FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 3 juli 2015

'Wielrenner Boom mag niet starten in Tour'

Wielrenner Lars Boom mag zaterdag niet starten in de Tour de France vanwege lage cortisolwaarden. Dat meldt de Franse sportkrant l'Equipe vrijdagavond. Boom rijdt voor de Astana-ploeg, die is aangesloten bij de beweging voor een geloofwaardige wielersport MPCC.

De regels van de MPCC schrijven voor dat renners met lage cortisolwaarden preventief acht dagen niet mogen worden opgesteld in wedstrijden, omdat dit kan duiden op een verminderde gezondheid. Dat overkwam de Nieuw-Zeelander George Bennett van LottoNL-Jumbo eerder dit jaar vlak voor de start van de Giro.

Vergeten baby drijft kilometer af in zee

De Turkse kustwacht heeft een baby van tien maanden uit zee gered. Het meisje dreef een kilometer uit de kust van de badplaats Küçükkuyu rond op een kinderluchtbedje. Volgens lokale media waren de ouders vergeten dat hun dochtertje in het water dobberde.

Het luchtbedje met het kind erop werd door wind en stroming richting Lesbos gedreven. Het Griekse eiland ligt zo'n 20 kilometer van de badplaats.

De kustwacht kreeg na de redding een stevig applaus van de badgasten op het strand van Küçükkuyu.


Vergeten baby drijft kilometer af in zee 

Rellen in Athene

De Griekse politie is vrijdag aan het begin van de avond in het centrum van Athene slaags geraakt met groepen demonstranten. Er werden onder meer flitsgranaten afgevuurd die actievoerders moesten afschrikken en verblinden.

De schermutselingen waren aan het begin van een grote demonstratie van het nee-kamp waaraan duizenden mensen deelnemen. De actievoerders die met de politie bakkeleiden droegen over het algemeen zwarte kleding en helmen. De rust keerde snel terug.

Elders in de stad verzamelden zich duizenden aanhangers van het ja-kamp.

Relletjes in Athene
Relletjes in Athene (Foto: ANP)

Zonnetoestel landt na record in Hawaï

Het zonnetoestel dat het record voor langste solovlucht op zijn naam heeft staan, de Solar Impulse 2, is vrijdag geland in Hawaï. Piloot André Borschberg zette het vliegtuig na een reis van zo'n 120 uur aan de grond op de luchthaven Kalaeloa.

Borschberg was vertrokken uit het Japanse Nagoya. Het vorige record voor langste solovlucht, 76 uur, stond op naam van wijlen de Amerikaanse avonturier Steve Fossett.

De Solar Impulse deed het bovendien zonder brandstof. De motor werd gevoed door zeventienduizend zonnecellen. In de nacht vloog het toestel op de elektriciteit die in zijn batterijen was opgeslagen.

Borschberg en copiloot Bertrand Piccard maken met hun zonnetoestel een reis om de wereld. In maart vertrokken ze uit Abu Dhabi. Phoenix, in de Verenigde Staten, is de volgende bestemming.

Russische MiG-29 neergestort

Een Russisch gevechtsvliegtuig, een MiG-29, is vrijdag in het zuiden van Rusland neergestort. De piloot bleef ongedeerd. Dat heeft het Russische ministerie van defensie gezegd.

Het toestel crashte bij het dorp Koesjtsjevskaja, in de regio Krasnodar. Op de grond werd geen schade aangericht.

De Russische luchtmacht houdt in afwachting van nader onderzoek zijn vloot MiG-29's aan de grond. Vorige maand stortte ook al een MiG-29 neer. De twee bemanningsleden bleven toen eveneens ongedeerd.

Quintana: grootste wapen is mijn ploeg

De Colombiaanse wielrenner Nairo Quintana begint vol zelfvertrouwen aan zijn tweede Tour de France. De nummer twee van 2013 gaat dit jaar voor de eindzege. "Twee jaar geleden was ik heel nerveus, nu weet ik dat ik een team kan leiden en dat mijn ploeggenoten in dienst van mij rijden", zei de Colombiaanse klimmer van Movistar vrijdag in Utrecht. "Mijn sterkste wapen is mijn ploeg. De jongens willen er alles aan doen dat ik kan strijden om de winst."

Quintana maakte in 2013 een indrukwekkend debuut in de Tour. Hij eindigde niet alleen als tweede in het klassement achter Chris Froome, maar won ook de bolletjestrui (bergklassement) en witte trui als beste jongere. Vorig jaar won de Colombiaan de Giro, nu behoort hij tot de vier topfavorieten voor de eindzege in de Tour. "Ik zie Vincenzo Nibali en Alberto Contador als mijn twee grootste concurrenten. En we moeten Froome ook niet te veel ruimte geven."

De Colombiaanse kopman van Movistar heeft in Alejandro Valverde een luxe meesterknecht. De 35-jarige Spanjaard werd vorig jaar vierde in de Tour, maar rijdt nu volledig in dienst van Quintana. "We hebben een duidelijk doel: de Tour winnen met Nairo", zei Valverde in Utrecht. "De race is lang en er liggen voor iedereen kansen onderweg, maar ons speerpunt is het geel in Parijs. Voor mij is Nairo op papier de sterkste renner in deze Tour. Het parcours is hem op het lijf geschreven en hij verkeert in topconditie."

Valverde hoopt stiekem in sommige etappes voor eigen kansen te mogen rijden. "De rit maandag naar de Muur van Hoei past bij mij. Als het past in de strategie van de ploeg, wil ik mijn kansjes pakken. Maar als Nairo me nodig heeft, ben ik er voor hem."

Quintana: grootste wapen is mijn ploeg
Quintana: grootste wapen is mijn ploeg (Foto: ANP)

Serena Williams ontsnapt op Wimbledon, nieuwe Sister Act in aantocht

Tennisster Serena Williams is vrijdag op Wimbledon ontsnapt aan uitschakeling. De nummer één van de wereld knokte zich in de derde ronde tegen de Britse hoop Heather Watson terug uit geslagen positie: 6-2, 4-6 en 7-5. Williams stond in de beslissende derde set met 3-0 en 5-4 achter, maar knokte zich op de van haar bekende wijze terug in de partij. De vijfvoudig winnares van Wimbledon staat in de vierde ronde tegenover haar zus Venus, die ook vijf keer de beste was op het 'heilige' gras in Londen.

Het scheelde niet veel of er had helemaal geen 'Sister Act' gekomen op de All England Club. Watson bracht Williams aan het wankelen, maar kreeg de Amerikaanse niet omver. Die trok de zenuwslopende partij met grote moeite alsnog naar zich toe. De 33-jarige Williams voorkwam daarmee dat ze net als de afgelopen twee jaar vroegtijdig werd uitgeschakeld op Wimbledon.

De Amerikaanse tennisster leek in eerste instantie op een soepele overwinning af te stevenen op het centercourt. In de tweede set begon het spel van Williams echter te haperen. Ze bewoog slecht, maakte veel fouten en gaf daarmee het initiatief uit handen. Watson brak in de negende game de service van Williams, pakte de tweede set en liep vervolgens in hoog tempo uit naar 3-0. Cruciaal was de vierde game, waarin beide tennissters over en weer kansen kregen. Williams benutte uiteindelijk haar zesde breakpoint en kwam terug tot 3-3. Op 4-4 leverde ze echter opnieuw haar service in, op 'love' zelfs, waardoor Watson kon serveren voor de wedstrijd. De 23-jarige Engelse kon de druk echter niet aan en liet Williams ontsnappen. Die besliste het zenuwenspel met 7-5.

Serena Williams stond achter, maar vocht zich toch langs Heather Watson. (PRO SHOTS/Actionimages)
Serena Williams stond achter, maar vocht zich toch langs Heather Watson. (PRO SHOTS/Actionimages)

Venus Williams bereikte vrijdag met winst op de Servische Aleksandra Krunic (6-3 en 6-2) de vierde ronde, Venus Williams was vijf keer de beste op 'heilige' gras van Wimbledon: in 2000, 2001, 2005, 2007 en in 2008 door Serena in de finale te verslaan. De jongste Williams nam een jaar later revanche in de eindstrijd. Na 25 edities van de 'Sister Act' staat Serena met 14-11 voor.

De Russische tennisster Maria Sharapova heeft vrijdag vrij eenvoudig de vierde ronde van Wimbledon bereikt. De nummer vier van de wereld gunde haar Roemeense opponente Irina-Camelia Begu zeven games: 6-4 en 6-3. Sjarapova, in 2004 winnares op het heilige gras van de All England Club, had een ronde eerder Richèl Hogenkamp van de baan geslagen (6-3 en 6-1). De Russin stond in 2011 nog een keer in de finale van Wimbledon, maar kwam sindsdien niet verder meer dan de vierde ronde.

Sharapova (28) strijdt om een plek in de kwartfinales met Zarina Diyas uit Kazachstan, die de als veertiende geplaatste Duitse Andrea Petkovic in twee sets versloeg: 7-5 en 6-4. De 21-jarige Dijas staat voor het tweede jaar op rij bij de laatste zestien in Londen.

Victoria Azarenka uit Wit-Rusland bereikte de vierde ronde met winst op de Française Kristina Mladenovic (6-4 en 6-4). De voormalige nummeréén van de wereld heeft de halve finales als beste resultaat op Wimbledon staan. Om de kwartfinales te bereiken, moet Azarenka eerst afrekenen met de Zwitserse tiener Belinda Bencic. De achttienjarige tennisster klopte de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands met 7-5 en 7-5.

Michaëlla Krajicek heeft zich samen met haar dubbelpartner Barbora Strycova uit Tsjechië geplaatst voor de achtste finales op Wimbledon. Het als veertiende geplaatste duo versloeg vrijdag Vera Doesjevina uit Rusland en Maria Martinez Sanchez uit Spanje in twee sets. Het werd 6-3 en 7-6 (7).

Krajicek en Strycova vlogen uit de startblokken met drie games op rij, maar leverden op een 4-2-voorsprong hun eigen service weer in. Ze braken echter direct weer terug en serveerden de eerste set geduldig uit. De tweede set bleef zonder servicebreaks, behalve in de tiebreak. Daarin vlogen de minibreaks over en weer. Het leverde Doesjevina en Martinez Sanchez twee setpoints op, maar die verzilverden ze niet. Het tweede matchpoint voor het Nederlands/Tsjechische duo was wel raak.

Nibali noemt Quintana topfavoriet

Hoewel zijn voorjaar allesbehalve vlekkeloos verliep staat Vincenzo Nibali zaterdag toch nog met het nodige vertrouwen aan de start van de Ronde van Frankrijk. Met het prolongeren van zijn Italiaanse titel op de weg boekte de Italiaan van Astana afgelopen weekeinde pas zijn eerste zege sinds hij een klein jaar geleden de Tour won. "Het was een moeilijke tijd omdat ik eerder niet de conditie had om te winnen. Met dank aan mijn trainer Paolo Slongo sta ik hier nu toch met de juiste 'state of mind' en dezelfde vorm als vorig jaar", vertelde Nibali, die Nairo Quintana als topfavoriet bestempelde.

Een goedmakertje misschien want een opmerking van Nibali, eerder tijdens het Critérium du Dauphiné, had kwaad bloed gezet. "Waar is Quintana eigenlijk?", had Nibali zich hardop afgevraagd. De Colombiaan had zich over mogelijke insinuaties over hoe hij zich voorbereidde op de Tour gestoord, liet hij donderdag weten. "Het spijt me dat mijn opmerking verkeerd is uitgelegd. Het was niet suggestief bedoeld. Ik wilde beslist geen controverse creëren."

Nibali had genoeg aan de problemen rond zijn eigen ploeg, die door meerdere dopinggevallen zelfs de WorldTourlicentie dreigde kwijt te raken. "Er is genoeg over gezegd en geschreven. Het is vervelend dat je je moet verantwoorden voor fouten van twee andere renners."

Zijn concurrenten, naast Quintana ook Chris Froome en Alberto Contador, kunnen betere resultaten overleggen. "Ik weet dat er hoe dan ook veel van me verwacht wordt. We gaan van dag tot dag bekijken hoe mijn kansen liggen. De eerste week wordt al meteen zwaar, met de kasseienrit bijvoorbeeld. Met Lars Boom hebben we er in ieder geval een renner bij die daar heel goed thuis is."

Djokovic slaat Tomic weg op Wimbledon, Raonic eruit

De Servische tennisser Novak Djokovic heeft vrijdag met groot vertoon van macht de laatste zestien bereikt op Wimbledon. De nummer één van de wereld sloeg het Australische talent Bernard Tomic in anderhalf uur van het centercourt: 6-3, 6-3 en 6-3. Djokovic (28) verdedigt op het Londense gras zijn titel.

De Serviër is vooralsnog amper getest op het gras van Wimbledon. Philipp Kohlschreiber (eerste ronde), Jarkko Nieminen (tweede ronde) en Tomic konden het Djokovic geen moment moeilijk maken. Veel energie heeft de verliezend finalist van Roland Garros daarom nog niet verspeeld. In de vierde ronde staat Djokovic tegenover Kevin Anderson, de Zuid-Afrikaan die als veertiende is geplaatst. Anderson klopte Leonardo Mayer uit Argentinië in drie sets: 6-4, 7-6 (6) en 6-3.

De als zevende geplaatste Milos Raonic is uitgeschakeld op Wimbledon. Het Australische talent Nick Kyrgios versloeg vrijdag de halve finalist van vorig jaar in vier sets: 5-7, 7-5, 7-6 (3) en 6-3.

Raonic won de eerste set nog, maar de Australiër bleef onvermoeibaar en fanatiek doorstrijden tegen de Canadees. De Australiër schreeuwde, balde zijn vuisten en smeet zijn racket dusdanig hard op de grond dat het in het publiek stuiterde. Het leverde hem een waarschuwing op, maar het werkte wel. Twee succesvolle breaks in set twee en vier en een prima uitgespeelde tiebreak leverden de Australiër een plek in de vierde ronde op.

Stan Wawrinka heeft zich zonder al te veel problemen geplaatst voor de vierde ronde op Wimbledon. De winnaar van de jongste editie van Roland Garros rekende in drie sets af met de Spanjaard Fernando Verdasco: 6-4, 6-3 en 6-4

De Zwitserse nummer vier van de plaatsingslijst serveerde beduidend beter dan Verdasco, die liefst twaalf dubbele fouten sloeg en bovendien ook nog eens veel onnodige fouten maakte. Desondanks was ook Wawrinka niet altijd even scherp; zo had hij liefst zestien breekkansen nodig om drie keer door de service van de Spanjaard te gaan.

De Fransman Richard Gasquet won in een hoogstaand duel van de als elfde geplaatste Grigor Dimitrov. De Bulgaar en de als 21e geplaatste Fransman maakten er bij tijd en wijlen een waar spektakel van op het centercourt. Voor het publiek was het jammer dat de wedstrijd na drie sets voorbij was: 6-3, 6-4 en 6-4.

De Nederlander Jean-Julien Rojer had het in de tweede ronde van het mannendubbeltoernooi op Wimbledon bijzonder moeilijk, maar herstelde zich vrijdag op tijd. Samen met zijn tennismaat Horia Tecau verloor hij de eerste twee sets van André Begemann uit Duitsland en de Oostenrijker Julian Knowle, maar in vijf sets won Rojer toch. Het werd 1-6, 3-6, 6-4, 6-2 en 15-13.

De ongeplaatste Duits/Oostenrijkse combinatie leek op een verrassing af te stevenen tegen de als vierde geplaatste Rojer en Tecau. In de eerste twee sets walsten ze over de outsiders voor de titel heen. Die kwamen in de derde set echter eindelijk in hun spel en gingen vervolgens weer over Begemann en Knowle heen.

De vijfde set ging echter weer gelijk op, tot op 13-13 Rojer en Tecau de service van hun tegenstanders braken en de wedstrijd uitserveerden.

Engelse Sharia-rechter: moslims mogen best meerdere vrouwen hebben

Moslims mogen best schijt hebben aan de Britse wet. Iets dergelijks stelt een vrouwelijke Sharia-rechter (hoe progressief is dat) in Engeland. Letterlijk: “de regering kan niet van moslims verlangen niet meer dan 1 vrouw te hebben”.

Deze uitspraak sluit naadloos aan bij een onderzoek van Times, waarin gesteld wordt dat de hoeveelheid Sharia-huwelijken op het Britse eiland een enorme vlucht heeft genomen. Jongere moslims zouden -net als in Nederland- vaak meer hardcore-relikneus zijn dan hun ouders.

Ongeveer 100.000 stelletjes zijn getrouwd volgens de sharia en niet volgens de Britse wet. Een doorn in het oog van de regering. Het laat namelijk vrouwen rechteloos wanneer de relatie (door de man) beëindigd wordt en het kan ervoor zorgen dat weggelopen vrouwen weer terug worden gebracht naar hun meppende wederhelft.

“Polygamie komt voor bij een kwart van alle stellen die ik ken”, vertelt Ain Khan in de Times. “Het is de laatste paar jaar enorm toegenomen omdat mensen in het geniep een nikah (islamitsch huwelijk) kunnen afsluiten. Geen instantie zal daar verder weet van hebben. “

De opkomst van dit parallelle huwelijkssysteem is te danken aan moslims van onder de 30. Ze zijn veel meer met religedoe bezig dan hun ouders, volgens dezelfde Ain. Andere redenen om een nikah af te sluiten is voor stelletjes om toch naakt op elkaar te kunnen liggen, zonder naar de burgelijke stand te moeten rennen wegens het 'maagdelijkheidsideaal'. De angst voor Britse rechtbanken zou ook een factor zijn. Deze bepalen namelijk bij een scheiding vaak genoeg dat bezittingen gelijkelijk verdeeld dienen te worden.

Via dezelfde weg kunnen moslims dus ook trouwen met meerdere vrouwen. En dat doen ze dan ook. Niet iedereen is daar even blij mee, maar Sharia-rechter Amra Bone, de eerste vrouwelijke islamitsche rechter op het eiland, heeft nu laten weten dat de Britse wet op dit gebied niet van toepassing is op haar cliënten. “Mensen moeten voor zichzelf kunnen beslissen”, zo verdedigt ze haar discriminerende statement.

Moslima's die alleen volgens de islamitsche wet trouwen, hebben geen huwelijksrechten zoals anderen dat wel hebben.

Homohuwelijk voor meer Amerikaanse staten (Foto: ANP)
Dit behoort dan wel weer tot de mogelijkheden...

Volleybalsters beginnen World Grand Prix met winst

De Nederlandse volleybalsters hebben hun eerste wedstrijd in de World Grand Prix gewonnen. Oranje was in de Kroatische stad Porec met 3-1 te sterk voor het lager aangeslagen Tsjechië: 25-17, 23-25, 26-24 en 25-18. De ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti speelt in Porec ook nog tegen Argentinië (zaterdag) en het gastland (zondag).

De volleybalsters reizen volgende week naar Buenos Aires voor de tweede speelronde, waarin Oranje het opneemt tegen Argentinië, Polen en Canada. De beste drie landen van de twee speelrondes gaan door naar de Final Four met gastland Polen, op 31 juli en 1 augustus. Daar wordt gespeeld voor één plekje in de prestigieuze groep 1. Vorig jaar verloor Oranje de finale van de Final Four tegen België.

Froome: meteen verschil maken

Chris Froome denkt zaterdag in de eerste etappe van de Tour de France al winst te kunnen boeken op zijn concurrenten voor het algemeen klassement. "Het is weliswaar een korte tijdrit, maar het moet mogelijk zijn een seconde of twintig te pakken op andere klassementsrenners. De strijd begint meteen", zei de Brit vrijdag, een dag voordat de Ronde van Frankrijk in Utrecht van start gaat.

Froome won de Tour in 2013 maar gaf vorig jaar al snel op nadat hij drie keer was gevallen. "Vanaf dat moment is eigenlijk de voorbereiding op deze Tour begonnen. Ik ben tevreden, sta in perfecte conditie aan de start. En met het beste denkbare team." Een belangrijke rol in Team Sky is weggelegd voor Wout Poels, de Limburger die met name in het hooggebergte zijn kopman moet bijstaan. "Wout heeft geweldig werk geleverd in de Dauphiné", aldus Froome die de Franse rittenkoers in voorbereiding op de Tour won.

Poels heeft er geen moeite mee zich weg te cijferen. "In de Dauphiné bleef ik bergop het langst bij Chris. Ik weet niet of dat in de Tour ook zo zal zijn, maar ik ga mijn best doen. Ik vind het prachtig om deel uit te kunnen maken van deze ploeg."

Froome kent zijn concurrenten: "Nibali verwacht ik al in de eerste week, Contador is in topvorm maar ik ben benieuwd hoe hij in de derde week zal zijn na zijn optreden al in de Giro. En Quintana is misschien wat ongerust over de uitdagingen in de eerste week, in de bergen zal hij er zeker staan. Het is voor de wedstrijd interessant dat er meer dan twee favorieten zijn. Het maakt het ook gecompliceerder. Het volstaat niet een man in de gaten te houden. Er zijn er wel een stuk of acht die we niet kunnen laten rijden."

Chris Froome wil direct afstand nemen. (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Chris Froome wil direct afstand nemen. (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Mogelijk F1-race voor derde coureurs

Het is goed mogelijk dat er in de toekomst in de Formule 1-races worden georganiseerd voor derde rijders. Het is een van de voorstellen die deze week besproken is door de F1 Strategy Group. Het idee wordt door autosportfederatie FIA en het Formula One Management van Bernie Ecclestone nader bekeken.

Elk team zou één derde auto in mogen zetten waarin de jonge coureurs tegen elkaar strijden. De best presterende rijders zouden dan deel mogen nemen in de hoofdrace op zondag. Het is echter wel een voorstel dat de kosten opdrijft, omdat het inzetten van een derde auto extra geld kost.

Een ander idee is om op zaterdag een sprintrace te organiseren, evenals de kwalificatie voor de hoofdrace op zondag. De komende maanden worden deze voorstellen nader onder de loep genomen, waarna de Strategy Group er in september verder over praat.

ADO raakt Van Duinen en Kramer kwijt

Mike van Duinen verruilt ADO Den Haag per direct voor Fortuna Düsseldorf. De 23-jarige aanvaller heeft bij de formatie uit de tweede Duitse Bundesliga een contract voor vier jaar getekend. Hoeveel geld er met de transfer is gemoeid, is niet bekendgemaakt.

Van Duinen kwam in zijn vier seizoenen voor ADO tot dertig doelpunten. De geboren Hagenaar zegt op de website van zijn nieuwe club onder de indruk te zijn van Fortuna. "Toen ik hier binnenkwam, dacht ik: ongelooflijk, wat een stadion!" Van Duinen speelt volgende week zondag in Oostenrijk met zijn nieuwe club een oefenwedstrijd tegen Feyenoord.

Behalve Van Duinen lijkt ADO ook Michiel Kramer kwijt te raken. De clubtopscorer (zeventien doelpunten) is op weg naar Baniyas FC uit Abu Dhabi. Beide clubs zijn volgens een woordvoerster van de Haagse club in onderhandeling over een transfer van de 26-jarige spits. Kramer maakte afgelopen seizoen indruk in de eredivisie met zeventien doelpunten.

"Deze aanbieding was financieel zo aantrekkelijk. Dit kon ik niet laten schieten", zei de kopsterke aanvaller vrijdag tegen Omroep West over de club die afgelopen seizoen als achtste in de Arabian Gulf League, het hoogste niveau, eindigde.

ADO Den Haag raakt Van Duinen en Kramer kwijt (Pro Shots/Joep Leenen)
ADO Den Haag raakt Van Duinen en Kramer kwijt (Pro Shots/Joep Leenen)

'Schaf de verpleeghuizen af'

Zorgbobo Kars Hazelaar heeft het ei van Columbus gevonden om drastisch te kunnen bezuinigen op de zorg: schaf gewoon de verpleeghuizen af.

Volgens Kars is het uit een verpleeghuis trappen van oudjes een adequate manier om de zorg betaalbaar te houden. Een verzorghuis per gemeente zou meer dan genoeg moeten zijn voor de gevallen die het echt niet lukt om zelfstandig te wonen. De rest zou de draad weer moeten oppakken van de tijd vlak voor het het inchecken in het tehuis.

De geniale Kars is zelf bestuurder van Opella, een behoorlijk grote speler op het gebied van thuiszorg, revalidatie- en verpleeghuiszorg in de regio Ede-Wageningen. Deze meneer weet dus waar hij over praat.

Diverse organisaties hebben vandaag voorstellen gedaan om de kwaliteit in 757 van de ruim 900 zorglocaties in Nederland te verbeteren. De wens van de klant zou meer centraal moeten komen te staan. Tevens zou er wat minder panisch omgegaan moeten worden met regels en protocollen. Het voorstel van Opella was het meest vergaande.

Verpleeghuis verplicht familie tot meewerken (ANP)

Boekingen naar Griekenland flink gedaald

Het aantal vakantieboekingen naar Griekenland is de laatste weken flink gedaald. Was het marktaandeel van Griekenland tot en met mei van dit jaar nog 10,5 procent, momenteel is het gedaald tot 6,5 procent. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR). "Het is behoorlijk hard omlaag gegaan de laatste paar weken", zegt directeur Frank Oostdam.

Afgelopen week lag het aantal boekingen naar de Griekse bestemmingen 9,5 procent lager dan in dezelfde week vorig jaar.

Overigens is er van omboekingen of annuleringen geen sprake, benadrukt Oostdam. "Iedereen die heeft geboekt, gaat. Je kan ook gewoon prima op vakantie naar Griekenland, op de eilanden merk je niets van de financiële crisis." Alleen in Athene moeten vakantiegangers voorzichtig zijn in verband met demonstraties.

Justitie eist vrijspraak schietende agent

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag vrijspraak geëist van een dertigjarige politieagent uit Kerkrade van poging tot doodslag. Op 22 augustus 2013 heeft de agent als lid van een Arrestatie Eenheid geschoten op iemand die met zijn auto op agenten inreed. Niet de bestuurder, maar de bijrijder raakte daardoor gewond en moest naar het ziekenhuis gebracht worden.

Justitie bracht de zaak alsnog voor de rechter na een klacht van het slachtoffer tegen een eerdere seponering. Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde in december 2014 dat de agent toch vervolgd moest worden. Maar het OM concludeerde vrijdag dat de agent schoot uit angst voor zijn leven. Bovendien had de agent niet de bedoeling de bijrijder te raken. Het incident gebeurde op de parkeerplaats van coffeeshop Brothers in Heerlen.

Taxichauffeurs voeren actie op Schiphol

Taxichauffeurs hebben vrijdagmiddag de taxistrook voor de aankomsthal op Schiphol enige uren geblokkeerd. Ze zijn boos over een besluit van het gerechtshof dat in april bepaalde dat voortaan alle taxichauffeurs klanten mogen ophalen en wegbrengen van en naar de luchthaven. Eerder kon dit alleen als ze over een speciale, dure vergunning beschikten.

Volgens een woordvoerder van de luchthaven heeft de blokkade voor overlast gezorgd voor reizigers.

Begin juni voerden de taxichauffeurs op Schiphol ook al actie tegen het vonnis. Ze legden toen het werk korte tijd neer. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Haarlemmermeer, waartoe Schiphol behoort, staat dat alleen taxi's met een speciale vergunning op Schiphol mogen werken. Het hof oordeelde dat die afspraak niet is toegestaan op basis van de Wet personenvervoer 2000.

Taxichauffeurs voeren actie op Schiphol (Foto: Novum)
Taxichauffeurs voeren actie op Schiphol (Foto: Novum)

Oppositie Z-Afrika wil vicepresident aanklagen

Een Zuid-Afrikaanse oppositiepartij heeft aangifte gedaan tegen de vicepresident wegens diens aandeel in de 'moord' op 34 mijnwerkers door de politie. De Economische Vrijheidsstrijders (EFF) willen dat ook het hoofd van de nationale politie, de ministers van politie en mijnbouw en de directie van de Lonmin-platinamijnen terechtstaan.

Vicepresident Cyril Ramaphosa en de twee ministers werden vorige week vrijgepleit door de opstellers van een onderzoeksrapport over het geweld in de zomer van 2012, die daarmee waren belast door de regering. Wel hekelden de onderzoekers het optreden van de politie en riepen zij op naar dat van de commissaris van de nationale politie nader onderzoek in te stellen.

De EFF willen dat Ramaphosa wordt berecht voor moord, poging tot moord en het beramen van moord tijdens de gewelddadige staking van mijnwerkers in Marikana. De staking duurde ongeveer zes weken. De politie probeerde uiteindelijk de op een naburige heuvel verzamelde mijnwerkers te verjagen, maar dat liep uit op een bloedbad. Van de 112 kompels die werden neergeschoten bezweken er 34.

Verdachten moord Biesbosch langer vast

De 36-jarige vrouw en de man van 49 die deze week zijn aangehouden vanwege de moord op een Pool, blijven voorlopig vastzitten. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag). De verdachten komen uit de dorpen Andel en Veen in Noord-Brabant.

Het stoffelijke overschot van het 32-jarige slachtoffer werd januari vorig jaar door een wandelaar ontdekt in het poldergebied de Kroon in de Biesbosch. Pas na intensief en langdurig onderzoek en een gezichtsreconstructie lukte het de politie de identiteit van de man te achterhalen.

De Poolse man woonde in Nederland. De opgepakte vrouw is zijn de voormalige partner en de andere verdachte is haar nieuwe partner, aldus het OM.

Tour 1980: De voorbeschouwing

Dit jaar 35 jaar geleden won er voor het laatst een Nederlander de Tour de France. FOK!sport blikt daarom de komende drie weken elke dag terug op een etappe van de Tour van 1980.

Joop Zoetemelk won weliswaar de Tour, voorafgaand aan die editie was hij niet de grote favoriet. Dat was namelijk de Fransman Bernard Hinault, die de laatste twee edities had gewonnen. Zoetemelk werd beide jaren tweede, en besloot daarom voor 1980 de overstap te maken naar de Raleigh ploeg van Peter Post. Zoetemelk reed jarenlang voor Franse ploegen, maar besloot vanwege zijn ambititie toch nog eens de Tour te winnen de overstap te maken naar de ploeg van Post, beschouwd als de beste ploeg ter wereld.

Aan de Tour van 1980 deden 130 renners mee, verdeeld over dertien ploegen. Er waren vijftien Nederlandse deelnemers dar jaar. Het parcours was vooral in het voordeel van de tijdrijders. Waarschijnlijk niet toevallig omdat de Fransman Hinault ook de beste tijdrijder van het peloton was. Naast een proloog waren er ook nog drie individuele tijdritten en twee ploegentijdritten. Daar tegenover stonden slechts vier bergetappes.

De komende weken zal FOK!sport terugblikken op de meest succesvolle Tour uit de Nederlandse geschiedenis, met naast de eindzege voor Zoetemelk ook nog elf etappezeges. Elke dag zul je een terugblik vinden op een etappe van 35 jaar geleden.

Rittenschema:

Rit Route Terrein Lengte
Proloog Frankfurt Individuele tijdrit 8 km
1A Frankfurt – Wiesbaden Vlakke rit 133 km
1B Wiesbaden – Frankfurt Ploegentijdrit 46 km
2 Frankfurt – Metz Vlakke rit 276 km
3 Metz – Luik Vlakke rit 282 km
4 Spa-Franchorchamps Individuele tijdrit 35 km
5 Luik – Lille Vlakke rit 249 km
6 Lille – Compiegne Vlakke rit 216 km
7A Compiegne – Beauvais Ploegentijdrit 65 km
7B Beauvais – Rouen Vlakke rit 92 km
8 Flers – St Malo Vlakke rit 164 km
9 St Malo – Nantes Vlakke rit 205 km
10 Rochefort – Bordeaux Vlakke rit 163 km
11 Damazan – Laplume Individuele tijdrit 52 km
12 Agen – Pau Vlakke rit 194 km
13 Pau – Bagneres de Luchon Bergrit 200 km
14 Lezignan Corbieres – Montpellier Vlakke rit 189 km
15 Montpellier – Martigues Vlakke rit 160 km
16 Trets – Pra Loup Bergrit 209 km
17 Serre Chevalier – Morzine Bergrit 242 km
18 Morzine – Prapoutel les Sept Aux Bergrit 199 km
19 Voreppe – St Etienne Heuvelrit 140 km
20 St Etienne Individuele tijdrit 34 km
21 Auxerre – Fontenay sous Bois Vlakke rit 208 km
22 Fontenay sous Bois – Paris (Champs-Élysées) Vlakke rit 186 km

Nederlandse deelnemers

Naam Ploeg
Joop Zoetemelk Ti - Raleigh
Gerrie Knetemann Ti - Raleigh
Henk Lubberding Ti - Raleigh
Bert Oosterbosch Ti - Raleigh
Cees Priem Ti - Raleigh
Bert Pronk Ti - Raleigh
Jan Raas Ti - Raleigh
Johan van der Velde Ti - Raleigh
Leo van Vliet Ti - Raleigh
Hennie Kuiper Peugeot - Esso
Jo Maas DAF Trucks
Hans Langerijs DAF Trucks
Hennie Stamsnijder DAF Trucks
Jos Schipper Marc-IWC
Jan Jonkers Boston-Mavic

'Griekse banken hebben buffer van 1 miljard'

Griekse banken hebben nog een buffer van circa 1 miljard euro. Dat meldde het hoofd van de Griekse vereniging van banken vrijdag. Met dat geld zouden de banken het tot en met maandag kunnen uitzingen. Voor daarna zijn de banken afhankelijk van de steun van de Europese Centrale Bank (ECB) en is het nog maar de vraag of ze dinsdag weer open kunnen.

De banken in Griekenland zijn sinds maandag gesloten, nadat onderhandelingen met de schuldeisers op niets uitliepen. "Liquiditeit is tot maandag gegarandeerd", aldus Louka Katseli van de bankenvereniging.

Frankrijk wijst asielverzoek Assange af

Wikileaks-oprichter Julian Assange krijgt geen asiel in Frankrijk. De voorman van de klokkenluiderswebsite vroeg president François Hollande in een open brief om asiel, maar kreeg nul op het rekest.

In zijn brief, afgedrukt in de Franse krant Le Monde, bracht Assange de geschiedenis van Frankrijk als vluchtheuvel voor onderdrukten in stelling. Hij bracht in herinnering dat Wikileaks onlangs onthulde dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA Hollande en zijn twee voorgangers heeft bespioneerd.

Hollande wees het verzoek vrijwel onmiddellijk van de hand. Hij wees erop dat tegen Assange een Europees arrestatiebevel is uitgevaardigd en dat hij niet in acuut levensgevaar verkeert.

De afgelopen tijd hadden verscheidene prominente Fransen, onder wie voetbalgrootheid Eric Cantona en sterecononoom Thomas Piketty, een Franse verblijfsvergunning voor Assange bepleit. Assange verblijft al jaren in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, waar hij zijn toevlucht zocht om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Hij wordt in Zweden verdacht van een aantal zedendelicten.

Drie doden bij ontploffing vuurwerkfabriek Spanje

Een ontploffing in een vuurwerkfabriek in Noordwest-Spanje heeft donderdagavond laat drie mensen het leven gekost. De eigenaar van de fabriek, zijn vriendin en de vriendin van zijn zoon lieten het leven. De zoon zelf raakte gewond, meldt de Guardia Civil.

Een eerste onderzoek naar de toedracht van de explosie in het familiebedrijf in het Galicische Leiro doet vermoeden dat het om een ongeluk ging, aldus de politie.

'Maar één verdachte van doden bezoeker TT'

Niet een groep maar één persoon is verantwoordelijk voor de mishandeling van de 24-jarige bezoeker van de TT in Assen. Dat meldt de politie vrijdag. De man werd vorige week in de nacht van vrijdag op zaterdag ernstig gewond gevonden op straat en overleed enkele dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De politie kreeg tientallen tips binnen en verspreidde een signalement van een groepje mogelijke verdachten. Uit onderzoek blijkt nu dat de mishandeling vermoedelijk door één persoon is gepleegd en niet door drie tot vijf mensen, zoals de politie eerder vermoedde.

De politie is nog wel op zoek naar de groep waar de verdachte deel van uitmaakte. Het gaat om drie tot vijf mannen en vrouwen tussen de 20 en 30 jaar.

Minder straf voor motorwissel in Formule 1

Mochten Formule 1-coureurs tegen een gridstraf aanlopen vanwege een motorwissel dan zal deze minder zwaar uit gaan pakken dan tot nu toe het geval was, zo heeft de F1 Strategy Group besloten. De zwaarste straf wordt het achteraan moeten starten, zo meldt Motorsport.

Dit seizoen zijn de regels voor het wisselen van motorcomponenten fors strenger geworden. Zo moet een coureur die de volledige straf niet uit kan dienen met gridplaatsen nog een extra straf in de pits uitzitten. Dat varieert van vijf seconden extra in de pits moeten blijven staan tijdens een stop tot een tien seconden stop-and-go penalty.

Diverse coureurs, waaronder Max Verstappen, waren al tegen een straf aangelopen omdat ze niet voldoende hadden aan de vier beschikbare items van de zes verschillende motorcomponenten. Mogelijk vanaf de komende race in Hongarije wordt de straf al versoepeld. Dan is het achteraan de grid moeten starten de zwaarste straf.

Red Bull-teambaas Christian Horner is blij dat de torenhoge straffen van tafel zijn. "Het is een verstandig besluit. Ik zie niet in waarom het niet al voor dit weekend ingevoerd zal kunnen worden, het kan via stemmen via de fax, zo niet, dan wordt het Hongarije."

NVWA neemt 12 knobbelzwanen in beslag

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben opnieuw knobbelzwanen in beslag genomen. Het gaat om twaalf zwanen die bij een controle van een dierenhandelaar in Noord- Holland werden aangetroffen. De dieren hadden een te grote maat pootring om, waardoor er twijfel rees of de dieren wel legaal werden gehouden. De knobbelzwanen zijn woensdag in beslag genomen, liet de NVWA vrijdag weten.

De afgelopen twee maanden zijn in Nederland in totaal 132 zwanen in beslag genomen bij twee zwanendrifters en tijdens transport naar het buitenland.

Kwaliteit huis telt extra voor huurprijs

De kwaliteit van corporatiehuizen gaat zwaarder meetellen voor de jaarlijkse huurverhoging. Minister Stef Blok heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven. De kwaliteit wordt afgemeten aan het puntensysteem.

De huur kan vanaf volgend jaar juli maximaal 2,5 procent boven de inflatie stijgen als de huurder heel goedkoop in een heel goed huis zit. Als er al een stevige huur wordt betaald, mag die met alleen de inflatie worden verhoogd.

Een en ander geldt niet voor particuliere verhuurders in de sociale sector: zij hoeven de kwaliteit niet te laten meewegen en kunnen de huur verhogen met inflatieèn 2,5 procent. De Woonbond is daar niet blij mee: "Huurders bij particulieren kunnen nu een veel hogere huurverhoging krijgen terwijl ze vaak al meer betalen dan bij een corporatie."

Het totaal aan huurstijgingen per verhuurder wordt wel aan een maximum gebonden. De gemiddelde huurstijging per corporatie mag niet hoger zijn dan de inflatie plus 1 procent. Maar per huis/huurder zijn dus huurstijgingen mogelijk tot maximaal 2,5 procent. Als echter de feitelijke huur toch al meer dan 80 procent van de maximaal toegestane huur volgens het puntensysteem bedraagt, mag de huur met alleen de inflatie worden verhoogd

Hogere inkomens moeten wel extra huurverhoging kunnen krijgen en daarom wil Blok een vijfjaarlijkse inkomenstoets. Huishoudens met een inkomen boven 38.950 euro, kunnen dan een verhoging tot 4 procent boven de inflatie krijgen opgelegd. De Woonbond en corporatiekoepel Aedes vinden dit plan jammer, omdat ze zelf nog met een onderzoek op dit terrein bezig zijn.

Kwaliteit corpohuis telt extra voor huurprijs
Kwaliteit corpohuis telt extra voor huurprijs (Foto: ANP)

Hitte geen reden tot minder treinen Utrecht

De hoge temperaturen van zaterdag hebben vooralsnog geen gevolgen voor het treinverkeer van en naar Utrecht. De NS laat vanwege de start van de Ronde van Frankrijk extra en langere treinen rijden. Dat plan hoeft, ondanks de hitte, niet te worden aangepast.

"We gaan van start volgens het plan dat we gemaakt hebben, en houden het weer nauwlettend in de gaten", aldus een woordvoerster vrijdag. "We adviseren reizigers om zaterdag de reisplanner goed te checken."

Naar verwachting komen zaterdag 600.000 tot 800.000 mensen naar de Tourstart in Utrecht. Met de auto is de stad moeilijk bereikbaar.

Trein (Foto: Novum)
Trein (Foto: Novum)

Tsipras hekelt 'chantage' eurolanden

Volgens de Griekse premier Alexis Tsipras is het referendum zondag niets meer dan kiezen tussen of chantage door de eurolanden die met ultimatums komen die geen oplossing vormen, of voor rust voor de toekomst van Griekenland. Dat meldde hij vrijdag in een verklaring op de Griekse televisie.

Volgens hem rechtvaardigt een analyse door het IMF de beslissing van zijn regering om een steunpakket van de schuldeisers te weigeren als die niet gepaard gaat met schuldenverlichting. Volgens het rapport is de Griekse schuld onthoudbaar, zo zei hij.

Tsipras riep de Grieken andermaal op tegen de voorstellen van de schuldeisers te stemmen en kalm te blijven in aanloop naar het referendum op zondag. Hij benadrukte daarbij dat niet wordt gestemd over het al dan niet uit de euro stappen van Griekenland.

Muizen richtten 15 miljoen euro schade aan

De muizenplaag in Friesland van afgelopen winter heeft 15 miljoen euro schade aangericht. Dat meldde de provincie Friesland vrijdag nu het Faunafonds twee taxatierondes bij getroffen veehouders heeft uitgevoerd.

Met die taxatie kunnen de boeren bij hun bank aankloppen voor extra financiële steun. Wie daar geen gehoor vindt, kan een lening van maximaal 120.000 euro krijgen bij de provincie zelf. Voorwaarde is dan wel dat veehouders die in de problemen zijn gekomen, voor de muizenplaag een gezonde bedrijfsvoering hadden. Inmiddels zijn er twaalf van zulke leningen verstrekt, zegt de provincie.

Naar schatting zijn zo'n 750 veehouders de afgelopen winter gedupeerd door de knaagdiertjes, die duizenden hectares grasland kapot hadden gevreten en in een woestenij hadden veranderd.

F1: Uitslag VT2 Grand Prix van Engeland

Mercedes-coureur Nico Rosberg heeft wederom de snelste rijd genoteerd in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Engeland. De Duitser was met een 1:34.155 vier tienden sneller dan de Ferrari van Kimi Räikkönen. Sebastian Vettel eindigde de sessie als derde, een tiende voor Lewis Hamilton. 

Aan het begin van de sessie was het Marcus Ericsson die als eerste de een tijd neerzette, een 1.43.551. Deze tijd werd al snel verbroken door Max Verstappen, die met een 1.36.469 heel even bovenaan de tijdenlijst te vinden was. Ondertussen waren beide Mercedes-coureurs begonnen aan hun snelle ronde, en al snel stonden zij bovenaan.

Met nog iets meer dan een uur te gaan stond Romain Grosjean in het grind, waarmee hij een rode vlag veroorzaakte. De Lotus-coureur raakte de controle kwijt bij het aanremmen voor Luffield en kon zijn Lotus niet op de baan houden. Tien minuten later, toen de rode vlag was opgeheven, kwam ook Fernando Alonso in het grind terecht bij Luffield, maar de Spanjaard wist zijn McLaren weer op de baan terug te krijgen.

Halverwege de sessie ruilden steeds meer teams voor het eerst dit weekend de harde compound in voor de medium. De eerste was Rosberg, die met een 1:34.155 een seconde van zijn vorige snelste tijd haalde. Verstappen reed op de mediums een 1.35.300, waarmee naar de vijfde plek klom op iets meer dan een seconde achterstand op Rosberg. 

Nadat iedereen een stint op de mediums wordt het rustig op de baan. Jenson Button heeft slechts enkele ronden kunnen rijden aan het begin van de sessie. De Brit had grote problemen met de auto en staat slechts negentiende, tussen beide Manors in. Rosberg stond nog steeds bovenaan, voor Vettel en Hamilton.

Voor het laatste half uur gingen enkele coureurs, waaronder Verstappen en Felipe Massa, terug naar de hardere compound, terwijl hun teamgenoten nog wel doorgaan op de mediums. De betreffende teams gaan een lange run doen. De rest van de teams begon even later ook met de lange runs.

Lang konden ze niet blijven rijden, Roberto Merhi spinde net zoals Grosjean bij Luffield en veroorzaakte een kortstondige rode vlag. Hij wist enkele seconden later de auto in de achteruit te krijgen en kon zijn weg vervolgen. Slechts enkele minuten na het incident werd de baan vrijgegeven en konden de coureurs de baan weer op, maar er werden geen snelle ronden meer gereden. 

Morgenochtend om 11.00u begint de derde vrije training. De kwalificatie begint om 14.00u.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:34.155   34
2 K. Räikkönen Ferrari 1:34.502 +0:00.347 29
3 S. Vettel Ferrari 1:34.522 +0:00.367 27
4 L. Hamilton Mercedes 1:34.621 +0:00.466 23
5 D. Kvyat Red Bull 1:35.009 +0:00.854 25
6 D. Ricciardo Red Bull 1:35.153 +0:00.998 22
7 M. Verstappen Toro Rosso 1:35.300 +0:01.145 36
8 N. Hülkenberg Force India 1:35.387 +0:01.232 34
9 C. Sainz Toro Rosso 1:35.866 +0:01.711 37
10 F. Massa Williams 1:36.147 +0:01.992 33
11 P. Maldonado Lotus 1:36.164 +0:02.009 32
12 V. Bottas Williams 1:36.183 +0:02.028 33
13 S. Perez Force India 1:36.351 +0:02.196 28
14 R. Grosjean Lotus 1:36.728 +0:02.573 21
15 F. Alonso McLaren 1:36.731 +0:02.576 19
16 F. Nasr Sauber 1:36.822 +0:02.667 23
17 J. Button McLaren 1:37.196 +0:03.041 16
18 M. Ericsson Sauber 1:37.327 +0:03.172 37
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:38.279 +0:04.124 21
20 R. Merhi Manor-Marussia 1:39.878 +0:05.723 20

Sniper 3: Ghost Warrior

In Sniper 3: Ghost Warrior heb je de controle over (hoe kan het ook anders) een Amerikaanse Special Forces Operative die illegaal achter de vijandelijke linies in Georgië is gestationeerd. De Verenigde Staten en de NAVO zijn op gespannen voet met Rusland als zij Georgië zijn binnengedrongen (klinkt bekend) en zijn begonnen met de exploitatie van een ondergrondse uraniummijn.

Twee Almeerders vast voor mishandeling NS'er

Een beveiligingsmedewerker van de NS is donderdag mishandeld op het station Almere Centrum. Een 33-jarige man en een 24-jarige vrouw uit die stad zijn daarvoor aangehouden, zo meldt de politie vrijdag.

De 33-jarige man trapte met geweld toegangspoortjes op het station open en werd daarop aangesproken door een omstander. Een beveiligingsmedewerker kwam erbij en werd belaagd door de man. Toen de Almeerder werd staande gehouden, begon de 24-jarige vrouw (een vriendin van de man) zich ermee te bemoeien. Zij trapte de NS'er in zijn kruis.

Politieagenten die ook op het station waren, konden het tweetal aanhouden. De man en vrouw zitten vast voor verder onderzoek. De 33-jarige man is een bekende van de politie.

FNV: pijnlijke ingrepen onvermijdelijk

FNV zegt tevreden te zijn dat de salarisverlaging die V&D wilde doorvoeren en waarvoor onder het personeel geen draagvlak was, van de baan is. Dat in plaats daarvan vierhonderd banen worden geschrapt, is voor de medewerkers die het betreft 'een hard gelag, al wordt een deel van de pijn weggenomen doordat er een fatsoenlijk sociaal plan ligt', zegt bestuurder Niels Suijker van de vakbond.

Hij verwacht dat zijn achterban wel kan instemmen met de onderhandelingsresultaten. Het was volgens hem voor iedereen al lang duidelijk dat pijnlijke ingrepen niet te vermijden waren omdat V&D 'in zwaar weer verkeert'.

Suijker zegt te hopen dat het akkoord een goede stap is in de richting naar het herstel van V&D. Garanties dat het hierbij blijft, zijn er volgens hem niet. "Of het allemaal genoeg is, moeten we afwachten", aldus de vakbondsman, die er in dat verband op wijst dat ook met de verhuurders nog een definitief akkoord moet worden bereikt over verlaging van de huur.

Kwart minder faillissementen in 1e halfjaar

Het aantal faillissementen is in de eerste zes maanden van dit jaar met bijna 26 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Faillissementsdossier.nl.

In totaal stopten een kleine 4000 bedrijven (inclusief eenmanszaken en vennootschappen onder firma) en instellingen (stichtingen en verenigingen) met hun activiteiten wegens een bankroet.

In vergelijking met de overeenkomstige periode in 2013, toen een recordaantal ondernemingen en organisaties over de kop ging, is de daling 42 procent.

Extrema gaat door ondanks actie politie

Dancefestival Extrema Outdoor kan zijn jubileumeditie volgende week zaterdag gewoon vieren, ondanks een protestactie van politiemensen die een betere cao willen. Dat was vrijdag de uitkomst van overleg tussen de festivalorganisatie, de gemeente Best en de politie.

Extrema wordt voor de twintigste keer gehouden op evenemententerrein Aquabest. Het festival verwacht tienduizenden bezoekers. Danceliefhebbers hoeven zich over de veiligheid geen zorgen te maken, verzekeren de betrokken partijen. Er is particuliere beveiliging en hoewel agenten 's middags een paar uur het werk neerleggen, blijft de politie wel 'volledig beschikbaar' voor eventuele calamiteiten.

Volgens de organisatie zullen de bezoekers niets merken van de werkonderbreking: de agenten houden werkoverleg op het bureau in Best.

Extrema Outdoor (Foto: Jimmy Israel)
Extrema Outdoor (Foto: Jimmy Israel)

'Positie Grieken dramatisch zwakker bij nee'

Als de Grieken zondag bij een referendum nee zeggen tegen reddingsplannen voor hun noodlijdende land, dan verzwakt dat hun positie bij onderhandelingen dramatisch. Dat benadrukte de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, vrijdag in Luxemburg.

Maar zelfs als de Grieken ja stemmen, zullen de onderhandelingen moeilijk zijn, aldus Juncker. De Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) proberen al maanden tot overeenstemming te komen met de Griekse regering over een plan om het land van de ondergang te redden.

De commissie, het IMF en de ECB eisen hervormingen en besparingen in ruil voor financiële steun. Athene vreest echter dat door de ingrepen de Grieken nog meer verarmen. De regering adviseert het volk bij het referendum 'nee' te stemmen.

Auto vermoorde Nijmegenaar gevonden in kanaal

De auto van de vermoorde Mesut Polat uit Nijmegen is teruggevonden in een kanaal bij Duisburg in het Duitse Ruhrgebied. De Audi A3 is uit het water gehaald en wordt onderzocht op sporen. Dat meldde de Duitse politie vrijdag.

Mesut Polat (36) verdween begin november tijdens een bezoek aan Duitsland. Hij ging toen met drugs en veel contant geld naar familie in Keulen. Onderweg maakte hij een tussenstop in Duisburg. Daar werd zijn lichaam een paar weken later gevonden. Een schipper zag het stoffelijke overschot in een sluis, op een paar kilometer van de plek waar zijn auto nu is aangetroffen.

Uit onderzoek bleek dat Polat door 'zwaar geweld' om het leven is gekomen. Twee mensen werden in december gearresteerd. Het onderzoek loopt nog en ze gelden nog steeds als verdachte. In hun huis in Duisburg werd een hennepkwekerij gevonden.

Voor die drugshandel zijn ze afgelopen maandag veroordeeld. Sebastian T. (25) kreeg vijf jaar cel, zijn vrouw Wendy T. (23) moet drie jaar de gevangenis in. Het is nog niet bekend wanneer ze voor de rechter moeten komen voor de moord op Polat.

Maaike Ouboter blijft meeste albums verkopen

Het debuutalbum van Maaike Ouboter 'En hoe het dan ook weer dag wordt' prijkt vrijdag voor de tweede week op rij op de hoogste positie van de Album Top 100. Muse behoudt de tweede plek in de lijst van best verkochte albums.

Een snelle stijger is Oscar And The Wolf met het album Entity. Deze week werd bekend dat de Belgische elektropopband begin september naar het festival Into The Great Wide Open op Vlieland komt.

Taakstraf stenengooier (15) Schilderswijk

De jeugdrechter heeft vrijdag een 15-jarige jongen uit Den Haag veroordeeld tot veertig uur werkstraf voor het gooien van een steen naar een politieauto tijdens rellen in de Schilderswijk in Den Haag. Dat gebeurde in de nacht van woensdag op donderdag. De jongen heeft tot het einde van juli ook een gebiedsgebod voor de Schilderswijk gekregen. Hij komt zelf uit de Haagse wijk Loosduinen.

De rechter heeft bij het bepalen van de strafmaat meegenomen dat de jongen niet eerder in aanraking met de politie is gekomen en dat hij spijt heeft betuigd.

Koenders: VN-tribunaal zeer belangrijke optie

Een internationaal VN-tribunaal om de daders verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 te berechten, is 'een zeer belangrijke optie' voor het kabinet. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vrijdag na de ministerraad. Het is voor het eerst dat het kabinet zich zo duidelijk uitlaat over deze optie.

Deze optie 'geeft in het licht van de VN-resolutie de grootse kans op vervolging', zei de bewindsman. Hij probeert deze optie ook internationaal te bevorderen. Voor een dergelijk tribunaal moet je wel eenheid in de VN-Veiligheidsraad hebben, voegde hij eraan toe.

Maleisië zit momenteel als niet-permanent lid in de VN-Veiligheidsraad en gaat kijken hoe over deze optie wordt gedacht. Het land maakt deel uit van het het gemeenschappelijk opsporingsteam (Australië, Verenigde Staten, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne) naar de vliegramp.

Extra inzet tegen stroomstoringen Amsterdam

Sinds het begin van de hittegolf is de regio Amsterdam inmiddels acht keer getroffen door een stroomstoring. Netwerkbeheerder Liander zet vanaf vrijdag extra storingsploegen in, om de hinder tot een minimum te beperken. "De warmte houdt ook de komende dagen aan, dus we zetten extra personeel in om snel te kunnen ingrijpen."

Door de warmte in combinatie met de droogte valt vaker de stroom uit. Kwetsbare kabels in de grond branden door omdat de aarde te warm wordt. In de regel duurt de storing die daarop volgt zo'n anderhalf uur en treft tussen de vier- en achthonderd huishoudens.

Aantal hypotheekaanvragen stijgt explosief

Het aantal hypotheekaanvragen is in het tweede kwartaal explosief gestegen. In die periode zijn 97.000 hypotheekaanvragen gedaan, een stijging van maar liefst 80 procent ten opzichte van het tweede kwartaal in 2014. Dit meldde Hypotheken Data Netwerk (HDN) vrijdag.

HDN rekent deze enorme groei toe aan een combinatie van de aantrekkende woningmarkt, het aanscherpen van de leennormen voor consumenten per 1 juli en de eerste rentestijgingen na een periode van enkel rentedalingen.

Vanaf 2013 vertonen de hypotheekaanvragen een gestage groei. Vergeleken met het tweede kwartaal in 2013 is dit jaar sprake van een stijging van zelfs 163 procent.

Aantal hypotheekaanvragen stijgt explosief (Foto: Novum)
Aantal hypotheekaanvragen stijgt explosief (Foto: Novum)

Frank de Boer: "We zijn op zoek naar een spits"

Door het vertrek van Kolbeinn Sigthórsson naar FC Nantes loopt Frank de Boer tegen een spitsenprobleem aan. De Ajax-trainer heeft alleen Alek Milik als échte nummer negen.

Niet geheel onlogisch hoopt de Amsterdamse club deze zomer nog een tweede aanvalsleider te contracteren. "We gaan niet kopen om het kopen. Maar we zijn wel op zoek naar een spits", meldt de 45-jarige oefenmeester op de clubwebsite van Ajax. "Het is alleen niet makkelijk."

De Eredivisionist werd recent nog gelinkt aan spitsen Moussa Dembélé (18, Fulham) en Václav Kadlec (23, Eintracht Frankfurt). Eerder in de maand juni werd Ajax ook nog gelinkt aan Sergio Díaz (17, Club Cerro Porteno), Nikolaos Karelis (23, Panathinaikos), Munir El Haddadi (19, FC Barcelona), Alfred Finnbogason (26, Real Sociedad) en Téofilo Gutiérrez (30, River Plate).

De Boer is bang dat hij met de huidige selectie in de problemen kan raken. "Stel dat Milik wegvalt, dan mis je een échte spits. Anwar (El Ghazi) kan er spelen, Davy (Klaassen) kan dat, maar het is niet ideaal", baart de voormalig Oranje-international zich zorgen.

De beoogde aanwinst moet wel perfect in het profiel passen van Ajax, anders wil De Boer niet tot actie overgaan. "Als er een speler is die echt een toegevoegde waarde heeft, dan gaan we hem halen. Anders gaan we het met deze groep doen."

Belgische grensgemeenten weren motorbendes

Motorbendes zijn niet meer welkom in een deel van de Belgische grensstreek. Ravels, Arendonk en Retie, allemaal net over de grens met Nederland, hebben afgesproken zulke clubs voortaan te weren, meldde de Gazet van Antwerpen vrijdag.

Volgens de krant mogen motorbendes bijvoorbeeld geen horecazaken meer afhuren in de drie gemeenten. Onder de gemeente Ravels valt ook het grensdorp Poppel, waar het Tilburgse chapter van de club No Surrender vorig jaar begon met wekelijkse clubavonden in een loungeclub. De gemeente kon niet direct aangeven of de nieuwe bepalingen gevolgen hebben voor die bijeenkomsten.

Lokale motorclubs in Arendonk en Retie worden volgens de Gazet van Antwerpen met rust gelaten.

Dijsselbloem: Varoufakis 'volstrekt onjuist'

De opmerking van de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, dat er een akkoord in het verschiet ligt tussen Griekenland en de andere eurolanden is 'volstrekt onjuist'. Dat zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vrijdag na de ministerraad.

"Dat is volstrekt uit zijn duim gezogen. Er zijn geen nieuwe voorstellen naar Athene gegaan", aldus Dijsselbloem. "En we zijn niet dichtbij een oplossing", voegde hij eraan toe. Er wordt pas weer met de Griekse regering gesproken na het referendum van zondag.

Varoufakis zei eerder op de dag tegen het Ierse radiostation RTE Radio dat een oplossing dichtbij was en dat die ongeacht de uitslag van het referendum kan worden bereikt. "Ik kan je verzekeren dat we deze week heel behoorlijke voorstellen van Europa hebben ontvangen en dat een deal zo goed als rond is", verklaarde de Griek.

Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)
Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)

Lekkere lerares (24) doet scholier

Ondanks de hittegolf heeft uw reporter toch weer een 'juf doet scholier'-bericht gevonden. Ditmaal neem ik jullie mee naar Kill Devil Hills,  in de Amerikaanse staat North Carolina. Hier heeft ene Kimberly Lynne Umphlett zichzelf bij de politie gemeld omdat ze zich heeft laten uitwonen door een scholier van een jaar of zestien.

De niet-onknappe lerares kwam in augustus 2013 in dienst van Currituck County High School. Hier stond ze sedertdien voor de klas om de leerlingen Engels bij te brengen. In het voorjaar viel haar oog op een jongen uit de hoogste klas.

In april en de eerste helft van mei prikte de bronstige puber regelmatig met zijn zaadzwaard in de vochtige kier van de geile docente. Het sprookje kwam echter abrupt ten einde toen het kereltje uit de school klapte tegen een andere docent van de school. In geuren en kleuren vertelde de scholier dat hij Umphlett meerdere keren aan zijn paarsgepunte lans had geregen.

Op 18 mei werd de blondinde de laan uitgestuurd. Hierna stelden de autoriteiten een onderzoek in naar de geile juf. Afgelopen dinsdag heeft Umphlett zichzelf gemeld bij Currituck County Sheriff's Office. Ze is inmiddels op borgtocht vrijgelaten.

Hieronder volgen enkele pics van de juf. Trek er zelf maar je conclusie uit:

 

Happy birthday brother. Wish I was there to celebrate with you. Love you.

Posted by Kimberly Umphlett on donderdag 23 oktober 2014
 

So I'll take my 3.2 gpa, passed praxis, 30 hour per week job, party animal, cheesin' butt right through all of the...

Posted by Kimberly Umphlett on vrijdag 25 mei 2012
 

Loving that scarf Jess! Thanks for my little piece of Italy!! <3

Posted by Kimberly Umphlett on zondag 5 februari 2012

Celstraf voor 'journaalkaper'

'Journaalkaper' Tarik Z. heeft vrijdag een gevangenisstraf gekregen van 2,5 jaar, waarvan 15 maanden voorwaardelijk . De rechtbank in Lelystad vindt hem schuldig aan gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit.

De straf is lager uitgevallen dan geëist. Het Openbaar Ministerie had vier jaar celstraf geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk.

De twintigjarige student drong op 29 januari netjes gekleed en gewapend de studio van het NOS Journaal binnen en eiste zendtijd. Het achtuurjournaal ging daardoor niet door.

Ex-ster Frank Masmeijer thuis onder toezicht

Oud-presentator Frank Masmeijer zit onder elektronisch toezicht thuis in België. Hij draagt een enkelband. Dat maakte justitie in Antwerpen vrijdag bekend.

Masmeijer mocht op 30 juni de cel verlaten, maar hij is dus niet vrijgelaten, benadrukte een woordvoerder. Hij wilde niets zeggen over de reden voor deze stap.

De voormalige showmaster zat sinds oktober vorig jaar achter de tralies. Justitie verdenkt hem van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne via de Antwerpse haven. Met de opbrengst van de drugs, die waren verstopt in een lading bananen, zou Masmeijer forse schulden hebben willen aflossen. Zijn feestzaal in het Belgische Sint-Niklaas ging in 2013 failliet.

Vitens klaar voor 'monsteroperatie' Utrecht

Niet alleen voor de organisatoren van de Tour de France is zaterdag een spannende dag. De mensen van waterbedrijf Vitens staan eveneens voor een grote uitdaging. "Het is een monsteroperatie voor ons, de kers op de taart'', aldus een woordvoerster.

Vanwege de vele bezoekers en de hitte is 15 miljoen liter water extra beschikbaar in Utrecht. Dat is een verdubbeling van de normale capaciteit.

Vitens heeft dit weekeinde tientallen extra mensen aan het werk om de operatie goed te laten verlopen. Behalve de standaard openbare tappunten, zijn er ook veel extra plekken waar mensen water kunnen krijgen. Zo zijn 55 extra standpijpen geplaatst. Een standpijp is een opzetstuk dat Vitens op een ondergrondse brandkraan aansluit. De brandkraan is aangesloten op het waterleidingnet.

Griekse pinautomaten krap met twintigjes

Na vijf dagen van gesloten banken en pinlimieten ontstaan de eerste problemen bij de Griekse pinautomaten. Op verschillende plaatsen in Griekenland bevatten de automaten geen biljetten van 20 euro meer, waardoor ze alleen nog briefjes van 50 in de aanbieding hebben.

Sinds maandag zijn de banken in Griekenland gesloten en kunnen Grieken niet meer dan 60 euro per dag pinnen. Omdat de pinautomaten in het land vaak alleen briefjes van 20 en 50 euro kunnen afgeven en mensen de volle 60 euro op wilden nemen, ging het hard met de twintigjes.

Vooral in Athene en op de Griekse eilanden kunnen automaten alleen nog biljetten van 50 euro afgeven. Volgens de Griekse staatsomroep zou het probleem in Athene in de middag worden opgelost.

Man aangehouden na verkrachting 85-jarige

De politie in Den Haag heeft donderdag een 44-jarige Hagenaar aangehouden omdat hij een 85-jarige vrouw meerdere malen zou hebben verkracht. Dat heeft de politie vrijdag gemeld.

De man kwam woensdag rond 5.00 uur via het slaapkamerraam de woning binnen. De verdachte hield de bejaarde vrouw enkele uren vast en verkrachtte haar. Rond 09.00 uur wist de vrouw te ontsnappen en hulp te roepen. Bij terugkomst in de woning, bleek de man vertrokken.

De politie begon meteen een onderzoek. De forensisch experts vonden daarbij een vingerafdruk, waarna de identiteit van de verdachte kon worden vastgesteld. De politie hield de man daarna aan. Hij wordt vrijdag voorgeleid. De vrouw is opgevangen in een verzorgingstehuis.

Kinderverkrachter eist verbod op tv-programma RTL

Crimineel Pascal G. die een celstraf uitzit voor verkrachting van zijn stiefkind en oplichting, eist in een kort geding een verbod op het uitzenden van een aflevering van het tv-programma Op de Vlucht van RTL. In deze aflevering is te zien hoe misdaadjournalist John van den Heuvel de voortvluchtige man in 2013 in Thailand opspoort.

De man uit Goor lichtte in Nederland tientallen mensen op. Hij verkocht hen onder tal van valse namen artikelen via internet, die hij vervolgens nooit leverde.

Toen de grond hem te heet onder de voeten werd, vluchtte hij naar het buitenland. In de jaren dat hij spoorloos was, onthulde een ex-vriendin dat de man haar dochter meermalen had verkracht. Het kind beviel op twaalfjarige leeftijd van een zoon van de man.

Rob Geus geeft jawoord

Rob Geus geeft vrijdag zijn jawoord aan zijn vriendin Suzanne Ozek. Het bruidspaar arriveerde met een helikopter bij de trouwlocatie in Maastricht, meldt Shownieuws.

Rob en Suzanne trouwen buiten in de binnentuin van een kasteel. Een bijzondere rol is weggelegd voor Robs 8-jarige dochter Esmee. Zij mag de ringen overhandigen.

De huwelijksreis laat nog even op zich wachten. Rob heeft het te druk met een nieuw seizoen van zijn SBS6-programma Red mijn vakantie. In het najaar gaat het stel op huwelijksreis.

Rob vroeg Suzanne in het voorjaar van 2014 ten huwelijk in de bergen van Oostenrijk.

F1: Uitslag VT1 Grand Prix van Engeland

Nico Rosberg heeft de eerste vrije training van de Grand Prix van Engeland op Silverstone als snelste afgesloten. De Mercedes-coureur was met een 1:34.274 zeven honderdsten sneller dan zijn teamgenoot Lewis Hamilton. Max Verstappen eindigde de training als derde, voor Kimi Räikkönen en Carlos Sainz.

Aan het begin van de training waren het de mannen van Mercedes die als eerste een tijd lieten noteren. Rosberg begon de dag met een 1:35.875, en was daarmee iets sneller dan Hamilton. Hamilton had in zijn outlap een groot moment en kwam na een spin in het gras terecht, maar kon zijn weg vervolgen. Vlak hierna kwam Rosberg op hetzelfde punt tot stilstand, De Mercedes-coureur had last van een hydraulisch probleem en kon de pitsstraat niet meer bereiken.

Met nog 50 minuten te gaan zocht iedereen de pitsstraat weer op. Hamilton leidde op dat moment met een 1:34.815, op acht tienden voor Räikkönen. Rosberg stond met zijn tijd van de eerste ronde nog derde, voor Ricciardo en Vettel. McLaren ontbrak nog op de tijdenlijst, op een inlap na zijn beide rijders niet meer de baan op geweest.

Voor de tweede stint waren het beide Toro Rosso-coureurs die als eerste de baan op gingen. Verstappen zette in zijn eerste getimede ronde een 1:35.661 neer, wat hem op de tweede plek bracht. Zijn teamgenoot stond vlak achter hem op de derde plek.

Uiteindelijk kwam op Lotus, Toro Rosso en Daniel Ricciardo na iedereen de baan weer op. De auto van Rosberg was inmiddels weer gerepareerd, maar de Duitser klaagde over de boordradio over de balans van de auto. Ondanks zijn problemen wist hij de eerste tijd te noteren, maar de Mercedes-coureur kon slechts twaalf ronden rijden tijdens de sessie. Het productiefst was Sainz, met 33 gereden ronden.

Vanmiddag om 15.00u begint de tweede vrije training.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:34.274   12
2 L. Hamilton Mercedes 1:34.344 +0:00.070 26
3 M. Verstappen Toro Rosso 1:35.530 +0:01.256 18
4 K. Räikkönen Ferrari 1:35.588 +0:01.314 21
5 C. Sainz Toro Rosso 1:35.669 +0:01.395 33
6 S. Vettel Ferrari 1:35.739 +0:01.465 16
7 D. Ricciardo Red Bull 1:35.818 +0:01.544 26
8 D. Kvyat Red Bull 1:35.876 +0:01.602 22
9 N. Hülkenberg Force India 1:36.157 +0:01.883 28
10 F. Massa Williams 1:36.469 +0:02.195 23
11 F. Nasr Sauber 1:36.855 +0:02.581 20
12 S. Perez Force India 1:36.889 +0:02.615 26
13 S. Wolff Williams 1:37.242 +0:02.968 19
14 J. Palmer Lotus 1:37.262 +0:02.988 26
15 R. Marciello Sauber 1:37.372 +0:03.098 17
16 P. Maldonado Lotus 1:38.080 +0:03.806 8
17 F. Alonso McLaren 1:38.222 +0:03.948 12
18 J. Button McLaren 1:38.860 +0:04.586 10
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:38.981 +0:04.707 23
20 R. Merhi Manor-Marussia 1:40.477 +0:06.203 23

Ongeveer 200 arrestaties in Schilderswijk

Het is weer gezellig in de Haagse Schilderswijk. In de nacht van donderdag op vrijdag zijn ongeveer honderd mensen opgepakt. Zij schoolden samen, terwijl dat verboden is.

De aanhoudingen werden verricht op het Hobbemaplein. Daar werden de opgepakte mensen ingesloten door ME'ers die het plein hadden ontruimd. De arrestanten zijn gefouilleerd en daarna met bussen afgevoerd.

De politie meldt ook dat er eerder op de avond bij een opstootje een mes en een nepvuurwapen zijn aangetroffen bij twee arrestanten.

Update:

Het blijkt dat niet honderd, maar ruim tweehonderd raddraaiers vannacht zijn gearresteerd, waaronder een groep van 140 malloten die met stenen en vuurwerk naar de politie gooiden.

'Holleeder wilde nog anderen liquideren'

Toen Willem Holleeder in december 2014 werd opgepakt, had hij plannen om nog meer mensen te liquideren. Dat blijkt volgens NRC Handelsblad uit een verklaring van de zus van Holleeder, Astrid. NRC heeft het proces-verbaal waaruit dit blijkt ingezien.

Volgens Astrid Holleeder had haar broer onder andere de criminelen Dick V., Danny K. en Dino S. op de korrel. Holleeder had enige tijd contact met hen. Ook de familie van Dino S. is niet veilig voor haar broer, stelt Astrid.

Verder heeft ze nog de namen genoemd van misdaadverslaggever Peter R. de Vries en Holleeders eigen zus Sonja. Ook andere 'prominenten' uit het milieu zou Willem Holleeder hebben willen vermoorden: De twee Hells Angels Harrie S. en Ronald H. en Maruf M. en een Bosniër, waarmee Willem Holleeder tussen 2000 en 2006 regelmatig werd gezien.

Akkoord V&D en vakbonden over reorganisatie

V&D en de vakbonden hebben een akkoord bereikt over een verlaging van de loonkosten. Afgesproken is dat de eerder door het warenhuisconcern aangekondigde eenzijdige loonsverlaging niet doorgaat. Wel komt er een reorganisatie die vierhonderd banen kost. Dit heeft de warenhuisketen vrijdag bekendgemaakt.

Een reorganisatie is volgens V&D nodig om te komen tot een structurele verlaging van de loonkosten. Partijen hebben overeenstemming bereikt over een sociaal plan om de gevolgen van de reorganisatie op te vangen.

Ook is overeenstemming bereikt over het vastleggen van de arbeidsvoorwaarden van alle medewerkers van V&D in een cao. Afgesproken is dat medewerkers, als bijdrage aan het herstel van V&D, eenmalig één vakantiedag inleveren. Bovendien zal de seniorenregeling worden versoberd, waarbij bestaande seniorenuren worden gerespecteerd.

Ja en nee in evenwicht voor Grieks referendum

Voor- en tegenstanders van meer hervormingen in ruil voor extra steun houden elkaar vrijwel exact in evenwicht in Griekenland. Dat blijkt uit een peiling die persbureau Bloomberg heeft laten uitvoeren, vooruitlopend op een referendum over de kwestie komende zondag.

Van de ruim duizend deelnemers aan het onderzoek, waarvan de resultaten vrijdag werden gepubliceerd, zegt 43 procent tegen een nieuwe deal met de schuldeisers te zullen stemmen. Het ja-kamp is goed voor 42,5 procent, 14,5 procent, weet het nog niet. Er is een foutmarge van 3 procent.

Voor behoud van de euro als wettig betaalmiddel is wel een overduidelijke meerderheid: ruim vier op de vijf Grieken vinden dat de beste keuze voor de toekomst van het land. Van de ondervraagden wil 12 procent terug naar de drachme of een andere nationale munt, 7 procent gaf geen mening.

Na de aankondiging van het referendum gingen de Griekse banken voorlopig op slot en werd een maximum gesteld aan pintransacties. Sinds de Grieken de gevolgen van de impasse aan den lijve ondervinden, lijkt de stemming in het land te kantelen. Maandag was nog een ruime meerderheid tegen verdere concessies.

De schuldeisers dachten een week geleden dicht bij een akkoord te zijn over nieuwe bezuinigingen als voorwaarde voor meer noodkredieten. Maar premier Alexis Tsipras overviel hen met de mededeling dat hij de Griekse bevolking het laatste woord wil geven. Daardoor kwam het niet tot een akkoord en verliep het steunprogramma afgelopen dinsdag. Feitelijk was het aanbod van de overige eurolanden daarmee van tafel.

Ja en nee in evenwicht voor Grieks referendum
Ja en nee in evenwicht voor Grieks referendum (Foto: ANP)

Asfalt brug A73 Venlo beschadigd door hitte

Rijkswaterstaat voert vanaf vrijdagmiddag 13.00 uur een spoedreparatie uit aan de Zuiderbrug van de A73 in Venlo. Het asfalt op het baanvak in noordelijke richting is beschadigd door de hitte, meldt Rijkswaterstaat. Als gevolg daarvan is er slechts een rijstrook beschikbaar voor het verkeer richting Nijmegen.

De wegwerkzaamheden duren tot zaterdagochtend. Verkeer richting Nijmegen moet rekening houden met extra reistijd. Het verkeer kan ook omrijden via de A2 en de A67/A50.

Julian Assange vraagt asiel in Frankrijk

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft de Franse president François Hollande om asiel gevraagd. Hij deed dat in een open brief, die vrijdag is gepubliceerd in de krant Le Monde.

Assange zit al jaren in de Ecuadoriaanse ambassade in de Britse hoofdstad. Hij vluchtte daarheen om uitlevering te voorkomen aan Zweden, die hem verdenkt van verkrachting. Assange vreest dat Zweden hem vervolgens wil uitleveren aan de Verenigde Staten, die hem willen berechten voor zijn WikiLeaks-onthullingen.

Julian Assange vraagt asiel in Frankrijk
Julian Assange vraagt asiel in Frankrijk (Foto: ANP)

'Onberekenbare Tsipras manipuleert Grieken'

De Griekse premier Alexis Tsipras is onberekenbaar, manipuleert zijn eigen bevolking en vertoont demagogische trekjes. Dat zegt voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement in een vrijdag gepubliceerd interview met de Duitse krant Handelsblatt.

Volgens Schulz probeert Tsipras bovendien de verantwoordelijkheid voor het mislukken van de onderhandelingen met de schuldeisers, volledig af te schuiven op de tegenpartij. "Op dit moment is er eigenlijk geen basis meer voor gesprekken", meent de Duitser.

Schulz roept de Grieken dan ook op om zondag in een referendum voor verdere hervormingen te stemmen, zodat Griekenland financiële hulp van de eurozone kan blijven ontvangen. "Daarmee zou het volk de regering de rode kaart tonen", aldus de sociaaldemocraat.

Toespraken, muziek en dans bij herdenking MH17

Familie, vrienden en bekenden van de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 gaan praten, maar ook muziek maken en dansen tijdens de herdenking op vrijdag 17 juli. Dan is het precies een jaar geleden dat het vliegtuig van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne neerstortte. Tijdens de plechtigheid worden ook de namen van alle slachtoffers opgelezen.

Het toestel is zeer waarschijnlijk neergeschoten met een raket. Bij de vliegramp kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het vliegtuig was opgestegen vanaf Schiphol.

De herdenking is van 14.00 tot 15.45 uur en wordt gehouden in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. De plechtigheid is besloten.

Kamer: alleen studieadvies na eerste jaar

Studenten moeten alleen na het eerste jaar van hun bachelor een bindend studieadvies krijgen. Dat wil de Tweede Kamer, die daarmee een plan van onderwijsminister Jet Bussemaker tegenhoudt. Zij wilde ook in het tweede of derde studiejaar zo'n advies invoeren, wat kan betekenen dat een student zijn studie dan alsnog moet afbreken.

Maar een meerderheid van de Tweede Kamer ziet dat niet zitten en steunde donderdagavond een motie van regeringspartij PvdA en het CDA. PvdA-Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis vindt het principieel verwerpelijk dat studenten in een latere fase alsnog worden weggestuurd na een negatief advies. "Zij moeten vanwege het nieuwe studieleenstelsel juist meer dan voorheen investeren en dan is het niet goed dat ze die investering later alsnog kwijt kunnen raken. Want ze mogen dan niet verder studeren en halen dus ook geen diploma."

Mohandis hoopt dat instellingen die nu experimenteren met meerdere studieadviezen, daarmee nu ook stoppen.

Milieudefensie wil ook smogplan

Er is een hitteplan, maar er moet ook een smogplan komen, vindt Milieudefensie. Dat is nodig om gezondheidsschade te voorkomen. Zo'n plan moet smog beperken en de lucht gezonder maken. En als er toch smog ontstaat, moeten mensen snel weten wat ze het beste kunnen doen.

De Kamer heeft vorig jaar al besloten om de smogwaarschuwing te verbeteren, maar dit plan is nog niet uitgevoerd, stelt de milieuorganisatie.

Ze maakt ook korte metten met een aantal misverstanden. Zo is er niet alleen in drukke, grote steden smog. Smog ontstaat als uitlaatgassen onder invloed van UV-straling een schadelijk mengsel van ozon en fijnstof vormen. Het blijft als een dikke laag in de lucht hangen als het weinig waait. Ook is smog niet alleen erg voor mensen met luchtwegklachten. Bij ernstige smog kunnen veel meer mensen er last van hebben.

Uiteindelijk ligt volgens Milieudefensie de oplossing in minder uitstoot van luchtvervuiling door verkeer en industrie.

Klimaatactivisten nemen haven Amsterdam in

Zo'n driehonderd milieuactivisten worden komend weekend verwacht in het Westelijk Havengebied in Amsterdam om te demonstreren tegen de steenkool-, benzine- en sojaindustrie in de hoofdstad. In aanloop naar de zogenoemde 'Climate Games' is een handvol actievoerders woensdag neergestreken op een braakliggend terrein in het havengebied.

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan wil dat de activisten daar uiterlijk zondagmiddag vertrekken, anders laat hij het gebied ontruimen. Dat meldde de organisatie achter de actie vrijdag.

De actievoerders willen tot volgende week woensdag op het terrein blijven bivakkeren en laten weten 'zeer verontwaardigd' te zijn over de dreigementen vanuit de gemeente. Op het kamp naast de olieterminal van BP zijn workshops, presentaties en trainingen gepland.

Jos van Rey wil bij VVD blijven

Oud-wethouder Jos van Rey heeft bij de VVD bezwaar aangetekend tegen zijn royement als partijlid. De VVD bevestigt, na berichtgeving in de Limburgse media, dat bezwaar in behandeling te hebben.

De VVD heeft onlangs het landelijk lidmaatschap van Van Rey beëindigd. Eerder al werd de van corruptie verdachte Van Rey uit de Roermondse afdeling gezet.

De beroepscommissie heeft tot eind oktober de tijd om er iets over te besluiten. Van Rey zelf wilde geen commentaar geven.

Bellende buschauffeur niet terug in dienst

Openbaarvervoerbedrijf Hermes had een 60-jarige buschauffeur uit Arnhem, die tijdens een rit aan het bellen was, niet op staande voet mogen ontslaan. Maar het bedrijf hoeft hem niet terug in dienst te nemen. De rechtbank in Arnhem bepaalde vrijdag dat zijn arbeidsovereenkomst vanwege een vertrouwensbreuk terecht is opgezegd.

De chauffeur was al eens eerder gewaarschuwd dat hij niet mocht bellen achter het stuur en ook niet mocht roken in de bus. Hij ontkende aanvankelijk dat hij had gebeld, maar camerabeelden toonden aan dat dat wel zo was.

De kantonrechter vindt het daarom begrijpelijk dat ov-bedrijf Hermes geen vertrouwen meer heeft 'in een vruchtbare voortzetting van de arbeidsovereenkomst'. Omdat de vertrouwensbreuk volledig aan de buschauffeur te wijten is, krijgt hij geen ontslagvergoeding, ook al is hij lange tijd in dienst geweest.

Katusha-kopman Rodríguez: "Ik ben kanshebber"

Joaquim Rodríguez ziet zichzelf als een kanshebber op de eindzege in de Ronde van Frankrijk. "Het parcours is op mijn lijf geschreven met zoveel beklimmingen en weinig tijdritten. Beter voor mij kan eigenlijk niet. Ik ben misschien niet de grootste favoriet, maar deze kans moet ik grijpen en dus ik ga er alles aan doen om de overwinning te behalen", zegt de 36-jarige kopman van Katusha aan de vooravond van de Grand Départ van de Tour in Utrecht.

Rodríguez eindigde in zowel Giro (tweede in 2012), Tour (derde in 2013) als Vuelta (derde in 2010 en 2012) op het podium. "Dat kunnen maar weinig renners mij nazeggen. Ik ben ook zeer gemotiveerd en Katusha brengt een van de beste teams ooit naar de Tour", aldus de Spanjaard. Van de uitgesproken favorieten is Alberto Contador de grootste kandidaat voor het geel, meent Rodríguez. "Hij heeft de grootste erelijst in de grote ronden en steekt er wat mij betreft bovenuit."

Streppel over Zivkovic: "Moeilijke jongen? Onzin!"

Jurgen Streppel maakte zich sterk voor de komst van Richairo Zivkovic, die de stempel 'moeilijke jongen' heeft gekregen. De coach van Willem II kan een portie branie wel waarderen. ''Hij is een goed ventje. Liever zo eentje dan koorknapen en kantoorklerken", laat Streppel weten in een vraaggesprek met Voetbal International.

Zivkovic maakte medio 2014 de overstap van FC Groningen naar Ajax, waar hij zijn eigen hoge verwachtingen niet meteen waarmaakte. Het talent kwam vooral op een negatieve manier het nieuws. Zo kwam de 18-jarige spits een aantal keren te laat; en ook bij Jong Oranje kreeg Zivkovic problemen wegens zijn gedrag. "Hij heeft een ongelukkig jaar achter de rug bij Ajax, maar dat zegt mij niets", vervolgt Streppel. "Ga er maar aan staan als 17-jarige jongen zo’n transfer maken; voor het eerst op jezelf wonen in een grote stad als Amsterdam en bij zo’n grote club terechtkomen."

"Een moeilijke jongen? Onzin!", vindt de 46-jarige Voorstenaar. "Dat wordt van meer spelers gezegd, maar juist dit soort types hebben wat extra’s in het veld. Voor mij is Richairo een groot talent met snelheid, creativiteit en scorend vermogen. Als hij zijn normale niveau haalt - en daar ga ik van uit - wordt Richairo onze eerste spits."

Guidetti flirt met Sevilla: "Fantastische club"

John Guidetti hoopt zijn carriere voort te zetten bij Sevilla. De Zweedse spits wordt in de Spaanse media in verband gebracht met de Europa League-winnaar. Guidetti is transfervrij nadat zijn contract bij Manchester City niet is verlengd. "Ik ben transfervrij, zelfs een cheeseburger is duurder."

De voormalige spits van Feyenoord heeft meerdere opties, waarvan Sevilla er een lijkt te zijn. "Vrijdag zie ik mijn zaakwaarnemer en dan zullen we eens zien wat er waar is van alle geruchten. Vrijdag neem ik een besluit", aldus Guidetti tegen Marca.

De Zweed, die onlangs nog Europees kampioen werd op het EK Onder-21, staat wel open voor een overstap naar Spanje. "Sevilla is een fantastische club en mijn vriend Denis Suarez, met wie ik bij Manchester City speelde, speelt er ook. We zullen zien wat er gaat gebeuren."

"Sevilla is een geweldig team, Europees kampioen! En ik ben graag kampioen", aldus Guidetti. "De Spaanse competitie is geweldig. En ik speel graag in competities waar echt voetbal wordt gespeeld, zoals in Spanje."

Willem II-directeur: "Onaangenaam verrast"

De nieuwe gevallen van matchfixing waar spelers van Willem II bij betrokken zouden zijn, waren niet bekend bij de eredivisieclub uit Tilburg. Dat zei directeur Berry van Gool vrijdag in het Radio 1 Journaal. "Ik had hier nog niet van gehoord en ben dan ook onaangenaam verrast", aldus Van Gool.

De Volkskrant meldde vrijdag dat het schandaal groter is dan gedacht. Spelers van de club zouden tussen 2008 en 2010 in zes wedstrijden geld hebben gekregen om de uitslag te beïnvloeden. In januari onthulde de krant al twee duels. "In januari hebben we contact gezocht met het Openbaar Ministerie en de KNVB en zijn de onderzoeken gaan lopen. Ik had eerder informatie van hun kant verwacht dan van de krant", aldus Van Gool.

De club werkt volledig mee aan de onderzoeken, benadrukt de directeur: "De waarheid moet zo snel mogelijk op tafel, want deze affaire is schadelijk voor de club."

Westra verlengt bij Astana

Lieuwe Westra weet vlak voor de start van de Tour de France dat hij nog twee jaar bij zijn wielerploeg Astana kan blijven. Het Kazachstaanse team meldde vrijdag dat het contract van de Nederlandse wielrenner is verlengd tot en met 2017.

Westra begint zaterdag in Utrecht aan de Tour met een duidelijke missie: kopman Vincenzo Nibali helpen aan een tweede Tourzege op rij.

Coach AFL doodgestoken bij familieruzie

Een Australische Australian footballcoach is vrijdag vermoord, vermoedelijk door zijn eigen zoon. Phil Walsh, de hoofdtrainer van de Adelaide Crows, stierf aan de gevolgen van een steekpartij, schrijven Australische media vrijdag.

De politie vermoedt dat Walsh en zijn vrouw ruzie kregen met hun zoon in de nacht van donderdag op vrijdag. Die ruzie liep dusdanig uit de hand dat de zoon een mes trok. De vrouw van Walsh ligt met steekwonden in het ziekenhuis, de 26-jarige zoon van het stel is opgepakt.

In de wereld van het in Australië populaire Aussie Rules is geschokt gereageerd op de dood van de coach, die bekend stond als innovatief en gewiekst. Walsh speelde in de jaren tachtig zelf de voornamelijk in Australië beoefende sport, voordat hij zich ging richten op het trainerschap. Hij was halverwege zijn eerste seizoen als hoofdcoach bij de Adelaide Crows, dat uitkomt in de AFL, de hoogste divisie.

Verstappen: "Alleen Mercedes heeft beter chassis"

Volgens Toro Rosso-coureur Max Verstappen heeft zijn team het dit jaar goed voor elkaar. De Nederlander is van mening dat het zusterteam van Red Bull Racing in de Formule 1 na Mercedes over het beste chassis beschikt. Alleen de Renault-motor verstoort dat feestje.

Verstappen: "Ik denk dat wij op plaats drie achter de twee Mercedessen zouden staan. Als je een snelle motor hebt wordt jouw chassis beter, omdat het makkelijker om te rijden is en je niet over de limiet hoeft te gaan met bijvoorbeeld tractie om enkele honderdsten terug te winnen die je nu op de rechte stukken verliest. Als ik de snelheden in de hogesnelheidsdelen met elkaar vergelijk zouden wij op plaats drie staan, als wij de beste motor hadden."

De Nederlander verwacht morgen op Silverstone niet naar plaats zes te kunnen rijden in de kwalificatie zoals hij eerder dit jaar al gedaan heeft. "Wij zullen niet zo sterk als in Barcelona zijn. Silverstone heeft langere rechte stukken en andere teams hebben het nu beter voor elkaar. Voor ons zal het wel een stuk betere race worden als in Barcelona." Toen eindigde hij buiten de punten. Dat moet zondag beter, al weet hij dat Force India met het nieuwe pakket onderdelen een stap voorwaarts zal maken.

Zaterdag toch geen warmterecord

Het gonst al dagen: wordt het een record of niet? Maar volgens de MeteoGroup wordt het temperatuurrecord zaterdag niet verbroken. De verwachting is dat het kwik in het oosten oploopt tot 37 graden. Het record staat sinds augustus 1944 op 38,6 graden. Dit werd toentertijd gemeten in het Gelderse Warnsveld.

Donderdag werd de hoogste temperatuur in juli in Nederland ooit gemeten. Met 38,2 graden ging die 'eer' naar Maastricht.

Volgens MeteoGroup blijft het in de nacht van vrijdag op zaterdag op veel plaatsen boven de 20 graden. Vanuit het westen nadert zaterdag een storing waarna de wind naar het westen draait en er minder warme lucht wordt aangevoerd.

In het zuidoosten van het land wordt zaterdagochtend ernstige smog verwacht. In de middag vallen in de oostelijke helft van het land een paar zeer zware buien met talrijke bliksemontladingen, plaatselijk veel water, grote hagelstenen en windstoten. Zaterdagavond is het overal droog en minder warm.

Warmterecord toch niet gehaald?
Warmterecord toch niet gehaald? (Foto: ANP)

'Geen lastenverlichting, alles naar Griekenland'

De kans zit er dik in dat we kunnen fluiten naar de beloofde lastenverlichting. Griekenland wil namelijk van ons land een gratis gift van drie tot vijf miljard euro.

Een paar weken geleden nog werden we blij gemaakt met een opleving van de economie. Als gevolg hiervan wilde Rutte een lastenverlichting doorvoeren van maar liefst vijf miljard. Iedereen blij natuurlijk, maar het lijkt nu dus een dooie mus te zijn.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil namelijk de noodlijdende Grieken uit de brand helpen, en roept ieder land op om zijn steentje bij te dragen. Een schuld van 55 miljard euro zal dan ook moeten worden kwijtgescholden. En dat niet alleen: ook wil de bodemloze put nog eens 50 miljard euro aan gratis geld krijgen.

Ook Nederland moet zijn steentje bijdragen. Dit komt ons op een kostenpost van een bedrag tussen de drie tot vijf miljard euro te staan. Een bedrag dat Rutte natuurlijk maar wat graag overmaakt aan de Grieken, opdat ze op hun vijftigste met pensioen kunnen blijven gaan.

Lancering vrachtcapsule voor ruimtestation geslaagd

Een onbemande Russische vrachtcapsule met brandstof, levensmiddelen en andere goederen voor het internationale ruimtestation ISS aan boord is vrijdag met succes gelanceerd vanaf de basis Bajkonoer in Kazachstan. De Progress M-28M moet zondag bij het ISS aankomen.

De vorige bevoorradingsvlucht van een Progress met een Sojoez-draagraket in april eindigde in een mislukking. Afgelopen zondag liep ook de lancering van een Amerikaanse bevoorradingsvlucht verkeerd af.

Ondanks de mislukkingen beschikken de drie bemanningsleden van het ruimtestation nog over voldoende voorraad om het tot oktober uit te houden. Toch was een vlekkeloze lancering vrijdag een must voor het ISS-programma, dat sinds het opleggen van de Amerikaanse space shuttle-vloot geheel is aangewezen op Russische raketten om bemanningen van en naar het ruimtestation te brengen. Pas vanaf december 2017 denkt de Amerikaanse ruimevaartorganisatie NASA weer bemande vluchten vanaf Amerikaanse bodem te kunnen uitvoeren met raketten van particuliere Amerikaanse ondernemingen.

Omdat zowel de bemande als de Progress-capsules met Sojoez-raketten worden gelanceerd is de volgende vlucht met drie nieuwe bemanningsleden voor het ruimtestation verplaatst van eind mei naar eind juli. Dit moest technici de tijd geven de oorzaak van de mislukte lancering in april te achterhalen en een oplossing voor het probleem te bedenken. De Sojoez-raket die bij de lancering van vrijdag werd gebruikt is een van een ouder type dat bewezen heeft betrouwbaar te zijn.

Zondag extra druk op de weg

Zondag kan het weleens heel druk worden op de Nederlandse wegen. Dat komt door de Tour de France in Utrecht, het begin van de schoolvakanties en verkeer richting de kust. Rijkswaterstaat waarschuwt om vanwege de langere reistijden en de hitte in elk geval genoeg water mee te nemen.

Zondag rijdt het Tourpeloton van Utrecht via Rotterdam naar het eiland Neeltje Jans (Oosterscheldekering) in Zeeland. Wielerfans zijn welkom bij de start in Utrecht, langs het parcours en bij de finish. Door het wielerspektakel zal het op de snelwegen en ook op de gemeentelijke en provinciale wegen druk zijn. De route van de tweede etappe, waaronder een deel van de N57 in Zuid-Holland en Zeeland, is zondag tijdelijk dicht. Ook zijn de op- en afritten van snelwegen die het parcours kruisen enkele uren dicht.

Ook bruggen en sluizen zijn wegens de Tour gestremd, zoals de Spijkenisserbrug en de Goereese sluis bij de Haringvliet. De wielrenners krijgen ruim baan om over de bruggen heen te rijden.

Jim Carrey zegt sorry voor antivaccin-rant

Jim Carrey heeft zijn excuses aangeboden nadat hij een foto van een autistisch kind had gedeeld op Twitter. Hij gebruikte de foto om aan te geven dat autisme veroorzaakt wordt door vergiftigde vaccinaties.

"Ik wil mijn excuses aanbieden aan de familie en anderen voor het plaatsen van een foto van hun kinderen zonder toestemming. Het was niet mijn bedoeling om hen te kwetsen", schrijft de acteur op Twitter. Een tante van het kind op de foto deed even eerder haar beklag over Carrey. "Ik ben verafschuwd en misselijk. Alex had dit al voordat hij ooit werd gevaccineerd", zo schreef een tante van het kind op Instagram.

Carrey liet zich op Twitter uitgebreid uit tegen het besluit van de Californische gouverneur voor meer verplichte inentingen. "De gouverneur zegt ja tegen het vergiftigen van meer kinderen met kwik en aluminium. Deze fascist van het grootkapitaal moet gestopt worden." De komiek benadrukte wel dat hij niet tegen vaccineren is, maar wel tegen bepaalde stoffen die er in worden gestopt. "Ik ben tegen thimerosal en kwik, niet tegen vaccinaties. Er zijn nog steeds vaccins met deze stoffen erin."

'KPN niet zonder garanties laten overnemen'

KPN is te belangrijk voor de Nederlandse economie om in handen te laten vallen van een buitenlandse partij, zonder garanties over bijvoorbeeld toekomstige investeringen. Dat zegt Jos Streppel, die tot april president-commissaris was van het telecombedrijf, vrijdag in Het Financieele Dagblad (FD).

KPN investeerde de laatste jaren fors in zijn netwerk, en dat zal een eventuele koper volgens Streppel moeten blijven doen. "Je zou de garantie moeten hebben, als bedrijf én als overheid, dat de ontwikkeling van die infrastructuur op volle kracht doorgaat. Dat is van essentieel belang voor de Nederlandse economie.''

Analisten gaan er vanuit dat een overnamegolf in de versplinterde Europese telecommarkt op komst is. KPN wordt daarin vaak genoemd als mogelijke prooi. Twee jaar geleden werd het bedrijf al bijna opgeslokt door het Mexicaanse América Móvil.

'Te vaak onjuiste diagnose bij autisme'

Nog te vaak krijgen volwassenen met autisme eerst een verkeerde diagnose. Daarom duurt het langer voordat ze de juiste hulp en steun krijgen. Bij kinderen is wel al veel verbeterd. Maar bij jongeren duurt het vijf jaar en bij volwassenen acht jaar voor ze de juiste diagnose krijgen. Dat staat in een rapport dat vrijdag naar staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gaat.

Die vertraging komt onder meer doordat mensen eerst een andere diagnose krijgen. De helft van de onderzochte gevallen heeft ook een andere psychische aandoening die zichtbaarder is.

Het rapport Autismediagnostiek is gemaakt in opdracht van de werkgroep 'Vanuit autisme bekeken'. Dat is een onafhankelijke werkgroep, ingesteld door het ministerie.

Familie Henriquez wil stille tocht houden

De familie van Mitch Henriquez wil zaterdag een stille tocht houden in Den Haag. Dat hebben zijn nabestaanden in een bericht via Facebook bekendgemaakt.

"Middels deze weg laten wij weten een stille tocht te organiseren voor Mitch Henriquez. De stille tocht vindt aankomende zaterdag plaats vanaf 17:30 uur. Wij zullen vanaf station Den Haag Moerwijk vertrekken naar de plek waar mijn neef dit onrecht is aangedaan met fatale afloop'', is te lezen op Facebook.

De familie benadrukt dat de tocht in alle rust moet verlopen. De afgelopen dagen braken er rellen uit in de Schilderswijk na de dood van Henriquez. "Iedereen is hartstikke welkom, mits dit met een goede intentie is. Dit is een stille tocht die met respect en kalmte gehouden wordt. Wij willen hier geen relschoppers, rustverstoorders of mensen met slechte intenties bij hebben. Geef iedereen de ruimte om op een respectvolle manier te rouwen alsjeblieft'', aldus de familie.

'Meer aandacht dubbele paspoorten verdachten'

Officieren van Justitie en rechters moeten alerter zijn op dubbele paspoorten van verdachten die tijdelijk op vrije voeten komen. Dat is niet goed gegaan bij een Turkse hoofdverdachte in een grote fraudezaak met Bulgaren. Alleen zijn Nederlandse paspoort werd ingenomen waarna hij met zijn Turkse paspoort naar Turkije afreisde.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) vindt deze gang van zaken 'zeer onwenselijk', heeft hij donderdagavond aan de Tweede Kamer geschreven. Hij heeft geen signalen dat dit soort problemen vaak voorkomt, maar wil wel dat het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Rechtspraak kijken naar verbeteringen.

Opmerkelijk is dat bij de betrokken verdachte zijn dubbele paspoort wel ter sprake kwam op de zitting. De officier van justitie verzette zich tevergeefs tegen de vrijlating. De rechtbank nam niet in de bijzondere voorwaarden op dat er twee paspoorten waren. De man is voortvluchtig en werd bij verstek veroordeeld. Als het vonnis onherroepelijk wordt, zal de minister Turkije verzoeken hem de straf daar uit te laten zitten.

PES 2016

Het zal vast voor niemand meer een verrassing zijn dat we dit jaar naast FIFA16 ook weer een PES2016 voorgeschoteld krijgen. En waar FIFA16 deze keer hoge ogen probeert te gooien met het damesvoetbal, houdt Konami steevast koers om de basis die ze hebben neergezet met de twee eerdere - op basis van de nieuwe fox-engine -  delen weer te verbeteren.

KNVB: zes wedstrijden te veel

De zogeheten integriteitseenheid van de voetbalbond KNVB neemt de nieuwe gevallen van matchfixing waar Willem II bij betrokken zou zijn, mee in het onderzoek. ",Als het om zes wedstrijden gaat, zijn het er zes te veel", zegt een woordvoerder van de bond in reactie op het artikel in de Volkskrant van vrijdag. Daarin worden zes duels genoemd waarin spelers van de Tilburgse club geld hebben gekregen om de uitslag te beïnvloeden.

"Leuk is anders, maar echt geschrokken zijn we niet", vervolgt de woordvoerder van de KNVB. "Onze integriteitseenheid is in januari gestart met zijn onderzoek toen de zaak met Ibrahim Kargbo naar buiten kwam. Maar in de regel doe je matchfixing niet in je eentje; daar zijn meer spelers voor nodig."

Hij laat nogmaals weten dat de aanpak van matchfixing hoog op de agenda staat van de KNVB: "Het moet bestreden worden. De supporters moeten erop kunnen vertrouwen dat wat ze zien echt is."

'Matchfixingschandaal Willem II nog groter'

Het matchfixingschandaal rond voetbalclub Willem II is groter dan gedacht. Niet alleen de verloren duels tegen Ajax en Feyenoord uit het seizoen 2009/2010 zijn gemanipuleerd, ook drie andere uitwedstrijden in dat seizoen en de bekerwedstrijd in 2008 tegen Roda JC zijn verkocht. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

De krant baseert zich onder meer op e-mails tussen een matchfixer en voormalig Willem II-middenvelder Ibrahim Kargbo. Daaruit zou blijken dat al in 2008 is betaald om ervoor te zorgen dat het bekerduel tegen Roda JC verloren zou gaan. Uiteindelijk dolf de ploeg uit Tilburg met 1-0 het onderspit.

Volgens de Volkskrant handelde Kargbo niet alleen, maar was hij onderdeel van het complot. Bij de manipulatie van de wedstrijden zou ook toenmalig aanvoerder Maikel Aerts betrokken zijn.

Triatlon Holten aangepast

De organisatie van Triathlon Holten heeft het programma aangepast wegens de extreme weersomstandigheden die zaterdag worden verwacht. Besloten is de recreantenwedstrijden (bedrijventeams, olympische - en 1/8 afstand) in zijn geheel af te gelasten.

De internationale triatlon voor de junioren en elite gaat wel door maar zowel de afstanden als de starttijden zijn aangepast. In overleg met de Nederlandse en Europese bond en de andere betrokken instanties zoals hulpdiensten en plaatselijke autoriteiten zijn die verplaatst naar het eind van de middag, begin van de avond. De olympische afstand is ingekort tot een sprintafstand (750 m zwemmen, 20 km fietsen, 5 km lopen).

Verplaatsing van het evenement naar een andere dag was organisatorisch niet mogelijk.

Coureurs McLaren krijgen extra motorwissel

De Formule 1-coureurs van McLaren krijgen de beschikking over een extra motorwissel. Dat maakte wereldautosportbond FIA donderdag bekend. De beslissing is onderdeel van een aantal reglementswijzigingen waartoe het belangrijste Formule 1-overlegorgaan, de Strategy Group, deze week heeft besloten.

McLaren maakt gebruik van Honda-motoren. Het Japanse merk keerde dit jaar terug in de Formule 1, maar heeft grote moeite met de betrouwbaarheid van de motor. Daardoor overschreden coureurs Jenson Button en Fernando Alonso beiden al het maximaal toegestane aantal van vier krachtbronnen in een seizoen, wat het duo op flinke straffen kwam te staan.

De Strategy Group heeft nu met terugwerkende kracht bepaald dat motorleveranciers in hun eerste jaar vijf motoren mogen inzetten. Daardoor mogen de McLaren-rijders straffeloos nog een keer van motor wisselen.

Button: McLaren blijft erin geloven

Het formule 1-team van McLaren vertrouwt erop dat het dit jaar nog beter gaat presteren. Dat zei coureur Jenson Button donderdag in de persconferentie voor zijn thuisrace, de Grand Prix van Groot-Brittannië. "We blijven er sterk in geloven. Er zitten nog veel verbeteringen aan te komen", liet Button weten.

McLaren werkt nauw samen met motorleverancier Honda, die dit jaar terugkeert in de formule 1. Tot nu toe liep die rentree dramatisch, vooral door de zwakke en onbetrouwbare Honda-motor. Button finishte één keer in de punten, en viel de laatste twee races uit.

Daar laat de ex-kampioen zich niet door kennen. "Het vertrouwen is groot, ondanks de laatste races", aldus Button. "We zijn één team. Als er wat is, praten we erover. Alleen zo kunnen we de situatie verbeteren."

Van Aartsen: trots op Schilderswijkers

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen is tevreden over de maatregelen die hij heeft genomen om de rust in de Schilderswijk terug te brengen. In de nacht van donderdag op vrijdag pakte de politie alsnog zo'n honderd relschoppers op omdat ze ondanks het samenscholingsverbod bijeen kwamen op het Hobbemaplein in Den Haag.

"Het heeft goed gewerkt", zei Van Aartsen vrijdagochtend tegen de NOS. "Dit komt vooral doordat de jongeren en buurtvaders de wijk in zijn gegaan. Ik ben zeer trots op de Schilderswijkers die hun wijk hebben teruggeëist. Samen met het vakkundig optreden van de politie is het daarom rustig gebleven."

Van Aartsen blijft de aanpak de komende dagen voortzetten. "Ik hoop dat we dit door kunnen zetten en dat we het rustige beeld in de wijk kunnen herstellen." De burgemeester benadrukte dat de rellen niks meer te maken hebben met de dood van Mitch Henriquez. "Nul komma nul."

Oukitel U8, compleet plaatje

Oukitel is een vrij nieuw merk en de U8 is eigenlijk pas het tweede toestel dat ze op de markt hebben gebracht. Nu is Oukitel zelf niet onervaren, het is een merk van de fabrikant Ouki, die al jaren toestellen fabriceert voor de Chinese markt. Het nieuwe merk is bedoeld om de internationale markt te veroveren, en aan een hoop dingen kan je merken dat ze erg serieus zijn. Het is een van de weinige merken die hun eigen fabricage doen en een eigen R&D-team hebben voor de software. Hoe dat uitpakt lees je in deze review van user Kenzi.

Hearthstone-aankondiging op 22 juli

Onze collega's bij PCGamer kregen een mooi pakketje van Blizzard. Bij het openmaken werden zijn begroet met een fanfare en een stuk perkament, waarop de aankondiging van de nieuwe Hearthstone-uitbreiding wordt bevestigd.

De daadwerkelijke aankondiging volgt op 22 juli aanstaande. Of het hier gaat om een nieuwe kaarten-uitbreiding, modus of iets anders is nog niet helemaal duidelijk. Aangezien in de laatste paar maanden al een nieuwe modus en een nieuw solo-avontuur beschikbaar kwamen, lijkt het eerste het meest waarschijnlijk.

Hearthstone Perkament aankondiging

Blikseminslag veroorzaakt veel branden

Blikseminslag heeft donderdagavond en -nacht in verschillende delen van het land voor veel branden gezorgd. De brandweer had het erg druk in onder meer Groningen, Overijssel en Gelderland.

Een boerderij vatte vlam in het Overijsselse Kallenkote, in de buurt van Steenwijk. Dat kwam vermoedelijk door het extreme weer. Het vuur sloeg over op de stallen, maar de brandweer wist te voorkomen dat 150 koeien het slachtoffer zouden worden. De beesten zijn op tijd de wei in gejaagd.

Bij de brand is asbest vrijgekomen. Omwonenden moeten daarom ramen en deuren gesloten houden. Volgens een woordvoerder van de brandweer IJsselland was het donderdagnacht 'erg druk'. 'Het is in de hele regio rennen geweest, met name door het noodweer.'

Dat was ook het geval in Gelderland. Zo ging in Bennekom een woonboerderij verloren en in Winssen raakte een boerderij zwaar beschadigd. In Twello brak brand uit in een woning met rieten dak. Niet ver van Twello, in Teuge, werd een trein geraakt door de bliksem.

In het Twentse Ootmarsum kwamen 2000 biggen om bij een brand in een stal, meldt de NOS. In het Groningse Marum konden achttien koeien op tijd uit hun brandende stal worden gered, al kwam wel een kalf om toen het dak instortte door het vuur.

In de stad Groningen vloog het dak in brand van het gebouw van DUO, de uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid voor het onderwijs in de stad. En in Hoogersmilde (Drenthe) is de brandweer druk met het blussen van een stapel hooibalen die door de bliksem in brand waren gevlogen.

Democraat Jim Webb presidentskandidaat VS

Democraat Jim Webb wil president van de Verenigde Staten worden. De voormalige senator van de staat Virginia maakte zijn kandidatuur donderdag bekend. De 69-jarige Webb is de vijfde kandidaat namens de Democratische Partij.

Webb, een Vietnam-veteraan, zat van 2007 tot 2012 in de senaat. Zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen werd al verwacht. Via zijn website JimWebb'16 kwam het verlossende woord. 'Ons land heeft behoefte aan een frisse aanpak voor het oplossen van de problemen die ons land zo vaak onnodig verdelen', schrijft Webb in een statement.

Hij wil onder meer extra economische maatregelen om de Amerikaanse middenklasse te steunen en hervorming van het strafrechtstelsel. Webb staat verder bekend om zijn scherpe kritiek op het Amerikaanse buitenlandbeleid en zijn steun voor Amerikaanse militairen in het buitenland.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn in november 2016. Naast topfavoriet Hillary Clinton hebben zich nog drie kandidaten voor de democratische nominatie gemeld: Bernie Sanders, Martin O'Malley en Lincoln Chafee. Webb is reëel: 'Ik ken mijn kansen, zeker gezien het huidige politieke klimaat waarin eerlijk debat vaak door grote sommen geld wordt overstemd.'

Tel kwijt
Bij de Republikeinen staat de teller inmiddels op veertien kandidaten. President Obama zei donderdag in een toespraak gekscherend dat hij de tel kwijt is. 'Binnen de Democratische partij is er een gezonde strijd, maar ik ben de tel kwijt wat betreft de Republikeinen die deze baan willen. Ze hebben er genoeg om hun eigen Hunger Games te houden.'

Naar verwachting wordt het Republikeinse deelnemersveld deze maand nog verder uitgebreid. Gouvereurs Scott Walker (Wisconsin) en John Kasich (Ohio) stellen zich waarschijnlijk later deze maand kandidaat. Bij de Democraten wordt hooguit nog één mogelijke kandidaat verwacht: de huidige vice-president Joe Biden. Het is nog onduidelijk of hij zich kandidaat gaat stellen.

Oud-senator Jim Webb stelt zich kandidaat
Oud-senator Jim Webb stelt zich kandidaat (Foto: ANP)

Blikseminslag in trein Teuge, 1 gewonde

Bij het Gelderse Teuge is de bliksem ingeslagen in een trein. Daarbij is één gewonde gevallen. Het slachtoffer is afgevoerd naar het ziekenhuis, meldt de veiligheidsregio. Volgens regionale media gaat het om de machinist van de trein.

Het incident gebeurde op het traject van Deventer naar Apeldoorn, tussen Teuge en Twello. De machinst zette direct na de inslag de trein stil. Hierdoor werd ook een goederentrein uit tegenovergestelde richting enige tijd opgehouden.

Met een vervangende trein zijn 19 passagiers uit de getroffen trein alsnog naar Apeldoorn gebracht. Door de blikseminslag ware er enkele uren geen treinverkeer mogelijk tussen Deventer en Apeldoorn.

Eerder donderdagavond was ook een trein op het traject Amersfoort-Baarn door de bliksem geraakt, meldt de NOS. Dat gebeurde ter hoogte van de Soesterweg in Amersfoort. Niemand raakte gewond. De trein kon na een half uur doorrijden, maar het incident leidde wel tot vertraging op het spoor.

Vanaf Belgische GP verbod op hulpmiddelen

De F1 Strategy Group heeft in een vergadering voorafgaand aan de Britse Grand Prix over grote veranderingen voor de komende seizoenen gediscussieerd. Uit de vergadering kwam naar voren dat de huidige regels omtrend de straffen na een motorwissel op de schop moeten en dat de hulpmiddelen en coaching vanaf de pitmuur in de ban moeten. 

De wagens worden volgend jaar, als het voorstel goedgekeurd wordt, al sneller en luider en de kwaliteiten van de coureur zullen een grotere rol gaan spelen. Van dit laatste is al sprake vanaf de Belgische Grand Prix, na een unaniem akkoord om de software en andere hulpmiddelen die het rijden makkelijk maken te verbieden.

Volgens de Strategy Group ligt de nadruk van het verbod op de starts en zal het de rijder de controle over de wagen terug laten krijgen, wat opwinding en onvoorspelbaarheid in de hand werkt. Het coachen van een rijder zal ook worden verboden.

Tevens wordt voorgesteld om de teams meer vrijheid te geven bij de keuze van een bandencompund en om de auto's een sneller en agressiever uiterlijk te geven in 2017. Hiernaast zou er een extra motor per seizoen moeten worden vrijgegeven voor elke nieuwe leverancier en zou ook Honda hieronder moeten vallen.

De teams mogen per seizoen slechts vier aandrijflijnen per seizoen verbruiken, een beperking die Red Bull, Toro Rosso en McLaren al verbroken hebben, met grote gridstraffen als gevolg.

Ook werd er gesproken over veranderingen aan het format van een Formule 1-weekend. Er gaan geruchten rond dat er gesproken is over een sprintrace op zaterdag en over een omgekeerde grid, een idee waar de fans weinig in zagen.

Kamer wil verbod op sharia partij

Groeperingen die erop uit zijn de democratische rechtsorde omver te werpen of af te schaffen, moeten verboden kunnen worden. De Tweede Kamer heeft het kabinet donderdagavond opgeroepen om met voorstellen te komen voor een verbod.

CDA, SGP en VVD dienden de motie in, met in gedachten (politieke) groeperingen die de sharia (islamitische wetgeving) bepleiten. Ze verwijzen naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat stelt dat de sharia strijdig is met het Europese mensenrechtenverdrag EVRM.

Een meerderheid steunde de motie. Ze vinden dat er geen ruimte moet zijn voor organisaties die de democratische rechtsorde misbruiken om deze rechtsorde vervolgens terzijde te schuiven.

Het kabinet had op verzoek van het CDA al een verbod op shariapartijen onderzocht. Maar het liet in maart weten dat er al genoeg middelen zijn om op te treden tegen organisaties die antidemocratisch handelen of soortgelijk beleid ontwikkelen. Het CDA diende daarop alsnog een motie in.

Maldonado neemt Verstappen niets kwalijk

Formule 1-coureur Max Verstappen hoeft niet bang te zijn dat collega Pastor Maldonado boos op hem is. Het tweetal vocht twee weken geleden in Oostenrijk een keihard duel uit op de baan, waarbij Verstappen volgens Maldonado 'de regels niet helemaal in acht nam'. Bij de persconferentie voor de Grand Prix van Groot-Brittannië liet de Venezolaan donderdag echter weten Verstappen niets meer kwalijk te nemen.

"Het was een mooi en eerlijk gevecht", meende Maldonado. "Ik geniet er altijd van om zo'n knokpartij te leveren. Max zat soms wat dichtbij en probeerde zich heel breed te maken, maar dat hoort erbij. Ik vond het goed dat de wedstrijdleiding ons gewoon liet vechten."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.