DVD: Jupiter Ascending

Er is veel gezegd over Jupiter Ascending. Al eerder werd de film behandeld toen hij in de bioscoop kwam. Het werd qua opbrengsten en recensies een van de grootste miskleunen van 2015, dat de film nog maar twee maanden jong was toen ie uitkwam. Er is nog geen film geweest die met zo veel budget (een geschatte 180 miljoen dollar) net quitte wist te spelen. Alleen het hoogst ambitieuze Project T komt enigszins in de buurt van deze mislukking. Maar was de film echt zó slecht en werkt het misschien wel op het wat kleinere scherm, in een intiemere setting van de huiskamer? FOK! zocht het uit.

In Jupiter Ascending volgt de kijker Jupiter Jones, een vrouw wier leven niet zo meezit. Ze heeft problemen met haar familie thuis en maakt wc's schoon als beroep. Haar leven lijkt een mislukking, totdat daar mutant Caine is die haar een geheim onthult: het universum draait om haar. Het bedrijf van de familie Abrasax staat namelijk op het punt de wereld te oogsten en daarmee de mensheid uit te roeien. Jupiter is de enige die erfrecht heeft op de planeet aarde en vormt dus tegelijkertijd de enige redding voor de mensheid.

Volgt u het nog? Precies, het verhaal is een regelrecht rommeltje. Het lijkt wel alsof de Wachowski's een avondje rond de keukentafel zijn gaan zitten, alle klassiekers door de war gegooid hebben en daar een flinke ruimtesaus overheen gegoten hebben. Het is ongebalanceerd, slaat meestal de plank volledig mis en is gewoon slecht. Er wordt door dit vreselijke verhaal een hoop talent misbruikt. Zo zien we Oscar-winnaar Eddie Redmayne in een van zijn belachelijkste rollen tot nu toe. Als Balem Abrasax speelt hij een over het paard getilde adolescent die alles en iedereen dood wil als het rijk niet doet wat hij wil. Wanneer Jupiter niet bereid is de aarde aan hem af te staan, volgt een van de minst bedreigende bedreigingsspeeches in de historie van film. 

Visueel ziet de film er echter wel goed uit. De special effects zijn van een hoog niveau en het is dan ook logisch dat de film werd vertraagd om de effecten nog verder te verbeteren. Wel is dit dan weer waarschijnlijk een van de grote redenen geweest dat de film zo'n flop is geworden. Mensen raken nou eenmaal in de war als ze de ene dag in het bushokje de ene releasedatum zien staan en de volgende dag de poster weg is, om 3 maanden later terug te keren met een andere datum eronder. Geen slimme zet.

Zijn de extra's wel een slimme zet? Nou...

Extra's:

- (00:06:39) Jupiter Jones: Destiny Is Within Us: Mila Kunis legt uit wat zij in de rol van Jupiter zag en hoe ze dat op het scherm heeft proberen te brengen. Ook geven de Wachowski's toe dat ze gewoon keihard gejat hebben uit The Wizard of Oz.

- (00:09:59) Jupiter Ascending: Genitically Spliced: een meer gedetailleerde kijk op de wezens die te zien zijn in de film. Hoe zijn de ontwerpen uiteindelijk in de praktijk gebracht?

En dat was het alweer. De extra's zijn eigenlijk net als de film: net niet. Jupiter Ascending heeft last gehad en nog steeds last van een aantal factoren: de releasedatum en de daarbij behorende verwarring, over the top-gehalte, een rommelig script en een regie die te wensen overlaat. Zijn de Wachowski's het weer kwijt? Het lijkt er wel op. Misschien maar weer met voorzichtig enthousiasme uitkijken naar hun volgende project, want een slecht project lijkt zich steeds vaker af te wisselen met een goed project. Wees wel gewaarschuwd: succes niet gegarandeerd.