict Syrië samen oplossen
Frankrijk: conflict Syrië samen oplossen (Foto: ANP)

Vrouw zaagt vagijn aan stukken

In het Amerikaanse Maryland heeft een 27-jarige vrouw de hulpdiensten moeten inschakelen nadat zij en haar man besloten dat het een goed plan was een dildo op een elektrische zaag te monteren. Dat meldt de lokale pers.

Uiteraard verliep dit robbertje ruige seks niet probleemloos. Het zaagblad zaagde niet alleen de dildo aan flarden, maar ook delen van de vagijn van de opgewonden dame.

De politie meldt dat het koppel de dildo sneller wilde laten bewegen dan met de hand mogelijk was. Wie van de twee op het lumineuze idee kwam Black & Decker in te schakelen voor dit nachtelijk avondtuurtje blijft onduidelijk. 

De vrouw moest worden opgenomen in het ziekenhuis, waar ze diverse hechtingen kreeg. Na enkele dagen mocht de vrouw weer naar huis, maar zitten zal de komende tijd vast en zeker nog een pijnlijke herinnering geven.

 wiedewiedewagen...
wiedewiedewagen...

Rosberg moet kwalificatie verbeteren

Toto Wolff heeft Nico Rosberg verteld dat hij beter moet kwalificeren als hij nog wilt vechten met Lewis Hamilton voor de Formule 1-wereldtitel dit jaar. De Mercedes-chef denkt dat Hamilton de smaak te pakken heeft nadat hij zondag opnieuw zijn pole omzette in een overwinning.

Hamilton leidt het onderlinge kwalificatie-duel nu met 10-1, een groot verschil vergeleken met vorig jaar, toen de Duitser de betere was met 12-7. Gevraagd naar wat Rosberg moet doen om weer momentum te krijgen, antwoordde Wolff: "De helft van het werk al in de kwalificatie voor elkaar krijgen. Dat is cruciaal om als eerste over de streep te komen."

"Lewis lijkt alles voor elkaar te hebben, maar het is interessant. Vorig jaar hadden we de discussie toen Nico de betere was in de kwalificatie, maar Lewis de punten scoorde. Dit jaar is wat Lewis voor elkaar krijgt indrukwekkend, op een goede plek in zijn leven is hij in staat om te presteren wanneer het nodig is en dat wordt duidelijk door het kwalificatieduel - 10-1."

Alhoewel Hamilton veel momentum lijkt te hebben in het gevecht om de titel, verwerpt Wolff suggesties dat Rosberg niet terug kan komen. "We hebben hele goede weekenden meegemaakt, waar de ze slechts enkele duizendsten van een seconde van elkaar verschillen. Als je dezelfde auto en hulpmiddelen hebt, is het lastig om een voordeel te behalen en dat is waar het probleem van Nico ligt."

Op dit moment leidt Hamilton het kampioenschap met 227 punten, Rosberg volgt met 28 punten achterstand op de Brit.

Blondje (20) heeft gigantische tieten

Ginny Chapman zit met een gigantisch probleem. De 20-jarige blondine uit Engeland heeft namelijk een enorme voorgevel. Haar cupmaat bedraagt maar liefst 95N.

De tieten van Chapman leggen maar liefst tien kilo in de schaal. Chapman wil dan ook dolgraag een borstverkleining, maar die wil het Britse ziekenfonds (NHS) helaas niet vergoeden. Volgens de NHS zijn haar tieten namelijk niet groot genoeg.

De jongedame zit noodgedwongen thuis, want werken kan ze niet. Ze ontvangt een bedag van 250 pond per week van de staat, zo'n 342 euro.

"Mijn prammen zijn een last", klaagt Chapman. "Ik kan niet werken of sporten, en mijn bh's kosten maar liefst 130 euro per stuk." Of ze ooit een glansrijke pornocarrière heeft overwogen, is helaas niet bekend.

Japan vreest Olympische deadline te missen

Het valt nog maar te bezien of Japan het grootste stadion voor de Olympische Spelen van 2020 op tijd af heeft. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil dat de Japanners het stadion in januari van 2020 opleveren. "Geen idee of dat haalbaar is", luidde het antwoord van de minister voor olympische zaken, Toshiaki Endo, volgens de Britse krant The Guardian.

Het toernooi begint in augustus 2020, maar het IOC wil het stadion in Tokio uittesten en er ceremonies laten plaatsvinden. Daarom moet het al in januari af zijn. De Japanners hoopten het stadion in april op te leveren. "En dat was al met een heel strak schema. Ik kan niet zomaar ja zeggen tegen deze nieuwe deadline. Ik kan de aannemer hooguit vragen om de werkzaamheden zo snel mogelijk af te ronden."

Het is niet het eerste probleem met het 'Nationale Stadion'. Een eerder ontwerp bleek zo'n 2 miljard euro te kosten, tot woede van veel Japanners. Het ontwerp van architect Zaha Hadid ging in juli in de prullenbak en is vervangen door een nieuwe variant, die 'slechts' 1,45 miljard euro moet gaan kosten.

Japan vreest Olympische deadline te missen
Japan vreest Olympische deadline te missen (Foto: ANP)

Doden door tienerterrorist Nigeria

Een tienermeisje heeft dinsdag in de Nigeriaanse stad Damaturu dood en verderf gezaaid door een bom op haar lichaam te laten ontploffen. Zes mensen, onder wie zij zelf, kwamen om het leven en er vielen ongeveer dertig gewonden, aldus de politie.

Niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de ontploffing in de stad in het noodoosten van het land. De islamitische groepering Boko Haram is eerder beschuldigd van soortgelijke aanslagen in de regio in de afgelopen weken.

De politie spreekt van een vrouwelijke zelfmoordterrorist van ongeveer veertien jaar die het explosief liet ontploffen op een centraal parkeerterrein. Toen bewakers haar aanklampten ging ze ervan door en blies ze de bom op.

Doden door tienerterrorist Nigeria
Doden door tienerterrorist Nigeria (Foto: ANP)

Holleeder wilde tv-journalist worden

Willem Holleeder wilde als parlementair verslaggever aan de slag voor omroep PowNed. Dat zegt PowNed-presentator Dominique Weesie in het televisieprogramma Argos TV-Medialogica, dat dinsdagavond wordt uitgezonden. Holleeder wilde samen met presentator Rutger Castricum optrekken op het Haagse Binnenhof.

"Samen zouden ze naar Den Haag gaan om parlementaire reportages te gaan maken", vertelt Weesie in het programma. "Als een staatssecretaris of minister niet met het juiste antwoord kwam, tegenover Rutger in de microfoon, dan zou hij nog even verhaal komen halen. Dat was wat hij op zijn netvlies had staan."

Holleeder aasde op een jaarcontract. PowNed ging er niet op in en ook Castricum was niet enthousiast over een samenwerking met de Heineken-ontvoerder. Weesie had Holleeder benaderd om een promotiefilmpje te laten inspreken.

Holleeder wilde tv-journalist worden
Holleeder wilde tv-journalist worden (Foto: BuzzE)

B. schreef eed IS 'als geheugensteuntje'

De van het voorbereiden van een aanslag verdachte Mohamed B. heeft in chats gedaan alsof hij een extremist was om indruk te maken. Dat herhaalde de 27-jarige Marokkaan, die illegaal bij zijn familie in Amsterdam verbleef, dinsdag bij de rechtbank in Rotterdam.

In een schrift schreef hij onder meer een eed van trouw aan de leider van Islamitische Staat en ook een handleiding voor een bom. Gevraagd naar de reden waarom, antwoordde hij B. dat hij de teksten opschreef als geheugensteuntje, zodat hij wist wat hij moest zeggen in zijn chats. Hij wilde indruk maken op vrouwen met wie hij chatte. Hij zei bijvoorbeeld niet alleen dat hij zes maanden gevechtstraining had gehad in Libië, wat niet klopte, maar hij vroeg de vrouwen ook naar hun borsten en seksuele kwaliteiten, vertelde B.

B. werd vorig jaar oktober opgepakt. Hij ontkent dat hij een terrorist is. B. zou zich naar eigen zeggen vooral schuldig hebben gemaakt aan stoerdoenerij. In Marokko heeft hij zich eerder voorgedaan als bemiddelde jongeman, terwijl hij eigenlijk geld stal.

B. schreef eed IS 'als geheugensteuntje'
B. schreef eed IS 'als geheugensteuntje' (Foto: ANP)

Chronisch zieken breken spaarpot vaker open

Mensen met een chronische ziekte hebben de afgelopen jaren meer op hun spaargeld moeten interen dan voorheen. Ook maken ze vaker schulden. Dat komt vooral doordat ze er de laatste jaren financieel harder op achteruit zijn gegaan vergeleken met de gemiddelde inkomens in Nederland.

In 2011 teerde bijna een vijfde (19 procent) van de chronisch zieken in op hun spaargeld, in 2014 is dit opgelopen tot 28 procent, blijkt uit een tweejaarlijks rapport van onderzoeksinstituut Nivel.

Gemiddeld hebben mensen met een chronische ziekte of beperking 1381 euro per maand te besteden, vergeleken met 1967 euro voor de algemene bevolking. Vooral de inkomens van de 65-plussers met een chronische ziekte of beperking zijn achteruit gegaan.

Bestedingen
De inkomensdaling is terug te zien in de bestedingen. "Mensen met een chronische ziekte of beperking kunnen zich minder vaak een avondje uit veroorloven, of zich permitteren om een auto te rijden, mensen te eten te vragen of nieuwe kleding te kopen", zegt Iris de Putter, onderzoeker bij Nivel.

Volgens Nivel is de arbeidsparticipatie van mensen met een chronische ziekte of beperking sinds 2005 niet verder gedaald. Het onderzoek werd uitgevoerd onder ongeveer 3500 mensen met chronische ziekten en/of matige tot ernstige lichamelijke beperkingen.

Chronisch zieken breken spaarpot vaker open
Chronisch zieken breken spaarpot vaker open (Foto: ANP)

Martina naar halve finale WK 200 meter

Churandy Martina heeft zich op het WK atletiek in Beijing overtuigend geplaatst voor de halve finales van de 200 meter. De Nederlandse sprinter kwam in zijn serie tot een beste seizoenstijd van 20,22 seconden en werd tweede. De Panamees Alonso Edward, een van de favorieten voor de medailles, won met een tijd vna 20,11 seconden. 

In een van de andere series moest Usain Bolt nog opletten. De wereldrecordhouder liep simpel richting de finish in 20,28 seconden, maar werd nog bijna voorbij gelopen door Roberto Skyers uit Cuba (20,29). De Turk Ramil Guliyev is na drie van de zeven series de snelste met een tijd van 20,01 seconden, een nationaal record. Justin Gatlin, de grootste uitdager van Bolt, liep naar 20,19 en de winst in zijn serie.

Oud-burgemeester leidt noodfonds Alphen

Oud-burgemeester Nico Schoof gaat kijken wie recht hebben op eerste vergoedingen na het kraanongeval in Alphen aan den Rijn. Schoof, van 1997 tot 2008 burgervader in Alphen, is aangesteld als voorzitter van het bestuur van het steunfonds.

Het steunfonds is opgericht door de aannemers die werkten aan de Julianabrug in Alphen aan den Rijn. Daarbij vielen twee kranen en een brugdeel bovenop een huizenblok. Aannemers Mourik, BSB en Peinemann stoppen in totaal 1,25 miljoen euro in het fonds. Het geld is bedoeld om de directe schade van de gedupeerde bewoners en ondernemers te vergoeden.

De gemeente heeft dinsdag bekendgemaakt wie het steunfonds leiden. De twee andere bestuursleden zijn advocate Iris Hilhorst en vastgoedbelegger Chris Segeren.

Oud-burgemeester leidt noodfonds Alphen
Oud-burgemeester leidt noodfonds Alphen (Foto: ANP)

Parijs heeft een stokbroodtekort

De baguette, veel Franser kun je het haast niet krijgen, al zijn de meningen daar over verdeeld natuurlijk. Door nieuwe wetgeving die Parijse bakkers in staat stelt zelf hun zomervakantie in te plannen, is er momenteel een nijpend tekort aan stokbroden in de Franse hoofdstad.

Het 'préfet de Paris' is namelijk dit jaar opgeheven. Deze wet zorgde ervoor dat alle bakkers in Parijs te horen kregen wanneer zijn 's zomers vrij waren. Op die manier was er altijd wel een bakker in de buurt open in juli en augustus. Nu de wet is geschrapt, mogen bakkers zelf bepalen wanneer er van de zuurverdiende vakantie kan worden genoten. Dit heeft als gevolg dat er ongeveer tweederde van de boulangeries momenteel zijn gesloten.

Eigenwijs als Parijzenaren zijn hebben ze natuurlijk niks afgestemd onderling. Waar normaal het préfet er voor zorgde dat er altijd wel een bakker op loopafstand open was, zitten nu sommige wijken zonder vers brood. Een lokale inwoner doet zijn beklag dat er in zijn arrondissement geen bakkers meer open zijn; "ik moest [gesneden] brood in de supermarkt kopen, dat is natuurlijk niet eens echt brood". De bakkers zelf vinden het wel prettig, zij zeggen dat het in de zomer toch veel te rustig is om open te blijven.

Frankrijk is nogal verzot op haar baguette en heeft er nog net geen apart wetboek voor geschreven. Zo is er al sinds 1789 een wet in werking die het verplicht dat bakkers vrije dagen moeten doorgeven. Vanaf 1998 is er een wet die zegt dat een bakker zich pas boulangerie mag noemen als het brood ook daadwerkelijk ter plaatse wordt bereid, gekneed en gebakken.

Parijs heeft een stokbroodtekort (Foto: Campus France, flickr)
Parijs heeft een stokbroodtekort (Foto: Campus France, flickr)

Drie gewonden door omgevallen boom op Gondoletta in de Efteling

Chaos in de Efteling, daar is bij de bootjesattractie en boom op een bootje gevallen.

De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt, waaronder ook een traumahelikopter. Ook is er een speciaal duikteam van de brandweer uit Breda opgeroepen. Volgens de eerste melding zouden er personen te water zijn geraakt. Het is niet duidelijk of dat daadwerkelijk is gebeurd, "maar nu ligt in elk geval niemand in het water", aldus de Efteling. De attractie is stopgezet en mensen zijn geëvacueerd uit de bootjes.

Volgens een woordvoerder van de politie heeft een bezoeker een hoofdwond, een ander heeft een been gebroken. De derde inzittende heeft slechts lichte verwondingen opgelopen.

 

Ongeval in de #efteling. Gondeletta wordt ontruimd. Schijnt boom op bootje te zijn gevallen. Zeer veel hulpdiensten aanwezig.

Een foto die is geplaatst door Niels van Rooij (@nielsvanrooij_) op25 Aug 2015 om 4:40 PDT

Moody's positiever over Nederlandse economie

Kredietbeoordelaar Moody's is positiever over de groei van de Nederlandse economie. Volgens het bureau zal de groei dit jaar uitkomen op 2,1 procent, terwijl eerder op een vooruitgang met 1,7 procent was gerekend, zo werd dinsdag gemeld.

De groeiprognose voor 2016 werd bijgesteld naar 2 procent, van 1,8 procent. Volgens Moody's is de hogere groei te danken aan de sterkere investeringen, consumptie en export, samen met het herstel op de huizenmarkt. Daar staat tegenover dat de lagere gasproductie in Groningen de groei met 0,5 procentpunt drukt, aldus het bureau.

Moody's stelt dat Nederland blijft profiteren van zijn brede economische activiteiten, verstandig economisch en fiscaal beleid en gunstige schuldvoorwaarden.

Moody's positiever over Nederlandse economie
Moody's positiever over Nederlandse economie (Foto: ANP)

Nicki Minaj laat dure jurk in hotel achter

Nicki Minaj heeft een jurk ter waarde van 11.000 dollar (9500 euro) in een hotel achtergelaten. De rapper heeft volgens TMZ nog niet gereageerd op pogingen van het hotel de jurk terug te geven.

De broer van Nicki trouwde het afgelopen weekend in het hotel in New York. Nicki heeft naar verluid 40.000 dollar (35.000 euro) aan de bruiloft uitgegeven. Na afloop trof hotelpersoneel de gouden jurk van ontwerper Emilio Pucci aan in de bruidssuite.

Het hotel is erg voorzichtig met het teruggeven van het kledingstuk. Iemand belde al om het terug te vragen, maar de eigenaar wist niet zeker of dat wel iemand was die echt voor Nicki werk.

Nicki Minaj laat dure jurk in hotel achter
Nicki Minaj laat dure jurk in hotel achter (Foto: BuzzE)

Gevaarlijke stof vrijgekomen in Den Haag

Op de Zichtenburglaan in Den Haag is dinsdag begin van de middag een aantal mensen in contact gekomen met een giftige stof. Het zou gaan om ongeveer tien mensen. Een woordvoerder van de brandweer kon nog niet zeggen om welke stof het gaat en op welke manier de stof is vrijgekomen.

De brandweer heeft een zogeheten ontsmettingsstraat opgezet om de getroffenen te reinigen. Daarna gaan ze naar een ziekenhuis voor verdere behandeling en onderzoek.

Berichten als zou iemand zich bewust met de gevaarlijke stof hebben overgoten kon de brandweerwoordvoerder niet bevestigen.

Rusland erkent uitspraak over Greenpeace niet

Rusland legt het vonnis van het Permanente Hof van Arbitrage over het Greenpeace-schip Arctic Sunrise naast zich neer. Moskou liet dinsdag weten dat het de autoriteit van het hof in de zaak niet erkent. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelde bovendien dat het vonnis "aanzet tot niet-vreedzaam protesteren op zee".

Het in Den Haag gevestigde hof bepaalde maandag dat Rusland in 2013 het internationale recht overtrad toen het de Arctic Sunrise enterde en de dertig bemanningsleden vastzette. De Russen hadden Greenpeace volgens het hof moeten laten begaan. De actie van de milieuorganisatie tegen olieboringen viel onder het eeuwenoude beginsel van de vrijheid van de wereldzeeën, redeneren de rechters. De Russische regering moet een schadevergoeding betalen. Het bedrag is nog niet vastgesteld.

Rusland is overigens wel een van de vele landen die zijn aangesloten bij het hof. Bij arbitrage is het normaal gesproken zo dat twee partijen hun geschil voorleggen aan een onafhankelijke instantie en zich neerleggen bij de uitspraak.

Rusland erkent uitspraak over Greenpeace niet
Rusland erkent uitspraak over Greenpeace niet (Foto: ANP)

Maldonado heeft uitvalbeurt zelf veroorzaakt

Het uitvallen van Pastor Maldonado afgelopen zondag door wegvallend vermogen zou hij zelf hebben veroorzaakt, volgens het Lotus Formule 1-team. De Lotus-coureur ging wijd in Eau Rouge, waarbij hij zijn koppeling beschadigde. Het betekende zijn zevende uitvalbeurt van het seizoen.

"De uitvalbeurt van Maldonado heeft hij zelf veroorzaakt", vertelde operationeel directeur Alan Permane. "Hij ging van de baan in Eau Rouge. Dat beschadigde het koppelsysteem. De kleppen waren beschadigd en dat blokkeerde zijn koppeling. Daarom kon hij niet terugkomen."

Zijn teamgenoot, Romain Grosjean, reed daarentegen een sterke race. De Fransman startte voor de vele Franse fans vanaf de negende plek, na een straf van vijf plaatsen voor het verwisselen van de versnellingsbak. Uiteindelijk wist Grosjean door het wegvallen van Sebastian Vettel het eerste podium van het seizoen te scoren.

Tientallen doden door bombardementen op PKK

Bombardementen van de Turkse luchtmacht hebben 34 leden van de Koerdische beweging PKK het leven gekost. Dat dodental noemde het Turkse leger dinsdag zelf, nadat gevechtsvliegtuigen doelen hadden bestookt in het Qandil-gebergte, een bekend toevluchtsoord van de PKK in Noord-Irak.

Turkije is na een wapenstilstand van twee jaar weer in staat van oorlog met Koerdische militanten. Het geweld laaide op na de dodelijke aanslag in de grensplaats Suruç, die eind juli tientallen Koerdische jongeren het leven kostte. Veel Koerden gaven de Turkse regering direct of indirect de schuld van de aanslag, die werd gepleegd door een aanhanger van Islamitische Staat (IS). Bij wijze van 'vergelding' pleegden militante Koerden kort erna moorden op Turkse politiemensen en militairen.

De Turkse regering heeft altijd ontkend banden met IS te hebben en sloot zich onlangs aan bij de coalitie die de terreurorganisatie bestrijdt. Tegelijkertijd bombardeert Ankara Koerdische kampen.

Tientallen doden door bombardementen op PKK
Tientallen doden door bombardementen op PKK (Foto: ANP)

'Justin Bieber mag geen live-interviews doen'

Justin Bieber is in New York voor de promotie van zijn nieuwste single, maar de zanger geeft geen enkel live-interview. Volgens New York Post mag dat niet van zijn media-team, dat wil voorkomen dat het tieneridool zichzelf voor schut zet.

"Justins mensen zijn zo bezorgd om live gesprekken, dat ze alles van tevoren laten opnemen", vertelt een bron. Zo nam Bieber maandag een interview op met Elvis Duran dat pas vrijdag wordt uitgezonden. Ook The Tonight Show van volgende week woensdag wordt deze week al opgenomen. Zondag treedt Justin op bij de MTV VMA-show.

Justin heeft de laatste tijd meerdere keren zijn excuses aangeboden voor slecht gedrag in het verleden, zoals rijden onder invloed en het gooien van eieren naar het huis van zijn buren. Tegen Ellen DeGeneres zei hij: "Vaak doen we alsof om erbij te horen, maar komen we over als een sukkel... Zo was ik."

'Justin Bieber mag geen live-interviews doen'
'Justin Bieber mag geen live-interviews doen' (Foto: BuzzE)

Publiek denkt massaal mee in Jumbo-onderzoek

Het publiek denkt op grote schaal mee met de politie om de bomdreiger die supermarktketen Jumbo afperst te ontmaskeren. De politie heeft inmiddels 465 scenario's, tips en vragen van buitenaf gekregen. De politie publiceerde eerder de onderzoeksinformatie over deze afpersingszaak en vroeg het publiek om hulp om de zaak op te lossen.

Alle inspanningen van het onderzoeksteam en het publiek hebben echter nog niet geleid tot een aanhouding van een verdachte. De politie laat weten intensief met het onderzoek door te gaan.

Jumbo is al een tijdje doelwit van afpersing. Bij de vestiging naast de Euroborg in Groningen waar donderdag vals alarm was, werd begin juli een bommelding gedaan. Ook toen werd het filiaal ontruimd. Bij twee andere winkels van de keten in Groningen zijn afgelopen tijd wel explosieven gevonden. Bij een Jumbo in Zwolle werd later nog een verjaardagskaart met daarin een explosieve stof bezorgd.

Aanvulling

'Dat we als politie niet alleen staan in de speurtocht naar de dader motiveert enorm. De informatie van het publiek is absoluut een aanvulling', benadrukt de leider van het onderzoek, Rob Vos. 'We combineren nieuwe informatie met informatie die we al hadden en dat helpt ons zeker verder.'

Volgende week dinsdag besteedt het televisieprogramma Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak. Dan wordt alles rondom het onderzoek voor het publiek nog eens op een rijtje gezet.

Publiek denkt massaal mee in Jumbo-onderzoek
Publiek denkt massaal mee in Jumbo-onderzoek (Foto: ANP)

Pierce Brosnan vindt botox walgelijk

Pierce Brosnan is niet van plan zich ooit met botox te laten behandelen. "Het is iets walgelijks in onze maatschappij, wat we onszelf aandoen", zegt de acteur tegen het blad Details.

De 62-jarige Ier heeft vrede met ouder worden. "We zouden er gewoon zoveel mogelijk van moeten genieten", zegt hij. "Ik heb een gezonde portie ijdelheid, maar dit is het."

De voormalig James Bond-acteur zegt verder blij te zijn met de legalisering van het homohuwelijk in zijn thuisland. Een homoseksuele James Bond ziet hij echter nog niet gebeuren. "Ik zou niet weten hoe. Ik denk niet dat de producent dit ooit zal toelaten. Laten we beginnen met een goede zwarte acteur als James Bond. Idris Elba heeft absoluut het uiterlijk, het charisma en de aanwezigheid."

Pierce Brosnan vindt botox walgelijk
Pierce Brosnan vindt botox walgelijk (Foto: BuzzE)

Calvin Harris best betaalde dj ter wereld

Het kan niet op voor Calvin Harris. De Schotse dj mag zangeres Taylor Swift zijn liefje noemen en is de best betaalde dj ter wereld. Hij staat bovenaan de lijst Electronic Cash Kings van Forbes. Nederlander Tiësto staat op de derde plaats.

Harris verdiende over de afgelopen twaalf maanden 66 miljoen dollar (57 miljoen euro). Dat is bijna het dubbele van de nummer twee op de lijst, David Guetta, die 37 miljoen dollar (32 miljoen euro) binnenhaalde. "De opkomst van dance is astronomisch. Ik was toevallig op de juiste tijd op de juiste plek", aldus Harris tegen Forbes. Hij werd onlangs samen met Swift ook al uitgeroepen tot bestbetaalde showbizzkoppel.

Avicii staat op de zesde plaats en Zedd is nummer acht op de lijst.

Calvin Harris best betaalde dj ter wereld
Calvin Harris best betaalde dj ter wereld (Foto: BuzzE)

Crossout

Eens in de zoveel tijd worden er een aantal genres bij elkaar gegooid en losgelaten op de wereld. Slaat het aan, dan is er een nieuw type game. Wordt het een flop, dan proberen we weer wat anders. Nu hebben we Crossout, een MMO-actie-racespel van Gaijin, waarin je Mad Max-achtige voertuigen bouwt, test en vernietigt.

FIFA blijft weg van voetbalcrisis IndonesiŽ

Er komt voorlopig geen einde aan de voetbalsancties tegen Indonesië. Het land had goede hoop dat het vanaf oktober weer mocht meedoen op internationaal niveau, maar wereldvoetbalbond FIFA boorde die dinsdag de grond in.

Indonesië, met interim-bondscoach Pieter Huistra, werd gestraft vanwege overheidsbemoeienis met de competitie. Die verplichtte voetbalbond PSSI om twee clubs te weren uit de Super League. De competitie ging desondanks van start, maar werd na twee speelrondes stilgelegd door de autoriteiten. De FIFA sloot de PSSI vervolgens uit van internationale wedstrijden, waaronder de WK-kwalificatiewedstrijden voor het WK van 2018 in Rusland.

De reden voor de voorzichtige euforie was een mededeling van sportminister Imam Nahrawi. Hij beweerde vrijdag dat een delegatie van de FIFA langs zou komen in oktober, om te praten over een einde aan de straf. Onzin, zei de wereldvoetbalbond dinsdag. "De FIFA en de Aziatische bond AFC hebben geen bezoek gepland. De FIFA zal zich ook niet bemoeien met de zaak, totdat de autoriteiten het principe van autonome sportkoepels respecteren."

FIFA blijft weg van voetbalcrisis Indonesië
FIFA blijft weg van voetbalcrisis Indonesië (Foto: ANP)

Vuelta etappe 4: Estepona - Vejer de la Frontera, 209,6 km

Sagan die nog eens een rit in een grote ronde wint, daar schrok ik toch wel even van. De laatste keer was in de Tour van 2013. In de tussentijd kwam hij vaak dicht bij een ritzege, maar lukte het net niet. Tijdens de derde rit van deze Vuelta lukte het dan eindelijk weer eens. Hij was Bouhanni en Degenkolb te snel af. Degenkolb ging redelijk vroeg aan, maar kon het totaal niet volhouden. Lijkt toch minder snel te zijn dan in andere jaren. Bouhanni kwam nog best in de buurt, ondanks twee valpartijen in de afgelopen dagen. Verder was het een etappe zonder veel spannende gebeurtenissen. Geen massale valpartijen, dat is een bonus. Omar Fraile van Caja Rural pakte de bergtrui en die mag hij een paar dagen houden. In etappe 4 zitten geen bergen, derhalve zijn er ook geen punten te verdienen. De vierde rit is meteen een van de langste, met 209 kilometer. Er komt nog een rit voorbij die langer is en er zullen nog meer ritten zijn die de grens van 200 kilometer passeren. Deze rit is bijna volledig vlak, op het einde na. Het zal waarschijnlijk geen rit voor de echte sprinters zijn.

De route van deze etappe (Afbeelding: letour.fr)
De route van deze etappe (Afbeelding: letour.fr)

Het profiel van etappe 4 (Afbeelding: letour.fr)
Het profiel van etappe 4 (Afbeelding: letour.fr)

De vierde rit start in Estepona, een plaats aan de Costa del Sol, niet ver van Marbella. We zitten dus nog steeds in Andalusië. Blijkbaar een van de weinige regio's in Spanje waar nog wat geld zit. Estepona is een stad met 60.000 inwoners en is een van de grootste toeristenoorden van Andalucië. Het stadscentrum schijnt niet al te lang geleden helemaal opgeknapt te zijn en moet fraai zijn. 12 kilometer aan voetpaden, gedecoreerd met duizenden bloemen. Daarnaast ook nog eens 23 kilometer strand in Estepona zelf en de directe omgeving. In het centrum zijn ook nog allerlei straatjes met kasseitjes te vinden, helemaal authentiek. Ook nog een kleine haven. Wel een logische bestemming voor toeristen die van zon en strand houden. Aan de ene kant van Estepona kijk je uit over zee, aan de andere kant zie je de Sierra Bermeja liggen.

Estepona (Foto: paradiseintheworld.com)
Estepona (Foto: paradiseintheworld.com)

Het eerste deel van de etappe volgen de renners de kustlijn. Een kilometer of 30 langs de kust, tot San Diego. Hier duikt men wat verder het binnenland in en gaat er gereden worden over de snelweg. Zodra de kust wordt verlaten begint het parcours ook wat glooiender te worden. Geen echte beklimmingen, maar af en toe toch wat stroken waar het vaak vals plat en soms wat meer dan dat omhoog loopt. Als San Roque gepasseerd wordt zitten we niet ver van Gibraltar af. In San Roque verlaten de renners de snelweg en komen ze op een wat kleinere en slechtere weg terecht. We trekken nu echt het binnenland van Andalusië in en daar is het niet volledig vlak. Er zitten behoorlijk wat stukken tussen waar het even omhoog loopt. Ik denk eerlijk gezegd dat het iets lastiger is dan het profiel je laat geloven. Niet verschrikkelijk lastig, maar het is niet totaal vlak. Na een stuk of 20 kilometer over smalle, slechte wegen komen de renners weer uit op de snelweg. Hier mogen ze 40 kilometer over blijven fietsen, tot Alcalá de los Gazules. Dit is weer zo'n typisch wit dorpje, waarvan je er in deze streek honderden hebt.

Om bij Alcalá de los Gazules te komen moet de snelweg verlaten worden, bovendien moet er ook weer een stukje geklommen worden. De meeste korte klimmetjes zijn nu echter wel geweest, het begint steeds vlakker te worden. Nog twee kleine pukkeltjes, maar na een kilometer of 110 is dat werk wel afgelopen. Na het passeren van Paterna de Rivera zal er tot het einde van de rit niet meer echt geklommen hoeven te worden. Van Paterna de Rivera wordt er naar Puerto Real gereden en komen we terecht op terrein dat we nog kennen van vorig jaar. Van Puerto Real rijden we richting Cádiz, waar vorig jaar nog de derde etappe van startte. Die etappe zou eindigen in Arcos de la Frontera, vandaag doen we een andere Frontera aan. Cádiz wordt gepasseerd na 150 kilometer koers en is natuurlijk een mooie stad.

Kathedraal van Cádiz (Foto: Wikimedia)
Kathedraal van Cádiz (Foto: Wikimedia)

Na een kort stukje fietsen door Cádiz fietsen de renners richting San Fernando. San Fernando zal sommige renners ook nog wel beken voorkomen. Hier eindigde de tweede rit van de Vuelta van vorig jaar. Die rit eindigde in een massasprint, waar Bouhanni won voor Degenkolb. Van San Fernando wordt er koers gezet richting Chiclana de la Frontera, waar de dagelijkse tussensprint is. Een volledig vlakke sprint. In Chiclana is verder niet veel te beleven en in de omgeving ook niet echt. Het gaat bijna volledig rechtdoor richting Vejer de la Frontera. Een kilometer of 20 rechtdoor, tot de renners in de buurt van Conil de la Frontera komen. Dit dorpje zien de renners alleen in de verte liggen, maar in de omgeving van Conil komen de renners wel weer op een snelweg terecht, richting Vejer de la Frontera.

Na het passeren van Barrio Nuevo hadden de renners al 184 kilometer gehad en was het nog maar 25 kilometer tot de finish. Als de renners Conil gepasseerd zijn en op de snelweg terecht komen is het nog amper tien kilometer tot de meet. Pas op een kilometer of vijf van het einde zal het echt interessant worden. De renners zijn bijna bij Vejer de la Frontera en verlaten op iets meer dan vijf kilometer van de streep de grote weg. In korte tijd nemen ze twee bochten en met iedere bocht wordt de weg smaller. Na de tweede bocht begint de weg steil omhoog te lopen. De renners krijgen een volle kilometer aan 12% voor hun kiezen. Na zoveel vlakke kilometers zal dit best hard aankomen. Na deze steile kilometer vlakt het iets af, maar daar komt iets anders voor in de plaats: Spaanse kasseitjes. Bovendien behoorlijk smalle straatjes, het is weer een typisch Spaanse finale. Dit stukje met keitjes is niet zo heel lang, de renners komen al redelijk snel weer op asfalt terecht. Eenmaal op het asfalt slaan ze scherp linksaf en begint het volgende stuk dat redelijk steil omhoog loopt weer. Dit stuk is ook vrij kort, als de renners op twee kilometer van de streep zijn wordt het vlak. Richting de slotkilometer begint het zelfs een beetje te dalen. Voor de vod bereikt wordt zitten er nog een aantal bochten in het parcours. Ook in de slotkilometer zelf nog een aantal bochten, waarvan er eentje nog wel scherp is. De rest moet goed te doen zijn. De eerste helft van de slotkilometer gaat het naar beneden, maar de laatste 400 meter gaat het dan juist weer behoorlijk steil omhoog. Richting de streep lijkt het minder steil, maar vooral het eerste stuk ziet het eruit alsof het makkelijk aan een procent of tien omhoog gaat. De finish ligt ergens aan de buitenkant van Vejer de la Frontera.

Toch weer een lastige finale, veel lastiger dan je vooraf zou verwachten. De sterker klimmende sprinters gaan hier alle moeite van de wereld hebben om aan te haken. Als er een ploeg is die tempo maakt op die ene kilometer aan 12%, liggen ze er allemaal af waarschijnlijk. Het is ook wel erg uitnodigend voor aanvallers, een beetje eenzelfde scenario als tijdens de tweede rit. Hoewel dit dan weer iets minder lastig is dan die rit, vooral omdat de klim aan het eind korter is. De etappe is dan wel weer een stuk langer. Vejer de la Frontera is een dorp met bijna 13.000 inwoners. Het zou een van de mooiste dorpen in Spanje moeten zijn. Het is wel behoorlijk fraai, maar het is net als veel dorpen in de omgeving vooral heel erg wit. Vejer ligt wel mooi, torent hoog boven de omgeving uit. Ook wel een aardig kerkje, fortje erbij. Niet echt een grote historie in de Vuelta. Werd vorig jaar nog wel gepasseerd, in een van de ritten in Andalusië.

Vejer de la Frontera (Foto: Wikimedia)
Vejer de la Frontera (Foto: Wikimedia)

Nog steeds in Andalusië, nog steeds warm. Gaat weer richting de 30 graden. Valt eigenlijk nog mee, het wil hier nog wel eens warmer zijn. Zit vaak toch dik boven de 30. Klein beetje wind, maar dat zal verder niet echt een rol spelen. Absoluut geen neerslag. Prima weertje, mooie dag om meer dan 200 kilometer te gaan fietsen. Lange rit, dus de renners vertrekken redelijk vroeg. Om 12.00u zullen ze al vertrekken uit Estepona. De uitzending begint pas om 16.00u, dan zijn de renners in de buurt van Cádiz. Pikken we dan toch weer mooi mee. De finish wordt verwacht tussen 17.25u en 17.56u.

Nog best een lastig in te schatten rit. De finale is lastig, maar alles daarvoor is helemaal niet zo lastig. Best wel iets voor de explosieve mannen dus, de renners die je vaak op muurtjes ziet. Het laatste stuk omhoog is niet lang, daar zouden normaal gesproken de Bouhanni's en Degenkolbs van deze wereld ook nog wel bij moeten zijn. Het probleem zit meer bij het stuk op 4 kilometer van de streep. Eén kilometer aan 12%, daar krijgen alle sprinters het lastig, ook Degenkolb en Sagan. Als Degenkolb en Sagan perfect vooraan worden afgezet kunnen ze die kilometer wel overleven, vooral Sagan. Ligt er ook maar net aan hoe er gereden gaat worden, als er allerlei aanvallen zijn en het peloton uit elkaar spat wordt het lastig om het te controleren. Lijkt me voor een team als Giant onmogelijk om de boel hier te controleren, tenzij niemand initiatief neemt.
1. Valverde. Voor hem de perfecte rit. Zo'n slot is ideaal voor hem, beetje aanhaken en dan in de laatste paar 100 meter er nog even vandoor gaan. Dat het richting de streep weer wat vlakker wordt, is in zijn voordeel ten opzichte van Rodriguez.
2. Rodriguez. Muurtje, dus Rodriguez. Dat is allemaal best logisch, maar het is waarschijnlijk niet lastig genoeg voor hem. Mag allemaal nog wel een stukje steiler en een stukje langer. Dit is het dan net niet helemaal.
3. Martin. Was een paar dagen geleden sterk, dan zal hij nu ook wel weer vooraan te vinden zijn. Er zitten wel veel bochten in de laatste kilometers, ergens zal hij het wel weer voor elkaar krijgen om zichzelf in een ongunstige positie te manoeuvreren.
4. Sagan. Sagan kan alles, dus dit ook. Die ene kilometer is wel heel steil, maar als hij vooraan af wordt gezet kan hij vast nog net aanhaken. Dan blijft hij er wel bij tot de laatste meters en dan is het afwachten. Mannen als Valverde en Rodriguez zijn wel in het voordeel, maar met Sagan weet je het nooit. Heeft nu wel eindelijk een rit te pakken, dat zal hem extra motiveren om er nog meer te pakken. Hij heeft de smaak te pakken waarschijnlijk.
5. Barbero. In de Ronde van Burgos won hij een tijdje terug een rit die wel redelijk vergelijkbaar is met deze. Natuurlijk, het niveau ligt hier hoger. Desondanks is hij wel in zijn element op muurtjes. Deed in rit drie ook een poging om mee te sprinten op het vlakke en dat liep niet echt goed af, werd slechts 14e. Werd ook niet echt geholpen, dat zal nu anders moeten. Als je Barbero een beetje goed afzet kan hij op deze aankomst een heel eind komen.

Deze etappe is ook te volgen op het forum in de Vuelta 2015 topicreeks

'Overheid faalde aan alle kanten bij pgb's'

Het menselijk belang is op alle fronten uit het oog verloren bij de invoering van de nieuwe wet voor het persoonsgebonden budget (pgb). De overheid is, zoals al vaker gebeurde, tekortgeschoten en lijkt maar niet te leren van eerder gemaakte fouten. "En het is de burger die hiervoor uiteindelijk de rekening betaalt." Deze conclusie trekt de Nationale ombudsman is een dinsdag verschenen rapport.

Het valt de overheid zwaar aan te rekenen, zegt ombudsman Reinier van Zutphen. "Het is niet de eerste keer dat een ingrijpende verandering gepaard gaat met veel problemen. En toen de mensen die het aanging zich tot de overheid wendden, gaf die niet thuis."

Per 1 januari van dit jaar is de wet veranderd. Voorheen beheerden mensen zelf hun pgb, maar dit systeem was fraudegevoelig. Daarom krijgen pgb-houders sinds dit jaar het geld niet meer rechtstreeks op hun rekening gestort, maar wordt het budget door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) beheerd en rechtstreeks uitbetaald aan de zorgverlener. De SVB controleert op basis van door de gemeente aangeleverde gegevens en betaalt uit.

Grote gevolgen
De wijziging heeft grote gevolgen voor zowel de budgethouder als de zorgverlener. Beiden zijn namelijk financieel afhankelijk van de overheid. In veel gevallen kwamen betalingen echter veel te laat of bleven zelfs helemaal uit. Als er maar een klein gegeven onjuist was ingevuld, blokkeerde het systeem met alle gevolgen van dien voor de uitbetaling. Deze problemen met het systeem zijn volgens de ombudsman overigens tot op de dag van vandaag niet opgelost.

De ombudsman concludeert dat in de aanloop naar de stelselwijziging het menselijke belang nog wel in het vizier stond van alle spelers. "Maar het verzandde steeds meer in regels en het eigen systeem. Hierdoor is de realiteit steeds meer op de achtergrond komen te staan."

Veel mis
Van begin tot eind zijn volgens Van Zutphen fouten gemaakt. "Als je plannen maakt, moet je de haalbaarheid toetsen, dat is niet gebeurt. En vlak voor de invoering, eind vorig jaar, zijn een aantal regels toch nog aangepast, dat werkt ook niet."

Ook staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft al moeten bekennen dat er veel mis is gegaan. Hij wil dat het systeem zo snel mogelijk helemaal goed werkt. De gemeenten zouden daarom voor 1 oktober hun gegevens moeten aanleveren, maar een aantal heeft al laten weten die deadline niet te halen.

'Overheid faalde aan alle kanten bij pgb's'
'Overheid faalde aan alle kanten bij pgb's' (Foto: ANP)

'Marokko gaat voor Olympische Spelen 2028'

Een Marokkaanse politicus heeft gezworen dat hij, als hij binnenkort verkiezingen wint, de Olympische Spelen van 2028 naar Casablanca zal halen. Moncef Belkhayat is oud-minister van Sport en Jeugd en hoopt binnenkort gekozen te worden tot president van de regio Grand Casablanca.

"Ik heb steden als Rio de Janeiro en Barcelona bestudeerd, die door het houden van de Olympische Spelen getransformeerd zijn", aldus Belkhayat tegenover Media24"De Spelen bestaan uit een olympisch zwembad, olympisch stadion, olympisch dorp en de infrastructuur. Al met al ligt het benodigde budget op slechts 38 miljard dirham", zegt de politicus over het budget dat omgerekend zo'n 3,5 miljard euro zou zijn. 

Belkhayat zegt veel te hebben aan de eerdere ervaring omtrent het organiseren - of in elk geval pogingen daartoe - van grote sportevenementen. Zo kreeg Marokko de Africa Cup van dit jaar toegewezen, wat ze werd afgenomen doordat het land het vanwege de ebolacrisis uit wilde stellen. Ook werd in 2013 en 2014 het officiële WK voetbal voor clubs in Marokko gehouden, allemaal pluspunten voor een Afrikaans bid voor de Spelen, aldus de politicus.

"Officials binnen het Internationaal Olympisch Comité houden van Marokko en hebben mij al verteld dat ze de Spelen erg graag in Afrika zouden zien", aldus een positieve Belkhayat. In Marokko doen al jaren plannen de rondte voor een potentieel olympisch stadion in Casablanca, dat zo'n tachtigduizend zitplaatsen moet krijgen. Landen kunnen zich tot en met 2019 aanmelden om de Spelen van 2028 te organiseren. Vooralsnog hebben alleen het Hongaarse Boedapest en het Zuid-Koreaanse Busan zich officieel gemeld.

Diskwalificatie judoka Ente op WK

Voor judoka Birgit Ente zijn de wereldkampioenschappen in Astana uitgelopen op een grote teleurstelling. De 27-jarige Nederlandse werd dinsdag in haar partij in de klasse tot 52 kilogram tegen de Italiaanse Odette Giuffrida vlak voor tijd gediskwalificeerd. Ente deed in de laatste seconden een geforceerde en mislukte aanval. Ze gaf de Italiaanse daarna ook nog een duwtje. De scheidsrechter bestrafte de zichtbaar gefrustreerde Ente met een ippon tegen.

De geboren Alkmaarse had lang moeten wachten voordat ze de tatami op mocht. Ente was in de eerste ronde vrijgeloot en in de tweede ronde was ze pas als laatste aan de beurt. De vijfvoudig Nederlands kampioene liep tegen Giuffrida al snel tegen een strafje aan en kon die minieme achterstand daarna niet meer goedmaken.

Diskwalificatie judoka Ente op WK
Diskwalificatie judoka Ente op WK (Foto: ANP)

Gecrashte UFO gevonden op Mars

Curiosity heeft weer eens iets bijzonders gevonden op Mars. Ditmaal heeft het Marsrovertje het wrak van een ruimteschip op de gevoelige plaat vastgelegd.

Volgens kenners meet de gecrashte UFO slechts 250 tot 300 centimeter. "Omdat vele marsmannetjes zo'n vijf tot acht centimeter groot zijn, vermoeden wij dat dit ruimtevaartuig twintig tot veertig man aan boord kan hebben gehad", klinkt het.

Spanje en Marokko arresteren ronselverdachten

Veertien mensen zijn opgepakt in Spanje en Marokko omdat ze verdacht worden van het ronselen van strijders voor de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De vermeende ronselaars werden opgepakt in buitenwijken van Madrid en op diverse plekken in Marokko.

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meldde dinsdagmorgen het resultaat van de gezamenlijke actie. De arrestanten behoren tot een netwerk dat strijders voor IS rekruteert en naar in Syrië en Irak stuurt, aldus het ministerie.

Net als andere landen zijn Spanje en Marokko niet alleen bezorgd over het lot van hun burgers die zich in het strijdgewoel van het Midden-Oosten storten, maar vrezen ze bovenal dat extremisten na terugkeer in eigen land zullen toeslaan.

Spanje en Marokko arresteren ronselverdachten
Spanje en Marokko arresteren ronselverdachten (Foto: ANP)

'Beurzen veren op na zware koersval'

De Amsterdamse aandelenbeurs begint dinsdag naar verwachting met winst. Ook de andere effectenmarkten in Europa lijken weer wat op te veren na de zware koersval op maandag.

De markten lijken wat op te krabbelen na de forse correctie op maandag. De schrik zat er goed in, maar de koersdalingen lijken toch wat overdreven te zijn en de angst ebt weer wat weg. De Amerikaanse openingsindicatoren wijzen ook op een herstel voor Wall Street", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. De marktkenner is wel wat voorzichtig geworden over China, waar de beurzen opnieuw omlaag gaan. In Europa en de Verenigde Staten gaat het volgens Versteeg echter niet zo slecht.

Op macro-economisch vlak bleek dat de Duitse economie in het tweede kwartaal met 0,4 procent is gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het cijfer komt overeen met een eerdere raming en de gemiddelde verwachting van economen.

DSM

Aan het bedrijvenfront kondigde DSM aan in de komende twee jaar 900 tot 1100 te schrappen, waarvan ongeveer de helft in Nederland. Het speciaalchemiebedrijf neemt daarvoor een last van 150 tot 175 miljoen euro. De reorganisatie zal een besparing opleveren van 125 tot 150 miljoen euro.

Stamcelbank Esperite en biotechnologiebedrijf Kiadis Pharma brachten de resultaten naar buiten. Beide bedrijven leden in het afgelopen halfjaar een nettoverlies. Ook Van Lanschot kwam met cijfers. De bank boekte in de eerste zes maanden een nettowinst van 34 miljoen euro en ligt op koers om de langetermijndoelen te halen.

Verre Oosten

Batenburg Techniek maakte maandag na de slotbel de cijfers bekend. Het installatiebedrijf heeft in de eerste helft van dit jaar een lagere omzet en winst behaald vanwege de moeizame marktomstandigheden.

In het Verre Oosten gingen de aandelenbeurzen in China dinsdag opnieuw stevig onderuit. Andere beurzen in de regio toonden een gemengd beeld na de diepe val van maandag. De Chinese Shanghai Composite zakte tussentijds 6,7 procent, na de koersval van 8,5 procent een dag eerder. De Nikkei in Tokio eindigde 4 procent in de min. De All Ordinaries in Sydney toonde herstel en won 2,7 procent.

Euro

De effectenbeurzen in New York en Europa sloten maandag met dieprode cijfers door de bezorgdheid over de afkoelende Chinese economie. Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 3,6 procent lager op 15.871,28 punten. De bredere S&P 500 stond 3,9 procent in de min op 1893,21 punten en de technologiebeurs Nasdaq leverde 3,8 procent in tot 4526,25 punten.

De AEX-index in Amsterdam zag de winst vanaf het begin van dit jaar volledig verdampen en sloot 5,2 procent lager op 419,68 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen zakte 5,3 procent tot 618,84 punten. In de rest van Europa was het beeld niet anders. De beurzen in Londen, Frankfurt, Parijs, Milaan en Zürich toonden verliezen tot 6 procent. Er werd maandag voor ruim 400 miljard euro aan beurswaarde in Europa weggevaagd.

De euro was dinsdag voorbeurs 1,1566 dollar waard, tegen 1,1594 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op maandag. De olieprijzen stegen weer wat na de koersdalingen in de afgelopen dagen. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent meer op 38,63 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,6 procent tot 42,95 dollar per vat.

'Beurzen veren op na zware koersval'
'Beurzen veren op na zware koersval' (Foto: ANP)

Ruim 1,2 miljoen kijkers zien tranen Yolanthe

Linda de Mol heeft met de eerste aflevering van Linda's Zomerweek 1.261.000 miljoen kijkers getrokken. De tv-kijkers schakelden maandagavond in voor een interview met Yolanthe Sneijder-Cabau en haar man Wesley Sneijder, waarin het paar openhartig vertelde over de moeilijke weg om zwanger te worden.

De actrice en presentatrice hield het niet droog. Ze sprak over de operatie aan haar eierstokken die ze moest ondergaan en de hormoonkuur die ze kreeg om haar grote wens, een kind, werkelijkheid te doen worden. Yolanthe is in oktober uitgerekend van haar eerste kind.

Lijstaanvoerder met 1.955.000 kijkers was maandag het NOS Achtuurjournaal. We zijn er bijna (1.595.000) en Groeten van Max (1.485.000) maken de top 3 compleet.

Zeker ruim een half miljoen tv-kijkers (542.000) zagen hoe Dafne Schippers het zilver veroverde op de 100 meter sprint. De atlete uit Utrecht schreef daarmee atletiekhistorie. Schippers boekte met een tijd van 10,81 een Nederlands record. Het werkelijke aantal kijkers is waarschijnlijk veel hoger omdat veel mensen de prestatie van Schippers op hun werk hebben gezien.

Ruim 1,2 miljoen kijkers zien tranen Yolanthe
Ruim 1,2 miljoen kijkers zien tranen Yolanthe (Foto: BuzzE)

Lading Japanse whiskey bereikt ruimtestation

Een onbemande vrachtcapsule heeft dinsdag een partijtje whiskey en andere sterke dranken afgeleverd op een ongebruikelijke plek: het internationale ruimtestation ISS. De drank is niet bedoeld voor dorstige astronauten, maar is meegestuurd voor wetenschappelijk onderzoek.

Het Japanse bedrijf Suntory wil graag weten wat de omstandigheden in de ruimte precies doen met de alcoholische versnaperingen. In de Japanse vrachtcapsule Kounoutori, Japans voor ooievaar, zaten verder onder meer twaalf muizen. Ook zij zijn bedoeld voor onderzoek.

De aankomst van de vracht was een Japans feestje te noemen, want ook de astronaut die de robotische arm van het ISS bediende om de capsule binnen te halen is een Japanner.

Lading Japanse whiskey bereikt ruimtestation
Lading Japanse whiskey bereikt ruimtestation (Foto: ANP)

Taiwanese jongen slaat gat in oud en duur kunstwerk

Een twaalfjarige jongen bracht afgelopen zondag een bezoek aan een museum waar hij geen leuke herinneringen aan zal houden. Laten we eerlijk zijn, een museum is niet het leukste uitstapje die je kunt maken, laat staan als je ook nog eens een schilderij van ruim 1,3 miljoen Euro naar de gallemiezen helpt. 

Een Taiwanese jongen overkwam het. Deze knul werd ten val gebracht door zijn eigen onoplettendheid. Het feit dat er een rode lint staat en zeer waarschijnlijk een bord hangt met daarop de boodschap om niet te dichtbij te komen, was kennelijk niet genoeg om dit incident te voorkomen.

In een video is te zien hoe de jongen struikelt en zo een gat slaat in een kunstwerk. Het gaat hier om een schilderij uit de 17e eeuw van de Italiaanse meester Paolo Porpora getiteld Bloemen. Het schilderij is ruim 1,3 milioen Euro waard. Dat is flink wat overuren draaien voor je krantenwijk. 

Voor de jongen heeft het echter geen gevolgen aangezien het museum de schade zelf zal herstellen. 

Koploper FC Volendam werkt aan doelsaldo

FC Volendam staat na maandagavond nog steviger aan kop in de Jupiler League. De ploeg werkte met de 6-0 overwinning bij Fortuna Sittard aan het toch al niet verkeerde doelsaldo.

Daarvoor mocht het niet alleen naar de eigen spelers kijken, maar ook naar pechvogel Joeri Schroyen. De verdediger van Fortuna trof tot twee keer eigen doel in een poging zijn keeper te helpen. Vooral de eerste eigen treffer, vrij voor open doel, zag er schlemielig uit. Anderzijds maakte het voor de uitkomst van de partij niet uit. Kwakman trof twee keer doel en ook Jack Tuyp en Daniel van Son scoorden. Fortuna wist in eigen huis weinig tegen het spel van de Volendammers in te brengen.

Achilles '29 bleef in het spoor van de koploper. De Groesbekers wonnen thuis moeizaam van FC Oss; in de slotfase van de wedstrijd scoorde Hielke Penterman de enige treffer. Achilles staat op twee punten van Volendam.

NAC wint weer

NAC lijkt na de stroeve start in de Jupiler League nu toch zijn draai te vinden. De ploeg van trainer Robert Maaskant won maandag overtuigend van FC Dordrecht, dat net als de Bredanaars vorig seizoen degradeerde uit de eredivisie. Het werd in Breda 7-0.

Kevin Brands voelde wellicht wat drang zich te bewijzen, aangezien zijn vader Marcel (technisch directeur bij PSV) op de tribune zat. Brands verzilverde al vroeg een voorzet van Mats Seuntjes en verdubbelde de voorsprong op aangeven van nieuwkomer Sjoerd Ars. Seuntjes vervulde daarbij een glansrol door de bal te laten lopen, en beloonde zichzelf kort na rust met het maken van de 3-0.

Na een rode kaart voor Dordrecht-verdediger Josimar Lima (harde tackle op Ars), zorgden Danny Verbeek, Elson Hooi, Uros Matic en nogmaals Seuntjes voor vier doelpunten in nog geen tien minuten. Door de tweede zege van het seizoen staat NAC zesde.

Achterstand

Go Ahead Eagles herstelde zich maandagavond knap van een achterstand bij FC Den Bosch. De thuisploeg opende nog de score, maar Go Ahead zette daar liefst vier treffers tegenover. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd in 4-2. Go Ahead rukt op de ranglijst op naar de vierde plaats.

Bij RKC maakte Arsenio Valpoort een hattrick, al was het niet in één helft. In Waalwijk zal niemand daarom treuren: kort voor het einde van de wedstrijd tegen Almere City stond het namelijk nog 1-1. In de slotfase verzilverde Valpoort een strafschop en schoot hij nogmaals raak. MVV en Helmond Sport wonnen ook van respectievelijk Telstar en FC Emmen. VVV-Venlo en Sparta speelden met 1-1 gelijk, Jong Ajax en FC Eindhoven kwamen niet tot scoren.

Koploper FC Volendam werkt aan doelsaldo
Koploper FC Volendam werkt aan doelsaldo (Foto: ANP)

Advocaat wil meer nieuwe spelers

Dick Advocaat wil nog altijd twee of drie nieuwe spelers bij de selectie van Sunderland halen. 'Dat zal niet veranderen. We hebben ze echt nodig. Dat heb ik iedereen verteld en ik zal het blijven zeggen tot de laatste dag', verwees de Nederlandse trainer naar het naderende einde van de transferperiode.

Sunderland, met Jeremain Lens als nieuwe aanvaller, kent een moeizame start van de competitie. De eerste twee wedstrijden gingen verloren, afgelopen zaterdag volgde een gelijkspel tegen Swansea City (1-1). Advocaat klaagde vorige week dat 'zijn ploeg geen enkele kans maakt als er geen oplossing wordt gevonden'. Hij zou onder anderen Sébastien Haller van FC Utrecht en Jonathan de Guzman willen halen als versterking van zijn selectie, maar op specifieke namen wilde Advocaat niet ingaan.

Advocaat wil meer nieuwe spelers
Advocaat wil meer nieuwe spelers (Foto: ANP)

Chuwi Vi8, dual-boot tablet

De verkoop van de Chinaphones is groeiende, natuurlijk mede gezien de lage prijs en de kwaliteit die zeker niet altijd onderdoet voor zijn ‘westerse’ broertjes. Maar hoe zit het met de Chinatablets? Zijn die ook de moeite waard om aan te schaffen of kun je voor een tablet maar beter bij de gerennomeerde/westerse merken kijken?

Van de webshop Pandawill hebben we deze Chuwi Vi8 ontvangen die FOK!kster Karina aan de tand heeft gevoeld. Een 8-inch dual-boot tablet die voor een prijs van rond de 95 dollar te koop is. Daarvoor krijg je een IPS HD-scherm en 2 GB werkgeheugen in combinatie met een Intel Z3735F processor.

Verstappen: "Dood Wilson verschrikkelijk"

De autosportwereld rouwt om de tragische dood van Justin Wilson. De Britse coureur overleed maandag op 37-jarige leeftijd in het ziekenhuis aan de gevolgen van een ernstige hoofdwond, een dag eerder opgelopen tijdens een ongeluk bij een IndyCar-race op het circuit van Pocono. "Opnieuw vreselijk nieuws voor de racewereld", schreef Max Verstappen op Twitter. De Nederlandse tiener uit de Formule 1 was één van de vele coureurs die via de sociale media reageerden. "Justin Wilson, je zal enorm gemist worden."

De Brit reed in 2003 in de Formule 1 samen met de vader van Max, Jos Verstappen, bij het team van Minardi. Wilson stapte toen na elf grand prix over naar Jaguar, waarvoor hij zijn eerste en enige punt pakte in de koningsklasse van de autosport. De Britse coureur reed sinds 2008 in de Amerikaanse IndyCar Series. Wilson werd zondag op zijn hoofd geraakt door een brokstuk van de auto die voor hem crashte. De Brit verloor op zijn beurt de controle over zijn bolide en botste tegen de muur.

"Heel verdrietig om te horen dat Justin ons heeft verlaten na zijn crash", meldde de Limburgse coureur Robin Frijns, die de afgelopen jaren mocht ruiken aan de Formule 1. "Geweldige jongen, geweldig persoon."

Oud-wereldkampioen Jenson Button noemde zijn landgenoot "een geweldige persoon en coureur". Button racete als tiener in de karts nog tegen Wilson. "Ik herinner me zijn aanstekelijke glimlach." De Franse Formule 1-coureur Romain Grosjean reageerde geschokt. "Vreselijk nieuws, wat een dramatisch jaar voor de racewereld. We verliezen te veel kampioenen."Vorige maand was iedereen ook al in rouw vanwege het overlijden van Jules Bianchi. De Fransman lag maandenlang in coma na een zware crash bij de Grote Prijs van Japan. Bianchi verloor de strijd op 17 juli.

Verstappen: dood Wilson verschrikkelijk
Verstappen: "Dood Wilson verschrikkelijk" (Foto: ANP)

AEX veert op na koersduikeling

De effectenbeurs in Amsterdam is dinsdagochtend met winst begonnen. Ook de andere Europese aandelenmarkten veerden weer wat op na de flinke koersduikeling op maandag. Beleggers gingen op zoek naar koopjes en hielden hun blik gericht op China, waar de beurzen opnieuw onderuit gingen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na aanvang van de handel 1 procent hoger op 423,85 punten. De Amsterdamse hoofdindex raakte maandag de jaarwinst kwijt na een koersverlies van ruim 5 procent. De MidKap klom 1,1 procent naar 625,63 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er 1,3 tot 1,5 procent bij.

Alle 25 fondsen in de AEX gingen omhoog. Sterkste stijgers waren staalbedrijf ArcelorMittal en olieconcern Shell met plussen van ongeveer 2 procent. DSM won 1 procent. Het speciaalchemiebedrijf gaat in de komende twee jaar 900 tot 1100 banen schrappen, waarvan ongeveer de helft in Nederland.

AEX veert op na koersduikeling
AEX veert op na koersduikeling (Foto: ANP)

Zware storm teistert Japan

De Japanse autoriteiten hebben ruim een kwart miljoen mensen geadviseerd tijdelijk hun huizen te verlaten vanwege een tropische storm. Door de tyfoon zijn volgens Japanse media meer dan twintig mensen gewond geraakt.

Het noodweer raasde dinsdag onder meer over het zuidelijke eiland Kyushu. De harde wind en zware regenval zorgden daar voor veel overlast. Zo kwamen zo'n 470.000 huishoudens zonder stroom te zitten en moesten treindiensten worden opgeschort.


Ook op andere plaatsen in het land hield de tyfoon huis. Zo klonk de oproep om te evacueren onder meer in de prefectuur Yamaguchi, waar wordt gevreesd voor aardverschuivingen.

Zware storm teistert Japan
Zware storm teistert Japan (Foto: ANP)

FNV schrikt van DSM

Vakcentrale FNV is geschrokken van de omvang van de reorganisatie bij DSM. Dat liet FNV-bestuurder Wilfred Jonkhout dinsdag weten.

DSM kondigde eerder op de dag aan in totaal 900 tot 11000 banen te schrappen, waarvan ongeveer de helft in Nederland. "Elke verloren baan is er één te veel", zei Jonkhout. "Zeker in een zwakke economische regio als Limburg. Wij zullen knokken voor elke baan die we kunnen behouden."

De FNV-bestuurder liet weten "kritisch" te zullen kijken naar de uitwerking van de plannen. "We spannen ons ervoor in om zoveel mogelijk mensen binnen dan wel buiten DSM weer aan het werk te krijgen. Alles is erop gericht om mensen van werk naar werk te helpen. Daarover zijn ook afspraken gemaakt met DSM. Er ligt een goed sociaal plan dat in ieder geval geldt tot 2018."

FNV schrikt van DSM
FNV schrikt van DSM (Foto: ANP)

Hotel Groningen even ontruimd wegens brand

In verband met een brand op het dak is het Bastion Hotel in Groningen dinsdagochtend korte tijd ontruimd geweest. De brandweer kreeg om 08.12 uur een melding binnen dat er vuur woedde op het dak van het gebouw en ging over tot evacuatie.

Toegesnelde eenheden kregen het vuur, dat in een koelunit op het dak woedde, snel onder controle. Het bleek te gaan om een klein brandje. Hoeveel mensen het hotel aan de Bornholmstraat in het oosten van de provinciehoofdstad uit moesten, kon de brandweer vooralsnog niet zeggen.

Hotel Groningen even ontruimd wegens brand
Hotel Groningen even ontruimd wegens brand (Foto: ANP)

Weer Duits asielzoekerscentrum in vlammen op

Opnieuw is een Duits asielzoekerscentrum (azc) getroffen door brand. In Nauen, ten westen van Berlijn, ging een sporthal die binnenkort dienst zou gaan doen als opvanglocatie in vlammen op. De brandweer kon weinig meer uitrichten dan het gebouw gecontroleerd te laten uitbranden.

Rechercheurs trokken al snel de conclusie dat de brand waarschijnlijk is aangestoken. De burgemeester van het voorstadje van de hoofdstad, dat zo'n 17.000 inwoners telt, sprak zijn afschuw uit over de brand. "Als het is aangestoken, dan zijn het criminelen", zei SPD'er Detlef Fleischmann.

Extreemrechts heeft recentelijk vaker toegeslagen in Nauen. Partijkantoren van de SPD en Die Linken, voorstanders van het azc, werden enkele weken geleden bekogeld met verfbommen en beplakt met stickers van de extreemrechtse NPD.

Weer Duits asielzoekerscentrum in vlammen op
Weer Duits asielzoekerscentrum in vlammen op (Foto: ANP)

Klapdeurtje klapt harder dan je zou verwachten

Dit klapdeurtje heeft een nogal sterke veer, vermoeden we...

 

Dat gaat-ie wel voelen...

Posted by FOK! on maandag 24 augustus 2015

Gevangene verspreidt porno door hack

De penitentiaire instelling in de Noorse stad Halden staat bekend als een van de modernste gevangenissen ter wereld. Gevangenen beschikken er onder andere over een eigen kamer met televisie, badkamer en koelkast. Om die reden werd de gevangenis al door Time Magazine uitgeroepen tot “meest menselijke” gevangenis ter wereld; de focus ligt er op rehabilitatie en terugkeer in de maatschappij.

Een gevangene in deze instelling heeft dit laatste wel op zeer originele wijze opgevat. Hij heeft zich toegang weten te verschaffen tot het gesloten televisiecircuit van de gevangenis, en deze toegang gebruikt om zichzelf en zijn medegevangenen van pornofilms te voorzien. Ook kon hij via dit systeem stiekem communiceren met andere gevangenen. Helaas voor de man kost het downloaden van pornofilms veel data, hetgeen argwaan opriep bij de gevangenisdirectie. De gevangene in kwestie is overgeplaatst naar een andere gevangenis, en de goede orde is teruggekeerd in de Haldense gevangenis. Een woordvoerder van de gevangenis verklaart desgevraagd wel dat hij het mogelijk acht dat in de toekomst het systeem opnieuw wordt gehackt. Een uitnodiging aan het adres van pientere gevangenen…?

(Foto: ANP)
(Foto: ANP)

DSM schrapt honderden banen

DSM schrapt de komende twee jaar 900 tot 1100 banen, waarvan ongeveer de helft in Nederland. Dat maakte het speciaalchemiebedrijf dinsdag bekend.

DSM kondigde begin deze maand al aan flink in de kosten te gaan snijden. Het bedrijf heeft last van de moeilijke economische omstandigheden en de zware concurrentie op het gebied van de productie en verkoop van vitamines.

Bij DSM werken ongeveer 25.000 mensen, waarvan circa 5000 in Nederland.

DSM schrapt honderden banen
DSM schrapt honderden banen (Foto: ANP)

Docent moet meer invloed krijgen op lesstof

Docenten moeten meer invloed krijgen op wat ze hun leerlingen onderwijzen. Dat schrijven twintig leraren uit het basis-, voortgezet, speciaal en middelbaar beroepsonderwijs in een manifest, meldt Trouw. Het manifest verschijnt dinsdag. Ze vinden dat een nieuw op te richten Nationale Lerarenraad het lesprogramma moet gaan bepalen.

Volgens de opstellers van het manifest, de groep Leraar 2032, klagen veel leerlingen over een gebrek aan samenhang tussen de leerdoelen en komt dat met name door het grote aantal 'kerndoelen' waar scholen aan moeten voldoen. Dat is slecht voor de kwaliteit van het onderwijs en voor het werkplezier van docenten, aldus de groep.

De groep ontleent haar naam aan een eerder verzoek van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) om na te denken over wat kleuters van nu in 2032 zouden moeten weten en kunnen.

Docent moet meer invloed krijgen op lesstof
Docent moet meer invloed krijgen op lesstof (Foto: ANP)

Chinese beurzen gaan verder onderuit

De aandelenbeurzen in China gingen dinsdag opnieuw stevig onderuit. Andere beurzen in de regio toonden echter herstel na de diepe val van maandag.

De hoofdgraadmeter van de beurs in Shanghai stond in de middaghandel op een verlies van ruim 4 procent, na de duikeling met 8,5 procent een dag eerder. De kleinere beurs in Shenzhen stond dinsdag bijna 6 procent in de min.

In Hongkong kreeg de Hang Seng-index er daarentegen 1,6 procent bij. De All Ordinaries in Sydney won ruim 2 procent, de Kospi in Seoul ging 1,3 procent vooruit. Het herstel was minder overtuigend in Tokio. Daar stond de Nikkei een kleine anderhalf uur voor het slot 0,6 procent in het rood.

Chinese beurzen gaan verder onderuit
Chinese beurzen gaan verder onderuit (Foto: ANP)

Blood Bowl 2

Warhammer: Blood Bowl is een vreemd spel. Het is een mix van American football en Warhammer, die is omgezet naar een bordspel dat later verscheen als een videogame. Zoveel transities zijn overdonderend en dat zijn de vele regels ook voor nieuwelingen. Cyanide Studios heeft geluisterd naar kritiek en komt met veel veranderingen in Blood Bowl 2.

Dodental ramp Tianjin naar 129

Het dodental door de grote explosies in de Chinese havenstad Tianjin is gestegen tot 129. Er worden nog altijd 44 mensen vermist, berichtte staatskrant People's Daily dinsdag.

Bij de ramp kwamen vooral veel hulpverleners om het leven. Het gaat om 76 brandweerlieden en zeven agenten. Alle lichamen zijn inmiddels geïdentificeerd. De explosies veroorzaakten bovendien een enorme ravage. Volgens People's Daily zijn meer dan 3600 autowrakken en 1677 containers verwijderd uit het rampgebied.

De Chinese politie heeft een aantal topmensen opgepakt van het bedrijf dat eigenaar is van de terminal met chemische stoffen, waar de explosies plaatsvonden. Agenten arresteerden onder anderen het hoofd van het bedrijf en twee topmanagers van Tianjin Rui Hai International Logistics Co. Ltd.

Dodental ramp Tianjin naar 129
Dodental ramp Tianjin naar 129 (Foto: ANP)

Toekan Tieta krijgt 3D-geprinte snavel

Wetenschappers hebben in Brazilië een 3D-printer ingezet om een verminkte toekan te helpen. De vogel was een deel van haar snavel verloren, maar kan dankzij een geprinte prothese weer ongehinderd eten.

De onderzoekers hadden volgens de BBC zo'n 3 maanden nodig om de snavelprothese te ontwerpen. Het printen duurde uiteindelijk slechts 2 uur. De toekan Tieta had overigens niet direct plezier van het nieuwe snaveldeel, dat deels is gemaakt van plastic. Het duurde enkele dagen voordat ze doorhad dat ze weer normaal kon eten.

De vogel was in maart gered van een markt waar wilde dieren werden verkocht. Het is onduidelijk hoe Tieta verminkt raakte. Ze is mogelijk mishandeld door mensen, maar kan ook in gevecht zijn geraakt met een soortgenoot die in hetzelfde kooi was opgesloten.

Tieta had zich overigens redelijk aangepast aan het leven zonder het bovenste deel van haar snavel. Ze gebruikte het onderste deel van haar bek om eten de lucht in te gooien en het vervolgens op te vangen. Dat lukte in ongeveer een derde van de gevallen, zei een medewerkster van milieubureau Ibama.

Wetenschappers komen verminkte toekan te hulp
Wetenschappers komen verminkte toekan te hulp (Foto: ANP)

Shanghai houdt putdeksels in de gaten vanuit de ruimte

De autoriteiten in de Chinese miljoenenstad Shanghai gaan satellieten inzetten om zo'n 12.000 putdeksels in de gaten te houden. Ieder jaar verdwijnen volgens de Shanghai Daily duizenden van die deksels, met gevaarlijke toestanden tot gevolg.

Voor het probleem komt nu een hypermoderne oplossing. De deksels in het district Baoshan worden voorzien van sensoren, zodat ze vanuit de ruimte in de gaten kunnen worden gehouden. Zo kan worden gecontroleerd of de deksels nog op hun plaats liggen, maar ook of in de onderliggende tunnel sprake is van een gas- of waterlekkage.

Shanghai telt zo'n 6,5 miljoen putdeksels, die kennelijk een gewild object vormen voor dieven. Diefstal vormt zelfs zo'n groot probleem, dat op sommige plaatsen veiligheidsnetten zijn opgehangen onder rioolafsluitingen. Dat moet voorkomen dat pechvogels ernstig letsel oplopen als ze in een open put vallen.

Het vervangen van de geroofde deksels is volgens de krant een bureaucratische nachtmerrie, omdat er 19 instanties bij betrokken zijn. "Daardoor kan het proces lang duren", erkende een lokale functionaris, die overigens niet wil zeggen hoeveel het kost om duizenden deksels van sensoren te voorzien.

Shanghai: putdeksels volgen vanuit de ruimte
Shanghai: putdeksels volgen vanuit de ruimte (Foto: ANP)

'Onderzoek: consumpties attractieparken te duur'

Nederlanders vinden de consumpties in attractieparken, dierentuin of museum vaak te duur. Ze nemen dan ook veel eigen eten en drinken mee tijdens een dagje uit naar vrijetijdslocaties. Jaarlijks gaat het om zo'n 145 miljoen euro aan potentiële horeca-omzet, blijkt uit een rapport van marktonderzoeker GfK in opdracht van ABN AMRO.

Ruim 70 procent van de bezoekers die zelf eten en drinken meenemen, geven de hoge prijs als belangrijkste reden aan. Voor 84 procent van de bezoekers die geen consumpties kopen in een attractiepark of dierentuin zou een lagere prijs reden zijn dit wel te doen. Bij musea geldt dit voor 50 procent, aldus het rapport.

Populaire items om mee te nemen zijn blikjes of pakjes drinken, en flesjes water. Verder gaan belegde broodjes, fruit, koek en snoep vaak mee de rugtas in. Toch kopen bezoekers vaak nog lunch en tussendoortjes ter plaatse, ook wanneer er broodjes en frisdrank in de rugzak zitten: een zak friet, snack of ijsje hoort nu eenmaal bij een dagje uit.

Uitbreiding
Volgens ABN AMRO biedt dit kansen voor locaties om hun omzet te verhogen. "Bijvoorbeeld door uitbreiding van het aanbod met goedkopere, maar kwalitatief goede merken. Ook een betere informatievoorziening kan de bezoeker overhalen meer consumpties tijdens een dagje uit te kopen. Slechts 13 van de 45 grotere locaties voor dagrecreatie melden online hun exacte assortiment en prijzen."

Ze zouden hun aanbod bovendien actiever kunnen promoten, onder meer met 'package deals' die het voordeliger maken ter plekke wat te eten of drinken. Maar ook met meer informatie over de voedingswaarde en herkomst van producten, aldus het rapport.

'Consumpties dagje uit vaak te duur'
'Consumpties dagje uit vaak te duur' (Foto: ANP)

Coureur Wilson overleden door brokstuk crash

De Britse autocoureur Justin Wilson (37) is maandag in het ziekenhuis overleden. De voormalige Formule 1-coureur had een dag eerder een ernstige hoofdwond opgelopen tijdens een race op het circuit van Pocono in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

Het overlijden van Wilson werd maandag bekendgemaakt door Indycar. "Dit is een ongelooflijk trieste dag voor Indycar en de motorsportgemeenschap", aldus directeur Mark Miles van moederbedrijf Hulman & Company.

Wilson werd zondag aan zijn hoofd geraakt door een brokstuk van de auto van de Amerikaan Sage Karam. Die reed voor hem aan de leiding en crashte. Wilson verloor op zijn beurt de controle over zijn voertuig en botste tegen een muur.

De familie van Wilson liet in een verklaring weten dat hij een "liefhebbende vader en toegewijde echtgenoot was". Ook Karam liet van zich horen. De 20-jarige coureur schreef op Twitter dat hij "de juiste woorden niet kan vinden" om uit te drukken hoe hij meevoelt met Wilson en zijn familie.

Wilson reed in 2003 in de Formule 1. Hij maakte onder meer onderdeel uit van de renstal van Minardi, waarvoor destijds ook Jos Verstappen uitkwam. Daarna verhuisde Wilson naar de Verenigde Staten. Hij schreef zeven races in de Indy Car-klasse op zijn naam.

Coureur Wilson overleden door brokstuk crash
Coureur Wilson overleden door brokstuk crash (Foto: ANP)

'Thalys-helden' krijgen parade in VS

Het sprookje van de drie dappere Amerikanen duurt voort. Nu krijgen de helden een heuse parade in eigen land. "Er komt een parade voor de drie helden uit onze stad", beloofde burgemeester Kevin Johnson van Sacramento maandag.

Het trio uit Californië was op vakantie in Europa toen ze werden geconfronteerd met de vermeende terrorist. Het optreden van Anthony Sadler, Spencer Stone en Alek Skarlatos kreeg veel aandacht in Sacramento, waar ze opgroeiden. Er wordt binnenkort bekendgemaakt wat de parade precies om het lijf heeft.

De twintigers werden ook in Europa gelauwerd voor hun actie in de hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Parijs. Ze ontvingen maandag uit handen van president François Hollande de 'Legion d'Honneur', de hoogste Franse onderscheiding.

'Thalys-helden' krijgen parade in VS
'Thalys-helden' krijgen parade in VS (Foto: ANP)

Grote brand treft caravanstalling Rijsenhout

Bij een caravanstalling in Rijsenhout (Noord-Holland) is dinsdagochtend vroeg een grote brand uitgebroken. Het vuur woedt in een grote loods, die volgens een woordvoerder van de brandweer "vol staat met caravans".

Volgens de brandweer staat er stevige wind in de richting van Aalsmeer, die de rook meevoert. "En er is behoorlijk veel rook vanwege de aanwezige autobanden", benadrukt de woordvoerder. Omwonenden krijgen daarom het advies ramen en deuren te sluiten.

De hulpdiensten hebben al een aantal woningen in de omgeving ontruimd vanwege de rookontwikkeling. De bewoners worden opgevangen in een bedrijfspand. Het is nog onduidelijk om hoeveel huizen het gaat.

Toppers-film komt er niet

U kunt allemaal weer gerust ademhalen. De film over de Toppers is van de baan. Dit meldt RTL Boulevard.

Gerard Joling maakte het nieuws bekend bij Eva Jinek, en gaf als reden dat "we het simpelweg allemaal te druk hebben". Zowel het management van Joling als dat van Jeroen van der Boom hebben een streep gezet door het project.

De film stond gepland voor volgend jaar zomer. De Toppers zouden op een avontuur gaan, maar gelukkig wordt dat avontuur het Nederlandse volk bespaard. 

'Toppers-film gaat niet door' (Foto: Novum)
'Toppers-film gaat niet door' (Foto: Novum)

Dodelijk verleden 51

‘Van wie is het?’ vroeg Van Schie.
‘Wie en wat’, antwoordde Hernou. ‘Greta en haar organisatie. En wij zijn op dit moment in levensgevaar. Want de lever is door iemand neergelegd en die is dus in huis geweest zonder dat wij ook maar iets merkten. Jullie zullen je een weg naar buiten moeten schieten. Mij pakken ze niet’, zei Hernou met een stelligheid die vreemd overkwam bij Van Schie.
‘Hoe weet jij zo zeker dat je hier veilig wegkomt?’ vroeg Van Schie.

Merkel en Hollande hebben vertrouwen in China

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande vertrouwen erop dat China er alles aan zal doen om de economische situatie te stabiliseren. Dat lieten zij weten op een bijeenkomst in Berlijn in reactie op de sterke koersdalingen op de beurzen maandag.

Zorgen over een verdere afkoeling van de Chinese economie hebben de afgelopen tijd geleid tot zeer zware verliezen op de beurzen. De DAX-index in Frankfurt leverde maandag de behaalde winst van dit jaar geheel in, net als de beurs in Amsterdam. Volgens Merkel en Hollande kan echter weinig worden gedaan aan de schommelingen op de aandelenmarkten, maar is de wereldeconomie sterk genoeg om niet alleen afhankelijk te zijn van China voor groei.

Merkel zei daarbij te vertrouwen op het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat denkt dat de Chinese zwakte niet zal leiden tot een aanhoudende wereldwijde crisis.

Merkel en Hollande hebben vertrouwen in China
Merkel en Hollande hebben vertrouwen in China (Foto: ANP)

WK Atletiek dag 4: Weer Nederlands succes met Hassan?

Het WK atletiek wordt dit jaar gehouden in het Olympisch Stadion van Beijing, ook wel het Vogelnest genoemd. In 2008 liep Usain Bolt hier vanuit het (bijna) niets naar een legendarische status met goud en wereldrecords op de 100, 200 en 4x100 meter, terwijl de Belgische sprintsters voor een enorme stunt zorgden met zilver op de 4x100 meter. Wie worden dit keer de helden van Beijing? FOK!sport houdt je op de hoogte, te beginnen met dagelijkse voorbeschouwingen.

We hebben vandaag in Beijing geen ochtendprogramma, dus Europese fans hoeven niet op onmenselijke tijden hun bed uit. Om 13.00 uur Nederlandse tijd beginnen we met de eerste finale, het discuswerpen bij de vrouwen. Het lijkt een spannende tweestrijd te worden tussen de Kroatische Sandra Perkovic en de Cubaanse Denia Caballero, de enige twee vrouwen die dit millenium over de 70 meter geworpen hebben. Beiden deden het dit jaar, Perkovic slaagde er vorig jaar ook drie keer in. De Kroatische is al regerend olympisch- en wereldkampioene, Caballero won dit jaar goud op de Pan Amerikaanse Spelen. 

Het verspringen bij de mannen belooft een spannende finale te worden, met de Amerikaan Jeff Henderson als favoriet. Hij sprong dit jaar al naar 8,52 meter en was met 8,36 meter al de beste in de kwalificatie. Opvallend is dat de nummers twee, drie en vier van de wereldranglijst niet van de partij zijn. De Zuid-Afrikanen Zarck Visser en Rushwal Samaal kwalificeerden zich net als de Amerikaan Marquis Dendy niet voor de finale. Olympisch kampioen Greg Rutherford zal een belangrijke uitdager zijn voor Henderson, net als de tweede Amerikaan Mike Hartfield, Aleksandr Menkov uit Rusland en de thuisfavorieten Li Jinzhe en Wang Jianan. 

Jeff Henderson lijkt bij het verspringen niet te kloppen, maar olympisch kampioen Greg Rutherford hoopt het tegendeel te bewijzen (Foto: Getty)

Om 13.30 staan de zeven series van de 200 meter bij de mannen op het programma, met in de tweede serie Churandy Martina. De enthousiaste Nederlander schopte het op de 100 meter tot de halve finale, maar liet zien toch weer in goede vorm te zijn. Hij zit in de serie met onder meer Alonso Edward, de nummer vier van de wereld dit jaar, en de Fransman Christophe Lemaitre. Klassering bij de beste drie en dus een plek in de halve finale moet voor Martina absoluut mogelijk zijn.

De finale van de 400 meter horden bij de mannen wordt een bijzondere: zowel Bershawn Jackson als Johnny Dutch, de dominante mannen dit seizoen, hebben zich niet voor de finale geplaatst. De 23-jarige Kenianen Boniface Mucheru en Nicholas Bett plaatsten zich wel voor de finale, wat vooral voor Mucheru een stunt genoemd mag worden. Dan is er nog Yasmani Copello, de 28-jarige geboren Cubaan die uitkomt voor Turkije en in de series en halve finales zijn persoonlijk record met meer dan een seconde aanscherpte. De Amerikanen Kerron Clement en Michael Tinsley zijn de enigen met een persoonlijk record onder de 48 seconden en lijken hier goede kans op de medailles te maken. De Rus Denis Kudryavtsev was met 48,23 echter de snelste dit seizoen van alle finalisten.

Boniface Mucheru Tumuti is een van de vele grote verrassingen op de 400 meter horden in Beijing (Foto: Getty)

In de finale van de 1500 meter bij de vrouwen gaat Sifan Hassan op jacht naar de eerste Nederlandse WK-medaille ooit op de middellange afstanden. Wereldrecordhoudster Genzebe Dibaba is de absolute topfavoriet, maar Hassan maakt een zeer goede kans op zilver gezien haar vorm van dit seizoen. Ze zal vooral, zoals al zo vaak, de strijd aan moeten gaan met de Amerikaanse Jenny Simpson, terwijl ook regerend kampioene Abeba Aregawi uit Zweden weer in vorm lijkt te komen. De net 19-jarige Ethiopische Dawit Seyaum zal ook zeker voor de medailles gaan, net als Shannon Rowbury uit de VS en de Keniaanse Faith Kipyegon. Een opvallende naam is tot slot de Russische Tatyana Tomashova: ze werd vorige maand 40 jaar, is de wereldkampioene van 2003 en 2005, kreeg vorige week te horen dat ze alsnog olympisch brons van 2012 krijgt en heeft er al een dopingschorsing op zitten. 

Hassan was overtuigend in de halve finales en lijkt in de finale de favoriete voor zilver (Foto: Getty)

De laatste finale van de dag is die van de 800 meter bij de mannen, wat vooraf een van de mooiste finales van het WK leek te worden. In de halve finales ging het echter fout: Mohammed Aman stapte op de voet van Thijmen Kupers, waarna de Ethiopische wereldkampioen werd gediskwalificeerd. Nijel Amos uit Botswana was de laatste jaren dé man die olympisch kampioen David Rudisha steeds versloeg, maar Amos werd in de halve finales zeer verrassend uitgeschakeld. Rudisha zal het nu vooral op moeten nemen tegen de Bosniër Amel Tuka, die in Monaco voor een daverende stunt zorgde door met de beste tijd van het jaar de Diamond League-wedstrijd te winnen. De jonge Keniaan Alfred Kipketer vertrok bij de junioren en jeugd altijd als een kip zonder kop en stortte dan zo laat mogelijk in, maar lijkt inmiddels wat verstandiger geworden. 

Tijd (NL Onderdeel Medailles?
13:00 Finale discuswerpen vrouwen Ja
13:05 Halve finales 400 meter vrouwen Nee
13:25 Finale verspringen mannen Ja
13:30 Series 200 meter mannen (Churandy Martina) Nee
14:25 Finale 400 meter horden mannen Ja
14:35 Finale 1500 meter vrouwen (Sifan Hassan) Ja
14:55 Finale 800 meter mannen Ja
Laatste reviews en specials
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
©FOK.nl e.a.