iPhone 5s

Naast een ‘goedkopere’ iPhone 5c heeft Apple zijn topmodel een update gegeven. Op het eerste gezicht lijkt het niets, maar future-proof is de smartphone zeker.

Header

De iPhone 5s is het nieuwe vlaggenschip van Apple. Zoals met elke release soppen fanboys weer van hun stoel af en gaan de bashers aan de slag om het ding volledig de grond in te trappen. Een ding is dus zeker, elke release van Apple zorgt voor genoeg reacties op het internet. Zo ook bij de iPhone 5s. Een eerste blik op het toestel en alleen de nieuwe Home-knop ziet er anders uit. Voer voor menig discussie dus. Apple doet er zelf nog een schepje bovenop door dit de beste smartphone ooit te noemen.

iPhone 5S

Apple heeft dit keer gekozen voor hetzelfde uiterlijk en behuizing als de iPhone 5, maar de grote verschillen zitten dan ook achter het scherm, in de behuizing. De processor is de A7, een volledig nieuw ontworpen CPU gebaseerd op de ARM v8. Het ding draait nog steeds op 1,3Ghz, maar is op papier dubbel zo snel als de oude A6-CPU die in de iPhone 5 te vinden is. Er zit 1Gb aan DDR3 RAM-geheugen in het toestel, ten opzichte van de 1GB DDR2 in de iPhone 5. De GPU, de grafische motor, is van triple-core naar quadcore gegaan.

De batterij heeft een iets betere capaciteit gekregen, maar vooral de M7 co-processor zorgt voor een zuiniger gebruik van stroom. Deze chip neemt een taak over van de A7, waardoor die vaker in een spaarstand gezet wordt. De chip houdt namelijk alle data bij van de gyroscoop, kompas, accelerometer en bijvoorbeeld het pingen van en naar het netwerk. Hierdoor weet de iPhone 5S dat je aan het rijden of wandelen bent, of dat je toestel op een bureau ligt. Op die momenten snapt het toestel dus ook dat het niet zo vaak als normaal e-mail hoeft op te halen of dat de routebeschrijving moet overstappen op de wandelroute.

iPhone 5

Wat merk je ervan in dagelijks gebruik? Dat de accu net zo snel leeg is als de oudere iPhone 5. De standby-tijd is logischerwijs wel een stuk langer, maar zelf gebruik ik mijn iPhone voor internet, mail, maps, gaming en meer en dan is er geen kans om in een bespaarstand te gaan. Toch knap dat met een flinke verbetering in CPU-kracht de accuduur niet naar beneden is gegaan, dat dan weer wel. Nog steeds hoop ik op een flinke stap in powermanagement. Een smartphone die wel een stuk langer op één acculading gaat is blijkbaar toch een lastig iets.

De camera is ook op het eerste gezicht niet veranderd. En toch is er een True Tone dual-LED flash, voor betere mogelijkheden in slechtere lichtomstandigheden. Je foto’s zijn er niet meteen uit alsof ze in een kleedkamer met TL-verlichting genomen zijn, dus betere selfies voor de hipsters onder ons. Het belangrijkste is dat de toch al goede camera beter is geworden. Het is een stuk scherper in slechtere lichtomstandigheden. De beeldsensor is dan ook iets groter geworden en ontvangt meer van het dan toch al spaarzame licht.

iPhone 5S

De camera heeft ook beeldstabilitator, door vier foto’s te nemen en die over elkaar heen te leggen om zo één scherpere foto te maken. Wil je een actiefoto maken dan kun je in één burts aan foto’s maken van tien foto’s per seconde. De software daarna selecteert alleen scherpe foto’s zodat je niet door tientallen foto’s heen hoeft te ploegen om die ene foto uit te zoeken. Over veel beeldjes per seconde gesproken: in videomodus is er slowmotion mogelijk, inclusief het geluid. Je geeft aan dat je toestel in die modus moet schieten en je kunt als nabewerking precies aangeven wanneer de slowmotion moet plaatsvinden. Eenmaal opgeslagen is dit niet meer mogelijk, want dan ben je al die extra opgenomen data kwijt.

De grootste uiterlijke verandering zit ‘m in de Home-knop. Het vierkantje erop is weg en er zit een hele handige feature verborgen in de knop: Touch ID. Je raakt de homeknop met een van je geregistreerde vinger saan en je bent meteen in het systeem. Snel, simpel, geen code. Ik wil al niet meer zonder Touch ID, ik mis het op mijn iPad en andere apparaten waar ik eerst moet inloggen.

iPhone 5S

Apple slaat geen foto of blauwdruk op van je vingerafdruk, maar berekent deze aan de hand van een wiskundig algoritme. De kans dat iemand dezelfde vingerafdruk heeft is erg klein. Kleiner dan het goed gokken van een code, dus eigenlijk is het net iets veiliger. NSA-aluhoedjes kunnen hun bouwsel weer van hun hoofd afhalen: Apple slaat niets op de iCloud, internet of in iOS. Je vingerafdruk-algoritme staat op een apart stukje geheugen dat afgesloten is van de buitenwereld, op de homeknop na. Dat de beveiliging niet 100% is, is logisch. Als iemand je onder dwang vraagt je iPhone te unlocken of je vingerafdruk weet te krijgen dan ben je alsnog het haasje. Maar een code kan ook onder dwang afhandig worden gemaakt, of er wordt met je meegekeken over je schouder tijdens het intypen. Echt veilig ben je nooit.

Het registreren is een kwestie van een paar keer de knop aanraken, op verschillende manieren, bijvoorbeeld net een andere hoek. Op die manier wordt het algoritme klaargestoomd en ben je voortaan letterlijk een vinger verwijderd van iOS 7. Je kunt tot vijf vingers registreren. Mijn twee duimen staan er in ieder geval al in, en vooruit, mijn vrouw mag ook kijken of ik geen geheime dates in mijn mail heb staan. Het kopen van apps kun je ook via de vingerafdruk doen, dat is optioneel, zoals het hele Touch ID overigens. Vertrouw je het niet, dan heb je altijd een pincode. Sowieso als je de iPhone 5s opnieuw opstart moet je met je code inloggen, dat mag niet met je vingerafdruk.

iPhone 5S

Eigenlijk is het knap dat Apple zo veel veranderd heeft, terwijl iedereen moppert dat er niets veranderd is als ze naar het toestel kijken. Maar schijn bedriegt. Op het moment gebruik je de kracht die in het toestel zit niet. Ietsje sneller opstarten van apps, snellere reacties zoals het inloggen bij de Game Center door een spel, leuk, maar meer ook niet. Wanneer Apple en developers de A7 en M7 echt gaan gebruiken, er daadwerkelijk iOS 7-apps gemaakt worden en Touch ID in meer apps geïntegreerd is, dan worden de processorkracht en gebruikersvriendelijkheid van iPhone 5s pas echt gebruikt.

Het echte werk, waarom de iPhone 5s future-proof is, zien we waarschijnlijk pas over een tijdje. Grafische zware games als Infinity Blade III zien er net iets beter uit, maar het is geen wereld van verschil. Heb je een iPhone 5 dan zie ik nog geen brandende reden om over te stappen. Als je dan naar de winkel rent om een iPhone 5s te kopen dan heb je voor nu een nog soepeler reagerend systeem, betere foto- en videomogelijkheden en vooral Touch ID. En de zekerheid dat het toestel niet na je contract, over een twee jaar, ernstig verouderd is, wanneer de apps uitgaan van krachtigere smartphones.