FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 22 juli 2014

[upd] Woensdag dag van nationale rouw

Premier Mark Rutte heeft woensdag 23 juli uitgeroepen tot dag van nationale rouw. Op overheidsgebouwen in het hele land zal de vlag halfstok worden gehangen. Rondom de aankomst van de eerste vlucht met slachtoffers van de rampvlucht MH17 woensdag wordt een minuut stilte in acht genomen. Dat maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag bekend.

Bij de aankomst van het vliegtuig met lichamen in Eindhoven zullen koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig zijn. Daarnaast zijn ook Rutte en vice-premier Lodewijk Asscher en vertegenwoordigers van andere landen die slachtoffers te betreuren hebben aanwezig.

Update 23.38 uur
In het kader van de nationale rouwdag wordt de programmering van de publieke omroep morgen aangepast. In verband met de aankomst van de lichamen in Nederland begint op Radio 1 om 14.00 uur een speciale uitzending. Op Nederland 1 is vanaf 14.30 uur een speciale uitzending te volgen.

Shakhtar wint Super Cup in onrustig Oekraïne

In Oekraïne wordt ondanks de dramatische gebeurtenissen weer gevoetbald. Shakhtar Donetsk won dinsdagavond de Super Cup ten koste van Dinamo Kiev (2-0).

De wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar in Oekraïne werd in Lviv afgewerkt, op ruim 1200 kilometer van Donetsk. Rond de thuisbasis van Shakhtar Donetsk wordt al maandenlang gevochten. Pro-Russische separatisten hebben de macht gegrepen in een groot deel van Oost-Oekraïne.

De spanningen zijn sinds vorige week donderdag nog verder opgelopen. Bij een vliegramp op de grens van Oekraïne en Rusland kwamen 193 Nederlanders om het leven. Premier Mark Rutte kondigde dinsdagmiddag aan dat woensdag in Nederland een dag van nationale rouw is.

De Zuid-Amerikanen Alex Teixeira, Douglas Costa en Facundo Ferreyra weigerden terug te keren bij Shakhtar Donetsk vanwege de onrust in Oekraïne. Teamgenoten Fred, Dentinho en Ismaily lieten zich al wel weer zien na een boycot, maar zij zaten niet bij de wedstrijdselectie voor de Super Cup.

Jeremain Lens ontbrak bij Dinamo Kiev omdat hij nog vakantie heeft na het WK. Oleksandr Gladkiy opende namens Shakhtar Donetsk een kwartier voor tijd de score. In de slotfase bepaalde Marlos de eindstand op 2-0. Shakhtar Donetsk keert daardoor met een prijs terug naar het onrustige Oost-Oekraïne.

Albert Heijn haalt guacemoledip uit schappen

Albert Heijn stopt met het verkopen van zijn guacemoledip. Dat heeft de supermarktketen besloten naar aanleiding van kritiek van de Consumentenbond. De dip stond op de 'wall of shame' van de bond omdat er geen echte avocado in zit maar slechts 0,7 procent avocadopoeder.

De Consumentenbond is blij dat Albert Heijn het product uit de schappen haalt. "Met de campagne Kletsplaatjes voeren wij al anderhalf jaar actie tegen de marketingtrucs van fabrikanten", zegt voorzitter Bart Combée in een verklaring. Hij hoopt dat de andere genomineerden voor de zogenoemde Kletsmajoor Award hun product of het etiket ook aanpassen.

Naast Albert Heijn maken ook Healthy People en Rivella kans op de 'prijs'. Op de verpakking van Healthy People blauwe bosbes en framboos prijken twee handen vol met deze vruchten, terwijl het product vooral witte druivensap bevat en slechts een beetje bessen- en frambozenpuree. Rivella vermeldt op zijn verpakking prominent 'met natuurlijke ingrediënten', terwijl er ook drie synthetische zoetstoffen inzitten.

De uitslag wordt 15 augustus bekendgemaakt.

[Tour] Gerrans niet meer van start

De Australiër Simon Gerrans gaat woensdag niet meer van start in de zeventiende etappe van de Tour de France. Dat heeft zijn ploeg Orica-Greenedge dinsdag bekendgemaakt. De 34-jarige routinier was al in de eerste etappe ten val gekomen na een botsing met Mark Cavendish. Hij gaat naar huis om van zijn verwondingen te herstellen.

Gerrans laat weten teleurgesteld te zijn dat hij Parijs niet haalt. "Maar met de blessures die ik aan de eerste etappe heb overgehouden is nu stoppen en volledig herstellen de beste beslissing. Ik weet dat ik geen honderd procent was sinds mijn val, maar ik hoopte tijdens de race beter te worden. Dat is niet echt gebeurd."

In de tweede seizoenshelft heeft Gerrans nog de nodige ambities. "Als ik die doelen wil halen dan moet ik echt zorgen dat het honderd procent goed zit met mijn gezondheid."

Robert Downey jr. wederom bestbetaalde acteur

Robert Downey jr. is voor het tweede jaar op rij de bestbetaalde acteur ter wereld. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift Forbes. Van juni 2013 tot en met juni van dit jaar verdiende de Iron Man-acteur 75 miljoen dollar, zo'n 55,5 miljoen euro. Vorig jaar stond hij met hetzelfde bedrag bovenaan de lijst.

De films van Downey jr. brachten in totaal wereldwijd vier miljard dollar op. Het lijkt hiermee nogal waarschijnlijk dat hij de komende jaren in de films over Iron Man en The Avengers blijft terugkomen.

De 49-jarige Downey jr. wordt gevolgd door Dwayne Johnson, die met 38,5 miljoen euro op de tweede plaats staat. De spierbundel en worstelaar verdiende zijn geld voornamelijk met een bijrol in de immens lucratieve filmreeks Fast & Furious. Met Hercules, die eind deze maand in de Nederlandse bioscopen verschijnt, speelt hij zijn eerste hoofdrol in een grote zomerfilm.

Bradley Cooper haalt met een jaarinkomen van 34 miljoen euro de derde plaats in de lijst. Hij wordt gevolgd door Leonardo DiCaprio, die 29 miljoen euro verdiende. Chris Hemsworth, die voor het eerst op de lijst voorkomt, kwam hier met 27 miljoen euro net onder. De top tien wordt gecompleteerd door Liam Neeson, Ben Affleck, Christian Bale, Will Smith en Mark Wahlberg.

[EL] Uitslag tweede voorronde (22/07/2014)

Vanavond werd er één duel gespeeld in de tweede voorronde van de Europa League. Zeljezničar nam het op tegen Metalurg Skopje. Door de 2-2 in blessuretijd van Mile Krstev mag Metalurg door naar de derde ronde. 

Krstev speelde vroeger in Nederland bij sc Heerenveen, FC Groningen en Veendam. De heenwedstrijd in Skopje eindigde in 0-0, waardoor Metalurg op uitdoelpunten door gaat. Na een zette Ninoslav Dodevski met een eigen doelpunt Zeljezničar op voorsprong. Rijad Bajić maakte er begin tweede helft 2-0 van. 

Marjan Radeski maakte snel daarna de aansluitingstreffer en Krstev zorgde uiteindelijk dat Metalurg Skopje met een goed gevoel weer in het vliegtuig kan stappen. Donderdag worden de overige returns gespeeld in de Europa League. FC Groningen speelt dan thuis tegen Aberdeen. 

Nederlandse kust op zes plekken extra versterkt

De Nederlandse kust wordt op zes plaatsen extra versterkt zodat Nederland beschermd blijft tegen de stijgende zeespiegel. Het verhogen van de kust is onderdeel van het langetermijnonderhoud, maakt Rijkswaterstaat dinsdag bekend.

Op zes locaties is extra verhoging van de kust nodig. Het onderhoud komt bovenop het aanbrengen van zand, op en voor de gehele Nederlandse kust. Dat is nodig omdat de kust voortdurend terrein verliest door zee en wind.

Het extra zand zorgt ook voor een meerwaarde van de gebieden. "Door een breder strand is er meer ruimte voor strandtenten en recreanten. Ook kunnen mooie duinen ontstaan, wat weer meer mensen trekt", vertelt een woordvoerder.

Vanaf volgend jaar wordt voor het extra onderhoud in totaal 16 miljoen kub extra zand gestort. Een deel gaat naar de Waddeneilanden Ameland en Vlieland, en Callantsoog. Het overige zand is bestemd voor de Zeeuwse kustplaatsen Brouwersdam, Domburg en de Westkapelse Zeedijk.

Gudelj blij met aanstelling Advocaat

Servisch international Nemanja Gudelj kijkt uit naar een nieuwe samenwerking met Dick Advocaat. De Hagenaar werd dinsdag aangesteld als bondscoach van Servië. Gudelj (22) leerde Advocaat kennen als trainer van AZ. De oud-bondscoach van onder meer Oranje en Rusland besloot na vorig seizoen uit Alkmaar te vertrekken.

Advocaat wilde nog eens aan de slag bij een nationale voetbalbond en ging in op een aanbieding van de Servische bond. "Het is een goede zet geweest Advocaat bondscoach te maken", zei 4-voudig international Gudelj tegen Voetbal International. "Ik heb alleen maar goede ervaringen met hem. Wat ik vorig seizoen altijd zo mooi vond bij AZ, was dat het altijd leek of hij zelf nog meespeelde."

"Zeker gezien zijn leeftijd vind ik dat opmerkelijk. Zodra hij opsprong van de bank maakte hij met zijn fanatisme ook echt iets los bij de spelers. Hij is een trainer die houdt van dominant en agressief voetbal. Dat past wel bij Servië. Advocaat heeft veel ervaring met diverse landen."

Kwaliteiten
"En dat hij de taal niet machtig is, zal geen probleem zijn. Ik denk dat tachtig procent in het buitenland speelt. Die jongens spreken allemaal goed Engels", aldus de middenvelder van AZ. Advocaat moet Servië de komende twee jaar naar het EK in Frankrijk leiden.

"We hebben een vrij jonge groep, met Aleksandar Kolorov van Manchester City en Branislav Ivanovic van Chelsea als routiniers. Daarnaast kent Advocaat natuurlijk ook de spelers die in Nederland hebben gezeten, zoals Dusan Tadic, Filip Djuricic en Miralem Sulejmani. Onze selectie heeft veel kwaliteit, dus ik verwacht niet dat de trainer veel zal veranderen", besluit Gudelj.

Duitse rechter opent deur naar thuiskweek mediwiet

Een deel van de Duitsers mag binnenkort mogelijk zelf medicinale cannabis telen. Dat heeft een Keulse rechter dinsdag bepaald. De zaak was aangespannen door drie pijnpatiënten.

De bestuursrechter oordeelde dat het overheidsorgaan dat medicinale cannabisproducten moet goedkeuren opnieuw naar de zaak moet kijken. De klagers, die chronische pijnklachten hebben, hebben aangetoond dat ze goedgekeurde wiet niet kunnen betalen. Volgens het vonnis hebben ze om hun pijn te verlichten geen andere keuze dan zelf marihuana kweken.

De uitspraak op het kweekverbod is niet van toepassing op alle pijnpatiënten met beperkte middelen, benadrukte de rechter. Toestemming voor thuis kweken mag pas gegeven worden na 'grondig en individueel' onderzoek. De rechter wees de claim van twee andere klagers af.

Het gebruik van medicinale wiet is in Duitsland toegestaan, maar de zorgverzekering vergoedt de kosten niet.

'American Pie was nu niet succesvol geweest'

American Pie was eind jaren negentig een hit in de bioscoop, maar zou het nu niet goed meer doen onder jongeren. Dat denkt althans Jason Biggs, die de hoofdrol speelde in de eerste en de drie volgende films. "Die doelgroep wordt tegenwoordig aan zo veel meer blootgesteld", zegt de acteur tegen de Amerikaanse nieuwssite The Huffington Post.

Volgens de 36-jarige Biggs zijn jongeren door het internet nu een stuk minder snel onder de indruk van dingen die ze zien. "Er is zo veel meer te zien en ik denk dat vooral tieners daardoor gevoellozer zijn geworden."

Toen de eerste American Pie-film in 1999 verscheen, was de film op het randje. "Toen dachten mensen: waar stopt hij zijn penis nou in", zegt Biggs over de beroemde scène waarin zijn personage intiem is met een verse warme appeltaart. "Nu denken mensen: oh ja, het zal wel, natuurlijk deed hij dat."

Jongetje verdronken in recreatieplas

In een recreatieplas in Beusichem is dinsdagavond een jongetje van 6 jaar verdronken. Het kind raakte aan het einde van de middag vermist en werd na een grote zoektocht rond het recreatiegebied in de plaats bij Culemborg aangetroffen in het water. Reanimatie mocht niet meer baten, meldt de politie.

Het jongetje stond met zijn ouders op een camping in Buren, niet ver van Beusichem. Veel recreanten hielpen de ouders met zoeken.

Italië pakt mensensmokkelaars op om moorden

De Italiaanse autoriteiten hebben vijf personen opgepakt die ervan worden beschuldigd tientallen migranten te hebben vermoord. De migranten zouden zijn doodgestoken toen ze probeerden van het schip af te komen waar ze mee naar Europa werden gesmokkeld. Anderen zouden het leven hebben gelaten na het inademen van uitlaatgassen in het ruim van het schip.

De vijf mensensmokkelaar werden opgepakt op het eiland Sicilië. Ze worden aangeklaagd voor het doodsteken en overboord gooien van zo'n zestig migranten die probeerden uit het vrachtruim van het schip te vluchten. De lichamen zijn nog niet teruggevonden, maar de Italiaanse autoriteiten zeggen dat de overlevenden hebben beschreven hoe ze de anderen in zee zagen drijven en hulpeloos moesten toekijken.

Het schip met de migranten werd zaterdag door de kustwacht aangetroffen. Meer dan 550 mensen konden worden gered. In het ruim werden de lichamen van dertig migranten gevonden. De meesten waren gestikt.

Onduidelijk hoeveel lichamen zijn geborgen

Een dag voor de terugkeer van de eerste stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne is nog volstrekt onduidelijk om hoeveel lichamen het gaat. De tellingen lopen uiteen van 200 tot 280. De koelwagens met de lichamen zijn nog niet allemaal geopend en de zakken met stoffelijke resten blijven dicht tot ze in Nederland zijn, zegt een woordvoerder van de politie.

"We weten het echt nog niet. We gaan uit van tweehonderd, maar het kunnen er ook heel goed meer zijn. Er zijn zelfs geluiden dat het er 280 zijn", aldus de politiezegsvrouw die in Charkov aanwezig is bij de treinen die de lichamen bevatten. "Er komt pas meer duidelijkheid als het identificatieproces in Nederland op gang komt."

Het kan nog dagen duren voordat alle lichamen naar Nederland zijn gebracht, zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. "In de eerste vluchten zitten zeker niet alle lichamen. Hoeveel het er wel zijn weten we mogelijk morgen."

De wagons met lichamen worden zo kort mogelijk voor vertrek geopend om de lichamen en lichaamsdelen niet te veel te belasten. Het is niet uitgesloten dat lichaamsdelen van een slachtoffer over meerdere zakken verspreid zijn. Dat maakt het extra lastig een inschatting te maken van de hoeveelheid slachtoffers die in de koelwagons liggen.

Rampplek
Volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa liggen er nog altijd menselijke resten op de plek waar vlucht MH17 is neergestort. Vermoed wordt dat de lichaamsdelen onder brokstukken van het toestel liggen, maar de bergingswerkzaamheden lijken stilgelegd.

De rampplek wordt dinsdag, vijf dagen na de ramp, nog altijd niet bewaakt. Zelfs het rood-witte lint dat op sommige plekken was gespannen is weggehaald. De akkers waar het toestel neerkwam liggen nog vol met brokstukken.

Onderzoekers van Malaysia Airlines en OVSE-waarnemers brachten dinsdag een bezoek aan het gebied. Ze liepen met rugzakken rond en fotografeerden brokstukken. Volgens OVSE-woordvoerder Michael Bociurkiw is het de hoogste tijd voor grondig onderzoek van de rampplek

[CL] Uitslagen tweede voorronde (22/07/2014)

Vanavond werden er elf returns gespeeld in de tweede voorronde van de Champions League. Woensdag staan er nog zes wedstrijden op het programma. 

Celtic walsde met 4-0 over KR uit IJsland heen. Virgil van Dijk was goed voor de eerste twee treffers. De Fin Teemu Pukki zorgde de andere twee doelpunten. Fred Benson trof doel namens FC Sheriff tegen FK Sutjeska. De Moldavische club gaat door naar de derde ronde. 

Leroy George maakte de 4-0 voor Qarabağ FK tegen Valletta. De club uit Azerbeidzjan won het heenduel al met 1-0. 

Uitslagen Champions League tweede ronde - returns

Thuis Uit Uitslag Agg.
F91 Dudelange (Lux) PFC Ludogorets Razgrad (Bul) 1-1  1-5 
KS Skënderbeu (Alb) FC BATE Borisov (WRu) 1-1  1-1* 
FK Sutjeska (Mon) FC Sheriff (Mol) 0-3  0-5 
FC Levadia Tallinn (Est) AC Sparta Praha (Tsj) 1-1  1-8 
The New Saints FC (Wal) ŠK Slovan Bratislava (Slw) 0-2  0-3 
Debreceni VSC (Hon) Cliftonville FC (Nie) 2-0  2-0 
HB Tórshavn (Far) FK Partizan (Ser) 1-3  1-6 
VMFD Zalgiris (Lit) GNK Dinamo Zagreb (Kro) 0-2 0-4
Qarabağ FK (Aze) Valletta FC (Mal) 4-0  5-0 
Maccabi Tel Aviv (Isr) FC Santa Coloma (And) 2-0  3-0 
Celtic FC (Sch) KR Reykjavík (IJs) 4-0  5-0 

* wint op uitdoelpunten

Bijzonder: Drie Nederlandse tennissers winnen

Het was vandaag een bijzondere dag voor het Nederlandse tennis. Drie Nederlandse mannen wonnen vandaag hun wedstrijd op de ATP Tour, dit gebeurde tien jaar geleden voor het laatst. Dit maakte databureau Infostrada vanavond bekend.

Robin Haase won in Gstaad van Aleksandr Nedovjesov uit Kazachstan, Igor Sijsling klopte in het Kroatische Umag de Duitser Julian Reister terwijl Thiemo de Bakker in Atlanta te sterk was voor de Canadees Steven Diez. De laatste keer dat op één dag drie Nederlanders een wedstrijd op de ATP Tour wonnen was op 13 juli 2004. Toen wonnen Raemon Sluiter, Martin Verkerk en Dennis van Scheppingen hun wedstrijd.

Paard van Engelse Queen testte positief

Het Engelse racepaard Estimate is betrapt op het gebruik van morfine. De 5-jarige merrie is eigendom van de Engelse koningin Elizabeth. Buckingham Palace laat dan ook weten dat Estimate waarschijnlijk besmet voedsel heeft gegeten. Het paard won vorig jaar de prestigieuze Gold Cup op Royal Ascot. Dit jaar werd het tweede.

John Warren, de raceadviseur van de koningin, liet dinsdag weten dat Estimates trainer Michael Stoute 'nauw samenwerkt met de betreffende voedselleverancier om te bepalen hoe het voedsel besmet heeft kunnen raken'. Elizabeth is volgens Warren 'op de hoogte gesteld van de situatie'.

De Bakker overklast Diez in Atlanta

Thiemo de Bakker heeft de tweede ronde van het ATP-toernooi in Atlanta bereikt. Voor de tweede dag op rij stond de Westlandse tennisser tegenover Steven Diez. Hij liet de Canadees kansloos: 6-1 en 6-2. In de tweede ronde is de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson (2) De Bakkers volgende tegenstander. Vorig jaar was Anderson verliezend finalist in Atlanta.

Maandag speelden De Bakker en Diez in de laatste kwalificatieronde tegen elkaar. Toen gaf de Nederlander aan het begin van de tweede set op omdat hij als lucky loser toch al zeker was van deelname aan het hoofdtoernooi. Het lot koppelde hem in de eerste ronde opnieuw aan Diez, die als nummer 265 van de wereld 123 plaatsen lager staat dan De Bakker.

James: "Een droom is uitgekomen"

James Rodríguez is dinsdagavond gepresenteerd bij Real Madrid. De Colombiaan is trots dat hij voor De Koninklijke gaat spelen. Rodriguez tekende tot medio 2020. De topscorer van het afgelopen WK komt voor 88 miljoen euro over van AS Monaco.

Bij Real Madrid draagt hij rugnummer 10. "Een droom is uitgekomen. Ik wil iedereen bedanken die vandaag met mij meegekomen is", zei Rodríguez tijdens de presentatie. "Ik hoop op een mooie tijd en wil veel prijzen winnen."

Real Madrid-voorzitter Florentino Pérez sprak zich uit over de tweede topaankoop van de Madrilenen. De Spaanse grootmacht haalde eerder Toni Kroos weg bij Bayern München. "We hebben vorig seizoen twee titels gewonnen, maar ik denk dat we deze zomer alleen maar sterker zijn geworden", aldus Pérez.

Thuis
Pérez vervolgt: "Real Madrid wil altijd prijzen winnen en daarom kunnen we niet stil blijven zitten. We hebben iemand gekocht die de voetbalfans verwend en één van de sensaties was op het WK. Welkom James Rodriguez, de winnaar van de Gouden Schoen (topscorer, red.) en de maker van het mooiste doelpunt op het WK in Brazilië."

"Je hebt nooit jouw voorkeur voor ons shirt verborgen. De droom voor jou gaat beginnen. Je droomde ervan het shirt van voorbeelden als Zidane, Raul en Beckham te dragen. Jouw familie en jouw land moeten trots op jou zijn. Beste James, Bernabeu is nu jouw thuis", aldus Pérez, die zich richtte tot Rodríguez.

Golfer Lafeber wil toernooi Oekraïne van kalender

Golfer Maarten Lafeber vindt dat een golftoernooi in Oekraïne niet door moet gaan. Dat schrijft hij dinsdag op zijn website. Het toernooi in september in Charkov maakt deel uit van de Challenge Tour. "Ik moet zeggen dat ik het een schande vind van de Tour dat dit toernooi nog niet gecanceld is", schrijft hij.

Lafeber vindt dat het niet kan dat er in Oekraïne wordt gespeeld, mede vanwege de ramp met Malaysia Airlines vlucht MH17. "Het is al een tijd onrustig in Oekraïne en niet veilig om naartoe te gaan en al helemaal raar om er een golftoernooi te spelen. Ik vind dat de European Tour hier snel een wijze beslissing over moet nemen en dit toernooi moet cancelen."

Charkov ligt overigens niet in het gebied dat door pro-Russische separatisten wordt betwist. De stad is dan ook veilig. Voor Lafeber maakt dat echter niet uit. "Ik speel zeker niet! Toernooi of geen toernooi."

Toch geen straf voor molesteren hoofd vriend

Een 44-jarige man uit Wervershoof heeft in hoger beroep geen straf gekregen voor zijn poging een vriend te doden. Beide mannen hadden de bewuste avond in mei 2012 alcohol en drugs gebruikt en toen het slachtoffer hem in zijn keel probeerde te bijten, gebruikte de man grof geweld om hem uit te schakelen.

De man uit Wervershoof sloeg zijn plaatsgenoot met een stofzuigerslang, een kandelaar, een of meerdere vazen en een fles, genoeg om poging tot doodslag bewezen te verklaren. Het slachtoffer raakte zwaargewond en is de rest van zijn leven hulpbehoevend.

De rechtbank had de man eerder vier jaar cel opgelegd en in hoger beroep was die straf ook geëist. Volgens het gerechtshof in Amsterdam was echter sprake van noodweerexces. Het gebruikte geweld 'stond niet in verhouding' tot de aanval, maar omdat het slachtoffer hem naar de keel bleef vliegen en zelfs een hap uit zijn lip nam, krijgt hij geen straf opgelegd. Hij is ontslagen van alle rechtsvervolging.

Hoofd metro Moskou ontslagen na ontsporing

De baas van het Moskouse metrobedrijf is dinsdag ontslagen naar aanleiding van de dodelijke ontsporing van vorige week, die aan 23 mensen het leven kostte. Dat meldt het Russische persbureau RIA Novosti.

Burgemeester van Moskou Sergej Sobjanin maakte het ontslag dinsdag bekend. "Deze tragedie heeft de enorme vooruitgang die we de afgelopen jaren hebben geboekt ongedaan gemaakt", aldus Sobjanin. Daarom heb ik het hoofd van de metro, (Ivan) Besedin ontslagen. Dmitri Pegov volgt hem op."

De metro liep 15 juli tijdens de ochtendspits uit de rails. Naast de 23 doden vielen er ook 161 gewonden. Meer dan honderd van hen liggen nog altijd in een ziekenhuis.

De Russische Onderzoekscommissie heeft gezegd dat de crash mogelijk is veroorzaakt door een verkeerd geïnstalleerde kabel in een wissel. Een ingenieur en diens assistent zijn aangehouden op verdenking van het schenden van de veiligheidsregels.

Tournee ZZ Top op schop om nierstenen

Twee nierstenen dwarsbomen de tournee van ZZ Top. De 65-jarige bassist van de band, Dusty Hill, moet deze week onder het mes vanwege de kwaal. Daarom kunnen de rockers, die deze week hun tournee in de Verenigde Staten zouden aftrappen, de komende weken niet optreden.

"De nierstenen werden ontdekt tijdens een routineonderzoek", liet ZZ Top weten via Facebook. "Hills artsen hebben hem geadviseerd de stenen meteen te laten verwijderen om grotere problemen in de toekomst voor te zijn."

Na de ingreep moet Hill twee weken rust houden. Artsen gaan uit van volledig herstel. Vanwege de operatie moet ZZ Top zes concerten uitstellen. De zomertournee door de Verenigde Staten start nu op 6 augustus.

De rockers, bekend van hits als Gimme All Your Lovin' en Sharp Dressed Man, waren vorige maand nog in Nederland voor een concert.

Acht arrestaties bij ontruiming kraakpanden

Bij de ontruiming van zestien kraakpanden in Amsterdam-Zuid zijn dinsdagochtend acht arrestaties verricht. De krakers werden gearresteerd voor onder meer huisvredebreuk en weigering gehoor te geven aan een bevel, meldt de politie.

Het blok van zestien panden aan de Vechtstraat en de Amstelkade werd ontruimd op last van de rechter. De acht arrestanten zaten samen in een pand achter een barricade. De overige vijftien panden waren leeg.

Miljoenenaanklacht tegen Eddie Murphy van de baan

De komiek die Eddie Murphy had aangeklaagd wegens laster heeft zich bedacht. De man, die zich Brando Murphy noemt en zich voordeed als Eddies zoon, geeft nu toe dat de aanklacht onzin was en legt de schuld bij zijn management. Hij eiste vijftig miljoen dollar van Murphy.

Brando vertelt aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ dat zijn management aandrong op een gang naar de rechter omdat Eddie onder meer zou hebben gedreigd hem kapot te maken door leugens over hem te verspreiden. Ook zou Eddie hebben gedreigd met fysiek geweld. "Het was nooit mijn bedoeling om meneer Murphy te beledigen", zegt Brando nu.

Eddie Murphy liet begin dit jaar verschillende brieven sturen naar Brando, waarin hij eiste dat de man zou ophouden zich voor te doen als zijn zoon. Brando zei daarop dat hij zich nooit voordeed als Eddies zoon en dreigde hem aan te klagen voor laster.

McDonald's boekt minder winst

McDonald's heeft vorig kwartaal iets minder winst geboekt, omdat het bedrijf meer kosten maakte en een hogere belastingaanslag kreeg. De Amerikaanse fastfoodketen verdiende tussen april en juni bijna 1,4 miljard dollar (ruim een miljard euro), zo maakte McDonald's dinsdag bekend. Dat is een procent minder dan een jaar eerder.

De omzet van het bedrijf steeg echter wel, met een procent naar 7,2 miljard dollar. Om dat bedrag te kunnen omzetten, moest McDonald's echter zo'n vijf miljard uitgeven aan onder meer grondstoffen en personeel. Daarnaast moest de keten ook zo'n drie procent meer belasting betalen, waardoor onder de streep juist minder overblijft.

Over de afgelopen twee kwartalen liep de winst zelfs nog iets sterker terug. De nettowinst tussen januari en juni daalde met twee procent naar 2,6 miljard dollar. De omzet steeg in die periode naar 13,9 miljard dollar. Dat is twee procent meer dan in dezelfde maanden van vorig jaar.

KLM schrapt vlucht naar Tel Aviv

KLM heeft zijn vlucht naar Tel Aviv van dinsdagavond geschrapt vanwege de veiligheidssituatie rondom de luchthaven in de Israëlische stad. Dat laat de luchtvaartmaatschappij weten. Vooralsnog is alleen deze vlucht geannuleerd en gaan andere Israëlische vluchten gewoon door, zegt een woordvoerder.

Ook Lufthansa en en Air France vliegen niet meer naar Tel Aviv. Eerder besloot de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA al dat Amerikaanse vluchten 24 uur lang niet naar luchthaven Ben Gurion mogen vliegen nadat daar eerder op de dag een raket was neergekomen.

Delta Airlines had zelf al alle vluchten naar Israël geschrapt. De geannuleerde KLM-vlucht wordt gezamenlijk met Delta uitgevoerd, maar volgens de KLM-zegsman gaat het om een zelfstandig besluit van KLM.

Luchtvaartmaatschappijen en passagiers maken zich meer zorgen over de veiligheid na het neerhalen van vlucht MH17 vorige week boven het oosten van Oekraïne.

Vrouw doodgestoken in Amsterdam

Een 28-jarige vrouw uit Amsterdam die dinsdagmiddag ernstig gewond raakte bij een steekincident in Amsterdam Zuidoost, is overleden in een ziekenhuis. De politie hield vlak na het steekincident een 53-jarige Amsterdammer aan. Hij zit vast en wordt verhoord.

Agenten kregen rond 13.15 uur een melding van een steekincident in de Alfred Döblinstraat. Daar was een vrouw neergestoken en vervolgens ook een omstander die haar te hulp schoot. De omstander hield aan het incident enkele oppervlakkige verwondingen over. De verdachte werd even later opgepakt in de Alexander Dumaslaan.

De familie van het slachtoffer is inmiddels geïnformeerd. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd. De politie wil in contact komen met getuigen.

Verdachte misbruik vermist meisje langer vast

De 18-jarige Hagenaar die vermoedelijk een 15-jarig meisje uit Rotterdam heeft misbruikt blijft voorlopig in de cel. De rechter-commissaris in Rotterdam heeft dinsdag bepaald dat de man in ieder geval nog veertien dagen mag worden vastgehouden.

De 15-jarige Jessica van Dijk werd woensdagavond gevonden in een woning in de Haagse Schilderswijk, nadat ze sinds 13 juli werd vermist. Naar omstandigheden maakte ze het goed, meldde de politie eerder.

De 18-jarige man werd vorige week met drie anderen van 17 en 18 jaar aangehouden vanwege haar vermissing. Dat drietal is vrijgelaten, maar ze zijn nog wel verdachte. De 18-jarige man die nog vastzit wordt als enige verdacht van het seksueel misbruik van het meisje. Ook wordt de man, die met het meisje te zien was op camerabeelden op metrostation Coolhaven in Rotterdam en Den Haag Centraal, verdacht van onttrekking van een minderjarige aan het gezag.

Zaterdag topdrukte op vakantieroutes

Het wordt zaterdag erg druk op de wegen richting populaire vakantiebestemmingen. De wegen in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk richting het zuiden van Europa zijn zaterdag overvol. Daar waarschuwt de ANWB voor.

Naast Nederlanders gaan ook veel Duitsers en Fransen op vakantie. De topdrukte wordt verwacht tussen 09.00 uur en 16.00 uur. "Door wat later in de middag te vertrekken vanuit Nederland, rijd je achter de files aan", adviseert een woordvoerder.

In Frankrijk staan de meeste files op de bekende wegen naar het zuiden. De ANWB verwacht drukte op de A6 tussen Parijs en Lyon, de A7 tussen Lyon en Orange en bij de tolstations op de A9.

Automobilisten die naar Duitsland rijden, moeten rekening houden met files op onder meer de A3, de A5 en bij München op de A8 en de A93. Het grootste knelpunt op de wegen in de Alpen is voor de Sint-Gotthardtunnel in Zwitserland. Daar kan de wachttijd oplopen tot ruim twee uur.

Ook in Nederland wordt het druk door twee evenementen. Op de wegen rondom het circuit van Assen en festival de Zwarte Cross in Lichtenvoorde worden files verwacht.

Mourinho: "Klaar om kampioen te worden"

José Mourinho gaat het nieuwe seizoen met vertrouwen tegemoet. De manager van Chelsea wil met The Blues een gooi doen naar de eerste landstitel sinds 2010. Chelsea eindigde vorige seizoen derde op vier punten van kampioen Manchester City.

In de Champions League strandde het team van Mourinho in de halve finales tegen Atlético Madrid. "Als ik er geen vertrouwen in zou hebben dat we het beter gaan doen, zou ik vertrekken", zei de Portugees tegen Engelse media.

"Ik zou naar huis gaan en iemand anders mijn plaats laten innnemen als ik geen vertrouwen meer heb. Maar de Premier League is competitief. Engeland is het enige land waar elk jaar vijf tot zes clubs om de titel strijden. Je hebt de clubs uit Manchester, Liverpool en de clubs uit Londen: Spurs, Arsenal en wij."

Ervaring
"Er zijn veel clubs die kampioen van Engeland kunnen worden. Dat maakt het ook zo leuk om naar te kijken. Wij hebben veel respect voor de tegenstanders, maar wij zijn klaar om kampioen te worden. We zijn klaar voor de strijd", verklaart Mourinho, die ook voor de derde keer de Champions League-titel wil winnen.

"Vorig seizoen bereikten we de halve finales. We hadden toen een erg jong team. We hebben nu nieuwe spelers binnen gehaald om een nieuw team te bouwen. We zijn nog sterker geworden. De jonge spelers hebben ook meer ervaring", aldus Mourinho, die in 2005 en 2006 met Chelsea Engelse kampioen werd.

Waterpolosters treffen Italië in halve finale EK

De Nederlandse waterpolovrouwen treffen donderdag in de halve finale van het Europees kampioenschap Italië. De titelverdedigers wonnen in de tussenronde na strafworpen van Griekenland. Nederland was als groepswinnaar al zeker van de halve finale. 

Italië en Griekenland hielden elkaar lang in evenwicht. Na de reguliere speeltijd stond het 7-7. Tijdens de strafworpen hield de Italiaanse Giulia Gorlero twee strafworpen tegen en bracht daarmee de beslissing in de wedstrijd.

Italië werd tweede in groep B en moest voor een plek bij de laatste vier afrekenen met de nummer drie van groep A. Het andere duel in de tussenronde ging tussen gastland Hongarije en Rusland. De Hongaarse dames wonnen met 11-7 van de Russische dames. 

De halve finale tussen Nederland en Italië staat gepland voor donderdag om 18.00 uur. Anderhalf uur eerder nemen Hongarije en Spanje het tegen elkaar op. 

Boek: Puur Koffie - Katrien Pauwels

Het zwarte goud, oftewel koffie, is een van de meest genoten dranken op aarde. Een sterk groeiend aantal mensen gaan steeds meer waarde hechten aan echt goede koffie en zijn bereid hiervoor wat meer neer te tellen. Elke stad kent wel een paar gespecialiseerde koffietenten die, in tegenstelling tot een standaard bakkie pleur, een verfijnd kopje espresso of een perfecte romige cappuccino weten voor te schotelen. Het gemiddelde huishouden investeert ook steeds meer in koffie: goede bonenmalers, (prijzige) espresso-apparaten of simpelweg meerdere manieren om een kop koffie op tafel te krijgen (van filter tot aan AeroPress en French Press) vinden rijkelijk aftrek tegenwoordig. Meer en meer liefhebbers gaan zich verdiepen in het proces van koffiezetten en het voortraject van de koffiebonen.

Aidsontkenners dansen op graf slachtoffers MH17

Aanhangers van een fenomeen met de naam Aidsontkenning, is het gelukt zich onsterfelijk belachelijk te maken over de rug van veel slachtoffers van rampvlucht MH17. Op hun Facebookpagina (het bestaan van internet wordt niet ontkend) hebben ze laten weten dat hun hart uitgaat naar 198 slachtoffers van het drama. Aan boord waren 298 passagiers, waarvan er 100 onderweg waren naar een aidsconferentie in Australië.

Bij deze 'mensen' (zo zullen we ze voor het gemak maar even zo noemen), leeft het waanidee dat er geen enkel verband is met hiv en Aids. Ondanks dat er wetenschappelijk overeenstemming over is en het jeukt van de bewijzen, gaan de aidsontkenners ervan uit dat hiv slechts een onschadelijk passagiersvirusje is. Wat ze wel geloven is dat aids kan voortkomen uit het gebruik van aids-remmers, armoede en ondervoeding. Volgens deze zelfbenoemde experts kan aids worden genezen met acupunctuur, homeopathie, vitamines of spirituele training.

Sommigen durven zelfs te beweren dat de farmaceutische industrie de hiv/aidstesten heeft uitgevonden om er zelf goed geld aan te verdienen. Waaronder dus 100 van de bijna 300 slachtoffers van de veelbesproken vliegramp. In de ogen van een aantal ontkenners verdienen deze onderzoekers dan ook de dood. Ze omschrijven het misdrijf/ongeluk (doorstrepen wat niet van toepassing is) dan ook als een semi-tragische gebeurtenis.

Aidsontkenning is zelf niet bepaald semi-tragisch te noemen. Door deze overtuiging sterven er jaarlijks 330.00 tot 340.000 mensen aan aids. Onafhankelijke schattingen schrijven 171.000 hiv-infecties en 35.000 hiv-infecties bij zuigelingen toe aan het aidsontkennende beleid van de Zuid-Afrikaanse regering.

Olympisch kampioen 800 meter Athene stopt

Atleet Yuriy Borzakovskiy heeft besloten om een punt achter zijn loopbaan te zetten. Dat melden Russische media dinsdag. De 33-jarige Borzakovskiy was een specialist op de 800 meter, waarop hij in Athene in 2004 olympisch goud veroverde. Hij stond bekend om zijn eindsprint, die hij in Athene gebruikte om wereldrecordhouder Wilson Kipketer twintig meter voor de streep te passeren.

De eerste grote prijs van Borzakovskiy kwam in Lissabon in 2001, toen hij de wereldtitel indoor veroverde. Dat zou hij outdoor nooit voor elkaar krijgen, maar wel won hij tussen 2003 en 2011 twee keer zilver en twee keer brons. 

In 2012 pakte de Rus de Europese titel, maar wist hij zich in Londen niet voor de olympische finale te kwalificeren. Een jaar later slaagde hij er niet in om kwalificatie af te dwingen voor het WK in Moskou. In 2014 kwam hij twee keer in actie in regionale wedstrijden, maar hij kon geen indruk meer maken. 

Met een persoonlijk record van 1:42,47 minuten staat Borzakovskiy tiende op de wereldranglijst aller tijden op de 800 meter.

Borzakovskiy na zijn overwinning op het EK atletiek in 2012 (PRO SHOTS/GEPA)
Borzakovskiy na zijn overwinning op het EK atletiek in 2012 (PRO SHOTS/GEPA)

Kerkhove door in Sobota, De Vroome niet

Lesley Kerkhove heeft de tweede ronde weten te bereiken van het ITF-50k+H toernooi in Sobota. De Zeeuwse was het op het Poolse gravel in twee sets te sterk voor de Tsjechische Barbora Krejcikova. Het werd tweemaal 6-4. 

Indy de Vroome redde het niet. Zij verloor met 6-4 en 7-6 (2) van de Tsjechische Eva Birnerova. De Vroome stond in beide  steeds een break voor. Kerkhove treft in de tweede ronde de als vijfde geplaatste Maryna Zanevsk (Oek). 

Maandag bereikten Arantxa Rus (4) en Richel Hogenkamp (8) al de tweede ronde in Sobota. Alle dames komen donderdag weer in actie. 

Pc-versie Watch Dogs weer op E3 2013-niveau

De laatste versie van de pc-mod van TheWorse voor Watch Dogs is nu uitgebracht. TheWorse gaat genieten van een vakantie na zijn programmeerwerk op zijn zolderkamer.

De mod zorgt voor een grafische boost die iedereen van de game verwachtte na het zien van de trailer tijdens de E3 van 2013. TheWorse kon het niet aanzien en is met bits en bytes gaan spelen om Watch Dogs weer op dat niveau te krijgen zonder de speelbaarheid aan te tasten. Pc-gamers kunnen de mod hier downloaden.

Watch Dogs mod

Watch Dogs mod

'Stop gebruik Russisch gas'

Nederland en andere Europese landen moeten geen Russisch gas meer gebruiken wegens de mogelijke betrokkenheid van het land bij de crash van vlucht MH17. Andere sancties tegen de grootmacht zouden slechts symbolisch zijn. Dat zegt directeur Rob de Wijk van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) dinsdag in Eenvandaag.

"Er is maar een mogelijkheid, dat is zeggen: we willen onafhankelijk worden van het gas. Dan tref je Rusland in het hart en heb je een redelijke kans dat de sancties gaan werken", stelt De Wijk namens het kenniscentrum. "Zestig procent van de federale inkomsten van Rusland is afkomstig van gas."

De Wijk is zich ervan bewust dat de maatregel ook zijn weerslag zal hebben op Nederland, doordat het inkopen van gas en olie elders duurder uit zal pakken. "Inderdaad, de prijs van energie gaat omhoog. Dat is de prijs die je moet betalen om een land als Rusland en een potentaat als Poetin onder druk te zetten. Doe je dat niet dan ben je een willoos slachtoffer. Je geeft dan een vrijbrief aan Poetin om te doen en laten wat hij wil."

Defensiespecialist Ko Colijn van het Instituut Clingendael zei maandag overigens in Nieuwsuur hetzelfde. "Dan moeten we maar een extra trui aantrekken", vindt hij.

Sijsling naar tweede ronde in Umag

Tennisser Igor Sijsling heeft zich geplaatst voor de tweede ronde in Umag. Hij won dinsdag in de eerste ronde van het Kroatische ATP-toernooi met 7-6 (2), 6-7 (3) en 6-2 van de Duitser Julian Reister. In de tweede ronde wacht Sijsling de als derde geplaatste Kroaat Marin Čilić.

Zowel in de eerste als de tweede set wisselden Sijsling, de nummer 76 van de wereld, en de 49 posities lager gerangschikte Reister vroege breaks uit. Daarna was in beide gevallen een tiebreak nodig. Sijsling trok de eerste overtuigend naar zich toe, Reister deed dat de tweede keer. In de derde set brak Sijsling zijn Duitse opponent in de openingsgame en voegde daar later nog een break aan toe om de wedstrijd te beslissen.

Bojan nieuwe aanwinst Stoke City

Bojan Krkić vervolgt zijn loopbaan bij Stoke City, zo meldt de Engelse voetbalclub op hun website. De aanvaller komt over van FC Barcelona dat hem afgelopen seizoen nog verhuurde aan Ajax.

Bojan tekent een vierjarig contract bij de nummer negen van het afgelopen seizoen in de Premier League. Over de hoogte van het transferbedrag zijn geen mededelingen gedaan. Bojan is na Mame Biram Diouf, Steve Sidwell, Phil Bardsley en Dionatan Teixeira de vijfde aanwinst van The Potters.

In dienst van Ajax kwam Bojan tot 24 duels in de Eredivisie en vier doelpunten. Eerder speelde de Spanjaard met Servische roots voor AS Roma en AC Milan.

Link met zijn bal aan een ketting

Koei Tecmo blijft maar videotrailers uitbrengen van Hyrule Warriors, hun 'Dynasty Warriors meet The Legend of Zelda'-game. In onderstaande video zien we Link met zijn bal-aan-ketting-wapen losgaan en gebruikmaken van power gloves.

Hyrule Warriors is een cross-over van de gameplay van Dynasty Warriors. Je kiest een personage en je gaat al hakkend en slashend door de missies heen. Dit keer dan met met vele personages en vijanden uit The Legend of Zelda.

Hyrule Warriors komt 19 september uit op Wii U. Meer kun je hier lezen.

Diplomaten VS moeten spionageruzie met Duitsers sussen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft twee hoge diplomaten naar Duitsland gestuurd om de spanningen over het spionageschandaal weg te nemen. Dat heeft het Witte Huis dinsdag bekendgemaakt.

Stafchef Denis McDonough en terrorismeadviseur Lisa Monaco zijn in Berlijn voor gesprekken met hun Duitse collega's. Volgens het Witte Huis wordt gesproken over de inlichtingendiensten en defensie.

Eerder deze maand kwamen berichten naar buiten over twee Duitsers die voor zowel de Duitse overheid als de Amerikaanse inlichtingendiensten zouden werken. Eerder was al ophef ontstaan over de massasurveillance en het afluisteren van bondskanselier Angela Merkel door de NSA.

Moslimrebellen eisen splitsing CAR

Moslimrebellen van de Seleka-beweging hebben dinsdag verrassend de opsplitsing van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) geëist in een islamitisch noorden en een christelijk zuiden. Zij deden dat tijdens vredesoverleg in Brazzaville, waar geprobeerd wordt een einde te maken aan het geweld in de CAR. Dat heeft al aan duizenden Centraal-Afrikanen het leven gekost; meer dan 1 miljoen burgers zijn van huis en haard verdreven of gevlucht.

Seleka greep in maart 2013 de macht in de voornamelijk christelijke CAR. Na 10 maanden, die gekenmerkt werden door moord, marteling en plundering, trad interim-president Michel Djotodia weer af.

Interpol begint identificatie slachtoffers

Een team van Interpol is in Charkov begonnen met de identificatie van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Dat heeft de internationale politiedienst dinsdag gemeld.

Het tienkoppige team onder Nederlandse leiding doet vooronderzoek. Zodra dat is gedaan, worden de doden overgevlogen naar Nederland, waar de definitieve identificatie plaatsvindt.

De eerste lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne worden woensdagmiddag in Nederland verwacht. De eerste vlucht met stoffelijke overschotten landt in Eindhoven, waarna deze naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum worden gebracht.

Eerder op dinsdag kwam de trein met doden aan in Charkov. In de stad hebben Nederlandse experts een coördinatiecentrum voor de identificatie van de slachtoffers ingericht.

De kracht van Anvil in Assassin's Creed Unity

Ubisoft heeft een trailer online gezet om ons meer over de nieuwe versie van de Anvil-engine te laten zien. We krijgen een kleine tour in Assassin's Creed Unity om te zien hoe de kracht van de nieuwe consoles gebruikt wordt om Parijs tot in de kleinste detail tot leven te brengen.

De hoofdpersonage is een Fransman. Arno Dorian is een man geboren in Versailles. Hij komt bij de organisatie van de Assassins en zoals in voorgaande games gaat hij de templars een lastige tijd geven. Assassin's Creed Unity speelt zich in Frankrijk af, net voor de grote revolutie aan het eind van de achttiende eeuw.

Assassin's Creed Unity is wereldwijd verkrijgbaar vanaf 28 oktober 2014 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Schöne: "Ik hoef zeker niet weg"

Lasse Schöne zal niet teleurgesteld zijn als geen enkele club zich bij Ajax meldt voor hem. De middenvelder werd na vorig seizoen onder meer gelinkt aan AC Milan. Schöne (28) heeft bij Ajax nog een contract tot medio 2015. De middenvelder kan volgend jaar zomer transfervrij vertrekken.

Als Ajax nog iets aan Schöne wil verdienen moeten ze hem voor 1 september of in januari verkopen. De Deen houdt zich niet bezig met transfergeruchten. "Zolang een club zich niet concreet bij mijn zaakwaarnemer meldt, kan ik er niet zoveel mee", zegt Schöne tegen Voetbal International. "Ik hoef zeker niet weg. Bij Ajax blijven is voor mij ook een grote uitdaging. Komend seizoen gaan we op jacht naar de vijfde titel op rij, de Champions League wacht."

"Er zijn genoeg dingen om naar uit te kijken. Afgelopen seizoen waren mijn statistieken niet slecht, maar die kwamen vooral in de tweede seizoenshelft tot stand. Komend seizoen wil ik er vanaf het begin staan en weer wekelijks belangrijk zijn", aldus de 16-voudig international.

Schöne maakte twee jaar geleden de overstap van N.E.C. Nijmegen. Ajax nam de oud-speler van sc Heerenveen en De Graafschap transfervrij over van de Nijmegenaren. Schöne werd de afgelopen twee seizoenen landskampioen met de Amsterdammers. Vorig seizoen scoorde de Deen negen keer en gaf hij negen assists in 29 competitieduels.

Frankrijk zal Russisch oorlogsschip gewoon leveren

Frankrijk zet de verkoop van een marineschip aan Rusland gewoon door, ondanks de roep om een wapenembargo voor het land naar aanleiding van vliegramp in Oekraïne. Dat heeft de Franse regering dinsdag bekendgemaakt. Het is een teken dat handelsbelangen harde Europese sancties tegen de Russen in de weg kunnen staan.

Volgens het Westen steunt Rusland de opstandelingen in het oosten van Oekraïne die beschuldigd worden van het neerschieten van vlucht MH17. Sommige landen, onder andere het Verenigd Koninkrijk, menen dat de aanval de verhoudingen op scherp heeft gezet waardoor Europa het zich niet kan permitteren om zich zachtmoedig op te stellen. Anderen zijn voorzichtiger, met de mogelijke kosten van een verstoorde handelsrelatie in het achterhoofd.

Maandag zei de Franse president François Hollande dat het veel geld kost als de oorlogsbodem niet geleverd wordt aan Rusland. Het eerste schip, de Vladivostok, is bijna af en wordt in oktober afgeleverd. "Rusland heeft betaald. We zouden anderhalf miljard euro moeten terugstorten", zei hij. De levering van een tweede schip, dat bij dezelfde deal werd besteld, zou volgens Hollande kunnen 'afhangen van de Russische opstelling'.

De Europese Unie dreigt met vergaande sancties tegen Rusland, inclusief een wapenembargo, als het land het onderzoek naar de vliegramp in Oost-Oekraïne niet faciliteert.

Volgens Hollande zou de verkoop van de Vladivostok door eventuele nieuwe maatregelen niet gehinderd worden, omdat de verkoop al in 2011 rond was. Overheidsfunctionarissen hebben er ook op gewezen dat het schip zonder wapens geleverd wordt.

Noorwegen herdenkt aanslagen 2011

Noorwegen heeft dinsdag de terreuraanslagen van 2011 in Oslo en op het eiland Utøya herdacht. Bij de aanslagen kwamen 77 mensen om het leven. De Noorse premier Erna Solberg zei dat de beste manier om de slachtoffers te herdenken is om te 'strijden voor openheid, tolerantie en diversiteit'. Na het leggen van een krans bij het gebouw van de Noorse regering zei Solberg dat 'er nooit een excuus is voor gewelddadig extremisme'.

De aanslagen van 22 juli 2011 werden gepleegd door Anders Behring Breivik. Hij heeft de aanslagen bekend en werd in 2012 veroordeeld tot een celstraf van 21 jaar. Hij kan langer worden vastgehouden als uit onderzoek blijkt dat hij een gevaar blijft vormen voor de samenleving. Volgens juridische deskundigen betekent dat dat Breivik de rest van zijn leven achter de tralies zal blijven.

Later op de dag bracht Solberg met de partijleider van de Noorse Arbeiderspartij, Jonas Gahr Stoere, en leden van de jeugdafdeling van de partij een bezoek aan Utøya. "We kunnen de kracht van onze maatschappij tonen: we buigen niet voor haat en geweld. We kunnen laten zien dat er een andere kracht is die veel sterker is: die van compassie en solidariteit", zei Stoere.

Dunga: "Geweldig om terug te zijn"

Dunga is dinsdag gepresenteerd als de nieuwe bondscoach van Brazilië. De voormalig aanvoerder van de Goddelijke Kanaries volgt Luiz Felipe Scolari op als keuzeheer. Dunga (50) was tussen 2006 en 2010 ook al bondscoach van Brazilië.

Op het WK in Zuid-Afrika werd hij in de kwartfinales uitgeschakeld door Nederland. Na die wedstrijd kreeg Dunga zijn congé. De Braziliaanse voetbalbond besloot na het WK in eigen land opnieuw voor de 91-voudig international te kiezen.

"Het is geweldig om weer terug zijn. We moeten het afgelopen WK niet zien als het einde van de wereld", zei Dunga op een persconferentie. "We hebben ook gezien hoe belangrijk talent is, maar ook planning en voorbereiding. We moeteh de ploeg voorbereiden op het WK en de Olympische Spelen in 2018."

Eenheid
"We hebben ook nog de Copa América. We willen het land weer trots met mooie resultaten. We moeten hard werken, maar ik heb al een plan. We kunnen niet blijven denken dat we de beste zijn. Dat waren we. We moeten nederig zijn en beseffen dat andere landen ook hard hebben gewerkt om te presteren."

"We gaan de mensen niet voorhouden dat het van de ene op de andere dag weer helemaal goed komt. Het voetbal verandert. Het belangrijkste is dat je niet stil blijft staan. Je kunt niet altijd rekenen op één of twee spelers. Het gaat om het team. Dat zag je bij Duitsland. Ze hebben een geweldige generatie spelers, maar het belangrijkste is dat ze de puzzelstukken goed legden", aldus Dunga.

Oefenduels Oranje blijven bij SBS6

SBS6 zendt ook de komende twee jaar de oefeninterlands van het Nederlands elftal uit. Dat heeft de KNVB dinsdag bekendgemaakt. SBS bezat de rechten van de oefenduels van Oranje al. De eerste wedstrijd onder het nieuwe contract is op 4 september Italië - Nederland. Dat is de eerste wedstrijd van Guus Hiddink in zijn tweede periode als bondscoach.

SBS gaat ook de samenvattingen van de Eerste Divisie uitzenden. Vanaf vrijdag 8 augustus zijn de wedstrijden uit de Jupiler League op een zender van de groep (SBS6, Net5 en Veronica) te zien. Betaalzender Fox Sports zendt livewedstrijden uit de Eerste Divisie uit.

Xavi overtuigd en blijft bij Barça

Xavi Hernández speelt ook komend seizoen bij FC Barcelona. De middenvelder is overtuigd door de plannen van trainer Luis Enrique.

De 34-jarige Spanjaard zal dus ook komend seizoen in het shirt van FC Barcelona spelen. Hierover was nog enige tijd onduidelijkheid, omdat trainer Luis Enrique eerst een gesprek met de routinier wilde.

De twee oud-ploeggenoten hebben inmiddels om tafel gezeten, weet Goal, en de uitkomst hiervan is dat Xavi nog minimaal een seizoen in Camp Nou blijft. Aanvankelijk had hij zijn zinnen gezet op een nieuw avontuur, waarbij Qatar en de Verenigde Staten de opties waren.

Xavi heeft bij Barcelona nog een contract tot de zomer van 2016, dus van een transfervrij vertrek was waarschijnlijk geen sprake. Daarnaast waren de aanbiedingen die hij uit Qatar en de VS ontving niet beduidend beter dan zijn contract bij Barça.

In hoeverre Xavi nog een steunpilaar van de Catalanen blijft is nog even afwachten. De afgelopen seizoenen stond de spelverdeler steeds vaker aan de kant door blessures. Trainer Luis Enrique ziet het echter wel in hem zitten.

[Tour] Rogers is faalangst kwijt

Michaal Rogers boekte dinsdag zijn eerste zege in een touretappe en al zijn derde etappeoverwinning in een grote ronde dit jaar. De Australiër van Tinkoff-Saxo had een opmerkelijke verklaring voor zijn succes. "Ik ben niet bang meer om te falen. Als je niet bang meer bent, komen er kansen."

In de afdaling van de Port de Balès liet Rogers al aan zijn medevluchters weten dat de zege voor hem was. "Ik wist dat ik ze te slim af moest zijn, dus zei ik: speel geen spelletjes met me.

Cyril Gautier, een van de twee Europcar-renners in de kopgroep naast Thomas Voeckler, ging in de aanval. Rogers pareerde en stormde langs de Fransman op weg naar de ritwinst.

Afgelopen najaar werd Rogers betrapt met een te hoog clenbuterolgehalte. Dat weet de Australiër aan besmet vlees dat hij tijdens de Ronde van Beijing had gegeten en de UCI sprak hem vrij. De ervaring veranderde de Australiër. "Kansen zijn duidelijker en ik ben niet meer bang voor de uitkomst. Ik was altijd bang om iets te proberen omdat ik bang was om te falen."

[vid] Jokowi wint verkiezingen Indonesië

Joko 'Jokowi' Widodo heeft dinsdag de Indonesische presidentsverkiezingen gewonnen. Dat maakte de Indonesische kiescommissie bekend.

Jokowi kreeg 6 procent meer stemmen dan zijn tegenstrever, de oud-generaal Subianto Prabowo. Die heeft al aangekondigd de uitslag aan te zullen vechten in de rechtbank. Volgens Prabowo is tijdens de verkiezingen massaal gefraudeerd.

De commissie weigerde eerder op de dag het verzoek van Prabowo om de verkiezingsuitslag 2 weken uit te stellen. Prabowo vond dat er eerst een onderzoek moest komen naar beschuldigingen van fraude.

Zowel de 'kandidaat van het volk' Jokowi als Prabowo eiste na de verkiezingen van 9 juli de overwinning op. De afgelopen 2 weken zijn de stembiljetten van bijna 500.000 stembureaus nageteld.

In het land bestaat de vrees voor geweld tussen aanhangers van de twee presidentskandidaten. Prabowo zei echter dat zijn kamp geen geweld zal gebruiken. Betrouwbare peilingen na de verkiezingen van 9 juli wezen Jokowi ook al aan als winnaar.


Jokowi wordt ook wel de 'Indonesische Obama' genoemd

'Duits gezin komt om in Gaza'

Het lijkt erop dat in Gaza een Duits-Palestijns gezin om het leven is gekomen. Dat heeft het Duitse ministerie van buitenlandse zaken dinsdag gezegd.

Volgens een woordvoerster van het ministerie is de inschatting, op basis van 'diverse aanwijzingen', dat het gezin is omgekomen. Verdere details wilde ze niet geven.

Duitse media schrijven dat het gaat om een Palestijns echtpaar met vijf kinderen. Ze zouden allen een Duits paspoort hebben. Alle zeven zouden de dood hebben gevonden bij een luchtaanval van het Israëlische leger.

Kruidvat roept oranje feestverlichting terug

Kruidvat roept oranje feestverlichting terug omdat gebruikers een elektrische schok kunnen krijgen. De dikte van het snoer van de verlichting met twintig oranje voetballen voldoet niet aan de normen, waardoor bij herhaaldelijk buigen het snoer los kan raken van de stekker. Bij aanraking kan een elektrische schok ontstaan, meldt de drogisterijketen in een veiligheidswaarschuwing.

De verlichting werd vanaf 13 mei verkocht in de Kruidvat-winkels. Wie zo'n partyledlicht heeft gekocht, kan het terugbrengen naar een van de winkels van Kruidvat. Daar wordt het volledige aankoopbedrag terugbetaald.

Pizzaverkoop stuwt resultaat Domino's

Domino's heeft in het tweede kwartaal wereldwijd aanmerkelijk meer pizza verkocht dan in dezelfde periode van vorig jaar. De omzet van de Amerikaanse restaurantketen steeg met 8,7 procent naar ruim 450 miljoen dollar (330 miljoen euro). Ook de winst steeg behoorlijk, meldde Domino's dinsdag in zijn halfjaarcijfers.

De grootste pizzabezorger ter wereld hield eind juni iets meer dan 38 miljoen dollar over. Dat is ruim vijf miljoen meer dan vorig jaar en omgerekend een stijging van dik vijftien procent. De stijging in omzet en winst valt voor een deel te verklaren door het openen van nieuwe winkels, aangezien Domino's ongeveer 130 nieuwe vestigingen opende.

Vooral buiten de Verenigde Staten kwamen er een hoop nieuwe Domino's bij. In totaal heeft de pizzaketen meer dan elfduizend restaurants over de hele wereld.

Coca-Cola ziet omzet en winst licht dalen

Frisdrankmaker Coca-Cola heeft in het tweede kwartaal een procent omzet en drie procent winst moeten inleveren op jaarbasis. Het Amerikaanse concern zette 12,6 miljard dollar (9,3 miljard euro) om en boekte 2,6 miljard dollar winst. Dinsdag bracht Coca-Cola de resultaten naar buiten.

Ondanks de licht gedaalde winst en omzetcijfers verkocht Coca-Cola wel iets meer frisdrank dan vorig jaar. Wereldwijd nam het volume toe, met drie procent. De omzet daalde desondanks doordat het bedrijf reorganisaties doorvoerde en door nadelige wisselkoerseffecten.

In Europa groeide de omzet met zeven procent, mede dankzij een stijging in verkopen door het WK voetbal, waar Coca-Cola officieel sponsor van is. In Noord-Amerika bleef de omzet gelijk.

Formatie Vlaamse regering is rond

Het liberale Open Vld stapt in de Vlaamse regering met de Vlaams-nationalistische N-VA en de christendemocraten van het CD&V. Het partijbestuur is dat dinsdag overeengekomen, meldt De Morgen. Hiermee is de Vlaamse regering rond.

Ook is een regeerakkoord gesloten. De verdeling van de Vlaamse ministerportefeuilles is mogelijk ook al rond. Volgens Open Vld-Kamerlid Vincent Van Quickenborne kan over enkele weken ook een federale regering zijn geformeerd.

Na de verkiezingen van 25 mei begonnen N-VA en CD&V onderhandelingen over een Vlaams regeerakkoord. De liberalen van Open Vld verklaarden eerder op alle niveaus mee te willen regeren. Zij zijn nodig op federale niveau, wat voor de andere partijen de doorslag gaf om hen in de Vlaamse regering op te nemen.

Dunga moet Braziliës eer herstellen

Carlos Dunga is gepresenteerd als bondscoach van Brazilië. Dat deed de nationale voetbalbond dinsdag op een persconferentie. De oud-voetballer neemt het stokje over van Luiz Felipe Scolari en moet Braziliës eer herstellen na het WK-debacle in eigen land.

Dunga stond tussen 2006 en 2010 al aan het roer van de vijfvoudig wereldkampioen. Zijn laatste wedstrijd in die periode was tegen Nederland. Oranje schakelde Brazilië in 2010 in de kwartfinale op het WK in Zuid-Afrika uit.

De 50-jarige coach had daarna nog even de Braziliaanse club Internacional onder zijn hoede. Als speler verdedigde hij de kleuren van onder meer VfB Stuttgart en Fiorentina. Als aanvoerder veroverde hij met Brazilië de wereldtitel in 1994.

Dunga moet Brazilië ondanks de geknakte reputatie klaarstomen voor het WK van 2018. Onder Scolari werden de Goddelijke Kanaries op het afgelopen WK in de halve finale met 7-1 vernederd door Duitsland. In de strijd om de bronzen medaille was Nederland vervolgens met 3-0 te sterk.

Bondsvoorzitter Jose Maria Marin heeft veel vertrouwen in Dunga. "Hij heeft laten zien dat hij bekwaam genoeg is om het Braziliaanse team te leiden, niet alleen in woorden maar ook in cijfers." Daarmee doelt Marin op Dunga's eerste periode als bondscoach, waarin hij 42 van zijn zestig duels won en er slechts zes verloor.

Vereniging Martijn naar Europese rechter

Pedofielenvereniging Martijn stapt naar de Europese rechter om het verbod van de club ongedaan te maken. Dat heeft hun advocaat Gerard Spong dinsdag bekendgemaakt. De Hoge Raad had de organisatie in april verboden en onmiddellijk laten ontbinden.

De hoogste rechter van Nederland vond dat het een uitzondering moet zijn om een club te verbieden, maar dat het in het geval van Martijn noodzakelijk was. Wat de vereniging doet, is volgens de Hoge Raad in strijd met de openbare orde.

Het advocatenkantoor Spong dat Martijn bijstaat, vindt echter dat er inbreuk is gemaakt op de vrijheid van vereniging en meningsuiting van de leden van de vereniging.

Vereniging Martijn naar Europese rechter
Vereniging Martijn naar Europese rechter (Foto: ANP)

[Tour] Ten Dam hoopte op meer

Laurens ten Dam werd dinsdag 27e in de eerste Pyreneeënrit en gaf 1.11 minuten toe op Vincenzo Nibali. De Belkin-renner was daarover niet tevreden. "Het ging wel goed, maar dit is niet het resultaat waar ik op gehoopt had", zei hij in finishplaats Bagnères-de-Luchon voor de camera van de NOS.

Vooral het feit dat Leopold König het gat naar de groep met de gele trui in de afdaling Port de Balès dichtte, zat Ten Dam dwars. De Tsjech van Netapp was samen met Ten Dam en Haimar Zubeldia (Trek) boven gekomen. "König gaat weg en ik zit achter Zubeldia die lek rijdt. Toen moest ik vol in de ankers. Ik denk dat König achter de auto's nog wel terug is gekomen."

In de laatste kilometers was het voor Ten Dam afzien. "Ik zat alleen in de vallei met wind tegen en een FDJ-renner in mijn wiel die niet overnam", verzuchtte hij. "Dan is het harken naar de finish. Het heeft wel zeer gedaan vandaag, maar dat is bij iedereen, denk ik."

Haase ronde verder in Gstaad

Robin Haase heeft de tweede ronde van het ATP-toernooi in het Zwitserse Gstaad bereikt. De als zevende geplaatste Hagenaar won met 6-4, 6-7 (3) en 6-3 van de Kazach Aleksandr Nedovyesov. In de volgende ronde speelt Haase tegen de winnaar van de wedstrijd tussen de Fransman Gianni Mina en de Zwitser Henri Laaksonen.

Vorig jaar haalde Haase de finale in Gstaad. Toen was de Rus Mickail Youzhny te sterk voor de Nederlander.

[Tour] Rogers wint eerste Pyreneeënetappe

Michael Rogers heeft in Bagnères de zestiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Australiër van Tinkoff-Saxo was de sterkste uit een kopgroep van 21 man. Vincenzo Nibali behoudt de gele trui, maar achter hem verschoof veel. Laurens ten Dam kwam de top tien binnen, terwijl Bauke Mollema naar plek tien zakte.

De eerste etappe in de Pyreneeën beloofde vuurwerk te worden en veel renners wilden in de kopgroep zitten. Pas nadat de eerste colletjes van dag geslecht waren ontstond pas de definitieve samenstelling van een 21 mannen tellende kopgroep, met onder meer Rogers, Kwiatkowski en Tom-Jelte Slagter. De maximale voorsprong op het peloton bedroeg twaalf minuten op een peloton dat zich gewonnen gaf.

Op de slotklim, de Port de Balès, gebeurde vooraan veel. De kopgroep viel snel uiteen, waarna vier mannen overbleven: Gautier, Rogers, Voeckler en Serpa. Gautier en Voeckler probeerden te ontsnappen, maar zij kwamen niet weg bij hun vluchtmakkers. Kirijenka hield het verschil met het viertal klein en raapte vlak voor de top van de berg de teruggevallen Gautier op. In de afdaling keerde de Sky-renner samen met de Fransman terug bij de drie leiders. In de slotkilometers probeerde Gautier te ontsnappen, maar Rogers nam het initiatief over en soleerde naar de streep in Bagnères. In de sprint hierachter werd Voeckler tweede, voor Kirijenka.

Ook in het peloton gebeurde veel. Valverde zette zijn ploeg op kop en het hoge tempo van Movistar zorgde er onder meer voor dat Van den Broeck en Van Garderen moesten lossen. Ook de leider in het jongerenklassement Bardet en Mollema moesten eraf. Pinot rook bloed en schroefde tot tweemaal het tempo op. De jonge Fransman dunde de groep van de gele trui uit en loste in de laatste meters van de Port de Balès zelfs nummer twee in het klassement Valverde.

De Spanjaard kon in de afdaling weer terugkeren en samen met onder meer Pinot en Nibali kwam hij binnen op ruim acht minuten van Rogers. Bardet verloor uiteindelijk twee minuten op de groep gele trui. In een groepje hier tussenin was Ten Dam als beste Nederlander binnengekomen. Mollema verloor met Van den Broeck drie minuten, terwijl Van Garderen hier nog weer eens een ruime halve minuut achter zat.

In het klassement heeft Nibali ruim vier minuten voorsprong op nummer twee Valverde en ruim vijf minuten op de nieuwe nummer drie Pinot. Een minuutje hierachter staat Pereaud vierde, voor de onfortuinlijke Bardet. Van Garderen staat op ruim negen minuten zesde, maar zag wel Konig tot op enkele seconden naderen. Ten Dam staat met ruim elf minuten achterstand achtste, voor Kwiatkowski die vandaag door mee te springen in de kopgroep goede zaken heeft gedaan en Mollema die de top tien afsluit.

Hilversum treft voorbereidingen voor lichamen MH17

Op de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum worden dinsdagmiddag de eerste voorbereidingen getroffen voor de aankomst van de lichamen van de slachtoffers van vlucht MH17. Zo worden koelcontainers geplaatst om de lichamen in op te slaan.

De eerste vlucht met lichamen landt naar verwachting woensdag in de loop van de dag op vliegbasis Eindhoven. In Charkov worden dinsdagmiddag voorbereidingen getroffen voor het transport naar Nederland. Zodra een aantal slachtoffers klaar is voor transport, vertrekt een Nederlands Hercules-vliegtuig naar Eindhoven.

De lichamen worden daarna via de weg overgebracht naar de kazerne in Hilversum. Het is volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie nog niet bekend of daarvoor straten worden afgesloten.

Eenmaal in Hilversum worden de slachtoffers geïndentificeerd. Zodra een identiteit bekend is, wordt als eerste de familie geïnformeerd. Premier Mark Rutte zei eerder op de dag dat het proces van identificatie soms snel kan gaan, maar ook weken of zelfs maanden in beslag kan nemen.

Het Nederlandse forensisch team dat de leiding heeft over het identificatieproces heeft volgens de woordvoerder van Veiligheid en Justitie bewust gekozen voor de kazerne in Hilversum boven het NFI in Rijswijk. "Het is een militair terrein waar veel kennis en knowhow is van medische zaken en identificatie." In de kazerne is het Instituut Defensie Geneeskundige Opleidingen gevestigd.

Turkse agenten opgepakt om 'spionage'

Tientallen Turkse politieagenten zijn opgepakt op verdenking van spionage en het afluisteren van regeringsfunctionarissen. Dat heeft het openbaar ministerie in Istanbul dinsdag gezegd. Onder anderen premier Recep Tayyip Erdogan en het hoofd van de Turkse inlichtingendienst zouden slachtoffer zijn geworden van de afluisterpraktijken.

De politie viel de woningen van diverse agenten dinsdagochtend binnen. Zeker een agent werd geboeid afgevoerd. Turkse media schreven dat sommige agenten ook betrokken waren bij een corruptieonderzoek naar vier regeringsministers. Volgens het OM zijn tot dusver 67 mensen in hechtenis genomen.

Erdogan beweert al lange tijd dat een corruptieschandaal, dat een aantal ministers de kop kostte, onderdeel zijn van een poging de regering ten val te brengen.

Overzicht van handel met Rusland

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zijn dinsdag bijeen om te spreken over eventuele handelssancties tegen Rusland. Sommige van hen vinden dat de Europese Unie moet ingrijpen om te voorkomen dat het land wapens blijft leveren aan de pro-Russische separatisten in Oekraïne. Maar hoe groot is de handel met Rusland eigenlijk?

Uit de meest recente cijfers van het Europese Statistiekbureau Eurostat blijkt dat de 28 EU-landen in de eerste negen maanden van vorig jaar voor negentig miljard euro aan producten aan Rusland wisten te slijten. Afgezet tegen de totale export gaat daarmee iets minder dan zeven procent van alle Europese export naar Rusland.

Veel groter is echter nog de handel andersom, zo stelde Eurostat begin dit jaar. De lidstaten van de EU namen tussen januari en september vorig jaar namelijk voor ongeveer 156 miljard dollar aan goederen en diensten af in Rusland, meer dan twaalf procent van de totale Europese import. Het gaat daarbij nagenoeg alleen maar om olie en gas.

Nederland is volgens de Eurostat-cijfers zowel op het gebied van export als import een grote handelspartner van Rusland. Na Duitsland en Italië is er geen enkel Europees land dat voor zoveel miljarden euro's aan goederen en diensten aan de Russen levert. Bij het importeren uit Rusland steken slechts drie landen Nederland voorbij.

Wanneer de in- en uitgevoerde bedragen echter worden afgezet tegen de totale import en export valt de Nederlandse handel met Rusland echter wel mee, simpelweg omdat Nederland erg veel handelt. Zo ging in 2012 - het laatste meetmoment - slechts anderhalf procent van de volledige Nederlandse export naar Rusland, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vooral Nederlandse handelaars en de industrie doen goede zaken in Rusland. Belangrijke Nederlandse exportproducten zijn elektronica, zoals computers en printers, maar ook tulpen, bloembollen en zuivel. Daarnaast verkopen Nederlandse bedrijven veel auto's, tractors en aanhangers. In totaal werd in 2012 voor 7,1 miljard euro naar Rusland uitgevoerd.

Omgekeerd haalde Nederland toen voor zo'n 20,3 miljard euro aan goederen en diensten uit Rusland. Dat is ongeveer vijf procent van de totale Nederlandse import, waarmee Rusland het zesde importland voor Nederland is. Op het gebied van export neemt Rusland zelfs de elfde plek in, ver na koplopers Duitsland, België en Frankrijk.

Net als de andere EU-landen handelt Nederland vooral met de Russen vanwege de olie en andere brandstoffen. Die afhankelijkheid is onder meer de Europese Commissie een doorn in het oog. De commissie kwam daarom in maart met plannen om Europa minder afhankelijk te maken van Russisch gas.

Europese landen veroordelen antisemitisch protest

De ministers van buitenlandse zaken van Duitsland, Frankrijk en Italië hebben dinsdag de toename van antisemitische betogingen en daaraan gerelateerd geweld scherp veroordeeld. De ministers zeggen er alles aan te doen om dit in hun landen tegen te gaan.

"Antisemitische retoriek en vijandigheid tegen joden, aanslagen op mensen die joods zijn en op synagoges hebben geen plaats in onze maatschappij", stellen de Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier, zijn Franse collega Laurent Fabius en zijn Italiaanse ambtgenoot Federica Mogherini in een verklaring.

De drie ministers zeggen het recht op vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering te respecteren, maar er desalniettemin alles aan te doen om 'daden en uitspraken die de lijn van antisemitisme, racisme en xenofobie overschrijven' aan te pakken.

Sinds het uitbreken van het geweld tussen Israël en Hamas hebben in diverse landen betogingen plaatsgevonden. In Duitsland werden bij demonstraties antisemitische leuzen gescandeerd en werd opgeroepen tot het vergassen van joden. In Frankrijk gingen jonge betogers op de vuist met de politie en werden auto's in brand gestoken. Ook werden joodse winkels en twee synagoges aangevallen. In Italië hebben eveneens pro-Palestijnse demonstraties plaatsgehad.

Joodse groepen zeiden geschokt te zijn over het groeiende antisemitisme. "We hebben in Europa een nieuwe fase bereikt van haat en geweld die niet kan worden vergeleken met het antisemitisme tijdens eerdere conflicten in Israël", aldus Stephan Kramer, directeur van de Europese tak van het Amerikaans-joodse comité in Brussel.

UEFA straft PSG voor belediging gehandicapten

Paris Saint-Germain moet boeten voor het beledigen van gehandicapte supporters van Chelsea. De UEFA acht bewezen dat supporters van de Franse club zich tijdens de Champions League-wedstrijd tegen de Londenaren hebben misdragen.

PSG moet tijdens de eerstvolgende wedstrijd van het miljoenenbal twee vakken in het stadion dicht houden. "De sanctie is opgelegd vanwege het discriminerende gedrag", aldus de UEFA.

Het incident vond plaats tijdens de kwartfinale van de Champions League op 2 april. Paris Saint-Germain won de wedstrijd met 3-1 maar werd uitgeschakeld nadat Chelsea de return met 2-0 won.

Cel voor man met tas vol vuurwapens tijdens NSS

Een 24-jarige man die tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) eind maart op Den Haag Centraal Station werd gepakt met een tas vol vuurwapens is dinsdag veroordeeld tot negen maanden cel. De rechtbank in Den Haag acht bewezen dat hij de tas met de wapens had gestolen uit een woning in het Groningse Haren.

Bij de inbraak werden zes vuurwapens buitgemaakt, evenals contant geld en een tas. De man ontkent de diefstal. Hij zegt de tas in de trein te hebben gevonden, nadat hij een boete had gekregen van een NS-conducteur. De rechtbank gelooft dit echter niet. Het dna van de man zat op de schroevendraaier die is gebruikt om in de woning te komen. Ook heeft een NS-conducteur de man met de tas in de trein zien zitten.

Het OM stelde eerder geen verband te zien tussen de aanhouding en de nucleaire top. Op het moment dat de man werd opgepakt was er vanwege de top extra politietoezicht op het station. De Hagenaar viel op door zijn afwijkende gedrag, waarop agenten hem controleerden.

Tegen de man was een jaar cel geëist. Naast de negen maanden cel moet de man ook het voorwaardelijke deel van veertien dagen van een eerder opgelegde gevangenisstraf uitzitten, aangezien hij opnieuw de fout in is gegaan. Ook moet hij de eigenaar van de wapens een schadevergoeding betalen van 1068 euro.

Rusland zet zich volledig in voor onderzoek MH17

De Russische regering zal 'alles doen wat in haar macht ligt' om een onderzoek naar de vliegramp in Oost-Oekraïne te faciliteren. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin dinsdag gezegd op een bijeenkomst met zijn Nationale Veiligheidsraad. Het staatshoofd beschuldigde Kiev en het Westen van het zaaien van onrust in de regio.

Poetin zei bereid te zijn de druk op de rebellen op te voeren, maar dit is volgens de president 'niet genoeg' om de crisis te bezweren. Hij veroordeelde het feit dat het Oekraïense leger doorgaat met militaire operaties in de regio. Volgens Poetin konden internationale waarnemers in het rampgebied 'nauwelijks hun hoofden naar buiten steken' vanwege zorgen rondom de veiligheid.

Ten slotte haalde Poetin uit naar de NAVO. Hij hekelde hoe de organisatie zijn militaire aanwezigheid op verschillende locaties in Oost-Europa heeft vergroot.

Eerder op de dag riep Poetin het Westen op om niet alleen bij de pro-Russische separatisten aan te dringen op een staakt-het-vuren, maar ook bij de Oekraïense regering. Hij zei dat Rusland klaar is om 'op gepaste wijze' te reageren als de NAVO zich opdringt aan de Russische grens.

Inflatie VS zwakt iets af

Amerikaanse consumenten betaalden in juni gemiddeld 0,3 procent meer voor goederen dan in mei, toen de inflatie 0,4 procent bedroeg. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de Amerikaanse overheid.

Op jaarbasis was de inflatie 2,1 procent, even veel als een maand eerder. Voedsel en energie niet meegerekend was de geldontwaarding 1,9 procent.

De stijging in juni is bijna volledig toe te schrijven aan de stijgende benzineprijzen. Dat is anders dan een maand eerder, toen de prijsstijgingen een bredere basis hadden.

Benzine werd gemiddeld 3,3 procent duurder in juni. Energie werd 1,6 procent duurder. Voedsel werd daarentegen 0,1 procent duurder, terwijl de stijging een maand eerder op een half procent was uitgekomen.

Oekraïne: Britten gaan zwarte dozen onderzoeken

Het ontcijferen van de gegevens van de zwarte dozen van rampvlucht MH17 wordt uitgevoerd in Groot-Brittannië. Dat meldt de Oekraïense regering. Volgens de Oekraïners dragen de Maleisische autoriteiten de zwarte dozen over aan Nederland, dat ze in een Brits laboratorium laat onderzoeken.

De zwarte dozen kwamen dinsdagochtend aan in Charkov, maakte premier Mark Rutte (VVD) dinsdag bekend. De stad, de tweede van het land, ligt buiten het door separatisten beheerste gebied waar het toestel uit Amsterdam uit de lucht werd gehaald. In Charkov arriveerden dinsdag ook de lichamen van de slachtoffers.

Premier Mark Rutte (VVD) maakte maandag bekend dat Nederland de leiding heeft gekregen over het internationale onderzoek naar de oorzaak van de crash van het toestel uit Amsterdam. Dat gebeurde op verzoek van Oekraïne. Het merendeel van de 298 slachtoffers heeft de Nederlandse nationaliteit.

De Maleisische premier Najib Razak liet in een verklaring weten dat de Maleisiërs de zwarte dozen overdraagt aan het internationale onderzoeksteam zodra dat officieel is geformeerd.

Op de twee zwarte dozen van een toestel, die in werkelijkheid oranje zijn, worden de gesprekken in de cockpit en de technische gegevens van het laatste deel van een vlucht geregistreerd. Mogelijk geven ze meer informatie prijs over wat er gebeurde op het moment van de de crash.

Servische voetbalbond bevestigt komst Advocaat

Dick Advocaat tekent nog deze week een contract bij de Servische voetbalbond. De handtekeningen worden 'binnen drie á vier dagen' gezet, zei voorzitter Tomislav Karadzic dinsdag tegen het Servische persbureau Beta.

Advocaat krijgt een contract tot en met het EK van 2016 aangeboden. Mocht de 66-jarige coach de Serven naar het eindtoernooi leiden kan de overeenkomst worden verlengd. Advocaat begint waarschijnlijk volgende week vrijdag aan zijn nieuwe job.

De geboren Hagenaar was eerder al bondscoach van Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, België en Rusland. Ook had hij onder meer AZ, Zenit Sint-Petersburg, PSV en HFC Haarlem onder zijn hoede.

Polkamp neemt nog geen afscheid van hockey

Amsterdam kan ook volgend seizoen een beroep doen op Sophie Polkamp. De verdediger van de hoofdstedelingen heeft aangegeven nog een jaar door te gaan met tophockey. Ook Jacky Schoenaker, Kiki Collot d’Escury, Judith Zeevenhooven en Pien Holleman hebben hun contract bij Amsterdam verlengd.

Al na de gewonnen finale van de EuroHockey Club Champions Cup hintte de oud-international al op een voortzetting van haar carrière. "k heb niet het gevoel dat de EHCCC mijn eindstation is", legde de 29-jarige Polkamp destijds uit. "Ik denk dat ik nog één jaar doorga, maar dat heb ik nog niet voor honderd procent besloten. Daar heb ik deze zomer nog de tijd voor.’"

Waasdorp kan dus volgend seizoen een beroep doen op de ervaren verdediger. Zoals de coach al eerder aan hockey.nl meldde, keren Emily Hurtz en Eefje Kimmel niet terug bij het vaandelteam. Sterre Deetman, Saartje Steins Bisschop en keepster Vita Bresser spelen volgend seizoen wel voor de Europees clubkampioen, zij schuiven door vanuit de jeugd.

Boze FA wil WK-organisatie niet onder Blatter

De Engelse voetbalbond FA gaat zolang Sepp Blatter voorzitter is van de FIFA niet proberen mondiale toernooien, waaronder het WK, naar Engeland te halen. De bond is boos over de corruptie binnen de FIFA en Blatters streven naar een vijfde termijn.

"We vinden dat mensen voor beperkte tijd FIFA-voorzitter zouden moeten zijn", tekende Skysports dinsdag op uit de mond van FA-voorzitter Greg Dyke, die sprak voor een overheidscomité. "Hopelijk zou een nieuwe voorzitter de hele structuur tegen het licht houden." De 78-jarige Blatter, sinds 1998 de baas van de FIFA, hoopt volgend jaar herkozen te worden.

Dyke sluit uit dat de FA uit de FIFA stapt. "Binnen een week is iedereen je dan vergeten", zei hij. "Ik denk niet dat dat soort symboolpolitiek zou helpen. Ik denk dat de FIFA van binnenuit en via de UEFA hervormen een betere manier is."

Dyke uitte daarnaast zijn zorgen over het conflict en de vliegramp in Oekraïne. Hij wil echter niet vooruitlopen op de zaken en Rusland de organisatie van het WK van 2018 afpakken of het toernooi nu al boycotten. "Ik denk niet dat je een beslissing kan maken op basis van gebeurtenissen in één week. De politieke stabiliteit speelt echter wel een hele belangrijke rol bij die beslissing."

Vervuild vlees in Nederlandse winkels te koop

In Nederlandse winkels is vlees verkocht dat het verboden antibioticum furazolidon bevat. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een veevoederbedrijf uit Lopik, dat verantwoordelijk is voor het vervuilde vlees, gesloten. Dat meldt een woordvoerder.

Wat de gevolgen zijn voor de voedselveiligheid kon de NVWA dinsdag nog niet zeggen.

Het bedrijf heeft het chemische middel door het veevoer gemengd. Kalveren en varkens hebben het vervuilde veevoer vervolgens gegeten. Het vlees van de dieren, dat door de furazolidon niet meer geschikt is voor consumptie is naast Nederlandse winkels, ook in België, Frankrijk, Duitsland en Italië terechtgekomen.

Onderzoek door de NVWA leidde naar het bedrijf in Lopik. Het veevoederbedrijf was niet bereikbaar voor commentaar.

Real Madrid bevestigt komst James Rodriguez

James Rodriguez vertrekt definitief naar Real Madrid. De Colombiaan tekent een contract voor zes seizoenen, meldt de Spaanse club. Naar verluidt betaalt Real Madrid tachtig miljoen euro aan AS Monaco. De aanvallende middenvelder wordt dinsdagavond gepresenteerd in Estadio Santiago Bernabeu.

Rodriguez werd op het WK in Brazilië met zes doelpunten topscorer van het toernooi. Ook werd zijn volley in de achtste finales tegen Uruguay uitgeroepen tot mooiste doelpunt. Daarnaast is hij een van de tien genomineerden voor de prijs voor beste speler op de Europese velden.

Rodriguez is de op twee na duurste speler ooit van Madrid. Alleen Gareth Bale en Cristiano Ronaldo kostten de Madrilenen meer. Deze zomer trok de Koninklijke al Toni Kroos van Bayern München aan.

De 23-jarige Rodriguez maakte vorige zomer de overstap van FC Porto naar Monaco. Met die club eindigde hij tweede in de Franse Ligue 1. Rodriguez scoorde negen keer in 34 competitiewedstrijden. Met Porto won hij in 2011 de Europa League.

Poetin: dreigen is zinloos

De Russische president Vladimir Poetin heeft andere landen gezegd dat zij zich niet moeten mengen in Russische interne zaken. Dat heeft Sky News dinsdag gemeld. Poetin roept verder op tot een tijdelijke wapenstilstand in de Oost-Oekraïense provincie Donetsk, waar donderdag het vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte.

Russische media melden verder dat Poetin vindt dat westerse oproepen tot een staakt-het-vuren niet alleen gericht moet zijn op de rebellen, maar ook op het Oekraïense leger. Hij hekelde het instellen van en dreigen met sancties en roept op tot meer dialoog.

Rusland heeft zich volgens het staatshoofd 'strikt aan de internationale wetgeving en zijn verplichtingen tegenover zijn bondgenoten' gehouden. Poetin zei verder dat Rusland klaar is om 'op geschikte wijze' te reageren als de NAVO zich opdringt aan de Russische grens.

Ten slotte zei Poetin dat de regering gaat nadenken over verdere stappen om de economie tegen externe politieke dreigingen te beschermen. Pogingen om Rusland te destabiliseren zijn volgens het staatshoofd zinloos.

De Verenigde Staten en Europese Unie stelden al meerdere keren sancties in tegen Moskou. Diverse Europese regeringsleiders maakten zich de afgelopen dagen sterk voor strengere sancties tegen Rusland, naar aanleiding van de vliegramp.

Oddworld: New 'n' Tasty morgen op PS4

Bijna 17 jaar na de release van Abe's Oddysee ziet de remake van deze klassieker het levenslicht. Op 23 juli zal Oddworld: New 'n' Tasty op de PlayStation 4 te downloaden zijn en om dat te vieren heeft ontwikkelaar Just Add Water de launchtrailer online gezet.

Naast de trailer heeft Just Add Water bekendgemaakt dat er twee DLC-pakketten beschikbaar zullen zijn voor New 'n' Tasty. 'Alf's Escape' is een extra volledig nieuw level waarbij je Mudokon Alf de lugubere vleesfabriek uit moet zien te krijgen. Het tweede DLC-pakket bestaat uit een setje nieuwe bedrijfskleding voor Abe. Beide uitbreidingen zijn de eerste twee weken gratis voor iedereen met een Playstation Plus-abonnement. Daarna is de DLC te koop voor een nog onbekende prijs.

Oddworld: New 'n' Tasty is vanaf 23 juli verkrijgbaar op PlayStation 4. Releasedata voor PlayStation 3, PlayStation Vita, Xbox One, pc, Mac, Linux en Wii U zijn nog niet bekend.

Nederland heeft leiding onderzoek ramp

Nederland heeft op verzoek van Oekraïne de leiding gekregen over het onderzoek naar de vliegramp met het toestel van Malaysia Airlines. Dat maakte minister-president Mark Rutte dinsdag bekend op een persconferentie.

Hij herhaalde dat de "onderste steen" boven moet komen. De aandacht richt zich nu op het vinden van de achtergebleven slachtoffers en persoonlijke bezittingen, zei hij. De Nederlandse experts gaan "zo snel mogelijk" weer aan de slag in het gebied waar het toestel met 298 mensen aan boord is neergestort.

Promovendus Leicester haalt nieuwe spits binnen

Leicester City heeft zich versterkt met spits Leonardo Ulloa. De 27-jarige Argentijn komt over van Brighton & Hove Albion. Hij heeft een contract getekend voor vier jaar, meldt de Engelse club die afgelopen seizoen promoveerde naar de Premier League.

Ulloa scoorde in anderhalf jaar 26 doelpunten in 58 wedstrijden voor Brighton, dat op het tweede niveau in Engeland speelt. Bij die club speelde de Argentijn samen met oud-AZ'er Kemy Augustien. Daarvoor speelde Ulloa in Spanje bij Almeria en Castellon.

SBS verwerft rechten samenvattingen Jupiler League

SBS Groep heeft de rechten vervorven dan de samenvattingen van de Jupiler League. SBS blijf toch nog ook het Nederlands elftal uitzenden. Ze hebben ook de rechten gekocht voor de oefenwedstrijden van Oranje.

SBS verkreeg de rechten voor een periode van twee jaar. De samenvattingen van de Eerste Divisie waren het afgelopen seizoen te zien bij FOX Sport Centraal, maar het sportprogramma op het open kanaal van FOX trok nauwelijks kijkers. De betaalzender blijft wel net zoals vorig seizoen prominente Jupiler League-duels live uitzenden. De jaren daarvoor werden de samenvattingen na Voetbal International uitgezonden. 

Na veertien jaar raakte SBS de rechten van het Nederlands elftal kwijt. De rechten van de oefenduels van Oranje werden in eerste instantie gekocht door FOX, maar even later deden ze de rechten weer in de verkoop. De kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal zijn komende periode te zien bij de NOS. 

Geen cassatie in zaak Anneke van der Stap

Het Openbaar Ministerie stapt niet naar de Hoge Raad in de zaak rond de dood van Anneke van der Stap. Voor een kansrijke cassatie zijn onvoldoende aanknopingspunten, laat justitie dinsdag weten na bestudering van de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag.

Het hof legde Ron P. vorige week 4,5 jaar gevangenisstraf op voor het doden van de 22-jarige vrouw in 2005. De Haagse rechtbank had hem eerder vrijgesproken vanwege gebrek aan overtuigend bewijs. Justitie had een levenslange gevangenisstraf geëist.

De Hoge Raad kijkt uitsluitend of het recht juist is toegepast en of de procedures op de juiste wijze zijn gevolgd. Het hof kwam tot vrijspraak van moord op basis van het aangeleverde bewijsmateriaal. De vrijspraak is daarnaast voldoende en begrijpelijk gemotiveerd. Op beide punten ziet het OM geen cassatiemogelijkheden.

De straf voor P. viel veel lager uit omdat er volgens het hof geen bewijs is voor moord, aangezien niet zeker is dat P. met voorbedachten rade handelde. Daarnaast hield het hof rekening met het feit dat P. al tot achttien jaar cel is veroordeeld in de Puttense moordzaak.

Van der Stap werd op in juli 2005 dood gevonden in de bosjes in Rijswijk. Ze was op dat moment elf dagen vermist. Hoe ze om het leven is gebracht is nooit duidelijk geworden.

OVSE: gerommel met wrakstukken MH17

Met delen van de brokstukken van het neergestorte vliegtuig van Malaysia Airlines is gerommeld. Een woordvoerder van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zei dinsdag tegen de BBC dat de brokstukken er anders bij liggen dan toen hij en zijn collega's ze voor het eerst zagen.

"De staart en het achterste gedeelte van het vliegtuig zien er anders uit dan toen we ze voor het eerst aantroffen", aldus OVSE-woordvoerder Michael Bociurkiw. "Een sectie is inmiddels bijna in twee delen gespleten."

Volgens Bociurkiw werd de cockpit eerder al onder handen genomen door mannen in uniform met een elektrische zaag. De mannen wilden toen niet toelichten waarom zij in het wrak aan het zagen waren.

Bociurkiw benadrukte dat de OVSE niet gespecialiseerd is in het analyseren van vliegtuigcrashes. Hij zei verheugd te zijn dat Oekraïense, Nederlandse en Maleisische onderzoeksteams inmiddels zijn gearriveerd.

Koeman wil Argentijns international Rojo

Marcos Rojo kan zijn loopbaan vervolgen in de Premier League. De linksback staat nadrukkelijk in de belangstelling van het Southampton van manager Ronald Koeman. Southampton lijkt de beste papieren te hebben om Rojo (24) over te nemen van Sporting CP.

De verdediger heeft nog een contract tot medio 2016 bij de Portugese club. Rojo liet op het WK een goede indruk achter. Met Argentinië bereikte de linkspoot de finale. De eindstrijd in Rio de Janeiro ging verloren tegen Duitsland (1-0).

Rojo was onder bondscoach Alejandro Sabella een vaste waarde als linksback. De 29-voudig international speelde zich in Brazilië in de kijker bij Chelsea, Liverpool en Southampton. Chelsea haalde echter Filipe Luis weg bij Atlético Madrid en Liverpool richt zich vooral op versterkingen voor het middenveld en de aanvalslinie.

Opvolging
Southampton is bereid om ruim 14 miljoen euro te betalen voor Rojo, weet Goal. Manager Koeman is overtuigd van de kwaliteiten van de Zuid-Amerikaan, die in juli 2012 Spartak Moskou verruilde voor Sporting CP. Rojo moet bij The Saints Engels international Luke Shaw opvolgen. Shaw vertrok onlangs naar Manchester United.

Koeman lijkt ook afscheid te moeten nemen van verdediger Dejan Lovren. De Kroatisch international staat op het punt om naar Liverpool te gaan. Aanvallers Rickie Lambert en Adam Lallana lieten ook deze zomer Southampton achter voor Liverpool. Koeman haalde Graziano Pellè en Dusan Tadic als vervangers voor het vertrokken duo.

Organisatie Winterspelen 2018 in het nauw

De Zuid-Koreaanse overheid heeft het organisatiecomité van de Olympische Winterspelen in 2018 de afgelopen weken onder de loep genomen. Dat melden overheidsofficials dinsdag. Volgens Zuid-Koreaanse media verlopen de voorbereidingen voor de Spelen in Pyeongchang moeizaam.

De voorzitter van het organisatiecomité, Jin-sun Kim, zou daarom maandag zijn ontslagen. Hij wist volgens officials niet te voorkomen dat de bouw van de schaatshal vertraging opliep omdat er nog over wordt gebakkeleid hoe het na de Spelen te gaan gebruiken.

Ook zouden er problemen zijn met sponsors. De voorzitter verklaarde maandag zelf dat hij opstapte omdat er nieuw leiderschap nodig is.

Officials van het Internationaal Olympisch Comité stelden onlangs nog tijdens een bezoek aan Pyeongchang dat de organisatie op koers ligt. Eerder wuifde IOC-preses Thomas Bach al zorgen over een te strak bouwschema weg.

Oekraïne weerspreekt Russische verdachtmakingen

Berichten dat vlak voor het neerstorten van de Boeing 777 van Malaysia Airlines in het oosten van Oekraïne een straaljager van het Oekraïense leger in de buurt was zijn 'onzin'. Dat heeft secretaris van de Nationale Raad voor Veiligheid en Defensie Andryj Paroebi gezegd, meldt Interfax Oekraïne dinsdag. De berichten werden maandag door het Russische ministerie van defensie verspreid.

"Er was geen enkel vliegtuig in het gebied waar het passagierstoestel neerstortte", aldus Paroebi. "Zij (Rusland, red.) proberen Oekraïne en de hele wereld te misleiden."

Volgens Paroebi riep Kiev direct na de crash op een internationale commissie in te stellen om de ramp te onderzoeken. De secretaris vermoedt dat Moskou zijn eigen rol in de tragedie probeert te verbergen.

"Alle satellietdata en andere informatie zullen bevestigen dat het vliegtuig is neergehaald met de directe hulp van Rusland, met Russische wapens en door Russisch personeel", zei Paroebi. "Ons wapen is de waarheid."

'Europa, noem separatisten terroristen'

Europa moet de separatistenrepublieken in het oosten erkennen als terroristische organisaties. Die oproep heeft het Oekraïense parlement dinsdag gedaan. In de resolutie werd ook de 'Russische agressie' tegen Oekraïne scherp veroordeeld.

De oproep aan internationale en Europese organisaties behelst de eenzijdig door separatisten uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk en Volksrepubliek Loehansk. De Oekraïense regering probeert het gebied in de twee oostelijke regio's van het land met geweld weer onder haar gezag te krijgen.

De Volksrepubliek Donetsk wordt geleid door Aleksandr Borodaj, een Russisch staatsburger. Borodaj overhandigde maandag de zwarte dozen van de neergehaalde rampvlucht MH17 aan Maleisische experts.

Volgens het Oekraïense parlement bedreigt de agressie van Rusland niet alleen het leven en de veiligheid van Oekraïners maar ook van buitenlandse staatsburgers. Ze zou een reële bedreiging vormen voor de gehele wereldorde.

Berichten uit Donetsk en de Krim

“Hallo! Ik ben Oleg. Ik woon bij de Zwarte Zee op de Krim (Rusland). Postcrossing heeft de Krim nog niet erkend als een deel van Rusland, dus ik moest de UA-prefix voor mijn postkaarten gebruiken. Ik wil hier geen politieke gesprekken, maar ik moet je iets vertellen. Oekraïne en Rusland (beide) zijn delen van mijn grote moederland. Ik beschouw Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland als verwante culturen, dus ik vind dat ze in vrede moeten leven. Laat de vrede over de hele wereld zijn!”

Klopp rekent op Hummels en Reus

Borussia Dortmund-trainer Jürgen Klopp verwacht niet dat Mats Hummels en Marco Reus deze zomer vertrekken. De Duitser zegt dat er nog geen concrete interesse is. Hummels en Reus worden al langere tijd gelinkt aan een vertrek bij Borussia Dortmund.

Manchester United wordt vaak genoemd als nieuwe werkgever van beide internationals van Duitsland. Hummels werd met Die Mannschaft wereldkampioen in Brazilië. Reus haakte in aanloop naar het toernooi geblesseerd af.

FC Barcelona zou ook verregaande interesse hebben voor Hummels. Vooralsnog heeft Borussia Dortmund geen enkel bod ontvangen, zegt trainer Klopp. De Duitse topclub is niet van plan om Hummels voor twintig miljoen euro te laten vertrekken. De verdediger heeft een verbintenis tot 2017.

Signaal
"Ik kan jullie verzekeren dat er geen signalen zijn dat Hummels en Reus ons gaan verlaten", aldus Klopp tegen Ruhr Nachrichten. "Of Manchester United twintig miljoen euro wil betalen voor Hummels? Met zo'n laag bedrag kunnen ze een transfer direct vergeten", vervolgt de coach van BVB.

Borussia Dortmund zag deze zomer spits Robert Lewandowski vertrekken. De Pool verhuisde naar rivaal Bayern München. Een jaar geleden verruilde Mario Götze Dortmund voor Bayern. Klopp en Dortmund eindigden vorig seizoen tweede in de Bundesliga, op negentien punten van Der Rekordmeister.

Nieuw onderzoek naar dood Litvinenko

Groot-Brittannië gaat een openbaar onderzoek instellen naar de dood van de Russische dissident Aleksander Litvinenko. Dat heeft minister van binnenlandse zaken Theresa May dinsdag officieel aangekondigd. Het onderzoek is een tegenvaller voor Rusland.

"De dood van Aleksander Litvinenko was een verschrikkelijke misdaad en wij willen dat de verantwoordelijken worden berecht", aldus een regeringswoordvoerder. Het onderzoek zal 'volledig onafhankelijk' van de overheid plaatsvinden en wordt geleid door openbaar aanklager Robert Owen.

Het nieuwe onderzoek gaat zich concreet richten op de vraag of Rusland achter Litvinenko's dood zat. Een bron bij de regering zei tegen de BBC dat de timing van de bekendmaking toeval is, en niets te maken heeft met de vliegramp in Oekraïne en de spanningen tussen het Westen en Rusland.

Litvinenko, voormalig geheim agent van het Kremlin die zich tegen zijn broodheer keerde, vond in 2006 in Londen de dood nadat hij thee had gedronken die was aangelengd met het radioactieve polonium-210. Groot-Brittannië legde de schuld voor de moord bij twee Russen, maar Rusland weigerde hen uit te leveren.

Litvinenko's weduwe Marina zei 'opgelucht' te zijn dat er een openbaar onderzoek komt. Zij heeft zich hier sinds de dood van haar man voor ingezet. Eerder betichtte zij de Britse regering ervan meer waarde te hechten aan de betrekkingen met Moskou dan aan het achterhalen van de waarheid omtrent de dood van haar echtgenoot. De regering hield tot dusver vol dat een openbaar onderzoek schadelijk zou zijn voor de internationale betrekkingen.

Eerder werd een niet-openbaar onderzoek gevoerd naar Litvinenko's dood. Owen eiste inzage van het rapport, maar stuitte op verzet van toenmalig minister van buitenlandse zaken William Hague, die naar de rechter stapte. De rechter besliste dat Owen onvoldoende rekening had gehouden met de gevoeligheid van de informatie.

De dood van Litvinenko leidde in 2006 tot een verharding van de betrekkingen tussen Moskou en Londen. De afgelopen maanden zijn de spanningen tussen Rusland en Groot-Brittannië opgelopen. Londen steunde sancties tegen Rusland vanwege de annexatie van de Krim en de onrust in Oost-Oekraïne. Na de vliegtuigcrash van vlucht MH17 riep premier David Cameron op tot een harder EU-beleid tegen Moskou.

Pac-Man en Donkey Kong in actiekomedie Pixels

Enkele van de bekendste personages uit klassieke computergames komen samen in de bioscoopfilm Pixels. Zo maken onder anderen Pac-Man, Donkey Kong, Centipede, Galaga, Q*bert en Space Invaders hun opwachting. De hoofdrollen worden vertolkt door onder anderen Adam Sandler, Kevin James en Peter Dinklage, heeft Sony Pictures dinsdag laten weten.

In Pixels ziet een buitenaards ras de gewelddadige aardse computerspellen als een oorlogsverklaring, waarna ze de aarde aanvallen. Hun strategieën zijn gebaseerd op de games. De Amerikaanse president, de rol van James, roept de hulp in van zijn oude schoolvriendjes met wie hij in de jaren tachtig uren achter de spelcomputer doorbracht. Zij worden vertolkt door Sandler, Dinklage en Josh Chad. Michelle Monaghan speelt de wapenexpert van het haastig samengestelde team.

Chris Columbus, vooral bekend van Home Alone 2: Lost in New York en de eerste twee Harry Potter-films, voert de regie. De opnames zijn inmiddels al aan de gang. Pixels verschijn op 20 mei in de Nederlandse bioscopen.

Avicii strikt rockers voor nieuwe plaat

Grote namen uit de rockwereld stonden in de rij om samen te werken met Avicii. Op de nieuwe plaat van de Zweedse dj zijn waarschijnlijk onder meer Jon Bon Jovi en Greenday-frontman Billie Joe Armstrong te horen. Dat vertelt Tim Berling, beter bekend als Avicii, in een interview met het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone.

Voor de nog titelloze plaat werkte Avicii ook samen met Serj Tankian, bekend van System of a Down, en Coldplay-frontman Chris Martin. "Chris is als een broer voor me", zegt Avicii, die de Coldplay-hit A Sky Full of Stars produceerde. Hoewel Avicii het goed kan vinden met Martin, werken de twee mannen op een totaal verschillende manier. "Bij hem moet alles perfect zijn. Zo ben ik niet. Daarom heb ik al zeventig nummers op de plank liggen."

Tussen die zeventig nummers zit ook een reggaeduet waarop Wyclef Jean en Matisyahu te horen zijn. "Ik ben dol op het lied", verkondigt Avicii. Of het de opvolger van zijn vorig jaar verschenen True haalt, is echter nog maar de vraag. "Ik heb nog geen idee wat ik met het nummer aan moet."

Avicii weet al wel wat voor soort plaat hij later dit jaar uit wil brengen. "Dit spitst zich veel meer toe op de losse nummers. True was al een poging elektronische muziek te vatten in het format van een verzameling liedjes."

Ook sjoemelvlees bij McDonald's Japan

De Chinese voedselleverancier Husi Food heeft ook fastfoodrestaurants in Japan oud vlees met een valse houdbaarheidsdatum in de maag gesplitst. McDonald's liet dinsdag weten dat twintig procent van de kipnuggets bij de Japanse filialen van de sjoemelende leverancier afkomstig waren. McDonald's nam sinds 2002 kip en ander vlees af bij het bedrijf.

Maandag bleek dat Chinese filialen van onder meer McDonald's, Starbucks, Burger King en KFC door de leverancier werden bevoorraad. De Chinese autoriteiten stelden maandag een onderzoek in naar Husi Foods en breidden dat dinsdag uit naar andere productiefaciliteiten van het bedrijf. Op het overtreden van voedselveiligheidsvoorschriften staat een 'zware straf', meldde de Chinese instantie die toezicht houdt op de voedselbranche dinsdag.

De fastfoodketens hebben inmiddels broodjes en burgers met vlees en kip met ingrediënten van Husi Food uit het assortiment verwijderd. Husi stelt in een verklaring geschokt te zijn door de onthullingen, maar zegt te denken dat het om een incident gaat. Het bedrijf zegt mee te willen werken met het onderzoek.

Het schandaal is niet het eerste in China. Eerder werden regels overtreden met betrekking tot melk en medicijnen, waardoor consumenten wantrouwig zijn geworden.

Liverpool verhuurt jeugdinternational aan West Brom

West Bromwich Albion huurt komend seizoen Andre Wisdom van Liverpool. Dat melden de clubs uit de Premier League dinsdag. Afgelopen seizoen kwam de 21-jarige verdediger op het tweede niveau in Engeland uit voor Derby County.

Wisdom speelde in verscheidene jeugdelftallen van Engeland. In het seizoen 2012-2013 kwam de verdediger 22 keer uit voor Liverpool, waarin hij een doelpunt maakte. Wisdom is naast onder meer Brown Ideye en oud-AZ'er Sébastien Pocognoli de zesde aanwinst voor West Bromwich deze zomer.

[Tour] Van den Broeck kampt met bacteriële besmetting

De teleurstellende prestaties van Jurgen Van den Broeck in de Tour de France zijn deels te wijten aan een bacteriële besmetting. Daardoor kon de Belgische kopman van Lotto-Belisol 'de afgelopen etappes niet in overdrive gaan', meldt zijn ploeg dinsdag.

Van den Broeck heeft last van mycoplasmabacteriën, waar hij sinds zaterdag antibiotica voor krijgt. "Het is moeilijk in te schatten wanneer Jurgen opnieuw over zijn maximale mogelijkheden zal kunnen beschikken", zegt Lotto. Van den Broeck staat elfde in het klassement, anderhalve minuut achter Belkin-renner Laurens ten Dam.

Buitenlandse onderzoekers op ramplocatie

Buitenlandse experts zijn aan het werk in het gebied waar vlucht MH17 neerstortte in het oosten van Oekraïne. Dat heeft Andryj Lysenko, een woordvoerder van de Oekraïense Veiligheidsraad dinsdag gezegd in Kiev. Of daar ook Nederlanders bij zijn, werd niet duidelijk.

Lysenko bevestigde eveneens dat de trein met de lichamen van de slachtoffers dinsdag om 11.20 uur is aangekomen in Charkov.

Nederland heeft de rol op zich genomen om het technisch onderzoek naar de oorzaak van de crash te leiden. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandag bij de VN-Veiligheidsraad in New York. Oekraïne had eerder al bekendgemaakt dat Nederland de leiding kan krijgen.

Onder de Nederlanders die in Oekraïne zijn, zijn ook medewerkers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Dat is de instantie die in Nederland verantwoordelijk is voor onderzoek naar luchtvaartongevallen.

Oekraïne mobiliseert mannen onder de 50

Oekraïne wil alle mannen tot 50 jaar die geschikt zijn voor militaire dienst mobiliseren. Het parlement stemde dinsdag in met een mobilisatiebevel van president Petro Porosjenko. Hij zegt zo de grenzen te willen verdedigen. Eerder dit jaar riep de regering al reservisten op. Maar de nieuwe order gaat verder en roept alle mannen van weerbare leeftijd op.

In het parlement van 450 zetels ontstond rumoer en parlementariërs die eerder president Viktor Janoekovitsj steunden, raakten slaags met radicale nationalisten. De mobilisatie kreeg de steun van 232 parlementsleden. De pro-Russische Janoekovitsj werd in februari afgezet. Porosjenko is in mei gekozen.

Oekraïne mobiliseert mannen onder de 50
Oekraïne mobiliseert mannen onder de 50 (Foto: ANP)

Bewijs neerschieten MH17 steeds sterker

De bewijzen dat een raket de vliegramp in Oekraïne heeft veroorzaakt stapelen zich op. Volgens The New York Times van dinsdag vertoont een wrakstuk op de rampplek duidelijk sporen van een raketinslag. De krant baseert zich op foto's van eigen fotografen en analyse door experts van die beelden.

Het onderdeel, dat enkele kilometers van de grootste inslagplek is gefotografeerd, wijst in de richting van een supersonische raket die vlakbij het toestel moet zijn geëxplodeerd. Het vliegtuig zat toen op een hoogte van 33.000 voet. Volgens experts van IHS Jane's, een consultancybedrijf voor defensie, zijn er duidelijk gaten te zien veroorzaakt door scherven van de raket. Ook geblakerde verf op het wrakstuk doet het verwoestende werk van een raket vermoeden. De sporen wijzen op een raket met ontploffende oorlogskop zoals de SA-11 raket, in Rusland bekend als de Buk.

De vorm en grootte van de gaten in het rompdeel en de geblakerde verf rond die gaten laten zien dat er objecten van buitenaf het vliegtuig zijn binnengedrongen, schrijft expert Reed Foster van IHS Jane's. "De meeste van de kleine gaten lijken te zijn veroorzaakt door een hogesnelheidsprojectiel, in tegenstelling tot scheuren en breuken als het paneel met kracht van het toestelframe wordt afgerukt". Volgens Foster onderscheidt de schade zich ook van die bij een exploderende motor. Dan zouden er "langere, dunnere, schuinere scheuren zijn ontstaan langs de vliegtuigbekleding."

De conclusies van de expert wijzen op het gebruik van een raket die speciaal ontwikkeld is voor het uit de lucht schieten van snel bewegende militaire toestellen op grote hoogte, aldus The New York Times. In plaats van vliegtuigen direct te raken zijn dergelijke projectielen ontworpen om dichtbij het toestel te ontploffen en een regen van scherven te veroorzaken. "Aan het eind van hun baan lijken ze meer op een schot hagel dan een kogel", aldus Foster.

Een verkeersvliegtuig is kansloos tegen een SA-11, de gevolgen van een ontploffing zijn desastreus. De kracht van de explosie is twee keer zo groot als die van een artilleriegranaat. De schade die te zien is op het wrakstuk wijst in de richting van een abrupt einde aan de reis. Met een vliegsnelheid van meer dan 800 kilometer per uur zal het toestel na een inslag zeer snel in stukken scheuren en niet langer kunnen vliegen.

Eerder al verklaarde de Amerikaanse overheid onder meer op basis van satellietbeelden en afgeluisterde gesprekken tot de conclusie te zijn gekomen dat er een raket is afgeschoten. De rebellen in Oost-Oekraïne zijn volgens Washington verantwoordelijk voor het neerschieten van de Boeing 777 met bijna 300 mensen aan boord.

.

Bewijs neerschieten MH17 steeds sterker
Bewijs neerschieten MH17 steeds sterker (Foto: ANP)

Schulden overheden eurozone hoger

Overheden in de eurozone hadden meer schulden ten opzichte ten opzichte van het bruto binnenlands product dan eind vorig jaar. De schulden stegen naar 93,9 procent van het bbp, tegen 92,7 procent aan het einde van het vierde kwartaal van 2013. Dat heeft het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag gemeld. In de vorige twee kwartalen waren de schulden juist iets afgenomen.

Ook in de Europese Unie als geheel nam het schuldenpercentage toe, van 87,2 naar 88 procent van het bbp. In het eerste kwartaal stegen de schulden in verhouding tot het bbp in zestien lidstaten, bij tien nam de schuld juist af.

Griekenland kampt nog altijd met de grootste schuldenlast, met een percentage van meer dan 174 procent. Italië volgt met 135,56 procent en Portugal staat met 132,9 procent op plek drie. Estland heeft in verhouding de minste schulden met een percentage van tien procent.

Over Nederland werden geen cijfers bekendgemaakt. Uit CBS-cijfers bleek vorige maand dat de schuld neerkwam op 68,1 procent van het bbp, oftewel 439 miljard euro.

Planes 2-dag afgelast na vliegramp

De speciale dag omtrent de animatiefilm Planes 2 op vliegbasis Woensdrecht is afgelast. Het ministerie van Defensie en filmmaatschappij Disney hebben de festiviteiten die woensdag zouden plaatsvinden geschrapt uit medeleven met de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 van Malaysia Airlines. Dat laat Disney dinsdag weten.

De activiteiten moesten vooral in het teken staan van de brandweer. Zo zouden demonstraties worden gegeven, waarna de kinderen met een brandweerauto naar de bioscoop werden gereden. De partijen zijn nu bezig met het plannen van een nieuwe datum.

Planes 2, die donderdag in première ging, gaat over het dappere racevliegtuig Dusty dat met zijn versleten motor bosbranden moet gaan blussen. De film bracht tot nu toe wereldwijd ruim 26 miljoen dollar op.

Oekraïne wil buitenlandse politie in rampgebied

Oekraïne nodigt de herkomstlanden van slachtoffers van de crash van de MH17 uit hun politie naar het rampgebied te sturen. Civiele politiediensten zouden moeten helpen het gebied waar brokstukken en bezittingen van slachtoffers liggen te beschermen.

Het land deed de oproep in een reactie op de resolutie die maandagavond unaniem werd aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. Die veroordeelde het neerhalen van het toestel en eiste onbelemmerde toegang tot het rampgebied voor internationale onderzoekers.

Het is overigens onduidelijk wat deze uitnodiging in de praktijk betekent. Het gebied rond Hrabove, waar het toestel dat op Schiphol was opgestegen neerstortte, is in handen van pro-Russische separatisten.

De politieke leider van de separatisten, Aleksandr Borodaj, zei maandag dat hij zelfs bewapende troepen uit andere landen zou toelaten om de eigen mensen te beschermen. Onder geen beding zei hij het Oekraïense leger in het gebied te zullen toelaten.

Nederland stuurde al forensische experts, enkele medewerkers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie naar Oekraïne.

Maleisië: wij kregen lichamen vrij

De Maleisische regering heeft de separatisten in Oekraïne zover gekregen om de lichamen van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 over te dragen aan internationale onderzoekers. Dat heeft de Maleisische premier Najib Razak maandagnacht gezegd op een persconferentie.

Razak wist Aleksander Borodaj ook over te halen de zwarte dozen van het neergestorte toestel te overhandigen. De lichamen gaan naar Nederland, terwijl de zwarte dozen naar Maleisië gaan voor verder onderzoek. Razak en Borodaj spraken ook af dat internationale onderzoekers onbelemmerde toegang krijgen tot het rampgebied en dat ze daarbij niet voor hun veiligheid hoeven te vrezen. De trein met lichamen is dinsdag aangekomen in Charkov. Van daaruit worden de lichamen naar Nederland overgevlogen voor identificatie en forensisch onderzoek.

Patiëntgegevens passagiers MH17 direct naar politie

Artsen moeten een kopie van patiëntgegevens die relevant zijn voor de identificatie van omgekomen passagiers van vlucht MH17 rechtstreeks aan de politie geven. Ook als nabestaanden om de gegevens vragen, moeten die naar de politie. Dat adviseert beroepsvereniging KNMG na overleg met het Openbaar Ministerie en het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO).

Artsen krijgen volgens de KNMG momenteel verzoeken van nabestaanden om patiëntgegevens van passagiers van het neergehaalde vliegtuig. Veelal doen zij dit op verzoek van de politie om informatie op te vragen voor identificatie. Ook familierechercheurs kunnen dergelijke verzoeken doen.

De KNMG roept artsen op zo veel en zo snel als mogelijk te helpen. Voor een veilige en juridisch correcte afwikkeling is met het OM afgesproken dat artsen een kopie van de gevraagde informatie afgeven aan de politie en niet aan de nabestaanden zelf. De politie geeft de gegevens door aan het LTFO.

Afgesproken is dat de politie de informatie persoonlijk komt ophalen. De gegevens mailen mag alleen als dat beveiligd kan gebeuren. Het komt overigens zelden voor dat het hele dossier nodig is, aldus de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst.

Sahar: "Ik kon belofte niet inlossen"

Ben Sahar keert dit seizoen terug in de Eredivisie. De Israëliër gaat aan de slag bij Willem II. In het verleden speelde de aanvaller op huurbasis voor De Graafschap. Sahar (24) meldde zich in januari 2009 in Doetinchem. De Graafschap huurde de spits van Chelsea. De Engelsen namen Sahar drie jaar daarvoor over van Hapoel Tel Aviv.

Chelsea hoopte een nieuwe topspits in huis te hebben gehaald, maar de samenwerking pakte anders uit. In het shirt van De Graafschap kwam Sahar tot zes goals in 24 wedstrijden. De Israëliër keerde vervolgens terug naar Chelsea. Sahar speelde tussen 2006 en 2009 vijf duels voor The Blues. Na zijn vertrek uit Londen speelde de spits voor Espanyol, Hapoel Tel Aviv, AJ Auxerre, Hertha BSC en Arminia Bielefeld.

Belofte
Sahar mocht deze zomer transfervrij vertrekken bij Hertha BSC. Willem II hapte toe en hoopt met de 30-voudig international in de Eredivisie te blijven. Sahar heeft vertrouwen in de samenwerking met trainer Jurgen Streppel. "Het is prettig om met een trainer te gaan werken die echt vertrouwen in mij heeft", zei hij tegen De Telegraaf.

"Toen ik als zestienjarige jongen naar Chelsea vertrok werd er vanuit mijn geboorteland Israël veel van mij verwacht", aldus Sahar. "Ik was het grootste talent van het land en debuteerde op zeventienjarige leeftijd al in de nationale ploeg. De verwachtingen waren te hooggespannen. Ik kon mijn belofte niet inlossen."

"Gerrard kan nog twee seizoenen mee"

Steven Gerrard nam maandag afscheid als international van Engeland, maar Ian Rush en Robbie Fowler vinden dat de routinier nog altijd van waarde is voor Liverpool. Gerrard (34) besloot deze week na 114 interlands te bedanken voor de nationale ploeg. Met Engeland werd hij op het WK in Brazilië in de groepsfase uitgeschakeld.

Voormalig Liverpool-spits Rush verwacht niet dat de aanvoerder van Liverpool op korte termijn ook afscheid neemt bij The Reds. "Het speelt ook mee hoe de manager met hem omgaat. Ik denk dat Steven Gerrard nog twee seizoenen mee kan komen", zei Rush tegen FourFourTwo. "Het gaat niet alleen om de prestaties op het veld, maar ook om mensen motiveren. Steven is een echte leider. We hebben een leider nodig."

Respecteren
"Ook als een leider niet meer op de toppen van zijn kunnen speelt, heb je zo'n speler nodig", aldus de Welshman. Voormalig ploeggenoot van Gerrard, Fowler sluit zich aan bij de woorden van Rush. Hij respecteert het besluit van de middenvelder om niet langer voor Engeland uit te willen komen.

"We moeten niet vergeten wat Gerrard voor Engeland heeft betekend en hoe goed hij heeft gespeeld. We moeten zijn besluit respecteren. Het is een trieste dag. Hij was vorig seizoen één van de beste spelers in de Premier League. Steven beslist uiteindelijk zelf, maar ik denk dat hij nog van waarde kon zijn."

Aké: "Betere speler door Torres en Costa"

Nathan Aké hoopt komend seizoen een grotere rol te gaan spelen bij Chelsea. De verdediger kwam sinds de zomer van 2012 tot zeven optredens voor The Blues. Aké (19) maakte twee jaar geleden de overstap vanuit de jeugdopleiding van Feyenoord. De Hagenaar merkt dat hij ook door trainingen bij Chelsea sterker wordt.

Aké moet regelmatig opboksen tegen Fernando Torres en sinds kort Diego Costa. "Dat zijn lastige duels", zegt de jeugdinternational op de clubsite van Chelsea.

"Door duels aan te gaan met zulke spelers word ik alleen maar een betere speler. Ze zijn fysiek erg sterk en in alle opzichten topspitsen", aldus Aké, die grote concurrentie heeft voor de posities in het centrum van de defensie. Gary Cahill, John Terry, Branislav Ivanovic en Kurt Zouma kunnen als centrale verdediger uit de voeten.

Linksback
Aké speelde tegen AFC Wimbledon (3-2) en Wycombe Wanderers (5-0) als linksback. "De manager geeft in oefenwedstrijden de kans aan jongere spelers. Dit is mijn kans indruk op hem te maken. Als me dat lukt hoop ik op een vaste plek in de selectie komend seizoen. Daar werk ik elke dag keihard voor", verklaart de jongeling.

Bij Chelsea is Aké teamgenoot van Marco van Ginkel. De middenvelder is hersteld van een zware knieblessure. Aké en Van Ginkel hebben een goede band opgebouwd. "Hij heeft alles opzij gezet om weer fit te worden. Dat hij nu weer volop meedoet is mooi om te zien, want dat verdient Marco echt", besluit de voormalig Feyenoorder.

Huta Galung eenvoudig verder in Tampere

Jesse Huta Galung heeft de tweede ronde bereikt van het challengertoernooi in het Finse Tampere. De Haarlemmer versloeg dinsdag eenvoudig de Zweed Isak Arvidsson met 6-2 en 6-1.

De als vijfde geplaatste Huta Galung was in 54 minuten klaar met de 21-jarige qualifier. In de volgende ronde treft hij de winnaar van de partij tussen de Rus Aslan Karatsev en de Fransman Laurent Lokoli.

Boy Westerhof haalde de tweede ronde niet. De Serviër Pedja Krstin was met 6-4 en 6-1 te sterk voor de 28-jarige Nederlander. Westerhof was als zevende geplaatst voor het toernooi.

Minder keeperswissels in hockey

Hockeycoaches mogen hun keeper voortaan nog maar twee keer per wedstrijd wisselen. Dat heeft de internationale hockeybond FIH besloten. Voorheen mocht onbeperkt worden gewisseld, wat volgens de FIH afbreuk deed aan de amusementswaarde van de sport.

De nieuwe regel zorgt ervoor 'dat keepersvaardigheden een belangrijk onderdeel van de sport blijven, terwijl teams tactisch gebruik kunnen blijven maken van keeperswissels", legt de FIH dinsdag uit in een verklaring.

De hockeybond implementeert daarnaast nog twee nieuwe regels. Spelers die bij strafcorners te vroeg uitlopen worden gestraft en mogen tijdens de strafcorner niet aan het spel deelnemen. Ze moeten voorbij de middenlijn wachten tot het spel is hervat.

Daarnaast bevestigt de FIH dat hockeysticks voortaan niet langer dan 105 centimeter lang mogen zijn, een regel die op het WK in Den Haag al werd gevolgd. Een Belgische keeper zorgde in april voor de nodige commotie door tijdens shoot-outs drie ballen te stoppen met een stick die bijna vijftig centimeter langer was dan normaal.

Hamilton houdt rugklachten over aan crash

Lewis Hamilton heeft aan de Grote Prijs van Duitsland flinke rugklachten overgehouden. Tijdens de kwalificatietraining crashte de 29-jarige Engelsman. "Mijn knie is niet het probleem, maar wel mijn rug en mijn nek. Vooral mijn rug doet meer pijn dan normaal", meldde de autocoureur van Mercedes vandaag in de Britse media.

Zijn deelname aan de Grote Prijs in Hongarije is echter niet in gevaar volgens Hamilton zelf. Een speciale behandeling zal ervoor moeten zorgen dat hij weer fit zal zijn voor aankomend weekend. 

Afgelopen zaterdag kwam Hamilton in de banden terecht door een defecte voorrem. Zondag startte hij daarom vanaf de twintigste plek, maar ondanks dat eindigde Hamilton toch als derde. 

'Vorm akkoord met Tottenham Hotspur'

Michel Vorm is op weg naar Tottenham Hotspur. Skysports meldt dat de Oranje-international een persoonlijk akkoord heeft bereikt met de Londense club. De keeper staat nu nog onder contract bij Swansea City, waar hij de afgelopen drie seizoenen een vaste waarde was in het doel. Bij Tottenham lijkt Vorm tweede keeper te worden achter Hugo Lloris.

Swansea nam Vorm in 2011 over van FC Utrecht. De 30-jarige doelman speelde 89 wedstrijden in de Premier League. Op het afgelopen WK liet bondscoach Louis van Gaal de keeper in de blessuretijd van de wedstrijd om de derde plaats tegen Brazilië invallen.

Ook verdediger Ben Davies maakt volgens Skysports de overstap van Swansea naar Tottenham. Gylfi Sigurdsson, die al eerder uitkwam voor de club uit Wales, zou de omgekeerde stap nemen.

Donetsk-speler Costa vreest voor zijn leven

Douglas Costa weigert terug te keren naar Donetsk, de Oekraïense stad waar zijn club Shakhtar huist. Volgens de Braziliaanse voetballer lopen de spelers 'allemaal een dodelijk risico als we daar zijn', zegt hij op zijn Instagram-pagina. Naast Costa weigeren vijf Zuid-Amerikaanse ploeggenoten naar de stad in het conflictgebied af te reizen.

Costa wil wel speler van Shakhtar blijven, maar in Zwitserland trainen zolang het conflict in Oekraïne voortduurt. Shakhtar trapt dinsdagavond het Oekraïense voetbalseizoen af. De regerend landskampioen treft Dynamo Kiev in Lviv in de strijd om de supercup.

Tiago blijft Atlético Madrid trouw

Tiago Mendes blijft voetballen bij Atlético Madrid. De Portugese middenvelder verkiest een langer verblijf bij de Spaanse landskampioen boven een terugkeer naar Chelsea. Tiago heeft in Madrid voor twee jaar bijgetekend, meldt Atlético vandaag.

Chelsea wilde de 33-jarige Portugees naar verluidt transfervrij overnemen nadat zijn contract in Madrid vorig seizoen was afgelopen. Tiago bedankte daar echter voor. "Atlético was de enige optie", zegt hij.

De middenvelder hielp de Madrilenen afgelopen seizoen aan het landskampioenschap en een plek in de finale van de Champions League. Eerder kwam Tiago uit voor onder meer Juventus, Olympique Lyon, Benfica en Chelsea.

Kampioenscoach Löw ereburger in geboorteplaats

Bondscoach Joachim Löw wordt ereburger van zijn geboorteplaats Schönau. Dat heeft de gemeenteraad van de stad maandag besloten. Ook wordt het lokale Buchenbrandstadion vernoemd naar de coach die Duitsland wereldkampioen maakte. Wanneer Löw het ereburgerschap in ontvangst neemt is nog niet bekend. Momenteel is de 54-jarige trainer op vakantie.

Schönau is erg trots op de trainer van de wereldkampioen. In de stad, in de deelstaat Baden-Württemberg, hangen grote foto's van Löw met de wereldbeker. Op de site van de gemeente feliciteert burgemeester Peter Schelshorn de ploeg van Löw. "We hebben allemaal genoten van dit prachtige evenement."

'Geen lullige Vita-reclame in Japan'

Er zijn foute reclames en er zijn foute reclames. Deze keer heeft Sony wel een erg dubieuze reclame uitgebracht in Japan. Wellicht dat dit onder de slogan "Make.Believe" van Sony valt, maar laten we hier verder maar niet te "lullig" over doen.

In het filmpje zijn schoolkinderen zich aan het omkleden voor hun zwemles. Als een van de kinderen zijn handdoek laat vallen valt bij de rest gelijk iets bijzonders op en zegt "otona da!" oftewel "Hij is volwassen!"

Hierop volgend zegt hetzelfde jongetje "Hij lijkt niet eens op die van mij!" en even later voegt hij er nog "Bijzonder, zelfs de kleur is anders." aan toe.

Dost wil wel naar Feyenoord

Bas Dost ziet in tegenstelling tot wat eerder gemeld is een overgang naar Feyenoord wel zitten. De Nederlandse vertaling van zijn interview in Kicker klopt volgens zijn manager Henk Nienhuis dan ook niet. De opmerking over het niveauverschil tussen de Bundesliga en de Eredivisie is verkeerd uitgelegd.

Nienhuis: "De gesprekken met Feyenoord zijn juist heel positief geweest. We hebben een paar weken geleden in Zeist met Martin van Geel en Fred Rutten om de tafel gezeten. De laatste heeft toen heel duidelijk verteld wat zijn plannen zijn. Bas zou daarin uitstekend passen."

Dat Dost bij een terugkeer in Nederland minder gaat verdienen is volgens Nienhuis geen probleem. "Bas heeft juist aangegeven dat hij salaris wil inleveren. Hij vindt Feyenoord een fantastische club. Het is alleen afwachten wat VfL Wolfsburg wil. Zo hebben we het ook met elkaar afgesproken. Wolfsburg is al een paar maanden op zoek naar een nieuwe spits, maar het is de club nog steeds niet gelukt om iemand voor die positie te halen."

Feyenoord zal voorlopig geduld betrachten voor de spits die eerder voor Heracles Almelo en sc Heerenveen uitkwam. Dost is nog herstellende van een enkeloperatie, waardoor hij de komende weken nog niet inzetbaar is. Ondertussen heeft Feyenoord al wel een belangrijke wedstrijd, want volgende week woensdag staat het voorrondeduel in de Champions League tegen Besiktas op het programma.

Na crash houdt Nederland 'alle opties open'

Voor Nederland liggen alle opties op tafel, ook economische sancties. Sinds afgelopen donderdag is er nogal wat veranderd. Nederland wil dat de Europese Unie eensgezind en krachtig stelling neemt tegen de onrust in het oosten van Oekraïne en tegen het feit dat Rusland echt te weinig doet om afstand te nemen van de pro-Russische separatisten daar.

Dat zei minister Frans Timmermans dinsdag in Brussel voor overleg met zijn collega's over de crisis in Oekraïne, die nog eens verergerd is door het neerhalen van een passagiersvliegtuig boven het land. "Dit gaat niet meer over economie en handel. Dit gaat over veiligheid en gerechtigheid voor bijna 200 Nederlanders die op een gruwelijke manier aan hun einde zijn gekomen."

Na crash houdt Nederland'alle opties open'
Na crash houdt Nederland 'alle opties open' (Foto: ANP)

Australië helpt met transport lichamen

Australië gaat helpen met het transport naar Nederland van de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Dat heeft de Australische premier Tony Abbott gezegd op een persconferentie in Canberra. Een militair transportvliegtuig van de Australiërs is onderweg.

De precieze route van het vliegtuig is niet duidelijk. De lichamen van meer dan 250 slachtoffers zijn per trein onderweg naar de Oekraïense stad Charkov. Het is ook nog niet bekend waar in Nederland het vliegtuig gaat landen. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie kon het bericht niet direct bevestigen.

Abbott zei verder in zijn toespraak dat er de afgelopen 24 uur veel vooruitgang is geboekt maar dat er nog een 'lange, lange weg te gaan is'. Hij zei ook blij te zijn met de resolutie die de VN-Veiligheidsraad maandagavond heeft aangenomen. De resolutie vraagt om toegang tot het rampgebied voor internationale onderzoekers en een plaatselijk staakt-het-vuren.

Behalve een transportvliegtuig zetten de Australiërs ook consulaire medewerkers, identificatie-experts, luchtvaartdeskundigen en forensische experts in die zowel in Nederland als in Oekraïne aan de slag gaan met het onderzoek naar de vliegramp en het identificeren van de slachtoffers.

Verliezen Israël lopen op

De militaire verliezen van Israël in het offensief tegen de Hamasbeweging op de Gazastrook lopen op. Maandag sneuvelden negen militairen, waarmee het dodental op 27 komt te liggen sinds het begin van de aanval vorige week. Volgens Israëlische media van dinsdag liggen 123 militairen in het ziekenhuis. Aan Israëlische zijde kwamen ook twee burgers om

Aan Palestijnse kant ligt het dodental van het grondoffensief en de daaraan voorafgaande luchtaanvallen op meer dan 500 en zijn er meer dan 3100 gewonden. Onder de slachtoffers zijn veel vrouwen en kinderen. Andere bronnen spreken van bijna 600 doden en meer dan 3600 gewonden.

Israëliërs maakten maandagavond van de gelegenheid gebruik om hun steun te tonen aan de acties. Bij de begrafenis van de Amerikaans-Israëlische militair Sean Carmeli kamen 20.000 mensen bijeen. De in de Amerikaanse staat Texas geboren soldaat werd begraven op een militaire begraafplaats in de Israëlische kuststad Haifa. Supporters van de lokale voetbalclub Maccabi Haifa waren massaal op de plechtigheid afgekomen. De club had de aanhang opgeroepen om te komen. Carmeli was fan en woonde in de stad. Zijn familie woont in de Verenigde Staten.

[Tour] Etappe van vandaag

De tweede en laatste rustdag van de Tour de France zit erop en dus mag het peloton weer opstappen. Het wordt zwaar, want er wachten direct drie ritten door de Pyreneeën. Vandaag is de langste van die ritten, en gelijk de langste etappe van de hele Tour, inclusief een zware berg van de buitencategorie.

Startplaats
De etappe begint vandaag in Carcassonne, waar de meeste ploegen tijdens de rustdag van gisteren al verbleven. Het is de zestiende keer dat de Tour Carcassone, een stadje van een kleine vijftigduizend inwoners, aandoet. De laatste keer was alweer in 2006, toen Yaroslav Popovych namens Discovery Channel de zege pakte. In 1962 ging de overwinning in Carcassone naar Jean Stablinski, kersvers wereldkampioen. Hij zou vier jaar later ook de allereerste Amstel Gold Race winnen.

Carcassonne zelf is een schitterende vestingstad, wat terecht op de lijst staat van werelderfgoed. Jaarlijks komen bijna drie miljoen bezoekers naar de enorme citadel, die gezien wordt als het mooiste voorbeeld van een middeleeuwse stad in Europa. Naar verluidt begon men 2500 jaar geleden al met de bouw van de voorlopers van de citadel, de Cité de Carcassonne. Van Romeinen tot kruisvaarders, de vesting heeft alles gezien. In de negentiende eeuw wilde de Franse regering het platgooien, maar gelukkig was de tegenstand van de lokale bewoners groot genoeg en werd de hele citadel zelfs gerestaureerd.

De schitterende citadel in Carcassonne (Foto: WikiCommons/Wikipeder)
De schitterende citadel in Carcassonne (Foto: WikiCommons/Wikipeder)

Finishplaats
De finish ligt in Bagnères-de-Luchon, een plek met een enorme tourhistorie. Het is al de 52e keer dat de Tour dit stadje van amper drieduizend inwoners aandoet. De laatste keer was in 2012, toen Thomas Voeckler solo over de streep kwam. Opmerkelijk, want twee jaar eerder was de opvallende Fransman er ook al de beste. Luchon was eveneens de aankomst- en vertrekplaats van de eerste twee echte bergetappes in de geschiedenis van de Tour de France.

In 1910 besloot de organisatie om de Pyreneeën aan het parcours toe te voegen, een noviteit waar niet iedereen blij mee was. Van de 136 ingeschreven renners besloten 26 zich nog voor de start terug te trekken. Beide etappes werden gewonnen door Octave Lapize, die ook de Tour zou winnen. Tijdens de etappe die in Luchon vertrok kwam het peloton over de Tourmalet. Lapize vond de organisatie waanzinnig om ze over deze reus te sturen, en sprak al lopend de beroemde worden: "Vous êtes des assassins! Oui, des assassins!", waarmee hij de officials voor moordenaars uitmaakte. 

Octave Lapize 'beklimt' de Tourmalet in 1910 en maakt de officials uit voor moordenaars (Foto: WikiCommons)
Octave Lapize 'beklimt' de Tourmalet in 1910 en maakt de officials uit voor moordenaars (Foto: WikiCommons)

Etappebeschrijving
Vandaag staat de langste etappe van de Tour op het programma, 237,5 kilometer. Een blik op het parcours, en vooral op de Port de Balès van de buitencategorie,  leert ons dat het een erg pittige rit gaat worden. De start in Carcassonne zal alvast genoeg moois te kijken geven, voor we na 25 kilometer boven zijn op de Côte de Fanjeaux van de vierde categorie. Weinig spectaculair, net als de Côte de Pamiers na ruim zeventig kilometer. 

Na een kleine honderd kilometer rijdt het peloton langs Le Mas d'Azil, een klein dorpje waar echter een enorme archeologische vondst is gedaan. In een grot in de buurt zijn vele menselijke resten gevonden van soms wel dertigduizend jaar oud. Niet belangrijk voor de renners, maar de vondsten van tienduizenden jaren oude culturen zijn voor historici buitengewoon interessant. De tussensprint ligt na 123 kilometer in Saint-Girons, waar Luis Léon Sánchez in 2009 een touretappe won.

Het momument voor Fabio Casartelli, die op 24-jarige leeftijd verongelukte in de afdaling van de Portet d'Aspet (Foto: WikiCommons/HubertduMaine)
Het momument voor Fabio Casartelli, die op 24-jarige leeftijd verongelukte in de afdaling van de Portet d'Aspet (Foto: WikiCommons/HubertduMaine)

Na Saint-Girons begint het peloton aan de Col de Portet d'Aspet van de tweede categorie, 5,4 kilometer à 6,9% gemiddeld. Vooral het bovenste stuk is steil, maar het gaat hier met name om de enorm steile afdaling met stukken van ruim over de 10%. In 1995 verongelukte Fabio Casartelli hier dodelijk, waardoor men nog elke keer stilstaat bij het overlijden van de Italiaan.

Profiel van de Port de Balès (Bron: letour.fr)
Profiel van de Port de Balès (Bron: letour.fr)

Via de Col des Ares van de derde categorie komen we dan bij de scherprechter van de dag, de Port de Balès, buitencategorie. Deze telt bijna twaalf kilometer aan bijna acht procent gemiddeld, terwijl er enkele kilometers te vinden zijn van 9 of zelfs ruim 10%. In 2010 werd de Tour beslist op de flanken van de Balès. Andy Schleck wilde rivaal Alberto Contador aanvallen, maar op dat moment liep zijn ketting eraf. Contador profiteerde, pakte 39 seconden en won met precies die marge de Tour, voor hij gediskwalificeerd werd vanwege de clenbuterolzaak. Na de top is het nog een kleine twintig kilometer dalen en ruim twee kilometer vlak tot aan de finish.

Profiel van etappe 16 (Bron: letour.fr)
Profiel van etappe 16 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Het kan vandaag een etappe zijn voor Michael Rogers, die in de Giro ook al naar een dagzege soleerde door in de laatste afdaling aan te vallen. Als er gedaald wordt zijn de ogen natuurlijk gericht op Vincenzo Nibali, maar de geletruidrager staat er zo comfortabel voor dat een aanval waarschijnlijk niet nodig is. Alejandro Valverde of Rafal Majka zouden op de slotklim weg kunnen springen, maar de vraag is hoe ze dat in de afdaling vol kunnen houden.

Een dag na de rustdag is er een prima kans dat een groep vluchters voor de zege gaat strijden. Naast Rogers kan Thomas Voeckler daarbij zitten, hoewel hij nog niet echt in vorm lijkt te zijn. Toch heeft de Fransman in Luchon al twee touretappes gewonnen en dus ligt deze omgeving hem zeker. Vorig jaar won hij er nog een rit in de Route du Sud, ook over de Balès. Voor Nederland lijken de kansen niet groot, misschien dat Tom Dumoulin mee kan zitten in een ontsnapping.

Thomas Voeckler pakt de vijftiende etappe in 2010, in de finishplaats van vandaag (PRO SHOTS/Dppi)
Thomas Voeckler pakt de vijftiende etappe in 2010, in de finishplaats van vandaag (PRO SHOTS/Dppi)

Minder letsel door bedrijfsongevallen

Het aantal mensen dat lichamelijke of geestelijke schade opliep bij een ongeval op werk is vorig jaar licht gedaald. In 2013 hadden zo'n 458 duizend Nederlanders een bedrijfsongeval, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Dat is ongeveer 1 per 15 werknemers, zo stellen de statistici.

Het aantal bedrijfsongevallen ligt daarmee ruim vier procent lager dan in 2012, toen 478 duizend Nederlanders lichamelijk of geestelijk letsel opliepen. Het gaat in zeventig procent van de gevallen om wonden, botbreuken, verstuikingen of verbrandingen. Bij twintig procent ging het uitsluitend om geestelijke schade door bijvoorbeeld bedreigingen of agressief gedrag.

Vooral in de horeca doen zich veel bedrijfsongelukken voor. In restaurants, cafés en hotels liep meer dan twaalf procent van de werknemers vorig jaar letsel op. In de bouw, de energiesector, de transport en de zorg was ongeveer acht procent van alle werknemers.

Hoogste aantal asielzoekers sinds 2001

In het afgelopen halfjaar zijn ruim 12.300 asielzoekers naar Nederland gekomen. Dat is het hoogste aantal sinds het eerste halfjaar van 2001. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vergeleken met vorig jaar is het aantal asielverzoeken verdubbeld. Vooral uit Syrië en Eritrea kwamen veel meer asielzoekers. Bijna zes op de tien vluchtelingen kwamen uit een van deze twee landen. In eerdere jaren waren Somalië, Irak en Afghanistan juist belangrijke herkomstlanden. Vooral in april en mei bleef het aantal Eritreeërs toenemen. Vorige maand daalde dat aantal alweer sterk.

Volgens het CBS hangen pieken in asielzoekersstromen vrijwel altijd samen met instabiele politieke situaties. In Eritrea werden in het afgelopen halfjaar op grote schaal mensen om politieke of religieuze redenen vervolgd. Syriërs vluchtten vooral om de aanhoudende burgeroorlog.

Trein met lichamen uit Donetsk vertrokken

De trein met de slachtoffers van de vliegramp in Oost-Oekraïne heeft dinsdag Donetsk verlaten en is onderweg naar Charkov. In Charkov worden de lichamen op een vliegtuig geladen om vervolgens naar Nederland te worden gebracht.

De trein zal rond het middaguur in Charkov aankomen, heeft premier Rutte volgens de NOS laten weten. Vandaar zullen ze met een Hercules-transportvliegtuig naar Nederland worden gevlogen. Wanneer dat precies gebeurt is nog niet bekend.

Eerste verjaardag prins George klein gevierd

Prins George viert dinsdag zijn eerste verjaardag. Hoewel zijn geboorte groots werd gevierd, gaat het er bij het eerste verjaardagsfeestje van de zoon van William en Kate een stuk rustiger aan toe. "De familie maakt er een privé-aangelegenheid van met naaste familieleden en vrienden op Kensington Palace", liet een woordvoerder weten aan Us Weekly.

Naast William en Kate zijn koningin Elizabeth, prins Harry en de familie Middleton naar verluidt van de partij. Prins Charles en zijn vrouw Camilla moeten verstek laten gaan omdat ze verplichtingen hebben in Schotland. Volgens een ingewijde brachten Carole en Pippa Middleton, de moeder en zus van Kate, onlangs een bezoek aan babywinkel Blue Almonds in Londen om kleren te kopen voor George. Ook van zijn ouders krijgt hij kleding, en houten speelgoed. "William en Kate willen het niet te gek maken. Hij heeft het afgelopen jaar al zo veel cadeaus gehad en ze hebben niet oneindig veel ruimte om alles op te bergen."

De geboortedag van George wordt ook gevierd met een expositie op Buckinham Palace, genaamd Royal Childhood. Daarbij worden verschillende soorten speelgoed en kleding van koninklijke kinderen uit de afgelopen 250 jaar tentoongesteld.

Afgelopen weekeinde werd een nieuwe foto van prins George openbaar gemaakt. Het Britse koningshuis gaf het kiekje, dat een paar weken geleden werd gemaakt bij het Natural History Museum, vrij vanwege zijn verjaardag. Volgens het Australische blad New Idea is er overigens een broertje of zusje op komst voor George. Het blad baseert zich op bekenden van Kate.

[Tour] Rui Costa houdt het voor de Pyreneeën voor gezien

Rui Costa zal dinsdag niet meer van start gaan in de zestiende etappe van de Tour de France. De wereldkampioen op de weg heeft een longontsteking, zo liet zijn ploeg Lampre-Merida weten.

De 27-jarige Costa stond dertiende in het algemeen klassement. De Portugees klaagde al een tijdje over zijn gezondheid; in de Alpen moest hij veel terrein prijsgeven. Costa won vorig jaar nog in de twee ritten in de Tour de France. Eerder in deze Tour staakten prominenten als Chris Froome, Mark Cavendish, Alberto Contador, Andy Schleck en Fabian Cancellara al de strijd. 

De zestiende etappe finisht dinsdag in Bagnères-de-Luchon, na een lange afdaling. Vandaag moeten de renners 237,5 kilometer wegtrappen, de langste etappe in deze Tour. Het is de eerste van drie ritten door de Pyreneeën.

Zeventig kilo hasj op boot Schiermonnikoog

De politie heeft vorige week op een boot voor de kust van Schiermonnikoog zeventig kilo hasj aangetroffen. Twee verdachten uit Zweden zijn aangehouden op verdenking van drugssmokkel.

De boot van de Scandinaviërs was donderdagnacht vastgelopen. Toen de politie ter plaatse kwam werden op de boot diverse verdachte pakketjes gevonden. Een van de verdachten bleek vervolgens een drugsverleden te hebben. Hij zit nog vast. De tweede Zweed is inmiddels vrijgelaten.

'Essent wil inspelen op nakend stroomtekort België'

Essent wil een stroomkabel van zijn energiecentrale in het Limburgse Maasbracht trekken naar het elektriciteitsnetwerk in België. Dinsdag dingt het bedrijf mee naar een Belgische subsidie van enkele honderden miljoen euro's, meldt Het Financieele Dagblad.

De link naar België moet de problemen van zowel België als RWE, het Duitse moederbedrijf van Essent, oplossen. België stevent af op een stroomtekort en is op zoek naar extra capaciteit, terwijl RWE met overcapaciteit blijft zitten omdat het bedrijf zijn elektriciteit steeds moeilijker kan slijten. De stekker ging er deze maand uit in de centrale in Maasbracht omdat de marges te laag waren. In 2010 had RWE juist nog een miljard euro in de centrale gestoken.

België stelt de komende zes jaar een half miljard euro aan subsidie beschikbaar om het nakende stroomtekort te voorkomen. Als Essent wil meedingen, moet de fabriek worden afgekoppeld van het Nederlandse netwerk.

Het Zeeuwse Delta dingt mogelijk ook mee. Ook Belgisch marktleider Electrabel hengelt mee naar de subsidie.

Veel rouwadvertenties in kranten

In alle dagbladen staan dinsdagochtend veel rouwadvertenties voor de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Naast de paginagrote advertentie van het kabinet betuigen onder meer de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Schiphol, KLM en reisbrancheorganisatie ANVR hun medeleven.

Maandag werd al bekend dat de ministerraad de slachtoffers van de ramp eert met een paginagrote advertentie met daarop alle 298 namen die aan boord van het vliegtuig waren. "Nederland is geschokt door deze dramatische gebeurtenis. Iedereen leeft intens mee. Onze gedachten zijn bij de nabestaanden", staat in de advertentie.

Verder zijn er onder meer advertenties voor de omgekomen aidsonderzoek Joep Lange en PvdA-senator Willem Witteveen.

Minister Aruba: Plasterk moet opstappen

Volgens demissionair minister van Financiën van Aruba Juan David Yrausquin moet de Nederlandse minister Ronald Plasterk opstappen. Dat heeft Yrausquin maandag gezegd in reactie op de zogeheten quick scan naar de financiële situatie van Aruba, die Plasterk heeft laten uitvoeren.

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) liet maandag aan de Tweede Kamer weten dat volgens een voorlopig rapport de Arubaanse begroting van 2014 "niet volledig en op onderdelen achterhaald is". Yrausquin vindt dat Plasterk daarmee laat zien geen verstand van zaken te hebben.

Volgens Yrausquin is Aruba al lang en breed begonnen met broodnodige bezuinigingen, maar weigert de Nederlandse regering dat te zien. Hij noemt de houding van Plasterk 'heel slecht' voor de economie van Aruba.

De relatie tussen Aruba en Den Haag is de laatste tijd verslechterd. De Nederlandse regering wil niet dat de gouverneur van Aruba de begroting ondertekent. Twee weken geleden bood Yrasuquin als gevolg daarvan zijn ontslag aan. De minister blijf nog wel in functie zolang er geen vervanger is beëdigd.

De Arubaanse premier Mike Eman hield afgelopen week een hongerstaking als protest tegen de houding van Nederland. Hierop liet Nederland de quick scan uitvoeren, waaruit bleek dat maatregelen nodig zijn om de financiën van het eiland weer op orde te brengen.

Minister Aruba: Plasterk moet opstappen
Minister Aruba: Plasterk moet opstappen (Foto: ANP)

Noodplan tegen wapenbezit op Curaçao

Justitie op Curaçao gaat illegaal wapenbezit aanpakken. Dat heeft hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong maandagmiddag (lokale tijd) tijdens een persconferentie verklaard in aanwezigheid van minister van Justitie Nelson Navarro.

De Jong kondigde een noodplan aan waarmee wapenbezit wordt aangepakt. De komende weken, tot eind augustus, kunnen bezitters van een illegaal wapen dat inleveren. Daarvoor krijgen ze 100 Antilliaanse gulden (circa 42 euro) per wapen.

Vanaf 1 september zal wapenbezit hard worden aangepakt. Ook wordt er een kliklijn ingesteld waarbij burgers anoniem mensen kunnen aangeven. Per direct zal de politie op het eiland, met hulp van onder meer de Koninklijke Marechaussee en een vrijwilligerskorps, meer op straat patrouilleren. Mensen kunnen ook preventief worden gefouilleerd.

Op Curaçao is er de afgelopen tijd sprake van een toename van criminaliteit; met onder meer gewapende overvallen en afrekeningen in de criminele sfeer. Afgelopen week vormde een schietpartij op de luchthaven met twee doden en zes gewonden voor justitie de spreekwoordelijke druppel.

'Dick Advocaat bondscoach Servië'

Dick Advocaat wordt waarschijnlijk de nieuwe bondscoach van Servië. De 66-jarige trainer is mondeling al akkoord maar het contract is nog niet getekend, zegt hij tegen Voetbal International.

Advocaat tekent een contract voor twee jaar. Hij moet Servië naar het EK van 2016 in Frankrijk leiden. In de kwalificaties ontmoet Advocaat Portugal, Denemarken, Armenië en Albanië.

Advocaat was eerder al bondscoach van Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, België en Rusland. Het afgelopen seizoen was hij actief bij AZ.

FC Kopenhagen wil niet naar Oekraïne

FC Kopenhagen ziet het niet zitten om op bezoek te gaan bij het Oekraïense Dnipro Dnjepropetrovsk in de derde voorronde van de Champions League. De club wil het duel van 29 juli in een ander land afwerken en krijgt steun van de Deense voetbalbond DBU. De UEFA vindt echter dat er gewoon kan worden gespeeld in Oekraïne.

"We zijn zeer bezorgd dat de UEFA een team wil sturen naar een land en regio waar momenteel heel weinig vliegtuigmaatschappijen willen landen", vertelt voorzitter Jesper Møller van de DBU. "Het Deense ministerie van buitenlandse zaken noemt het gebied instabiel en raadt iedereen ten zeerste af om nu naar Oost-Oekraïne te reizen."

FC Kopenhagen en de DBU trokken al meermaals aan de bel bij de UEFA, maar de Europese voetbalbond is tot dusver niet te vermurwen. Toch geven ze niet op. "Wij werken er hard aan om ervoor te zorgen dat het duel naar een neutrale locatie wordt verplaatst", aldus Møller.

Dnjepropetrovsk ligt op zo'n tweehonderd kilometer van Donetsk. Rondom die Oost-Oekraïense stad woedt al maanden een strijd tussen het leger en pro-Russische separatisten. De spanning liep nog hoger op als gevolg van de vliegramp van donderdag, waarbij 193 Nederlanders om het leven kwamen.

Juventus vreest absentie aanwinst Morata

Juventus moet het mogelijk enige tijd zonder Alvaro Morata stellen. De 21-jarige aanvaller, die afgelopen weekeinde overkwam van Real Madrid, heeft een knieblessure opgelopen, meldt de Italiaans kampioen.

Morata trainde maandag voor het eerst met zijn nieuwe teamgenoten mee en meteen ging het mis. De Spanjaard kampt met een verrekking in zijn linkerknie. Onderzoek moet dinsdag de ernst van de kwetsuur uitwijzen.

Destiny geeft je nog meer gear

Nu iedereen even heeft kunnen proeven van Destiny door middel van de tijdelijke bèta heeft Bungie de pre-orderbonus bekendgemaakt mocht je jezelf nu al willen verzekeren van een exemplaar.

Gamers die Destiny preorderen, ook diegenen die dat al gedaan hebben, krijgen toegang tot speciale wapens die ze in de Vanguard Armory in the Tower kunnen kopen tegen ingame glimmer. Er is van alles wat, van wapens, kleding tot een exclusief embleem. In de video hieronder geven ze nog aan dat andere spelers de wapens pas na augustus 2015 zouden kunnen krijgen als Bungie besluit ze voor iedereen beschikbaar te maken.

Destiny komt 9 september uit, maar vanaf morgen kunnen we nog even kijken in de bèta die dan tot 27 juli opengaat. Dan mogen PlayStation- en Xbox-eigenaren de game nog even uitproberen. 

'Charlize Theron en Sean Penn hebben trouwplannen'

Charlize Theron en Sean Penn willen trouwen. Ingewijden vertellen dat het acteurskoppel bovendien vaart wil zetten achter het huwelijk. "Ze willen op korte termijn trouwen", vertelt een ingewijde aan het Amerikaanse blad Us Weekly. Mogelijk staan de twee nog deze zomer voor het altaar.

Theron en Penn, die zo'n acht maanden een koppel vormen, hebben volgens de bronnen niet alleen trouwplannen. "Charlize heeft altijd nog een kind gewild", weet een bekende. Theron heeft een geadopteerde zoon, Jackson van 2 jaar. De 53-jarige Penn heeft uit zijn huwelijk met Robin Wright twee kinderen, de 23-jarige Dylan en de 20-jarige Hopper.

Als Theron en Penn daadwerkelijk trouwen, wordt dat het derde huwelijk voor de acteur. Naast Wright beloofde hij eerder eeuwige trouw aan Madonna. Theron trouwde nooit. Haar jarenlange relatie met acteur Stuart Townsend strandde in 2010.

Leidse koranfragmenten blijken eeuw ouder

De oudste koranfragmenten die de Universiteit Leiden bezit, blijken een eeuw ouder te zijn dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit een koolstofanalyse van het materiaal. De teksten stammen uit de tweede helft van de zevende eeuw, tientallen jaren na de dood van profeet Mohammed. Dat is volgens de islamitische leer de periode dat de Koran voor het eerst op schrift is gesteld.

De koranfragmenten van papyrus en perkament zijn niet gedateerd. De universiteit concludeerde op basis van het Arabische handschrift dat de fragmenten oud moesten zijn. "We kunnen nu zeggen dat het oudste fragment op perkament waarschijnlijk dateert uit de periode 650-700", zegt conservator Arnoud Vrolijk in een verklaring.

"Veel westerse islamologen zijn sceptisch over een vroeg tijdstip van opschriftstelling van de koran", zegt Vrolijk. "Zij menen dat de canonieke tekst van de Koran pas na lange tijd is vastgesteld, in de negende eeuw of zelfs later."

De universiteit heeft extra geïnvesteerd om oud perkament beter te conserveren. Een van de perkamenten is dit najaar te zien op een tentoonstelling in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen.

Parijs schrapt levering oorlogsbodem niet

De levering van een Frans oorlogsschip aan Rusland lijkt voorlopig nog niet van de baan te zijn. De Franse president François Hollande zei maandag tegen journalisten dat een amfibisch aanvalsschip van het type Mistral in oktober wordt overgedragen.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hadden Frankrijk opgeroepen af te zien van de levering van geavanceerde oorlogsschepen aan Rusland, maar Hollande ziet daar nog geen mogelijkheden toe. "Op dit moment is nog niet besloten tot sancties die de levering zouden voorkomen", stelde de Franse president.

Of de levering van een tweede Mistral-vaartuig ook doorgaat, is nog onzeker. "Dat hangt af van de houding van de Russen", zei Hollande, doelend op de rol die Moskou speelt in de Oekraïne-crisis. Met de verkoop van de twee oorlogsschepen is een bedrag gemoeid van 1,2 miljard euro.

NewBee wint The International 2014

NewBee heeft The International 2014 gewonnen. In de finale van deze vierde editie van dit grote internationale Dota 2-toernooi was het Chinese team een stuk beter dan ViCi, dat met 3-1 in games werd verslagen. Met deze overwinning heeft NewBee meer dan vijf miljoen dollar gewonnen. In totaal was er bijna elf miljoen dollar aan prijzengeld, een absoluut eSportsrecord.

NewBee begon slecht aan de finale en werd in de eerste game in de pan gehakt. Met meer dan één kill per minuut had ViCi de touwtjes stevig in handen en na 25 minuten was de eerste game dan ook al afgelopen. NewBee zat echter niet bij de pakken neer en gaf ViCi een koekje van eigen deeg in de tweede game. Nadat ook de derde game door NewBee werd gewonnen, stond Newbee op matchpoint. Dit matchpoint kwam echter nooit in gevaar, want na vijftien minuten was het al afgelopen.

NewBee neemt als winnaar ruim vijf miljoen dollar mee naar huis. ViCi, dat tweede werd, mag genoegen nemen met ruim anderhalf miljoen dollar en Evil Geniuses heeft als nummer drie ruim een miljoen dollar gewonnen.

NewBee wint Dota 2 international
NewBee wint Dota 2 international

[upd] Zwarte dozen overgedragen

De pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne hebben de zwarte dozen van vlucht MH17 maandagavond overgedragen aan Maleisische deskundigen, melden verslaggevers ter plaatse.

Maleisië kwam eerder op de dag met de rebellen overeen dat die de twee vluchtrecorders van het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines zouden afstaan. Zij hielden woord en overhandigden de zwarte dozen in Donetsk aan de Maleisische delegatie nadat die voor ontvangst had getekend. Volgens verslaggevers ter plaatse zou ook een Nederlandse vertegenwoordiger de overhandiging hebben bijgewoond en zijn handtekening hebben gezet.

Update 01.52 uur
De Maleisische kolonel Mohamed Sakri heeft de Flight Data Recorders bekeken. Ze zijn wel enigzins beschadigd maar verder in orde bevonden.

Oekraïne wil dienstplichtigen oproepen

De Oekraïense regering wil een deel van de dienstplichtigen oproepen. De mobilisatie zou nodig zijn om 'de verspreiding van het terrorisme in Oekraïne' tegen te gaan.

President Petro Porosjenko heeft het parlement maandagavond gevraagd om groen licht voor een gedeeltelijke mobilisatie, meldt hij op zijn website. Met meer mankracht hoopt Porosjenko 'de terreur' te kunnen bedwingen die 'de levens van burgers, militairen en overheidsdienaren eist'.

Oekraïne wordt bovendien nog altijd bedreigd door een aanzienlijke aanvalsmacht die is samengetrokken aan de Russische grens met Oekraïne, stelt de president.

'Trein met doden bereikt Donetsk'

De trein met de lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne, heeft rebellenbolwerk Donetsk bereikt. Dat bevestigde 'premier' Aleksandr Borodaj van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk in de nacht van maandag op dinsdag.

De trein reist vanuit Donetsk verder naar Charkov. Daar is een coördinatiecentrum opgezet door de Nederlandse forensische experts. Maleisische experts en een Nederlandse delegatie reizen met de trein mee, aldus Borodaj.

'Trein met doden bereikt Donetsk'
'Trein met doden bereikt Donetsk' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.