The November Man

The November Man is een film die gebaseerd is op het boek There Are No Spies van Bill Granger en waarin de voormalige CIA-agent Peter Devereaux (Pierce Brosnan) de hoofdrol speelt. Het verhaal begint in 2008 als Devereaux samen met zijn protegé Mason (Luke Bracey) een klus opknapt, waarbij door laatstgenoemde een onschuldig slachtoffer valt. Daarna springt het verhaal vijf jaar vooruit in de tijd. Devereaux geniet inmiddels van een rustig leven in Zwitserland, maar daar komt een einde aan als een vroegere baas bij hem langskomt en aan hem vertelt dat een ex-vriendin van Devereaux in gevaar is en Rusland uit gesmokkeld moet worden. De ex-CIA-agent besluit zijn pensioen tijdelijk aan de kapstok op te hangen om aldus nog eenmaal al zijn skills in de strijd te gooien.

The November Man 1

Eenmaal in Moskou ontdekt Devereaux al snel dat er een smerig spelletje wordt gespeeld en gaat er van alles mis. Devereaux belandt in Belgrado en zweert om wraak te nemen op iedereen die met het mislukken van zijn opdracht te maken had. Alsof dat al niet genoeg werk is, krijgt hij dan ook nog eens zijn voormalige pupil Mason achter hem aan die koste wat kost wil bewijzen dat hij nog beter is dan zijn leermeester. Wat volgt is een dodelijke gevecht waarbij de voormalige CIA-agent de strijd aan moet gaan met Russische huurmoordenaars, op hol geslagen CIA-agenten en nog veel meer levensgevaarlijk gespuis.

The November Man 2

Bij het bekijken van een film met Pierce Brosnan, waarin het draait om geheime agenten en huurmoordenaars, zullen er maar heel erg weinig mensen zijn die geen link zullen leggen met de uiterst populaire franchise James Bond, waarin de acteur een aantal keren de titelrol mocht vertolken. Waar James Bond de meest vernuftige gadgets voor het grijpen heeft, moet Peter Devereaux het hebben van bruut en lomp geweld. Een man die niet hoeft na te denken als hij de slagader van een vrouw doorsnijdt om zo aan zijn gewiekste tegenstander te ontkomen. Ook actrice Olga Kurylenko, die we in The November Man zien in de rol van de vluchtelinge Alice Fournier, zagen we eerder al eens als Bond-girl opduiken in Quantum Of Solace en ze weet ook in deze film te overtuigen als een jonge vrouw die op zoek is naar gerechtigheid.

The November Man 3

Het door Michael Finch (Predators) en Karl Gajdusek (Trespass) geschreven scenario werd verfilmd door regisseur Roger Donaldson, die al eerder in Hollywood naam wist te maken met films zoals Dante's Peak (eveneens met Brosnan in de hoofdrol), Cocktail, No Way Out, Thirteen Days, The Recruit, en The Bank Job. The November Man laat zich bekijken als een redelijk voorspelbaar en cliché spionageverhaal, doorspekt met harde vechtscènes en explosieve achtervolgingen, dat evenwel nergens echt boven het gemiddelde in het genre weet uit te stijgen. Dat ook de makers van deze dvd met een laag budget moesten werken, blijkt wel uit het feit dat er niet eens een menu aan de film is toegevoegd en er dus ook geen extra's op het glimmende schijfje te vinden zijn. Toch is het een aardig filmpje voor een regenachtige dag.